Тема: Украйна

14 Август, 2022 18:25 11 768 111

Путин не е причината, той е крайният продукт

  • украйна-
  • русия-
  • европа-
  • визи-
  • решение

Защо на гражданите на Руската федерация не могат да се дават визи и разрешения за пребиваване в ЕС

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Путин лично изнасилва украински жени и деца? Шойгу лично краде перални, тоалетни чинии и мръсни гащи в Украйна? Лавров лично стреля по цивилни в Украйна? Не. Всичко това се прави от обикновени руски синове и дъщери, отгледани от обикновени руски майки и бащи, подкрепени от огромна народна подкрепа, заблудени или не. Путин не е причината. Той е крайният продукт", пише професорът по международно право Евгений Цибуленко, цитиран от postimees.ee.

На 9 август естонският премиер Кая Калас призова ЕС незабавно да спре издаването на визи на руснаци, заявявайки, че посещението в Европа е привилегия, а не право. И наистина е така. Проруските правозащитници и политици, които казват в този контекст, че правото на свободно движение е основно човешко право, съзнателно лъжат.

Нека първо разберем какво всъщност е човешко право, ако говорим за свобода на движение, като за това се обръщаме към основния документ - Европейската конвенция за правата на човека от 1950 г. и протоколите към нея. Между другото, докато бълнуваше правата на човека, Русия престана да смята тези документи за задължителни за себе си още преди да бъде изключена от Съвета на Европа заради разгърнатата в Украйна мащабна война.

И така, този въпрос е пряко уреден в Протокол № 4, чл. 2, който гласи, че „всеки, който се намира законно на територията на една държава, има в рамките на тази територия право на свободно движение и свобода да избира мястото си на пребиваване ”, както и „всеки е свободен да напусне всяка държава, включително и своята собствена”. Важно правило може да се намери и в чл.3: "Никой не може да бъде лишен от правото да влезе на територията на държавата, чийто гражданин е."

Както виждаме, в конвенцията няма право да влизаш в държавата, ако не си неин гражданин. Издаването на входни визи, включително шенгенски, е въпрос на добра воля на съответните държави, а не човешко право. Занимава се с правни въпроси.

Няма да се спирам на моралните въпроси. Струва ми се, че всеки нормален човек трябва да разбере това. Министърът на външните работи на Естония Урмас Рейнсалу говори много кратко и лаконично: „Руските граждани масово отиват в Лувъра през лятото през Финландия и балтийските страни, а по това време в Украйна убиват деца. Войната се води от Руската федерация като държава. И несъмнено руските граждани поради своята пасивност носят морална отговорност за това.

Русия успешно намира начини да заобиколи санкциите

Бих искал да се спра повече на въпросите за сигурността, които сега се обсъждат най-малко. След налагането на западните санкции и ембаргото върху износа на високотехнологични стоки за Русия, хиляди така наречени руски „туристи“ донасят от Европа процесори, дронове, квадрокоптери, устройства за нощно виждане – всичко, което скоро се озова в войната и помогна на руснаците да убиват украинци. Да, от време на време ги хващат на границата, но явно не всички. Въпреки наложените санкции Русия все още доста успешно намира начини да ги заобиколи.

Въпреки факта, че в Русия има хора, които не са съгласни с кървавата война, отприщена от Путин за завземане на Украйна, на практика често е невъзможно да се разграничи със сигурност кои от тези хора наистина симпатизират и кои просто следват инструкциите на руските специални служби или Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация. Междувременно хиляди руснаци продължават да пресичат западните граници на ЕС без ограничения и да следват инструкциите на Кремъл там.

В момента Русия отправи предизвикателство към целия запад, който позиционира като цивилизационен враг и създава невиждани рискове за целия европейски континент.

И така, от 5 август руските войски почти ежедневно обстрелват Запорожката атомна електроцентрала - най-голямата в Европа, на фона на циничните обвинения на Кремъл срещу Украйна. Русия е в задънена улица: тя просто няма ресурси да промени ситуацията на фронта в своя полза. Но Путин също не може да си тръгне, след като е загубил лицето си.

И в контекста на тази война т.нар руска „опозиция“, бягаща от тиранията на Путин, е най-важният инструмент за руските разузнавателни служби. Руските мигранти и просто туристите могат да станат „очи и уши“, предоставящи актуална информация на Русия, закупувайки недвижими имоти, установявайки се в големите европейски градове, формиращи руски и други етнически анклави. Руснаците са имунизирани срещу европейския манталитет и европейските ценности. Те могат да живеят в Европа, но в същото време ще запазят собствения си мироглед, който може да бъде използван от Русия в контекста на създаване на огнища на социално-политически хаос и нестабилност.

