Last news in Fakti

31 Август, 2022 21:00 11 062 44

А Макрон си помисли, че го вали дъжд

  • еманюел макрон-
  • франция-
  • алжир

Дано кадрите от Оран да не са критерий за отговора на поставения въпрос, понеже във въпросния алжирски град изобщо не изглеждаше, че Еманюел Макрон се е ориентирал правилно в ситуацията

А Макрон си помисли, че го вали дъжд - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кадрите от северозападния алжирски град Оран изглеждаха сюрреалистично. Френският президент Еманюел Макрон, заобиколен от охраната си, която го приканваше възможно най-бързо да се прибере в предназначения за него автомобил, упорстваше с движението на тялото си, като същевременно продължаваше да маха с ръка на тълпата наоколо. Явно ръководителя на Елисейския дворец не разбираше, че алжирците всъщност не се радват да го видят, поради което скандираха неща, които благоприличието ни забранява да цитираме. За сметка на това, усмихнатият Макрон подредено благодареше на събралите се хора. Дори преди да бъде форсиран да влезе в колата от кортежа си, той стъпи на рамката ѝ, за да може да се извиси и отново да поздрави множеството.

Френският президент май наистина мислеше, че това, което го вали, е дъжд.

Когато Макрон стана президент на Франция, изглеждаше така, че времето наистина е подходящо за историческо помирение с Алжир, тъй като той вече бе заявил, че политиката на Париж спрямо северноафриканската страна е била "престъпление срещу човечеството". Миналата година обаче френският държавен глава, макар и в по-непринуден контекст, постави под съмнение изобщо съществуването на алжирската нация, поне преди да настъпи френският колониализъм. Последното бе придружено с редуциране на издаването на френски визи за алжирски граждани (на мароканци и тунизийци също). Северноафриканската страна отговори като изтегли своя посланик от Париж и забрани на френските военни самолети, изпълняващи мисии, свързани със Сахел, да използват въздушното пространство на страната. Алжирският антагонизъм спрямо европейската страна се обостря и поради подкрепата на Франция за Мароко спрямо казуса със Западна Сахара. Но предвид сложната им история, в част от нея - споделена, такива флуктуации в отношенията между Париж и Алжир не са изненадващи.

В същото време, в което Макрон обикаляше Алжир в тридневната си визита, германският външен министър Аналена Бербок бе на посещение в Мароко. През последните години Алауитското кралство се очертава като един от "входовете" на германските инвестиции на "черния" континент, с акцент в автомобилния и логистичния сектор. За целта обаче Берлин трябваше да адаптира позицията си спрямо Западна Сахара, доближавайки се до тази на Мароко, според която въпросната територията трябва да има автономия, но в рамките на границите на Кралството. А отвъд германско-марокански отношения, стратегическото значение на Рабат за целия ЕС се състои в атлантическото крайбрежие на страната, което е източник както на морски храни, така потенциално и на природен газ (ако водите край Западната Сахара бъдат проучени). Територията на Мароко, ако към нея прибавим и тази на Западна Сахара, също така представлява един от възможните маршрути за построяване на тръба, която да снабдява ЕС с природен газ от Нигерия (друг възможен маршрут на подобен проект обаче минава през Алжир).

Стечението на обстоятелствата, според които Еманюел Макрон и Аналена Бербок се озоваха в Северна Африка по едно и също време, е показателно за това как Магреб става все по-важен за стратегическото мислене на ЕС.

Германският пример - да повторим, с инвестиции в автомобилния и логистичния сектор на Мароко - сочи за възможността за изнасянето на производство и осигуряване на линия за доставки, които да са разположени по-близо до континента; в държави, които нямат рисково и враждебно отношение спрямо ЕС. Изборът на Мароко в това отношение изобщо не е случаен. Алауитското кралство, един път, още от Студената война е търсило собствената си сигурност в рамките на западната такава. И втори път, икономиката на страната е изключително свързана с Европа (с Испания и Франция най-вече).

Френският пример пък касае усилията както за общата европейска енергийна диверсификация, върху която ЕС бе принуден да концентрира усилията си след войната на Русия в Украйна, така и спрямо нещо специфично за Париж (продажбата на оръжия за страните от Северна Африка). Затова и Макрон адмирира италианско-алжирското сътрудничество в енергийния сектор, въпреки че Рим се явява конкурент на Париж в това отношение. Става дума за това, че по-рано през годината Италия се разбра с Алжир северноафриканската държава да доставя допълнителни 9 млрд. куб.м газ за европейската страна (и в Алжир, и в Либия италианската енергийна компания ENI има силни позиции; същата ще разработва новите находища в Алжир, отново стана ясно по-рано тази година).

