Last news in Fakti

18 Септември, 2022 19:00 8 522 128

Владимир Путин и Си Дзинпин: Все по-неравностойни отношения

  • русия-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • кремъл

Вместо да оставя махалото да се люлее, може би за Москва е по-разумно да гледа и в двете посоки

Владимир Путин и Си Дзинпин: Все по-неравностойни отношения - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Искате да разберете Русия?

Представете си гигантско махало, което се люлее много бавно насам-натам. Това се случва от векове тук.

То се люлее в едната посока и Русия гледа на запад към Европа, а страната се възприема като неоспорима част от европейската цивилизация.

Друг път махалото се люлее в обратна посока и Русия гледа на изток. Нейните управници заклеймяват западната цивилизация, западните ценности и заявяват, че бъдещето на Русия е в Азия.

Напомня ли ви за някого?

С Владимир Путин руското махало твърдо се е насочило на изток.

Това едва ли е изненадващо: решението му да нахлуе в Украйна направи Русия парий на Запад, а страната му бе засегната от западни санкции. Президентът на САЩ Джо Байдън нарече Путин "диктатор-убиец"; министър-председателят на Обединеното кралство Лиз Тръс по-рано го нарече "отчаян измамник".

Китайският президент обаче използва съвсем различен език.

"Скъпи мой стари приятелю!", възкликна Си Дзинпин, когато двамата лидери се срещнаха в кулоарите на регионална среща на върха в Самарканд, Узбекистан.

От своя страна президентът Путин похвали "приятелството между Китай и Русия" и тяхното "стратегическо всеобхватно партньорство".

Двамата лидери споделят сходни възгледи за света. И двамата пропагандират идеята за алтернативен световен ред: "многополюсен свят", в който техните държави действат като противовес на Запада, по-специално на Съединените щати.

И така, може ли в случая да се каже: Путин и Си - "най-добри приятели завинаги"?

Не съвсем. Първо, в глобалната политика рядко съществуват "най-добри приятели". И второ, става дума за все по-неравностойни отношения.

Нахлуването на Путин в Украйна, което не премина по план, отслаби Русия. Кремъл признава, че руската армия е понесла "значителни загуби", а западните санкции оказват силен натиск върху икономиката. В отношенията между Русия и Китай все повече се усеща, че Русия е младшият партньор.

По време на срещата им Путин призна, че Китай има "въпроси и опасения" относно ситуацията в Украйна. Това беше неочаквано признание от страна на Кремъл, че т. нар. специална военна операция на Русия предизвиква известно безпокойство в Пекин.

След като изгори мостовете със Запада и предизвика енергийна война с Европа, Путин се опитва да се насочи на изток (той самият не си е оставил голям избор). Путин се надява да преориентира руската икономика и да намери нови пазари за руския петрол и газ. Това е доста голямо предизвикателство.

"Надеждата е, че тази промяна ще проработи и ще донесе надеждни дивиденти за Русия. Но аз не виждам това да се случва", казва професор Сергей Радченко, от училището за международни изследвания към университета "Джонс Хопкинс". "Това, от което Русия се нуждае, в крайна сметка, е на Запад: неговите технологии, неговите пазари.“

"Русия се нуждае от западни технологии, за да разработва петролни и газови находища в морето, и има голяма въпросителна дали Русия ще може да направи това без подкрепата на Запада.“

"Много трудно е да се промени посоката на газовите потоци. Съветският съюз и Русия прекараха десетилетия в изграждане на мрежи от газопроводи към Европа и именно там се намира физическата инфраструктура. Много е трудно да се преориентират руските енергийни пазари към Азия".

Срещата на върха, на която присъстват Путин и Си, е среща на Шанхайската организация за сътрудничество или ШОС. Наред с Русия и Китай в нея членуват четири централноазиатски държави - Казахстан, Узбекистан, Киргизстан и Таджикистан, както и Индия и Пакистан.

За президента Путин събитието е възможност да покаже, че въпреки международните санкции и опитите на Запада да изолира Русия заради нахлуването в Украйна, Москва все още има силни приятели.

"Русия обича да изтъква, че изолацията ѝ от Запада е само на Запад и че светът е многополюсен", отбелязва проф. Радченко. "Но това, което е интересно, е, че целият баланс на силите в ШОС и в Централна Азия се променя и се отдалечава от Русия.“

"Путин е в Самарканд в момент, когато е затънал във война, която губи. В същото време за първи път държавите в Централна Азия водят собствена политика. Това се забелязва най-вече при Казахстан, който е много самоуверен при отношенията си с Русия. След като Русия нахлу в Украйна, Казахстан не оказва такава подкрепа, на каквато се надяваше Путин. Налице са интересни промени в баланса на силите."

