Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Юни, 2022 10:00 4 364 36

Какви цели преследват САЩ с помощта за Украйна?

  • джо байдън-
  • сащ-
  • оръжия-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • нато

Русия трябва да бъде отслабена толкова много, че вече да не е в състояние да напада съседните държави

Какви цели преследват САЩ с помощта за Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пари, оръжия, муниции, разузнавателна информация - без тази помощ Украйна отдавна щеше да е в ръцете на Путин, смята Джон Хърбст. Нещо повече: "Подкрепата на Запада под американско лидерство откри шанса на Украйна за победа."

Хърбст е бивш посланик на САЩ в Киев. Днес е директор на влиятелния мозъчен тръст Atlantic Council. "Би било отлично, ако Украйна можеше да победи Русия още утре. Но ако това продължи две години, няма да е отлично. По-добре би било Украйна да спечели. Война, която продължава повече от две години, ще доведе до големи изтощения за Русия, но и за Украйна. Не искаме това."

Още новини от Украйна

САЩ са предоставили помощ за пет милиарда долара

Затова САЩ доставят на Украйна ракети за противовъздушна отбрана, противотанкови оръжия, далекобойни гаубици със съответните тежки муниции, бронирани превозни средства, бойни хеликоптери, радарни системи, уреди за нощно виждане и други.

Администрацията на Байдън вече е предоставила на Украйна военна и техническа помощ за пет милиарда долара. Подкрепата ще продължи. Американският президент казва, че войната на Путин срещу Украйна засяга не само Европа. "Това е нападение срещу демокрацията и основополагащите ценности: суверенитет и териториална цялост."

Джо Байдън аргументира ангажимента на САЩ в полза на Киев и с бруталното поведение на руските войски в Украйна. "Бруталната война на Путин в Украйна не е само опит за завладяване на Украйна. Той се опитва да ликвидира културата и идентичността на украинците. Нападенията срещу училища, детски градини, болници и музеи преследват целта да бъде унищожена културата."

Колкото по-успешно се отбранява Украйна, колкото повече войната на Путин разкрива слабостите на неговия военен апарат, толкова по-интензивно администрацията на Байдън преследва политически и стратегически цели с подкрепата си за Киев. Както казва Хърбст, вече не става дума само за това Путин да бъде спрян. "Става дума за отслабването на Русия - както във военен, така и в икономически план. Ако Русия води цивилизована външна политика, не бихме имали интерес от това тя и нейните военни да са слаби."

Много републиканци са против допълнителната помощ за Украйна

Както заяви американският държавен секретар Антъни Блинкен още преди седмици, Русия трябва да бъде отслабена толкова много, че вече да не е в състояние да напада съседните държави. Да бъде отслабена Русия означава да бъде укрепена Украйна. За целта администрацията на Байдън е предвидила 40 милиарда долара.

В Камарата на представителите 57 републикански конгресмени се обявиха против допълнителната помощ. Срещу помощта е и бившият американски президент Доналд Тръмп, който каза следното: "Би трябвало да отделим повече средства за финансирането и обучението на нашата полиция. Ако САЩ могат да изпратят на Украйна 40 милиарда долара, би трябвало да направим и всичко възможно да предложим сигурност на нашите деца."

"Американските интереси включват това Украйна да победи Путин"

Джон Хърбст определя противопоставянето на подкрепата за Украйна като късогледо. "Опозиционерите демонстрират невежество. Те не разбират, че Путин е опасен за американските интереси в Европа. Американските интереси включват това Украйна да победи Путин."

Ако зависеше от Джон Хърбст, бившия американски посланик в Киев, САЩ биха доставили и още тежки и свръхмодерни оръжия на Украйна. Според него от това не би произтекла опасна ескалация, тъй като Путин разбира преди всичко от езика на решителността и силата.

Автор: Райнхард Баумгартен


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    48 6 Отговор
    Да направи 5лв хляба на зима у България.
  • 2 роб на краварника

    76 8 Отговор
    мустафата много яко е натиснала всичките си марионетки да ни вкара директно в чуждата война за да запалят после отново и цяла еверопа

    Коментиран от #14

  • 3 Историк

    84 10 Отговор
    Гледам в момента по "Дискавъри" поредицата "Американски трезор".Там водещия казва,че доларът нямал златно покритие но бил обезщетен с "ОБЕЩАНИЕТО НА ФЕДЕРАЛНИЯ РЕЗЕРВ"...та в тоя ред на мисли се сетих и за обещаните нам самолети...всъщност явно в САЩ всичко се крепи върху едни голи обещания неподплатени с нищо...скоро Украйна ще го осъзнае по един ужасяващ начин...!
  • 4 Теле

    52 3 Отговор
    Американската мечта е неосъществима
  • 5 Перо

    56 5 Отговор
    Израел е във война от 74 г. и няма изгледи да е изтощен!

