Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Октомври, 2022 19:00 3 367 30

На Лукашенко ще му бъде много трудно да откаже на Путин

  • александър лукашенко-
  • мобилизация-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • резервисти-
  • минск

Лукашенко се оказва между два огъня

На Лукашенко ще му бъде много трудно да откаже на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С изпращането на близо 9000 руски войници в Беларус, близо до границата на страната с Украйна, се засилиха страховете, че Владимир Путин ще направи втори опит руските войски да влязат в Киев и ще отвори втори фронт, включвайки в „специалната си военна операция“ и най-близкия си съюзник Александър Лукашенко, пише БТА.

Успоредно с това обаче, със сигурност се засилват и страховете у управляващия елит в Минск, защото на беларуския президент ще му бъде много трудно да откаже на руския лидер възможността да използва 50-те хиляди беларуски редовни войници и около 250 000 резервисти за подпомагане на губещата скорост руска инвазия в Украйна.

Още новини от Украйна

Лукашенко се оказва между два огъня и ако периодът на руските военни неуспехи в Украйна допълнително се проточи, той също може да се окаже косвена жертва на войната на Русия в Украйна. Съобщеното миналата седмица от Лукашенко създаване на съвместни руско-беларуски регионални сили, които ще провеждат общи военни учения, закономерно предизвиква тревога у украинското ръководство, защото след предишните общи учения през февруари, руски сили преминаха от Беларус на украинска територия, в неуспешен опит да превземат Киев, припомня на сайта си Си Ен Ен.

В момента украинската армия провежда офанзиви в източната и южната част на страната и удържа руските войски в Донецка и Запорожка област. Отварянето на още един фронт ще наложи прехвърлянето на сили там и ще усложни положението за Киев. Беларус заяви, че съвместните регионални сили с Русия са с чисто отбранителен характер. Беларуският министър на отбраната Виктор Хренин каза, че „всички дейности, извършвани в момента, са насочени към осигуряване на достатъчен отговор на дейностите близо до нашата граница“. Според Минск, тези дейности целят да възпрат подготвяна от Украйна атака срещу Беларус. Миналата седмица Лукашенко каза, че „правителството му е било предупредено за удари срещу Беларус от територията на Украйна“. А в петък беларуският външен министър Владимир Макей съобщи, че е в ход антитерористична операция „на фона на съобщения за предстоящи провокации на съседни държави“.

Украйна твърдо отрече обвиненията и каза, че „категорично отхвърля последните инсинуации на беларуския режим“. А президентът на Украйна Володимир Зеленски изтъкна пред лидерите на държавите от Г-7, че по границата трябва да бъдат разположени миротворци на ООН. Украинският генерал-лейтенант Сергий Наев, командващ Операцията на обединените сили, изтъкна миналата седмица, цитиран от Си Ен Ен, че маневрите са „поредна демонстрация на готовността им (на Русия и Беларус) и изкуствено увеличаване на нивото на напрежение. Досега Лукашенко балансира в конфликта на Русия с Украйна като поддържа руския президент, но не включва беларуски войници в т.нар. „специална военна операция“.

Преди седмица Лукашенко каза: „Ние участваме (в операцията). Не го крием. Но не убиваме никого. Не изпращаме никъде наши военни. Не нарушаваме задълженията си“. Дотук Лукашенко позволяваше на руските войски да използват Беларус като изходна точка за нахлуване в Украйна, позволяваше от беларуска територия да бъдат изстрелвани ракети и отвори болниците в Беларус за ранени руски войници, обобщава сп. „Форин афеърс“. Днес министерството на отбраната в Минск обаче съобщи, цитирано от ТАСС, че руският авиационен компонент на регионалната група войски патрулира по границите на Съюзната държава. Малко по-късно пресслужбата на ведомството обяви, че в страната е започнало изпращането на наборници и резервисти във военни части и формирования. Вече са изпратени около 1000 наборници във войските, които ще влязат в състава на Силите за специални операции. Според официалното съобщение през октомври-ноември се планира изпращането на около 10 000 души във въоръжените сили и други формирования, като през есенната кампания на срочна служба ще бъдат повикани около 60 000 души.

С това признаците, че Беларус може да бъде пряко въвлечен във войната, се увеличават, а с това полето за маневри на Лукашенко се стеснява, смятат анализатори и представители на беларуската опозиция в изгнание. Масовите протести, избухнали в Беларус след спорното преизбиране на Лукашенко за президент през 2020 г., принуждават беларуския лидер още повече да се уповава на Москва. И когато наложителната необходимост на Кремъл да постигне известни „победи“ в Украйна се засили, неговият съюзник в Минск може да са окаже под непреодолим натиск да сътрудничи.

Така или иначе, в интерес на Москва е да държи Киев под напрежение за северната украинска граница, до която украинската столица е достатъчно близо (само 220 км). Лукашенко обаче ще се опита да избегне риска неговите нетренирани войници да бъдат хвърлени в Украйна и направени на пух и прах, тъй като и без това е уязвим за по-нататъшни безредици у дома, ако неговите сили за сигурност бъдат отклонени в друга посока или отслабени, коментира Си Ен Ен. Иначе, на 10 октомври Лукашенко е казал на съвещание със служители по сигурността, цитиран от агенция БелТА, че Беларус „трябва да има предварителни планове да отблъсне всякакви негодници, които се опитват да ни въвлекат в битка“, предаде беларуската редакция на РСЕ. Лукашенко е бил категоричен, че на територията на Беларус война няма да има. Беларуският първи дипломат Макей пък казва пред руския в. „Известия“, цитиран от британския в. „Дейли телеграф“, че има „информация, че съседни държави планират провокации за заграбване на определени части от територията на Беларус“.

Вчера Беларус обаче обяви, че е ход проверка на годността на гражданите за военна служба, която ще продължи до края на годината, но мобилизация не се планира, предаде Ройтерс. Тогава обаче вече беше обявено, че Москва ще оборудва беларуските изтребители Су-25 така, че са могат да носят ракети с ядрени бойни глави, но за момента няма да въоръжава Минск с такива ракети. Според беларуска НПО, цитирана от „Дейли телеграф“, няма реална опасност от сухопътна офанзива срещу Киев с изходна точка Минск. Според тази НПО, руските войници в Беларус са новомобилизирани мъже, изпращани в бази на цялата територия на Беларус, без танкове или бронетранспортьори. „Може да се приеме, че решението за разполагане на „регионална група войски“ е прикритие за тренировките в Беларус на мобилизирани граждани на Руската федерация“, каза НПО „Беларускі Гаюн“ (Belarusian Hajun Project), която следи военната активност.

НПО „Хюман райтс уоч“ смята, също цитирана от "Дейли телеграф", че „присъединяването към войната срещу Украйна ще предизвика още по-голямо негодувание срещу дълбоко непопулярното правителство (на Лукашенко), но най-важният му и единствен значим поддръжник Путин иска той да подкрепи тази губеща сила инвазия“, каза Кенет Рот, бивш изпълнителен директор на базираната в Ню Йорк правозащитна организация. Според беларуската лидерка на опозицията Светлана Тихановска руските военни неуспехи в Украйна може да отслабят хватката на Лукашенко върху властта в Минск, предаде АП. „Русия понастоящем е объркана и е напът да загуби тази война. Тя няма да е в състояние да крепи Лукашенко с пари и военна подкрепа, както през 2020 г., каза Тихановска на конференция по сигурността във Варшава.

„Докато аз говоря пред вас, беларуски батальон е част от контраофанзивата на Украйна, която прогонва окупаторите. Всички разбираме, че скоростта на промените на украинския фронт открива нови възможности за Беларус. А те се развиват толкова бързо“, каза Тихановска във Варшава. „Стискаме палци на нашите военни доброволци в Украйна. Петнадесет вече загубиха живота си“, каза още беларуската лидерка. Тя отдаде дължимото и на беларуските партизани, извършвали саботажи по железопътните линии в Беларус в началото на войната, за да затруднят руското нападение срещу Украйна и допълни, че беларусите ще продължат да се противопоставят на войната по всеки възможен начин. В интервю за изданието „Политико“ от 14 октомври Тихановска казва, че Лукашенко е твърде отслабен и затова беларуската армия не е включена в бойните действия. Тя изтъква, че Путин не може да бъде сигурен, че беларуските войници ще се подчиняват на заповедите. Само си представете ситуацията, казва Тихановска, ако Лукашенко издаде такава заповед. Беларуската армия ще прекоси границата, ще дезертира, ще премине на другата страна, войниците ще се крият, защото всъщност не искат да се бият срещу украинците. Това би било пълен провал за Лукашенко, прогнозира Тихановска.

„Политико“ отбелязва, че Путин може да иска да парадира с Лукашенко като военен съюзник, но би бил много по-затруднен от сриването на беларуския режим и обръщането на Беларус към западната орбита, следвайки примера на Украйна. Старши съветникът на Тихановска Франк Вячорка казва за „Политико“, че от самото начало на войната ги залива информация, идваща дори от беларуски военни, че са започнали „да търсят изход“ (от ситуацията). Освен това има и 30 000 обикновени доброволци, които изпращат информация за руските войски. Това поставя беларуската опозиция в по-добро положение, отколкото през 2020 г., когато избухнаха следизборните протести.

В момента Тихановска и поддръжниците ѝ чакат „отваряне на „прозорец на възможности“, когато Путин и неговият „прокси“ Лукашенко бъдат достатъчно отслабени от войната в Украйна, за да възобновят борбата на терен в Беларус. Беларуската лидерка в изгнание подчертава, че организирането на масови протести сега е „невъзможно“, защото „цената е прекалено висока“. Нашата задача като беларуси е да не прахосваме просто така живота на хората, свободата на хората. „Ако хората се надигнат сега, ще има нови политически затворници, нова вълна от по-големи репресии и това няма да бъде много ефективно“, обобщава Тихановска. Това, което не успяхме да направим през 2020 и 2021 г., беше, че не можахме да всеем разкол в елита, не можахме да предизвикаме разкол в правоохранителните органи, защото нямаше какво да им предложим, нямахме структура. В продължение на 27 години хората живяха в условията на този режим, забравиха как да мислят критично, как да бъдат съзидателни, обобщава Тихановска.

По информация на беларуската правозащитна организация „Вясна“, цитирана от АФП, в момента в Беларус има 1340 политически затворници. Независимият военен анализатор Конрад Музика, базиран в Полша, смята ,че беларуските военни са „относително слаби“ и разсъждава върху три сценария, цитира го Си Ен Ен. Първият е, че общите военни учения на Беларус и Русия целят да бъдат подготвени за атака от натовски държави. Вторият – че целят да откъснат украински сили и да ги блокират по протежение на дългата и гориста граница, а третият е, че става дума за подготовка на атака срещу Украйна. Първият сценарий няма да се реализира, казва Музика, а третият ще се сблъска с огромна съпротива в Беларус, където отношението към войната далеч не е такова като в Русия.

Още през март анализаторът на сп. „Форин афеърс“ Евгений Виндман посочи, че САЩ и съюзниците им не са успели да възпрат нашествието на Русия в Украйна, но сега имат възможност да поправят грешката си по отношение на Беларус. Чрез икономически, военни и дипломатически средства те могат да увеличат цената на беларуска агресия като същевременно минимализират риска от опасна ескалация. Въпросът е да го направят бързо, подчертава анализаторът, който е полковник в армията на САЩ. Тихановска също настоява нейните поддръжници в международната общност да окажат по-голям натиск върху режима на Лукашенко като го изолират на световната сцена, като отказват срещи с негови официални представители и не ги признават, като прилагат вече наложените санкции и отрежат достъпа му до средства, приемайки същевременно нейния „кабинет“ за легитимно правителство на Беларус.

Сега по-голямата част от усилията на беларуската опозиция за поддържане на огъня на съпротивата у дома се е пренесла в социалните медии, отбелязва „Политико“. „Главната ни работа е в информационното пространство, за да достигнем различни групи хора и да се противопоставим на руската и беларуската пропаганда“, обяснява Светлана Тихановска. За момента Лукашенко демонстрира увереност. Той заяви, че ако подкрепят дейността му като държавен глава, беларусите ще живеят заможно и спокойно. „Ако искате да минете през беда – заповядайте. Ваша воля – вървете. Но ако искате спокойно да вземате душ, да изкъпете децата си с топла вода, вкъщи да ви е топло, да има газ, петрол, да можете нещо да хапнете сутрин и вечер, да се облечете с топли дрехи – ако това искате, може и така. Тогава стискайте зъби – и напред, правете каквото ви казвам", цитира Лукашенко изданието "СБ. Беларус днес".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар го трият!

    34 30 Отговор
    Странен народ са руснаците!
    В германските заводи бъхтят около 4 милиона руски роба. В германските бардаци бъхтят още около 1 милион рускини. Карат немски коли. Но иначе развяват руски знамена в Германия и крещят: " Слава России"!
    Някаква руска умствена перверзия!

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Само Медведев

    19 17 Отговор
    Не отказва да пълни Путян

    Коментиран от #10

  • 3 Ватник

    15 16 Отговор
    Пак ли ватниците мътят водата?
  • 4 Вярно и джобовете са им пълни не с

    26 6 Отговор

    До коментар #1 от "Този коментар го трият!":

    Рубли а с долари! В гаражите мерцедеси И на почивка на Ривиерата а не в Крим!
  • 5 Руски комплекси!

    25 17 Отговор
    Манията за величие на руснаците винаги в историята е завършвала с мизерия!

    Коментиран от #30

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Васил

    15 11 Отговор
    Личната държанка на Путлер!
  • 8 На украинците им е много трудно!

    15 4 Отговор
    В самата Украйна живеят 15 милиона руски колаборанта. Те гърмят ТЕЦ-ове, те дават информация на Кремъл къде е натовската логистика и т.н. Въобще тегава работа.

    Коментиран от #9, #12, #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 И Лукашенко

    10 10 Отговор

    До коментар #2 от "Само Медведев":

    Му го подава , дружки са.
    нали ги знаем Крачун и Малчо.
  • 11 Миии

    14 6 Отговор
    Същото е и с ЕС - много трудно да откаже на САЩ
  • 12 до гюрлюка

    16 8 Отговор

    До коментар #8 от "На украинците им е много трудно!":

    Точно те гръмнаха газопроводите и вчера стреляха по своите докато се изнасят от херсонска област ! И понеже не им се получава с Атомната централа в Запорожие сега искат да думнат Язовирна стена на Каховската ВЕЦ и да залеят своето население по поречието на Днепър . Ти ИЛИ СИ ЛУД ИЛИ СИ ПИЯН или и двете заедно защото само НЕНОРМАЛНИК може да дрънка такива идиотизми

    Коментиран от #26

  • 13 за съжаление

    7 8 Отговор

    До коментар #8 от "На украинците им е много трудно!":

    Да на тях им е трудно но е временно .На теб обаче с тая тиква на раменете цял живот ще ти е трудно , много трудно .
  • 14 Матей преображенски

    10 7 Отговор
    Така изглеждат нещата ,погледнати от западна страна,а от източна е точно обратното,затова се води и войната,заради пълната колизия.Но правото е на руската страна ,тъй като те са на своя земя,отблъскват западната инвазия.Белорусия ще запази неутрална позиция,докато не бъде нападната или когато се подготвя сериозно нападение.Затова там стоят руските контингенти,не за да държат в подчинение белорусите,а за да им помогнат ,всъщност те са твърде малко,в сравнение с белоруската армия.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 България Американска колония

    14 12 Отговор
    Що да отказва Лукашенко !! Славяни един народ !! А ти Българино си мърша американска наркоманска

    Коментиран от #25

  • 18 България Американска колония

    7 6 Отговор
    България ...полицията ти е брат наркоманска! Какъв Лукашенко те гони тебе бе!! Я се се погледни българска свиня до къде го докара!! Стана един нещастник
  • 19 Нострадамус от Злокучене

    11 9 Отговор
    Това ще е края на Лукашенко.Това,което в момента се случва на "втората в света",ще сполети и неговата армия.Десетки хиляди трупове ще отворят очите на баларусите,които със сигурност ще бъдат подкрепени от украинците да свалят режима.Ако Лукашенко беше уверен в успеха на "специалната операция",отдавна щеше да е изпратил войски да се сражават на страната на агресора.
  • 20 Вирус

    7 10 Отговор
    Тихановска белоруската кланяща се на сащ

    Коментиран от #21, #29

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 7 Отговор
    ПУТИН е АГРЕСОР
  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 0 Отговор
    РЕШЕНИЕТО е МИРЪТ не и ВОЙНИТЕ
  • 24 Червен макак

    2 1 Отговор
    Лукашенко се плаши от путярата,да не ги присъедини към рашата.Край на царуването.
  • 25 Червен позитанец

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "България Американска колония":

    Лукашенко знае че ако дойде путлер ще е края на социализма.Кое им е славянското на пияните ватенки.
  • 26 От писанията ти се

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "до гюрлюка":

    Вижда какво пишат в рашиската пропаганда.
  • 27 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    ВСЯКО нещо си има КРАЙ
  • 28 пътник

    0 0 Отговор
    Така е ,когато един диктатор си даде под наем "нещото ",за да си запази властта.
  • 29 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Вирус":

    Тази Тихановска е най вероятно от някое нпо,петоколонници като нашите Па си ,маси и тем подобни,готови за някой 6е кел да продадът и майка си.
  • 30 От раждане

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Руски комплекси!":

    се посяват семената на бесовете у руските. Правят картонени танкове дечицата, нахлуват с пушки в детски градини, носят им пушки, облъчват им мозъците със завеяни работи.