Докато Кремъл популяризира своя завой на изток, си струва да си припомним един ключов момент за Русия. Тази държава - най-голямата в света - се простира на два континента - Европа и Азия.

Вместо да оставя махалото да се люлее, може би за Русия е по-разумно да гледа и в двете посоки.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Китайците може да са комунисти

    54 98 Отговор
    но не са социопатични uзpoдu като Путин.

    Коментиран от #25, #85

  • 2 Много неграмотно

    79 25 Отговор
    Написано. ☺
  • 3 Бай Гого

    53 93 Отговор
    Много ясно ,как може да са равностойни Китай и кочината пРосия,все едно да се сравняват Канада и Буркина Фасо ?????!!!

    Коментиран от #108

  • 4 хайде наново

    73 23 Отговор
    преди 2 дни мина подобна статия. Нимой не и обърна внимануе и сега пак.
  • 5 Русофил

    30 54 Отговор
    Си пак е отказал на Путин да ни дава заеми. Не ни вярва, че ще ги върнем.
  • 6 Си видя, че са му се свили сърмите

    37 65 Отговор
    и почна да се облизва. Ако ударят рамо на САЩ и Европа да осъдим престъпниците от Кремъл, хем ще си възстановят пазарите ни, хем ще отхапят голямо парче от РФ, за суровини. Те имат стара вражда с русия. Руснаците убиха 30000. китайски войници на острова, седемдесетте години. Това не се забравя

    Коментиран от #9, #12

  • 7 ТаУмВзе

    60 27 Отговор
    Британчето изгуби позиции в Африка и най вече в Индия и сега кризира яко. 21 век е на Китай.
  • 8 Свобода за Асанж

    57 35 Отговор
    Западът е тоталитаризъм и безправие.

    Коментиран от #67, #128

  • 9 На никого не му трябват

    57 38 Отговор

    До коментар #6 от "Си видя, че са му се свили сърмите":

    пазарите на ЕС. ЕС вече няма какво да предложи. Бита карта. А дружбата на Мао със Сталин не се забравя.

    Коментиран от #22, #24

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пучо Капучо

    48 32 Отговор
    Напротив, все в по-равтостойно положение са Раша и Чайна - едните запукаха окрайна, а другите чрез харпче залюшкаха Тайван, че нещо там много прокраварски станаха настроенията...тамън е работата.

    Коментиран от #114

  • 12 въzрожденче

    21 9 Отговор

    До коментар #6 от "Си видя, че са му се свили сърмите":

    запри че ме втресе
  • 13 Путин

    64 26 Отговор
    Путин:Земята в Украйна отдавна е продадена на американски компании, те изнасят своето зърно (С ВИДЕО)
    „От Украйна американците всъщност изнасят собственото си зърно“. Това заяви днес на срещата на страните от ШОС президентът на Русия Владимир Путин. И поясни: „Американците са прагматични хора. Когато говорим за износа на зърното от Украйна, знаете ли кой го изнася и чия собственост е то? Огромната част от това зърно е собственост на американски компании. Оказа се, че земята в Украйна отдавна е продадена на американски компании, това е тяхно зърно, те изнасят своето зърно“, обясни руският лидер.
    Ето доказателство за твърденията на Владимир Путин: Чети Три големи американски мултинационални компании купиха 1,7 милиона хектара украинска земеделска земя.

    Коментиран от #47

  • 14 оня с коня

    23 35 Отговор
    Добре написана статия,но решително не съм съгласен със съвета към Русия че е по-добре да гледа и в двете посоки.НЕ МОЖЕ да се седи на 2 стола - пада се на земята!Ще иска да гледа русия като нещастната Сърбия и в двете посоки,пък Запада "благосклонно" ще й го позволи?...
  • 15 ТаУмВзе

    9 5 Отговор

    До коментар #10 от "ТаУмВзе":

    Убав краден Ник сладур. Хахаахх
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ВажнотоЕ

    33 19 Отговор
    Да не се ползват долари

    Коментиран от #87

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 пиночет

    23 8 Отговор
    Ахмед Доган е голям фен на Путин!

    Коментиран от #23, #52

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 На китай

    32 26 Отговор

    До коментар #9 от "На никого не му трябват":

    Трябват им платежоспособни и предвидими пазари, а не индийския милиард и половина голи и боси цветнокожи, нито пък Африка или проблемната Южна Америка. В ЕС, Сащ , Великобритания, Канада и Австралия са хората с парите.