Трябва да се отбележи, че понятията „руски опозиционер“, „добър руснак“ са много условни и относителни. 23 години управление на Путин и нечовешката руска пропаганда имаха толкова опустошителен ефект върху съзнанието на руснаците, че сега това е общество с променено състояние на съзнанието, готово да убива и унищожава, за да угоди на своя диктатор.

Отделен рисков фактор е миграцията на руски ИТ специалисти

Руските разузнавателни служби дори не крият факта, че тясно си сътрудничат с програмисти по редица въпроси, по-специално в контекста на прословутите руски хакерски атаки. В момента много от тези руски специалисти са намерили работа в Европа и успешно изпълняват своите „задължения към родината“.

Русия не се колебае да използва ислямския фактор. Под прикритието на политически бежанци бойците на Кадиров проникват в страните от ЕС, дискредитират чеченския народ и могат да създадат огнища на междуетническо и междуконфесионално напрежение в Германия, Франция и други страни, в които живеят, включително мюсюлмани.

Руската заплаха за Европа, достигнала безпрецедентни нива в цялата история на съществуването на европейската цивилизация, трябва да освободи ЕС от илюзиите: Русия трябва и може да бъде напълно изолирана. Постепенно именно тази стъпка ще отслаби Руската федерация до такава степен, че тя да не желае да води агресивни войни. Комплексната заплаха предвижда комплексни противодействия.

В противен случай никой от Дъблин и Лисабон до западните граници на Русия няма да може да се чувства в безопасност. И това принудено, но изключително необходимо решение трябва да бъде взето незабавно. В противен случай утре може да е твърде късно.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 135 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Танк

    101 33 Отговор
    Може да има само свободно предвижване на газ. Смешници.
  • 4 Е Цибуленко Украинец живееш в Талин

    102 53 Отговор
    Естония!! Какво да, се очаква,
    от такъв, Хахол освен да плюе по Русия!!

    Коментиран от #44

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    94 25 Отговор
    "Както виждаме, в конвенцията няма право да влизаш в държавата, ако не си неин гражданин."
    Уау, а мЕлЕон афгански навлеци на чия евроGйска страна бяха граждани 🤔🤔🤔
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тук в територията влизат свободно

    67 22 Отговор
    и гърмят фабрики и складове.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Колко вярно

    42 13 Отговор
    Краен продукт на храносмилателната система
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Някой

    82 20 Отговор
    Какво международно право. Онова, което мери с двойния аршин ли? Дори в момента се опитва да промени доклада на Амнести Интернешънъл.
  • 15 Турист

    60 77 Отговор
    Няма по-отблъскващи туристи от тумбите руснаци и китайци.
    На тази привилегия да пъплят из Европа трябва да се сложи край.

    Коментиран от #23, #99

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Истината

    57 79 Отговор
    Когато някой има проблеми с всички, големият проблем обикновено е самият той. Когато Русия има проблеми с целия нормален свят значи големият проблем е самата Русия. И този проблем трябва да бъде решен в полза на нормалността.

    Коментиран от #70

  • 18 Наблюдател

    80 37 Отговор
    Анти руската истерия достигна своя връх
    Използват се всякакви манипулации откровени лъжи внушения позовавания на някакви документи само и само уж свободата да бъде защитена и от кого от обикновените граждани на една свободна страна
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Русия иска ли война?

    54 42 Отговор
    Русия иска ли война?

    Руснакът иска ли война?
    не питай тази тишина,
    в която братските могили
    войниците са приютили.

    Ти за това попитай тези,
    които в цинкови ковчези
    тук от земи съседски влачат
    стариците да ги оплачат.

    Попитай храбрите момчета,
    които днес из Кремъл шетат,
    с пагона си го украсяват
    и сопа „мирна” там развяват.

    Литовец питай и поляк –
    за тях кошмарът е руснак,
    попитай пролетта във Прага
    как мир със сила се налага.

    Унгарците попитай как
    войникът руски в руски танк
    из Будапеща мирно ХОРА гази
    от тях мира за да опази.

