Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Октомври, 2022 07:04 3 420 8

Казахстански експерт коментира пред ФАКТИ влизането на 200 000 руснаци в страната

  • казахстан-
  • шавкат сабиров-
  • русия-
  • руснаци-
  • война-
  • украйна-
  • мигранти-
  • касъм жомарт-токаев-
  • токаев-
  • реформи-
  • астана

Около 70 000 руски граждани са получили индивидуален идентификационен номер в Казахстан

Казахстански експерт коментира пред ФАКТИ влизането на 200 000 руснаци в страната - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За няколко дни 200 000 руски граждани пресякоха границата на Казахстан, след като руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация във федерацията. Казахстан не признава незаконните референдуми на Русия в Украйна и призовава за постигане на мир.

ФАКТИ се свърза с директора на Института по въпросите за безопасността и сътрудничеството в Централна Азия Шавкат Сабиров, за да научим как гледа Казахстан на тази вълна. С Шавкат Сабиров коментирахме и реформите в централноазиатската страна, включително и насрочването на предсрочни президентски избори.

Още новини от Украйна

Г-н Сабиров, президентът (на Казахстан) Касъм-Жомарт Токаев свика предсрочни президентски избори за 20 ноември и също така реши да върне предишното име на столицата на страната – Астана. Какво цели президентът с тези мащабни реформи в Казахстан?

Изминаха три години от избора на президент на Казахстан. Политическите трансформации станаха широкомащабни. Конституционната реформа определи нов балансиран ред на взаимодействие между властите. Всъщност се формира напълно нов модел на държавата - Нов Казахстан.

Както във всеки друг модел е необходим рестарт на цялата политическа система. В новия изборен цикъл няма нищо изненадващо, тъй като за него отдавна се говори от експертите. Казахстан се нуждае от нови ключови държавни структури: президент, парламент, правителство и регионални органи. Характерна особеност на предстоящите избори беше ранното обявяване на целия ход на предизборните кампании. Близо месец преди решението (на президента) бяха обявени избори и следователно цялата предизборна кампания ще се проведе в рамките на 3 месеца.

Януарските събития на тази година изискват от властите да създадат нова балансирана и стабилна политическа система. Важно е да не забравяме за събитията, които се случват в света. Геостратегическата турбулентност на политическите и икономическите системи само се засилва, без признаци за завършване. В тези най-трудни световни условия Казахстан е на етапа на нови мащабни икономически и социални реформи. Струва ми се, че изборът на президент на Казахстан трябва да стане важен консолидиращ фактор за цялата страна.

Президентът Токаев каза, че има визия за „по-справедлив, по-отворен Казахстан в тези бурни глобални времена“. Какви са основните реформи, които бяха предприети в Казахстан?

Да се ​​върнем малко назад във времето, когато през март 2022 г. президентът на Казахстан Токаев в обръщението си към народа очерта програмата за политически реформи в страната. На първо място, става дума за преминаване от суперпрезидентска форма на управление към президентска (форма на управление) със силен парламент. За устойчивото развитие на страната е необходим баланс между всички властови институции.

Президентът се избира за 1 мандат и това правило не може да бъде променяно. Освен това има засилване на ролята на парламента на страната. Долната камара на парламента (меджлис) трябва да отразява целия електорален пейзаж на страната без никакви предпочитания. Сенатът може само да одобрява или отхвърля закони, приети от долната камара. Прагът за регистрация на партиите се намалява четири пъти: от 20 хил. на 5 хил., процедурите по регистрация ще бъдат опростени. Сегашната пропорционална система на гласуване по партийни списъци на изборите за Меджлиса ще бъде заменена със смесена - пропорционална (70%) и мажоритарна (30%). Планът е и засилване на ролята на регионите, като се създават нови. Ролята на съдебната власт се засилва, тъй като мандатът на съдиите е по-дълъг от президентския и парламентарния мандат. По същество се създава нов институционален облик на държавната структура с оптимален баланс на всички власти. Политическата конкуренция трябва да стане основа за демократичните реформи на държавата. Именно затова е необходимо рестартиране на цялата политическа система.