    Коментиран от #29, #125

  • 23 Е нали той е главния кагебейски агент

    11 8 Отговор

    До коментар #20 от "пиночет":

    тук. Той е руския губернатор тук. Бойкое само управител.
  • 24 Китай без производство в огромни мащаби

    29 18 Отговор

    До коментар #9 от "На никого не му трябват":

    ще се сгромоляса за две години. Нямат ресурси, а само заводи. Дори и да им подарява Путин всичко, не излизат сметките, ако не можеш да продаваш бързо и със постоянни огромни обеми.

    Коментиран от #31, #39

  • 25 кравар долен

    36 27 Отговор

    До коментар #1 от "Китайците може да са комунисти":

    ......Путин е велик лидер . ....вие си плюйте докато краварите са още наоколо .

    Коментиран от #38, #90

  • 26 БОШКО

    24 18 Отговор
    ББС ДОИЧЕ ВЕЛЕ КОИ ГИ ЧЕТЕ ТЕЗИ ПОМИИ
  • 27 НЕ Е СРАМНО МОСКАЛ ДА БЪДЕ ПРОВИНЦИЯ

    20 26 Отговор
    НА...ПОДНЕБЕСНАЯ!!
    СРАМНО И КОМИЧНО БИ БИЛО АЛКАШИТЕ ДА СЕ ПРЕДСТАВЯТ ЗА...РАВНОСТОЙНИ НА ГИГАНТА КИТАЙ
  • 28 Метафората

    21 14 Отговор
    е добра, но трябва да се добави, че това е и едно въртоглаво, шизифренично махало, което няма мира със себе си. Били братя с украинците, нямало украинци, щели да ги освобождават, но пък искали да ги изтрепят, да нямат ток, вода...
  • 29 Сам го каза

    30 21 Отговор

    До коментар #22 от "На китай":

    на захад са хората с хартийките, с които скоро нищо няма да може да се купи.
  • 30 избор

    26 29 Отговор
    На последната им среща, Байдън каза на Путин, че Рсия тябва да избира между западния свят и Китай. Путин реши да прави трети център в света, но се превърна в патерица на китайските интереси.

    Коментиран от #91

  • 31 Вътрешният им пазар

    30 18 Отговор

    До коментар #24 от "Китай без производство в огромни мащаби":

    е достатъчно голям. Защо да продължават да правят подаръци на САЩ и ЕС? Русия вече не иска долари от Китай.

    Коментиран от #37

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 факт

    8 9 Отговор

    До коментар #10 от "ТаУмВзе":

    не не,по важно е че линейката идва към вас.
    Бъди готов
  • 34 Бузов

    14 9 Отговор
    А Румян верва в победата на гнома орк!
  • 35 един от многото

    17 4 Отговор
    Абе те и на коча , като махалото се клатят на всякъде , ама не падат!
  • 36 Тошо

    17 9 Отговор
    ВВС СА DW на квадрат. Манипулации до откат.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Велик лидер, охраняван от малка

    14 22 Отговор

    До коментар #25 от "кравар долен":

    армия денонощно, в бункер в страна където гърмят само балони, така ли Или Президент във полуразрушена страна във война и с ежедневни въздушни удари и стрелба. И пак не се е заключил. Даже ходи регулярно до фронта да окуражава войниците. Гнис ме е от теб и такива като теб. Щом го оправдавате значи сте социопати и потенциални извършители на тежки престъпления срещу личността,

    Коментиран от #77

  • 39 Пучо Капучо

    28 10 Отговор

    До коментар #24 от "Китай без производство в огромни мащаби":

    Така е, но обърни внимание - производство не може да има без енергийни ресурси. А Русия е пълна с енерг. ресурси. А Китай е зле с енергията. Така, че редът е - първо енергията, после производството. Извод: Русия е не по-малко важна за Китай, отколкото западните страни.

