Last news in Fakti

21 Юни, 2022 10:00 2 528 10

"Това би било ужасен сценарий за Япония"

  • япония-
  • икономика-
  • инфлация-
  • йена

И в Страната на изгряващото слънце някои хранителни продукти поскъпнаха драстично, а потребителите реагират, тъй като от 20 години заплатите им почти не са се променили

"Това би било ужасен сценарий за Япония" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За последните 20 години заплатите в Япония почти не са се променили. Йената е слаба, цените растат, а страната продължава да залага на нулевите лихви. Германски експерт предупреждава за евентуален "ужасен сценарий".

Когато говорим за Япония и нейните финанси, най-късно на второто изречение стигаме до нейната хлабава парична политика. "Централните банки предоставят пари на икономиката. Обикновено човек си представя, че просто се пуска печатницата за пари. Но паричната политика всъщност работи различно. Търговските банки биват захранвани с пари от Централната банка, а те на свой ред ги използват, за да отпускат кредити на икономиката", казва директорът на Института за японски изследвания в Токио Франц Валденбергер.

Обратно на очакванията обаче така икономиката не бива стимулирана, а инвеститорите не идват. Вместо това заетите пари се връщат отново в Централната банка под формата на депозити. Дългогодишната политика на нулевите лихви, която води Япония, е изгодна най-вече за силно задлъжнялата държава, тъй като по този начин кредитите стават евтини.

За 20 години заплатите не са се променили

За вложителите и за икономиката обаче тази парична политика не е никак добра. "Покрай ниските лихви дори и фирмите с ниска продуктивност могат да продължават да съществуват", казва Валденбергер. А това пречи на тези с по-висока продуктивност. Те не могат да се разрастват, защото им липсва персонал. На фона на актуалното демографско развитие това е нещо, което всъщност Япония не може да си позволи", казва експертът.

Дълго време изглеждаше, че всичко върви хармонично. Сега обаче това може да се промени, предупреждава Валденбергер. Защото и в Япония някои хранителни продукти поскъпнаха драстично, а потребителите реагират алергично, тъй като от 20 години заплатите им почти не са се променили. Месец преди изборите за горна камара на парламента одобрението за политиката на правителството е спаднало рекордно.

Галопираща инфлация или държавен банкрут?

В същото време японската йена е слаба, а това е лош знак, предупреди шефът на Централната банка Харухико Курода в края на миналата седмица. Обезценяването на националната валута е нежелателно - то се отразява зле на японската икономика и затруднява политиката на планиране.

Франц Валденбергер споделя това мнение. Германският експерт се надява, че Япония няма да бъде изправена пред бруталното решение да избира между галопираща инфлация или държавен банкрут. "Това би бил ужасен сценарий, който някои хора вече предричат: лихвите да бъдат повишени или Централната банка да продължи изкуствено да ги държи ниски, докато инфлацията не излезе извън контрол".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичовото

    6 5 Отговор
    Да духат супата ;)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сандо

    3 4 Отговор
    Путин е виновен.Ако беше върнал поне двете островчета,ама не,не ги дава лакомника му алчен.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Япония е колония на САЩ

    6 2 Отговор
    Япония,както и Германия са окупирани от САЩ държави,които привидно,лъжат останалия свят че са самостоятелни държави, но не са.И в двете държави американските войски превъзхождат разрешените от тях,японски и германски.Защо разглеждам двете държави заедно.Защото както Германия,така и Япония,нямат право на суверенитет 150 години,според договор подписан със САЩ.Златния резерв и на двете държави е в САЩ и те нямат достъп до него.Всичко е един цирк за пред света,който наскоро беше разкрит.Дори самите японци и германци не знаеха че не са държави а колонии.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 плевен

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Япония е колония на САЩ":

    Това, което пишеш е вярно, но с грешни изводи. Клише. Вярное, че са окупирани, но те си го знаят и са доволни от това. Тези държави 77 години са освободени от бремето на огромните военни разходи. Това е главната причина да станат настоящите икономически колоси. Военните разходи сринаха СССР навремето, и САЩ в момента. А който се изхитри да прехвърли на друг тази тежест, може да се концентрира върху реалната икономика и да изсмуче кръвта на световните лидери. Неслучайно и ЕС и Китай въртят, сучат но не наливат огромни пари в сектор, който няма възвръщаемост.