Добрите практики на европейската външна политика спрямо Магреб обаче не отменят както лошите ѝ такива, така и трудностите, с които тя се сблъсква (и тепърва ще продължава да го прави) в тази част от африканския континент. А тези трудности могат да бъдат от много разновиден характер:

от местно и специфично естество. Като съперничеството между Мароко и Алжир, което може да повлияе на снабдяването на Испания и Франция с алжирски газ, доколкото една от тръбите, свързващи двата континента, минава през територията на Мароко;

от двустранно европейско-арабско естество. Алжир, например, отказа да се присъедини към водения от Франция формат G5S, състоящ се от държави от Сахел, чиято цел бе включително общи действия срещу терористите в тази част на Африка. Нещо повече, Алжир с радост замени френското присъствие в Мали с руското такова на наемническите сили от Вагнер, доколкото северноафриканската страна не желаеше влияние на Париж и на юг, доколкото има гарантирано такова на север от себе си;

различие на интересите между европейските страни. Италия и Франция продължават да подкрепят различни властови мрежи в Либия. Италия, Алжир, Тунис и Турция имат коалиция - логистична по своя характер - в Средиземно море, чиито интереси изобщо не отразяват тези на Франция, Гърция и Египет;

влиянието на трети страни спрямо местните държави. Турция и Китай са най-големите чуждестранни инвеститори в Алжир, така както Алжир е и най-големият вносител на руско оръжие на континента. Именно Франция, повече от всяка друга европейска страна, губи свои позиции спрямо "черния континент" най-вече от Китай.

Дали обаче както дипломациите на отделните европейски страни, така и тази на ЕС като цяло, ще имат капацитета да изиграят този сложен външно-политически танц? Още повече, че Северна Африка и Магреб са източник не само на възможности, но и на рискове за Европа (бежанският поток от Либия и контролираното пускане на мигранти - като форма на натиск - от Мароко спрямо испанските автономни градове Сеута и Мелиля, разположени на северозападното африканско крайбрежие).

Дано кадрите от Оран да не са критерий за отговора на поставения въпрос, понеже във въпросния алжирски град изобщо не изглеждаше, че Еманюел Макрон се е ориентирал правилно в ситуацията.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БеГемот

    12 129 Отговор
    Глупости ...просто обигран политик...който не показва страх пред тълпата...на кучета гръб не се обръща ..

    Коментиран от #11

  • 2 Истина

    159 5 Отговор
    Французите винаги са се мислили за голяма работа ама след Наполеон са лека кавалерия.След войната Чърчил и Труман им дадоха окупациона зона по милост.Колкото до колониите французите са известни като крайно жестоки.В Алжир избиха над 1 млн.
  • 3 Рошко

    136 7 Отговор
    Тежко и на Европа, па и на нас с такива кратуни.

    Коментиран от #6

  • 4 Илия

    78 17 Отговор
    Докато индийци,пакита,африканци боготворят англичаните защото са им донесли цивилизация.Макар че го оценяват това едва днес след почти 80 години самостоятелно управление.Където са минали франсетата оставят само омраза.Атентатите във Франция те ги опитват да ги представят за религиозни а те са по скоро посколониална война.

    Коментиран от #34

  • 5 вродена евронаглост

    72 5 Отговор
    увредени души, трагично....
  • 6 какво искаш,знаеш ли

    16 24 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    предлагам ти тогава талибан от афганистан за президент!
  • 7 Тонката

    113 4 Отговор
    Газпром спря газа и този дофтаса в Алжир да проси.....😁

    Коментиран от #13, #15

  • 8 ЖЕГА7112136860ЖЕГА

    24 43 Отговор
    Аз всекинден от 12 години наблюдавам във Француя настроенията между алжирци и французи. Страшничко е.Макрон е прав,пе Алжир не е бил нация до френското влизане.Алжир бе оровинция на Еврейската Османска Империя,където за петстотин години милиони български девойки,крадени от родителите им бяха продавани на най-големият робски пазар-Алжер. Алжирците и сега не могат да претендират за нация,защото са смесица от ромски тип. Защо обаче алжирците са нагли,а французите не изхвърлят алжирците от Франция? Защо бе,Францио? Докога французите няма да защитават честта си,достойнствого си,животът си?

