Last news in Fakti

3 Септември, 2022 20:37 4 109 47

ОДКБ е слаба заради слабостта на Русия

  • одкб

Всеки ден от съществуването на Организацията е доказателство за нейната несъстоятелност

ОДКБ е слаба заради слабостта на Русия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Постсъветски хартиен тигър

Според Устава на ОДКС (Организация на Договора за колективна сигурност) основните ѝ цели са „укрепване на мира, международната и регионална сигурност и стабилност, колективна защита на независимостта, териториалната цялост и суверенитета на държавите-членки“. Хартата също така предвижда, че държавите-членки се борят с "международния тероризъм и екстремизма, незаконния трафик на наркотици и психотропни вещества, оръжия, организираната транснационална престъпност, нелегалната миграция", пише icds.ee.

Но доколко ОДКС е в състояние да изпълни декларираните задачи, не е съвсем ясно. Организацията никога не е участвала пряко във военни конфликти. Трафикът на наркотици в поверената ѝ територия продължава да се разраства. Проблемите, свързани с нелегалната миграция, само се задълбочават. И единственият прецедент за мироопазваща мисия на ОДКС се случи през януари 2022 г., когато президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев се обърна за помощ към съюзниците на фона на антиправителствени протести.

ОДКС не се превърна в сериозна алтернатива на НАТО, който навремето беше Варшавският договор, без да придобие основния атрибут - автоматизирана система за взаимопомощ. А стабилността и ефективността на колективната сигурност се тества именно в кризисни ситуации.

Никол Пашинян, министър-председателят на Армения, която председателства ОДКС, дори се оплака, че по време на 44-дневната война с Азербайджан страната му не е дочакала помощ от съюзниците. Армения имаше основателен въпрос: защо „руските миротворци“ напуснаха точно, когато Азербайджан започна нова офанзива и заплаши с пълно военно поражение?

ОДКС не се справя и с огнищата на напрежение в Централна Азия. Какво струва само постоянно тлеещият граничен конфликт между самите страни членки: Таджикистан и Киргизстан, където кризата с различна степен на интензивност продължава повече от дузина години.

Освен това заплахата от талибаните в Афганистан не е изчезнала. Кремъл се опасява, че ако не успее да постигне споразумение с талибаните, те може да нападнат територията на съседната република Таджикистан и тогава Москва ще трябва да изпълни своите съюзнически задължения. И ако Русия откаже да помогне на Таджикистан под същия предлог като Армения във войната срещу Азербайджан, тогава цялата структура на ОДКС ще се разклати.

С такива съюзници нямате нужда от врагове

В продължение на вътрешните борби на Алианса някои страни от ОДКС продадоха оръжие на Азербайджан, което по-късно използваха във войната срещу Армения. Например, Беларус достави на азербайджанската армия реактивната система за залпов огън „Полонез“. Острите дискусии в рамките на ОДКС са предизвикани от тясното военно сътрудничество между отделните страни членки и Турция, която също оказва значителна подкрепа на Азербайджан. Ако тенденцията се запази, Русия, като източник на военно-техническа помощ, може в крайна сметка да загуби своя монопол, което ще се отрази на привлекателността на ОДКБ като цяло.

Спадът на интереса към руските оръжия се улеснява и от факта, че след изтеглянето на американските войски от Афганистан САЩ са готови да прехвърлят част от своята военна техника в страните от Централна Азия. Това показва слабостта на позициите на ОДКБ и несъвършенството на някои разпоредби на споразумението.

Под въпрос е и прозрачността на „съюзническите“ намерения на Руската федерация по отношение на партньорите в ОДКБ. Така Русия за пореден път демонстрира истинската си същност: веднага след Петербургския международен икономически форум, на който президентът Токаев категорично отказа да признае публично псевдорепубликите на „ЛДНР“, Москва ограничи износа на казахстански петрол, като набързо блокира транзита чрез Каспийския тръбопроводен консорциум. Но след призива на Казахстан към Съединените щати за помощ, забраната също беше бързо отменена. Малко по-късно президентът Токаев лично инструктира правителството да „създаде благоприятни условия за преместване в Казахстан“ на чуждестранни компании, напуснали руския пазар.

