Last news in Fakti

29 Август, 2022 16:00 7 891 26

България е губила всичките си "войни" срещу мафията. Ще загуби и тази.

  • корупция-
  • българия-
  • войни-
  • мафия-
  • траур-
  • полицаи-
  • бургас-
  • мвр-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • организирана престъпност

Дотук България е губила всичките си "войни" срещу организираната престъпност. Ще загуби и тази.

България е губила всичките си "войни" срещу мафията. Ще загуби и тази. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ден за траур, бдение със свещи, порой съболезнования, речи на държавници, люти закани от типа на как "виновните ще бъдат наказани с цялата строгост на закона": това са условните рефлекси на властта при трагичен инцидент. Този неписан протокол бе спазен и след гибелта на двама полицаи в Бургас. Патрулната кола, в която бяха, беше пометена от движещ се с висока скорост автобус, пълен с нелегално минали границата жени и деца от Сирия.

По този повод президентското ръководство на МВР, служебният министър Иван Демерджиев, обяви война на каналджиите. По данни на МВР трафикът през България на мигранти за периода януари-юли 2022 се е увеличил 2,1 пъти спрямо същия период на 2021, достигайки 7630 души. От тях само 834 са задържани при нелегалното си влизане, 1053 - на излизане, а незаконно пребиваващите, скрити на различни адреси, са били 5743. И това са само тези, които МВР е установило, в действителност броят им е по-голям.

Как се пази границата

Българската държава е губила всичките си "войни" срещу организираната престъпност. Ще загуби и тази. В тези битки няма нищо друго освен пушечно месо, една-две оставки и непропорционални на усилията медийни активности, в които реченото се приема за сторено.

Не са нужни специални дедуктивни умения, за да се направи анализ на риска на базата данни за голям брой случаи на нелегални пресичания на границата с Турция в югоизточната част - в Бургаска област, включваща и голяма част от Странджа. Районът там е най-труден за наблюдение поради пресечения планински терен и не навсякъде е покрит със сигнално-охранителни системи. Въпросът е кога вътрешният министър казва истината за оградата по границата с Турция. Дали когато на 5 август я инспектира и заяви, че е в добро техническо състояние, съоръженията са изправни, наличните сили се справят и поводи за притеснения няма? Или три седмици по-късно пред bTV, обявявайки, че философията за пазене на границата е остаряла, разчита основно на жива сила и лично видял как оградата се преодолява със стълба за няколко минути? Тази практика от години е известна на жителите на пограничните села, които разказват за трафиканти със стълби и ножици.

Окаяното състояние на оградата, чието строителство започна през 2013 година при кабинета "Орешарски", бе показано в специално видео от МВР през октомври м.г., когато начело на ведомството бе Бойко Рашков. В края на 2021 година МВР получи 5 млн. лева за ремонта ѝ, а служебното правителство отпуска сега още 1.5 милиона лева. Милиони са харчени и преди това, но оградата е карикатура на преградно съоръжение.

Наред с това МВР, което я стопанисва от м.г., не споменава в какво състояние е интегрираната система за наблюдение - нейните камери, сензори, координационните центрове, където се обработват данните, и др. Последната обществена поръчка за системата е от 2020 година - 10 млн. лева без ДДС.

И макар че България има бодлива тел на границата си с Турция, а Гърция стена, нелегалните мигранти минават и през двете. Защото корупцията е най-голямата врата.

Битки срещу… пешки

Тези дни служебният кабинет разпореди към командированите на границата полицаи, които са около 830, да се присъединят и триста военни - за подсилване на охраната. Увеличеният брой пазители е прах в очите на обществото. Спирането на тока и преминаване на групи, когато на смяна са определени патрули, няма да престане.

