24 Август, 2022 21:00 6 672 116

Русия може да прекрати войната срещу Украйна. Ако се надигнат "армиите" както през 1917

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • украйна

Бурето с барут е налице, край него няма обезопасителни съоръжения, като например гражданско общество или политика и всяка искра може да доведе до взрив

Русия може да прекрати войната срещу Украйна. Ако се надигнат "армиите" както през 1917 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия може да прекрати войната срещу Украйна - при пропукване по върховете или при трус, който да разяри низините. Техните "армии" могат внезапно да намерят последователи. Това вече се е случвало - през 1917.

Съществува възможността Русия да прекрати войната - не като я загуби на терен в Украйна, а като потъне във вътрешни междуособици. Случвало се е неведнъж и за това си има причини.

"Ние на Запад имаме политика. Те на Изток имат единствено власт", писа преди време британският консервативен мислител Роджър Скрутън. Там, където има политика, междуособиците са рядкост, а гражданските войни - изключени. Преминаването на властта от ръце в ръце става по решение на гражданите посредством избори. Всички въпроси се решават с бурни спорове, вместо със сила. Накрая печели не онзи с по-големите юмруци, а онзи, който е спечелил спора.

В Русия няма общество

Там, където има само власт, всяко сътресение може да доведе до междуособици и граждански войни. Най-малкото - защото наличната власт, колкото и да е омръзнала на хората, не може да бъде сменена без насилие. Обществата, в които има само власт, плуват в насилие, тъй като споровете са на практика забранени. Решенията се налагат с "правото на силата". И обратно: поради липсата на спорове, съпротивата срещу правото на силата също избива в насилие.

Политика, на свой ред, може да има само там, където има общество, населено с граждани. Не племена, не орди, не купища атомизирани индивиди - а общество, в което (както в политиката) решенията се вземат и убежденията се формират след обсъждане. За да има такова обсъждане, обаче, е необходимо хората да се чувстват свързани помежду си с безбройните нишки, характерни за обществата: лични, семейни, организационни, културни, общностни, политически и т.н. За да е налице тази свързаност, е необходимо, на свой ред, хората да си имат доверие и да си съчувстват - да вярват, че другият срещу тях е като тях и, следователно, да могат да влизат и в неговите обувки.

Там, където няма доверие и съчувствие, липсва онази свързаност, която е характерна за обществата. И - отново - убежденията и решенията са плод на сила и насилие.

В Русия общество няма. Всеки смята другия за потенциален враг и не го схваща като равен на себе си, та да му влиза в положението или да му симпатизира. Това прави Русия особено крехко образувание. Всичко се държи на силата и цялата конструкция се отличава не с гъвкавостта, характерна за обществата, а с твърдостта, характерна за чугуна: изглежда много здрав, но при всеки удар може да се разпадне.

Руснакът няма доверие на руснака. Само на държавата.

Социологическите изследвания дават достатъчно ясна картина на състоянието на нещата. Центърът "Левада" предлага картина на доверието, според която положението, изначално катастрофално, постоянно деградира. "По правило, на хората може да се вярва" е позиция, която през 2005 година поддържат 20 на сто от руснаците, а през 2020 година - едва 15 на сто. Позицията "По правило, не бива да се вярва на хората" събира мнозинство от 75 на сто през 2005 година и 84 на сто през 2020-а.

В Европа опцията за недоверие обикновено се формулира по-внимателно - вместо бруталното "не бива да се вярва" (нельзя), обикновено виждаме "добре е човек да има едно на ум". Това усложнява сравнението между Русия и Европа, но при всички положения руснаците са най-враждебни един към друг. За сравнение, в съседна Финландия доверието в другия е 68 на сто. В България положението не е никак добро, но все пак на онези осемдесетина процента, които не вярват на хората, е предложена опцията "едно на ум", а не - "нельзя".

Проблемът на руснаците не е само в по-интензивното им неприемане на другия. В страните, в които има високи нива на недоверие в другия - да вземем пак България, или дори Франция - също има високи нива на недоверие към държавната власт. Двете неща се уравновесяват: недоверчивият българин или французин не тича при държавната власт, за да търси закрила от предполагаемите лоши намерения на съседите. Оправят се някак помежду си и без намесата на държавата.

В Русия не е така. Там рекордните нива на недоверие се съчетават с рекордно високо доверие в това, че държавната власт може и трябва да решава всичко. В сондаж на ВЦИОМ от август 2022 виждаме, че, според 71 на сто от руснаците, държавата е длъжна да регулира сферата на морала - т.е. властта да съобщава на гражданите що е то добро и що е то зло. Висшистите - забележете - са групата, която най-силно иска държавата да регулира моралните дела (75 на сто).

