Last news in Fakti

14 Юни, 2013 15:52 2 755 2

Местан: Пеевски да стои далеч от политически пристрастия

  • делян пеевски-
  • данс-
  • дпс
Местан: Пеевски да стои далеч от политически пристрастия - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.


На въпрос дали Пеевски е най-достойната кандидатура за поста, лидерът на Движението за права и свободи Лютви Местан отговори в парламента, че не е привърженик на императивите, защото всяка номинация може да бъде сравнима с друга. "Аргументите бяха представени от министър-председателя", припомни той.

На въпрос относно медийния монопол, който се свързва със собствеността на Пеевски, лидерът на ДПС отговори, че ако изобщо има такъв монопол, той би трябвало да бъде укорен от Цветанов, когато той с пълни шепи се е ползвал от ефира на медийния монопол.

По въпроса какво би трябвало да направи Пеевски в следващите дни, Лютви Местан заяви: "Трябва да направи едно нещо - да прилага стриктно Закона за националната сигурност. Оттук нататък - да стои далеч от политически пристрастрия, без реваншизъм. От тук нататък ще бъде съден по делата си. Фактът, че за първи път председателят на ДАНС се избира от Народното събрание на пряк парламентарен контрол и пряк граждански контрол, този контрол ще е постоянен, ефективен и ще е гаранция, че ще се действа в рамките на закона", каза Местан.

Като праламентарни гурпи поехме своята отговорност за предложението на г-н Орешарски. Заставам пред вас с отговорност, защото знам, че г-н Пеевски има ресурса да гарантира националната сигурност, добави по-късно в кулоарите Местан пред репортери.

Той каза, че ще се създаде нова парламентарна комисия за контрол на ДАНС като елемент от по-цялостна реформа на сектора сигурност. Предстои приемането на закони кои са останалите спецслужби, тъй като 23 г. те действаха без законова уредба, обясни Лютви Местан. Новият председател Пеевски ще предложи и структурна промяна, с която министърът на вътрешните работи ще добие статут на вицепремиер, който ще установява координация му МВР и специалните служби. Имал и идеи по отношение на НСО.

На въпрос как човек с тъмни петна в биографията може да е начело на ДАНС лидерът на ДПС отговори: "Новият председател на ДАНС има неограничен достъп до класифицирана информация от най-висш порядък. Никое лице с тъмни петна в биографията не би могло да има такъв достъп".

Той предложи на журналистите да направят мониторинг "как присъства образът на ДПС в собствените му медии дори в количествени параметри" в сравнение с ГЕРБ и неговите лидери.

Според него, не е искрена идеята на ГЕРБ за свикване на ВНС. "Ако беше искрена, щяха да я осъществят за 4 години с парламентарните групи, достатъчни по брой гласове за предизвикване на такова НС. Имаше такива идеи в мантада на 41-вото НС, но ГЕРБ не се възползваха от тази идея. Тя не е искрена, а част от сценария за дестабилизиране на страната", изтъкна Местан и отново подчерта: "ГЕРБ осъзнаха жестоката истина, че извън властта няма да оцелеят. Днес реализират резервен план за предизвикване на нови предсрочни парламентарни избори. Оттук нататък най-големият враг на г-н Борисов е времето".

Иначе ние сме готови да участваме в разговори за всяка реална и градивна полтическа идея, добави той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    1 0 Отговор
    "Пеевски да стои далеч от политически пристрастия"

    и както се вижда по снимката на 1 метър от Местан ?
  • 2 Marin Marinov

    0 0 Отговор
    Б....ци....