    Коментиран от #17

  • 6 Вън сащ от България

    65 7 Отговор
    Ами, така като гледам сащ преследват цели не на мексиканската, а на руската граница.
    Та кой е агресора?
  • 7 Ххххх

    69 5 Отговор
    Точно така винаги Американските интереси са на първо място." Русия трябва да бъде отслабена" за да може САЩ да вилнее в Европа. А на вас не ви трябва отслабване, за може да нападате страни от целия свят. Пфу, колко празна трябва да е главата ти, за да подкрепяш политиката на САЩ?

    Коментиран от #20, #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ей....

    43 3 Отговор
    НЯМА ли мислещи хора в тая кравария ???
    Как и колко време ще се връщат тези "милиарди" ???? Кои ще са изтощените , руснаците или укрите...???

    Коментиран от #18

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 пппп

    55 5 Отговор
    Кирил Петков изпълнява всичко което му кажат по телефона от американското посолство, но най късно до ДВЕ години войната ще свърши и САЩ ще се оттеглят от Европа и тогава пак ще трябва да се Разбираме с Русия, но ......

    Коментиран от #16

  • 12 Бай село

    54 4 Отговор
    Абе да те питам в кой град имате кули тризнаци че е време някой руснак да ги посети .Абе вие американския народ не можете да опазите тръгнали сте Украина да оправяте. Избивате се като кучета всеки ден.
  • 13 Ганчо

    31 2 Отговор
    Даа демокрацията е важна, следват китайците...
  • 14 Чоко

    6 39 Отговор

    До коментар #2 от "роб на краварника":

    Давайте русороби плюйте сега ви е паднало. Ти умнико питай Путлер защо задържа пшеницата и после говори за цени.
  • 15 От кога го казваме

    37 2 Отговор
    Я не сакам на мен да е добре, я сакам на Вуте да му е зле.

    Та и янки и ПУДЕЛИ и тукашните ястреби и хиени са на тоя принцип,.... ние да помагаме на Окрайна не да и е по добре и да има мир, а на Русия да и е по зле и да воюва колко може по-дълго и по-изтощително, до последния украинец, както иска байизкукуригал.
    Русия, Русия им е проблема!!!
  • 16 Чоко

    7 32 Отговор

    До коментар #11 от "пппп":

    Това звездите ли ти го говорят? Положението на Русия не е лидерско, тя вече е роб на Китай. Путин съсипа всичко, което гради 20 години. Велика сила не би трябвало да се затрудни с една държава като Украйна, но виждаме, че Русия само се перчи, а няма покритие.
  • 17 Пипи

    5 25 Отговор

    До коментар #5 от "Перо":

    Защото толкова ти е акъла и не знаеш, че Еврейте притежават Световната банкова и финансова система. Има време много неща ще проумеят русоробите
  • 18 Има има

    4 14 Отговор

    До коментар #9 от "Ей....":

    Но въпросът ти е некоректен. Не е важно кой ще се изтощи в конфликта. Важно е че кравария НЯМА да се изтощи. Значи някой друг не мисли.
  • 19 Въпрос на страхливост

    8 23 Отговор
    Ами със Сенаторите как стои въпроса.
    99 от 100 са зад Зеленски.И ии.. цяла Америка.
    В Европа Путин си ги е напазарувал едни, други им спретва компромати, и заплахи с изнудване.Германия примерно още не е доставила обещаните каски.Явно, не схващат, че Украйна с подкрепата на САЩ нито ще се предава, нито ще капитулира.Има ли оръжие ше се бие до последно.В този смисъл на европейците ще са им ръцете с кръвта на украинците.Ами обществото.Дават ли сметка Макрон, Шолц и Драги какво ще им се случва когато избитите украинци стигнат милион, а бежанците 20-30 милиона в ЕС.
  • 20 А бе,

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "Ххххх":

    Какво лато ми е празна главата? Важното е джоба ми да е пълен. А той е пълен, когато слушкам. Какво като слушкам лошия?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ами ...

