Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Август, 2022 21:00 4 593 90

Русия праща опасни осъдени престъпници да воюват в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • войници-
  • престъпници

На убийци и други опасни престъпници им се обещават стотици хиляди рубли месечна заплата и помилване след шестмесечна служба на бойното поле

Русия праща опасни осъдени престъпници да воюват в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Цели войскови подразделения в руската армия са съставени изцяло от осъдени престъпници, лежали в затвора. Как ги вербуват и колко им плащат, за да се бият в Украйна? Интервю с правозащитничката Олга Романова.

На убийци и други опасни престъпници им се обещават стотици хиляди рубли месечна заплата и помилване след шестмесечна служба на бойното поле в Украйна. Но в действителност това е измама, а мнозина изобщо не доживяват да получат първа заплата, казва за ДВ руската правозащитничка Олга Романова.

Още новини от Украйна

Говорите за вълна от оплаквания, подавани от роднини на затворници. Защо има толкова много жалби?

Олга Романова: По две причини. Едната е, че не им плащат обещаните пари. Измина повече от месец, откакто първата група затворници беше изпратена да воюва. Първата битка с тяхно участие беше край Луганск на 12 юли, след която имаше и първи загинал затворник. Сраженията продължават, хората мрат, а обещаните пари не се изплащат. Имаме данни за едно плащане от 30 хиляди рубли и за второ от 100 хиляди рубли. Няма обаче никакви заплати от порядъка на 200 до 400 хиляди рубли, каквито са били обещавани.

Втората причина е, че расте броят на жертвите: на фронта масово гинат затворници, което е напълно обяснимо, защото това не са обучени войници. Те са в лоша физическа форма, много от тях изобщо не са ходили в армията и сега нямат никаква представа какво въобще правят в Украйна.

А как ги вербуват? Как протича самото набиране?

Олга Романова: Хора от свързаната с Евгений Пригожин частна руска армия „Вагнер“ обикалят затворите. Представете си го така: в двора на някой затвор каца хеликоптер на частна военна компания, от него слизат хора в лъскави униформи, сред които и самият Пригожин с орден „Герой на Русия“. Служителите на затвора им се подчиняват безропотно и хората веднага разбират, че е пристигнал някой много голям шеф.

След това започват да ги обработват. Казват им: „Момчета, вие ще излезете оттук само в дървени ковчези. А ние ви предлагаме пари, слава, помилване, измиване на срама за извършените от вас престъпления, даже ще получавате пари и ще можете да се виждате с близките си. Животът ще започне отначало.“

Следва задължителната порция пропаганда за нацистите, Украйна, Степан Бандера и за това как осем години били убивани деца в Донбас. Макар че не всички затворници вярват на тази пропаганда, за тях това е единствената възможност да започнат нов живот – като отнемат живота на други хора.

Сред кои затворници се търсят кандидатите?

Олга Романова: Мъже над 55-60 години не се набират. А също и затворници с украински паспорти, както и осъдени за сексуални престъпления или педофили. Всички останали обаче биват вербувани, като предпочитат убийци и извършители на тежки престъпления – например убийства или опити за убийства, въоръжени грабежи и т.н. Не наемат също и затворници с недъзи или болни.

Каква част от тях се съгласяват?

Олга Романова: Хората се съгласяват доста бързо, защото всички са водени от една и съща мисъл: по-добре на война, отколкото в затвора.

Във всички затвори ли се набират бойци за фронта или само на някои места?

Олга Романова: Дотук са успели да обходят затвори само в европейската част на страната. Не се потвърждават информациите, че са стигнали до Перм и Новосибирск.

Колко затворници биха могли да наберат общо?

Олга Романова: Средно хората на Пригожин успяват да убедят по около 20 процента от излежаващите присъди в затворите. Ако в Русия има около 600 хиляди затворници, и ако приемем, че минимум 10 на сто от тях приемат офертата, това означава, че те лесно могат да наберат коло 50-60 хиляди души.

Какво се случва после с тях – отделни отряди ли създават или ги разхвърлят по другите части?

