Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Юни, 2022 13:00 2 963 32

План "Маршал" за Украйна: как би изглеждал той?

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • план маршал-
  • маршал-
  • възстановяване-
  • ес-
  • сащ-
  • олаф шолц

Европа се възстановява, САЩ печелят нови пазари

План "Маршал" за Украйна: как би изглеждал той? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отломки пред Бранденбургската врата, останки от къщи във Франкфурт, опустошени улици в Дрезден. При посещението си в Украйна миналата седмица Олаф Шолц припомни образите на разрушените германски градове след Втората световна война.

В изявление пред Бундестага в сряда Шолц изрази подкрепата си за план "Маршал" за Украйна, който да възстанови разкъсаната от война страна. "Както тогава разкъсаната от войната Европа се нуждаеше от план "Маршал" за възстановяването си, така и днес Украйна има нужда от такъв", каза Шолц. Очаква се темата да бъде обсъдена този уикенд на срещата на Г-7 в замъка Елмау в Бавария. Но какво точно се крие зад плана "Маршал" и как подобна инициатива би могла да промени перспективите пред Украйна?

Европа се възстановява, САЩ печелят нови пазари

След края на Втората световна война Европа изпада в икономическа и политическа разруха. За да подпомогне икономически Стария континент, американският държавен секретар Джордж Маршал през юни 1947 г. предлага Програмата за европейско възстановяване, станала известна и като плана "Маршал".

В рамките на инициативата Съединените щати предоставят заеми за възстановяване и да доставят стоки, суровини и храни на Европа. Така между 1948 и 1952 г. повече от 12 милиарда долара са разпределени между 16 европейски страни, сред които Германия, Италия, Франция и Великобритания. Западна Германия тогава получава около 1,5 милиарда долара. Тази финансова помощ не просто насърчава европейското икономическо чудо, но и създава нови експортни пазари за Вашингтон.

Планът "Маршал" има и своята политическа страна. Не всички европейски страни се възползваха от американските пари. САЩ искаха да ограничат влиянието на Съветския съюз в Източна Европа, а Москва се страхуваше от западното влияние и забрани на страни като Унгария, Чехословакия и Полша да участват в американската програма за възстановяване. В колективната германска и европейска памет на плана "Маршал" обикновено се гледа като на успешна концепция. Програмата за европейско възстановяване направи възможни съвземането на европейските икономики и утвърждаването на демократичните структури.И днес планът "Маршал" често се посочва като пример за успешно следвоенно и следкризисно възстановяване.

Как би изглеждал план "Маршал" за Украйна?

Призивът на германския канцлер за план "Маршал" е свързан най-вече с дългосрочните перспективи. Шолц очаква войната в Украйна да продължи още известно време. И подобно на плана "Маршал", Западът ще трябва да се подготви за продължителното възстановяване на Украйна. "Ще ни трябват още много милиарди евро и долари за възстановяване - и това ще отнеме години", обяви той по време на речта си в Бундестага. Президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер пресмята, че възстановителният пакет за Украйна ще струва милиарди. Идеята на Европейския съюз е Украйна да поеме водеща роля във възстановяването в координация с ЕС, страните от Г-7 и Г-20, както и с международните финансови институции и организации.

Автор: Силия Томс


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    36 9 Отговор
    Калининград берлин 210 секунди! Да си знаете.

    Коментиран от #6, #29

  • 2 Селския

    39 4 Отговор
    Да спират с глупостите, да си вдигат санкциите и да не пращат оръжия там и няма да имат проблеми, какво са ревнали като бебе за боцка..........
  • 3 Първокласник

    31 3 Отговор
    Сравнението не е много уместно според мен..... Мисля, че е рано Германия да подгрява тигана.
  • 4 бай Дън

    16 3 Отговор
    Ще извикам Мъск с теслата и ще възстановяваме !
  • 5 Мисири

    10 3 Отговор
    Ай няма нужда
  • 6 Учуден

    7 30 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Това ли идеала ти за държава ?! Да можеш да разрушаваш, ограбваш и тероризираш без да можеш да произведеш и един пирон ?! Съветското иго е повредило доста гени !