Изводът е, че руснаците отказват да решават нещата в разговори помежду си, като изискват от Кремъл да прави това вместо тях. Това е висша форма на атомизация и безпомощност; и тя не е от вчера.

"В Русия идва диктатура..."

През 1997 година големият руски социолог Г. Г. Дилигенский публикува резултатите от няколко дългогодишни изследвания на руския манталитет. Още тогава неговите читатели (вкл. наша скромност) стигат до извода: "Идва диктатура".

Дилигенский обобщава, че Русия е "общество от завършени индивидуалисти", но не по "западен", а по руски маниер. Руснаците са по-скоро завършени егоисти, които не чувстват никаква отговорност към останалите, неспособни да се съюзяват за постигането на общи цели. Резултатът, предупреждава Дилигенский, е "психология на социално безсилие… култура, пронизана от представата за държавната власт като сила, способна да урежда съдбата на народа."

Какво обаче се случва, ако държавата не успее да "се грижи за народа"? Руснаците са неспособни да ѝ въздействат или подтикват в някаква посока, тъй като нито умеят да се сдружават, нито вярват, че информираното гласуване на избори води до резултат. Само 9 на сто смятат за важно правото на гражданите да избират свои представители във властта и само 8 на сто - правото на достъп до информация.

Какво тогава да правят руснаците, когато станат недоволни от грижите на държавата? Могат единствено да я обвиняват, че не е "добрият цар" и рано или късно да устроят някакъв бунт срещу нея.

В последните години психологическите основания на подобно настроение стават все по-видими. Според център "Левада", чувството "обида за своя народ" през 2014 година са споделили 14 на сто, а през 2021 - 27 на сто. Позицията "озлобление и агресивност" се качва от 12 на сто до 18 на сто, отчаянието - от 9 на 15 на сто. Живеещи в състояние на лична обида са 7 на сто през 2014 година и 12 на сто през миналата година.

А след убийството на Дугина?

Това все още не са катастрофални показатели - стига обществото да е добре структурирано и жилаво. То би могло не само да адресира причините за такива чувства, но и да намери начин да ги омекоти и пренасочи. В Русия това не може да свърши нито гражданското общество, нито - политическото; такива няма. Може да бъде единствено мачкано отгоре, което ще произведе отпор - отново, не мирен и граждански, за какъвто няма възможности, а насилствен. Това в Русия се е случвало стотици пъти през последните 300 години.

След атентата срещу дъщерята на Александър Дугин в интернета се появи комюнике на някаква Национална републиканска армия, която пое отговорността. Дали това е истина, или не засега остава неясно. Но все пак някой взривява руски военни и промишлени обекти в Русия. Някой дерайлираше беларуски влакове, превозващи руски военни товари към Украйна. При пропукване по руските върхове или при някакъв трус, който да разяри низините - подобни "армии" могат внезапно да излязат на повърхността и да намерят следовници, особено ако към тях преминат дезертьори от войната. Това вече се е случвало - през 1917 година.

Така или иначе, бурето с барут е налице. Край него няма обезопасителни съоръжения, като например гражданско общество или политика. Всяка искра може да доведе до взрив.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 90 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Историята не лъже никога

    53 122 Отговор
    Всеки ден гърмят летища,щабове,складове.Армийката на Путин не и издържат нервите вече.Заградителните отряди на Кадиров не могат да обхванат вече целия фронт.Една искра и ще се юрнат към Москва както се е случвало неведнъж в руската история.

    Коментиран от #28, #50, #54

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    61 16 Отговор
    Всички хора трябва да сложат край на тази безмислена война.

    Коментиран от #15

  • 5 Сатана Z

    73 48 Отговор
    Същите тези Руски армии връщайки се в Русия са вкарани в концлагери в Галичина ,където 40 000 Руски войници са убити от Украинците живеещи по тези земи.
    Това напишете,Гьобелсчета немски!
    Z

    Коментиран от #32, #46

  • 6 Украинец

    46 13 Отговор

    До коментар #3 от "българин":

    Те са си у дома.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    59 18 Отговор
    На запад имали политика 😀😀😀😀
    бЛиз ТрЯс, се изцепи : " Да, готова съм да натисна червеното копче !" 😉😉😉
    Канещата се да стане Премиер на Кралството е готова да пусне ядрени ракети 🤔🤔🤔🤔
    Това си е политик а ❗
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БАЙ КУРТИ

    84 18 Отговор
    DW това ли успяхте да измислите. Важното е КИНТИТЕ от СОРОС/ те не МИРИШАТ
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Зззз

    82 17 Отговор
    Стига с тази пропаганда бе Вие биете и "Работническо дело". Опротивяхте и ако си мислите ,че укрите печелят симпатиите на голяма част от българите жестоко се лъжете.Този ден бихте всички рекорди по венциславене на укрите ,противник Зелен и марионетките на ФАЩ, за падащия от колело дори не ми се пише.