Олга Романова: Създават отделни подразделения към частната армия „Вагнер“. Обикновено това са групи от по около 40 души, на които им обещават сами да си избират командир. Хвърлят ги първи в боя, а дезертьорите се разстрелват на място. Знаем обаче, че зад тях вървят истински обучени отряди на „Вагнер“.

Казвате, че са най-отпред на фронтовата линия?

Олга Романова: Разбира се, тях ги хвърлят първи. Те са много зле обучени бойци, за които никой не е особено загрижен дали ще бъдат убити. Обикновено те се бият под прякори, нямат никакви социални контакти, връзки, роднини. А на мъртвите не трябва да се плащат заплати. Това си е чиста печалба.

В социалните мрежи отговаряте остро на всички, които се жалват, например от жалкото заплащане. Защо казвате на съпругата на такъв боец, че той е военнопрестъпник?

Олга Романова: Бих искала хората да знаят за какво става въпрос, че това са пари за участие във война, за военни престъпления. Тези хора изобщо не разбират тази връзка. Казват ми, че при тях са дошли някакви началници от името на Путин и им обещали да паднат всички обвинения срещу техните близки. А аз им казвам: Какви ги говорите? Нима изобщо не можете да разберете за какво става дума? Защо изпращате там вашите близки? Та те не са умрели случайно и при нормални обстоятелства. Те са убивали хора.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    102 26 Отговор
    Велето да не се е объркало. В началото на военните действия излезе официална информация, че Зеленски е освободил престъпниците от затвора, раздал им е оръжие и ги е пратил да се "сражават"

    Коментиран от #33, #58, #66

  • 2 В България

    70 11 Отговор
    повечето от пребиваващите тук са именно такива- криминални бандити. Тук искат политическо убежище.

    Коментиран от #50, #89

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БгТопИдиот

    52 21 Отговор
    Феик нюз.
    Цитирам:.......дървени ковчези.
    В разговорният език овенните изполват "цинкови" или "груз 200"

    Тези дървении са плод на зелето.Немското..

    Коментиран от #19

  • 5 Телевизия Бобов дол

    68 19 Отговор
    Офффф хайде спрете се бе ! Кой ще даде оръжие в ръцете на тежки криминални престъпници които които няма каква да губят !
    Манипулациите и внушението ви с цел оформяне на "правилното" мнение нямат граници !
    1984 !

    Коментиран от #71

  • 6 Адам Хилтън

    87 12 Отговор
    Пък едно време Великобритания прати опасни престъпници да колонизират Америка - и те основаха САЩ. А сега днес вие дойчовците ги почитате като светии.

    Коментиран от #34, #55

  • 7 Говорит Москва

    15 29 Отговор
    Изхранването е скъпо
  • 8 Зззз

    61 10 Отговор
    Еееее,хайде, хайде, оня Зеления пусна престъпниците още в началото на бойните действия и въоръжи последните. Те да не би невинни да са били в затворите или забравихте какво писахте преди 3,4 месеца?

    Коментиран от #12

  • 9 Аршлох

    27 6 Отговор
    Опасни ,опасни,колко да са опасни?.Най много някоя и друга ооо кра в повече да даде фира.Соу уат ,както се казва в демократичният свят или на кой му пука.Каквото повикало такова и отговорило е казал мъдрият български народ.
  • 10 Гост

    52 10 Отговор
    Зеленият клоун още на 25.02 подписа указ, с който изпрати всички затворници на фронта, преди това отказа брутално на България и Европа екстрадация на Брендо, но това не впечатлява Гьобелсовите западни медии...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Слава на пандизчиите

    12 30 Отговор
    Тия нямат ли спецназ..гвардейци мвардейци..само заблуждават бг ушанките че стават за нещо и ония се подмокрят насън
  • 14 Рушляк

    14 32 Отговор
    Отряд самоубийци . Като имаш доживотна или ти кажат ,че ще излезеш само в ковчег от затвора .какво друго остава освен да отидеш на фронта . 50/50 да оживее ,пък рубли дали ще има не се знае . То и затова никой от БГ рушляка не отива доброволец ,защото рублите които му обещават да бъде пушечно никога няма да ги види . Така или иначе ако си на хранилката на Мутрофанова ,за някоя друга рубла ,по добре да не ходиш на фронта хахаха

    Коментиран от #18, #45, #64

  • 15 Голем смех

    12 32 Отговор
    Толкова и ще воюват. Това са айдуци бе. Никой няма да тръгне да мре заради психопата Путлер. Ще се спотаят някъде като мишоци...