    Ще ти отвърне побелял
    финландец доста остарял
    как „мирно” руската войска
    там зиме драпа през снега.

    И братът белорусин даже
    намерил би какво да каже,
    че на изгаряща цена
    дари им братството Москва

    когато с ордата си зла
    Суворов палеше села.
    Попитай техните поля –
    кръв непокорна ги поля.

    Попитай ти Украйна братска
    защо от любовта славянска
    и от прегръдката на брата
    защита търси днес при НАТО.

    Миролюбивият Иван
    обстрелваше Афганистан
    и в градове, и във села
    не мир донесе, а беда.

    Деца, вдовици във Чечня
    руснакът иска ли война
    попитай и ще чуеш сам
    руснак как „миротворства” там.

    Грузинец винаги щастлив
    през сълзи днес ще премълчи,
    че от съсед „миролюбив”
    сега земята му гори !

    „Руснакът иска ли война?” –
    от Литва питай до Китай
    съсед дали един поне
    ще отговори твърдо: „Не!”

    Коментиран от #33, #100

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 м888

    38 34 Отговор
    Няма визи, защото всички руснаци са шпиони.

    Коментиран от #29

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Българин

    47 63 Отговор
    По-неприятен и отвратителен от обхванатият от манията за величие и уникалност руснак е неговият покорен и доброволен задунайски роб!

    Коментиран от #30

  • 26 Танк

    57 21 Отговор

    До коментар #13 от "един":

    Какъв е проблема? Русия, Китай, Бразилия, Аржентина, и др. отсвирва тотално демократичния свят. Лунен пайзаж на картата. Живеете си свободно и отделно. Без енергоизточници.

    Коментиран от #46, #49

  • 27 Изследовател

    25 38 Отговор
    Не всички руснаци са такива. Има и умни хора, около 1-2% са. Нещо като българите.

    Коментиран от #35

  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    72 23 Отговор

    До коментар #19 от "Фашистка Русия":

    А добрите jaнки като избиха милион цивилни в Ирак ходеха в Лувъра целите в бяло , а ръцете им в кръв до шията 🤔🤔🤔🤔
    Ама те бяха демократични ууууубийци 🤔
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 м888

    9 17 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    Точно!
  • 31 Аз Негодника

    55 38 Отговор
    КВО ЛЪЖЕТЕ..ИНТЕРЕСУВАТ ВИ ПРИРОДНИТЕ БОГАТСТВА НА РУСИЯ...УКРАЙНА Е ЕДИН ПЛАТЕН НАЕМНИК...КОЙТО СКОРО...ЩЕ БЪДЕ ТЕРАФОРМИРАН...БЕЗ РУСКИТЕ РЕСУРСИ СТЕ ПЪЛНА НУЛА...
  • 32 Истината

    45 59 Отговор
    Отношението на нормалният свят към фашистка Русия и фашизираните руснаци трябва да бъде като към бясно куче-тотална изолация и депутинизация. Когато започнат да стават нормални хора тогава може да се допускат сред нормалните хора!

    Коментиран от #82

  • 33 м888

    54 9 Отговор

    До коментар #20 от "Русия иска ли война?":

    Това стихче е абсолютна лъжа. 80% от руснаците одобряват войната!
    Какви визи какви пет лева.

    Коментиран от #37

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 м888

    23 27 Отговор

    До коментар #27 от "Изследовател":

    Нали знаеш - покрай сухото гори и мокрото. Така, че никакви визи за всички!
  • 36 34567

    10 5 Отговор
    Ей много си умен беточно като скарида да те у п........
  • 37 Про митак

    27 11 Отговор

    До коментар #33 от "м888":

    как да не я одобряват, като знаят, че алтернативата е да бият американеца на тяхна територия? Напъни я малко тази либеница на раменете ти

    Коментиран от #38

  • 38 м888

    31 26 Отговор

    До коментар #37 от "Про митак":

    Не ме интересува. Одобряват ли 80% войната - да. Няма визи за ЕС.

    Коментиран от #42

  • 39 Той

    45 32 Отговор
    Путин е велик държавник.
    Мисли за народа си. Номер едно е. Продукти са капиталистическите агресори.
  • 40 хихи

    26 5 Отговор
    Да, да и един мармот и той обстрелва АЕЦ
  • 41 Ти си

    37 25 Отговор
    Естонците да не се правят много на отворени защото населението им се състои от около 24% руснаци - утре може да им се спретнем някой косовски вариант и в последствие референдум за самостоятелност на териториите населени с руснаци .....

