Last news in Fakti

13 Юли, 2022 13:00 32 189 130

Бившият посланик д-р Огнян Гърков пред ФАКТИ: Русия има много зла памет

  • огнян-
  • гърков-
  • русия-
  • дипломати

Относно Москва, бидейки в различни лагери с нея и виждайки колко лесно отива пръстът й на спусъка, трябва бъдем доста внимателни, казва дипломатът

Бившият посланик д-р Огнян Гърков пред ФАКТИ: Русия има много зла памет - 1
Кадър: ТВ Скат
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Темата с изгонените руски служители от България продължава да е широко дискутирана. Какъв посланик е Митрофанова, добър ход ли бе това на премиера в оставка Кирил Петков… Пред ФАКТИ говори бившият ни посланик д-р Огнян Гърков, който има богат дипломатически опит.

- Г-н Гърков, как гледате на сагата с отзоваването на толкова много хора – 70 човека, от руското посолство? Това породи голяма дискусия в обществото?
- От чисто професионална гледна точка, разбирайте дипломатическа, това е абсолютно недружелюбен акт към Русия. Говорим, все пак, за страна, която е наш геополитически фактор. Русия, Турция – това са нашите геополитфактори. Другият геофактор, който поръчва цялата тази „музика“, е на 10 000 километра от нас.

- Да разбираме, че визирате САЩ?
- Да, разбира се. Нашето действие е флагрантно нарушение на международните обичаи. Така не се отнасят със страни-постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, а Русия е една от петте. Да не говорим, че относно Москва, бидейки в различни лагери и виждайки колко лесно отива пръстът ѝ на спусъка, трябва да бъдем доста внимателни.

- Каква е ролята на САЩ в тази цялата ситуация…
- Нека започнем с това, че те имат участие във войната между Русия и Украйна. САЩ подкрепят всячески Украйна, а през годините успяха да направят така, че да предизвикат Путин. Това не отхвърля вината за агресията на Русия… Но, вижте. Ние сме малка страна и не може „да се врем“, когато големите страни имат да решават проблеми помежду си. И обикновено става така, че големите сили използват някой друг да воюва за тях.

- Тезата е, че с отзоваването на толкова руски служители сме разбили агентурната им мрежа. ДАНС са предоставили данни…
- Може и да са работили нещо ДАНС, но подходът е абсолютно аматьорски и обиден за всяка една страна. Какво има ДАНС и какво няма, ние нямаме информация. От тези 70 души само 37 са дипломати. По време на война и когато става въпрос за Русия, е нормално да работи разузнаването, но какво има...

- Руските служители вече си заминаха, а ние започнахме да говорим за реципрочност в състава на дипломатическите мисии?
- Ако приложим Виенската конвенция за дипломатически отношения, то според нашите от 1968 г. и руските резерви преди ратифицирането ѝ по член 11, алинея 1 – за да се стигне до уравняване на персонала, трябва и това се прави със споразумение. Иначе ДАНС могат да ни говорят всичко. Ако бях на мястото на външно и след като подхождат по такъв открит начин, за да покажеш, че не уважаваш една страна, го правиш чрез медиите. Когато се прилага „персона нон грата“ и експулсираш някого, не си длъжен да обясняваш защо. Страната, която гони, може и да даде писмено становище, но това е по нейно желание. Не е длъжна. Но ДАНС можеше да „изтърве“ информация поне за резидентите на трите руски служби. Иначе, ако решим да приложим Виенската конвенция, трябва да закрием всички посолства.

- Визирате, ако търсим реципрочност…
- Ние може да търсим реципрочност, но не се прави така. Нека да видим в каква ситуация сме. Ние сме в медийна война, Русия ни е обявила за неприятелска държава и на всичкото отгоре започва да ни продава на някакви измислени цени - извън договорените, газ и петрол. За реципрочност може да се говори само след предварително споразумение. Една вметка. Реципрочност в персонала на посолствата с Русия към момента успя да постигне само една страна и това е Чехия. Те започнаха спор преди една година и постигнаха доста добра бройка – по 7 дипломати и 25 души административно-технически персонал.

У нас тази реакция с експулсирането бе едно ненужно упражнение и изостряне на отношенията в много лошо подбран момент.

Имайте предвид, че Русия има много зла памет. България се намира само на 300 километра от ракетен изстрел от Руската федерация. Ние сме зависими от Русия по тема въглеводороди. Хората у нас ще го усетят по джоба си. Ние трябва да си гледаме интересите, но това действие беше едно вътрешнополитическо упражнение на правителството на Кирил Петков, както и изпълнение на поръчка. Така беше и със Северна Македония, и по конфликта в Украйна.