    Коментиран от #50

  • 40 Мамул

    20 10 Отговор
    Концентрирайте се върху погребението. Този път Русия ще се справи с подмолните ви дейности..
  • 41 Гражданин

    17 10 Отговор
    Никакво махало, пълни глупости. След царизма дойде болшевизъм, диктатура след диктатура, култ към вожда, никой и никога там не е чувал за парламентарна демокрация.
  • 42 BBC Украйна!!??? Фейкове

    20 12 Отговор
    Не се получава, да, сбиете клин между Русия и Китай!! Опитвайте!!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Варненец

    14 22 Отговор
    Всичките "приятелски" държави им го навряха яко на рашките. Никога пашки президент не е бил унижаван толкова, колкото в последния месец. Ходи на срещи с уж приятелски държави, които му обещават неограничено количество люцерна, но го карат да чака половин час , за срещата. По слешен от Путлер, не е съществувал. Пък нека си завре ядрения арсенал в ... никой няма да му разреши да го ползва. Нали не си мислите, че тези нямат началници???
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 гост

    22 25 Отговор
    Само да обясним все пак на изперкалите азиатолюбци за какво иде реч !! Всичките тия "велики" азиатци като махнеш Китай , тоест Раша , Казахстан , Пакистан , Афганистан , Узбекистан , Таджикистан и Индия , взети НАКУП са ПО-МАЛКА икономика от Германия !!! Да не говорим за Япония , а за ЕС И САЩ не могат да мечтаят и след 200 години !! Единствената която има някакви реални перспективи за развитие от тая групичка е Индия , ама примерно да настигне Япония след поне 15-20 години , другите са пълен леш !! А приказките как Раша щяла да замести с такива пазарите на ЕС и САЩ са не просто малоумни , те показват само пълен дебилизъм !!

    Коментиран от #92, #94, #117

  • 47 Гражданин

    20 19 Отговор

    До коментар #13 от "Путин":

    А къде беше ти, бе, офицерчето от кгб? Защо пропусна шанса да спечелиш Украйна? Защо ссср загуби цялата източна Европа? Дали защото нямаше танкове и оръдия? Имаше, обаче хората навсякъде ви казаха - вървете си в Сибир, не ви искаме болшевизма! Това е причината за главоломната катастрофа, след която ще останат парчета от Русия.
  • 48 Госあ

    25 17 Отговор
    Банковите транзакции са мерило за прекупвачи, важното е, че Китай и Русия имат научно-техническо сътрудничество както в енергетиката и космоса, така и във военната индустрия. Китай може да предложи абсолютно всичко произвеждано на планетата Земя на достъпни цени, а Русия притежава по голямата част от ресурсите на планетата Земя.

    Коментиран от #53, #55

  • 49 БСП на Бунището

    15 14 Отговор
    В освободените територии на Крим, украинската армия откри мини за минохвъргачки М48 Китайско производство....Що сте толкова Наивни бе - Русия Възражда Комунизма.....

    Коментиран от #64

  • 50 Варненец

    17 15 Отговор

    До коментар #39 от "Пучо Капучо":

    И ако няма кой да ти купува продукцията, за какъв чеп ти са енергийните ресурси и производството? На кого ше го продаваш, на тея дето ти дават енергията ли???? Така западна комунизма, сега пак така ще западне рашката.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ахмет Доган

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "пиночет":

    Вече не...
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Умни хората

    15 13 Отговор
    Ако другаря Путин беше получил капитулацията на Украйна на първата седмица обстановката днеска щеше да бъде много различна..грешната им преценка ги закопа..такива маневри изток запад отнемат години през това време икономиката им ще оре дъното..отделно май се връщат към съветската икономика
    което е голяма грешка..защото Китай правят друго тяхната икономика е частна..отделно Китай има неограничен човешки ресурс докато руското население е неравно разпределено и периферията винаги ще бъде зле икономически..за момента руснаците крепят положението но могат във всеки един момент да рухнат..това което се случва при тях не е стабилна устойчива политика..тая инвазия не им носи нищо дори и да завземат някаква земя в Украйна цената която ще платят е огромна
  • 55 ..........

    12 8 Отговор

    До коментар #48 от "Госあ":

    Много оптимизъм лъха от твоето писание, само знай че в живота никога не се сбъдва това което мислиш и желаеш, намесват се други фактори, а това което си написъл за вечната дружба между Китай и русия...забрави, няма такъв филм, а нали знаеш че уморените коне ги убиват.

    Коментиран от #57, #96

  • 56 Варненец

    8 13 Отговор

    До коментар #51 от "Бесен- _Язовец":

    Малко по-спокойно, че така се получават инфаркти, особено след 5 бустера, не се пени толкова :) Никой не ти пречи да си заработваш копейките, ама извън рашка, нищо не струват, дори и в рашка нищо не струват :)
  • 57 Госあ

    14 10 Отговор

    До коментар #55 от "..........":

    Това не е оптимизъм, а самата истина. Западния пазар е привлекателен за Китай, но с Русия получава сътрудничество и ресурси. И като цяло, идеята е пазарната икономика да бъде заменена с планова, както в Китай и БРИКС, така и в целия свят.