    Коментиран от #91

  • 42 Пони Стораро

    28 11 Отговор

    До коментар #38 от "м888":

    тях също не ги интересува, не се заблуждавай. Не си ходил скоро на Айфеловата кула явно, да се насладиш на черна парижка романтика мухахахахахаха

    Коментиран от #48

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Така де

    19 11 Отговор

    До коментар #4 от "Е Цибуленко Украинец живееш в Талин":

    Пиши си по руски. Не се мъчи на български.
  • 45 Кицо Беге

    28 15 Отговор

    До коментар #43 от "пппп":

    накъде да емигрира бе, гениий - в Европа да седят на студено и некъпани ли бе, мамин :))))))))))))
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Телевизия Бобов дол

    39 13 Отговор

    До коментар #19 от "Фашистка Русия":

    Колега , имаш уникалната възможно да се бориш срещу империята на злото ! Тръгваш за Украйна , там ще те посрещнат с радост . Ще те настанят, ще те облекат , ще ти набутата пушка в ръцете и за тяхна сметка ще те транспортират до фронтовата линия ! Дерзай , пожелавам ти успех в борбата със злото !
    PS. Като стигнеш там пусни един пост за ситуацията че да мотивираш и други твои съмишленици да дойдат при теб и дружно да групите злото !

    Коментиран от #50, #52

  • 48 м888

    23 12 Отговор

    До коментар #42 от "Пони Стораро":

    Като не ги интересува, какво вият? Да спрат да издават визи за ЕС и готово.
    Нали щяха да си затварят посолството у нас. Какво стана?
  • 49 Така е

    19 22 Отговор

    До коментар #26 от "Танк":

    Ще се намерят енергоизточници от други държави. Не се тррвожи!
  • 50 м888

    22 18 Отговор

    До коментар #47 от "Телевизия Бобов дол":

    Ако руснаците си седят в Русията няма нужда никой да се бори с империята на злото.

    Коментиран от #54

  • 51 В.В.П.

    17 12 Отговор
    Абе ей ,на кой му трябва тая ромска махала ЕС..?.Войната свърши ,Зеления победи .Бензинът поевтиня ,сега заредих във Франция 1,85евра..Ефтиния ,при заплата 4000 евра .

    Коментиран от #55

  • 52 Действай

    13 20 Отговор

    До коментар #47 от "Телевизия Бобов дол":

    Радостно е, че такива храбри българи като теб са вече на фронта и се бият за Русия!

    Коментиран от #59, #61, #65, #66

  • 53 В.В.П.

    27 10 Отговор
    На руснаците им дават турист виза,и бизнес визи за фирми ..За работа ,за чужда сметка ,много трудно..Това е от цял живот ..Тъй че нищо ново .само лае пудела естонски на английския си господар..Клоуни .

    Коментиран от #56

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Абе ти

    19 9 Отговор

    До коментар #51 от "В.В.П.":

    какво правиш във Франция, след като ЕС е ромска махала. Ти да не си ром?

    Коментиран от #80

  • 56 Братле

    9 7 Отговор

    До коментар #53 от "В.В.П.":

    Много ти е труден тоя български, нали?
  • 57 МЕГИ АНГЕЛОВА

    18 22 Отговор
    Не желая да ми се пречкат в краката разни
    ушанки мазни ! Това много ме дразни !
    А и са заразни !
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Телевизия Бобов дол

    9 10 Отговор

    До коментар #52 от "Действай":

    Знаеш оная песен на Мишо Шамара "Дреме ми на к..ра" и за теб и за теб и за Русия и за Украйна !
  • 60 Хората

    20 11 Отговор
    Ей цайс, ти виждал ли си се в огледалото? Изглеждаш като ползван кон... дом. Какво знаеш ти за Путин? Нищо...
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Телевизия Бобов дол

    12 5 Отговор

    До коментар #52 от "Действай":

    А ако си стои у дома пък няма да има причина да ни наричат т.Ъ.пи и мързеливи ц.Иг.ани ! Сещаш се за видеото постнато от украинска бежанка.
  • 67 Да бе да

    13 10 Отговор
    "Путин не е причината, той е крайният продукт"

    Кое е първо , кокошката или яйцето 😁

    Абсолютно без значение , защото и двете ще влезнат в супата 🤫🤗 и то много скоро
  • 68 кирил

