27 Септември, 2022 13:00 3 420 36

Парадоксите, заради които България е все на този хал

  • предсрочни избори-
  • парадокс-
  • българия-
  • газпром-
  • възраждане-
  • герб-
  • пп-
  • бсп-
  • дпс-
  • дб-
  • владимир путин

Вече и румънците стават недостижима цел

Парадоксите, заради които България е все на този хал - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Парадоксът е такава конструкция, при която се приема едно твърдение, след което с логични стъпки се стига до неговото противоположно. В кампаниите на голяма част от партиите парадоксите са на водещо място. Ако логиката предопределяше изборните резултати, наличието на парадокси в посланията щеше да е решаващо. Но изглежда не е.

“Мирът” няма да спре войната

Много от партиите заедно с президента на България са за “мир” в Украйна на всяка цена, включително разпарчетосването и дори унищожаването на нападнатата държава. И в крайна сметка кой може да се противопостави на мира – той е безспорно висше благо. Но историята познава ситуации, в които “омиротворяването” е разпалвало войните: Мюнхен 1938 г. и Крим 2014 г. са очевидни примери. Както Хитлер е получил Судетите от Чехословакия, така и Путин на практика получи Крим и части от Донбас, но това не намали военните апетити и на двамата. По същия начин призивите за бърза загуба на Украйна и “замразяване” на конфликта всъщност ще дадат възможност на агресора просто да подготви следващата фаза на операцията си – дали ще е Киев, Молдова, Прибалтика, а защо не направо Варшава. В крайна сметка това са все територии, които някога са били в Руската империя.

Липсата на оръжие не значи край на войната

По гореизложените причини тези, които настояват България да не дава военна подкрепа на Украйна срещу агресора, всъщност не се борят за мир, а най-вероятно точно за обратното. Решението да воюва или не, си е на украинския народ и то трябва да бъде уважавано, каквото и да е: той е изправен пред безспорно и страховито зло. Но след като украинците са решили да се опълчат на агресора, задължението на цивилизованите народи и на нормалните хора е да им помогнат, а не да направят така, че те да загубят максимално бързо, уж за тяхно собствено добро. Ако някой е загрижен за доброто им, би трябвало да уважава и свободния им избор.

Путин няма да спре да рекетира

Войната (в съществена степен) причини инфлацията, но ако войната спре, инфлацията няма да изчезне. Голяма част от говоренето на преките или непреки защитници на Путиновата война у нас създава впечатлението, че ако Украйна загуби бързо войната, Европа ще заживее отново при ниски цени на газа и без инфлация. Проблемът е, че ако Путиновата стратегия на ценови енергиен шантаж спрямо Европа се окаже успешна и режимът му получи, каквото иска, той няма да престане с рекета. В крайна сметка, ако Европа е готова да плаща високи цени сега, защо да не го прави и другата зима, при някоя още по-специална операция. Или направо постоянно.

От тази гледна точка не краят на войната със загуба на Украйна ще успокои енергийните цени, а съвсем други политики и действия - например, европейска енергийна независимост от Русия и затягането на лихвената политика на ЕЦБ.

За да има място за газ от “Газпром”, който го няма, отказваме шест танкера втечнен газ заради липса на слотове, които ги има. Този парадокс е саморазбираем и няма нужда от обяснение. Трябва към него да се добави само организирането от служебното правителство на “публични търгове” за доставка на втечнен газ през същите слотове, които уж ги няма. Както и воят срещу “посредниците”, след който същите посредници са учтиво поканени да участват с оферти на публични търгове. Логиката тук излиза в отпуск по болнични.

„Възраждане“, което не е възрожденско, „Възход“, който е упадък и други парадокси

В имената на някои от партиите се забелязват логически парадокси. Върхът на българското Възраждане е републиканизмът на Левски и неговият стремеж да бъдем “равни с другите европейски народи”. Днес, партия, която се е нарекла “Възраждане”, подкрепя режима на един военен диктатор, който всъщност иска да разруши организациите на “европейските народи”, към които ние принадлежим. Най-малкото републиканизмът и демократизмът на Левски са в пряк конфликт с прехласването по една диктатура с все по-отчетлив азиатско-тоталитарен характер.