    Коментиран от #87

  • 13 Честит празник Укри

    67 13 Отговор
    Още при нахлуването на фашистка Германия в СССР, украинските националисти са раздвоени каква тактика да възприемат. Някои от тях стават полицаи и помагачи на немците, други се ослушват в наивно очакване на украинска автономия и впоследствие хващат гората. Бойци и от едните, и от другите, се включват в СС-дивизията „Галичина”, която през 1943 г. е сформирана от нацистите на територията на Западна Украйна. В полаганата клетва доброволците се задължават да

    служат едновременно на

    Фюрера и на своята родина.

    Напливът от желаещи да воюват – над 80 хиляди, позволява да се формират още няколко по-малки съединения.

    В сраженията дивизията не се покрива с бойна слава, но бързо се прочува с изстъпления и терор срещу населението в цяла Европа. Основната част от „Галичина” е обкръжена и разгромена от Червената армия при Броди през юни 1944-та.

    Коментиран от #88

  • 14 Мнение

    66 16 Отговор
    Те искат да разбият Русия на малки неутрални държави и да вземат ресурсите й.Това се чете между редовете.Ще се пробват от вътре.Украинците както знаят руски ще им наводнят социалните мрежи да правят пропаганда.
  • 15 Ми да

    2 14 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    И всеобщи избори за ново начало без надзора на апричники.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ЦК на КПСС

    35 10 Отговор
    евро-афро и индиано джендърите предпочитат да умрат от боНби от колкото да работят на полето и да пасат животните . Ценности
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 2 Отговор

    До коментар #9 от "Путин и "путиновчетата" ще бъдат":

    Знаеш ли кой е "безсмъртен" и вече живее с четвърто чуждо сърце ❓🤔❓🤔❓
  • 19 Хисторик

    44 8 Отговор
    Никакви армии не са се надигали 1917 г Романови връщат армия от западния фронт да се бият с болшевиките в Русия и става гражданска.

    Коментиран от #59

  • 20 УНИАН

    54 15 Отговор
    Войната в Украйна ще свърши с началото на гражданската война в САЩ.
  • 21 Да,бе

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "българин":

    Чакай ги в къщи тогава...
  • 22 Австро—Унгария

    28 7 Отговор
    Създали този мит, който днес дава кървава жътва в Донбас, в Австро-Унгарската империя. Създали го неслучайно - в империята на Хабсбургите имало цяла област (Галиция), населена с руснаци. Това единство на галичани с останалия руски народ, който в Руската империя официално се състоял от великоруси, малоруси и белоруси, официално се признавало от Виена. От 1772 до 1848 г. австрийското правителство официално ги наричало Russen.

    «Но през 1848 г. губернаторът на Галиция граф Стадион обърнал внимание на Виена за опасността от такова наименование и вместо Russen за първи път въвели за обозначаване на руското население на Прикарпатието въвели името Ruthenen». Но наименованието Рутения и терминът «рутени» за обозначаване на руското население на Галиция не успял да се наложи. Тогава австрийските политици пуснали в употреба втори вариант.

    В самия край на XIX век била бързо сформирана украинска партия, издадени книги «по история на въпроса», а официалната пропаганда на империята на Хабсбурги пуснала в обръщение термина «украинец» по отношение на галичаните. Отначало бил използван терминът «украино-руснак
  • 23 тъй ,тъй

    44 15 Отговор
    Дойчо Велев мечтае за нова гражданска война в Русия!Дойчо мамин низкоинтелигентен,сега е 2022г.,1917г. знайш ли кога беше?Ще спрете да се къпете,като предците си умирисани...
  • 24 Амдертлиев

    46 9 Отговор
    Бурето с барут е в Сащ,което за мен бе изненада,тъй като съм прекарал не малко време там.Проблема който е в момента с измамата от изборите и също Тексас.Преди време имаше нещо за Тексас на ЮТ,нямате си на идея колко жители на щата искат независимост,и са готови да я бранят с оръжие,а също колко хора от съседните щати изявиха желание да се присъединят към Тексас, други да се преместят там.Беше голяма изненада за мен.Не е нужно да ми вярвате ,проверете сами и се убедете.Моите два цента,както казват моите приятели обикновенните американци.