    Коментиран от #58, #59, #63

  • 58 Варненец

    9 10 Отговор

    До коментар #57 от "Госあ":

    Аха, викаш, щото плановата икономика се доказа в световен мащаб. Ти на 15 ли си? Баба ти ли ти говори недомислици?

    Коментиран от #118

  • 59 Не точно

    8 1 Отговор

    До коментар #57 от "Госあ":

    В Китай даже и през времето на империята никой не е барал търговците..в момента комунистическата партия там е новата мандаринска класа която управлява държавата..комунистическата идеология и правила са за масите за да не размишляват много много..политическата традиция в Китай е силно консервативна няма как да тръгнат да разрушават работеща икономика за нищо насреща

    Коментиран от #68

  • 60 Да,бе

    10 4 Отговор
    Абсолютно неравностойни отношение,Китай 5000 години история,Русия няма и 1000 години,Китай поляга пред Златната орда,Русия я смачква,а относно Сибир- те ако можеха щяха да си го вземат преди хилядолетия.

    Коментиран от #61

  • 61 Дам

    12 8 Отговор

    До коментар #60 от "Да,бе":

    През средновековието на никой не му е трябвало безполезна пустош в която не расте храна..руснаците владеят Сибир защото никой друг не е имал интерес към него

    Коментиран от #65

  • 62 Бай той Толстой

    17 9 Отговор
    Европа приключва,всички го виждате.Студ,глад и вандали ви чакат.Имат да ви мъстят поколения пострадали,по всички краища на света Ще бъде библейско.

    Коментиран от #66

  • 63 Планова икономика ли????

    4 3 Отговор

    До коментар #57 от "Госあ":

    Какво пишеш бе??, каква планова икономика..какви пет лева?
  • 64 Бай той Толстой

    7 3 Отговор

    До коментар #49 от "БСП на Бунището":

    Китайския комунизъм е подходящ за Европа.дсй боже.вие искате да си седите в къщи и да получите ядене.е,няма вече.

    Коментиран от #86

  • 65 Да,бе

    13 0 Отговор

    До коментар #61 от "Дам":

    Средновековието не е 5 000 години,но неграмотността е почти вечна.

    Коментиран от #71

  • 66 Варненец

    4 11 Отговор

    До коментар #62 от "Бай той Толстой":

    Главата ти е приключила и то отдавна. Колко копейки вземаш на пост? Да ти кажа, копейките извън рашка, нищо не струват, то и там нищо не струват, ама ти си вярвай :)
  • 67 Варненец

    10 7 Отговор

    До коментар #8 от "Свобода за Асанж":

    А рашка е идеалната демокрация, отиваш в затвора за бял лист на червения площад. Ти имаш ли поне една мозъчна клетка в главата? Това копейкините сте за освидетелстване.
  • 68 Госあ

    8 8 Отговор

    До коментар #59 от "Не точно":

    С голяма част от нещата съм съгласен, точно затова мисля, че системата в Китай в момента е най добрата и точно тя е в състояние да въведе планова икономика и разпределение на благата в обществото според йерархичен социален рейтинг и ИИ. С плановата икономика прецизно ще се регулират потоците на потребление и производство независимо от невидимата ръка на пазара и капитала. Абсолютно никой не може да отрече, че ККП вдигна стандарта на живот на населението на Китай с невиждани темпове последните няколко десетки години, така че никой не може да я упрекне, че не е социална.

    Коментиран от #70, #73

  • 69 Фи14

    4 7 Отговор
    Хипотетично това което Русия прави с Украйна,е все едно САЩ да го направи срещу Канада.Даже населението на Украйна и Канада е еднакво по брой. Та ако САЩ анексира Канада става най голямата по територия държава в света и Русия губи челното място.
  • 70 Госあ

    13 8 Отговор

    До коментар #68 от "Госあ":

    Сътрудничеството между Русия и Китай в ядрената енергетика се превърна във водещо в света. Очаквам и космическата програма да стане такава. Военната сила между двете страни е внушителна също така.