По сходен начин стои въпросът и с тези, които искат “Възход” за България чрез защита на “националния ни интерес”. Егоистичните стратегии на по-малки играчи, които са зависими от съдействието на другите, доказано водят до неуспех. В теорията за рационалния избор има много “проблеми на колективното действие” – от дилема на затворника до трагедията на общинската земя – които показват как егоистичното поведение води не до възход, а до упадък (или поне субоптимален резултат). Теорията е желязна и важи дори за андрешковците.

Но на новите по-малки партии може да им бъдат простени очевидните логически парадокси в имената, когато имаме “Граждани за европейско развитие на България”, срещу управлението на които се получи загрижена (по причина на корупция) резолюция, приета от Парламента на ЕС с много голямо мнозинство. Или пък формация “Продължаваме промяната”, която не успя (засега) да продължи промяната особено дълго и т.н.

Логическите дилеми

Логическите дилеми са такива ситуации, в които разумът е безсилен – каквото и да избере, все ще е свързано със загуба на ценност. Класическият избор на Антигона по Софокъл (дали да умре, нарушавайки забраната на Креон, за да погребе брат си) и на Софи от известния роман на Стайрън (кое от двете си деца да даде за унищожение в концлагера) са примери за дилеми – всяко решение е свързано със сериозна загуба. Макар и в не такъв трагичен вариант, българският избор на 2 октомври може да бъде описан като логическа дилема: дали да се направи коалиция с откровено проруска партия като БСП, или пък с партия като ГЕРБ, срещу която има тежки съмнения (поради множество скандали и липса на адекватното им разследване) за корупция. И двете споменати партии не помагат за разумно решение на тази дилема.

БСП имат на своя страна аргументът, че те участваха в правителство, което не се поддаде на изнудването на “Газпром”, изгони 70 руски дипломата и сериозно разплете македонския възел. Де факто България дори изпращаше оръжие на Украйна, въпреки уж “официалната позиция” за обратното. Но пък БСП не допринесе с нещо за тези решения, а точно обратното – направи ги по-трудни. Но стратегията на БСП в кампанията изглежда е да заприлича на “Възраждане” колкото се може повече (поне по украинския въпрос, но не само).

Въпросът за лидера на ГЕРБ

ГЕРБ от своя страна пък са основно загрижени за продължаването на трудовия стаж на лидера си. Докато той е начело на ГЕРБ, няма как тази партия да скъса и с проблемните схеми от миналото си – от магистралите, през Капитан Андреево, та до хазарта и скандалите около Васил Божков. Иван Костов дори видя в ГЕРБ, воден от Борисов, връх на една пирамида на организираната престъпност. Разбира се, тук не става дума за една личност, но тя все пак е централна за цялостен модел на управление, отречен на три последователни избора през 2021 г. с доста добри аргументи. А новите избори не могат да „изперат“ нито тези аргументи, нито нечии репутации.

В една такава ситуация, в която разумът се натъква на парадокси и дилеми, мнозина всъщност биха си казали. “Абе, какво толкова ще му мислим – гласуваме там за някакво правителство, стига то да не ни откара извън ЕС и НАТО. Не ни трябват логици, трябват ни хора, които могат да сглобят отбор, да направят схема, да се разберат помежду си. То е ясно, че ще се и пооблажат, но важното е, че нещата ще вървят.”

Точно заради такива разсъждения България е на този хал и все не можем да догоним другите. Вече и румънците стават непостижима цел за нас. Това е отмъщението на логиката.

Автор: Даниел Смилов


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а бе

    33 15 Отговор
    тия от дойче веле що не си гледат немската кочина че заприлича на джамахирия
  • 2 Андроникий

    28 14 Отговор
    Дойче тоалетен се изходиха пак. Въобще, ясно е, че ни мразите. Тогава спрете да се занимавате с нас! Чувствата са взаимни!
  • 3 Просто трябва да има лустрация

    25 8 Отговор
    Всичките ни мъки, корупцията, кражбите се извършват от бивши комунисти, или по тяхна заповед. Никакви бивши комунисти на държавна служба.