    Коментиран от #90

  • 25 Хахха

    24 37 Отговор

    До коментар #16 от "Бесен _Язовец":

    То и СССР беше гробокопача на САЩ, но сам падна в гроба.
    Що си мислиш, че путинова русия ще завърши по-различно ...

    Коментиран от #26, #104

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ха ха

    35 12 Отговор
    Много гадости бълва това дойче зеле
  • 28 тоягата

    21 3 Отговор

    До коментар #2 от "Историята не лъже никога":

    тя тази твоя история е толкова измислена че всеки напън за промотиране е еквивалент на разцъвтялото тизадно отверстие.
    Пишеш ли пишеш ли "факти-лайнофакти"
    да ви го начюкват всеки ден

    Коментиран от #42

  • 29 Помак

    28 12 Отговор
    ...много ора си праят изводи и илузии сас стари времена !...ора ,живеем ваф 21ри век , не забравяите!...живота е друк,икономиката сашто, политиката сашто....Трябва да знаете нешто укро- подражниците тука !...Русия може да стигне до криза,рецесия, беднотия ...но Русия ште си свърши работата и укра няма да съществува след това , а зеленски ште остане в историата като наи масовия убц след 1945 г..!..укри продължаваите в саштиа тон ...

    Коментиран от #66

  • 30 Дойче зеле = деградация

    34 6 Отговор
    Както винаги, що е зеле, все е гнусно. Възможно най-най-гнусната пропаганда, все е зелевата. Една нормална статия нямат! Само гнусотии. Само пропаганда към деградация. Деградация на нравите, на обществото, като цяло на човека. Дойче Зеле = деградация
  • 31 Мамул

    29 6 Отговор
    Как ви се иска, а? Либерастчета!
  • 32 Да бе,

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    така стават тия работи.И Брусилов ще позволи това?Случките се случиха по-късно,но какво ли и му трябваше на Керенски да продължи войната?Германците докараха Ленин.Ленин се опита да ги баламоса,но войната веднага бе подновена и чак тогаз болшевиците послушно навеждаха глава,германска армия окупира Украйна,за да не стават разните му там недоразумения,каквито после,когато подписаха капитулация във Версай и опразниха Украйна станаха.А имаше и други държави пак под германско крило-Кавказките три,Казашка държава-Краснодар,Кримска отделна държава.Мноо са разбърза ти пак с твоя Бандера.Друг имаше един Семьон Петлюра,Коновалец,Шушкевич.Ама ся дай фашистъй,Бандера.Само дет бабдерароса я няма.
  • 33 ХА ХА ХА

    28 8 Отговор
    АБЕ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ , Я ДА ВИДИМ ПЪРВО КАК ЩЕ ИЗКАРАТЕ ЗИМАТА И АКО СТЕ ОЩЕ ЖИВИ КАКВО ЩЕ ПИШЕТЕ ЗА ПУТИН ????? ДА НЕ СЕ НАЛОЖИ ДА МУ ХОДИТЕ НА ГОСТИ И ДА СЕ МОЛИТЕ ЗА ГАЗ И ПЕТРОЛ ЗА ДА ВИ СПАСЯВА !!!!!!!
  • 34 Хи хи хи ! Голям майтап !

    27 6 Отговор
    Тия ШВАБИ са пред гражданска война ......също като Краварите ......ама ръсят бисери за другите държави , а не за тях самите !
  • 35 Никой не ви вярва вече !

    26 4 Отговор
    Също като на Зеления - Наркоман !
  • 36 изследовател

    18 0 Отговор
    Ако баба ми имаше дръжка...
  • 37 Ленин

    8 34 Отговор
    На тъпите руски майки им е безразлично кога ще докарат сина им във шпертплатово пардесю,защото са били натаралянкани,когато са ги клатили,жалко!!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Адам Хилтън

    29 9 Отговор
    Хохохо, вие се молете армиите в Русия да не се навдигнат като през 1917-та година, щото нали знаете какво ще върнат ако го направят - Съветска Русия - и тя също ще търси сметка и отмъщение на Запада, те какво си въобразяват? Че руският народ ще падне на колене, и ще забрави униженията през 90-те? Сляп позитивизъм.
  • 41 Всъщност не може

