Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Септември, 2022 19:00 9 181 71

Това може да изиграе лоша шега на Путин

  • бесарабски фронт-
  • виталий портников-
  • русия-
  • украйна-
  • ес-
  • владимир путин-
  • северен поток 1-
  • енергетика-
  • руски газ-
  • газ-
  • газпром

Путин наистина иска да "замрази" Европа

Това може да изиграе лоша шега на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Спирането на "Северен поток 1": Изнудването на Кремъл към Запада и Украйна може да изиграе лоша шега на Путин

© Виталий Портников

Още новини от Украйна

Руската компания "Газпром" обяви затварянето за неопределено време на газопровода "Северен поток 1". "Транспортът на газ по газопровода "Северен поток" ще бъде напълно спрян, докато оплакванията относно работата на оборудването не бъдат решени", се подчертава в изявлението на "Газпром". Както казват в Москва, преносът на газ е възпрепятстван от проблеми в главната турбина и газопроводът няма да може да започне, докато ситуацията не бъде коригирана.

В Германия и други европейски страни наистина не вярват на тези обяснения. В Берлин не са забравили как "Газпром" настояваше за незабавното връщане на турбината, която беше на ремонт в Канада, и подчертаваха, че без тази необходима подробност възстановяване на подаването на газ няма да се осъществи. Но когато Германия се договори с Канада за фактическото нарушаване на режима на санкции и връщането на турбината, се оказа, че тя на "Газпром"... не му трябва.

Стигна се до смехотворна ситуация. Президентът на Русия Владимир Путин, този голям експерт по турбините, публично изрази съмнения относно качеството на извършените ремонти в Канада. А федералният канцлер Олаф Шолц дори отиде в завода на Siemens Energy в Мюлхайм на Рур и си направи снимка с турбината, за да покаже, че тя вече е в Германия и може да бъде предадена на руски специалисти. Но руснаците не взеха турбината!

И всичко това, защото Москва реши да използва ситуацията със "Северен поток 1", за да изнудва Запада и Украйна. Запада - за да се постигне пускането на газопровода "Северен поток 2" и по този начин да се освободи от техническата необходимост да се използва украинската газотранспортна система. А Украйна - да влоши отношенията си с европейските съюзници, да ги принуди да оттеглят подкрепата си за Украйна. Разбира се, Кремъл не крие целите си. Още през юли Владимир Путин предупреди, че доставките на газ за Европа по газопровода „Северен поток“ могат да бъдат намалени и предложи да компенсира това намаляване чрез пускането на газопровода „Северен поток 2“. В същото време руският президент абсолютно не се интересуваше от факта, че газопроводът не е сертифициран от германската държава и няма правни основания да се разреши използването му. Путин, възпитаник на Юридическия факултет на университета в Санкт Петербург, като цяло има особено отношение към правото.

И точно това незачитане на правилата може да изиграе лоша шега на руския президент и да провали бъдещите му планове. Путин наистина иска да "замрази" Европа. Европейските страни обаче вече са напълнили газовите си хранилища до критични нива. Да, при студена зима може да има недостиг на газ и поскъпване. Това обаче за пореден път ще убеди европейците в ненадеждността на "Газпром" като доставчик на гориво - ще бъде унищожена цялата декорация, изграждана десетилетия, още от съветско време.

Говорителят на шефа на Европейската комисия Ерик Мамер вече заяви, че спирането на "Северен поток" показва ненадеждността на руския "Газпром". „Това също е доказателство за цинизма на Русия, тъй като тя предпочита да гори газ, вместо да изпълнява договорите“, отбеляза Мамер. Европа ще трябва да премине към алтернативни доставчици и към алтернативни източници на енергия – тоест да направи това, към което европейците са били призовавани години наред както от американски политици, така и от собствените си експерти и журналисти, убедени в коварството на Кремъл. В отговор тези "песимисти" обикновено чуваха, че Москва не би рискувала с такъв огромен и печеливш бизнес - особено след като Газпром беше смятан за "портфейла" на Путин няколко десетилетия подред.

Но се оказа, че агресията срещу Украйна и конфронтацията със Запада са много по-важни приоритети за руския президент от печалбите и репутацията на неговия „портфейл“.