    Коментиран от #23

  • 16 Хихи

    7 26 Отговор
    Тия като нищо ще запукат собствените си офицери. Това са полухора без никакви ценности ...
  • 17 пълни глупости

    41 6 Отговор
    Дори според западната преса в Русия не е провеждана мобилизация . Всичко това е от украинските новини . Да не говорим че именно те пуснаха затворниците и ги въоръжиха .

    Но така е като се дава думата само на един зелен клоун .
  • 18 Аршлох

    29 4 Отговор

    До коментар #14 от "Рушляк":

    А ти дари ли заплата ?Ако не,пък може да се запишеш доброволец,да мачкаш "рашистите".Абе къде е Глиги?Да не е станал вече на слънчоглед?

    Коментиран от #25

  • 19 До майката на автора

    20 2 Отговор

    До коментар #4 от "БгТопИдиот":

    Спешно трябва да се формира настроение във Втори ешалон от държави за унищожаване. Само не знаят българският манталитет какъв е, а и аз няма да им отварям очите. Просто не са познали!
  • 20 украинците само плямпат

    25 7 Отговор
    9-и полк на ДНР напредва, пленявайки бронирани машини на нато .
    При отстъплението си украинските бойци изоставят няколко Saxon .

    Коментиран от #54

  • 21 БАЙ КУРТИ

    22 5 Отговор
    DW, ДЖАМ...ЗА , И АНАТ...ЛИЙ са номер 1 на хранилката на СОРОС.

    Коментиран от #24

  • 22 Гарабед

    32 7 Отговор
    Европа тепърва ще си плаща за греховете в Украйна. За правенето на майдана и учатието с оръжие, войници и логистика във войната.
  • 23 Ще воюват колкото

    11 20 Отговор

    До коментар #15 от "Голем смех":

    Навремето нашите партизани.Я някоя мандра,я някой овчарник,я някое мазе с туршия и ракия.
  • 24 От сабалем

    17 3 Отговор

    До коментар #21 от "БАЙ КУРТИ":

    Мара забрави, днес потна и некъпана, но с центове в касичката.
  • 25 БгТопИдиот

    19 4 Отговор

    До коментар #18 от "Аршлох":

    Глиги избяга от Покрайната в БГ в "отпуска"

    Като засвирило оловото около ушенцата му се изпарила съпричастноста.И беж към границата в
    "отпуска"

    ПлашиПутарник е Глиги.
  • 26 голяма лъжа

    19 7 Отговор
    украя изпраща от началото крими! кой знае какво става с наркоман зеления! моля вижте визия!!!! платили му от манхатънааааааааа
  • 27 голяма лъжа

    17 7 Отговор
    украя изпраща от началото крими! кой знае какво става с наркоман зеления! моля вижте визия!!!! платили му от манхатънааааааааахи хи хи
  • 28 Сух

    20 6 Отговор
    Хехв, това не бвше ли първата работа на Украйна след като я нападнаха, да освободи затворниците..
  • 29 щерев

    11 22 Отговор
    Разгромената армия от престъпници ще се върне в русия с оръжие и ще започне гражданска война
  • 30 ПРАВИЛНО

    22 5 Отговор
    Дълга напоителна фашизоидна статия. Иначе на фашисти се пращат криминални рецидивисти и двете мама файда за света.
  • 31 Овратен

    14 23 Отговор
    90% от руснаците са ПРЕСТЪПНИЦИ !

