Last news in Fakti

26 Август, 2022 16:00 3 646 51

Васко Начев: Москва не иска да ни доставя газ, подвеждат ни

  • васко начев-
  • газпром-
  • москва-
  • енергийна зависимост

Според Начев изявленията от типа, че нашите отношения с „Газпром“ нямат алтернатива са безотговорни

Васко Начев: Москва не иска да ни доставя газ, подвеждат ни - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Крайни изказвания от типа, че няма алтернатива на отношенията ни с „Газпром“, каквито чухме от служебното правителство, не само, че са несериозни, но звучат глупаво. В предизборната ситуация се спекулира недобросъвестно с доброто отношение на част от българския народ към Русия като му се подхвърля идеята, че можем да възстановим отношенията си с „Газпром“ и да получаваме евтин природен газ. Цифрите, които споменаха от Кризисния щаб, показват, че тези хора или не могат да смятат, или не знаят какво да смятат. Цената на руския газ би била към днешна дата 201 евро за МВтч, т.е. пак е 200, но в евро, а не левове. Това заяви в интервю за БГНЕС енергийният експерт Васко Начев.

Той коментира дали България трябва да възстанови взаимоотношенията си с „Газпром“ и дали руският газ наистина е толкова евтин и безалтернативен в настоящата ситуация, както заявиха представителите на Кризисния щаб, сформиран от служебния кабинет на Гълъб Донев.

Според Начев изявленията от типа, че нашите отношения с „Газпром“ нямат алтернатива са безотговорни.

„Такива крайни изявления в ситуация, като днешната, в която се намира цяла Европа, освен, че са несериозни, звучат глупаво“, подчерта той. Ситуацията на пазара е толкова динамична, че никой в момента не може да каже този вариант е по-добър от другия.

„По тази причина от известно време западните държави и компании гледат да осигурят сигурност на доставките. Това е фокусът на внимание в момента. А ние, които сме над тези неща, се опитваме да си играем с огъня. Почти не остана човек в България, който да не разбира от газ“, отбеляза Васко Начев.

Според него въпросът за цената трябва да звучи по следния начин: на каква цена спрямо кое?

„Спрямо кое да сравняваме коя е добра цената. Спрямо миналия месец, спрямо миналата година, спрямо 2020 г., когато цената беше под 10 евро на МВтч“, каза той и добави: „Ако трябва да играем ролята на щраус и да си заровим главата в пясъка, няма никакъв проблем да отнесем към 2020 г. и да кажем цената е непосилна. От 10 на 290 евро, каквато е цената на нидерландската борса, това е увеличение от 29 пъти. Това наистина звучи стряскащо“.

Ситуация обаче е по-различна и тя умишлено е водена в тази посока, смята експертът. Той обърна внимание на факта: в момента като цяло няма недостиг на газ в Европа.

„Нито една държава не е казала, че не ѝ достига природен газ, за да покрие дневното потребление. В същото време излишъците, които трябва да влизат в газохранилищата, са сведени до минимум. Т.е. да не може да има максимална сигурност за баланс през зимния период и тогава ще видите поведението на „Газпром“. Сега е подготовката и само хора, които не познават пазара и не познават материята, не знаят процесите в този бранш, смятат, че това едва ли не е привилегия и за тях цената е водеща. Те с лека ръка смятат, че може да се отхвърли едно или друго предложение. Сега сме август, интересното ще стане от ноември натам. От ноември до февруари не ми се мисли, не искам да всявам никаква паника, просто казвам как биха изглеждали реално нещата“, предупреди Васко Начев.

Той изрази скептицизъм относно озвучените цифри за цената на природния газ, който бихме могли евентуално да получим от Русия. Според данните на Кризисния щаб именно цената на „Газпром“ в момента изглежда най-привлекателно.