Източник: radiosvoboda org/ превод: Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кленя

    36 22 Отговор
    аре бегайте бе смотаните
  • 2 НЕкъпан вонящ СОРОСОИД

    40 26 Отговор
    Да да това мнение на някакъв български грантаджия е 100% така съгласен съм!!!
  • 3 Бля,бля

    56 30 Отговор
    Не ще я замрази ,а направо ще я вледени и това заслужават негодниците ,които слушат един кукумицин.
  • 4 С това руснаците

    51 69 Отговор
    се застреляха в крака. Няма кой да ги превърже. Бавно ще им изтече кръвта.

    Коментиран от #28

  • 5 Байденко

    75 35 Отговор
    Немски, френски, английски и американски танкове воюват срещу Русия, а тези реват за газ.
    Да си прибират танковете и санкциите и ще тръгне.
  • 6 Левски

    69 10 Отговор
    Уважаеми съграждани за пропагандата няма почивен ден! Честит празник!
  • 7 Даа

    50 52 Отговор
    Много проекти за алтернативни енергоизточници по света бяха забавяни и спирани. Щото имаше евтин газ. Сега дойде и тяхното време. Ще има нечуван бум на нови технологии. А путлер, завалията ще си гори газа.

    Коментиран от #33

  • 8 Американците

    54 14 Отговор
    Направиха всичко което е по силите им за да спрат северен поток 2 и успях а
    Нещо повече оказа се че успяха да спрат и северен поток 1
    А може би и всички пътища на газ и не фт от русия към европа
    Сега европейците ще трябва да купуват от други места и основно втечнен американски газ
  • 9 честен ционист

    21 12 Отговор
    Най много да му създаде мигрантски натиск по западната граница, ама той знае как да се оправя. Калашников и многоточие.
  • 10 Родолюб фон Барух

    7 18 Отговор
    Най после бизнес с Путин. Взех разрешение да пусна дървообработващи цехове за производство на танкове и хаймарси за доставка на Украина. Слава долара. Слава евро. Слава инфлация.
  • 11 Мдааа

    24 36 Отговор
    Украйна е започнала контра офанзива освободени са няколко селища и стратегически височини,унищожени са руски муниции и военни складове

    Коментиран от #29, #68

  • 12 Войната в украйна

    24 15 Отговор
    Е победа на американската политика

    Коментиран от #15

  • 13 Само нашият

    24 27 Отговор
    корумпиран гълъб счита Газпром за неизбежен.

    Коментиран от #20

  • 14 Левски

    50 26 Отговор
    И какъв е келепира на русия да продължава да подава газ по Северен поток 1? Така или иначе всички продължават да купуват руски газ от дъщерните компании на газпром само че на борсовите цени които са бомбастични а не по дългосрочните договори с минималните цени! После се чудете що на русия и на путин са им големи приходите! Русия ще доминира над целия свят просто такива са данните на тази държава тя притежава една осма от сушата на земята с всичките полезни изкопаеми в нея! Хайде честит празник на всички българи! И да си изберем някой който ще стопли отношенията с русия защото скоро време пак ще сме с тях!
  • 15 Иван Томов

    21 22 Отговор

    До коментар #12 от "Войната в украйна":

    Така е но победата на бойното поле е за русия
  • 16 Мдааа

    24 27 Отговор
    Байрактарите унищожават руските танкове и артилерия

    Коментиран от #31

  • 17 Урюрвкос

    26 9 Отговор
    какво прави турбината в Германия. По договор Газпром трябва да я вземе от Канада за да има гаранция от Сименс.
  • 18 Може ли да

    23 5 Отговор
    обясните за кои правила става дума. Кой пише тия правила? И правилата кого касаят и кого не касаят? Ние спазваме ли тия правила? България има ли полза или загуба от това?
  • 19 среднощен

    31 13 Отговор
    "На война, като на война"... Тежка зима се задава... От цялата работа печелят отново САЩ. Заради това Русия иска да изолира газопреносната мрежа в Украйна. Байдън и синът му - знаят защо.
  • 20 Само дето

    27 12 Отговор

    До коментар #13 от "Само нашият":

    На Газпром спря да им пука от вашите корумпирани гълъби, киртаци, бойковци, радевци и т.д.!
  • 21 Путин няма друг избор

    33 20 Отговор
    Ще продължава до последно да пробва всичко възможно. Като Хитлер. Пътя който е поел е еднопосочен.
  • 22 Професора

    21 14 Отговор
    Газ от Газпром за соросоидния съюз няма да има иначе може да плачете!

