Last news in Fakti

26 Юли, 2022 10:00 2 557 13

Сърбия не подбира къде продава оръжие

  • кавала-
  • сърбия-
  • русия-
  • оръжие-
  • украйна-
  • война-
  • самолет-
  • санкции-
  • ес-
  • балкани

И България е сред най-важните купувачи на сръбско оръжие, но дали сръбските оръжейни сделки се извършват по правилата?

Сърбия не подбира къде продава оръжие - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сръбски гранати и мини, продадени от тайнствен търговец, предназначени за Бангладеш, се транспортират с украински самолет, който се разбива в Гърция. Звучи като неособено вълнуващ политически трилър, но е експлозивна реалност.

Късно вечерта на 16-и юли 2022-а година украински транспортен самолет Ан-12 се разби в Североизточна Гърция, близо до Кавала. Осемте члена на екипажа загинаха. Самолетът бе излетял от Ниш и превозвал 11,5 тона минохвъргачки и мини сръбско производство. Смята се, че зад сделката стои Слободан Тешич, един от най-големите търговци на оръжие на Балканите, спрямо когото са наложени санкции от САЩ.

Сърбия предлага всякакво оръжие

Инцидентът не само предизвика дипломатическо напрежение между Гърция, Сърбия и Украйна - Атина очевидно не е била информирана за деликатния товар и протестира. Бедствието привлича вниманието и към непрозрачната сръбската оръжейна промишленост, свързвана постоянно от медиите с корупция и незаконен износ.

Сърбия е един от най-големите и най-значимите производители на оръжие в Централна и Югоизточна Европа - традиция, която датира още от времената на Югославия. Оръжейната индустрия, която е почти изцяло държавна собственост, е важен икономически сектор за страната. Сърбия предлага почти всичко - от пистолети и мини през артилерия и танкове до ракетни системи, безпилотни самолети, изтребители и електронно оборудване като радари. Министерството на отбраната в Белград оценява обема на сръбския износ на оръжие за 2020-а година на около 600 милиона долара. Въпреки липсата на надеждни данни, това е приблизително около три процента от общия износ на Сърбия за 2020-а година.

Доставки за зони на войни и конфликти

Най-важните купувачи на сръбски оръжия и военно оборудване са Обединените арабски емирства, Кипър, САЩ, България и Саудитска Арабия. Но сръбската оръжейна индустрия има клиенти по цял свят, които изобщо не подбира, казва пред ДВ политологът Вук Вуксанович от белградския Център за политика на сигурност. "Сръбската държава наистина иска да извлече всички възможни печалби от тази индустрия. Но все пак има червена линия - страните вносителки не трябва да са под санкциите на ООН или в тях да има въоръжен конфликт."

Вуксанович обаче подчертава, че Сърбия "невинаги спазва тези правила". Всъщност през последните две десетилетия страната многократно е изнасяла оръжия за зони на войни и конфликти или за държави, на които е наложено оръжейно ембарго. През есента на 2019-а година стана известно, че сръбски оръжия са попаднали в ръцете на ислямски бойци в Йемен през Саудитска Арабия. През лятото на 2020-а година азербайджанските военни откриха в Нагорни Карабах сръбски оръжия, продадени на Армения. През февруари т.г. мрежа от сръбски разследващи журналисти разкри, че сръбски оръжия са били доставяни на Мианмар и след военния преврат от февруари 2021-а година.

Тешич - най-големият търговец на оръжие на Балканите

Човекът, чието име постоянно се споменава във връзка с незаконните сръбски оръжейни сделки, е Слободан Тешич. Той е на 64 години и от десетилетия се занимава с трафик на оръжие на Балканите. Между 2003-а и 2013-а година той бе в санкционния списък на САЩ заради незаконни доставки на оръжие за Либерия. През декември 2017-а санкциите срещу Тешич бяха подновени след множество незаконни сделки с оръжие. Те продължават да са в сила и днес, като включват, наред с останалото, забрана за пътуване и конфискация на негови активи в САЩ. Там той е официално определян като "най-големия търговец на оръжие и боеприпаси на Балканите".