    16 1 Отговор
    да се прекрати нещо, което не е започвало. Никой не е обявявал война все още. Може да е на практика това, но формално не е.
  • 42 Мамул

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "тоягата":

    Защо му отговаряш? Недей ги отразява такива. Трябват му още няколко милиона години еволюция!
  • 43 герб деца

    13 1 Отговор
    WC на българске ВеСе-там,където човеците ходят по нужда
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Пак съм 32

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    Тия,за които говориш са поставени в Дарница(Киев,демек),а твойта "галичина",т.е.Галициа и Логомерия са си австрийски провинции,заедно със Северна Буковина.Как руски войски ще ги поставят в чужда държава?Кой че ги храни.По-късно почват стълкновенията,когато в Тернопол е образуват Западноукраинска народна република(Австрия се е разпаднала,Се Жермен) в рамките на Галиция(Буковина е взета от румънска армия,чехословашка войска влиза в транскарпатия),току-що образуваната полска държава бързо слага край на тая Западноукраинска народна република и анексира земите като бивши полски.Чети малко повече.То по-хубаво на място да ходиш,ама сега война и не върви.А по-рано?еффтиния-цени за магаре.Пълно с пенсионери от Англия и пр.държави
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Taka така

    20 3 Отговор
    Този път може и да сте частично прави ДВ, но като стане същото като през 1917 както си го пожелавате и като дойде направо комунизма, защото се видя, че през социализма пътят е дълъг и все не стигаше до комунизма. Та като дойде комунизма и занули, вашата фалшива и измислена демокрация все още в градеж, та тогаз вие търтеи, ко ще правите?

    Коментиран от #58

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Г77

    9 5 Отговор
    Разбирачи - полски свирачи.
  • 53 Слънчоглед

    6 14 Отговор
    Руснака е като слънчоглед, гледа винаги към императора.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 За 1917 година са глупости

    18 2 Отговор
    Руснака беше доведен до пълна мизерия след Първата световна война и това доведе до революция, а не защото обществото се е осъзнало.

    Коментиран от #60

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Хихи

    1 3 Отговор

    До коментар #48 от "Taka така":

    И сам не си разбираш, какво си измудрил.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Не са глупости

    2 8 Отговор

    До коментар #56 от "За 1917 година са глупости":

    Защото,когато царят-подпалвач на войната влиза по болниците да гледа ранените войници,те му отвръщат глава като на подпалвач на войната.Всъщност слабоумния Николай е толкова виновен,колкото и австрийският му събрат-император и поддавайки се на внушенията на мошеници(руски и чуждестранни,основно английски,лорд Бюканан Посланика) влиза във война с недобре въоръжена армия(сравнение-германската армия е така екипирана и стегната,че поема и двата фронта Франция и Русия с победа).
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Сандо

    11 2 Отговор
    Каквато и статията,такива и коментариите - историческа неграмотност и евроатлантическа политкоректност.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 шогун

    8 23 Отговор
    Украйна е кошмарът на Путин .Украйна е пример за родолюбие и героизъм. Украйна е пример за достойнство и чест . Украйна е пример за европейско развитие . Честит празник на всички украинци !

    Коментиран от #68, #69

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Психоанализа

    21 1 Отговор
    Дойче веле скрийте се! Гола вода сте в анализа на руската душа и начин на мислене. По тоя повод, как е осмият пакет санкции? Работи ли или и той се връща като бумеранг върху умнокрасивите ви глави?
  • 68 Лично мнение

    9 1 Отговор

    До коментар #65 от "шогун":

    Блажени са верующите, тяхно ще е царството господе! Само че за да идят в господното царство, първо трябва да се простят с живота си. Та, вервайте си!
  • 69 Бурятин

    3 16 Отговор

    До коментар #65 от "шогун":

    Така ,
    кошмарът на Путлер е Украйна.
    Но големия кошмар ,ще настане след неговата кончина .Без Путлер , Кадировците ще навлязат мощно в подземния свят на Раша и няма кой да ги спре .Те и сега си правят каквото си искат ,защото Путлер ги ползва за мръсната работа .пример отстраняването на Немцов. .и затова ги търпи.но Когато спре и голямото дотиране от Раша.над 4 милиарда долара на година , Кадировците ще търсят начини за финанси и източници на рубли . Ще се възроди чеченската мафия ,под крилото на. Кадиров. Убийства ,хазард проституция, трафик на наркотици. Светло бъдеще я чака Раша

    Коментиран от #97, #99

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Хмм

    18 0 Отговор
    Пълно глупости на дойче Веле. Общества няма в западните демокрации.
  • 72 Некой си