    Коментиран от #59, #70

  • 23 Помнещ

    22 5 Отговор
    Бежаз помня как САЩ и 5токолколониците обеждаваха ЕС да се откаже от руския газ и как САЩ ще задоволи нуждите на ЕС с газ и ще замести Газпром.
  • 24 Родолюб фон Барух

    25 8 Отговор
    Споко. Имам газ. Ще живеете и зимата. Малко по скъпинко ама кво пък. Газа е демократичен. От Русия ,но минава през мойта офшорка и сега е азерски от Русия. И скъпинко. Но от мене. Все едно от САЩ. Цената е същата.
  • 25 Аз съм

    17 8 Отговор
    Проблема е че,зимата няма да е само сега....

    Коментиран от #32

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 бобо

    13 5 Отговор
    Този материал е от сайта Поглед инфо, където, обаче има и други анализи,свързани с Русия и представящи ситуацията с войната и свързаните с нея проблеми в ЕС и света, в съвсем друга светлина! Но тук подобни материали не се публикуват!
  • 28 Язък

    11 6 Отговор

    До коментар #4 от "С това руснаците":

    Че си напълниха газохранилищата за зимата-а още през септември ще ги изпразнат.
  • 29 Язък

    3 9 Отговор

    До коментар #11 от "Мдааа":

    Че още не са освободили,донецк,херсон,луганск...и.т.н.
  • 30 Чичо Сорос

    15 8 Отговор
    Европа от евтин руски газ се откажи за мизерия голям се подготви. Да живее САЩ!
  • 31 Язък

    12 8 Отговор

    До коментар #16 от "Мдааа":

    Че АЕЦ запорожие,вече не дава ток на бандерите,а жиците се обръщат към ялта и феодосия..
  • 32 гост

    21 24 Отговор

    До коментар #25 от "Аз съм":

    Проблема е , че още тази зима Гермнания ще има два терминала , а до следващата година 6 !!! А до следващата пролет договори с поне 5-6 ДРУГИ доставчика на газ !!! Единствения коз , който имаше полуръста бяха тези 8-10 месеца , нужни на Германия да се пренастрои !!! Догодина Европа няма да иска руски газ на каквато и да е цена , а от 2024 дори официално вноса е ЗАБРАНЕН !!! Изобщо с всеки изминал ден Раша забравя , че някога е продавала на Европа !! Още след 3 месеца спира петрола , който носи 10 пъти по-големи приходи , въпреки че троловете тука само за газ плещят !!!

    Коментиран от #35

  • 33 1957

    15 23 Отговор

    До коментар #7 от "Даа":

    Путин велик! Само един той размаза цялата гейропа!

    Коментиран от #39

  • 34 Васил

    20 16 Отговор
    Стига сте ни занимавали с тази пропаднала компания наречена газпром след месец даже няма да има смисъл да съществува. Тя беше създадена за да доставя газ на Европа а като не доставя няма смисъл от нея да отива в небитието.
  • 35 Любопитен

    16 7 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    И къде са тези терминали?Защото днес зелените скочиха да се оставят две от трите АЕЦ-а за резерв за зимата.А да имаш информация от последните три дни какво става в Лайпциг,Дрезден и Хале ?

    Коментиран от #40

  • 36 Тошо

    9 13 Отговор
    ТАЗИ ШЕГА ТАКА ЩЕ РАЗПЛАЧЕ ЗАСЛУЖЕНО ЕВРОПА,ЧЕ СВЯТ ЩЕ И СЕ ИЗВИЕ.
  • 37 Слънчев вятър

    11 6 Отговор
    Чтобы все посмеялись, Европа должна бежать со скоростью спринта. Россия может сесть за чашку чая.