    9 10 Отговор
    +++ за статията
  • 69 Матей преображенски

    24 12 Отговор
    Още преди около година предположих ,че ЕС постепенно ще издигне нова желязна завеса и ще започне наново студена война.Дързостите и придезвикателствата на запад,непредизвикани по никакъв начин от Русия ,постепенно ескалират.В белия дом обсъждали доколко е целесъобразно да обявят Русия за държава,спонсорираща тероризма,демек самата тя е терористична държава.Но нещо замлъкнаха ,след като от Кремъл им скръцнаха със зъби и заплашиха с подобаващ отговор.Не,те американците обичат да размахват ефектно козове,които в последния момент се разколебават да ударят на масата,само пробват каква ще е реакцията.Как ще лепиш такива грозни етикети и нищо да не последва от може би най-мощната военна сила в света?

    Коментиран от #71

  • 70 глЪвЪтЪ на киро

    16 15 Отговор

    До коментар #17 от "Истината":

    Дядо ми казваше, че в живота трябва да избираш с кой си - със стадото или с вълците. Няма трети вариант!Когато някой има "проблеми с всички", НЕ значи че има въобще проблем, а че някой има различно мнение от СТАДОТО! Когато Русия има проблеми с целия т.н. "нормален свят" значи, че самата Русия е с вълците а "нормалните" са стадото. И този "проблем" знаем как се решава в природата.

    Коментиран от #94

  • 71 Да бе да

    16 15 Отговор

    До коментар #69 от "Матей преображенски":

    "Дързостите и придезвикателствата на запад,непредизвикани по никакъв начин от Русия ,постепенно ескалират"

    😁

    Ако това е така, защо скъпи алкаши не нападнахте "запада" ( каквото и да означава това ), а нападнахате страна която никога не ви е заплашвала и страна от която откраднахте територия ?
    😁

    Гиди мършави империалисти от 19 ти век😘
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 3.14К

    24 6 Отговор
    Даже Гьобелс не би написал подобен материал!

    Коментиран от #75

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 ххххх

    21 2 Отговор

    До коментар #73 от "3.14К":

    Архивите на Втората световна война са засекретени. Ние знаем за нея само това, което ни е позволено. За Гьобелс знаем само това, което ни се разказва. И сегашната война се организира от сили, които имат полза от нея. Вредата е само за обикновените хора, за всички нас. Разиграват ни като мишлета, а ние си мислим, че имаме някакво право на мнение, на избор и други илюзорни понятия.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Ти си

    17 7 Отговор
    Автора на статията е крайния продукт на храносмилателната система
  • 78 Двоен атлантически аршин

    17 6 Отговор
    И в момента турци и евреи убиват хора, за тях защо има визи ????
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 В.В.П.

    7 0 Отговор

    До коментар #55 от "Абе ти":

    Аз съм сиганин..Не съм ром.
  • 81 БПФ

    19 13 Отговор
    Тая укpoпитешка маймyна, дето се представя за "професор по международно право" явно не е чувала за Всеобщата декларация за правата на човека? Цитирам Член 2:

    ВСЕКИ ЧОВЕК има право на всички права и свободи, провъзгласени в тази Декларация, без никакви различия, основани на раса, цвят на кожата, пол, език, религия, политически или други възгледи, национален или социален произход, материално, обществено или друго положение.

    Освен това, НЯМА ДА СЕ ДОПУСКАТ НИКАКВИ РАЗЛИЧИЯ, ОСНОВАНИ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ, ПРАВНИЯ ИЛИ МЕЖДУНАРОДНИЯ СТАТУТ НА ДЪРЖАВАТА или територията, КЪМ КОЯТО ЧОВЕК ПРИНАДЛЕЖИ, без оглед на това, дали тази страна или територия е независима, под попечителство, несамоуправляваща се или подложена на каквото и да е друго ограничение на суверенитета.

    ТОВА Е !!! НИКОЙ няма право да стигматизира цял един народ заради принадлежността му към неговата държава !!! Подобно стигматизиране се нарича НАЦИЗЪМ и е престъпление срещу човечеството !!! Поредно доказателство, че укpoпитеците са нацисти и войната на Русия е справедлива !!!
  • 82 БПФ

    18 16 Отговор

    До коментар #32 от "Истината":

    Кой "нормален свят", бе - пaляк - на п.д.растите, които подкрепят нацистка укpoпия ли? Твоят "нормален свят" заема има няма 20% от света... Останалите 80% подкрепят РУСИЯ !!!
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Павел пенев

    8 2 Отговор
    Какъв коментар на униформено мекере,което изплува от нищото.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Виж сега

    3 0 Отговор
    Не го правят, само защото нямат нужда !
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Фейкове от Украинец живееш в Естония!