„Има два варианта: тези хора или не могат да смятат или не знаят какво да смятат. Защото ценови нива от 200 или 250 лева за МВтч за руски газ биха могли да бъдат реални, но в един по-ранен период – преди около година. Към днешна дата цената на руския газ би била точно 201 евро за МВтч. Нито по-малко, нито повече. Пак е двеста, но валутата е евро, а не левове“, заяви Начев.
Според него с подобни изказвания се подвежда бизнесът. Същото се постига и с твърденията, че в Сърбия и Унгария цените били по-ниски.

„Нищо подобно. Това е след регулацията. Същото като у нас с електроенергията. Таванът за бизнеса е 250 лева, над него всичко се покрива. Но това не е реалната цена на електроенергията. Тя се движи между 800 и 1000 лева. Реалната цена е толкова, а компенсациите са до ниво 250 лева. Това нещо и в Сърбия, и в Унгария вече е направено. На борсата цената на газа в Унгария е 206 евро за МВтч. Тези приказки подвеждат бизнеса и той се надява, че и за нас може да има подобно нещо. Той става по-ленив, не търси вариант как да намали потреблението, а как да бъде компенсиран. Това е и основният плач на всички, които наблюдаваме през последните дни“, заяви Васко Начев.

Той е убеден, че с изявленията за възможното започване на разговори с „Газпром“ се цели да бъде омаян проруският електорат у нас.
„В предизборната ситуация всичко е възможно. Една немалка част от българите са настроени положително към Русия. Зя тях „Газпром“ е Русия и в този ред на мисли: „Газпром“ или нищо друго. За тях това е най-доброто без да си дават сметка, каква е моментната ситуация, кое е реалистично, какви са плюсовете или минусите“, предупреди експертът.

Но, ако реално трябва да погледнем нещата, тогава България няма полезен ход и можем да загубим при един евентуален арбитраж, въпреки че „Булгаргаз“ прави всичко необходимо от деня, в който му бе спряно подаването на „синьо гориво“ на 27 април.
„Всеки божи ден „Булгаргаз“ чинно си изпълнява задачата от тяхна страна и пуска заявки към „Газпром експорт“ съответно за деня какви количества трябва да получим. До този момент няма никаква реакция. Дори от „Булгаргаз“ са поискали да се конкретизира дали има шанс да получим газ, за да знаем какво да правим. Поискали сме писмен отговор, но не е трудно да се досетим, че все още се чака отговор на това запитване“, каза експертът.

Според него е наивност да се смята, че „Газпром“ само чака нашите преговарящи да дойдат и веднага ни пуска „синьото гориво“: „Такъв вариант дори не съществува в сънищата, камо ли в реалността“
„Нямаме никакъв полезен ход и 99% съм убеден, че до края на годината няма как да получим руски газ, защото руснаците просто не искат. Ако искаха, те отдавна да са ни го пуснали“, подчерта Васко Начев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 49 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Доц.Врачка Шашкънлиева социаленпроктолог

    37 6 Отговор
    къде одиш,ве?
    цял ден те чакаме да си кажеш
  • 3 Истината

    24 45 Отговор
    Единственото което иска Радев е да остави България без газ зимата и да обвини новото правителство.Руски газ няма са има за всички.
  • 4 Жужака от кремъл

    45 14 Отговор
    Срита ЕС в топките.
  • 5 Щооо ?

    22 20 Отговор
    Нима някой чака газ от Русия ?!
  • 6 Глупости

    40 21 Отговор
    Сега е момента да се договорим с руснаците и да сме шапка на тояга докато останалото насление в Европа духа супата. Не да обслужаваме бизнес интереси на строителни компании и енергоспестяващи директиви. Вместо да се вдигат жилищата ,данъците и цените страната ни може да е най стабилна в Европа в енергийно отношене. За тази цел на изборите трябва да се изметат всякакаква либералстваща сган която троиви населението ни . Да се построи завод за електромобили в Ловеч който да задоволява вътрешното потребление на преференциални цени за български граждани и да се изгради инфраструктура по бензиностанциите . Както и в никакъв случй да не се прейвърля цялат аконсумация само на електричесто. От жилищни сгради ди производствени мощности .
  • 7 Путинофил

    42 25 Отговор
    Путин е велик. Хем ни спря газа, хем ще му плащаме неустойки.