- Като опитен дипломат как гледате на поведението на посланик Елеонора Митрофанова и на цялото ѝ присъствие у нас?
- Тя се държи недипломатично като член на партията на покойния Жириновски, който бе краен. Според мен тя имаше съвсем друга задача и функция у нас. Какво визирам. Винаги около общите ни празници като 3 март, 24 май – доколкото и 24 май да е празник в Русия, както и 9 май, възникват диспут къде е създадена кирилицата и вечният идеологически спор как те ни били освободили от хитлеризма. Добре, но това е теория от съветския период. Ние признаваме първото Освобождение 1877-1878 г., когато има и други причини, поради които са ни освободили. Но знаете, че поне половин България е против тезата, че сме били освободени от съветската армия, или червената армия от хитлерофашизма. Но това бе отклонение… Вижте, в Руския културен център – по мои лични впечатления - директорът и неговият заместник са с различни направление в разузнаването. Ако единият е свързан примерно с ГРУ – Главно разузнавателно управление, то другият е свързан с външното разузнаване. Но проблемът бе в това, че излъчваха различни сигнали. Та, според мен, Митрофанова бе изпратена у нас, за да може да координира говоренето им. Включително и да смекчава думите на Путин, който говори абсолютни глупости, визирам изказването му откъде е дошла азбуката ни. Та ролята ѝ, според мен, бе да уеднакви възгледите и да подреди диалога с България. От друга страна тя има богат опит като бивш шеф на Агенцията за руснаците в чужбина. Знаем, че в една такава Агенция, същото важи и за другата империя САЩ, е пълно с офицери. И на навици на тази база предполагам, че тя си позволи такъв тон – недипломатичен, неуважителен. А това аз го определям – визирам назначението и поведението ѝ, като грешка на Русия. Тя не е изискан дипломат.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 155 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахаха

    114 27 Отговор
    На зло куче - зъл прът

    Коментиран от #114

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мдааааа. .

    110 27 Отговор

    До коментар #2 от "Адам Хилтън":

    Западна пропаганда от славянин ☺

    Коментиран от #45, #118

  • 4 Абе Хлапе..

    153 26 Отговор
    Империите нямат Зла Памет,те просто Помнят,иначе кви Империи ще са?!
  • 5 Русский 🇷🇺

    153 52 Отговор
    Пушилин в ДНР заяви, че ако жалбата бъде отхвърлена, английските наемници ще бъдат разстреляни. Евала и Z!

    Коментиран от #16

  • 6 Само факти

    74 187 Отговор
    Русия има много малка икономика, за да е фактор! Руската икономика е колкото тази на Бразилия.

    Коментиран от #21, #29

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Край

    55 55 Отговор
    И сега този разумен човек и дипломат ще започнат да го плюят и русофили и русофоби.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Жалкото е,

    145 19 Отговор
    че Българския народ,ще понася финансовия и политически удар,от недалновидните антибългарски решения на случайно попаднали във властта хора!!!
  • 11 развйш ли

    71 170 Отговор
    Таварищ посланник Гърков Най добре е да нямаме никакво взимане даване с Русия За тях винаги сме били вражеска страна Да не забравяме че са воювали срещу нас заедно със Сърбите с цел окупация на Български територии На тези хора вяра да нямаш Нашите естествени съюзници са ЕС и САЩ

    Коментиран от #18, #42, #75

  • 12 Притча

    78 10 Отговор

    До коментар #7 от "Стоян Александров":

    Да живее най- свободния сайт на свободното слово, където пишат най-добрите журналисти- отличници по география и където за мнение, което не отговаря на мнението на "Големия брат" и неговите туземни слуги веднага те трият!
  • 13 24601

    51 84 Отговор
    Значи с две думи - трайте си и копувайте каквото ви продава Мордор, за да не ви напляска 😂😂😂😂
    Тоя повтори всички опорки на Путин. Само трябва да викаме "слушам ваше височество" 😂😂😂😅
  • 14 Иван

    55 106 Отговор
    Като чуеш какви ги приказва ти става ясно какъв дипломат е, затуй всичката ни дипломация е такава.. 37 са дипломати, а другите до 70 какви са градинари и шофьори. Колкото ние имаме токлова трябва да имат и те. Дошъл си в България и тук си на гости, каквото ти казват ще правиш иначе прав ти път. Русия иска да си продава стоките на цени каквите на нея и харесват, въобще не зачита пазар и нищо, търси балами.

