Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Август, 2022 19:00 5 073 69

Вътрешната война в Русия се засилва

  • владимир путин-
  • януш бугайски-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • кремъл-
  • даря дугина-
  • фсб

Войната на Кремъл срещу Украйна се отразява и в Русия

Вътрешната война в Русия се засилва - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на Януш Бугайски , старши сътрудник във фондация "Джеймстаун" във Вашингтон/ превод: агенция БГНЕС

Убийството в Москва на дъщерята на влиятелния руски имперски идеолог Александър Дугин потвърди, че войната на Кремъл срещу Украйна се отразява и в Русия. ФСБ, руската служба за сигурност, бързо обвини украински агенти за нападението в Москва, но това може да има за цел да прикрие нещо още по-сериозно за режима.

Още новини от Украйна

Има три възможни обяснения за убийството на Даря Дугина, като всички те засилват вътрешната криза в Кремъл: украинска атака, разрастващо се въоръжено въстание или вътрешна борба за власт. Киев отрича каквото и да е участие в атентата в Москва, въпреки че обвиненията на ФСБ всъщност ще повишат уважението към способностите на украинските специални сили и ще повдигнат морала в страната. Дъщерята на Дугин беше пропагандистка по държавната телевизия, която яростно подкрепяше убийството на украински цивилни и ще бъде разглеждана като основателна мишена.

Целта на руския президент Владимир Путин да обвини Киев може би е да създаде предпоставки за масова военна мобилизация - стъпка, която той досега избягваше, защото това би било признание за военен провал. Москва няма достатъчно способни новобранци, тъй като военните загуби продължават да нарастват, а масовата мобилизация ще постави икономиката на военна основа, за да се насочат повече ресурси към производството на оръжия.

Кремъл предпочита да обвини външен враг за взривяването на автомобила в Москва, отколкото да признае възможността за вътрешен бунт или борба за власт в режима. Всеки от тези два сценария би направил предполагаемо непобедимия "вертикал на властта" да изглежда уязвим. Скоро след убийството на Дугина група, стилизираща се като Национална републиканска армия, пое отговорност за нападението и заяви, че то е част от продължителна кампания за сваляне на режима на Путин.

Взривяването на автомобила е най-драматичният инцидент до момента, но сенчестата война вътре в Русия се засили през последните седмици, като от различни региони бяха съобщени десетки случаи на саботажи и палежи. Бомбардирането на складове за оръжие и гориво в близост до украинската граница очевидно е дело на украинските специални сили, но ударите срещу офиси за набиране на военнослужещи в отдалечени региони, дерайлирането на военни влакове и други саботажи изглежда са дело на разрастващо се вътрешно съпротивително движение.

Трето обяснение за нападението в Москва е изострянето на борбата за власт сред политическия и икономическия елит на Русия. Приближените на Путин в сферата на сигурността може би изпращат сигнал на бойци като Дугин да останат в крак с Кремъл и да не критикуват воденето на войната. Вътрешноелитната опозиция може да се раздели все повече на ястреби, които искат пълномащабна война с Украйна, и фракции, които се стремят към намаляване на военните действия и примирие с Киев, за да се облекчат международните санкции и да се предотврати по-нататъшен икономически упадък. Убийството може да е сигнал от страна на Путин към всички фракции да не се противопоставят открито на политиката на Кремъл или да бъдат подложени на насилствени чистки.

Независимо от мотивите и действащите лица, убийството на Дугина премина в Русия. От началото на войната режимът се опитва да омаловажи въздействието на своята "специална военна операция" върху икономиката и обществото на страната. Но тъй като сега гражданите осъзнават, че и самата Москва не е застрахована от бомбардировки, чувството на страх и несигурност ще нараства, а пропагандата на Кремъл за успех ще става все по-празна. Нещо повече, опитите за пълна мобилизация с цел разширяване на войната могат да имат обратен ефект, като засилят съпротивата срещу режима. Най-лошата новина за Кремъл би била комбинация от трите заплахи - украинска, вътрешна и системна - в условията на ускоряващ се икономически спад и ескалиращи военни загуби.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нес Кафе

    52 61 Отговор
    Шойгу посочи "прави се всичко възможно за избягване на жертвите сред цивилните. Разбира се, това забавя темпото на настъплението, но го правим съзнателно." Слава на Русия! За победа!

    Коментиран от #7, #21, #31, #59

  • 2 Сатана Z

    50 71 Отговор
    Слава на Русия,Освободителката на България.
    Поклон пред Русия ,тя проля кръвта За да ни има нас и нашите деца сега

    Z

    Коментиран от #35, #45, #61

  • 3 Утренафти

    32 41 Отговор
    Диванните анализатори в САЩ си играят фантасмагории и дори си вярват.
  • 4 В България също се води война - само че

    54 21 Отговор
    срещу народа. Пример. Сменено е ръководството на АЕЦ Козлодуй , назначени са нови хора, единият от които е руснак - Андрей Краснокоров. Възможно ли е да се назначава гражданин на Русия, която ни обяви че сме враждебна държава ? Да пропомня, че АЕЦ Козлодуй е стратегически обект с национално значение !