От трафика на каптагон по време на тоталитарната държава до ден днешен, когато през границите се прехвърлят хора, дрога, валута и акцизни стоки, няма канал, който да работи без съучастието на полицаи и хора от службите и чадър на по-високо от средно ниво. Пред различни медии Демерджиев обяснява, че няма данни да е осигуряван "чадър" на този автобус (в Бургас, б.а.), но има информация, че полицаи пропускат мигранти на границата. Дори съобщи, че още преди две седмици бил възложил да се работи по разкриване на служители, основно от Гранична полиция, замесени в каналджийство, и обеща да бъдат изправени пред съда. Такива хора има до средно ръководно ниво, ограничи обхвата служебният министър, оневинявайки по този начин висшето ръководство. Как ли е установено нивото - проверявали са и по-нагоре, но не са открили нищо, или изобщо не са проверявали?

Удобните виновни

Сумите при трафика на мигранти варират между 2000-2500 евро. Едва ли представящият се за 15-годишен Омар, шофирал автобуса в Бургас, 18-годишният му съучастник Ахмад и соченият за мозък на операцията 49-годишен Абдуллах са единствените получатели на онези най-малко 90 000 евро от хората в автобуса. За да се установи докъде да стигали подкупите, някой от тримата сирийци трябва да проговори - ако не се страхува от "възмездие" в ареста. Към момента те изглеждат удобните виновни - мигранти, араби, мюсюлмани. Така се замитат въпросите за квалификацията на полицаите, уместността на действията на двамата загинали служители на реда, инструкциите, които са получили, и отговорността на началниците им в Бургас.

Извън полезрението остават и други теми като например ефективността на службите. Имат ли информация какво става в общности от мигранти, които не са интегрирани - като Омар например, но благодарение на хуманитарния си статут се придвижват свободно. За такъв статут е необходимо становище на ДАНС.

МВР не е известно с практиката да си почиства къщичката - ако някой от "своите" се провини, в повечето случаи ги преназначават. (Така и не се разбра как през 2016 каналджия спечели обществена поръчка на "Гранична полиция" за превоз на бежанци.) До отстраняване се стига по-често заради политически натиск, отколкото поради нарушения. На всеки министър на вътрешните работи са носени папки с доказателства за участие на полицаи в бизнеси с дрога, проституция, крадени коли, но какво от това? Страх, лоялност, зависимости, нежелание да е на нож с подчинените си - това затваря усти… Освен че не е признало за корупция, откакто е започнала мигрантската вълна, МВР не е потвърдило и за издевателствата - побои и грабежи, извършвани от гранични полицаи над имигранти на границата, въпреки много свидетелства.

В безсмислените "войни", които МВР води - както срещу дрогираните шофьори, така и срещу каналджиите, жертва падат само пешките. Винаги ще се намери някой Омар или Ахмед да понесе цялата строгост на закона. Ченгетата, които държат “чадъра”, ще продължат да работят с друг Омар. А техни колеги всяка година искат едно и също - увеличение на заплатите в МВР.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    75 0 Отговор
    Няма как да спечели, като тези които "борят" мафията са от мафията.
  • 2 Истината

    28 30 Отговор
    Когато мафията е начело на държавата кой срещу кого ще воюва.При Киро и Рашков нямаше този трафик.Дойде Радев и за един месец пускат хиляди дневно.Това са много пари.

    Коментиран от #8

  • 3 КОй

    31 8 Отговор
    Бруталната реалност,за която всички промити ушанковци са сляпи. Много знаят по форуми и коментари ама нямат топките да си оправят държавата......И следващите 34 години ше е така, няма оправия там.
  • 4 Стига бе

    39 16 Отговор
    Чакай сега, защо сте забравили за най-главния виновник-бай Сорос. Цяла Европа знае за неговата мигрантска политика, че именно той хвърля милиони за тяхното влизане в Европа.

    Коментиран от #19

  • 5 истина е

    40 5 Отговор
    Ами нормално е ,защото мафията я пази съда и прокуратурата!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 До като има,

    8 28 Отговор
    като румен радев и рашков продажни мекерета ще е така!
  • 8 .......