    21 2 Отговор
    То,не го пгребаха Вовата,то бил луд,то гей,то какви ли не простотий ! Човека си обича Родината.Никакви съдрани макета се гаврят с българите денонощно,ама си нямаме Путин! Само пу.ки !
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Мдаааа....мечтииии

    16 1 Отговор
    Ясно има и такива Ъбдaли дето ходят след коча и мечтаят да му паднат KAМБАHИТЕ... за да се наядат!!!
    Та и тия УБАВЦИ се надат на нещо си!!!
  • 75 Еми душко, Скрутон вече в оня по-добър

    15 0 Отговор
    свят, но предишната държава направи някои добри неща за нас обикновените, които капиталистът с неговата топла и огромна щедрост никога няма да направи даже и след задълбочена дискусия. И не ми обяснявайте колко Лорд Ненам кой си има съпричастност към английският бедняк от предградията и какво мило общество сте. И в двата случая става дума за унила подчиненост.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 уайтнойз

    7 0 Отговор
    гладна кокошка сунува да е около силозите на Нмел.. или барем до изхода след кантарите да кълве... динозавър брутален. смила всичко. даже и новините на факти и спонсора им
  • 78 Тази съдрана

    14 2 Отговор
    Сороска медия постоянно ни залива с помия срещу Русия не разбрахте ли че няма да ви се пилучи Русия е в сърцата на повечето Българи и никой не може да го промени
  • 79 Да живее Русия

    16 3 Отговор
    Путин е велик
  • 80 Улянов Уинзорски

    16 1 Отговор

    До коментар #76 от "Ал Йорданов Троцки":

    Егати майтапа когато 10-те хиляди обучавани в Лондон украински войници направят там Октомврийска революция 2022 със сваляне на монархията, подпомогнати от гладните, премръзнали и некъпани англичани! И дадат независимост на Шотландия и Уелс и присъединяване на Северна Ирландия към Ейре! С последващ референдум за присъединяване на новосъздадените републики към Руската Федерация!

    Коментиран от #84

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Шляхтиц

    8 3 Отговор
    Подобни събития са се случвали и с Наполеон и с Хитлер. Доказано е, че историческите събития се повтарят по спирала при нови условия, при нови обстоятелства.........
  • 83 ДЕТРОЙТ РЕД УИНГС

    17 1 Отговор
    ДОЙЧЕ ВЕЛЕ .. КАЖЕТЕ КАК
    ШОЛЦ .. ОБЕДИНИ ЛЕВИТЕ ОТ ЛИНКЕ
    И ДЕСНИТЕ ОТ АДФ .. В ОМРАЗАТА СИ СРЕЩУ НЕГО :)(
  • 84 И Ленин

    5 0 Отговор

    До коментар #80 от "Улянов Уинзорски":

    Така казал.През 1917.
  • 85 В.В.П.

    14 1 Отговор
    Руснаците разбраха ,ЧЕ ЗА ДА БЪДАТ СУПЕР СИЛА ТРЯБВА ДА ЛИКВИДИРАТ ВРАГА.НА МЯСТО И ВЕДНАГА..А пък укропъъ се надява просто да умре Путя..
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Роко

    4 13 Отговор

    До коментар #12 от "Зззз":

    Стана така че даже тези които преди симпатизираха на руснаците ги намразиха жестоко.Нашите РУСОФИЛИ си мислят че по света не виждат кой е агресора и е пълно със симпатизанти на държава която още се прекланя пред мумии в мавзолеи както в древен египет.Но кой век сме сега

    Коментиран от #96

  • 88 Роко

    0 7 Отговор

    До коментар #13 от "Честит празник Укри":

    Това става заради големия терор на сталин над украинците.Украйна е доста по различна от русия.Те са били доста време една държава с полша наречена ЖЕЧСПОЛИТА.Поне прочетете романите на Хенрик сенкевич където описва процесите които пише през 18 век
  • 89 Лично мнение

    12 1 Отговор
    Мокрите мечти на Дойче веле, целящи да отклонят вниманието от надигащите се армии на недоволни и бесни хора сред европейските народи! А дори още не е паднал сняг. Когато падне снега и европейските задница замръзнат, европейските заводи спрат да работят и избълват милиони безработни, тогава руските граждани не само няма да недоволстват, но напротив. Ще са щастливи че са руснаци!
  • 90 Роко

    3 13 Отговор

    До коментар #24 от "Амдертлиев":

    Русофила обикновенно живее в лошия запад, ползва се от техните технологии и стандарта на живот , но умира за феодална русия.Обаче хич не му се нрави да отиде да живее там и не вижда къде предимно живеят децата и внуците на руските управници

    Коментиран от #92, #94, #106

  • 91 Еднополюстният свят свърши

    14 2 Отговор
    Лицемерите, които преизвикаха кофликта, се надяваха с диктат и санкции да предизвикат брожения в Русия. Явно не са си извадили поуки от ВСВ, когато руските народи смазаха фашизма. Същите лицемери преди 1939 г. наливаха пари във фашисткия германски режим, за да го използват срещу Съветския съюз... Намесиха се (панически), когато Червената армия обърна хода на войната.