    1 23 Отговор

    До коментар #7 от "Ххххх":

    В случая световните интереси съвпадат с американските. Колко ли трябва да си заблуден, за да подкрепяш руската агресия в Украйна.
  • 23 Вашата

    23 1 Отговор
    американска "демокрация" е толкова лицемерна и лъжлива, че и един пробит долар не струва

    Коментиран от #31

  • 24 ежко

    24 1 Отговор
    Глупости на търкалета.Целта е ясна -САщ да продава оръжие,газ и т.н. Да създава изкуствено търсене на това което на пазарен принцип не може да продаде.Да се махне Путин и по възможност да дойде някой като Елцин -алкохолизиран и щедро разпродаващ ресурси на правилните хора.САЩ да доказва своята необходимост,НАТО да доказва своята и т.н. за да си взимат заплатите и хората да не си задават въпроси от сорта"На тези защо им плащаме изобщо?"Затова и правокациите спрямо Русия не са спирали от 1990 година.И не на последно място -Украйна ще плаща на САЩ ако оцелее като държава.Помощите не са безвъзмездни.Имат литий, въглищз, стомана и други благини от които дори не САЩ,а персонално семейство Байдън се нуждае!И ще си ги вземе ако му разрешат.Междувремено американският данъкоплатец, барабар с европейският/особено последния/ ще стегнат коланите и ще се ограничават.Само да не им избият чивиите по-рано отколкото лидерите им са си направили сметката!

    Коментиран от #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Шамана на Монтерей

    4 20 Отговор
    Русия отдавна е Руслямистан,не е Руска Федерация,а Рашистанска Пе-де-ра-ция.Тази Фалирала Сибирско-Азиатска Кочина е зло,което трябва да бъде премахнато от картата на Света.Американците са решили да превърнат тази тоталитарна яма в резерват за недоеволюиралите примитиви,които да си живеят там както намерят за добре,но да нямат възможноста да нападат съседите си.Естествено в дългосрочен план,американците ще се ангажират със защитата на този крив клон и задънена улица от човешката еволюция,застрашен от нарастващата мощ на Китай.
  • 28 Амдертлиев

    18 6 Отговор
    Те не разбират ,че Путин е опасен за американските интереси в Европа.Мисля,че само този цитат е достатъчен.Понякога от устата на лицемерите се изпуска истината ,даже и неволно.А ние готови ли сме да защитаваме американските интереси ,само за едно потупване по рамото?
  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 20 Отговор
    Украйна трябва да се защити и дори да изстрелва ракети по чужди територии в отговор на агресията.
  • 30 Гани

    2 17 Отговор

    До коментар #24 от "ежко":

    Говориш пълни глупости. Ако САЩ беше започнала тази война тогава можеше и да има цел. Всеки трябва да помага на слабите да се защитават.

    Коментиран от #32

  • 31 Ха ха ха ха ха ха ха

    2 12 Отговор

    До коментар #23 от "Вашата":

    Ти наясно ли си че в Русия няма демокрация. Ако кажеш публично истината ще те арестуват веднага.
  • 32 Май си бай Гани

    12 0 Отговор

    До коментар #30 от "Гани":

    ....ако имаше малко гънки в правилния край на тялото, щеше да знаеш предисторията на конфликта и нямаше да се изхвърляш, като ..........на мокър пясък
    Моля те пий си редовно хапчетата и не продавай майчиното си мляко....

    Коментиран от #34

  • 33 джо

    6 1 Отговор
    соросята ще концесионират украйнците както България
  • 34 А ти си руски агент

    3 11 Отговор

    До коментар #32 от "Май си бай Гани":

    Всички УМНИ И НЕПЛАТЕНИ индивиди знаят, че конфликта се стартира и поддържа от 2014 г. От руската страна. Само много глупавите и платените вярват на руските тъпи лъжи
  • 35 Хаха

    3 0 Отговор
    Така знаете ли истината защо е специалната операция аз ще ви кажа преди 5г в Русия имаше терористичен атентат и разследващи те установиха че Украйна също така те притежават и биологически оръжие което са смятали да пуснат в Москва по средата на тази година та затова е операцията сега на една държава и трябва да посочи друга и да я обвинен в тероризма и имаш правото да я пердашиш😂
  • 36 Матей преображенски

    4 1 Отговор
    САЩ преследват своите мръсни шовинистични и империалистически цели,надяват се да превърнат Украйна в нов Афганистан,за да затъне Русия в подготвяното 8г,че и повече блато.Защото още с разпадането на СССР започват тези процеси,доколкото зная,Горбачов е бил от украински произход,Хрушчов също,по чиято инициатива е даден Крим на Украйна. Има и един предател,клеветник срещу Русия ,писал под псевдонима Виктор Суворов ,също украинец,да не споменавам за бандеровските традиции.,за Махно, Петлюра,обширна история на антируски прояви.Американците точно това и търсеха,за да разширят старите разломи,нещо подобно подготвят и в Полша,като втори ешалон.Само че Путин подхожда тактически много добре обмислено и перспективно,не бърза,а бавно и методично напредва,не оставя в тила на руските части бандеровски нелегални организации,всичко се прочиства.Така че афгански модел няма да произлезе,украинците ще се уморят и изтощят от толкова жертви,накрая ще смъкнат зеленски и ще искат мир,при всякакви условия.