    Коментиран от #10, #24, #50

  • 8 Ако искаха

    31 19 Отговор
    да са ни го пуснали!?То бива лицемерие,но такова....Да си експерт и умишлено да говориш явни глупости...тест за лоялност към ДБ може би,но достойнство?
  • 9 го шо

    36 17 Отговор
    на тоя... звездите ли са му казали, че "газпром" "ни подвежда"? или в опорките му е записано?

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Още един путинофил

    14 16 Отговор
    Путин каза, че за компенсация за спреният газ, ще ни изпрати още бежанки, рускини с украински паспорти от Одеса.
  • 12 Матей преображенски

    31 16 Отговор
    Какво се е променило в българската позиция,та да има промяна и в руската?Нищо,даже да се съгласят да плащат в рубли,от Русия ще си имат едно наум и ще искат и политически гаранции,сиреч тук да има проруско управление.Защото противопоставянето по наша инициатива стигна твърде далеч,с дръзки провокации и предизвикателства от най-високо равнище,направо си е враж-деб-ност.Такава е американската политика,да скарват и сблъскват бивши съюзници като България и Русия,затова са инсталирали своите НПО-та по върховете на властта и поддържат илюзията за де-мо-нок-ра-тич-но управление.
  • 13 орцето

    20 7 Отговор
    А бе , какъв ти е проблема като си плащаш ???!!! Пучи масали
    , наредили се на опашка за бизнес и плямпат ли плямпат !!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гост

    20 26 Отговор
    Аз това го разправям от оня ден , НИКАКЪВ руски газ няма да има , целия зор е да се провали арбитража , щото при сегашните факти ватниците ще трябва да ни платят милиарди обезщетение !! А след подлогите на льотчика , дето ще гушнат най-много милион два ще духаме супата !! Само че тоя път подлогите ще изгорят , щото едни хора са подготвени и ги чакат само да си сложат въжето !!
  • 16 Тити

    20 31 Отговор
    Да се пръждосва скапаният Газпром даже се учудвам че се коментира тази скапана компания.
  • 17 4444

    25 9 Отговор
    Факти, и пак ТОЯ КОЙ Е? Спрете се бе ставате трагични.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ама

    27 14 Отговор

    До коментар #1 от "Енергетик":

    Какъв експерт,щом говори какво ЕВЕНТУАЛНО може да стане.Аз не съм експерт,но знам,че това,което си поръчал,трябва да го вземеш.Същото е,като да си поръчам диван,ама после да размисля,или да търся по-изгодна цена.Ама то всеки,ако си прави каквото иска,защо се сключват договори.И никакви оправдания,че Русия спря газа.ПП го спряха.До прегракване да повтарят,че не е така,така е.Прецакаха българите , заради собствена изгода.Сега тези,които ни прецакаха,взели да обясняват как ЕВЕНТУАЛНО,МОЖЕ БИ,НЯКОГА НЕЩО НА НЯКОГО ЩЕ МУ ХРУМНЕ.Ама вие сега ни прецаквате.На това се казва" Да изпуснеш питомното,да гониш дивото"

    Коментиран от #23

  • 21 Поредната краварска плюмка.

    29 13 Отговор
    Най евтин газ може да се получи само от Русия.
  • 22 Тиквонии Велики

    10 8 Отговор
    каза, че ще подари на Путин още едно кученце и ще се радва да направи още една тръба за сърбите.
  • 23 получаваш

    6 6 Отговор

    До коментар #20 от "Ама":

    100 рубли
  • 24 един

    17 4 Отговор

    До коментар #7 от "Путинофил":

    Еми,като сме слаби в главите,кой ни е виновен?Още навремето външният им министър в Царска Русия е наредил,"В България действайте с пари",а като вземе веднъж българина парите и не слуша,следва ликвидация!Това и до днес българина не го е осъзнал,и за власт и пари продава държавата!
  • 25 Караибрахим