    Аналогията е поразително близка - западните лицемери наливаха и наливат въоръжение във фашистката киевска хунта за борба срещу Русия и руското население в Украйна. Надяваха се да отслабят Русия със санкциите и и да предизвикат вътрешни сътресения - пак сбъркаха, санкциите се обърнаха срещу тях. Сега, когато Западът губи украинската си авантюра, те са готови Русия да спре дотук... Сега разбраха (надявам се), че духът на Безсмъртния полк от ВСВ е жив в душите на новите поколения и че Русия ще дефашизира и демилитаризира укрофашистите!

    Z
  • 92 фарисеи-тарикати

    7 0 Отговор

    До коментар #90 от "Роко":

    А Атлантика, обикновено живее в прекрасния запад, той, и цялото му семейство. Но редовно е в България за протести,избори, митинги, и шествия. Редовно е тука да гласув, да крещи по площадите и да заглушава останалите. И, редовно е тука да си прави зъбите или да се лекува от вирус. На площада вика за напредъка на България, иначе само чака добър пост, и издигане. В останалото време е в правилна, добра, западна държава.
  • 93 Пламен

    1 7 Отговор
    За русия има два варианта. Разпад с гражданска война или разпад без гражданска война както ссср

    Коментиран от #95, #98

  • 94 нее

    8 0 Отговор

    До коментар #90 от "Роко":

    Драги или драга Роко, всеки има право да се засели където иска. Според Хелзинки- Правата на човека, на отделния индивид. Имаме премиери и министри, върли атлантици и американофили, които са при първа възможност, са с кака и тати на софийския площад се дерат и да искат власт. Като паднат от власт, заминават на друга мисия. Някой казва ли че нямат право, не, не разбира се. Защо едни лицемери са те симпатични, а други не?
  • 95 ран

    5 0 Отговор

    До коментар #93 от "Пламен":

    И двата варианта които даваш, не ни правят нас, автоматично принцове на Монако.
  • 96 Логика?

    7 0 Отговор

    До коментар #87 от "Роко":

    Роко, ти за кой агресор говориш? За агресора от 2003? Знаеш ли че поредната война в Ирак, започнала с международен лъжлив повод е отнела безчет цивилни жертви. Ти къде беше тогава, гледаше с умиление телевизора и слушаше величави думи.
  • 97 Танцуващите с вълци

    6 0 Отговор

    До коментар #69 от "Бурятин":

    Явно не познаваш бурятите! Остави мисленето какво ще направят за ония дето са живели сред тях. Да не се налага да правите и 9ти и 10таи пакет от санкции, дето потапят света, но не помръдват Русия. Приятелски го казвам.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Папирус

    6 1 Отговор
    Паднах от смях. Тука един по надолу разправя че руснаците били зле защото се прекланяли пред мумия в мавзолея. Абе хора, те руснаците отдавна не се прекратят пред тая мумия, но кое е по страшното, че има шепа народ прекранящ се пред мумия със съзнанието че е мъртва? Или че има цял народ издигаща за лидер мумия, мислейки си че е с акъла си? Мене второто по ме плаши.
  • 101 1111

    4 1 Отговор
    Тази статия е голяма комедия :)))))
  • 102 Ами Дойче

    6 1 Отговор
    вмирисан лъжливо зеле, не оценява факта, че сега е 2022г и няма нищо общо със събитията преди 85 години. Тогава се променя цял строй и руската армия се отправя от фронта да сваля царския режим и оставя фронта празен, да не се забравя, че всички европейски армии се отправят на военни действия срещу извършващи те революция войници напуснали фронта. И въпреки всичко Русия издържа на тежките изпитания и отстоява своето, като се справя и с вътрешните си проблеми. Сега такава ситуация няма, а и армиите на еврогейтаците са пълна скръб и за нищо не стават. А, НАТО е една далавера на американците за да им съществува техния ВПК и нищо повече.
  • 103 Геша