    Коментиран от #69

  • 32 Пропагандистите на соро.снята

    21 9 Отговор
    Фашиста от Киев пусна 80 000 RC на 24 Февруари да се бият за амнистия
  • 33 дядо

    23 9 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Даже в нета имаше как мародерстват украинските въоръжени затворници!
  • 34 гост

    27 0 Отговор

    До коментар #6 от "Адам Хилтън":

    Не знам САЩ ама Австралия така е създадена!
  • 35 Просто и гениално

    19 8 Отговор
    Какво по- добро от това за държавата. Явно Путин е повече от велик шахматист на политическата дъска..
  • 36 Васил

    9 24 Отговор
    Значи пенсионерите са свършили щом са се обърнали към затворниците падението на Рашистите е тотално,
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Гунчо

    17 7 Отговор
    Всички знаем, че медиите оформят общественото мнение. Платени драскачи ни манипулират ежедневно. Естествено, че никой няма да ни каже за реалната ситуация в Украйна! То и те толкова знаят де. Каквото наредят това пишем.

    Коментиран от #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 А всъщност

    11 10 Отговор
    На 28.02.2022 президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви, че ще освободи затворници, предимно такива с военна подготовка, за да се бият срещу руската армия. "Украинци с реален боен опит ще бъдат освободени от ареста. Те ще могат да изкупят вината си в най-горещите точки на войната", заявява Зеленски. Няма пари, няма обещание за добър живот. Само желание да защитиш родината си.

    На "зеките" от Русия в тази война не им провървя. От първите 200 останаха живи 5. Ранени, ама живи. Което прави 2.5% преживяемост в рамките на месец. Използват ги като мишени. Тръгват напред с цел украинците да разкрият огневите си позиции. След като тази информация се върна в Русия вече малцина искат да отиват в месомелачката на Пригожин.

    Надеждата на Путин са 100 000 доброволци от КНДР, обещани от Ким Чен Ир. Доколко са доброволци, доколко ще са 100 000 и доколко ще свършат нещо смислено можем само да гадаем. Едно е сигурно - техните трупове ще останат неприбрани от Украйна, а семействата им няма да получат нищо. Но пък ще излязат в чужбина. Това в Северна Корея е изключение.

    Коментиран от #48

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 шеф караманчев

    9 3 Отговор
    Ами какво да ги правят? Нали в затвора трябва да ги хранят,а във Украйна ще се консумират едни други!
  • 50 Опасни опасни

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "В България":

    Колко да са опасни ! От викингите в Киев няма по опасни! Тези ще им се сторят като от детската градина
  • 51 Хохо секса

    6 9 Отговор
    С ГруZ 200 ще се върнат...
    Има престъпници, има проблем...
  • 52 Хохо секса

    6 11 Отговор
    Когато изчезнат и престъпниците в Русия,
    други читави хора там няма да останат.
    Ще останат само путинистите..
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Водков

    1 7 Отговор

    До коментар #20 от "украинците само плямпат":

    Сънуваш ли вече,завий се ще истиниш
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 САМО

    8 6 Отговор
    Пушачи да не праща ,щот виж кво става
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 сесесере

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Никога не е излизала такава официална информация.
  • 59 Да....

    11 1 Отговор
    Азоф например
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Да живее РУСИЯ

    11 6 Отговор
    ПУТИН Е ВЕЛИК

    Коментиран от #67

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Дойче пропаганден

    14 2 Отговор
    Укрите освободиха всички престъпници още Март месец и седмица след това започнаха да се оплакват, че руснаците извършват престъпления. Разбира се, че и те извършват. Сега ще има повече престъпници на свобода и от друга страна.

    Коментиран от #65

  • 64 Ти си

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Рушляк":

    Нещо ти куца логиката. Пандизчия с доживотна би предпочел 100% жив в пандиза от алтернативната 50/50 на фронта . По-добре жива овца отколкото мъртъв лъв ...
  • 65 1020

    10 3 Отговор

    До коментар #63 от "Дойче пропаганден":

    Украинците не само ги пуснаха, но ги и въоръжиха!
  • 66 Бай Руслан

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Защо не изпратите Путин да воюва? От него по голям престъпник има ли?
  • 67 Незапознат

    2 3 Отговор

    До коментар #61 от "Да живее РУСИЯ":

    НЕ МОЖЕ ДА ЖИВЕЕ ТОВА ,КОЕТО Е МЪРТВО!!
  • 68 някой си

    5 0 Отговор
    вЕрваме ви! Ама друг път
  • 69 Демек и жените и децата ли

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Овратен":

