Last news in Fakti

11 Юли, 2022 09:00 7 239 95

Георги Ангелов пред ФАКТИ: С това си поведение „Газпром“ не е желан партньор в Европа, зимата е предизвикателство

  • георги ангелов-
  • газ-
  • бюджет-
  • пари

Средствата по Плана за възстановяване, които не са договорени в срок, ще се пренасочат към държави, които действат по-бързо и имат готовност да ги усвоят, казва експертът

Георги Ангелов пред ФАКТИ: С това си поведение „Газпром“ не е желан партньор в Европа, зимата е предизвикателство - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Партиите в парламента приеха актуализацията на бюджета, но първоначално заложената сума набъбна и стана по-голяма. В същото време се заговори, че България ще загуби пари по Плана за възстановяване и устойчивост. По темите пред ФАКТИ говори Георги Ангелов, старши икономист на Институт Отворено общество​. Ето какво сподели той.

- Г-н Ангелов, намираме се в политическа турбуленция, но май скоро икономическата такава ще обърне приоритетите. Парламентът прие бюджет. Какъв е той според вас?
- Учудващо, но след приемането на бюджета и управляващи, и опозиция излязоха на трибуната на парламента и се поздравиха за добрата работа. Някои текстове в закона за бюджета бяха приети с огромно мнозинство от 220-230 гласа. Компенсациите за бизнеса, които реално фиксираха цената на тока на 25 стотинки на киловатчас, са пример за такава подкрепа от всички партии. Но все пак, трябва да отбележим, че първоначалната актуализация беше за около 2 милиарда, а в крайна сметка стана 3 милиарда. Така че не завиждам на следващия финансов министър, защото той ще трябва да положи големи усилия, за да удържи дефицита под контрол.

- Колко е реална опасността България да загуби пари по Плана за възстановяване заради политическата криза?
- Напълно реална е опасността, особено ако влезем в политическа спирала с безкрайни избори както през 2021 година. Нека да припомним, че България имаше амбиция да е първенец и да е сред първите страни с одобрен План за възстановяване и то още през пролетта на 2021 г., но заради въртележката от избори и липсата на редовно правителство и парламент реално Планът за възстановяване беше одобрен едва година по-късно, в края на април 2022 година. Ето пример как се стига до забавяне от една година. Ако още един път се забавим с още една година, това може да е фатално.

- По Плана за възстановяване има изискване до края на 2022-а около 70% от тези средства да са договорени и до края на 2023-а всичките да са договорени? Колко договорени и разписани имаме ние?
- В плана са разписани всички проекти и сега, след като имаме одобрението на плана и необходимите документи за контрол, ще започнат да се отварят процедурите. Така че в момента започваме от нулата. За сравнение, други страни имаха цяла година на разположение и вече са с обиколки пред нас.

- Вярно ли е, че тези пари няма да ни чакат като за България и ако ние не се справим с усвояването, парите остават и се разпределят?
- При нормалните еврофондове те са заделени за всяка отделна страна по формула и дори тази страна да се забави 7-8 години, те си остават за тази страна и могат да се усвоят дори в последния момент. Не е така при Плана за възстановяване – тук сроковете са много кратки, точно защото това е антикризисен план и трябва бързо да се приложи. Средствата, които не са договорени в срок, ще се пренасочат към държави, които действат по-бързо и имат готовност да ги усвоят.

- Парите идват и срещу реформи. Какви?
- Изискването „пари срещу реформи“ е друга фундаментална разлика между еврофондовете и Плана за възстановяване. При еврофондовете е необходимо да се договорят и усвоят средствата, след което се изпраща искане за плащане и Европейската комисия превежда парите на България.
При Плана за възстановяване няма нищо подобно. При плана за възстановяване първо се правят реформи, след това се подава искане за плащане, а изпълнението на проектите върви паралелно. С други думи, без реформи няма пари по плана.
България и Европейската комисия са договорили множество реформи, включително в правосъдието, енергетиката, образованието, здравеопазването, бизнес средата и т.н. Идеята е, че инвестициите в от плана за възстановяване ще имат много по-голям ефект, ако бъдат придружени с реформи, които да подобрят институционалната среда в България. Така парите няма да имат само еднократен ефект, а ще стимулират дългосрочно подобрение и дългосрочен икономически растеж.

