Last news in Fakti

7 Юли, 2022 16:00 1 792 10

Ковид-19: Когато линейката не идва

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • делта-
  • омикрон

Данните за инфекциите сега продължават да се увеличават, а междувременно отново расте и броят на хоспитализираните

Ковид-19: Когато линейката не идва - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германия се гордее с факта, че спешната медицинска помощ идва след броени минути. Лятната вълна от Ковид-19 и отмяната на защитните мерки обаче създаде опасна ситуация: на много места няма кой да обслужва линейките.

По време на нощната му смяна всяко второ повикване отново е било за случай на Ковид-19, разказва шофьорът на линейка Тобиас Тиле. "Това е трагедия", добавя санитарят от Франкфурт.

В Германия и в Европа случаите на Ковид-19 отново се увеличават. Нарастващият брой на инфекциите поставя под натиск германските служби за спешна медицинска помощ. "От месеци предупреждаваме, че ще има срив в спешната помощ, а сега вече го и виждаме”, казва Тиле.

Германия се гордее с факта, че спешната помощ обикновено е на разположение след броени минути - независимо дали става дума за инфаркт, инсулт, злополука или пожар. Новата вълна от Ковид-19 през това лято обаче се разрази в момент, когато почти всички защитни мерки са вече отменени: задължителното носене на маски също е отменено почти навсякъде.

Медиците също боледуват

Отпадането на мерките се отразява зле и на медиците, казва Тобиас Тиле. Те също се заразяват и боледуват. „При предишните вълни на коронавируса хората все още се предпазваха добре - тогава този ефект не беше толкова осезаем. В момента ситуацията е такава, че навсякъде в Германия има линейки, които не могат да обслужват болни, защото липсва персонал“, казва Тиле.

Съвсем наскоро спешната помощ в германската столица Берлин предупреди, че не разполага с нито една свободна линейка. "Цифрите вече са драматични: от берлинската пожарна казват, че досега в Берлин е имало около 170 дни, в които е било обявено, че за цял Берлин е имало на разположение най-много една свободна линейка.

Освен всичко останало превозните средства трябва да бъдат дезинфекцирани след всеки пациент с Ковид-19. Това също отнема време. Едва след интензивно почистване медиците могат да тръгнат към нов пациент. И още: Много от тях са на ръба на силите си след почти две и половина години на тежка битка с пандемията.

Недостигът на персонал се усеща в много области - в пощите, където писмата и пратките се доставят със закъснение. Или във въздушния транспорт, където големият брой болнични още повече изостря недостига на кадри.

Премахването на предпазните мерки вреди

Миналата зима в Германия все още се прилагаха строгите правила за предпазване от Ковид. Това предотврати най-големия хаос. Сега обаче "заболеваемостта се увеличава", а много от боледуващите дори не фигурират в статистиката, казва епидемиологът Дирк Брокман. "Броят на нерегистрираните случаи е голям. Много пациенти с коронавирус дори не се изследват“, добавя той.

В началото на месеца правителството отмени и безплатните бързи тестове за Ковид-19. Това може да възпре още повече хора да се изследват. Сегашната лятна вълна от Ковид-19 изненада политиците. През последните две години на пандемията германците свикнаха с това, че лятото обикновено преминава по-спокойно, тъй като заболеваемостта рязко намалява. Данните за инфекциите обаче сега продължават да се увеличават, а междувременно отново расте и броят на хоспитализираните.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    16 3 Отговор
    Разбраха ли най-накрая, че нито ваксини, нито други мерки помагат?
  • 2 Бравос

    16 1 Отговор
    В Германия май се задава поредния демократичен локдаун и поредния хуманен бустер:) Предполагам Путин е виновен:)
  • 3 щом няма линейка

    7 1 Отговор
    значи си в България.
  • 4 Ваксиниран3002

    14 3 Отговор
    Ще се увеличават случаите им, като се бодяха по 3 пъти на ден. Всичките немци с по 5 игли, а сега се чудят що се разболяват. Който се набоде, сега ще плаче.
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 0 Отговор
    бяла мафия
  • 6 Споко

    10 1 Отговор
    Като станете енергийно независими лекарите ви ще пристигат за броени часове спринтирайки пеша
  • 7 85777

    7 1 Отговор
    Русия настъпва в Украйна и върнаха ковида. Не разбирахте ли, че просто сме в една компютърна програма на байдънчо и урсузела.
  • 8 Госあ

    1 0 Отговор
    Спрете простолюдието да ходи на туризъм бе ! И ковида ще изчезне и емисиите ще намалеят и местните ще останат на спокойствие
  • 9 ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ ФОРЕВЪР☝

    1 2 Отговор
    ...„СВАЛИХА 😷😷😷...”СПОМНЯТЕ СИ ОНАЗИ СЦЕНА ОТ ФИЛМА„ СПАСЯВАНЕТО НА РЕДНИК РАЙЪН ”КОГАТО В ДЕСАНТНАТА ЛОДКА ВОЙНИЧЕТО ГО УЦЕЛИ КУРШУМ В КАСКАТА И ТОЙ ИЗУМЕН Я СВАЛИ И ВТОРИЯ КУРШУМ ГО УЦЕЛИ ТОЧНО В НЕЗАЩИТЕНАТА ГЛАВА......И ТЕ ТАКА...🤔
  • 10 Украинка

    1 0 Отговор
    Защо никой не търси сметка на САЩ за тази зараза Коронавирус