    Коментиран от #12, #67, #68

  • 5 Краставицата има 99% вода

    20 38 Отговор
    Дълго и добре планирана операция на ЦРУ - укрите нямат акъл за това. Намират жена с проблеми,засилват ги с изнудване и злепоставяне,зомбират я до степен да заложи живота на детето си. Това е твърде безчовечно и не знам в историята на мокрите поръчки специалните слежби да са използвали деца. Паднали са морално на нивото на ИДИЛ,а либерастът Бугайски ми разправя вица за Мирча Кришан и краставицата.

    Коментиран от #10, #65

  • 6 Каталяса ли путин,

    38 16 Отговор
    дъртите кремълски псета ще си разкъсат гръкляните един на друг , за да си орехвърлят вина и да загражват откраднатото от него. Ще има доста сензационни и кървави новини.......много дълго време.
  • 7 Пачко

    43 20 Отговор

    До коментар #1 от "Нес Кафе":

    И какво прави шойгу, праща млади русначета на сигурна смърт!! Тоя, освен от еленови рога, от друго разбира ли

    Коментиран от #49

  • 8 САЩ е

    15 35 Отговор
    Пред гражданска война защо ли
  • 9 Тепърва ще гледаме сеир

    33 15 Отговор
    Кремъл ше се оревърне в кланница за охранени прасета.

    Коментиран от #17

  • 10 Като си припомним провалилите се акции

    31 13 Отговор

    До коментар #5 от "Краставицата има 99% вода":

    на ФСБ и ГРУ в чужбина и в самата русия. Трябва да ни стане ясно, че все пак руските служби могат да организират един полу успешен атентат, защото главаната цел - Дугин, отърва кожата! Ако пък руските служби са проспали украинска акция - това означава, че "могучата" е един разграден двор, където всеки може да влезе и излезе !

    Коментиран от #64

  • 11 чегевара

    29 18 Отговор
    Дугина е фашистка

    Коментиран от #15, #30

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Иванушка 🇷🇺

    19 13 Отговор
    Бой пияните вати

    Коментиран от #16, #44

  • 14 Евроатлантическите

    16 23 Отговор
    Сороски ценности се сгромолясват
  • 15 Зеления е

    18 23 Отговор

    До коментар #11 от "чегевара":

    Е и фашист и наркоман
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 А Киев

    13 31 Отговор

    До коментар #9 от "Тепърва ще гледаме сеир":

    Ще бъде изравнен с земята

    Коментиран от #36, #57

  • 18 Тъпите

    19 32 Отговор
    Украинци се бият за сащ
  • 19 Кочо

    14 13 Отговор
    Соросите щом знаят, че е вътрешна война, значи знаят и кой я води!
  • 20 УКРАЙНА🇺🇦

    29 20 Отговор
    Само смърт за руските гадове.

    Коментиран от #22, #43

  • 21 5432

    27 13 Отговор

    До коментар #1 от "Нес Кафе":

    Руската офанзива в Източен Донбас бележи минимален напредък и Русия очаква голяма украинска контраофанзива.
    Руските войски показват признаци на отслабване на позициите си и се подготвят за защита, а не за нападение.
    Русия също страда от недостиг на работна ръка и логистика, тъй като нейните доставки са прекъснати от украински войски, които сега са въоръжени със западни оръжия с голям обсег.
    Оперативно Русия страда от недостиг на боеприпаси, превозни средства и личен състав.
    Моралът е лош в много части на руската армия и нейната армия е влошена значително.
    Дипломатическата мощ е намаляла и дългосрочните икономически перспективи са мрачни. Шест месецачната война на Русия се оказа скъпа и стратегически вредна.

    Коментиран от #39

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Винкело

    11 17 Отговор
    Единствено пренебрежение може да предизвикат таквизи "анализатори", дето са виждали Русия само в ютубето и са си говорили за нея с Навални.
  • 24 Това руските падлоги

    22 11 Отговор

    До коментар #12 от "ох коте":

    сте много сбъркани, все някакви перверзии са ви в празните манерки !