- И какви реформи да очакваме, след като най-вероятно ще отидем на избори и служебен кабинет, който е с ограничени правомощия?
- Факт е, че много от реформите изискват и законодателни промени, но не е само това. Много реформи изискват наличие на политическа воля, т.е. ясно управленско мнозинство, което да може да реши как да подходи по съответната тема – например по отношение на правосъдието. Спомняме си, че служебното правителство стигна до този проблем миналата година през есента, когато трябваше да се вземе политическо решение за правосъдната реформа и за енергетиката. Тогава служебното правителство каза, че ще остави тези въпроси на редовно правителство и парламент.

- За един ден беше приет Законът за еврофондовете на първо и на второ четене…
- Това е добър пример, че парламентът може да се мобилизира и да приеме бързо необходимите закони, свързани с Плана за възстановяване. Но какво правим ако няма парламент?

- Ако пак влезем в изборна спирала, ще загубим още една година…
- 2021 година беше такъв пример – три пъти избори, парламент няма, редовно правителство няма, съответно никакви реформи не могат да бъдат приети.

- Огромен проблем за българската икономика е доставката на газ. На какво положение сме?
- В края на април бяхме практически на кота нула – спря руският газ, на който България разчита от десетилетия и съответно никога не сме се готвили за ситуация без руски газ. Но не останахме без газ, което е показател, че все пак има алтернативи, но е и доза късмет, защото през пролетта и лятото потреблението на газ е ниско.
От 1 юли вече не сме на кота нула – от 1 юли получаваме пълните количества азерски газ по 2.7 милиона куб. метра на ден, което покрива около половината потребление в момента и около една трета за цялата година. Така че сме на около една трета от целта. Останалите доставки се осигуряват месец за месец, което е възможно през лятото при ниско потребление, но би било рисково за зимата. Затова ни е необходим средносрочен или дългосрочен договор – или най-малкото договор за сигурни доставки през зимата.

- Според експерти хранилището в „Чирен“ е пълно на 30%. С колко нагнетена газ трябва да посрещнем зимата?
- Вече газохранилището е пълно на 35%. Това е сериозно подобрение, тъй като в средата на април беше около 16%. Но целта, която гласува Европейският парламент, е всички европейски газохранилища да се напълнят на 80% до октомври и 90% до ноември. А всъщност най-добре е да го напълним на 100%, за да имаме стратегически резерв.
Ние сме оставили Чирен да се пълни от Булгаргаз, като търговски резерв за зимата. Но във все повече европейски страни газохранилищата вече се считат и за държавен резерв и съответно правителствата също заделят финансови ресурси, така че да се гарантира максимално запълване. Всички обеми, които не могат да се запълнят от газовите компании, се запълват от държавата. Може би и България трябва да направи нещо подобно – например чрез финансиране от Българския енергиен холдинг, който и без това в момента има големи свръхпечалби от износа на ток.

- Виждате ли алтернативи за доставките и „Газпром“ напълно затворена страница ли е?
- В средносрочен план има много алтернативи – Румъния вече започна да добива газ от Черно море, азерският газопровод към Европа ще се удвои до 20 милиарда куб. метра, строят се множество терминали за втечнен газ, газовата връзка с Гърция е практически завършена, Израел и Кипър разширяват производството на газ и търсят пазари в Европа, а и глобалният пазар на втечнен газ става все по-развит и десетки държави произвеждат газ. Така че нямам притеснения в средносрочен и дългосрочен план. Предизвикателството е в краткосрочен план и най-вече тази зима.
„Газпром“ на този етап с това поведение не е желан партньор в Европа. Спомняте си само преди седмици Русия обеща, че който плаща в рубли ще има сигурни и евтини доставки на газ. А се получи точно обратното – бяха орязани доставките на газ и цените скочиха до небесата.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Филип Ейджи

    115 14 Отговор
    Соросняк!