    8 2 Отговор
    На тази държава и гледах военния парад, тези са Трагедия, и за смях!!
  • 90 Фейкове от Украинец живееш в Естония!

    6 2 Отговор
    На тази държава и гледах военния парад, тези са Трагедия, и за смях!!
  • 91 Роко

    2 6 Отговор

    До коментар #41 от "Ти си":

    Абе мисля си няма ли да е справедливо чехия да нападне словакия и да си я прибере взимайки пример от руснаците.Или с.корея да си прибере ю.корея.Чакам мнение и от русофилите

    Коментиран от #102

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Джуджето хаяско,

    2 1 Отговор
    Гледам тая дума "нормалност" много ми влезе речника на политиците чакай на троловете във факти, а всъщност е ненормално да си нормален в един ненормален свят.
  • 94 Роко

    1 3 Отговор

    До коментар #70 от "глЪвЪтЪ на киро":

    Само че нормалния свят ще реши проблема като отстреля вълка даже в глутница да е.Дядо ти май нещо те е излъгал

    Коментиран от #106

  • 95 резервист

    8 2 Отговор
    Дрън дрън ярина! Санкциите срещу Русия започнаха далеч преди войната с Украйна.Между другото Украйна обяви ли война на Русия? Разбира се, ако не искам някой да ми влиза в къщата няма да го пусна. Но с дрънканиците си такива "Специалисти " само нагнетяват обстановката. Забранихте им износа на зърно и торове и после ги обвинихте за очертаващия се глад. Значи вие ще ни давате каквото ни трябва и както си поискаме, а ние ще ви замразяваме парите, износа, транспорта и всичко за каквото се сети онзи клоун Зеленски. Е няма да стане така! Западът дълго и упорито тласкаше Русия и Украйна към война и успя. Какво стана с разкритията за сина на БайДън и аферите му в Украйна?

    Коментиран от #98

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Още малко ви остана

    7 1 Отговор
    Дах. ти иИзизродщината до какви висоти я докараха вДемокрацията теяДжендърля.
    Това още повече ни убеждава, че таяМерзост трябва да бъдеУнищожена веднъж завинаги, ако искаме да съществуват хора...
  • 98 Ромео

    6 0 Отговор

    До коментар #95 от "резервист":

    А какво стана с разкритията на дъщерята на Байдън от дневника и дето пише кви гнусотии е правила под душа с тати най великия демократ, любител на западни ценности и момиченца.?
  • 99 Не на фашизма

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "Турист":

    Ти ходи и виж, ако можеш да си го позволиш какви неприятни навлеци меко казано са завладяли нащо море . Наглите укри за които не трябват визи да обикалят цяла Европа да правят мизерии и дори да убиват, са окупирали всичко, та незнам как изобщо някога ще можем да ги разкараме от тука. Най жестоката мафия - украинската е вече тук необезпокоявана от никого, където наще родни мафиоти са като котки агънца пред нея... Накрая за кефа на нашмъркания зелен нацист ще ни карат да си татуираме и пречупени кръстове за да покажем колко сме демократични и лоялни към Украйна и западните ценности.
    Дано само Путин по скоро да приключи със заразнотоЗло...
  • 100 САЩ иска ли война?

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Русия иска ли война?":

    САЩ иска ли война?

    Американецът иска ли война?
    не питай тази тишина,
    в която партньорските могили
    войниците са приютили.

    Ти за това попитай тези,
    които в цинкови ковчези
    тук от земи съседски влачат
    стариците да ги оплачат.

    Попитай храбрите момчета,
    които днес из Вашингтон шетат,
    с пагона си го украсяват
    и сопа „мирна” там развяват.

    Сърбин питай и сириец –
    за тях кошмарът е сащник,
    попитай цветна пролет из Света
    как мир със сила се налага.

    Иракчаните попитай как
    войникът янки в US танк
    из Багдат мирно ХОРА гази
    от тях мира за да опази.

    Ще ти отвърне побелял
    афганистанец доста остарял
    как „мирно”американската войска
    там лете драпа през прахта.