    Коментиран от #4

  • 4 а за

    17 10 Отговор

    До коментар #3 от "Просто трябва да има лустрация":

    пп кво ще кажеш,че те окраднаха повече отколкото герб

    Коментиран от #9, #21

  • 5 Дън Бай

    17 8 Отговор
    сМилов, сбъркана ти е логиката. Така ти изнася, така го пишеш.
  • 6 Трифонов

    26 7 Отговор
    Ох, аман от глупостине ви вече... честно. Вече маскирате тъпотиите под подвеждащи заглавия, щото иначе сте наясно, че никой няма да ги прочете. Но трябва да разберете, че повечето хора ви хващат още на второто изречение и така или иначе не дочитат "статиите ви". Смешни ставате вече.
  • 7 Хихихи..

    20 8 Отговор
    Нема парадокси,има внедрена Русофобия..Ма вий си карайте велосипеда,карайте си го..
  • 8 Перо

    29 7 Отговор
    Като види човек нещо написано от българския екип на DW, Джамбазов и Мария Атанасова,няма смисъл да чете джендърски глупотевини!
  • 9 Тея ги говори

    5 8 Отговор

    До коментар #4 от "а за":

    на някой от занзибар. Тука декиш няма да хване

    Коментиран от #12

  • 10 Мнение

    29 5 Отговор
    Цитат:"За да има място за газ от “Газпром”, който го няма, отказваме шест танкера втечнен газ заради липса на слотове, които ги има."
    Ами нямало е слотове.Всичко е било заето до 2023-та.Щом за това лъже значи и останалото е лъжа.
    Авторът защо не казва на какво се дължи войната?Там е имало пропаганда и са ги разделяли на "рускоговорящи" и марсианци,а са един народ.Подобно сега някакви платени от Козяк ни разделят на измислени "русофили" и "русофоби",което е безумие,защото имат обща история.
    Да,война не се прекратява с още оръжие,а с преговори.
    А да го питам господина...понеже ние сме близко като наредят от НАТО пионките българи да ходят там да се бият ще отиде ли?Или ще обърне плочата?
    Кога наша българска партия се е обявила в подкрепа на Путин?!Нито една!Всички са за диалог и мирни преговори.Спрете да си измисляте!Утре със същия успех ще кажете как някой е рептил и ще си въобразявате как ви вярваме!
    Хайде престанете да сте някакви фили,фоби,евроатлантици и т.н.!Бъдете си българи!
  • 11 Псевдоним

    21 0 Отговор
    Отмъщение на логиката е да бием макетата на футбол със сръбски треньор.
  • 12 маре

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Тея ги говори":

    баш лови декиш щом веднага измрънкя
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 3 Отговор
    Парад.докс е НЕ.грамотен дописник‼️

    Коментиран от #15

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    НЯМА
    "Логиката тук излиза в отпуск по болнични."
    Или излиза в отпуск по болест!
    Или излиза в болнични!
  • 16 А най-страшното е,

    8 13 Отговор
    Че всички го знаем и все пак не го променяме 😤
    Фактите са следните - благодарение на горното ние се превърнахме в най-бързо изчезващата нация в света. И пак си избираме същите некадърници.
    Няма смисъл да се притеснявате за Копейкин, Путин, русофобите, инфлацията и газа. Не се страхувайте от злия запад. Скоро това няма да има никакво значение, защото до 2100 г. българи няма да има. Така,че русофилчета и корупционерчета, спете спокойно.😤
    И заради това същите тези пращат децата си в Лондон и Барселона, а тука ни обясняват как цъфтим и връзваме.
    И за това не дадохме оръжие на Украйна, поне те да изчезнат преди нас, ако може.
    И за това викаме на черното- бяло, а на лудия диктатор - демократ и борец за по-справедлив световен ред🧐
    Не го мислете, скоро всичко ще свърши. Дори и в нашия живот ще видим как България се стопява наполовина, а нашите деца ще са от последните българи.
    Давай Костя, давай Боци, давай Шиши, давай Путин, давай Зелен чорап. С вас сме!
  • 17 Не само циганите

    8 14 Отговор
    и русофилите са паднала маса , еднакво неграмотни, еднакво фанатично настроени против РОДИНАТА СИ и еднакво некадърни , все чакат някой да им намери работа или все някой им е виновен заради тяхната простота и скапан живот, все хора, които не си познават историята!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Смях

    7 9 Отговор
    Работя дистанционно за канадска фирма и тази година заминавам с приглашение, честно казано ми е все тая за Бг и какво си мислят хората тук. Самоук съм , абсолютно нищо не дължа на България освен данъци и здравни.