    Коментиран от #92

  • 2 Опааа

    93 8 Отговор
    Намерете си друг партньор бре МАЛОУ МНИЦИ!
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 93 Отговор
    ГАЗПРОМ е ГАЗОВА мафия
  • 4 4и4о

    113 10 Отговор
    От краварите ли ще полу4аваме газ бе шушумиго.

    Коментиран от #16

  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    110 5 Отговор
    ИНСТИТУТ ОТВОРЕН ОБЩЕСТВО .... СА ФАШИСТИ КАТО ДЖОРДЖ СОРОС КОЙТО ЗАЕДНО С БАЩА СИ Е ОГРАБВАЛ УНГАРСКИ ЕВРЕИ И Е ДЕЛЯЛ ПЛЯЧКАТА С ФАШИСТИТЕ
  • 6 Абе

    112 7 Отговор
    Очилат бастун, гледай сега Шри Ланка и си мисли за зимата какво ще ви се случи по Европа на либерастглобалистите.
  • 7 Да бе

    93 5 Отговор
    Експерт, посочен и удобно финансиран...

    Коментиран от #65

  • 8 Уауу

    90 7 Отговор
    Без да прочета статията,разбрах от снимката,че си страхотен специалист!!!
  • 9 Много нагли

    86 5 Отговор
    За някои хора зимата ще е оцеляване, обаче тия от Отворено общество се гаврят с "предизвикателство"

    Коментиран от #18

  • 10 Споко

    89 11 Отговор
    Скоро целия ЕС ще коленичи пред Газпром и Путин и ще се молят за кубик газ!
    И не разбрах какво им е поведението на Газпром - ЕС може едностранно да прекрати хиляди договори, може да налага санкции, може да краде пари и руски произведения на изкуството, но когато Газпром наруши един едничък договор нададохте вой до небесата, типични евро джендъри.

    Коментиран от #22

  • 11 Упс!!

    62 7 Отговор
    Абе като гледам сте на 2/3 от целта, а не 1/3, ма на кой му дреме. Всички сме опиянени от европейската солидарност.
  • 12 АУУУУУ

    86 7 Отговор
    Защото руският газ не е желан в Европа, затова Германия орева орталъка, че Канада не връща турбината на Русия за СП 1 ! Егати аналлизаторште
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Децата на капитан Грант

    59 5 Отговор
    в атака. Нема празно, щом гушките се пълнят редовно.
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 3 Отговор
    мафия кожодри
  • 16 БауБау

    36 5 Отговор

    До коментар #4 от "4и4о":

    Ти ли ще определяш енергийната политика бре тройна шушумя??
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 АУУУУУ

    38 5 Отговор

    До коментар #9 от "Много нагли":

    И те ще мръзнат, не им се коси! Не могат да осигурят за една шепа соросоиди и евроатлантици газ и петрол .
  • 19 Късо име

    57 4 Отговор
    Всички се напънали да гледат колко е запълнен Чирен. А той е пълен 35% по последни данни. Обаче защо никой не казва, че ако запълнят Чирен на 100 % газта в него ще ни стигне само за 20 дена?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Две страни

    47 4 Отговор
    Чудно как Газпром не е желан в Европа, но е желанв Азия. Дали пък няма нещо и в двете страни?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Отворено

    41 6 Отговор
    Общество. Отворени, отворени, и така 30 г., нямат наяждане! Квот дойде, с хляб и сол, че го посрещнете на Орлов Мост, само да плащат на проектче по 200 хиляди хилки на година, щоТ са Умни, и КраСиви.
  • 24 Хахаха

    54 5 Отговор
    Голям смях с това свободно съчинение на тема "Как по широко да разтворя задни части пред Байдън":)
    Първо - в момента Израел внася руски газ, но според експерта щяла била да захранва Европа:)
    Второ - огромната страна Кипър с население от цели 800 000 души щяла да добива газ:)
    Трето - ще се захранваме от азерския газопровод, който е с мажоритарен собственик Газпром и тече руски газ, но с двойно по високи цени:)

    Коментиран от #90

  • 25 Чорбара

    38 3 Отговор
    Пълен идиот ,неграмотен при това.
  • 26 "Ха ха ха"

    46 3 Отговор
    С това си поведение, Газпром има къде да изнася ! С това си поведение , ние да му мислим !
  • 27 Никакъв досег с Русия !

