Last news in Fakti

22 Октомври, 2022 20:08 2 652 33

Иранската ос на злото

  • иран-
  • русия-
  • дронове-
  • ядрено споразумение

Ако изграждаме демократичен свят, в който Русия представлява заплаха за неговите ценности, не можем да пренебрегнем Ислямска република Иран

Иранската ос на злото - 1
Снимка: Bloomberg
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Трябва ли съюзът на Иран с Русия да бъде причина за безпокойство? Отношенията между Иран и Русия започнаха бързо да се подобряват след 24 февруари, а в края на март Сергей Лавров заяви, че правителствата на двете страни ще търсят начини за заобикаляне на западните санкции. Иранският износ за Русия се е увеличил със 70% от март до октомври, а общата търговия с 40%, но основният коз на новия формат на отношенията между Кремъл и Техеран стана военното и промишленото сътрудничество.

Още на 12 април "Гардиън" съобщи, че Русия е внасяла контрабандно оръжия за войната в Украйна от Иран през Ирак.

Първият сигнал, че Иран наистина предоставя военна подкрепа на Русия и по този начин де факто участва във войната, беше съобщението на Белия дом в началото на юли, че Иран планира да прехвърли стотици бойни дронове на Русия.

Пентагонът дори получи разузнавателна информация, че на 15 юли руски комисари са инспектирали дронове, които могат да бъдат продадени за войната с Украйна.

В края на юли международните медии започнаха да пишат за това, че дронове са продадени и вече са в руската армия, както и за ирански инструктори, изпратени в руски военни бази, за да обучават оператори за тях.

Ситуацията беше в съответствие с факта, че в началото на лятото Русия почувства остър недостиг на собствени безпилотни летящи апарати, които освен това в много отношения отстъпват на западните модели, използвани от въоръжените сили, и призивът към Иран да помогне не отне много време. За Русия просто нямаше други възможности. Иран и Китай, въпреки че мълчаливо подкрепят Русия, разбират, че всеки опит за прехвърляне на отношенията на ниво търговия с оръжия за поддържане на противовъздушната отбрана рано или късно ще доведе до дългосрочни репутационни и санкци рискове, които няма да се изплатят с военна подкрепа.

Произведените в Иран дронове се представиха добре в Йемен, Ливан, Сирия и Ирак. За самата Ислямска република Иран перспективата за укрепване на позицията на САЩ в Близкия изток и загубата на ядрен съюзник в руско-украинската война изглеждаше изключително депресиращо.

В крайна сметка Путин беше изправен пред два избора към кого да се обърне за помощ за разрешаване на проблема с дефицита на оборудване: Северна Корея или Иран. В същото време за Русия беше много важно да запази тази информация зад затворени врати, което, разбира се, в крайна сметка не се получи. Но самият факт, че Русия поиска помощ за това, нанесе сериозен удар върху репутацията на Путин и неговото обкръжение.

В края на август се появи информация за първото използване на безпилотни самолети камикадзе Shahed-136 в Украйна. През септември украинските армейски сили свалиха първия такъв безпилотен самолет близо до Купянск, Харковска област и веднага забелязаха надписа „Геран-2“ върху останките. Общо десетки такива дронове бяха свалени за месец, като атаки бяха извършени в Киевска, Одеска, Николаевска и Днепропетровска области. Основните цели на дроновете са били гражданска инфраструктура, но са били засегнати и жилищни сгради и хора.

Към днешна дата Иран официално отрича да доставя дронове на Русия, въпреки преките доказателства, събрани от Украйна и разузнавателните данни от западните страни. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви преди ден, че Иран е продавал дронове, а Съветът на ЕС наложи санкции на трима ирански граждани и една компания. Канада също наложи допълнителни санкции, за трети път в рамките на месец, а Обединеното кралство и САЩ заявиха, че подготвят санкции.

Това, което вероятно има значение за Иран, не е фактът, че военните дронове се продават на държава-агресор, която ще ги използва за война в Украйна, а че тази продажба е възможна, ако продавачът по негово убеждение даде стоката за подобряване на отбранителния комплекс на стратегически партньор, а не за унищожаване на съседна държава. Как ще бъде всъщност, разбира се, страната на сделката не се интересува.

