Тема: Украйна

8 Юни, 2022 17:00 4 469 49

Сърбия има историческа възможност да се освободи от руското влияние

  • сергей лавров-
  • сърбия-
  • русия-
  • православие-
  • българия-
  • нато-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • белград-
  • история

Сърбия трябва да реши дали иска да бъде част от цивилизована Европа, или иска да подкрепя варварска Русия

Сърбия има историческа възможност да се освободи от руското влияние - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Медиите активно коментират неуспешния опит за посещение в Сърбия на руския външен министър Сергей Лавров, насрочен за 6-7 юни. Съседите на Сърбия (България, Северна Македония и Черна гора) отказаха да позволят самолета на руския външен министър да прелети над тяхна територия заради санкциите на ЕС срещу Лавров и руския президент Владимир Путин във връзка с инвазията на Русия в Украйна, пише Nowiny Polskie. Сега пред Сърбия се открива историческа възможност.

Ситуацията предизвика истинска истерия както в руската политика, така и в пропагандните медии на Кремъл. По-специално, заместник-председателят на Съвета на федерацията на РФ Константин Косачев остро осъди действията на трите балкански страни, нарече ги стъпка срещу Русия и Сърбия като държави и заплаши с изключително остра реакция под формата на не само дипломатически протести, но и конкретни практически действия. На свой ред председателят на комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията Григорий Карасин каза, че отказът на редица европейски държави да допуснат самолета с руския външен министър за Сърбия е индикатор за тяхната политическа малоценност. Самият Сергей Лавров каза, че с отказа на самолета му да прелети за Сърбия, страните от ЕС и НАТО лишиха Белград от правото му да провежда независима външна политика.

Още новини от Украйна

Реакцията на Москва към тези събития е напълно разбираема. Дълги години Кремъл се стреми да създаде образа на Русия в Южна Европа като водач и защитник на славянския свят, единствения „спасител на православната църква”. И тази политика има известен успех: народите на Балканите наистина са мислили в тази посока от известно време. В същото време в Руската империя, Съветския съюз и съвременна Русия Балканите винаги са били разглеждани като регион, което може да „подпали“ Европа и целия Запад. Играейки върху естественото и праведно желание на славянските народи да имат свои държави, Кремъл имаше удобен лост за влияние върху континенталната и световната политика.

Историческият ход на събитията обаче разкри циничната лъжливост на "алтруистичните" изявления на Москва и разкри истинските ѝ цели и намерения. Така на Балканите бързо става ясно, че под лозунга „освобождение на българските братя от османско иго” Руската империя всъщност се стреми да завземе допълнителни територии и да поеме контрола над Черноморските проливи. Проповядвайки идеите на панславизма, Москва се опитва да укрепи позициите си и да спечели подкрепа в борбата срещу други империи. А подбуждането към религиозна конфронтация в християнството беше използвано от Русия като механизъм за разширяване на собственото ѝ влияние към съседните народи.

Това се потвърждава от събитията от последните десетилетия. Те включват намеса в делата на Черногорската православна църква за поддържане на влиянието на Сръбската православна църква в страна, която Кремъл смята за по-лоялна към Русия, и неуспешният опит на агенти на руското военно разузнаване да свалят законното правителство в Черна гора, и поредица от шпионски скандали на Балканите. И накрая, последните събития, откритата военна агресия на Русия срещу независима Украйна, окончателно унищожиха образа на „спасителя на Православната църква“ в повечето от балканските страни, който руското правителство и Руската православна църква старателно създават на Балканите от 19 век.

В същото време именно в сръбското общество руските наративи се вкореняват по няколко причини. От една страна, Сърбия е страна, която все още изпитва някои „имперски фантомни болки“, породени от копнежа за ролята ѝ в бивша Югославия, и има неприязън към Запада за събитията от 1999 г. и загубата на Косово. От друга страна, Сърбия е икономически силно зависима от Русия, особено по отношение на енергийните доставки. И накрая, твърдата позиция на Сръбската православна църква, която, подобно на РПЦ, се страхува да не изгуби влиянието си в бившите републики от СФРЮ и разчита на сътрудничеството и подкрепата на Руската църква в противодействието на автокефалните стремежи на Черна гора, Северна Македония и Хърватия.