    6 35 Отговор
    От тях само мушенгия !
    Аман,заман от тия !
    Ще си хапна леблебия !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Споко

    39 3 Отговор

    До коментар #22 от "Другия":

    Затова ли ГеЙмания се моли на Канада да махне санкциите и да и прати турбините за Северен поток:) Шолц вече е на колене, остава само чело в земята да забие:)

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Българин

    37 3 Отговор

    До коментар #22 от "Другия":

    Специално за теб статия от раздел Свят - Германия: 65 000 еднополови бракове за пет години...вече се чувстваш горд, че си част от ЕС, нали
  • 34 Киркор

    19 1 Отговор

    До коментар #29 от "Споко":

    Ех,мечти,мечти....
  • 35 Гандалф

    32 3 Отговор
    Изобщо не ми пука от кого ще идва газта...ако ще и от луната...ще накривите шапката на руския газпром...в по горямата си част от българския народ иска нормална цена на газ , петролни продукти, хранителни стоки...стига сте слугували на американски или руски интереси...които даде най добрата цена, той да внася...работите за българия и за българския интерес......
  • 36 Анжектоплякторчо

    5 32 Отговор
    Който се е хванал с Русия!
    ВИНАГИ стига до просия!
    Плюл съм в тази орисия!
  • 37 123

    33 2 Отговор
    Газпром: И когато сняг забръска, що ще чините зимъска?
    ЕС: Боб дружно ще ядем и кубици с газ ще произведем.
  • 38 Пламен

    9 21 Отговор
    Топлоизолация, пет камерна дограма и добър климатик или твърдо гориво....плюс червено вино. Не ми дреме за газта.

    Коментиран от #56

  • 39 Къде е

    32 3 Отговор
    офисът на този ОтвоРен Чиляк. Спомням си навремето "жълтите жилетки" атакуваха старите офиси на Париба, в борда на която, другарката Кунева беше член, заради закриването на реакторите на Козлодуй и партиЗански ентусиазъм за нарязването на едни раКети пред ЕП. Понякога е хубаво, да се учим от грешките на другите. И да не сме толкова големи "отВорковци". На народа ще му кипне от чужди РеЗиденти, без оглед чеРвени ли са, пембени ли са. В Германия вече текат необратими процеси. Всяка ГаВра с хората има край.
  • 40 Шопо

    21 2 Отговор
    Може и да е нежелан...., но е необходим!
  • 41 Предпочитам ВИНПРОМ !

    2 13 Отговор
    Пред ГАЗПРОМ !
  • 42 Те такива като тоя

    27 2 Отговор
    мушморок намират.
    Който сигурно една щайга домати не може да продаде на пазара.
    И започват с некви данни, некви числа и накрайя или нема газ или скъп.
    А ти драги ми "експерте" си нАмери неква малко по-достойна професия освен лизач.
  • 43 Голям праз !

    2 18 Отговор
    Ще минем и без газ !
    Включително и АЗ !
  • 44 го шо

    26 2 Отговор
    тоя каунь пак не е разбрал - на "газпром" му е по барабану дали "европа" го приема за желан или за нежелан "партньор". проблемът не е негов, на "европа" е.
    и пыпешът да не манипулира на евтино - русия не е обвързвала плащането в рубли с цената на газа. тя обвърза плащането с получаването на газ!
    ве, тия, от "отровено общество", докога ще замърсявате ефира с тях?
  • 45 ценител

    15 2 Отговор

    До коментар #31 от "Бай ви Ставри":

    киро жарта за тебе!
  • 46 Косе Босе

    2 12 Отговор
    Дреме ми за газпром....
    Пия си бутилка ром....
  • 47 Перо

    25 2 Отговор
    Кой слуша един случайник за политиката на Газпром. Само той не знае,че след санкциите срещу Русия,промишленото производство на Германия е спаднало с 70%, в сравнение с миналата година, а паника ги тресе за зимата. Изправени са пред тотален срив на икономиката,до като продажбите на газ и петролни продукти от Русия за Китай,Индия,Турция и др.страни от Азия се е увеличил,заедно с приходите! Всички политически партии в Германия отбелязват обратния ефект на санкциите!
  • 48 Стоян Александров