    30 8 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    Пак ги е имало просто не се говореше по телевизията и тайно влизаха.
    Хайде стига с този Кирчо...този се опита да си направи собствена мафия,а пък баща му каза,че целия народ сме мафия.
  • 9 безпартиен

    30 2 Отговор
    Всичко е ясно от това за какви са назначени в МВР!Назначени са за СЛУЖИТЕЛИ и те точно това правят-служат на началниците си!Много малко са тези които РАБОТЯТ не само в МВР но и в ДАНС,НСС,прокуратура,съд!!!!От тези които знаят как и не се страхуват да го правят,много често системата на МВР ги изхвърля,по-точно ръководствата!За това на ръководни постове и в МВР и в следствие и прокуратура се назначават лица зависими с постъпки а някои и с престъпления извършени в миналото за да бъдат държани в подчинение!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мишел

    31 1 Отговор
    В България не може да съществува война на държавата с мафията.
    Защото докато другите държави имат мафия, в България мафията има държава.

    Коментиран от #22

  • 12 Филип Боев

    26 0 Отговор
    Да пратиш полицейски автомобил, тежащ около 1,5 тона срещу автобус, тежащ над 15 тона , и движещ се висока скорост, е като да пратиш двама полицаи на сигурнс смърт. Полицаите държат само теоретичен изпит за шофиране на автомобил със специален режим. Кой от многоброините експерти направи нещо за подобряване подготовката на полицаите и най-вече за квалификацията на ръководителите-професионалисти? Поне някои от звената в МВР защо нямат подготовка като шофьорите на НСО?

    Коментиран от #24

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    28 1 Отговор
    В България грешно се разбира понятието "мафия" - така се нарича организираната престъпност. Истинското съдържание на понятието е " СЪЮЗ /ЕДИНОДЕЙСТВИЕ/ НА ДЪРЖАВНИТЕ ОРГАНИ И ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ" , Което си е истинската мафия в родината ни!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Битки няма

    20 0 Отговор
    Мафията е вътре в държавата.
  • 18 Цъцъцъ

    13 5 Отговор
    И да триете неудобните коментари, истината си остава! И всички я виждат!
  • 19 Баро

    7 6 Отговор

    До коментар #4 от "Стига бе":

    Ами що не бегат у русия като е толко убаво. И сирийците разбират къде е истината само чугунените русофили не. А уш ватниците били хора на сирийците. 8524

    Коментиран от #20

  • 20 Стига бе

    13 6 Отговор

    До коментар #19 от "Баро":

    Ми не бегат в Русия щото там отдавна изгониха Сорос, бе !?
    Бегат в Европа, ма не бегат в Унгария която е в Европа, щото и от там изгониха Сорос.
    Елементарно и просто за хора с малко акъл...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Факти

    11 0 Отговор
    България никога не е започвала борба с мафията .
  • 24 Валери

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Филип Боев":

    Като гледах видеото от удара с автобуса май въобще никой никого не е пращал. Просто двама некадърни полицаи самоубийци се набутаха сами под автобуса даже се опитаха да избягат като видяха летящата грамада ама немаше време . Това тук ме е армия или СССР да ти даде някой заповед и да изпълняваш без да мислиш. Те имат ...може би мозък и са обучавани ...може би . И за това сега ги няма..
  • 25 Алито от София

    8 0 Отговор
    Как мафията да се бори срещу себе си, много добре знаете що този трафик се ръководи от хора много навътре в системата, още първите трафиканти бяха яки полицай, работеха с араби и момчета от факултета, зам.шефа на второ беше в кириза и го хванаха, да сте чули да е осъден, не, даже съдейства да освободят арабите под гаранция, мисля че по 5 хилки лв.,а тогава арабите си плащаха между 3-5 000 евра, между 80-100 емигранта на нощ вкараха от към Турция, държавата никога няма да може да победи мафията, що те са държавата
  • 26 НИЕ

    3 0 Отговор
    Държава която е завладяна от корупцията, съответно от организирана престъпност ще загуби ВСИЧКИ войни! Такава "държава" е надоизживяване - времето и изтича!