Ето защо, за да оправдаят агресивната война и активното влияние върху умовете на сърбите, говорителите на Кремъл започнаха да използват най-мръсните пропагандни тези, оправдавайки използването на военна сила с необходимостта от отстояване на духовни и религиозни ценности и дори представяйки така наречена "специална операция" като отмъщение към НАТО (разбирайте западните страни) за Сърбия. Москва оправдава ракетните атаки срещу украинската столица, обяснявайки необходимостта от "компенсация за бомбардировките на Белград". Подобна кремълска пропаганда намери плодородна почва в страната, което направи Сърбия на практика привърженик на Русия във войната срещу Украйна.

Така че, ако България, Северна Македония и Черна гора успяха да се освободят от руското влияние, както се вижда от безпрецедентния ход за „канселиране“ на руската дипломация – отказа да издадат разрешение за полет от руския външен министър, Сърбия все още е в руската сфера. В същото време положението на сръбските власти на фона на войната в Украйна и антируските санкции е особено. Сръбското правителство е принудено да лавира между „историческия съюзник“ на Русия, страна, която се позиционира като „спасител на сърбите от турското изтребление“, и Европа, представлявана от Брюксел, която поставя искания в контекста на стремежи за евроинтеграция. Сърбия е принудена да избира между подкрепата за санкции срещу Русия и проруските настроения на собствения си народ.

Но е дошло времето да вземе решение! В същото време сръбските политици трябва да разберат, че въпреки редица икономически проблеми, включително зависимостта от руския газ, истинският икономически просперитет на тяхната страна не е възможен в сътрудничество с корумпирана и санкционирана Русия, която, разполагайки с изключителни ресурси, не успя да изгради модерен модел на икономиката и да осигури достойно ниво на живот на огромното мнозинство от своите жители. Икономическото развитие в съвременните условия може да се постигне само чрез интеграция с Европейския съюз, възприемане на европейски принципи, норми и цивилизационни ценности. А що се отнася до "руската защита на православието", достатъчно е да се запитате: може ли православната йерархия да благослови войната и убийствата на православни украинци? Да не говорим, че руските войски се състоят главно от мюсюлмани (от Кавказ, Татарстан, Башкортостан и др.), будисти (буряти, туванци, калмици) и просто атеисти (едва ли може да се предположи, че някой набожен народ е способен да извърши такива зверства, които бяха извършени в Ирпин, Буча и други украински градове и села).

Сега Сърбия има историческа възможност – шанс да направи правилния цивилизационен избор, да се освободи от руското влияние, включително Руската православна църква, и да стане наистина европейска страна, като съседите си. Но дали ще се възползва от този шанс - времето ще покаже.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    33 9 Отговор
    И защо?
  • 2 честен ционист

    38 25 Отговор
    Да гледат свободния по дух, но гладен Ганчо и да преценяват добре, преди да хапят ръката, дето ги храни.
  • 3 КОНТРАТА

    50 26 Отговор
    Може да се освободи от евтин руски газ като България и да си внесе свободна инфлация и мизерия също като България !
  • 4 Луд хк

    57 28 Отговор
    Точно така сърби откажете се от Русия която ви даде въоръжения за милиони без пари, и благословете САЩ дето ви избиваха безмилостно преди 25г.
  • 5 Просто човек

    27 54 Отговор
    Братя сърби, сега е моментът да се отървете от лъжливите рашисти! Чакаме в ЕС! 🇪🇺

    Коментиран от #7, #49

  • 6 МНЕНИЕ

    51 19 Отговор
    Сърбия има възможност да си купи,, втечнен " руски газ от американски посредник в Гърция също като България с 40% по скъп естествено
  • 7 Бесен _Язовец

    14 22 Отговор

    До коментар #5 от "Просто човек":

    Наркоман нали знаеш на,, рашисти " само в наркокомуната на груповите сеанси.