    3 1 Отговор
    Големи познавачи на Русия и руския народ били зелето бе.Афедерсън.Надайте се насън с подмокрени гащи.
  • 104 Ами както

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Хахха":

    вървят нещата, Русия ще е гролокопача на САЩ И еврогейске им пудели. Поне на там отиват нещата, спад на еврото спрямо долара говори за разруха на еврогейския мираж на щастлив живот.
  • 105 Явор

    7 2 Отговор
    Да, може, но първо от нацистка Украйна няма да остане тухла върху тухла.
  • 106 Амдертлиев

    1 0 Отговор

    До коментар #90 от "Роко":

    Акъл недей да даваш кой ,къде да живее и какво да прави,от теб не зависи.Стой си в гьола и си мечтай.
  • 107 БПФ

    4 0 Отговор
    Оф, мързи ме да го чета цялото, само началото ми стига, останалото - по диагонал. Само като видя Дойче зеле, това всъщност е достатъчно. Някакъв британец бълвал нещо си - тия забравят, че през ВСВ, ако не бяха "руските орди" да се справят с нациcтката измeт, докато "великите британци" се криеха като мишки зад Ла Маншът, оня с Малките мустачки щеше да марширува в Лондон !!! Вчера пък четох някакъв шотландец (вероятно тpaвестит с фуста) да нарича руската армия "треторазредна", нищо че тя, макар ТРИ ПЪТИ ПО-МАЛКА ПО ЧИСЛЕНОСТ, елиминира ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ украински войници, отколкото е цялата численост на британската армия !!!

    Сега чакат - както разбирам - нова комунистическа революция в Русия - може би се надяват ленин да възкръсне - защото не виждат как по друг начин могат да спрат руската армия !!! Всъщност истинските военни специалисти на запад са в паника, виждайки как 150 000 руснаци буквално разнебитват 600-700 000-ната украинска армия, сочена за най-силната и боеспособна в Европа след турската !!!

    Коментиран от #108

  • 108 Война и мир

    1 1 Отговор

    До коментар #107 от "БПФ":

    Извинете, но имате грешка.
    След проведените пет вълни на мобилизация и продължаващата в момента шеста вълна, въоръжените сили на Украйна отдавна надхвърлиха 1.1 милиона човека.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 717

    2 0 Отговор
    Надай се, Дойчо Зеле на голям и твърд .........
    Вероятността Европа да се дестабилизира зимата е 199 % по голяма.
  • 111 Продължението на приказката

    3 0 Отговор
    А след революционните промени в Русия, дали няма да има революции от гладни, измръзнали и некъпани хора в Мюнхен, Берлин, Хамбург, ....?! С разпад на Федералната република!? И дали Мари льоПен няма да атакува с разголена гръд Бастилията на макарона във Франция?! С надежда да може да си удари една топла вана в президентскта баня?! И 10-те хиляди обучавани в Лондон украински войници откажат да се върнат на фронта и подпомогнати от гладните, премръзнали и некъпани англичани направят в Британия Октомврийска революция 2022 със сваляне на монархията и даване независимост на Шотландия и Уелс и присъединяване на Северна Ирландия към Ейре! И Канада, Австралия, Нова Зеландия, Индия, Южна Африка, .... да изгонят Британия от Общноста на нациите! С последващ референдум за присъединяване на новосъздадените републики към Руската Федерация!
  • 112 Такива

    2 0 Отговор
    Такива шизофренични блювания е правел Хитлер през последния месец на войната в бункера си - съюзниците да щели да се скарат и хванат за гушите.
  • 113 Плащат

    2 0 Отговор
    В Западна Окрайна напълно безхаберно и фриволно Хрушча остави неубито гнездо на нацизма и вместо да ги стърка на пепел като Сталин,взе чу даду амнистия на бандеровските банди от горите и още по-ашмашки им набута Крим. Сега руснаците плащат с кръв простотията на либераста - Хрушча.
  • 114 РУСИЯ И ПУТИН СЕ КЪПЯТ В ПАРИ ОТ

    3 0 Отговор
    ГАЗТА И НЕФТА ..............ЩЕ СПРАТ ВОЙНАТА СРЕЩУ НАЦИСТИТЕ КОГАТО ЦЪФНАТ НАЛЪМИТЕ !
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Фариарт

    1 0 Отговор
    Ако Путин нямаше атомно оръжие, тази воѝна щеше да изгледа като карикатурен филм със заглавие. Особеностите на руския диктатор