    И братът иранец даже
    намерил би какво да каже,
    че на изгаряща цена
    дари им сакции таз US страна

    когато с ордата си зла
    Буш палеше села.
    Попитай техните поля –
    кръв непокорна ги поля.

    Попитай ти отцеполите се от Украйна
    защо от любовта американска
    и от прегръдката на пртньор
    защита търси днес при БРИКС.

    Миролюбивият Джони
    обстрелваше Афганистан
    и в градове, и във села
    не мир донесе, а беда.

    Деца, вдовици във Югославия
    янкито иска ли война
    попитай и ще чуеш сам
    янки как „миротворства” там.

    Либиец винаги щастлив
    през сълзи днес ще премълчи,
    че от партньор „миролюбив”
    сега земята му гори !

    „Американецът иска ли война?” –
    от Сърбия питай до Тайван
    съсед дали един поне
    ще отговори твърдо: „Да или Не!”

    Коментиран от #110

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 ами

    3 1 Отговор

    До коментар #91 от "Роко":

    чехите и словаците са отделни народи от векове...украинците се правят на народ от от има няма 100 години...ти понеже си илитерат, не знаеш, че вторият президент на Украйна, Кучма, казва: вече имаме държава, сега ще трябва да правим украинци...а от кого ли ги правят? сигурно са си внесли американци?
  • 103 КИРО ЖЪРТЪ

    4 6 Отговор
    КАТЕГОРИЧНА. И. СВЕТКАВИЧНА. МЯРКА. ЗА НЕДОПУСКАНЕ. НА РУСНАЦИ. НА ТЕРИТОРИЯТА. НА. ЦЕЛИЯ
    ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ, САЩ, КАНАДА, ТЕ ТРЯБВА. ДА. РАЗБЕРАТ. ЧЕ НЕ. СА. ЖЕЛАНИ
    ЗАРАДИ. ОВЧЕДУШИЕТО. СИ
    СПРЯМО. СВОЯ. ДИКТАТОР. И РЕСПЕКТИВНО. СВОЙ. ПАЛАЧ,
    ПРЕФОРМАТИРАЛ. СЪЗНАНИЕТО НА. МИЛИОНИ. РУСНАЦИ.АКО
    НЕ. СЕ. ПРЕДПРИЕМЕ. ТАЗИ.
    СПЕШНА. МЯРКА, ПУТИН. НАИСТИНА. ЩЕ. НАПЪЛНИ
    СВЕТА. СЪС. ЗОМБИТА РУСКИ АГЕНТИ. С ДЕСЕТКИ. ХИЛЯДИ, КОИТО. ЗА. ГОДИНА ДВЕ. ШЕ. ОГЛОЗГАТ ОТВЪТРЕ ГРАДЕНАТА
    ДЕСЕТКИ , ДЕСЕТКИ. ГОДИНИ
    ДЕМОКРАТИЧНА СИСТЕМА. И
    ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРАНИ. ДА. ЗНАЯТ. ЧЕ. АКО. НЕ. ГО. НАПРАВЯТ, ПУТИН. ПЕЧЕЛИ И ТО ЗА. МНОГО. КРАТКО. ВРЕМЕ.
    НА ПРАВЕТЕ. ГО. ЗАЩОТО. СЛЕД
    ЕДИН. МЕСЕЦ ЩЕ. Е. КЪСНО, ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ЩЕ СА. НАВЪН, И. ВНЕДРЕНИ. КЪДЕ ЛИ
    НЕ..
  • 104 Митев

    4 1 Отговор
    Едно време ни плашеха със САЩ и НАТО,сега с Русия и никога,ама никога не помислиха за интересите на България, всичко минава през личните интереси на определени хора.....
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Здравко Ахилесов

    0 1 Отговор

    До коментар #94 от "Роко":

    Мечтай си...🤣🤣🤣
  • 107 Е..гаси

    3 2 Отговор
    По-голяма глупост не бях чел. Факти...закривай!
  • 108 ха ха

    2 2 Отговор
    кви са тия глупости бе ? Тоя да не е друсан или сбъркан?
  • 109 Иванушка

    0 2 Отговор
    Тоя пък дебил от къде го изровиха да дава оценки. Що не се навре в дупката си да не го напипа някой от Кадирови солдати.
  • 110 Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха!

    0 0 Отговор

    До коментар #100 от "САЩ иска ли война?":

    Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха!
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.