    27 6 Отговор
    Когато си най-беден, нито можеш да си позволяваш да правиш много избори. Купуваш най-изгодното и преживяваш. Другото са приказки за лека нощ. За нас ЕС трябва да прояви съчувствие и съпричасност, защото цялостната им политика ни докара това тегло.
  • 26 факти-ите

    31 8 Отговор
    Поредния храненик бълващ очеизвадни глупости. Москва, Кремъл, стига с тая литература. Газпром е търговско дружество. Като си плащаме, ще ни доставя, като не - няма. Много е просто, ама американските подлоги не спирате да търсите под кравата куче. Хахахахахах.

    Коментиран от #36, #38

  • 27 горски

    26 9 Отговор
    Плащаш в рубли- получаваш.Спираш подкрепата за Украйна-получаваш.Вдигаш санкциите-получаваш.
    Това е война за оцеляване на Русия.Защо всички си мислят ,че договорите имат значение, когато помагаш на врага,който избива твоите войници.Независимо кой крив ,кой прав в една война,не всички са до такава степен християни,че да обичат врага си и да си свалят ризата от гърба си за него.
    Е ние си сваляме ризата по чуждо нареждане,като роби,но това е друга тема.
  • 28 Да лъжем на ангро

    25 7 Отговор
    Новата партийна линия на продажните евроатлантически мекерета.
  • 29 24601

    16 7 Отговор
    Всичко е лъжа и измама в нашата родина. Целта пак е кражба колко може и тва е 😂😂😂😂
    Петрола си е около 100 евро за барел от години, а у нас цените скочиха двойно. Дървата и въглищата скочиха двойно. Кой контролира тези суровини в България?????
    Путин ли????
    Не. Нашите корумпета и образите им 🧐🧐🧐🧐
    Залъгват народа с руската газ и си въртят далаверата. Колко от вас се отопляват на газ 🧐🧐🧐🧐
    Тия руски марионетки винаги са гледали само едно - далаверата. От прехода е така и така ще си остане. Само физиономиите си сменят 😤😤😤😤😤
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ТЕЗИ КАТО НАЧЕВ , ПОДГОТВЯТ ДОБИВА

    19 7 Отговор
    НА ШИСТОВ ГАЗ - ЦЕЛТА Е ДА НИ ИЗТРОВЯТ ТИЯ ГАДОВЕ ! начев не е експерт , той е подлога на концесионерите купили без пари цяла България ОЩЕ ПО БОКОВО ВРЕМЕ !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 НИКЪДЕ НЯМА ДА РАЗБЕРЕТЕ КОЙ Е НАЧЕВ

    16 5 Отговор
    НЕ ГО И ПИТАТ ОТКЪДЕ СТАНА ЕКСПЕРТ - ДА ЕКСПЕРТ Е НО НЕ И В ЕНЕРГЕТИКАТА И ПОЛИТИКАТА !
  • 34 Точен

    12 6 Отговор
    Начев, не лъжи, вземи си тихичко гранта.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Диамантената ръка

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "факти-ите":

    Пробвай да им платиш да видим дали ще ти доставят, питах, платих и не дават газ, върнаха ми и парите, викат на врагове не даваме.

    Коментиран от #42, #51

  • 37 Шарлатанин

    5 2 Отговор
    Така е, руснаците подвеждат всички с желанието си да доставят газ! Гадовете искат да я задържат цялата за себе си! Добре че досега американците (В лицето на Байдън младши, турен на казан в украинската газопреносна компания да следи за редовните доставки) ги принуждаваха да изнасят евтин газ. И ето какво стана, когато Байдънчето се оттегли - наглите руснаци веднага вдигнаха цената и спряха доставките. Само нашето Просто кири успя да ги надхитри и без те да се усетят, през посредници внесе скъпата им газ под бранда на супер евтиния американски втечнен газ. С тази гениална харвардска стратегия Тъпото кири буквално матира с ход на пешката наглите руснаци.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Васко Начев поредния шаман от Енергийна