    26 2 Отговор
    Абееее Ангелов ти нпрмален ли си бе ? Абееее Ангелов ти изобщо чуваш ли се какви глупости бръщолевиш, беее ? Алооооо психооооо !!! Ако щеш взимайте от Газпром беее, та кой те задължава ! Зимъска като Ви почукаме на вратите за да влезем при Вас да се стоплим и ядем, а ще сме милиони тогава ще те видим какви ще ги блещиш !!! Димите и приказките ти са точно за подлоги и лакей. На кого служиш бе ? На кой Господар си подлога ? Кажи бе мъжкар. И такива като този са всички през последните 33 години....
  • 49 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    27 2 Отговор
    Какви експерти може да има едно НПО?!
    Само един вид - експерти по усвояване на грантове!
  • 50 От Факултета ром

    2 20 Отговор
    Пука ми за Газпром
    Не искам пак да има Кореком
  • 51 Мишел

    27 3 Отговор
    За ЕС зимата без руски газ ще е предизвикателство като скок от Айфеловата кула с плажен чадър.
    И не само зимата.
  • 52 пешо

    14 2 Отговор
    джендър
  • 53 Мишел !

    8 1 Отговор
    Май бел! Дали си дебел ?!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Миглена Ангелова Ангелова

    2 20 Отговор
    Георги е абсолютно прав. Браво.
  • 56 Гандалф

    22 1 Отговор

    До коментар #38 от "Пламен":

    Хубаво...като дигнат и тока, какво чиним тогава...газта , въглищата, дърва поскъпнаха...нашите политици и експерти от десет кладенци вода ще донесат, да ни обяснят защо ще го вдигнат...и колко сме добре ама да стягаме коланите...
  • 57 Бат Пешо

    22 1 Отговор
    И в лъжата има истина. Зимата ще е тегава и пари от ЕС не чакайте. Ще отидат за други по-големи и по-важни играчи. Ами ние това си го знаем и без разни експерти. Сега е момента да благодарим на нашите продажните политици и експерти, които занят на къде ни тласкат и въпреки всичко ни повтарят - "Смело напред!" Този който не разбира накъде тласка народа си е идиот, а този, който го разбира и въпреки всичко продължава да го прави, какъв е?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Митев

    20 1 Отговор
    "Отворено общество"с парите на САЩ,за какво да говори човека,за каквото му плащат разбира се....
  • 60 първи урок от войната

    20 2 Отговор
    Колкото и хартийки да притежаваш, като няма откъде да си купиш суровини, ще стоиш гладен и на студено. В такива моменти паричните знаци се превръщат в ненужна хартия, която при изгаряне може да те стопли само за някакви секунди. Дойде времето, в което ще осъзнаем истинската стойност на стоките, а тя се измерва в пари, само когато те са налични на пазара. Така нещата си идват на мястото, колкото и хартийки да раздава Сорос, като няма кой да произведе храна и кой да ти достави горива и енергия, все тая е какво има в измислената ти банкова сметка.
  • 61 Иссус

    21 2 Отговор
    "Георги Ангелов пред ФАКТИ: С това си поведение „Газпром“ не е желан партньор в Европа, зимата е предизвикателство" - Хм принцеса Европа се сърди на поведението на Газпром но не и на собственото си поведение!? Нима на руснаците им е много комфортно години наред да живеят "наказани" със санкции заради прищевките налагани и подкокоросвани от САЩ!? къде е равноправният диалог? Къде е пазарната икономика?
  • 62 Ангелов,

    13 2 Отговор
    В гейпрайда ли членуваш?

