Last news in Fakti

16 Юни, 2022 13:00 7 495 17

Огнян Минчев: За каква "паралелна външна политика" говори главният чалгаджия?!

  • генчовска-
  • слави трифонов-
  • външна политика-
  • вето-
  • северна македония

Е, верно е - няма такава държава!

Огнян Минчев: За каква "паралелна външна политика" говори главният чалгаджия?! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За каква "паралелна външна политика" говорят главният чалгаджия и госпожата, назначена от него за външен министър? Външната политика, както и всяка друга политика в държавата са отговорност на премиера начело на изпълнителната власт.

Министрите са ресорни изпълнители на политиката на правителството. Външният министър - също.

Това припомня в коментар за "Фейсбук" проф. Огнян Минчев.

Ако той/тя е професионален експерт, способен да допринесе за максимално ефективното оперативно ръководство на външната политика чрез дипломация - добре! Ако е посредствен чиновник, който за първи път попада в сектор външна политика и сам се чуди какво прави там - единственото спасение на държавата да води стриктна политика, следваща в детайли политиката на собственото му правителство. Ако има такава...

Ако премиерът също се окаже случайно попаднал на толкова високо място, където нито знае какво се очаква от него, нито има възможност да поиска съвет от външния си министър - защото последният е по-зян и от самия него, тогава единственото спасение е професионален дипломат и опитен експерт в международните отношения да дава съвети.

Не ме разбирайте погрешно - това не е достатъчно, но е повече от нищо.

Българската държава е странно образувание, което позволява и дори стимулира струпване на ситуационно излъчени и драматично некомпетентни хора, които се предполага да управляват страната. Все едно, представете си, че отивате на зъболекар и към вас се приближава с клещи в ръка ... учител по ски, който току що е приключил зимния сезон в Пампорово...

Алюзиите могат да продължат, но от тях няма да ви стане по-леко. Искам само да ви припомня, че през последните 20 години ви управляваха безработен цар, специалист по униформите на съветската армия, пожарникар и охранител, малка група генерали, прекарали 2/3 от живота си зад оградата на авио база Граф Игнатиево...

Всички те бяха по своему некомпетентни и се учеха в движение... Колко научиха - ще кажете вие. Но ако се върнем на казуса, с който стартирахме - положението днес е непоносимо скандално дори и по критериите на понеслата досега какво ли не българска квази държава.

Специалисти по кьочек и лакърдии изразяват публично недоволство, че премиерът на страната им пречи да водят своята външна политика с помощта на една госпожа, поставена от тях начело на МВнР по причини известни само на самите тях. Премиерът деликатно отказва да се подчинява на техния външно политически монопол и дръзва да смята, че по отношение на някои аспекти на външната политика (напр. спрямо РС Македония) стратегията "няма такава държава" може би не е напълно удачна.

Е, верно е - няма такава държава! Няма държава, в която "Дългия" може да скрие официалния документ, изработен със съгласието на президента за условията (4+1) за промяна на политиката спрямо друга държава и този документ да не бъде официално представен на тази друга държава месеци наред. Не, извинете!

Колкото и "силен емоционален казус" да е силното желание да правиш външна политика понеже нямаш какво друго да правиш - това все пак няма общо с конвенционалното понятие за дипломация, държава, разум и международна политика.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 133 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тошко

    27 33 Отговор
    Ако не бяха врътките на "ПП" може би щяхме да разберем!
  • 3 Истина

    59 43 Отговор
    ИТН и Възраждане са мафиотски проекти .Няма вече съмнение.Воленовци,Каракачановци Марешки всички са създадени от Сарая.
  • 4 Хаха

    42 27 Отговор
    Е щом и господина взе да плюе значи баце му е спрял кранчето и е на хранилка към пп или де бъто
  • 5 Пич

    44 14 Отговор
    Айдеее.....за мазните грантаджии , България не значи нищо !!! Важното е , НПО- Тата , да пращат пари !!!
  • 6 Мрачен соросоид и злостен ястреб,

    26 28 Отговор
    на краварска хранилка е Минчев. Освен това речникът му на български език е доста ограничен, та затова ползва чуждици за щяло и нещяло - "ситуационно", "емоционален казус", "конвенционалното" и др., и др.

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Някой

    19 15 Отговор
    Е, щом не ти стига акъла да разбереш за какво говори, и какво цели Киро Про100то, то явно си имаме нов претендент за главен идиот на държавата.

    Коментиран от #12

  • 8 Прилайващо пsе

    17 12 Отговор

    До коментар #6 от "Мрачен соросоид и злостен ястреб,":

    Ми то едновремешните идеолози и даскали по научния комунизъм днес са първи либераsти и sороsоиди. Всъщност дебелият даскал по НК нищо от възгледите си не е сменил - днес шорошнята са тунингованите и ъпгрейтвани комунисти. Едно време точно комунистите продадоха Македония,днес пак аватарите им пак се опитват да направят същото. Кире Харвардо си е проекция на Г.Димитров и Д. Благоев,а Минчев е прилайващо пsе за подръжка.
  • 9 минало незабравимо

    16 11 Отговор
    Минчев е интелигентен човек и затова когато лъже, изпълнявайки поръчки, му личи. Сигурно му плащат добре, но за колко и дали да се продадеш е въпрос на личен избор. Жалко, вече всичко е за продан в нещастната ни територия. Казвам територия, защото държавата е продадена.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Oгнено червена комуняга":

    Ха! Късметлии сте, щото руснаците не ви плащат за същото упражнение!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 истината

    4 1 Отговор
    От къде я изровиха тази личност нищо не разбира от външна политика и много лъже за да угоди на господаря си от диванчето.
  • 16 Тази

    4 3 Отговор
    госпожа министерша, според мен, си е типично бавноразвиваща се селянка от едни Учиндолски хареми!
  • 17 Кокоркиро

    0 0 Отговор
    Политиката е позната от времето на Йозеф Гьобелс.Тотална промяна съзнанието на българите към освободителката им.Да се генерира отвращение и надъхване.От платени бивши комунисти.