Съюзът на Иран с Русия е важен, от една страна, за да демонстрира наличието на ядрена сила в лицето на съюзник, а от друга страна, за да запази властта и влиянието си в Близкия изток. За радикалното крило на Ислямската народна република руско-украинската война е просто механизъм за противодействие на Запада и САЩ. С действията си Иран открито заявява, „че оръжията на Техеран могат да се конкурират с тези на Съединените щати“.

Консолидирането на външната политика и стратегическото партньорство на двете държави срещу САЩ се обяснява логично с факта, че за Иран и Русия един демократичен свят и неговите ценности означават край на властта. Двете държави си поделят първо и второ място по брой наложени санкции. Иран е в списъка на страните, спонсориращи тероризма от десетилетия, а Русия си запази място в този списък, като започна нахлуването си в Украйна на 24 февруари.

Иран живее под знака на санкциите на САЩ от 80-те години на миналия век.

За Русия такъв опит в сегашната ситуация е безценен, особено ако са готови да го споделят. Иран успя да преструктурира икономиката си към новите реалности, където страната трябва да се справи без международната платежна система SWIFT, както и да търси нови начини за закупуване на стоки чрез посредници.

Русия отдавна си сътрудничи с Иран. Например тя завърши първата атомна електроцентрала в Иран в град Бушер. Строителните работи започнаха през 1997 г., а самата АЕЦ Бушер беше пусната през 2011 г. На 11 ноември 2014 г. Русия и Иран подписаха споразумение за изграждането на два нови енергоблока, като вторият блок трябва да бъде завършен през 2024 г., а третият през 2026 г.

Възможността да се обърне към Иран за попълване на бързо изчерпващите се запаси на собствения им военно-промишлен комплекс се превърна в своеобразен спасителен пояс за Кремъл. Единствената разлика между КНДР и Иран е, че Техеран иска да седи на два стола, имайки интерес да върне САЩ към подписване на ядреното споразумение от 2015 г. и по този начин да получи стотици милиарди от тази сделка. За Иран фактът на руската молба за помощ е страхотен сигнал към световната общественост за военния потенциал на Техеран, тъй като самият аятолах Хаменей не се въздържа да се похвали на 19 октомври, като каза: „Когато снимки на ирански дронове бяха публикувани преди няколко години, се чуха думи, че е фотомонтаж. Сега тези дронове ги наричат ​​страхотни". Коментарът на аятолаха потенциално влошава позицията на Иран в опитите за разрешаване на скандала около продажбата на безпилотни самолети Shahed 136 на Русия и напълно отменя всякакви по-ранни изявления на външното министерство, че държавата не е замесена.

Споразумението от 2015 г. (Съвместният всеобхватен план за действие) между Иран, петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Китай, Русия, Обединеното кралство, Франция) и Германия трябваше да отмени някои западни санкции (главно петролното ембарго), в замяна на съгласието на Иран да изнесе по-голямата част от своя обогатен уран, като същевременно запази своите запаси от 300 килограма под постоянно наблюдение от камери и международни инспектори, главно МААЕ, както и ограничения върху обогатяването до 3,67% чистота и работата на модерни центрофуги, необходими за обогатяване.

Резолюция 2231 на ООН стана част от сделката с Иран през 2015 г. Според нея ограниченията върху покупката или продажбата на модерни оръжейни системи от Иран, включително дронове, трябваше да останат в сила до 2023 г. С други думи, Иран директно наруши резолюцията на ООН, като започна да продава своите дронове на Русия, както Франция, САЩ и Великобритания (членки на Съвета за сигурност на ООН) вече официално заявиха.

През 2018 г. президентът Тръмп едностранно изтегли САЩ. от споразумението, базирано на израелско разузнаване, че Иран тайно обогатява уран и планира да създаде ядрени оръжия. В отговор на решението на Тръмп Иран започна да нарушава ангажиментите си.

През следващите 11 месеца се проведоха многобройни преговори между Иран и САЩ чрез посредничеството на ЕС и нови проекти на споразумението от ЕС бяха изпратени в Техеран за преглед.

Трябва да се отбележи, че за ЕС ядреното споразумение с Иран винаги е било желаният изход от ситуацията.

По отношение на новите проекти по ядрената сделка Иран дори направи отстъпки по някои точки, например вече не настояват САЩ да извади Корпуса на гвардейците на иранската революция от официалния списък на чуждестранните терористични организации. Второ, Иран вече не изисква гаранции, че в бъдеще САЩ няма да се откаже от сделката, както направи Тръмп през 2018 г. Въпреки това основният препъникамък остава въпросът за разследването на МААