Last news in Fakti

19 Октомври, 2022 19:00 2 720 72

Иранските дронове в Украйна символизират слабостта на Русия

  • иран-
  • русия-
  • дрон-
  • война-
  • украйна

Руснаците вече нямат достъп до западни технологични компоненти и опитите им да разработят серийно производство на този тип двигатели са неуспешни

Иранските дронове в Украйна символизират слабостта на Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Фактът, че Русия използва в Украйна ирански дронове, като тези, които удариха Киев вчера сутринта, демонстрира две неща: нарастващата роля на Техеран в тази сфера и някои слабости на руската индустрия за производство на дронове.

Иран е доставил стотици дронове на Русия това лято, твърди Белият дом, и те се използват редовно, включително при атаките срещу Киев в понеделник.

Какви дронове, за какви цели?

Идентифицирани са два модела с различни приложения.

"Шахед 136" е доста голям дрон камикадзе, евтин за произвеждане. Той достига целта си чрез джипиес координати, въведени преди излитане. След това се движи автономно, лети доста ниско и поразява цел, която задължително е фиксирана на няколко стотици километри", обяснява Пиер Грасе - френски изследовател, свързан с центъра "Сирис" в Париж.

Русия използва масово в Украйна именно този модел.

Но също и "Мохаджер-6, който има функции и размери, подобни на турския Байрактар ТБ-2", додава Викрам Митал, преподавател в американската военна академия в Уест Пойнт.

Мохаджер-6 "са руският отговор на украинския TБ-2" - известният въоръжен дрон от тип MALE (средна надморска височина, голяма издръжливост; акронимът означава "мъжки" на английски - бел. ред.), доставен от Турция. Той се отличи и в ръцете на Азербайджан във войната му срещу Армения през 2020 г., припомня Жан-Кристоф Ноел, френски изследовател от Френския институт за международни отношения.

Доколко са ефективни?

"Като всички въоръжени дронове или дронове камикадзе, те са много ефективни, когато противникът няма средства да се защити или да отвърне на удара", подчертава Ноел.

"Голяма част от първоначалния им успех се дължи на факта, че това е ново оръжие на този театър. Украинците ще ги заловят, ще ги разглобят и ще разработят системи за борба с дронове. Преди това те ще бъдат ефективни", смята Митал.

Дотогава украинците могат да се опитват да ги свалят с преносими противовъздушни системи през деня или с батареи, оборудвани с радари за нощно виждане. Те също могат да опитат - но това не е лесно - да заглушат джипиес сигнала, за да парализират "Шахед 136", които нямат оборудване, за да продължат към целта си в такава ситуация.

Украинците твърдят, че са свалили десетки ирански дронове през последните седмици.

Що се отнася до тези безпилотни летателни апарати камикадзе, "използването им за Русия е мярка за икономии, защото спестява ценни крилати ракети, които струват 1,5 до 2 милиона" долара всяка, припомня Грасе.

"Основният им недостатък е, че могат да поразяват само фиксирани цели", обяснява той. "Това не представлява заплаха за разгърнати войски. Следователно пристигането на дронове не би трябвало да променя хода на боевете", прогнозира френският изследовател.

Дали това е руски фалит?

Защо Русия, един от основните производители на оръжие в света, се снабдява от Иран?

"Министерството на отбраната (на Русия) е разработило съответните тактически и технически изисквания за безпилотните самолети. И повечето (руски) производители, за съжаление, не са в състояние да ги изпълнят", заяви неотдавна руският полковник Игор Ишчук, цитиран от агенция ТАСС.

Пиер Грасе от своя страна споменава за слабост на руската индустриална структура. "Специалният технологичен център, който произвежда (разузнавателните) безпилотни самолети "Орлан", обяви, че ще премине към 3 смени по 8 часа, за да работи 24 часа в денонощието. Те не са в състояние да сформират екипите. Също като на фронтовата линия, проблемът на Русия са човешките ресурси", отбелязва той.

Освен тази трудност, Русия не е планирала в арсенала си дронове камикадзе с голям обсег на действие като "Шахед 136", но има "модели с ограничена автономност (максимум 40 километра)", допълва Грасе.

Що се отнася до въоръжените безпилотни самолети от тип MALE, "доставянето на иранските "Мохаджер-6" също е признание за промишлен провал", уточнява изследователят. "Предполага се, че те имат материали от този вид... Това означава, че (руската индустрия) не може да се справи."

"Западните санкции причиниха проблеми, така както и ковид, който предизвика смущения в световните снабдителни вериги", подчертава Митал.

Руснаците "вече нямат достъп до западни технологични компоненти и опитите им да разработят серийно производство на този тип двигатели са неуспешни", обяснява Ноел.

Дори ако прилагат заобиколни решения. Например, да накарат руски дипломат да купи навигационни системи където и да било по света в магазин за авиомоделиране. "След това частите ще бъдат изпратени в Русия с дипломатическа поща", обяснява Грасе.

Иран - пазарен съперник на Анкара?

"Несъмнено има своеобразна надпревара между Иран и Турция за увеличаване на дяловете им на пазара за евтини дронове", смята Митал.

"Горният сегмент на пазара е зает от САЩ и Израел", припомня Мариан Рено, която е експерт по аеронавтика и дронове. "Турските дронове са под тях, но са по-надеждни от иранските, на които, изглежда, им липсва висока точност."

"Иран вече има клиенти за тези дронове в Близкия изток" сред своите съюзници - от Йемен до Ливан през Ирак, припомня Ноел. "Американските санкции срещу потенциални клиенти обаче ограничават много силно броя на кандидатите, които биха искали да се снабдят с такова оборудване", добавя той.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СПЕЦ

    62 14 Отговор
    ИРАНСКОТО ОРЪЖИЕ ПОКАЗА ПРЕВЪЗХОДСТВОТО СИ НАД ЗАПАДНИТЕ ПИРАТКИ НЕКА АМЕРИКАНЦИТЕ СЕ ЗАМИСЛЯТ ЗАСЕГА ИРАН ВОДИ НА АМЕРИКА
  • 2 Източна ромелия

    64 9 Отговор
    Като символизират слабостта на Русия Укрите що ревът тогава от тези дронове

    Коментиран от #46

  • 3 Теле

    64 8 Отговор
    Показват на тъпите сороси че не е сама. Ако се намеси и брат ким, вечная памет на запада. АМИН

    Коментиран от #26

  • 4 Грасе допълва

    13 2 Отговор
    Ноел додава а Митал смята.
    А, забравих и Мариан Рено, ескперт по аеронавтика и дронове.
    Бравос.
  • 5 ШАМИ

    46 7 Отговор
    ИРАНСКОТО ОРЪЖИЕ ЕЛЕМЕНТАРНО И В СЪЩОТО ВРЕМЕ УБИИСТВЕНО И ЕВТИНО
  • 6 Име

    44 6 Отговор
    Слаб, слаб, колко да е слаб..насмете енергийната система на укрите
  • 7 Ученият котка

    42 9 Отговор
    Русия взема всички стратегически решения в реално време. Никой не трябва да се притеснява от нестандартни решения, които се вземат пред лицето на атаката на колективния Запад. Утре руският военно-промишлен комплекс ще пусне на световния пазар десетки модели безпилотни летателни апарати. Много от тези удивителни машини вече са построени и се тестват. Тези тестове не могат да бъдат намалени.

    Коментиран от #27

  • 8 Да прави сте бе

    54 7 Отговор
    Илон мъск обърна палачинката. 4 срива за 2 седмици на "старлинк". Оказа се че уж некъдърните и крадящи перални ушанки успяха да заслепят и хакнат цял флот от няколко хиляди спътника.... Та така и с дроновете
  • 9 Путлерофоб

    10 49 Отговор
    Позора край няма въпреки парадите на червения площад всяка година, но при парадните армии е така. Митовете вече рухнаха окончателно “великата безаналогова” армия на Путлер опря да разчита за дронове от Иран, а скоро може да се моли за войници от Северна Корея.

    Коментиран от #14

  • 10 хаха

    47 7 Отговор
    Плановете на Нато за разширение на изток доведоха само до разширение на руската територия на запад.

    Коментиран от #13

  • 11 свидетел

    43 6 Отговор
    ползват дронове за стотинки, а укрите ги целят с ракети за стотици хиляди долари ! на сметка са !

    Коментиран от #29

  • 12 точно обратното

    18 3 Отговор
    според мен
  • 13 Сигурно

    4 23 Отговор

    До коментар #10 от "хаха":

    Затова Швеция и Финландия стават част от НАТО

    Коментиран от #16

  • 14 Ученият котка

    37 4 Отговор

    До коментар #9 от "Путлерофоб":

    Оръжията на Червения площад са унищожили днес една трета от енергийната система на Украйна. утре цялата система ще бъде разрушена. Но вие не искате да видите и чуете истината.

    Коментиран от #24

  • 15 Реално

    28 5 Отговор
    Укровермахтът живее последните си дни. Започва да става сериозно! Русия не блъфира.
  • 16 НИКО

    10 3 Отговор

    До коментар #13 от "Сигурно":

    СИГУРЕН ЛИ СИ ЗАЩОТО ТУРЦИТЕ НЕ СМЯТАТ ТАКА
  • 17 Мишел

    28 4 Отговор
    Русия счита , че иранските дронове и балистични ракети идеално допълват използваните в Украйна руски оръжия и са идеални за война с противника Украйна -
    евтино, ефикасно, масово и в практически неизчерпаемо количество оръжие.
  • 18 Ти да видиш.

    18 1 Отговор
    А вий, вий сте идиоти
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Иван

    25 5 Отговор
    Тези дронове са руски, факт е че приличат на иранските ама то и жигулите приличаха на Фиат.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Урюрвкос

    14 8 Отговор
    сирийска армия воюва в донбас, ирански дронове, танкове с части от хладилници. Всеки ден бълват нови небивалици
  • 24 Путлерофоб

    4 24 Отговор

    До коментар #14 от "Ученият котка":

    Путлериските терористи друго не могат. Като не могат да се сражават и да печелят на фронта тероризират населението като се надяват, че това ще ги спази от публичното и абсолютно унизително разговяване.Новите и модерните оръжия явно са само за парадите.Единственото което не е сигурно дали се използват макети на парадите или единствените прототипни бройки с недоказани и проверени възможности.
  • 25 Българин

    9 22 Отговор
    Русия ще загуби тази война.

    Коментиран от #41, #66

  • 26 Хахахаха

    2 21 Отговор

    До коментар #3 от "Теле":

    А ти мислиш, че ще седиш на два стола ли? Ще подкрепяш Русия, а ще живееш в ЕС и НАТО! Такива калинка, като вас трябва да се денацифицират!

    Коментиран от #39

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хххххх

    20 1 Отговор
    По тая логика, Иран има западни технологии да строй тези дронове, така ли излиза?
  • 29 Мишел

    27 3 Отговор

    До коментар #11 от "свидетел":

    Иранските дронове по 20 000 долара са идеалното масово оръжие за лов и унищожаване на HIMARS, NISAMS и други скъпи западни оръжия.
    Бонус за дроновете е фактът, че западните ПВО системи и ПЗРК трудно откриват дроновете.

    Коментиран от #32

  • 30 ПараШут

    28 2 Отговор
    Това не са ирански дронове, а руски. Лансет е изцяло руски , а на геран е добавено насочване от Глонас и е доработен за двойна по-голяма ударна дистанция. Целта на руснаците с техните дроновете Геран и Лансет е не толкова да нанасят поражения, макар че го правят успешно, колкото да разкрият остатъците от ПВО на украинските нацисти. Преди да попаднат в целта те често кръжат в кръг, като така хем заблуждават ПВО -то хем го карат да се разкрие. Украинците от своя страна пък не смеят да ги обстрелват и затова дори има призиви хората да ги стрелят със стрелково оръжие. Шокът за тях е пълен. Краварите неслучайно още преди няколко месеца се страхуваха от тези дронове. Украйна след още един месец подобни атаки ще бъде унищожена до край, а нека някой да си плямпа и заблуждава, че Русия била слаба.

    Коментиран от #44

  • 31 Токсик

    25 4 Отговор
    Великата краварска армия произвеждала по 60 системи himars годишно , но сега заради Украйна щели да се опитат да увеличат производството на 90 бройки. Като ви казвам че НАТО е смешно и жалко ....
  • 32 Путлерофоб

    6 21 Отговор

    До коментар #29 от "Мишел":

    Абе какви HIMARS, нали още на границата на Украйна ги бяха унищожили “безаналоговите”? После всеки ден обявяваха по десетки унищожени, при положение че всичките доставени на Украйна са по-малко. Сега пак трябвало да ги унищожават защо така? Още колко години “най-великата” и “безаналогова” армия ще се мъчи срещу Украинската която получава минимална и чети само символична военна помощ от западните страни.
  • 33 Идеална война

    7 1 Отговор
    Военните контрактори си удвоиха цените на акциите и дават рекорден дивиденд. За 10к вкарани януари декември ще имам почти 25к. Колкото и да е грозна войната такива пари без да си мръдна пръста никога не съм правил.
  • 34 Аршлох

    11 4 Отговор
    Слабост ,слабост,колко да е слабост?Пукат си на воля,колкото си поискат,а у к р и те пак ривът ,недоволни,че ги обстрелват.
  • 35 007

    6 19 Отговор
    Рашка умира бавно и болезнено

    Коментиран от #36, #54, #64

  • 36 Умира болезнено,

    4 23 Отговор

    До коментар #35 от "007":

    Но не и бавно за 8 месеца “специална военна операция” вече са повече от 15 години назад в развитието си.Скоро западните покрайнини на Путлеристан ще се върне направо в 18 век при останалата част от това подобие на страна.
  • 37 Зоор

    2 2 Отговор
    Това е съвременна държава със съвременен президент!
  • 38 Павел Николаев

    23 2 Отговор
    Унищожената техника на НАТО в Украйна (около 100 000+) на какво е символ? Жалко ми е за хора, които си мислят, че Русия е показала какво има …
  • 39 Теле

    12 2 Отговор

    До коментар #26 от "Хахахаха":

    Няма да седя на два стола.
    ЕС се разпада, референдум за ЕС и НАТО.
    BULEXIT
  • 40 Ученият котка

    11 2 Отговор
    Ако кажете това на руски инженери и дизайнери, те искрено ще ви се изсмеят.
  • 41 един от многото

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    Папагал с деменция!
  • 42 Мишел

    11 3 Отговор

    До коментар #27 от "гостгост":

    Лъжиш се. Русия се е готвила за ядрена война и ядрените ѝ оръжия и носителите им са няколко поколения пред натовските. Защото НатО се е готвило завой на с камилари, козари, бушмени .
    НатО/САЩ се отказват от сегашната си военна доктрина за нанасяне на изпреварващ първи глобален удар с високоточните си оръжия, защото Русия и Китай имат хиперзвукови оръжия, които им осигуряват първи удар.
    А в момента, когато стане ясно, че руски и китайски оръжия тип Посейдон са в крайбрежните води на НатО, войната става напълно безсмислена за държавите от НатО, които имат мегаполиси край морето.

    Коментиран от #45

  • 43 васил

    4 1 Отговор
    Глупости!
  • 44 един от многото

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "ПараШут":

    Да ама от къде да ги знаят тези работи новите пари , не помирисали оръжейна смазка и вакса! Иначе е точно така , освети ли се краварската система и става курбан!
  • 45 Да ама не

    4 13 Отговор

    До коментар #42 от "Мишел":

    Ядрените заплахи на отчаяния кремълски г-н-о-м не са нищо друго освен демонстрация на висша форма на безсилие. Ядрените оръжия за разлика от времето на тяхното първоначално създаване вече не са средства с които може да се спечели война в съвременния свят. Вече ядрените оръжия са само средство което гарантира възпиране. Ако някой си позволи да използва ядрено оръжие ще има моментален отговор от другата страна и със света се свърша печеливш няма да има и не може да има.

    Коментиран от #49, #53, #68

  • 46 Те за това

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Източна ромелия":

    Щото те укрите символизират слабостта на САЩ!
  • 47 гого

    13 4 Отговор
    пак униклана статия първо няма никави ирански дронове а изработени в Русия но нали сега трябва да има още един враг Иран така че ,руснаците крадът перални заради чипове и да правят дронове , а ония ден една изперкала американка пред конгреса на кравите казала че руските войници имали всеки по блистер виагра да изнасилват украйнки хахахах същата теза беше и преди с войната в Либия която демократично избиха милион души
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Важното е да ги бомбят

    9 2 Отговор
    Все ми е рая за урките, фашисти.
  • 51 Щраус

    10 2 Отговор
    Тя тая "слабост" на Русия е само в главите на тези дето не могат психологически да приемат реалността и това им помага да се успокоят.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Мишел

    11 4 Отговор

    До коментар #45 от "Да ама не":

    НатО са наясно, че Путин не блъфира. И искат да живеят. Затова стоят настрани от конфликта и участието им се ограничава само в подхвърляне на съчки ( наемници и старо оръжие) за поддържане на огъня .
    Ако НатО се намесят сериозно в Украйна, Русия ще ги удари, както направи с интернета на Мъск . Напомням, САЩ приеха закон, че повреда на американски спътник означава обявяване на война, но преглътнаха повредите на Старлинк . Преглъщат и избиването на десетки американски наемници, включително американски офицери.
    Русия няма да търпи продължителна война в Украйна. След предстоящото откриване на втори фронт в Украйна, Русия ще се намеси най активно в пресичането на доставките от НатО на оръжие и разузнавателни данни. Тогава ще падне голямо натовско преглъщане.

    Коментиран от #55

  • 54 Нато умре

    7 1 Отговор

    До коментар #35 от "007":

    Дядо Джо също
  • 55 Да ама не

    4 6 Отговор

    До коментар #53 от "Мишел":

    За съчките си прав. Интереса е войната да е продължителна и дълга.Именно това е целта и точно заради това на Украйна се помага само толкова колкото да не падне, а войната да трае години без да може да има особено предимство.Армията на Путлер е безсилна пред НАТО и той много добре знае това.Ако на Русия и се наложи наистина да воюва с равностойна по-размер и съвременно въоръжена армия на някоя от големите натовски страни не ми се мисли. А ако трябва да воюва срещу всички натовси страни войната ще прикачи за дни и то с пълна капитулация на Русия,но не това е целта. Пропагандните глупости с унищожените сателити няма смисъл да ги коментирам изобщо. Унищожаването на сателит няма как да остане скрито сателитите се следят дори от астрономи любители с обикновени любителски телескопи без никакъв проблем. Това че Мъск се пробва да си осигури допълнителни финансови постъпления си е неговата игра и тя е логична и закономерна.

    Коментиран от #67

  • 56 да питам само

    7 3 Отговор
    а просията на мангизи и джепане от цял свят на кървавия еврейски клоун какво символизира? мощ?
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 киро

    5 1 Отговор
    ахаххах пак свободни съ4инения,пълен смях,много ясно,4е ще ползват евтините дронове за 30-40хил вместо струващите милиони ракети,Украйна по4ти не и остана ПВО,колкото и да са свалили,Русия много добре си е направила раз4ета защо да хаби ресурси,ще си изхабят и най старите ракети от СССР,напълно нормална стратегия,цял ферман написан и нищо общо с нещата
  • 62 епъ

    4 1 Отговор
    Това е доказателство за военната мощ на Иран, обаче. Съюзниците се допълват за ужас на тротинетките...
  • 63 ,Аха

    4 3 Отговор
    Украинците милите те ,нали се бият само с, , родно "оръжие дето само извънземните не са им го дали. Половин свят въоръжава Украйна,защо Русия да не взима?Поне не просят като цигани на пазар ,както оня тъпоглавец Зеленски. Тоя само още долни гащи не е поискал
  • 64 пояснение

    6 3 Отговор

    До коментар #35 от "007":

    Всяка една такава война , от този тип , до границите на Русия , я презарежда , прави я по-голяма и по-силна . За това Русия е толкова голяма. Това не разбрахте джендита .
  • 65 Чай ся

    3 1 Отговор
    Преди няколко години пишеха в пресата на запад, че иранските дронове и ракети, не са нищо повече от фалшиви изображения с фотошоп. А сега разказват в медиите, че са много опасни?!?
  • 66 ами

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    остават ти още 893 пъти да го публикуваш и ще получиш банкнота от 3 доларя...:)))
  • 67 Не ама да

    4 2 Отговор

    До коментар #55 от "Да ама не":

    понеже си велик "анализатор" , я ми разкажи колко силен беше Ирак, че цялото НАТО се юрна да го бие? Че даже и ние, барабар петко с мъжете? Между другото иракчаните нарекоха ли някой булевард в Багдад с името София? Нъл сюлейман фаси тъй рече?
  • 68 може ли

    4 1 Отговор

    До коментар #45 от "Да ама не":

    да си толкоз умин?! :)))) не е за вярване направо...:)))
  • 69 Задкиил

    1 2 Отговор
    Технология от Втората световна война- копие на Фау 1. Няма нищо ново само позабравено и модифицирано старо. Позабравен е и начина на противодействие , затова иранските дронове имат голям ефект.

    Коментиран от #70

  • 70 Дядя

    4 0 Отговор

    До коментар #69 от "Задкиил":

    Нещо бъркаш дронове и крилати ракети! Фау1 е по-скоро дядото на ракетите "Круз", работи с ракетен импулсен/пулсиращ двигател. Шахида и близнака му Геран 2 са с двутактов двигател. Наричат ги още моторетките! Едното лети с 600 км/ч. и е по лесно за прихващане било с ПВО или хвърчоплан. Другото пърха с 180 км./ч. и вече при опит да бъде свален има паднал украински МиГ 29.
  • 71 ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА

    1 3 Отговор
    РУСИЯ Е ОБРЕЧЕНА ДА Е ПОБЕДИТЕЛ !
  • 72 Гост

    0 0 Отговор
    Русия е абсолютно посмешище откъм военна тематика.Някои хора лежат още на стари лаври на СССР,само дето днешна Русия няма и 10% от този капацитет.Русия е просто една регионална сила с ограничени възможности и не може да се мери с военни гиганти като САЩ и Китай.