    Коментиран от #66

  • 63 Стайков

    11 0 Отговор
    Зимата ще покаже кой е желан, а не приказсите на политици, социолози политолози. Има една поговорка " ще дойде баба за огънче"
  • 64 Експерт

    9 1 Отговор
    Ами Ангелов да мръзне зимъска тогава
  • 65 Патриот

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Да бе":

    .... каза експерт зидаро-мазача, геополитик по призвание. Сутрин си пие кафето с Лавров, вечер ракийката с бай Иван фаянсаджията.
  • 66 Ангелов

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "Ангелов,":

    Да, от там познавам баща ти.
  • 67 Сократ

    15 1 Отговор
    И какво е поведението на Газпром? Че не искат да са спонсори? Че не искат да им крадат парите?
    По тази логика и ние да почнем да зареждаме гориво, да си взимаме каквото и колкото си поискаме в магазините. Я да видим какво ще ни се случи?

    Коментиран от #89

  • 68 хаха

    13 1 Отговор
    Олигофрените като този на снимката са предпочитани за коментатори, понеже като малоумни хора са желани поради лесната си манипулация, за да лъжат хората, което е станало форма(лъжата) на общуване на политическата измет в България с народа, а истината е цензурирана така, както не е правено и по времето на Социализма.
  • 69 Вече се КЕФЯ от И З Д Ъ Н К И Т Е

    10 0 Отговор
    Те станаха по - ЗАБАВНИ от Телевизионните ШОУ ! ЗОРА БЕШЕ до сега - Да приемем Бюджета ЗАРАДИ пенсионерите - ДА АМА НАНАЙ ! Предвидените и Обявените за годината средства са ИЗМЕНЕНИ ! ХА ! Още докато го ПРИЕМЕМ БАЛАНСА и му Е ва хме ммммм та ! От това по-голямо ШОУ е саво ГРАЖДАНСКАТА ФИЕСТА !
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 🇧🇬🇷🇺

    8 0 Отговор
    Браво на пишман експерта
  • 72 А Бербок ВДИГНА крака от ПЕДАЛА и заяви

    8 0 Отговор
    На УКРАИНА - НЕ СЕ НАДЯВАЙТЕ ! Дойчо ОМЕКНА , след Една СЕДМИЦА след като БРИТАНЕЦА Увяхна ! Оказва се КАНАДА изпраща Газовите турбини на Германия за " Северен ПОТОК -2 " готови за експлоатация ! Ко СТАНА - В кого ще остане " Черен ПЕТЪР " ? ОБИЧАМ български тъпунгери !
  • 73 соросоидче

    7 0 Отговор
    коментаторите на ОО сакато плевелите в полето - не ги косят - изкореняват ги
  • 74 Гледам Георги Ангелов и се РАДВАМ

    6 0 Отговор
    Що за 4i I ki djii се га врят с народа ?!
  • 75 Все повече се УБЕЖДАВАМ , че РУСИЯ

    10 1 Отговор
    Трябва да УДАРИ у нас с ЯДРЕН И ЗАРЯДИ защото друо г НЕМОЖЕ да ни УПРАВИ ! ГАДИНИ има само в нашите партийни лавини !
  • 76 Нашите ГАЩИ са спуснати на " БУКАИ "

    2 1 Отговор
    Аз МИСЛЯ , че ЕРДОГАН МОЖЕ да Играе с КАРТАТА от о. КРИТ.! Никой от ЗАПАД не им се ОПЕРИ ! Българският ВИЛАЕТ СМЪРДИ от как към ШЕНГЕН върви ! Някой трябва да ЗАЗДРАВИ КЛИМАТА във ВИЛАЕТА - аз виждам това да стане чрез АСКЕРА на СУЛТАНА ! РУСИЯ нищо НАПРОТИВ НЯМА ! Нека историческата СПРАВЕДЛИВОСТ да се ВЪЗСТАНОВИ !
  • 77 ГYa ! UR ! РИТЕ ! вече 4-рто Десетилети

    6 2 Отговор
    Търсят ПИТЕЙНА ВОДА в СЕПТИЧНА ЯМА с ИЗБОРИ и Демокрация . Но ЯМАТА и СЕПТИЧНА и освен ВИТАМИНИ - " ЛА " там друго НЯМА !
  • 78 ВРЕМЕ е ЕРДОГАН да въведе РЕД

    3 5 Отговор
    Сред Г я ...U .рите !
  • 79 верооятно и

    5 1 Отговор
    интервюираният не е особено желан партньор ако се съди по външността ...
  • 80 Хасковски каунь

    8 1 Отговор
    А какво трбва да бъде поведението?! А какво е твоето поведение?
    Или искаш 350 долара за 1000м3 газ за такова поведение? Наивник нещастен.
  • 81 ЦИРЕЯТ България иска СКАЛПЕЛ !