    Коментиран от #80

  • 71 Дам

    10 4 Отговор

    До коментар #65 от "Да,бе":

    Кво искаш ренесанса ли да обхвана?? Отговори си сам защо Китай никога не са завладяли Монголия на първо място..там няма нищо което да желаят населена е със диваци на коне и всичко което става за ядене бяга бързо..Китай е уседнала градска цивилизация плюс че са били най-голямата държава в света хиляди години и абсолютно самодостатъчни

    Коментиран от #75, #83

  • 72 От опорните точки на Дойче Велето

    9 8 Отговор
    минаваме към опорните точки на Би Би Си. В тази връзка - човек може да проследи от 1999 г. насам подобни опорки в западната преса как икономиката на Китай ще рухне всеки момент. И така над 20 години. Преди няколко дни пак един "експерт" разсъждаваше в ЮТюб как до 15 септември китайската икономика със сигурност ще се разпадне. Е, как може да вярва човек на подобни писания? Новата опорка за Русия е, че санкциите ще проработят, но Европа трябва да затегне коланите и да помръзне една зима само и само да уязви РФ. Досега тези прогнози не се сбъдват, напротив. Дори в британската преса пуснаха сравнение на цените там и в Русия и се оказва, че тези в Русия всъщност падат за разлика от тези на англосаксите. Така че ще видим... Но ще е тежко за Европа, това поне е сигурно.
  • 73 Варненец

    14 9 Отговор

    До коментар #68 от "Госあ":

    Ти не разбра ли, че си не много умен, плановата икономика се провали тотално още преди 30 години. За чий му е на някого да я въвежда отново?
    Надявам се да ти плащат за глупостите, които пишеш. А Китай дори тогава не бяха на планова икономика и не бяха в добри отношения с сесерето.

    Коментиран от #74, #76

  • 74 Госあ

    8 6 Отговор

    До коментар #73 от "Варненец":

    Аве всички от Варна ли сте умни като Костя :)))
  • 75 Да,бе

    10 1 Отговор

    До коментар #71 от "Дам":

    Чети бавно 5 000 години,какъв Ренесанс,бе!Нямало е Римската империя,само Египет и Персия евентуално.Христос се е родил след 3 хилядолетия,пък Мохамед още е нямал козичка...

    Коментиран от #81

  • 76 Госあ

    7 7 Отговор

    До коментар #73 от "Варненец":

    Нещата ще тръгнат от Китай към БРИКС и после ще трябва и другите да ги приемат, искат или не искат. Най малкото заради глобалното затопляне ;)

    Коментиран от #78

  • 77 кравар долен

    8 10 Отговор

    До коментар #38 от "Велик лидер, охраняван от малка":

    Не ми пука дали те е“ гнис“, защото от две изречения си личи краварската пропаганда ,да славите нацисти и техните престъпления ги приписвате на руснаците . Не ви миават номерата ,укронацистите никой не може да ги отърве от руснаците .....

    Коментиран от #79

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Варненец

    13 8 Отговор

    До коментар #77 от "кравар долен":

    Нацистите са рушляците, още от вемето на сталин, объркал си посоката, пич.
  • 80 Варненец

    10 6 Отговор

    До коментар #70 от "Госあ":

    Хапчетатаааа, не ги забравяй, пий ги редовно. Скоро, като се утече хобит, русофилията ще стане световно психично заболяване.
  • 81 Дам

    9 3 Отговор

    До коментар #75 от "Да,бе":

    Ти кое не разбра че в Сибир не е имало нищо което Китай да желае и от което има нужда допреди 50 години..те след падането на императора са водили гражданска война до 45 година индустрия развиват от времето след Мао
    Руснаците са завладели Сибир без военна сила и са добивали кожи там до 1900 година когато почват да строят жепе линии и ползват района за санаториум на непослушните..
  • 82 Голем смех

    9 6 Отговор
    Стратегическата близост с Китай води до безкрайно изсичане на вековни руски гори, огромни композиции въглища и метал. Китай е като лешояд. За символични суми обезкоства мускувията. Отдалечавайки се от цивилизования Запад и попадайки в лапите на другаря Си, рашка ще пропадне окончателно...
  • 83 Китайците са самодостатъчни,

    12 5 Отговор

    До коментар #71 от "Дам":

    ама друг път. Без износа, няма да има и по паничка ориз за човечетата. А 80 процента от техния износ е за Европа и Америка. А нагази лука Си и изгоре...
  • 84 666

    11 6 Отговор
    Дори слабо развитите азиатски държави разбират, че без технологиите на запада и Америка са обречени. От Русия няма какво да получат.
  • 85 Хахахаха

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Китайците може да са комунисти":

    Великият ВВПутин унищожава успешно нато и има огромната подкрепа на целият свят! Хахахаха!
  • 86 Гост

    10 4 Отговор

    До коментар #64 от "Бай той Толстой":

    Който в Европа иска китайски комунизъм да заминава за Китай. Ний не искаме китайски комунизъм и социален рейтинг и да та управляват с дистанционно.

