Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Юли, 2022 19:00 4 334 54

САЩ изпитват трудности да изолират Русия

  • война-
  • владимир путин-
  • джо байдън-
  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • антъни блинкън-
  • оон-
  • санкции-
  • изолация

Сега дори Съединените щати искат да разговарят с тях

САЩ изпитват трудности да изолират Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Администрацията на Байдън обича да казва, че Русия е в международна изолация заради инвазията ѝ в Украйна. Въпреки това, не може да се каже, че руските висши ръководители са се залостили в Кремъл. А сега дори Съединените щати искат да разговарят с тях, пише БТА.

Президентът Владимир Путин продължава да се среща със световни лидери, включително с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна е член на НАТО. Междувременно дипломат номер едно на Русия Сергей Лавров обикаля света, като се усмихва, ръкува и позира за снимка със световни лидери, в това число приятели на САЩ. В сряда пък държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че иска да сложи край на няколкомесечното отчуждаване на висшата американска дипломация, като обсъди с Лавров освобождаването на задържани в Русия американски граждани, както и ситуацията в Украйна. Телефонен разговор все още не е уговорен, но се очаква това да стане в близките дни.

Още новини от Украйна

Ръкостисканията и телефонните разговори поставят под съмнение основна част от американската стратегия за прекратяване на войната в Украйна - налагане на дипломатическа и икономическа изолация, които заедно с неуспехите на бойното поле, да накарат Русия да върне войските си у дома. Дори когато обяви плановете за разговор, Блинкън продължи да твърди, че Русия наистина е изолирана. Според него пътуванията на руските ръководители са чисто и просто опит за ограничаване на щетите и реакция на международната критика, с която се сблъсква Москва заради войната в Украйна.

Американски официални представители смятат, че Русия се опитва да заздрави няколкото партньорства, които са ѝ останали - някои от които са с противници на САЩ като Иран. Някои държави, които са американски партньори, като Египет и Уганда, обаче също приемат радушно руски официални лица. След като от февруари привеждат аргументи, че няма смисъл да се преговаря с Русия, защото Русия не е сериозна относно дипломацията и не може да ѝ се вярва, САЩ признават, че им е необходима комуникация с Москва. Публичното търсене на контакт с Лавров, както и огласяването на "важно предложение" към Русия за постигане на освобождаването на американските граждани Пол Уилан и Бритни Грайнър, изненада мнозина.

Разговор между Блинкън и Лавров би бил контактът на най-високо равнище между САЩ и Русия от 15 февруари, преди руската инвазия, и е възможно да подготви почвата за лична среща, макар че администрацията отрича подобни планове. Кремъл вероятно тържествува при новината, че Щатите правят опити за разговори, и е възможно да забави процеса на уговаряне на такъв, за да спечели максимално предимство. "Те ще се опитат да забавят разговора и да ни унижат, колкото могат повече", каза Иън Кели, пенсионирал се дипломат от кариерата, който беше американски посланик в Грузия при управлението на Обама и Тръмп. "Не мисля, че това е в съзвучие с цялостната политика на администрацията".

Кели посочи, че искането за разговор е "контрапродуктивно за нашите всеобхватни опити за изолация на Русия". "Другите страни ще видят това и ще си кажат "Защо и ние да не общуваме с Лавров и руснаците по-тясно?", допълни Кели. В момента опитите на Запада да убедят страните от Азия, Африка и Близкия изток да се отдръпнат от Русия изглежда се игнорират, тъй като Лавров пътува из целия свят.

Блинкън обаче омаловажи важността на обиколките на Лавров. Според него, това е отговор на хладното отношение към Русия заради свързания с войната в Украйна недостиг на пшеница и зърно, който застигна голяма част от развиващите се страни. Подпомогнатото от ООН споразумение за освобождаване на тези доставки все още предстои да бъде изпълнено. "Това, което виждам, е отчаяна игра в отбрана в опит да се оправдаят действията на Русия пред света", каза Блинкън. "Опит да се оправдаят действия, които не могат да бъдат оправдани", допълни той Американски и европейски представители изтъкват, че Русия е подложена на сериозни критики заради войната в Украйна и недостига на храна, както и проблемите в енергийната сигурност, до които тя доведе.

Администрацията на Байдън, включително Блинкън, отбелязаха със задоволство напускането на Лавров на наскоро проведената среща на външните министри на Г-20 в Индонезия. То дойде след поредица оплаквания от участниците заради международния ефект от войната. Въпреки това няма индикации, че Русия ще бъде изключена от големи международни събития като регионалния форум на АСЕАН следващата седмица, Генералната асамблея на ООН през септември или трите лидерски срещи на високо равнище в Азия през ноември. Русия продължава да поддържа тесни връзки с Китай, Индия и множество развиващи се страни в Азия и Африка. Много от тях зависят от Русия за внос на енергийни източници и други доставки, въпреки че разчитат също на Украйна за зърно.