    Коментиран от #28

  • 25 Слънчев вятър

    7 3 Отговор
    Всички версии са измислени и ксенофобски. Дори и най-тъпите хора не обичат да ги лъжат.
  • 26 Русия

    17 22 Отговор
    Е велика сила тези англосакси си повярваха че ще могат да я победят
  • 27 Тошо

    10 4 Отговор
    Псевдо аналлизатори.
  • 28 ох коте

    13 17 Отговор

    До коментар #24 от "Това руските падлоги":

    аха прав си само джендъри умират от яд че руснаците виждат сметката на америските подлоги и постоянно смърт за русия смърт за Путин ама на не става сядай на някой черен американец на салама и си трай муцка
  • 29 Татар

    3 14 Отговор
    Нито Русия. нито Украйна ще владеят Крим .това е нашата родина на кримските татари
  • 30 д-р Мушков 4-и км

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "чегевара":

    Беше! Денацифицираха я.
  • 31 Ангеларий

    18 12 Отговор

    До коментар #1 от "Нес Кафе":

    Този шойгу е толкова човеколюбив, изпрати на смърт стотици руски момчета
  • 32 Експерт

    11 12 Отговор
    Поредните соросоидни мечти
  • 33 Мурзилешки лакмус

    11 9 Отговор
    По реакцията на чебуряшниците се разбира истината 🤣🤣🤣
  • 34 Илиев

    15 10 Отговор
    На мене ми харесват героичните руски партизани. Които са тръгнали да свалят антинародния режим на фашагата Путлер...
  • 35 Дааааааа

    23 6 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Какъв поклон бре, децата ни избягаха от такива като вас,кумундета! Върнахте страната ни с половин век назад
  • 36 Пак ли

    10 3 Отговор

    До коментар #17 от "А Киев":

    За 3 дня? 🤣🤣🤣🤣🤣
  • 37 Йорго

    9 9 Отговор
    Оправихте България ?! И какво ви интересува Русия ?! Нали сте против тая Държава ?! Нещасти платени дупедавци ! До стената и без последно желание ! Мекотели нещастни !
  • 38 МБабе

    4 3 Отговор
    Януш Бугайски бляхахахахахаха
  • 39 Марш

    14 18 Отговор

    До коментар #21 от "5432":

    Ако ти самият вярваш на тая пропаганда, която си копи-пейстнал отнякъде, значи си слабoyмен... или искаш да изкараш няколко жалки цента?
    Руската офанзива изобщо не е спряла. Темпото се забави, защото сега руснаците мачкат последната силно укрепена линия на укрите. Тия глyпости за "голяма контраофанзива" ги слушаме от месеци вече. Уkpoпия вече няма армия с която да я осъществи. Загубите на ВСУ надхвърлят четвърт милион - убити и тежко ранени според независими експерти. И това са загуби основно на най-опитните им и подготвени части. Нали щеше да има контраофанзива към Херсон... кво стана, сyльо?

    ... а на укрите лесна ли им е логистиката, както чакат постоянно подаяния от запад? Само при Лисичанск руснаците плениха или унищожиха двойно повече техника, от всички западни подаръци досега.

    Руснаците като нямат боеприпаси - затова ли укрите вият на yмряло, че руснаците направо ги смилат с артилерийски обстрел?

    Къде е лош моралът? Всеки ден четем и гледаме как украински войничета се предават. Руснаци да си чул да се предават?

    Дипломатическата мощ на Русия само НАРАСНА. Руските дипломати са добре приети по цял свят, стари съюзници на САЩ като СА и Турция минаха на страната на Русия. Ако някой никъде не го искат, това е слабoyмният байдън !!!

    Коментиран от #42, #66

  • 40 АноН

    7 12 Отговор
    Айдее. Само Русия!
  • 41 Златен скункс

    8 9 Отговор
    Някакви хамерикански фондации ще ми определят Русия и нейните тактики и .......Боли ме оная работа какво са казали,щото те са зад океана а тук нас мъндръсът на земята.
  • 42 АноН

    2 5 Отговор

    До коментар #39 от "Марш":

    Добре казано! ;)
  • 43 АноН

    7 6 Отговор

    До коментар #20 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Така ли?! От Дойче Лъже ли идваш?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Сссссс

    12 8 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Всеки един руснак и този който са със тях трябва да се измъчват много преди самото убийство тогава ще разберат комунизма.
  • 46 ехааа

    4 1 Отговор
    Божеее колко малаумни коментари прочетох......без всякаква връзка със статията......
  • 47 Зеленчук

    9 11 Отговор
    Няма никаква вътрешна война в Русия, колкото и запада да иска да го втълпи на хората! Попитайте който и да е Руснак от Русия дали иска Украйна да си върне отново Крим за да може и там да горят хора и всеки ще ви каже точно и ясно - НЕ!
  • 48 Тити

    10 7 Отговор
    Няма нищо по гнусни от кремълската скапана пропаганда
  • 49 Чудя се

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "Пачко":

    Шойгу не е руснак. Затова изпрати на сигурна смърт 45 000 русначета.
  • 50 Иванов

    4 6 Отговор
    За съжаление в този материал не видях нито дума, която да изрази възмущение за УБИЙСТВО НА ПОЛИТИЧЕСКИ ОПОНЕНТ!!! И това е човек от "най-демократичната страна в Света!" Колко руснаци е убила Дария? Или колко украинци, за да бъде осъдена на смърт? Или този автор безусловно се придържа към
    ЛЕНИН ЗА ОПРАВДАНОТО ПОЛИТИЧЕСКО УБИЙСТВО!