    Коментиран от #109

  • 87 Иво

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "ВажнотоЕ":

    Първобитните държави не използват пари, само си разменят стоки ако имат такива.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Иванушка 🇺🇸

    11 6 Отговор
    Русия е толкова изостанала ,че дори африканските държави не искат Путин за партньор.🤩
  • 90 Ленин

    6 3 Отговор

    До коментар #25 от "кравар долен":

    Ти виждал ли си крава,бе? във Русия е пълно със крави и пръчове юхахахаааа!!!
  • 91 квс

    8 7 Отговор

    До коментар #30 от "избор":

    Ами той Путин искаше мнополярен свят и го получи. А в Самарканд азиатските лидери му показаха къде му е мястото в този многополярен свят, на диванчето, при аутсайдерите

    Коментиран от #101

  • 92 Шико

    6 4 Отговор

    До коментар #46 от "гост":

    Задачка:
    Ако Азия спре да изнася за Германия, колко канцлера ще се сменят за 5 години?
    Засега само Русия спря да доставя газ и германците се нуждаят от внос на психиатри.
  • 93 086

    1 0 Отговор
    Доста слабо.
  • 94 Охо-бохо

    10 5 Отговор

    До коментар #46 от "гост":

    Знаеш ли каква е икономиката на банките? Купуват пари и продават пари. И когато намерят предатели задлъжняват държави и после разполагат с ресурсите им. Само, че ресурсите и труда са реалност, а парите са виртуалност, която е сила само при промиване на мозъци.
  • 95 Изгрев

    4 5 Отговор
    С махала се разсъждава в средновековен европейски типаж. Изтока никога не използва махала! Никога. Само като видях това в първото изречение и вече беше ясно, че автора никога не е разбирал изтока, нито пък някога ще го разбере.
  • 96 Мнение

    8 4 Отговор

    До коментар #55 от "..........":

    Умерените коне ги убиват на запад. Никога на изток. На изток коня е свещен. Убиеш ли кон, мъртъв си. Оставят ги да живеят до дълбока старост. Дори и прабългарите са били такива. Традиция от изтока. Та, като не познавате изтока, не правете умозаключения, които противоречат на източния начин на мислене. Не го разбирате, очевидно е!
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Бамбук

    1 4 Отговор
    Доста слабо. Авторите може би забравят, че Русия, чисто географски се намира и в Европа и в Азия. Следователно няма нужда да се клати насам-натам, защото си е стъпила стабилно и на 2-те. Относно изолацията е достатъчно да се съпостави населението на колективния запад към останалата част от света и става ясно кой е алтсайдера.
  • 100 Бамбук

    4 3 Отговор
    Авторите може би забравят, че Русия, чисто географски се намира и в Европа и в Азия. Следователно няма нужда да се клати насам-натам, защото си е стъпила стабилно и на 2-те. Относно изолацията е достатъчно да се съпостави населението на колективния запад към останалата част от света и става ясно кой е алтсайдера.
  • 101 Помнеща

    8 3 Отговор

    До коментар #91 от "квс":

    Шшшшшшът. Нито дума за диванчета, че още помним как Урсула седя права на срещата при Ердоган и накрая никой не й донесе стол и тя седна на диванчео за преводачките. За това, тиииихо.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Ученият котка

    2 2 Отговор
    Китай разбира, че той ще бъде следващият жертвен овен.
  • 107 7777777

    7 1 Отговор
    Препоръчвам на всички да проследят на запис какво мнение дава за срещата и за санкциите срещу Русия главния редактор на LA7 Виторио Фелтри.Така ще разберете истината за срещата на ШОС.От факти освен лъжи и пропаганди друго няма да научите .
  • 108 Ехо

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Гого":

    Краварите да не са равностоини на Китай.
  • 109 Госあ

    3 5 Отговор

    До коментар #86 от "Гост":

    Както казах и да искаш и да не искаш, няма значение. Съвсем логично е страната с най развит ИИ и форма на управление (предвид времето, което съществува) да направи модела. Когато и останалите от БРИКС го приемат, просто защото е най добър, ще се приеме и от целия свят. Както и Путин отбеляза - капитализма е изчерпан, Китай отиват по напред, като казват че пазарната икономика може да бъде заместена с планова, като дори се въведе и йерархично разпределение между хората.
  • 110 Употреба на кинжал