    Коментиран от #37

  • 15 Биби войвода

    33 54 Отговор
    Тоа се маже с виетнамско чудо под кръста за да добие устойчивост на неординарни атаки насочени към чуството мо на любов към "Матушка" и нихните им пиани синове!
  • 16 бокоБРАВО КИРОАЛООО

    111 32 Отговор

    До коментар #5 от "Русский 🇷🇺":

    а какво ЩЕ ПРАВИМ С АМЕРИКАНСКИТЕ НАЕМНИЦИ В БЪЛГАРИЯ ...ТОВА Е ВЪПРОСА ЗАЩОТО ЗА ПАРИ УНИЩОЖИХА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА
  • 17 Даскал

    45 28 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Добре е повече хора да прочетат написаното от теб . Във връзка с твърденията на "дипломата " , че Русия ни освободила "само един път" ! Дано разберат !
  • 18 бокоБРАВО КИРО

    121 37 Отговор

    До коментар #11 от "развйш ли":

    АЛОО Я НАПРАВИ РЕФЕРЕНДУМ ЗА НАТО И ЕС ИЩЕ ВИДИШ КОИ СА СЪЮЗНИЦИТЕ ...80% ИСКАТ ИЗЛИЗАНЕ ОТ ТЕЗИ ФАШИСТКИ ОРГАНИЗАЦИИ ПРОПОВЯДВАЩИ ВОЙНА И НЕНАВИСТ

    Коментиран от #26

  • 19 123

    118 48 Отговор
    Рани куче да те лае ако не беха руснаците щеше да се кланиш на месечината. Слава на Русия

    Коментиран от #32

  • 20 Иван

    76 16 Отговор
    За азбуката въпроса е много прост, откога руснаци, сърби и македонци празнуват 24 май. При нас доказано от 1851г., те сигурно не са ги чували по туй време. Като отидат в Рим на поклонение на 24 май пред мощите на св.Кирил и задават глупави въпроси, италианците им се смеят. Също от кога македонци, сърби и руснаци ходят на прием при папата за 24 май. Имали сме късмета да ни се случи нещо хубаво със св.св. Кирил и Методий и тяхните ученици и всички искат да ги вземат без да имат отношение през тази историческа епоха.

    Коментиран от #22

  • 21 оня

    85 24 Отговор

    До коментар #6 от "Само факти":

    И колко да е малка„ достатъчна за самовъзпроизвеждането на Русия. Хайде не гледай в канчето на големите а? Това петрол, газ, полезни изкопаеми малко ли е, което искат да прилапат краварите навсякъде по света.
  • 22 Българин 🇧🇬

    58 9 Отговор

    До коментар #20 от "Иван":

    Целта на България с разпространяването на азбуката е бил приобщаване на тези народи към България и интеграция на културите ни и религията ни ! Нека сега не се използва за конкуренция и мерене на заслуги❗
  • 23 Точен

    26 42 Отговор
    Отново глупости за кирилицата. Тя е гръцка азбука, има я още от 1 в. пр.Хр. Нефилолози нямат право на мнение по този въпрос. Глаголицата пък е създадена за чехите и словаците, не за нас.
  • 24 Българин

    36 45 Отговор
    А пък геофактора Путин е поръчал това глупаво интервю с някакъв си Огнян Гърков. Да е жив и здрав и Бог да пази България от такива фактори като него.
  • 25 Урюрвкос

    45 28 Отговор
    от цялата статия разбрах че Руския културен център е развъдник на шпиони

    Коментиран от #33

  • 26 Несериозно

    46 39 Отговор

    До коментар #18 от "бокоБРАВО КИРО":

    За какво да правим референдум като е очевадно че на тези твои лидери дето ти мътят главата с комунизъм и фашизъм на всичките децата им са в САЩ и ЕС да учат правят бизнес и живеят Покажи ми някой да е изпратил отрочето си в Масква

    Коментиран от #49, #91

  • 27 Абе

    41 56 Отговор
    Как се активирахте всички путинофили!Грешно,т.е.не особено дипломатично сме изгонили руските "дипломати"!Стига,бе!Поне веднъж застанете зад собственото си правителство и неговите решения!А що се отнася до Русия,както и да се държите с нея,да й лазите в краката,както иска тя,пак ще ви презира и ще се държи с вас като с роби!Ако ще ни газят,поне да се държим с достойнство и да отстояваме избора си!А той е ЕС и НАТО!Нима искате "добрите"отношения с Русия от близкото минало-"Курица не птица,България не за граница"!
  • 28 Чоко

    37 60 Отговор
    Тези Путинофили кой ги лансира? Каквото и да дрънкате България за първи път е уважаван партньор от останалите страни. Нищо не сме направили ние: РФ ни обяви за неприятелска държава, после спря газта без причина, Мутрофанова се държеше като че ли си е в РФ и накрая има ясни доказателства за шпионска и диверсионна дейност в България и ние трябва ги търпим. Нещо ми намирисва на национално предателство и на 4к в джобчето на тоя
  • 29 Ехо

    49 10 Отговор

    До коментар #6 от "Само факти":

    И Бразилия не е фактор? А за икономиките може да се поспори. В БВП на запад все по голям дял заемат услугите. Само сравни едно постригване колко струва например в България и САЩ. След преизчисление с покупателната способност Китай става първа икономика, а по абсолютни цифри е втора.