Руски колос на глинени крака

Войната в Украйна доказа стратегическата, оперативна и тактическа слабост на Русия. Сега, като агресор, тя е обект на по-строги международни санкции, което от своя страна не може да не се отрази на репутацията на Русия в рамките на ОДКБ. В търсене на съюзници руският президент Владимир Путин реши лично да посети Иран за разговори с президента Ибрахим Раиси. Всъщност това посещение се превърна в един вид жест на отчаяние. Путин дойде в Техеран не да изисква, а да моли за военно-техническа помощ (дронове) и за механизми за заобикаляне на технологичното ембарго на Русия (електроника, микрочипове, технологии за военно-промишления комплекс и други).

След всичко това Русия просто вече не е в състояние да претендира за ролята на единствен гарант на сигурността на страните от ОДКБ. А самата ОДКБ вече трябва да се разглежда само като гаранция за запазването на военните обекти на Руската федерация в постсъветското пространство: военната база Гюмри (Армения); космодрума Байконур и полигона за стратегическа противовъздушна и противоракетна отбрана в Сари-Шаган (Казахстан); военновъздушната база в Кант и базата за изпитания на торпедни оръжия в Каракол на езерото Исик-Кул (Киргизстан); 4-та военна база и оптичен комплекс "Прозорец" (Таджикистан).

Почти всички руски интеграционни проекти и опити за изграждане на съюзи между бившите съветски републики се провалиха. И организациите, създадени с усилията на Руската федерация, на практика се оказаха неспособни да обърнат основната тенденция от последните години - намаляването на руското влияние в постсъветското пространство.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 56 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    52 13 Отговор
    Пропаганда тип късен соц втория срок, забраниха рублите, кът доларите едно време
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Адам Хилтън

    42 14 Отговор
    Пък на НАТО лидерството му само мускули (от шкембета). Джорбачов ще го разпусне, както Горбачов разпусна Варшавският договор.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Урюрвкос

    36 8 Отговор
    не знаех за война на Армения срещу Азербайджан, имаше военен конфликт между Азербайджан и непризнатия от Армения Нагорни Карабах но и официално запитване за помощ от ОДКБ също не е имало. Друго си е НАТО когато Гърция се обърна за помощ през 1964 и 1974 и помогнаха веднага.
  • 8 фото мексико

    12 24 Отговор
    на снимката виждам само мандрили1
  • 9 Гост

    39 10 Отговор
    Значи няма от какво да се притеснявайте. Но защо, тогава, е този стресиран вопъл на пропаганда и ужасен рев?
  • 10 Матей преображенски

    36 16 Отговор
    Напротив,ОДКБ е силна заради силата на Русия.Много бързо забравихте метежа в Казахстан,ако руснаците не бяха пратили своевременно спец-части,планът на американците щеше да успее и страната би се превърнала в много по-страшна язва от Украйна или Сирия.В Белорусия не се наложи да се намесват,но беше на косъм.Спрямо Китай се опитват да вдигнат уйгурите на бунт,учудващо е как не са опитали с Монголия ИЛИ ДРУГА СРЕДНОАЗИАТСКА СТРАНА.Американците залагат на вътрешни неразбории,инфантилна игра на демокрация и последваща внезапна смяна на режима с проамерикански,готови са да пожертват и колосални суми от прясно напечатани долари без покритие.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Драйфус

    23 6 Отговор
    Колко демагогия само в първите 5 реда...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Иванов

    14 11 Отговор
    Съгласен съм, че тази организация губи силата си, за сметка на военно-политическия съюз Китай - Индия - Русия!
  • 16 Кензъл Уошингтън

    26 7 Отговор
    друго си е печатницата за пари Америка, солидна работа, надеждна
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Васил

    5 13 Отговор
    ОДКС е една пунта мара като НАТО до сега трябваше да са в Украйна а не да си седят в удобните кресла с тлъсти заплати.

    Коментиран от #21

  • 20 да питам

    4 7 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен - - _Язовец":

    Да разбирам ли , че това "тука" , означава , че си в "братската" на Россия , Чехия ?! А не в Сибирь .
  • 21 Как

    12 4 Отговор

    До коментар #19 от "Васил":

    Селски,това е специализирана военна операция. Няма нужда от намвса на съюзниците.
  • 22 реалист

    23 10 Отговор

    До коментар #14 от "Хахаха":

    Хората искат храна и топлина за децата си, а не за други. Ставащото в Украйна е следствие от свалянето
    с преврат на законно правителство през 2014 г.,избиването и дори изгарянето на живи хора от сегашните управляващи. Да се оправят тези от Запад, които организираха и финансираха преврата.

    Коментиран от #29

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Слявчо

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Станислав":

    Няма начин и в Россия да няма дъги ...