    Коментиран от #10

  • 9 Анти-маймуна

    61 4 Отговор
    Макрон е френския Бареков.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Макрон ще гледа алжирски газ

    72 2 Отговор
    през крив макарон. А кадрите са наистина много забавни. Те го псуват, меко казано, скандирайки заедно, а той се усмихва, маха им и се радва колко популярен е в бившата им колония. Охраната едва го натика в колата. Голяма излагация.
  • 15 К.е.л.е.ш

    7 20 Отговор

    До коментар #7 от "Тонката":

    К.е.л.е.ш п.р.о.З.т, Точно Франсетата няма да изпаднат в дълбока криза заради синьо гориво, имат най много Атомни централи от всяка отделна страна в Европа.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Възрожденец

    6 45 Отговор

    До коментар #17 от "Евро наглост":

    Същата история, само че без край, я има на територията на РФ. Над 100 народа са под колониално робство на московските орди и до ден днешен се ограбват природните им богатства ! Сред тях са и 2 Българии !

    Коментиран от #41

  • 21 Венци касапина!!!

    14 3 Отговор
    Франция спечели Първата световна,бре!Чии са Елзас и Лотарингия,чий е Страсбург,бре???Да не се казвам Венци,известен като "касапина"ако не ви напомня кво ви се случи при Добро поле-16.09.1918г.А след този бой-Ньой,Ньой и пак Ньой!Ха ха ха!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Така си е

    26 2 Отговор
    Фалш та дрънка... На кухо и много, ама много просто... Запзда гризе дървото...

    Коментиран от #35

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Слънчев вятър

    10 0 Отговор
    Лиз Трас веднага ще се обади на Зеленски, ако бъде избран за министър-председател на Великобритания
  • 27 Сава

    15 1 Отговор
    И той като българите. Политиците се подиграват с тях, а те се правят, че им вярват. Но пак ходят да гласуват
  • 28 Арабески

    3 12 Отговор
    Как може хората от бившите колонии да са толкова неблагодарни, срамота.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Украинка

    10 12 Отговор
    Българина е голям разбирач. Целият свят ще обсъди. Даже акъл ще даде. Но на себе си не може да помогне.

    Коментиран от #31, #33

  • 31 Да бе

    14 2 Отговор

    До коментар #30 от "Украинка":

    Щот Украйна много си помогна, така че няма да я има.

    Коментиран от #36

  • 32 Реалист

    15 3 Отговор
    От всичко дето прочетох разбрах, че запада иска да се зъбим на белите европеидни руснаци, пишещи на кирилица и изповядващи православно християнство, защото имат план да се взима газ от Африка. За целта вече е модно да се мазниш и харесваш на черни и араби, да ги приветстваш и обичаш, да вееш знамената им и да приемаш обичаите им. С една дума мразете себеподобните си и обичайте ония дето до вчера сте смятали за племенни хора, защото така каза Макрон и Аналена. И да не забравите да изгорите Достоевски, че на негово място трябва да се сложи Обонга. Не че е лошо в библиотеката да има Обонга, напротив даже, но добрите бибриотекари не горят книги за да има място за нови, просто строят нови ланици за книги. Разбирате какво искам да кажа!

    Коментиран от #38

  • 33 Българка

    9 3 Отговор

    До коментар #30 от "Украинка":

    Скъпа моя украинке, благодари се че българите са такива про100аци и неграмотници както си ги описала, че ако бяха малко по-умни да са те изхвърлили от държавата ни.

    Коментиран от #39

  • 34 Наркос

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Илия":

    Англичаните винаги успяват да направят колониите си номер 1 за живеене. Даже и Кейптаун в Африка е сто пъти по-добре построен и поддържан от София...

    Коментиран от #42

  • 35 онзи

    3 10 Отговор

    До коментар #23 от "Така си е":

    Няма да доживееш, за да видиш запада да гризне дървото комуноид?!?
  • 36 Дааааааа

    3 12 Отговор

    До коментар #31 от "Да бе":

    Украйна ще я има и ще се оправи, но ти никога!!
  • 37 демокрация

    6 2 Отговор
    Колониалисти...
  • 38 голямото око

    2 4 Отговор

    До коментар #32 от "Реалист":

    Само фашизоидни вопли и нищо по вече!
  • 39 Добре казано

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Българка":

    Имате почерпка от мен за този коментар!!!
  • 40 Венци касапина!!!

    2 1 Отговор
    Няма нищо по-красиво от функционалното невежество,бре!Аз им пиша,че Франция СПЕЧЕЛИ войната 1915-1918 г. и разгроми Германия,анексирайки завинаги Елзас и Лотарингия+град Страсбург,а те си мислят,че се майтапя и ми слагат плюсове!Ха ха ха!А пък при Добро поле-16.09.1918г. елитната 122 френска дивизия разгроми Ц.България и тя капитулира,бре!А след това-27.11.1919 дойде Ньой!Ха ха ха!пп-Аре сега слагайте плюсове,бре!
  • 41 Ами

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Възрожденец":

    щото сега братята ти, англосаксонци, не ни щавят,вземайки ни златото и парите за самолети на хартия?!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.