    Коментиран от #58

  • 51 Иванов

    4 5 Отговор
    За съжаление в този материал не видях нито дума, която да изрази възмущение за УБИЙСТВО НА ПОЛИТИЧЕСКИ ОПОНЕНТ!!! И това е човек от "най-демократичната страна в Света!" Колко руснаци е убила Дария? Или колко украинци, за да бъде осъдена на смърт? Или този автор безусловно се придържа към
    ЛЕНИН ЗА ОПРАВДАНОТО ПОЛИТИЧЕСКО УБИЙСТВО!
  • 52 Иска ли ви се

    6 6 Отговор
    джендъри, вероломни? Е, и на мен ми се иска да съм Супермен и с един лъч да изпепеля централата на омразното нато в Евер, ама засега не ми се получава.

    Коментиран от #53

  • 53 Засега

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Иска ли ви се":

    ...........

    Коментиран от #55

  • 54 Война и мир

    7 5 Отговор
    По логиката на г-н Бугайски (поляк, каква изненада, а?!), самият той е легитимна мишена на терористи, защото води пропаганда където и когато може, напр. в българските медии. Същото се отнася и за фондация "Джеймстаун" във Вашингтон - щом нейните представители водят пропаганда, значи и самата фондация е легитимна мишена за терористични атаки.
    Добре че в Кремъл не вземат насериозно такива като Бугайски. Те си лаят, разпадането на Украйна си върви.
  • 55 Засега

    3 0 Отговор

    До коментар #53 от "Засега":

    Предполага, че след 2-3 месеца може и да ми се получи. Дай Боже всекиму!
  • 56 Източна ромелия

    5 1 Отговор
    Блажени са верюищите, ама не на такива пасквили
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 А бе ти не разбра ли?

    1 2 Отговор

    До коментар #50 от "Иванов":

    Войната сега започва.Всеобща мобилизация и удар срещу врага,като в Кримския въоръжен конфликт 1853-56.Ти ся свободни държави,Ленин.
  • 59 456

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Нес Кафе":

    Смени самагона, русолиз. Ц.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Нрб

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Тогавашната русия ,никога нямаше да постъпи като сегашната, лекомислено!
  • 62 Калин

    3 3 Отговор
    Тези са по-зле по словоблудство даже и от неофашистката пропаганда на Дойче Зеле! Статията няма нужда дори да се коментира.
  • 63 Иванушка 🇷🇺

    3 2 Отговор

    До коментар #60 от "Бесен _Язовец":

    Ще й вдигнем паметник и на нея и на теб, но на сметището от картон
  • 64 Русофоб Антисемит

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Като си припомним провалилите се акции":

    Отърва се засега..... Не че се е отървал изобщо!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 МаршМарш

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Марш":

    ко стана батьовото?бягате ли от Херсон?ахахха нали нямаха сила?нали сте могучая и пазите и леко ,по-леко постигате целите си?нали 250 хиляди най-елитните украинци вече ги няма?Гълъбите ли отидоха в атака?Айде батьовото да ви е сладко!Днес Херсон утре и Кримския Мост!Прегръдки от смелия украински народ
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 БКП партийна дискриминация

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "В България също се води война - само че":

    Защо се очудваш?! Нима шеф на СофГрСъд не е руснака без легитимно българско гражданство Алексей Трифонов? Ами шефка на ВърхКасСъд е рускинята Галина Захарова, която беше единствения кандидат за висшия пост - също като по времето на Тато?! В същото време българските граждани по произход и рождение, които са придобили в чужбина и второ гражданство, умишлено са конституционно дискриминарани и не могат да заемат висши държавни, законодателни и политически постове! Дори македонците, които са си купили българско гражданство устанповяват, че са повече дискриминиорани в Б-ия отколкото в Македония, където са си регистрирали политически партии, сдружения, участват в избори и са на държавна / общинска служба! Затова и чехите още преди Б-ия да бъде приета в ЕС, я оприличиха нагледно с инсталация на задунайски, турско-цигански KEHEФ! "Парфюмиран" от сталинско-коминтерновския чeкиcт-paзведчик ЛуПчо Несков!

    Коментиран от #69

  • 69 Констатация

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "БКП партийна дискриминация":

    По действашите и в момента кадрови критерии и методики в кадровите отдели и служби, българските граждани придобили и второ гражданство (особено западно!), се считат "изменници на социалистическата родина" и подлежат на наказателно преследване с лишаване от конституционни права! А съветските / руски граждани се ползват със свръх-права, привилегии и облаги!