    Коментиран от #46

  • 30 Абе

    33 5 Отговор

    До коментар #7 от "Стоян Александров":

    Първо научи ,че манипОлация се пише с У,после ръси мозък!
  • 31 Морски

    13 8 Отговор

    До коментар #7 от "Стоян Александров":

    Проста селска маса!
  • 32 Хаха

    39 51 Отговор

    До коментар #19 от "123":

    И докога да им се кланям? Те ми плюят в суратя всеки ден последните 150 години аз ихтибар ще им правя. Четете историята. В нея не пише само за Освобождението. През цялата Нова история на България Русия е спирала устрема ни за развитие и е изтребвала елита ни, който е искал най-доброто за България и е поставяла лакеи.

    Коментиран от #35, #36

  • 33 Българин

    40 14 Отговор

    До коментар #25 от "Урюрвкос":

    Е, все нещо си разбрал....добрееее, ама за краварите нищо не си разбрал. :-)
  • 34 Стоян Хлебаров

    31 36 Отговор
    На тоя дъртак Гърков,страхът от Русия е дълбоко вкоренен в душата му! Целият му живот е минал на диванчетата,една тухла не е съзидал,едно добро не е направил за България.....и сега,с всичката наглост,присъща на дъртото поколение дипломати,раздава клиширани оценки наляво и на дясно....ПФУ....
  • 35 Май не си чел история

    24 7 Отговор

    До коментар #32 от "Хаха":

    А пропаганда.
  • 36 Абе

    62 24 Отговор

    До коментар #32 от "Хаха":

    Хахо, нещо май главата не те слуша.Като си включиш лампата и си пуснеш котлона, нали тока ти е от АЕЦ Козлодуй направен от съветите, бе френд.Вече почти 50 години МУФТИМ ток от направената съветска централа.Да не ти казвам още колко ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове ни оставиха съветите, които сега ги ползват и краднат краварите.

    Коментиран от #47, #53

  • 37 Ванката да научим

    38 10 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    Относно броя да дипломатите, Ванка, неписано правило навсякъде по света е, че постоянните членки на съвета за сигурност на ООН имат разширени дипломатически мисии. Относно какво иска да продава и на какви цени, старо правило в търговията е, че цената на сделката е толкова, колкото купувача е готов да плати, а продавача да се разсели със стоката. И тя цената е известна само на продавача и купуваче
  • 38 Това е

    33 11 Отговор
    Един Кратък урок по Дипломация за начинаещи и новоизлюпени политици
  • 39 Бебенце

    19 33 Отговор

    До коментар #2 от "Адам Хилтън":

    Би ли ми казал по време на Горбачов Запада с какво е "унижавал" Русия?

    Коментиран от #80

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Верно Няма Втора

    24 52 Отговор
    Кат Русия няма втора
    Тъй престъпна на света,
    Тя е връщане в коптора
    Тя е нашта тъпота
    Като не щеш Просия-що щеш с Русия?
    Преди време руските шовинисти заплашваха България,че няма да суче от 2 крави.Време е и сърбите да научат този урок.
    Щели да ни обявят за "вражески"тия путлеро-нацисти са ни обявили отдавна,още от 2014 от Анкара-е,то само ние ли сме?По цял свят диверсанти,шпиони,взривени складове,отровени хора и винаги това "случайно" съвпада с пребиваването на руски агенти в дадената страна,напускащи точно в момента на взривяването или отравянето.То не беше Англия,Гърция,Турция,Черна Гора,къде ли не,щом и в тяхната "братска" Сърбия ги хванаха в шпионаж и Вучич приятелски им каза"Приятели,защо правите това?",какво да се каже повече.И после България била виновна,че от кумова срама,след много подсещания че цял свят знае как се мълчи у нас след диверсиите,направила мижав опит да се защити,гонейки малка част от техните "кирлици" у нас за отровителска,шпионска и минноподривна дейност срещу България,разчитайки и на "филите"-фили не на Пушкин и Достоевски,а на Сатрапите на дело приемници на хитлеровия властови модел на Путин и негова на думи антифашистка,а на дело баш фашистка клика,управляваща днес.Да си спомним поговорката-Крадеца вика-дръжте крадеца!А кой е тоя луд,или мазохист,дето доброволно ще отиде да гостува там,било заради туризъм или бизнес,да го сочат с пръст ксто"вражеский" със съответнатс дискрими нация,па накрая може е някой "случаен" инциде
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Иван Радоев

    15 16 Отговор
    Абсолютно вярна, логична и аргументирана статия
  • 44 Хохо

    54 15 Отговор
    Руския посланик се държал недипломатично. а какво ще кажеш за американския и украинския, моля? Двоен стандарт
  • 45 Димо

    18 20 Отговор

    До коментар #3 от "Мдааааа. .":