    Коментиран от #9, #10, #11, #12

  • 7 Милиарди,а?

    27 2 Отговор
    € или $ се печатат за нула време,но откъде суровини за "материалната дейност"? ОТТАМ вече само срещу russian money,как ще стане тоя plan Marshall?!

    Коментиран от #13

  • 8 Дядо Муьо

    23 0 Отговор
    Помните ли,глупостите на Пешо Ракетата за плана Маршал за югоизточна Европа,като свършила войната в Югославия.И как Бг щяла да участва във възстановяването на следвоенна Югославия.
  • 9 ТаУмВзе

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "Учуден":

    Войната е естествено състояние на Цивилизациите! Пусни телевизийка сега, да не вземеш да се напрегнеш в некво мислене, че зле.
  • 10 Тавряс ли си бе

    30 4 Отговор

    До коментар #6 от "Учуден":

    за какво производтво ми говориш и кви 5 лева? Не виждаш ли, че само като си ограничи износа (па недай си боже да спре изцяло) и целия западен свят се свива в черупката си - производство, доставки, инфлация, липси, икономиии и какво ли още не наляга цяла Европа, пък ти си говори, че не произвеждали един пирон.
  • 11 Съветско иго не е имало!

    29 3 Отговор

    До коментар #6 от "Учуден":

    Имаше съветска протекция, чрез която България отиде на 28 място в света по жизнен стандарт,а за "игото" прочети "Под игото" от Вазов!

    Коментиран от #23

  • 12 учуден щот не си чел

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "Учуден":

    щото не произвеждат дори един пирон за туй са непреодолим фактор в целия свят, нали
  • 13 Рашавия

    5 16 Отговор

    До коментар #7 от "Милиарди,а?":

    Що?
    След ВСВ да не би да са взимали суровини от пРосия, а?

    Коментиран от #15

  • 14 Бъдеще

    30 5 Отговор
    Ако Украйна беше изпълнила Минските споразумения, въобще нямаше да се стига до тук. Обаче САЩ и васала ЕС решиха, че им трябва нова война, независимо че е в Европа. Резултата го виждаме, братоубийствена война, военно промишления комплекс работи на 110%, народите на ЕС затъват, и сега ни чака и "многомилиарден план Маршал". А Русия... няма много да и накривите шапката, тя е оцелявала и при много по тежки времена.
    И не забравяйте, че след 5 или 10 или 20 години, рано или късно, нещата ще се променят пак. И пак ще трябва да говорите с Русия. Ама те дали ще искат, това е друг въпрос...
  • 15 хахахахха

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "Рашавия":

    ти кажи? ама кажи и сега що не си ги взимат от там, а чакат на Русия?
  • 16 пьешу

    5 1 Отговор
    "как би изглеждал той?"
    никак.
  • 17 Минувач

    33 4 Отговор
    Точно с плана Маршал започва американското политическо и икономическо господство над Европа и света. Има и сведения и теории, че точно богатите американски фамилии са подкрепяли тайно нацистите и са тласкали тайно Европа към ВСВ, която е била дюшеш за САЩ. Една война, опустушила най-вече Европа, след която големите европейски икономики вече стават зависими от парите на САЩ, които им отпускат заемите, завладявайки ги чрез дългове. След това е лесно да се слагат про-американски правителства, да се напълни Европа с американски бази. Това е и основманата идея - да направиш някого твои длъжник, когато вече го притежаваш и държиш изкъсо за абсолютно всичко. Сега си мислят, че това ще проработи и за Украйна, но сега сметките вече са други. Това, което никой досега гласно не изказваше за САЩ, Путин го направи с действия. Сигурен съм, че САЩ въобще не са очаквали подобна ситуация, каквато стана и си мислеха, че Русия ще клекне, че чрез санкции и световна пропаганда ще я изолират, а те се самоубиха, защото Путин не само им отвърна, но и ще играе картите докрай. Този път няма да им се размине с удобно примирие след неуспеха им срещу Русия, този път Путин ще ги контраатакува икономически и политически и ще играе докрай, веднъж и завинаги, този път ще играе да промени света. Само късогледите политици и журналистчета тук не виждат по-далече от носа си, не гледат в перспектива от 10-20-30 години напред, дори мозъците им не могат да си представят големите неща.