    5 5 Отговор
    Да си отсече европейския крак, да си осакати азиатския и да си отстрани мозъка - специална операция.
    Днеска руските изстрелват кинжал, но пада в Русия и жителите го вземат за НЛО, отиват да видят и... Но понеже е руско оръжие, само са се по.рали.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Хаха

    3 4 Отговор
    Краварите сближиха Русия и Китай повече от всякога.
  • 113 Перо

    6 3 Отговор
    Губеща е Европа,защото подобно на предизвиканата война в Украйна,предизвикаха и необмислените санкции, които не засегнаха Русия,но удариха здраво ЕС! Сега Урсула апелира да не се къпем,да не ползваме парно,да ползваме градски транспорт и да си плащаме здраво! Спират и градското осветление,след 22,00 ч.,затрудняват силно индустрията! Това е самозастрелване в крака,в името на един ционистки,превратаджииски режим,извършващ геноцид на една група от населението и агресивни,анти-руски действия от десетилетия и получаващ заслуженото си от руската армия! Путин каза на срещата,че военната операция касае териториите,на които се извършва геноцид и се ползват само контрактори на руската армия,а не редовните въоръжени сили на Русия!

    Коментиран от #120

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Тити

    4 2 Отговор
    За Китай Рашистите са консуматив и не струват и копейка
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 хахаха

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "гост":

    Индия е ПЕТА икономика...а ти продължавай да сънуваш...
  • 118 хахаха

    5 2 Отговор

    До коментар #58 от "Варненец":

    Навсякъде има планова икономика....ти да не си мислиш, че големите корпорации произвеждат на юрус, осланяйки се на "свободния" пазар? Наивник...
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Шляхтиц

    6 5 Отговор

    До коментар #113 от "Перо":

    Нямам цифри, но почти съм убеден, че украинци като брой население са по-малко от другите етноси, руснаци, поляци, унгарци, словаци, румънци, молдовани. Териториите, дадени на Украйна от СССР са населени най-вече с руснаци, Донбас, Херсон, Харков, Одеса и с поляци, Лвов, Житомир. Русия е правото си да си върне тези територии, още повече, че в тях е извършван геноцид спрямо коренното население.

    Коментиран от #122, #127

  • 121 Браво !

    1 0 Отговор
    Кой ли му плаща на това професорче, сергейчо?
  • 122 Браво !

    2 0 Отговор

    До коментар #120 от "Шляхтиц":

    Забрави българите!
  • 123 Човек

    4 3 Отговор
    Русия е прекалено голяма и прекалено изостанала. Време й е да се разпадне.
  • 124 Братски

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Червената Соня 🇻🇳":

    славянски, не пиши простотии.Украйна се управлява от САЩ, понеже е продадена цялата, за това украинците са на предните линии, а наемниците на втора линия, за да не допускат отстъпление и да ги чешат с автоматите, ако такова има. Това показва, че за тях човешкия живот на украинците е нищожен и служат за разходен материал.
  • 125 Я па ти свешник

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "На китай":

    след някой друг ден като ги свие студа и късия, ще ги видиш гологъдите западналяци как ще се влачат по копем и ще се молят. То от богата Гермяния, повече от половината нява да са в състояние да си платят сметките. Вече започнаха да спират големи компании,които пускат работниците си в неплатен отпуск за неопределено време, ако това не е криза и то в самото начало повече здраве му кажи.
  • 126 Урюрвкос

    2 2 Отговор
    така е защото европейската цивилизация роди фашизма и периодично руското махало (метла) идва да го измита
  • 127 Човек

    2 2 Отговор

    До коментар #120 от "Шляхтиц":

    Знаеш ли защо има толкова руснаци в Украйна? Сталин избива 10 милиона украинци с Гладомор в началото на 30-те и заселва опустелите земи с руснаци. Гладомора и Холокоста са двата най-големи геноцида в човешката история. За една зима Сталин избива четвърт от цялата украинска нация. Бандера се появява в отговор на този геноцид. Той се съюзява с нацистите с цел оцеляване на украинците. След като успяват да си вземат въздух, Бандера се обръща й срещу нацистите, които го хвърлят в затвора. Украйна никога не е получавала нищо даром. Тя от векове се бори за оцеляване с великите сили. Монголската империя, Полско-Литовското кралство и Австрийската империя се разпаднаха и кротнаха. Същото ще се случи и с Русия.
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.