    5 1 Отговор
    Мафия Енергийната мафия Реве!
  • 41 Голяма

    4 1 Отговор
    словесна диария на поредния спец, това се прави когато не искаш или не можеш да кажеш нещо съществено, а само плява
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Пенка

    4 0 Отговор
    И правилно. Да им давам газ да произвеждат оръжия с които да ме стрелят!?
  • 44 Пенка

    2 0 Отговор
    Събирайте си плюнките за да се къпете а и щото много пръскат.
  • 45 за Васко Начев

    2 1 Отговор
    най-добре е да те обесят!
  • 46 Ник

    3 3 Отговор
    Тука освен ,че коментарите са само на молумници друго не видях.А американските танкери,които отказа продажното правителство на Радев,след месец два ще ни се видят ,че са били направо без пари.
  • 47 Да бе да

    2 1 Отговор
    А бе госин "експерт"(друг е въпросът кой си в действителност), има ли в една сделка "ще" - 50 на 50. В цял свят разчитат на тръбопреносна мрежа, само ние хукнахме по море. Е да де, ама нали е американски газ, а те впрочем с какво гарантират доставката? Каква е гаранцията, че при лоши метеорологични условия танкерът с "мноооого по евтината уж а на практика мнооого по-скъпа газ" ще пристигне навреме? Море, време все фактори, които не можеш предвиди. Изтърваваме питомното и гоним дивото, само и само вие и такива като вас да си получат комисионните. А всички компенсации са за наша сметка - плащаме за газта, оставаме без здравеопазване, без пътища но това за вас е без значение. Впрочем, дайте поне малко информация какво и за кого работите. Може и ние да се поучим от вашия опит?
  • 48 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Не щели да пуснат газта ,ей тъй,да го използват за политически натиск.Може и така да е,но първопричината беше несъгласието на кировци да плащат в рубли,категорично и немотивирано.Руснаците не са длъжни да правят благодеяния,те си гледат интереса,и искат в рубли,защото долара е нездравословен за тяхната икономика.Какво неясно има?Дружбата си е дружба,а пък службата--служба.,така се казваше в казармата.И в търговията и междудържавните отношения е така,ене може да нареждаш на другата страна и да подхождаш високомерно и императивно и менторски,баланса на интересите не може да се нарушава.
  • 49 питам

    1 0 Отговор
    Какво образование има този Начев? Защо единствената информация за него е, че участва в Плевенска фирма
    "Инфо компютър" ООД . Какво разбира от Газовите проблеми - проучване, добив с екологични проблеми, газопроводи, газоснабдяване? Платен дърдорко!
  • 50 Ще плащаме, ама друг път!

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Путинофил":

    Тези небивалици служебните безхаберници, ги ръсят за да "родят" основателна причина да клекнат пред путин. Иска им се, много им се иска да ни закачат отново на Газпром. Ние сме си спазили договора. Нарушител по договорна клауза са руснаците! А колкото до временните отрочета радеви, не е нормално те да решават дали да сключват нови договори с федерацията или не. Те са за има няма 60 дни правителство. За 60 дни на сляпа баба ли ще си играят или на тука има-тука няма? Я, долу ръцете от тези важни държавни въпроси! Такава целенасочена политика, индуцирана нарочно от Радев, няма да доведе до нищо добро! Временните, имате задача САМО и ЕДИНСТВЕНО да организирате предсрочните избори, които забърка Радев, акомпаниран от чалга ритмите на итн (идвам тъкмо навреме)!!!
  • 51 Е, голяма работа като не давали.

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Диамантената ръка":

    Като не дават, да си го складират в консервни кутии. Пък ние ще вземем от другаде. Ще складират, складират, пък ще разберат, че това работа не върши. Ако дотогава народът не се усети преди тях, че работата не е на добре. А гладен и освирепял многочислен народ, не е за подценяване.