    Коментиран от #28

  • 8 Поп

    33 10 Отговор
    Мръсотия без автор
  • 9 БПФ

    41 20 Отговор
    Жалкият индивид, написал тая гнъс дори не си е сложил именцето... То се видя кои са варварите: тия, които нарушиха Виенската конвенция и попречиха на две суверенни страни да осъществят дипломатически контакт !!!
  • 10 🇧🇬🇷🇺

    37 25 Отговор
    Да живее РУСИЯ
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Да бе ама

    40 14 Отговор
    Новини Полские и те се правя на ментор-и те дават наклон кой и на къде...Сърбите може да са всякакви и да имат трески за делане-безспорно..-но не са промити еаро-джендовци и имат историческа памет,чест и достойнство...
  • 13 БПФ

    33 15 Отговор
    И даже написал "освобождението на България" в кавички... Ясно е защо не си е сложил името... Буров беше казал, че такива трябва да се yбиват, грях няма...
  • 14 В.В.П.

    35 19 Отговор
    България Сърбия Македония ,и Рф са стожерите на православието..Гърция и Румъния са подлоги .Само полска мъър.шъъ,може да драска тая глупост.Саш да се маха от България..!.Отровиха земята ми .!Земята на Аспарух и Симеон..На Борис и Асен.Ефин коьрав домат не става на открито ..Всичко е токсин .Сащ да вървят в Ада!! .
  • 15 Путинофил

    16 26 Отговор
    Лавров можеше да мине през тръбата на Тиквата право в Сърбия.

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хахаха..

    28 10 Отговор
    Имам историческия шанс да се освободя от влиянието на майка си и да ида да целувам ръка на тия дето ме бомбардираха преди 23 години - Урааа...
  • 20 сертолен

    20 20 Отговор
    Сърбите, за разлика от булгари-станците, винаги са държали съдбата в ръцете си. Акъл от чуждоземна пacминаа не им трябва.

    Коментиран от #26

  • 21 Иван

    25 18 Отговор
    По-добре руснаците да ни владеят - тогава ще има България. А сега турците се заселват дори в най-българските градове, като Велико Търново, например. Там има бум на покупко-продажби на жилища, чиито нови собственици са турци и помаци. В Горна Оряховица построиха джамия, въпреки протестите на местните жители. Там турци няма, но джамия има. Турция бавно, но много настъпателно завзема България. Турците се намърдват навсякъде. Вече не крият намеренията си да завземат България. Не знам защо българските управници спят и пропускат тези процеси.
    Много пъти е казвано от Ванка: "Без Русия няма България". Всеки, който говори против Русия е враг на България.

    Коментиран от #23, #29

  • 22 Тц тц тц

    12 11 Отговор
    Некъв полски вестник започнал да дава акъл.
  • 23 Нашия

    15 6 Отговор

    До коментар #21 от "Иван":

    Обратното е БЕЗ БЪЛГАРИЯ е нямало да има и няма да има Русия....пазейки нас те пазят себе си😀😉😉

    Коментиран от #27, #33, #45

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Механник

    11 20 Отговор
    Неразбирате ли. Колконо по бързо смачкаме русия толкова по добре за нас. Като е натикана в миша дупка, ще продава газ, петрол и др. на по ниски цени. Тогава ще имаме още по изгодни договори. И няма да има пари да ни се меси в страната ни и да се въоражава.