    Щото децата, са повече от 10 процента.
    Слаб ъкъл
  • 70 Анна

    7 2 Отговор
    Едва ли. Путин какъвто и да го изкарвате не е такова психо като Зеленски, дето изпрати всички престъпници да воюват. Е, една голяма част си разчистваха сметките с украинци дето са ги вкарали по затворите де. Но всичко се пише на Русия нали? Няма да питам с кой акъл Зеленски пусна и изнасилвачите? Всъщност всички знаем с кой! Та не разбирам защо е това възмущение сега, а всички мълчат когато Зеленски направи още по-голямата гадост да пусне от затворите всички престъпници, че и да ги въоръжи и да ги пусне сред своето население. Колкото повече мисля, толкова повече се убеждавам, че украинците не са народа на Зеленски. Зеленски мрази украинците.
  • 71 Истинският нюз

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Телевизия Бобов дол":

    Зеленски! Зеленски пусна хахавците от затворите и ги въоръжи. Ето ти отговора, кой е психото. А, що се отнася до статията, абсолютен фейк. 2 израза издават, че е скалъпена. Много обичам лъжците, когато не познават врага си и почнат да лъжат, че били направили или щели да направят нещо. Издава ги незнанието им.
  • 72 Анна

    5 2 Отговор
    "Мъже над 55-60 години не се набират. А също и затворници с украински паспорти, както и осъдени за сексуални престъпления или педофили". Прочетохте ли това? Дори и в лъжите си украинците осъзнават, че руснаците са по-морални от Зеленски! Зеленски пусна изнасилвачите и педофирите от затвора. А тук се опитват за втушат че затворници убийци са руските войници, НО не са изнасилвачи и педофили. Т е. лоши, ама пак избрани с мисъл за населението. Моето лично мнение, е че това е фейк нюз. Но дори и списвачите на фейк вече осъзнават, че руснаците са по-моралната страна в конфликта.
  • 73 Некой си

    8 1 Отговор
    Добре, де, дойчезеле могат ли да ни обяснят как тази статия кореспондира с другите им статии, в които твърдят, че ВСИЧКИ осъдени в Русия са жертви на политическия тормоз от Кремъл и, в същност, са борци за демокрация?
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 незнайко

    7 1 Отговор
    Това някакъв майтап ли е ? По нескопосана пропаганда срещу Русия не бях чел !!!
  • 77 Когато оня

    4 2 Отговор
    изтръпналяк Нахални се пусне от фронта, тогава може да пишете такива простотии. За протокола, наркоман Зеленски пусна опасните престъпници осъдени за осасбенно не човешко отношение с тежки присъди от затворите да се бият на фронта, а те отидоха в Буча след, като се изтеглих руснаците и избиха местните и гпабиха хладилници, цукара, мивки, печки и всичко ценно от къщите, като инсцинираха това от там и го приписана на руснаците. Дойче Веле най-големите лъжци.
  • 78 Джендарското

    4 1 Отговор
    Дойче веле
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Уса

    8 1 Отговор
    Затова пък американците изпращат само вярващи и изпълняващи 10те божи заповеди.Знаете ли,че в сащ не вземат новобранци в армията от близо 10 години.Всичките им донаборни офиси по летищата са закрити а преди се виеха опашки от лъснати млади кубета.Днес родителите не желаят техните деца да умират за корпоративните каузи криещи се зад патриотични лозунги и да гледат,как вятъра развява лицата на техните деца по плакатите на главните улици по градчета и паланки.Тоя разкол и анархия приключват
  • 85 Реално

    4 2 Отговор
    Крайно време е всички да разберат, че Наркоман Зеленски не е украинец, не е и евреин.
    Сега връзките му с едни вече не тайни могъщи сили и техните цели стават все по-прозрачни.
  • 86 хихи

    2 1 Отговор
    Е какво да праща? Академици или космонавти? Или мозъчни хирурзи.
    Американсктите демократични войници сигурно всички са с IQ 199 и колеж и бакалавърска степен,
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Хихата

    2 2 Отговор
    Че какво по-логично от това да хвърлят затворниците на 1-ва линия? В затвора са само в тежест на обществото, така поне жалкият им животец за нещо е послужил.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.