    Коментиран от #22

  • 20 Русофила

    1 3 Отговор
    Мноооого съм про...зд и съм ментално у лево.Скъсал съм всичко до що съм се докоснал.Треее се бумна един път.
  • 21 ха ха ха ха

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "а за":

    Ше кажем, че си озверял от глад дърт гербераст. 🤪
  • 22 Приглашение?

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "Смях":

    ПОКАНА се казва на български, копейко!
  • 23 цв.цв.

    7 2 Отговор
    Мутрата унищожи МВР с назначенията на своите калинки,мисирки и тулупи които потулваха копуването на гласове
  • 24 Гост

    0 3 Отговор
    ДВ една звезда винаги.
  • 25 Гост

    9 4 Отговор
    Нека укритие отворят границите за мъжете в Украйна и ще видим, дали украинците искат да се бият. Украйна не пуска мъжете да избягат.
  • 26 Гост

    4 2 Отговор
    Как постигаш мир, като постоянно подхранващ войната с оръжия? Ами, никак. Но пък вашият цар ВПК ще се насити на убийства, докато хвърляте прах в очите на хората.
  • 27 Гост

    12 7 Отговор
    Отлично знаете, че Русия изобщо не планира нападение над друга държава, освен Украйна. Нито Молдова й представлява интерес, нито Полша, нито някоя от Прибалтика. Украйна е ключова, защото има руски ресурси, които Западът посегна да си присвои. Затова стана войната. Наясно сте и престанете да всявате паника сред населението.
  • 28 Гост

    10 5 Отговор
    Путин ли ни рекетира?! Той ли ни излъга за милиарди, а ни каза, че засега няма да ни даде Ф16, с тъпото оправдание, че в страната ни имало русофили?
  • 29 Гост

    10 5 Отговор
    Не петнете името на Апостола ни! Как си позволявате да го приравняване аз вас и целите ви? Безсрамието ви отвращава.
  • 30 КРАЯ НА ВОЙНАТА ЩЕ Е КОГАТО

    8 6 Отговор
    ПУТИН РЕШИ !
  • 31 Гост

    8 3 Отговор
    Що направо не ни кажеш за кого трябва (според теб) да гласуваме? Цялата тази тирада, само за една предизборна статия?!
  • 32 Матей преображенски

    7 6 Отговор
    Кое правителство от 33 г . се е стремило към напредък,че не се сещам и кой дава основните насоки,не са ли американците,които ни завладяха без грам усилие и си цуцат благини,извличат с милиарди годишно,извличат човешкия капитал.За никакво настигане не може да иде и реч,така както сме подчинени напълно,магот като нищо да решат да ни утилизират и рециклират като народ и държава.Второ опитно поле сме ,редом с Украйна,тук се тренират мирни способи за ге-но-цид и са къде по-успешни ,отколкото в Украйна.Намаляваме с по 100 хил. човека годишно,а ония с над 1000 км фронт и не могат да ни догонят.
  • 33 каруцаря

    1 2 Отговор
    на снимката прилича много на Копейкин.
  • 34 Вирус

    1 3 Отговор
    Зелки кво разсъждавате що си не гледате германията
  • 35 Българските турци

    0 0 Отговор
    Не е логиката !...Това е "Божият бич"!!!
  • 36 Цуца

    2 0 Отговор
    Чудесна статия! Дано повечето от нас са чели Великия Алеко Константинов ”Бай Ганьо прави избори”! Народееее????, Левски го е написал в тефтечето си. Хора, от нас зависи всичко! Да не си натискаме д,то на диванчетата, а да се разходим до урните и сами да си оределим бъдещето!