    Коментиран от #31, #44

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Иван

    10 8 Отговор

    До коментар #23 от "Нашия":

    Слез на земята и намали голямата си грандомания. В момента България е това, което е, а Русия е това, което е. Трезво погледни и ще видиш нашето жалко положение.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Глупави сме

    6 9 Отговор
    Друга работа нямат ли освен да дърпат мечока? Всичко друго оправиха, сега са главни превъзпитатели , диспечери и регулировчици нашите атлантици. Голям подвиг, голям бабаитлък, де да видим.
  • 33 нее

    1 4 Отговор

    До коментар #23 от "Нашия":

    Боже, какво нямало да има без България?
  • 34 Кую

    3 7 Отговор
    Глупости! Скоро ще пишат, че Сърбия и Китай ставам кандидат членове на демократичното НАТО.
  • 35 Иванушка  🇷🇺

    5 8 Отговор
    "...пише Nowiny Polskie..." - поляците не могат да пишат, единственият им някакъв писател Сенкевич не можеше да пише, пълни полски дивотии. Утре пановете да не се чудят ако Мечката бутне коптора им ))
  • 36 Матей преображенски

    7 11 Отговор
    НИМА???Всички тези предположения са въздух под налягане.На сърбите и през ум не им минава да се присъединят към гнилия запад и Сата-нинските Американски Щати,които ги разсипаха с бомбардировки,откъснаха Косово и го харизаха на шип-търите--едни професионални у-бийци и извер-ги.Сърбите са корави и калени,от това ли ще се смутят,и координацията им с Русия не ще се наруши.А,виж,нашего брата с черногорците и македонците здравата загазихме,очаквайте ответ.Американците правят всичко възможно за да предизвикат Русия И ВОЙНАТА ДА СЕ РАЗРАСНЕ И НА БАЛКАНИТЕ,ЩЕ се радваме ако всичко приключи бързо.
  • 37 Сър Джефри

    7 11 Отговор
    Абе ние като се освободихме от руската зависимост,сме цъфнали и направо вързали.Днес случайно в една от веригите реших да купя някои неща.Ами с 50% са нагоре от преди месец и нещо.После Путин и Русия били виновни,даже и за глобалното затопляне( което изобщо не съществува).Ами тъй нареченият " цивилизован свят,избор" към който се стремим нали е много хайтек,как можа една "бензиностанция с ракети" не само да го изхвърли от релсите,ами и го преобърна и това е само началото.Въздух под налягане!Последните 600 и нещо години не случихме на господари.Въпросът е трябва ли да продължаваме да си търсим господари да ни " управят"?
  • 38 Шамана на Монтерей

    10 8 Отговор
    Сърбите са по-големи измекяри и от нашите русофилско-путлерастки биоотпадъци.Русофили са,но искат Запада да ги дундурка.Няма как хем да се качат на Западният влак,хем да останат на Източната гара.Не се ли ориентират в близко бъдеще,ще изпаднат за пореден път извън борда.
  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 4 Отговор
    Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия,като нейни платени агенти допринасят за включването на българите към „славянското семейство”. По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира ПРАВОСЛАВНАТА. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.

    Коментиран от #46

  • 40 Тук ври и кипи

    4 4 Отговор
    От Руски тролчета!Нищо,Вие си лайте,то колелото да историята се върти!Голям вой,че не пуснали самолета на Лавров!Ами няма да го пуснат - много ясно!Още в началото на войната(не на "специалната операция") всички Европейски страни единно решиха да затворят небето си за полети на руски авиопревозвачи!Освен това Сергей Лавров беше поставен в списъка на лица,имащи забрана да посещават по какъвто и да било повод съответните Европейски страни!Така,че смешен плач на нищожни хора.Маските паднаха и цял свят видя,че от Руския ореол на защитничка на слабите нищо не е останало...само мрачната физиономия на Лавров!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Голям прос

    1 0 Отговор
    Ние като сме в свободния свят, свободни ли сме? Под чужда диктовка си нарушаваме законите без последствия. Времето ще покаже кой е прав, но тогава САЩ и други такива ще ги има, а България и други такива ще изчезнат като народи, защото на господарите е нужна територията и робите на нея. Чувствате ли се европейци и с какво? Сега натискат Сърбия за евентуално членство в замяна. Ще са глупаци ако позволят манипулация. А тоя сайт май му плащат от някъде на Запад

    Коментиран от #47

  • 44 Голям прос

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Механник":

    Смешно мнение, макар че е за реване ако стане
  • 45 Едуард Петров-Едо

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Нашия":

    Във Вярата Христова, Всички Православни, Католически и Протестантски Държави СМЕ ЕДНО В ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА! Дали ще Го напишеш ,,Иисус" с две ,,И", както държат Православните или ,,Исус", като Протестантите, или Jessu Hristi, както се изразяват братята Католици, НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ГОСПОДА, защото Той казва, че придобива СВОИ ЧОВЕЦИ от всяка раса, език, култура, нация, социално положение, образование, като казва: ,,ЕЛАТЕ ПРИ МЕНЕ ВСИЧКИ ОТРУДЕНИ И ОБРЕМЕНЕНИ, И АЗ ЩЕ ВИ УСПОКОЯ! ВЗЕМЕТЕ НА СЕБЕ СИ МОЕТО ИГО, ЗАЩОТО МОЕТО ИГО Е БЛАГО И МОЕТО БРЕМЕ Е ЛЕКО!" Казва още: ,,ЛЮДЕТЕ МИ ПОГИВАТ, ПОРАДИ НЯМАНЕ ЗНАНИЕ ЗА МЕНЕ!" Отделих 30 години за изследване на 20 Библейски превода и не намерих никаква разлика, с изключение на сектантските преводи, които не трябва да приемаме! Освен това, прочетох около 1000 труда на Християнски Автори, някои по няколко пъти, например труда на ЪРЛ КЕРНС ,,Християнството през вековете - История на Църквата" Един наистина обхватен труд! Но, както е писано от ап.Павел: ,,...Който се хвали, с Господа да се хвали...!" АМИН!
  • 46 Едуард Петров-Едо

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Защо бе, Империалисте, си си избрал ТАКОВА ГАДНО ИМЕ? ЗАЩО НЕ СИ НАПИШЕШ ИСТИНСКОТО ИМЕ, СТРАХЛИВЕЦО?! ОТ страхливи Духовни лилипути, АКЪЛ ДА НЕ ПРИЕМАМЕ! Защото, те хулят и бръщолевят нелепости, понеже в Сърцето си са Безбожни Убийци на Доброто Свише, лицемери, чиято Участ Бог определи заедно с грешните! Апостол Павел ни предупреждава: ,,...Внимавайте, да не би да ви увлекат по своите хитро скроени басни...! Облаци безводни, трижди проклети, за които се пазят веригите на ада!"
  • 47 Едуард Петров-Едо

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Голям прос":

    Вярно е, че в този Форум на ФАКТИ, публикации правят ХОРА, ГЛАВНО С БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ, НО С ТВЪРДЕ РАЗЛИЧНА ДУХОВНОСТ И ПЛОДОТВОРНОСТ! Ето какво ни се казва между другото в Новия Завет: ,,...По плодовете им ще ги познаете! Бере ли се грозде от тръни или смокини от репей?! И тъй, всяко добро дърво дава добри плодове, а всяко лошо дърво дава лоши плодове!...!" За съжаление, няма какво да възразим на Светото Писание!
  • 48 Брат ДАНКО

    0 0 Отговор
    Не забравяйте че сърбите са се стремели от край време да бъдат лидерите на балканите Това продължава и сега незачитайки другите около тях Пишете за бомбардировките а не отваряте дума за причината За масовите убийства в Сребреница и други места извършени от сръбски военни Това много прилича на днешната война на Путин в Украйна Колкото до мита че Русия дава помощи безплатно това са пропагандни измишлйотини Безплатен обяд няма ПОМНЕТЕ
  • 49 Бай араб

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Просто човек":

    Братя сърби ?????