    8 0 Отговор
    Напръщял е до БОЛКА ! Някой трябва да се заеме го СРЕЖЕ , гнойта напира !
  • 82 ИЗХОДА ? С Избори и Оставки сме се в

    4 1 Отговор
    СЕПТИЧНАТА ЯМА и освен Витамини " ЛА " там друго за Народа НЯМА ! От ЕС и неговите Стандарти и Регулации стигнахме до там , че спираме ДИШАНЕТО , без техните ФИНАНСОВИ Траншове, Програми и Дотации ! Остава ВОЙНАТА с Русия или да ЛЕГНЕМ на Султана на ТЕПСИЯ ! И ако туй не стане : за ПП " ШМАЙЗЕР " който има още гащи да се хване !
  • 83 Ангелов,

    6 0 Отговор
    Lапаш ли? Lapaй, Lapaй.
  • 84 КОЧ МАНЕВРИТЕ са неизбежни !

    6 0 Отговор
    Стига вече с тези чи кi d jii ! Чувства се НУЖДАТА от МЪЖКИ ВРЕМЕНА !
  • 85 Като

    3 0 Отговор
    триете коментари, не обидни а неудобни, какво целите, тук да се изказват само робите и платените?
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Сандо

    1 0 Отговор
    Тоя се беше загубил някъде.Явно дошло е време,да го съживят,заедно с неолибералните му мантри.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "Сократ":

    Много точно.Обявяваме санкции на Лидл,Метро,Била и им конфискуваме стоката.Следват Дойче банк и която друга чужда банка се сетите .Прибираме им и коли,камиони и т.н.За по сигурно прекарваме и личните сметки на директори и ръководители в тези фирми и банки .
  • 90 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хахаха":

    Специално за Израел е прав.Ще захранват цяла Европа с газ.Ние първи се включихме за него.Вярно, руски е,но пък за това е и по- скъп.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 сороснерес

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Филип Ейджи":

    Лъжи и хитрини ..Русия не спирала газа на държави които плащат в рубли..Канада блокирала турбини и не иска да ги връща на Русия..затова намалено с 40% подаване на газ...ДЕБЕЛА ЛЪЖА..на соросоидни кърлежи..
  • 93 Българин

    0 0 Отговор
    Г-н Ангелов, първо ЕС , САЩ, и Великобритания обявиха Газпром за нежелан партньор, но понеже в момента са в неизгодно зависимо от него положение продължават да ползват услугите му като ползват неговата схема за разплащане. Но Газпром е държавна компания на Русия и от Кремъл отвръщат със намаляването на газа за ЕС да предизвикат нестабилност в икономиката му, като отговор на наложените им санкции. Това от своя страна предизвиква трудности в държавите от ЕС да произвеждат оръжия които да продават/дават на Украйна. Също така ги затруднява да им предоставя и финансова помощ. Москва отдавна предупреди ,че санкциите ще бъдат реципрочни. Вие какво очаквате , руснаците да дават енергийни ресурси на ЕС безплатно вследствие на което техните врагове-украинската армия да получава оръжия и пари които да използва срещу руската армия? Навсякъде из форумите соросоидите пишат, че руснаците са глупави и примитивни, но аз мисля, че не са. Те се чувстват застрашени от дълго време и от дълго време говореха за това. Киев не спазваше Минските споразумения насърчаван от ЕС, САЩ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ и НАТО. Последните са подпалвачите на войната в Украйна, а Киев и Москва са само участниците в нея. Същите тези участници от 2014 до днес са извършили безброй военни престъпления особенно руснаците, но войните не са обявени за незаконни-примери в най-новата история на света колкото щеш, особено за САЩ,НАТО и Великобритания.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 ГОШКООО , СМЕНИ СИ ПОЛА БЕ !

    0 0 Отговор
    ПРИЛИЧАШ НА ЖПО