Тешич е и в центъра на няколко корупционни скандала в сръбската оръжейна индустрия, включително т.нар. афера "Крушик". Твърди се, че фирмите на търговеца на оръжие са купували продукти далеч под пазарната стойност от държавната оръжейна компания Крушик, производител на гранати, мини и ракети. След това са били препродавани в чужбина на висока цена, въпреки че в Сърбия за международните оръжейни сделки отговаря държавна фирма.

Спонсор на управляващите

Твърди се, че при сделките между държавните оръжейни компании и частни фирми постоянно са текли средства към управляващата Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич. Тешич е смятан за един от най-големите спонсори на партията, а според сръбските медии той има и дипломатически паспорт. Освен това съществуват подозрения, че и починалият междувременно баща на сръбския министър на отбраната Небойша Стефанович в продължение на години е участвал в подобни оръжейни сделки. И Вучич, и Стефанович отричат обвиненията.

Едва ли е изненадващо, че името на Тешич и сега се свързва с доставката на оръжие за Бангладеш, осуетена от самолетната катастрофа. Смята се, че той стои зад компанията "Валир", официален извършител на сделката. Самият Тешич отказва коментар.

Коя е крайната дестинация?

Съществуват и предположения, че оръжията от разбилия се украински самолет са били предназначени не за Бангладеш, а за Украйна. Сръбският министър на отбраната Стефанович и управителят на украинската компания "Меридиан", собственик на разбилия се самолет, отричат това. Политологът Вуксанович е категоричен, че въпросите остават. "Обществеността трябва да получи отговор на въпроса защо украински самолет превозва сръбско оръжие в момент, в който на територията на Украйна бушува най-големият международен конфликт", коментира Вуксанович.

Автори: Ивица Петрович, Кено Ферзек


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фАНТОМасс

    24 0 Отговор
    Парите не миришат , нали ? Знаете ли САЩ и другите "миролюбиви и демократични " държави , на кого , колко и как продават оръжие !?
  • 2 Курнала съм

    20 0 Отговор
    Другари, войната си е война, а келепирът си е чиста печалба!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дън Бай

    13 0 Отговор
    Само ние продаваме на най-демократичните държави.

    Коментиран от #10

  • 5 Гьобелс Веле

    18 0 Отговор
    Да бе, знаем, само САЩ подбира къде да продава оръжие и винаги го прави по правилата..
  • 6 Мнение

    7 0 Отговор
    Господ е разбил самолета.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Перо

    10 2 Отговор
    Поръчково подбрана пропагандна статия,писана от лица,нямащи си понятие от темата!

    Коментиран от #13

  • 9 стоян георгиев

    5 9 Отговор
    статията е голям проблем за путлерастите.проруска сърбия продава от години оръжие на украина, а сега е силно активна в това.много е трудно след тази статия да критикуваш българските производители и търговци на оръжие което е основно занимание н путлерастите у нас.
  • 10 Амдертлиев

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дън Бай":

    Забрави да споменеш и най демократичните оръжия.Ако ударят цивилни,измислили са удобното колатерал демидж и веднага се вкарва в употреба.Да ми простят милиониете американци коите нямат нищо общо с това и в голяма част от случаите и те са жертви...
  • 11 Дългият

    4 0 Отговор
    Крайната дестинация на всички оръжейни сделки от европейските държави, след редица трансфери, е Украйна. Друг е въпросът колко е ефективно това оръжие със съвсем различна техническа конфугурация. Немски и полски оръдия стрелят със сръбски и български снаряди и т.н.

    Коментиран от #12

  • 12 Ели

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Дългият":

    Явлението, когато лице, фирма или държава се облагодетелства от войната в съседна страна се нарича мародерство. Щом и Канада, Австралия и Нова Зеландия севключвчт това е просто алчност. Никакъв морал.
  • 13 Деница

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Перо":

    ... Е, какво "поръчково" видя тука ... ?! ... Съобщават се факти и се подават коментари ... на сръбски политолог ...?@