    Ние не сме славяни. Това е поредната комунистическа измишльотина . Българите имат много по- древен произход и дори визуално нямат нищо общо със славяните.
  • 46 Хохохо

    19 26 Отговор

    До коментар #29 от "Ехо":

    Точно така, даже в момента Москвич и Жигули изпреварват Мерцедес и Фолксваген по всичко, а сега като почнат да произвеждат Електрон и Рубин, това разните Сони, Панасоник и тем подобни направо ще фалират.
  • 47 опълченец

    30 32 Отговор

    До коментар #36 от "Абе":

    Преди 10тина години на кого платихме 3.5 млрд. лева неустойки за една атомна централа, бе многознайко? Нищо даром не сме получили от Русия, НИЩО.

    Коментиран от #54

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 бокоБРАВО КИРО

    37 19 Отговор

    До коментар #26 от "Несериозно":

    МИ ПОГЛЕДНИ ХАРЕСВАНИЯТА НА ПОСТА МИ ЩЕ РАЗБЕРЕШ ИЗХОДА ОТ РЕФЕРЕНДУМА ...НИКОЙ НЕ ИСКА ФАШИСТКА ЕВРОПА ДА ЗАБРАНЯВА РУСКИ КАНАЛИ И ПРАВИ ОПИТИ ЗА УБИЙСТВО НА ЖУРНАЛИСТИ ...ХИТЛЕР ЗАБРАНЯВАШЕ РАДИО МОСКВА А СЕГА КАНАЛИТЕ НА МОСКВА
  • 50 123

    12 10 Отговор
    Доста точен коментар.
  • 51 И като сме малка страна

    28 36 Отговор
    Да оставяме Русия(която официално ни има за враг!) и нейното разузнаване да си разиграва както си иска коня в България ли Другарю Гърков?Всички Вие от старото поколение дипломати трябва да си отидете и да дадете път на други,по-можещи и по-ориентиращи се в обстановката дипломати.Вие сте с друго "Съветско" възпитание и сте облъчвани от деца с Руска пропаганда.Никой не иска да напад Русия,но в днешния свят не можем да си затваряме очите пред агресията на Русия,защото ако днес е Украйна,с нашето мълчание и навеждане пред Русия утре ще е някоя друга страна........
  • 52 Тъй кат гледам

    23 34 Отговор
    Требе да се гордейми със себе си. Рашките така ни обичкат и уважават, че на всеки нашенец са подсигурили по един "дипломат". Ей тъй, кат си вървиш по пътя, можеш да се спънеш на някой от тях.
  • 53 Дедо Пене

    23 35 Отговор

    До коментар #36 от "Абе":

    Какви ТЕЦове и ВЕЦове са ти оставили СССР, като турбините и генераторите са чешки, немски, японски и френски, а парите са на бедния български народ? Руснаците освен оръжие, чиято електроника е западна или крадена, ДРУГО НЕ МОГАТ на ниво!!!
  • 54 123

    49 17 Отговор

    До коментар #47 от "опълченец":

    Да така е, нищо даром не сме получили, но също така нищо даром не сме получили и от другите. И в тази ситуация въпросът е защо ритаме срещу ръжена и се караме с руснаците заради украинци? Какви са ни на нас? С какво българския народ е задължен на олигархическите дамички с последен модел Тесла, че да ги хрантутим 3 месеца в 5 звездни хотели, да търпим посланиците им да ни заповядват и да ни се подиграват и на края да останем без газ? Някой може ли да ни каже защо въобще трябваше да правим това? Едно е да не си с Русия, съвсем друго е да си толкова демонстративно против нея, че и чак да се превърнеш в роб на украинците.

    Коментиран от #56

  • 55 Българин

    31 36 Отговор
    Руснаците изглежда никога няма да разберат, че България има свои собствени национални интереси, който се различават от руските. Няма да разберат, че България и българите не дължат нищо на съвременна Русия. Няма да разберат, че българите не са хора, за които лuзанemo на руски задници е върховна проява на патриотизъм. Няма да разберат, че е връх на наглостта и тъпотата постоянно да вменяват на един народ, че ти е задължен во веки веков за събития станали преди век и половина.

    Коментиран от #68

  • 56 Българин

    28 45 Отговор

    До коментар #54 от "123":

    Ти ли ги "хрантутиш" бе мр.ъсна руска подлого? Няма по м.ръсни и подли животни от русофилите!