    Коментиран от #58

  • 38 Ами да

    17 16 Отговор
    Всичко ще му излезе през носа на "великия руски император"!
  • 39 2023

    14 12 Отговор

    До коментар #33 от "1957":

    путин велик сам се саморазмаза
  • 40 гост

    8 13 Отговор

    До коментар #35 от "Любопитен":

    Ми като слушаш само "говорит Москва" откъде ще знаеш къде са ? Не дават линкове , че да те зарина !!
    Германия си осигурява четири плаващи терминали за втечнен газ, бързайки да замени кремълските доставки !
    Германия планира да отвори първия си терминал в пристанището Вилхелмсхафен преди края на годината, което ще позволи внос на над 5 милиарда кубически метра годишно. Вторият плаващ терминал, също на норвежката компания Hoegh, ще бъде готов в началото на 2023 г . Като цяло те ще позволят внос на 10 до 14 млрд. куб. м., съобщиха от RWE. „Още през следващата година ще бъде възможно да се замени голяма част от руския газ“, обясни Андре Страке, председател на подразделението за търговия и доставки на RWE.
    Компанията Uniper ще преговаря от името на германското правителство за още два терминала с гръцката компания Dynagas. След като гръцките терминали влязат в експлоатация, Германия ще има минимален капацитет за регазификация от 20 милиарда кубически метра годишно, което е 50% от вноса на газ от Русия през 2021 г.

    Коментиран от #42, #44

  • 41 Слънчев вятър

    7 2 Отговор
    Кремъл подхваща грубите забележки на Марко Майкелсън и съветва нерешителните хора да не подписват собствените си присъди.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Иванов

    12 10 Отговор
    Путлер отдавна е най-богатия човек на земята. Не знам как това се връзва с комунизма в главата му. Да кажат нашите плиткоумни русофили.

    Коментиран от #47

  • 44 Иванов

    15 11 Отговор

    До коментар #40 от "гост":

    Добре си му казал, но червените чугунени глави , не поемат нищо друго ,освен комунизъм и путивизъм.

    Коментиран от #55

  • 45 Оня

    16 18 Отговор
    Богата и просперираща Европа ще се оправи и без Газпром , а сибирската гнус тепърва ще настига Сомалия по стандарт на живот
  • 46 Нострадамус от Злокучене

    10 16 Отговор
    "Великият Кремълски Стратег" се простреля в крака,още с нахлуването на Сибирско-Азиатската Орда в Украйна.Захапа стръвта,като най-обикновен гладен плъх.Всичко останало е опит за отлагане на неизбежният крах и разпад на РФ,както и неизбежният финал на Путин в стил Чаушеску,Садам,Кадафи или Милошевич.
  • 47 Слънчев вятър

    11 7 Отговор

    До коментар #43 от "Иванов":

    В Русия комунизъм няма. Има една от най-либералните икономики в света. Това спаси Русия от нашествието на Запада.

    Коментиран от #67

  • 48 Ха ха ха ха ХАРВАРД

    8 7 Отговор
    Спасението на евросъюза е в боба.Ядене на боб 3 пъти дневно 7 дни в седмицата
    и 364 дена в годината и пунктове съоръжени с гърнета в, който човек да се
    освобождава от газовете и оттам по тръби та в ТЕЦа.И накрая
    фалит за Русия.
  • 49 Иванушка 🇷🇺

    5 7 Отговор
    Путана я прибраха в сибир и от том за Хага, той си мисли, че е на учение, хиххихи, пъпо милиционерче си остата жужака
  • 50 дядото

    11 4 Отговор
    кой,кого ли изнудва в това време.великия запад щял да се откаже от руския газ,но когато му е удобно,щял да определя таван на цените на руската енергия и пр.и пр. и според този запад,русия и путин,тлябва да са съгласни с подобно изнудване и диктат.май няма да им се получи.
  • 51 Де да Знам

    7 9 Отговор
    За врага няма газ няма и ток както и за Украйна толкоз ще помислим кога да изравним Лвов с лицето на земята а може би центъра на Киев
  • 52 Поредното....

    14 8 Отговор
    Историческо самоубийство на най гнилата, мракобесна, агресивна и изостанала държава в Европа, в дългосрочен план масовата шизофрения която цари в цялата тази страна ще ги доведе до пълен крах и разпад, момента е исторически, света наблюдава как най несъстоятелната държава и бандитска държава е натиснала спусъка на своето самоунищожение, и това е без никой да и го причинява, самоубийството на това туморно образувание е най доброто което може да се случи на Европа и света.
  • 53 Лъжи на квадрат

    11 7 Отговор
    Поредната порция лъжи и измислици на слугите на краварите!