    Коментиран от #26

  • 25 ха ха хааа

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "преображенски боко":

    Пусто - ЩЕ ...🤭 Вечно ..
  • 26 Пешо

    13 0 Отговор

    До коментар #24 от "Слявчо":

    "дъги" има навсякъде, от значение е, те "дъгите" да не взимат важните решения, а да отговарят само за задниците си. Ако не го разбирате, мога да ви го нарисувам за улеснение.
  • 27 КовидманЯк

    12 3 Отговор
    Антония, що не се занимаваш само с неща от които разбираш, ами си тръгнала да "мислиш" за ОДКБ?!
  • 28 Хохо секса

    8 6 Отговор
    "С такива съюзници нямате нужда от врагове"
  • 29 Справедливия

    10 11 Отговор

    До коментар #22 от "реалист":

    Ти не си реалист а пълен хохавелник да се кефиш на рашънския фашизъм! Ми, то секви ги има... извр@теняци...
  • 30 КовидманЯк

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "преображенски боко":

    Не, бе, ще е 200 за долар, нали така беше?
  • 31 В днешно време

    11 18 Отговор
    От путинова Русия и котка не трябва в днешно време да си взима нормалният човек. Всичко е деградирало и дегенерирало там. С малки изключения. По повод достолепната кончина на Горбачов. Доживяхме илитерата-руски милиционер Путин да го заклеймява. Горбачов е духовен изполин в сравнение с дегенерата Путин.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Слънчев вятър

    12 6 Отговор
    Москва няма от какво да се страхува в задния си двор. Всяка от страните, съюзници на Русия, знае, че може да стане следващата жертва на санкции. В този случай всички американски оръжия ще се превърнат в планини от скрап, а управляващите кланове ще станат обект на беззаконен лов и брутални репресии.

    Коментиран от #35

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Хохо секса

    5 8 Отговор

    До коментар #33 от "Слънчев вятър":

    1/ Всяка от страните, съюзници на Русия, знае, че може да стане следващата жертва на санкции
    2/ В този случай... американските оръжия ще ги превърнат в планини от скрап

    Коментиран от #36

  • 36 Абе, Хомо секса

    10 5 Отговор

    До коментар #35 от "Хохо секса":

    1) Имаш право - повече от сигурно е. Те така действат - който не се подчинява, ще му бъдат наложени санкции
    2) Кравария прати толкова оръжия и парични помощи на Украйна, че нямат сили да подкопават някоя друга страна
  • 37 Вълканов

    7 1 Отговор
    Въпросният списвач на тази лъжа да беше прочел за безрокойствието на Конгреса на Щатите , относно изпразнените оръжейни складове, заради дадените оръжия на Украйна. Жалко за обфваналия го бесен русофобски синдром. На лъжата краката са къси.

    Коментиран от #43

  • 38 Вълканов

    6 2 Отговор
    НАГО да е помогнало на Гърция? Никога. Турция спокойно си окупира Кипър и то раздели на 2 части.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Сух

    5 1 Отговор
    Тази Антония, и тя ли взе да разбира от Гео политика.. Да си гледа ценовете и да пише за еко градове. Не е достатъчно само да си развяваш новите дрехи напред-назад. И ако иска да се учи да поглежда от време на време отношенията между коалиционните партньори на НАТО - Турция и Гърция. Ето това е съюз. Да сте членове в тази стара паравоенна организация и да се разбирате толкова добре, че постоянно се въоръжават за да воювате една срещу друга.. А защита и действие от съюза??! Яко!
  • 41 Обаче

    5 1 Отговор
    ОДКБ не допусна преврат в Казахстан, както го готвеха и постигнаха в украйна 2014г.

    Коментиран от #42

  • 42 Пеям

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Обаче":

    Що говориш глупости?
  • 43 Люси Дяковска

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Вълканов":

    Руска подложка!
  • 44 Навалний

    0 1 Отговор
    Интересно кога им плаща Микрофановна в понеделник ли, че са налетяли така обилно всички статии където пише за Мордор?
  • 45 Глупости!

    2 1 Отговор
    ОДКБ се справи повече от чудесно в Казахстан.

    Коментиран от #47

  • 46 Навалний

    0 1 Отговор
    Всичките пари на орките трябва да бъдат конфискувани, които са в Европа и да се дават на бежанците в Украйна
  • 47 Българка

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Глупости!":

    Чудесно? на втория ден ги изпъдиха! И вече никой никъде не иска да ходи да се бие за Бледният Молец!