    Коментиран от #58, #60, #72

  • 57 Гого

    13 35 Отговор
    Това е исторически момент в който ЗАПАДА застава открито срещу ИМПЕРСКА, АВТОРИТАРНА, БРУТАЛНА СРЕЩУ НАРОДА СИ, ПУТИНОВСКА РУСИЯ. Предстои дълъг и кървав път. Мисля, че ще бъдат намесени и други държави и войната тепърва ще излезе Украйна. Целта на запада е финансово задушаване на режима на Путин и разпадане на Руската Федерация на съставните и части-85субекта като 22 са със статут на pепублики Руското население е около 115 000 000 по данни на СССР 1979г, вероятно истината за руското население е друга. Това е бъдещето, а европейците ще платят най- голямата сметка за ДЕМОКРАЦИЯ
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 123

    37 11 Отговор
    Интересно защо ми се трие коментара като ясно и без обиди давам отговор на фалшивия българин, защо българският народ хрантути реално 3 месеца украинци. Да, хрантутихме ги. Защото никъде по света никой не е настаняват олигархическите дамички в 5 звездни хотели. Нощувка там е от порядъка на 1000 - 1500 лв без да е ол инклузив! Колко от тези пари ги е дала ЕС? И колко са излязли от държавния бюджет, т е. от джоба на обикновения българин? Хайде, покажете разчетите. Докажете ни че ЕС е платила за 1500 лв нощувка и е плащала зели 3 месеца на украинците. Докажете ни че не сме ги хрантутили. Направете го. Затворете ни устата с доказателства, а не с триене на коментари.
  • 62 Българина,

    37 8 Отговор
    Не е зле и западните ни партньори да разберат че България си има национални интереси. За начало, не е зле немската външна министърка да не ни учи как и какво да си трием от историята. Не защитавам руснаците, да не си помислиш нещо. Но се дразня на това едностранно изказване. Не изкарвайте западните партньори ангелчета, че току виж се изненадате като видите рогата им.
  • 63 Никой

    17 14 Отговор
    Айде , тоя се напика като произнесат думата Русия. Нормално е да се страхуваш от пръста на спусъка.
  • 64 Ето

    14 25 Отговор
    Поредната савецка подлога
  • 65 Много по-злопаметен

    13 17 Отговор
    Да затварят..що не затварят?? Щото продължават да имат далавери тука
  • 66 Никой

    10 15 Отговор
    След като си дипломат си чувал за думата " партньори " в НАТО и ЕС.
  • 67 Господине,

    33 11 Отговор
    а ние нямаме ли зла памет? Всеки народ трябва да има памет за злините, които са му били причинени отвън. Русия успя обаче по цивилизован начин да компенсира грешката, която направи с произхода на кирилицата. На 24 май т. г. руснаците отпразнуваха деня на братята Кирил и Методи, като поздравиха БЪЛГАРИЯ с празника й.А залятия от хора Червен площад беше огласен от химна " Върви народе възродени". Или Вие като дипломат сте пропуснал това събитие?
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Матей преображенски

    28 8 Отговор
    По повод предполагаемата руска зла памет,това не е вярно и исторически недоказано,само така си мислят западните идеолози,от страх пред възмездието.Няма как да се спре колелото на историята,дотук им беше царството и надмощието за западните зли сили,обратната вълна започна и империята на злото ще бъде победена.

    Коментиран от #97

  • 71 Няма спор,

    14 16 Отговор
    че Русия има зла памет. Но зависи. Ако падне режимът на Путин и го обявят за вражески и почнат да търсят сметка на неговите клакьори, тогава злата памет се насочва именно към тях. Както ще постъпят и в България. И тук е имало разправа със сталинисти, после с хрушчовисти и така до рухването на СССР. Нищо чудно някой ден и тук да търсят сметка на путинисти.
  • 72 Мичмана

    10 5 Отговор

    До коментар #56 от "Българин":

    А ти, чия мр.ъсна подлога си?
  • 73 нено

    35 14 Отговор
    Смешко! Какво означава зла памет, да не си започнал нито една война, да си помагал на страна като Сирия, изпепелена от САЩ , да помагаш на руските хора, избивани и измъчвани 12 години от украинските фашисти, да гледаш как империализма превърнал се във фашизъм унищожава православието е добродетел, с цената на жертви , но това е руски народ!

    Коментиран от #112

  • 74 Московски

    17 25 Отговор
    Типичните качества на руснаците са злоба неспособни за дипломация, преговори и никаква човечност. Нация последователно избила елита си са човеци без човечност. Меко казано злопаметни и палеца им е на спусъка.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Христо

    27 0 Отговор
    Глаголицата е азбуката която Светите братя Кирил и Методии създават по искане на византийскиия сенат при император Михаил и патриарх Фотини.Поради трудното и приложение Борис цар на Българите разпорежда в столицата Плиска учениците на светите братя на базата на глаголицата да съставят кирилицата .Това е чисто българска азбука/макар че в днешна Македония фанатично да отричат това/От тази гледна точка 24 май е най светлия ни празник.Тук дипломата нещо бъркам,тъй като Русия няма нищо общо с това.Ако вс е е пак има нещо общо в тази история е че българското царство в последствие чрез посветени духовници българи дарява и на Русия свещенните букви и писменост.
  • 78 Артилерист