Индия не се е отдръпнала от Русия въпреки членството си в неформалното обединение, известно като "Куад" ("Четворката"), заедно със САЩ, Австралия и Япония. Благодарение на дългогодишните си близки отношения с Русия, Индия увеличи енергийния внос оттам въпреки натиска от страна на САЩ и Европа, която се отдръпва от руските газ и петрол. Индия, например, е използвала почти 60 милиона барела руски петрол от началото на годината, в сравнение с едва 12 милиона барела за цялата 2021 г., според компанията за стокови данни "Кплер". На другата крайност са Филипините, договорен съюзник на САЩ, които тази седмица се оттеглиха от сделка за покупката на 16 руски военнотранспортни самолета заради опасения от налагане на американски санкции.

Руското външно министерство с радост се противопоставя на твърденията за изолация на Русия като поства в Туитър снимки на Лавров в различни столици по света. На снимките виждаме: Лавров на срещата на Г-20 в Бали с външните министри на Китай, Индия и Индонезия; в Уганда с президента Йовери Мусевени, дългогодишен партньор на Щатите, както и в Египет с президента Абдел Фатах ас Сиси - също партньор на САЩ, чиято страна получава всяка година милиарди долари американска помощ.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зззз

    139 12 Отговор
    Как ще изолирате Русия бе смешковци? Държава която разполага с толкова много ресурси, никога не може да я изолират ,защото опита показва ,че с опита да се изолира Русия, ЕС така се оказа сам в санкциите ,че свят му се зави.

    Коментиран от #28, #31, #51

  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    107 10 Отговор
    АКО КИТАЙЦИТЕ РЕШАТ ДА ОСВОБОДЯТ
    КИТАЙСКИЯ ОСТРОВ ТАЙВАН
    ОТ ОКУПАЦИЯТА
    ...
    НАТО КЕ ПАДНЕ
    ....
    НЕ МОГАТ ДА ВОЮВАТ НА ДВА ФРОНТА

    Коментиран от #12

  • 3 да де

    116 5 Отговор
    Последните издихания на краварите да запазят хегемонията си дори и приятелите им вече се оглеждат за смяна на лодката.
  • 4 Пепи

    90 3 Отговор
    мда . Все едно англия да изолира Европа . Ми то едното е три пъти по голямо от другото .

    Коментиран от #29

  • 5 Пич

    76 1 Отговор
    Абе , оу...... веднага да се изпрати Чък Норис !!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да бе да

    5 87 Отговор
    Комунистическата БТА!😁

    Разговор между Блинкън и Лавров би бил контактът на най-високо равнище !

    Разговор за размяна на затворници!!!

    През студената война имаше много такива ! Това не е признание за "висшата" рузка " дипломация"

    Просто ако алкашите си искат няколко шпиони обратно, трябва да върнат баскетболистката !
    Ние всички знаем че ватите ще я върнат!
  • 8 Ам ся

    94 3 Отговор
    И ко стана ся? Жуота си върви, търговията не е спирала, ората по света си въртят далаверите, само Юропата седи на тъмно с неизмити дупари
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 не може да бъде

    96 1 Отговор
    президентът на Уганда Мусевени беше казал нещо пред журналистите което заслужава внимание и разбива американската теза. за изолациятаи отношението към Русия - " Ние се помирихме с хората които ни бяха направили роби .Защо трябва да имаме лошо отношение към хора ,които не са ни направили нищо лошо,нещо повече -помагали са ни много!"
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ХАНА ОНОДАНА

    4 38 Отговор

    До коментар #2 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Какви два фронта те гонят , бе ... На анексията фронт ли казваш ..🤭
  • 13 САЩисания

    31 1 Отговор
    ЩЕ СЕ МОЛИТЕ НА ШАРЕН МОСТ , АМА ....ПОЗНА....!!!
  • 14 Буха ха

    71 3 Отговор
    Тъпите кравари не разбраха ли че санкциите не работят. Толкова години пълно ембарго, и пак не можаха да сринат една пиклива Куба, та Русия ли ще изолират?
  • 15 Кака Гинка

    52 2 Отговор
    Нещо много взеха да ги отсвирват американците, та както чувам са тръгнали да търсят съюзници в Африка...

    Коментиран от #20

  • 16 Благой от СОФстрой

    9 57 Отговор
    Всичкото руснак да се премахне от свободният свят и обратно в путинова Русия, там му е мястото завинаги!