    Коментиран от #54

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 гост

    6 8 Отговор

    До коментар #44 от "Иванов":

    Още по-големия сеир е , че за свързването на терминалите към мрежата ще се използват наземните части на СП 1 и СП 2 , които вече няма да се ползват от ватниците , щото вече са скрап и те дори не могат да ги извадят от морето да ги претопят !! Ама да не му го казвам , че вече ще си посегне , хахах !!
  • 56 Истината

    13 6 Отговор
    "Что посеешь, то и пожнешь!"
    Европейците ще мръзнат не заради Путин, а заради своите управници!

    Коментиран от #66

  • 57 гаргамел

    7 4 Отговор
    А,бре какво става тук е пьлно с коментари от хора които могат да пишат правилно само на руски
  • 58 Хихи

    1 5 Отговор

    До коментар #37 от "Слънчев вятър":

    Ей, дурачок!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Кръпката

    12 4 Отговор
    Дълга, измислена, анонимна, пристрастна статия. Пълна с неистини. Срамно е медия а претенции да пише така. И за да не тръгвам с контраобяснения, питам: ако на Европа й трябва газ, СП1 е спрян, защото всички турбини без една не са на мястото си, тръбите през Полша и Окраина не работят, защо не пуснете СП2? Решението е чисто технически. Да, ама Канада се позовава на ембарго и фактически спира СП1, а Байдън заплаши че ще взриви СП2. Т.е. тия две страни съгласувано не дават възможност за подаване на газ, а се говори че причината е Газпром. Борбата е не толкова западнякът да е с нарушен комфорт, колкото немската икономика да се затормози максимално, което и ще стане. Много жалко.

    Коментиран от #65

  • 61 Може ли само да попитам,

    4 1 Отговор
    с какъв газ европейските страни са напълнили газовите си хранилища до критични нива. И защо ни принуждават да купуваме руски газ чрез посредници? Боже, прости им.
  • 62 Абе

    7 2 Отговор
    Нали не искате руски газ. Що продължавате да ревете тогава?
  • 63 Факт

    6 2 Отговор
    Ами който държи кранчето - той решава! Ама не било чесно! Моля??? Я пак?
  • 64 Глупости

    6 2 Отговор
    Това е вследствие от санкциите на ЕС, те им играят лоша шега - сами се вкараха в тоя капан
  • 65 Гражданин

    0 1 Отговор

    До коментар #60 от "Кръпката":

    Ей тва троловете са много компетентни!
  • 66 Гражданин

    2 4 Отговор

    До коментар #56 от "Истината":

    Европейците няма да мръзнат, те си имат всичко. Ще мръзнат руснаците в провинциите, където нямат снабдяване с газ, щото тръбите вървят на запад.
  • 67 Гражданин

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "Слънчев вятър":

    В Русия след царизма дойде болшевизма, а след него империализма.
  • 68 Бате Иво

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мдааа":

    Бе дигнаха некво знаме на неква барака
    Ама къде точно
    Па може тая барака да е със стратегическо значение знам ли
  • 69 И какво от това?

    4 5 Отговор
    Дори и да "вледени" Европа за една зима това ще бъде пировата победа на Путин.Европа няма да изчезне и няма да се изпари.Просто ще си намери друго решение,друга алтернатива,различна от руската.И кой в крайна сметка ще изгуби?отговора е предизвестен......Жалко,недалновидността и късата памет тикат Русия към дъното.Тя бързо забрави,че без Запада и Американския ленд-лиййз нямаше да спечели войната срещу Хитлер(справка - мемоарите на маршал Жуков!).Но каквото - толкова,кой каквото САМ си направи и Господ не може да му го стори!
  • 70 бокоБРАВО КИРОАЛООО

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "Професора":

    АЛОО СЪРВУЛИ ОТ ЕС НАЛИ НЕ ИСКАХТЕ ГАЗ ОТ РУСИЯ СЕГА ЗАЩО ПЛАЧЕТЕ ???? ВЪРВЕТЕ ДА ИЗРАЖДАТЕ БЕБЕТА КАТО ШЕФА НА ЕС АКУШЕРКА ...КОЯТО РАЗБИРА ОТ ИКОНОМИКА ???
  • 71 Путин ще се моли за клиенти

    2 3 Отговор
    Адолф путин ще търси клиенти ,за да изкара някоя рубла!