    Коментиран от #18, #21

  • 18 Добре..

    18 1 Отговор

    До коментар #17 от "Минувач":

    Коментът е в десетката..
  • 19 Въпрос

    10 1 Отговор
    А кога план Маршал за България?
  • 20 чико

    10 3 Отговор
    Няма нужда от пл. Маршал за Украйна , защото територията където се водят действията ще са Руски .
  • 21 нико

    15 2 Отговор

    До коментар #17 от "Минувач":

    ОТЛИЧЕН и ТОЧЕН коментар . Никой не смее да признае че Германия ВСЕ още не може да се отърве от този план МАРШАЛ и е окупирана от краварите .

    Коментиран от #24

  • 22 Учо

    11 2 Отговор
    Ей УЧУДЕН , трябваше да уточниш че става въпрос за идеала на САЩ , с който разрушиха половината свят и то на хиляди километри от тях , с войни и санкции . Няма място за сравнения .
  • 23 6666

    3 9 Отговор

    До коментар #11 от "Съветско иго не е имало!":

    28 мо място само за наи-привилегированата класа в света-комунистическата,а за останалите.....
  • 24 6666

    4 9 Отговор

    До коментар #21 от "нико":

    По-добре от американците отколкото от русняците.
  • 25 дърт даскал

    8 2 Отговор
    Защо авторът не посочва, че според плана "Маршал" "помощ" получават тези страни, които изгонят комунистите от правителствата си? А те са в правителствата на Франция, Италия и Белгия, където комунистите са най-активни в антифашистката съпротива. Под американски натиск те са изгонени, а в Източна Европа - съветската зона на влияние такива опити са направени в Чехословакия, Унгария, Полша и по-малко в Румъния и България!

    Коментиран от #27

  • 26 Матей преображенски

    12 2 Отговор
    Планът за възстановяване е в ход от страна на Русия,всеки град и област,които са превзели,веднага започват възстановяване,без да го афишират и без да се хвалят.Запада какво си точи зъбите,нали заради тях стана тоя погром,и ако отпуснат някакви заеми ,те са с убийствени и заробващи лихви!?Планът Маршал направи Германия сателит и икономически донор на сащ и до ден днешен германците не могат да се отърват.Впрегнаха ги и по линия на митичния хо-ло-кау-ст и ги прину-диха да признаят гено-цид,да изплащат на ю-де-и.те колосални средства докато свят светува.

    Коментиран от #28

  • 27 Рашавия

    3 4 Отговор

    До коментар #25 от "дърт даскал":

    Пълни глупости.
    Сащ предлагат "Маршъл" на всички страни очаствали във ВСВ, даже и на сесесерето.
    За България Г. Димитров(известен като алкохолика гошо тарабата), отказва категорично според съветско нареждане.

    Коментиран от #30

  • 28 Рашавия

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "Матей преображенски":

    Раздаването на робски паспорти на новозавладените роби не си е за хвалба.
    И по никакъв начин не може да се нарече възстановяване.
  • 29 Баща ти

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Хаповете и обратно в леглото,че нещо пак ръсиш малоумни неща
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хахаха

    3 1 Отговор
    Те претендират да възстановяват Русия ли, не разбирам...
  • 32 Путин е военнопрестъпник и убиец

    0 0 Отговор
    Братоубийствената Корейска война продължи над 3 години докато СССР не бе изтощен и Сталин не бе принуден да клекне и да сключи примирие за подялба на полуострова...!!!

    Аналогично войната в Украйна стратегически е планирано да продължи също над 3 години, а може и 5 години докато Русия не бъде окончателно изтощена и РФ не започне да се разпада и Путин ще е принуден да изтегли войските си от окупираните украински територии..!!!

    След войната разликата между остатъчна Русия и Украйна ще е, като днес между Северна и Южна Корея...!!!