    Коментиран от #17, #33

  • 17 свирчо

    42 3 Отговор

    До коментар #16 от "Благой от СОФстрой":

    А тебе ще те местим в Анадола при корените ти .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Луна изгрее

    6 51 Отговор
    Какъв е смисъла от подобна пропаганда и лъжи на БТА.А бе хората, като гледат новините по кошлуковата телевизия натискат мутето на новините и се информират от световните медии, където показват Лавров как го унижават племенни вождове и шамани и му кадят тамян над главата и му слаган гердани от дърво около шията.Ердоган и той си прави гаргара с Путин.Нито Китай, нито Индия искат да имат нещо общо с Путин, а Щатите им подготвят прякора ТЕРОРИСТИЧНА Държава.

    Коментиран от #21

  • 20 Някой

    27 2 Отговор

    До коментар #15 от "Кака Гинка":

    Позакъсняха. Китайците и руснаците вече ги изпревариха
  • 21 ДИД

    42 2 Отговор

    До коментар #19 от "Луна изгрее":

    В името на обективността трябваше да напишеш и за отношението към твоя идол на правителствата на Бразилия, Аржентина, Никарагуа. Защото САЩ въобще не са терористична държава. Савмо си спомни Югославия. Повече не е нужно.
  • 22 сорос интернационал

    43 5 Отговор
    "Целия свят", който изолира Русия е САЩ, Канада, ЕССР, Япония, Австралия и Англия. Там, където сорос е пуснал пипала.

    Коментиран от #30

  • 23 Браво

    5 35 Отговор
    В момента Терористичните държави са Северна Корея, Иран и Сирия.В момента най жалания търговски партньор на Путин е Иран.Цяла делегация черпила опит каква ще е Русия след година.Там Путин молил за зап. части от самолетите им, които са от 70-те години и са по стари от тия в Русия с 50 години и дронове ама.....Нито Китай, нито Индия правят експорт за Русия, само импорт на безценица на руски суровини.Бразилия, Аржентина, Никарагуа....ама те не могат да се доберат дотам, камо ли нещо друго.Трябва да строят салове за да стигнат.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 4хилядници сър!

    21 2 Отговор
    "дипломат номер едно на Русия Сергей Лавров обикаля света, като се усмихва, ръкува и позира за снимка със световни лидери" ... :))))))))
  • 27 Руzка пропаганда

    4 22 Отговор

    До коментар #25 от "ИСТИНАТА":

    На дърева е по добро.
  • 28 рашка е в колапс

    10 32 Отговор

    До коментар #1 от "Зззз":

    Икономика крепяща се на петрол и газ е обречена.Русия прилича на средновековна държава ,чиято нация е толкова закърняла и простовата ,че НЕ произвежда абсолютно нищо,а може само да граби наготово природни ресурси и да ги продава.Русия не спомага с нищо за развитието на света,а може само да точи като кърлеж.

    Коментиран от #43

  • 29 рашка е в колапс

    6 32 Отговор

    До коментар #4 от "Пепи":

    По-кухо сравнение не бях чел,честно.Русия колкото е голяма ,толкова е и мижава във всяко отношение.Русия е 1/6 от сушата,а е с икономиката на малка Холандия и с влиянието на Европа.Да не говорим и за развитие и качество на живот ,че там се класират след Танзания и Руанда.
  • 30 Чукча писател ...

    3 16 Отговор

    До коментар #22 от "сорос интернационал":

    Голям кошмар ви е този дятка. :)))) Едно изречение не може да сглобите без да то споменете. Ношно време се на пик а вате от стрх. :)))
  • 31 Възрожденец

    3 24 Отговор

    До коментар #1 от "Зззз":

    Богатствата са на на поробените от московци народи. След предстоящия разпад на РФ, няма да птитежават нищо. Ще има още Българии на картата на света !
  • 32 РЕПБЪЛГАРЕ

    26 2 Отговор

    До коментар #24 от "СЕСЕСЕРЕ":

    През 2000 -те БайПамперсън взима 3 млрд долара кеш от РБ срещу голо обещание за изработка и доставка на изтребители Ф16 ноооо никога не ги изработват и доставят затова РБ МРАЗИ И ЩЕ БОМБАРДИРА САЩ ....
  • 33 БЛИЦ НОВИНА!