    17 6 Отговор
    За поръчковия Киро е прав, но като дипломат върти суче и гледа да не обиди американците...
  • 79 Изхвърлете ги от балканите

    13 20 Отговор
    Крамъл са татарите на цивилизацията. Митрофанова е татарка терорист?
  • 80 По времето на

    13 0 Отговор

    До коментар #39 от "Бебенце":

    Горбачов е нямало Русия, а СССР, Русия като държава е след Горбачов!
  • 81 Роги

    13 2 Отговор
    Що бре,нашата памет каква е.Още по зле сме.
  • 82 Болярин

    15 15 Отговор
    Г-н Гърков, точно защото с това опростачено племе не може да се говори и не може да има адекватна комуникация, заради вроденият недъг, да посягат постоянно към спусъци, по-добре далече от нас тия пияндета и окупатори !!!
  • 83 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 11 Отговор
    Коя беше тази Русия
  • 84 Дянков

    4 1 Отговор
    Ти също .
  • 85 Чочко от комедията на Зелчо

    14 5 Отговор
    Жалко обслужваш чужди интереси.Кой те образова че стана толкова компетентен.Каде получи твоето дипломатическо образование ??? Сега плюеш всичко това което ти е дало времето на Живков.Неблагодарник и неудачник си .Сега лижеш задните ЧАСТИ на твоите продажници Браво за това България никога няма да прокопса БЪДИ ОБЕКТИВЕН И НЕ СЕ ПРЕКЛАНЯй ПРЕД НИКОИ ,КАЖИ ИСТИНАТА.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 генерал Колев

    4 10 Отговор
    знаеше как да постъпва дипломатично с орките
    "Войници ,бедна България няма пари да храни военнопленници..."
  • 90 Баба Вуна

    17 8 Отговор
    Заради продажните американски подлогиКирчо иКокорчо, наесен ще ядем хурката
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Ккккк

    13 1 Отговор
    Комунистите построиха палати на голф игрищата бедните да му мислят.
  • 94 Ауууу много 4000хилядници тука

    9 18 Отговор
    НЕ ПРОДАВАЙТЕ БЪЛГАРИЯ НА РУШЛЯЦИТЕ ДЕ..Б..ИЛИ ТАТИВА.КОЙТО МНОГО ИСКА РУСКИ БОТУШИ ДА ОТИВА В РАССИЯ
  • 95 ганю

    12 11 Отговор
    Много е прав Путин
    всяка злина е от запада за интереси, суровини или пари
    всичко добро за България е построено с Русия
    за 30 г умишлено се разрушава за да нямаме нищо
    как сте сега бе умници скъпичко ли е,гладнички ли сте

    Коментиран от #125

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Да бе да

    10 8 Отговор

    До коментар #70 от "Матей преображенски":

    "По повод предполагаемата руска зла памет,това не е вярно и исторически недоказано,само така си мислят западните идеолози,от страх пред възмездието.Няма как да се спре колелото на историята,дотук им беше царството и надмощието за западните зли сили,обратната вълна започна и империята на злото ще бъде победена."

    🤣😅😚

    Нема как да ти платят алкашите за този пост, освен ако не се грижиш за " културно - музикалната програма" в края на партийното събрание!

    Този пост е добър за планктона в Северна монголия , така че пласирай го в Азия , ще убиеш рибата😁🦻
  • 98 ганю

    10 6 Отговор
    Човека е посланик,а онова нищожество от канада е посраник
  • 99 ганю

    6 11 Отговор
    Явно всички сте направили много злини на Русия затова и паметта и е такава
    време е да си платите боклуци такива
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Мунчо

    3 3 Отговор
    Тоя взе копейките и хукна да дава акъл.
    Аман от руски проксита.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 небрежнев

    3 7 Отговор

    До коментар #73 от "нено":

    Войни започнати от Русия:
    2022 г. - Украйна
    2014 г. - Крим
    2008 - Грузия
    1994 - Чечения
    1979 до 1989 - Афганистан
    1939 до 1940 - Финландия
    ....
    Военните конфликти (войни), в които Русия участва (Либия, Сирия, Виетнам, Корея, Куба, Чехословакия, Унгария, Абхазия, Нагорни Карабах...) са с единствена цел да се поддържа или инсталира прокремълско правителство, което практически обслужва напълно интересите на Москва.

    Всички руски войни на чужда територия, са с цел завземане на територии или пълно подчинение на народите, чрез инсталиране на марионетно правителство.