Вече над седем месеца близо до Казахстан се води кървава война. Казахстан заяви, че няма да признае „референдумите“, които Русия проведе в Украйна. Това означава ли, че Казахстан заема страната на Украйна в този конфликт?

Президентът на Казахстан ясно очерта позицията на страната по този въпрос. Признаването или непризнаването на референдумите не определя дали Казахстан взема страна в конфликта. В днешни дни за съжаление нямаме достатъчно пръсти на ръцете, за да изброим регионите в света, в които има конфликт. Нека погледнем картата на света. Казахстан е в самия център на Евразия на границата на две велики цивилизации.

Една от най-дългите сухопътни граници в света със 7600 км е между Казахстан и Русия, на изток с Китай границата е дълга 1800 км. Казахстан е основател на Евразийски икономически съюз, един от основателите на ШОС (Шанхайската организация за сътрудничество), ОДКБ (Организацията на Договора за колективна сигурност) и много други организации. Обърнете внимание, че президентът на Казахстан нарече ШОС най-успешната организация и предложи ШОС да се превърне в глобална икономическа платформа. В най-трудните икономически условия Казахстан е изправен пред задачата не да „вземе страна”, а да осигури мир, ред и регионална икономическа сигурност.

Именно за тази цел беше предложено да се разширят транспортните маршрути между Централна и Южна Азия. Светът днес е устроен така, че интересите на собствената държава трябва да надхвърлят глобалната идея или морал.

Огромен брой руснаци избягаха в Казахстан, след като Путин обяви военна мобилизация в Русия. Имате ли информация колко руски граждани са преминали границата през последните дни и как ще се отрази това на Казахстан?

Цифрите на миграционния поток от Русия от 21 януари са огромни, първоначално бяха хиляди, след това десетки хиляди, а днес повече от 200 хиляди са пресекли границата на Казахстан. В същото време по данни на МВР 147 000 руски граждани са напуснали Казахстан. Така Казахстан се превърна в транзитен пункт за повечето мигранти.

Около 70 000 руски граждани са получили индивидуален идентификационен номер (IIN), който е необходим за по-нататъшно пребиваване, получаване на пълен списък от банкови услуги, работа и т.н. В рамките на Евразийския съюз свободното движение на гражданите (на членките) е гарантирано, както и работа и пребиваване. Във връзка със санкциите на Запада, за много руски граждани страните от Централна Азия представляват уникална възможност да продължат да работят с други страни, да използват международни платежни системи и т.н.

За Казахстан въздействието на големия брой мигранти от Русия със сигурност ще е положително. Представете си сами, всеки курортен град е радостен, когато има голям поток от туристи. И десетки хиляди хора дойдоха в Казахстан, за да работят и живеят. За нас като държава това е много добре. Освен това казахстанското гостоприемство е известно отдавна. Социалните мрежи са пълни с думи на благодарност към народа на Казахстан за щедростта, гостоприемството и дигитализацията.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Плевналиев

    18 14 Отговор
    Мястото на България е в ЕС и НАТО, а не в казахските степи.

    Коментиран от #7

  • 2 Цончо Ганчо

    20 12 Отговор
    Втората армия в света, ама по дезертирали и по загуби…
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сойка Присмехулка

    2 3 Отговор
    Глупости! Казахстан е красива страна с красиви жени. Момчетата отиват на екскурзия.
  • 6 и кво от това?

    2 3 Отговор
    Ако путин тръгне да ги освобождава от казхстански фашизъм друга песен ще запеят!

    Коментиран от #8

  • 7 Номад

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Плевналиев":

    Да, мястото на българите е в България,но ,за съжаление, като нация се топи и беднее.Докато в Казахстан население расте и реформите правят,и никой не ти кани в Казахстан!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.