    24 2 Отговор

    До коментар #16 от "Благой от СОФстрой":

    САЩ изпитват трудности да изолират... Президента си...!БайДеменцън,отново се е заразил с Ковид...!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 БПФ

    24 1 Отговор
    .... има нищо общо с ЕС и САЩ, щото са им яли калая векове наред. Скоро някакви британски дипломати се замъкнаха в Индия - едва ли не ги изритаха от там. Тааааа... кой е изолиран?
  • 37 123

    22 3 Отговор
    Изолирани сме ние и ще ядем дървото. Слава на Русия
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Молодец, так держать!

    2 15 Отговор

    До коментар #35 от "БПФ":

    Остана и да посочиш списвача на пасквила ;)

    Коментиран от #45

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Няма такава държава

    22 3 Отговор

    До коментар #40 от "Продажна червена измет":

    САЩ изпитват трудности да изолират Русия ...е това беше плана от самото начало ... Ама удари на камък ... Ето ви Украйна в НАТО .. ама никои никого не слуша .. сега народите ще страдат а политиците си прибират парите
  • 42 В.В.П.

    21 3 Отговор
    Повтарям за 10 ти път ,от Срайна ,не се интересува никой ..Всичко това е да се наложи нов световен икономически ред .САШ ,+ЕС ,СБ,СВФ,,оскъпиха всичко по две..за няколко месеца .На кой му пука за Укрите и за руските ,или пък за българите .или за африканците .На никой .
  • 43 заключение

    18 1 Отговор

    До коментар #28 от "рашка е в колапс":

    А икономика дето няма нито петрол нито газ , ама ги ползва е още по обречена . Ще се върнат при кюмюра .
  • 44 папурко

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "Продажна червена измет":

    Ти като го яде , как спа ?
  • 45 дръвник

    4 3 Отговор

    До коментар #39 от "Молодец, так держать!":

    Украинска правда .
  • 46 КЪСНО е Либе за КИТКА !

    10 1 Отговор
    Времето за разговори ИЗТЕЧЕ Декември 2021-ва. А Столтенбургер, Борель , Макаро, и Шьольц искат проблема да се реши на БОЙНОТО ПОЛЕ ! Кой там в същност кара ВЛАКА и ТИТАНИК ? Русия започна да БРЪСНЕ на Сухо и ще спре когато се убеди че Я СЛУШАТ !
  • 47 Руските ZV. иne

    4 9 Отговор
    Да изолирани от нормалният свят а статията е христомотиен пример за руска хибридка. Споменава се единствено "пише БТА", без да се спомене кой е източника и кой е автора на нескопосаната руска лъжа. Но това е достатъчно да да вдъхне оптимизъм в елементарната русофилска аудитория.
  • 48 Един от милиардите,които са против САЩ

    11 2 Отговор
    Реалноста в света,не е тази,с която фалшивите медии ни заливат всеки ден.65 държави от които 48 папагала от Европа и останалите англосаксонски,заедно с окупираната от САЩ, Япония,въобще не са целия свят и вместо да изолират Русия,те се изолираха сами.136 държави с 6,5 милиарда население,не участват в този цирк организиран от САЩ и единственото което ги обединява е омразата към САЩ и надеждата че Русия ще ги освободи от наглото присъствие на самозабравилите се англосаксонци..Европа на папагалите е в икономически колапс а САЩ са в такава рецесия,която не е била от както държавата съществува.Ако някой не е разбрал,Европа се управлява от психичноболни марионетки на САЩ,който дават идея след идея,кои от кои по смешни и жалки:да не си переш дрехите,да не се къпеш и да не носиш вратовръзки са едни от тях...коментарите за тях са излишни.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Васил

    1 8 Отговор
    Рашистите сами са се изолирали все едно че Сталин се е върнал.
  • 51 Рошко

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Зззз":

    Тез си повярвали че в Русия живеят индианци и негри, които могат да излъжат и ограбят с огледаца и играчки
  • 52 Хаха

    1 4 Отговор
    БТА като ПТА - Путинска телеграфна агенция. И с кои са се стещали досега Путин и Лавров. С Ердоган и Иранските аятоласи. И сега Лавров обикаля нежелан в Африка. БТА като ПТА.
  • 53 САЩ ГИ Е СТРАХ ДА ИЗОЛИРАТ РОСИЯ

    3 1 Отговор
    ПУТИН ГИ ПРЕДУПРЕДИ ЧЕ АКО МОНТИРАТ ТЕХНИ ОРЪЖИЯ НА ЧАС ПЪТ С РАКЕТА СЪС САЩ Е СВЪРШЕНО !

    Коментиран от #54

  • 54 Рашка е в колапс

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "САЩ ГИ Е СТРАХ ДА ИЗОЛИРАТ РОСИЯ":

    САЩ само щракват с пръсти и руските мизерници изчезват от картата на света.По-ясно ли ти става колхоз ?