    Коментиран от #126

  • 113 Тома

    4 4 Отговор
    И като имат зла памет, дай да им се подлагаме. Всъщност, изгонването на 70 руснака беше отчаян опит на Харвардските измамници да имитират че са срещу Москва. Ама ние ги разбрахме кои са и едва ли им е от полза. Сега ще ни пунтират с ИТН и ДБ. Все отбор юнаци онкологични разсейки на октопода БСП.
  • 114 "Круша", Круша" пич!

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "хахаха":

    Не куче! Не перефразирай народните поговорки! В ролята на крушата обаче в момента е Еврото, защото пада точно , като отбрулена круша!
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Ал Бунди

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Начи да ти кажа...Човекът казва , че Съветската и Руската армия са две много различни неща..ама де толкова въздух под капата ти, че да вденеш...Но при русоподлогите това е нормално агрегатно състояние, така че няма нищо за чудене в словоизлиянието ти. Все пак и ти се изока...
  • 117 Зла памет

    2 1 Отговор
    Комай, британските и американските служби в страната са хванали "в стъпка, въпросните "дипломати", тип "А ла Щирлиций" и са дали списъка на "Харвардската резидентура ".Те, нашите служби, ако служеха на България, ние нямаше да бъдем последна дупка на кавала в Европейския съюз, че и не само там.
  • 118 нек да попитам

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мдааааа. .":

    На тоя баща му не беше ли генерал в БНА,понеже чел съм за някъв Гърков,бил учител в Лом в годините на народната власт и после там кво беше...Иначе интервюто не го прочетах и не вземам отношение.
  • 119 Найш,че имаше и такова нещо.

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Даже и преди тая година,пак веднъж на няква си Чадър могила (един разправяше,че по това време представлявал в Турция параходна агенция, или нещо подобно,чул разговор между турски военни, информирал българските власти и по негови думи имало стълкновение по границата,сиреч тая Чадър могила-преди 40 години съм го чул това).Някога колегата-състудент се шегуваше какво би станало,ако наистина турска инвазия би настъпила точно по това време,с смисъл и той знаеше за това,дет си го написал горе.Чел съм го поне 1-2 пъти в различни източници.А,ако споменеш за конференцията в Гърция(преди войната),когато сбрали всички балкански страни да поумуват да си поделят БГ би било полезно.
  • 120 Адвокат Марков

    2 2 Отговор
    Подаден е сигнал до проkypaтypaта за pyck ите тpo лoвe във fakti
  • 121 Pycия kapuт

    2 2 Отговор
    Нема такава държава

    Коментиран от #127

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Бай Д'Уей

    0 3 Отговор

    До коментар #95 от "ганю":

    Каквото и да стане няма да има такъв глад, както беше при комунизма, който ни го натресоха окупаторите от Азия.

    Коментиран от #129

  • 126 преминаващ

    2 0 Отговор

    До коментар #112 от "небрежнев":

    Ха сега изреди воните започнати от сащ
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 НАЛИ ЛЪЖЕХТЕ ЧЕ НАШИТЕ ДИПЛОМАТИ В РУСИЯ

    1 0 Отговор
    БИЛИ 12 ПЪК РУСИЯ ЩО ГОНИ 14 АНТИШПИОНИ ?
  • 129 ПРЕЗ РУСКОТО РОБСТВО

    0 0 Отговор

    До коментар #125 от "Бай Д'Уей":

    КОФИТЕ ЗА СМЕТ БЯХА ПЪЛНИ С ХЛЯБ , ЗАЩОТ КАТО ИЗСТИНЕ НЕ ГО ЯДЯХМЕ , ПО ТАЗИ ПРИЧИНА СЕ ПРОДАВАХА ПОЛОВИН ИЛИ ЧЕТВЪРТИНКА ХЛЯБ ПО ЖЕЛАНИЕ , ДИНИТЕ БЯХА ПО 2 СТОТИНКИ КИЛОТО И НИКОГА НЕ СМЕ ВИЖДАЛИ ПОЛОВИНКА ИЛИ ЧЕНВЪРТИНА ДИНЯ НИКЪДЕ ТОГАВА !
  • 130 ЗАЩО НЯКОЙ СИ МИСЛЯТ ЧЕ РУСИЯ НЕ ПОМНИ

    1 0 Отговор
    ЗАЩО НЕ ДОПУСНЕТЕ ЧЕ СИ ЗАПИСВАТ ИЛИ СИ МИСЛИТЕ И ЧЕ НЕ ЗНАЯТ И ДА ПИШАТ И ЧЕТАТ? ПОМНЯЯЯЯЯТ , И ДРУГИ НЕЩА ПОМНЯТ И В 19ТИ ВЕК ЩЕ НИ ВЪРНАТ И ПЕЧКИ НА ДЪРВА ЩЕ СЕ ТЪРСЯТ ТАЯ ЗИМА - ПО 1000 ЛЕВА ЩЕ ГИ ПРОДАВАТ , ЧЕ И ПОВЕЧЕ !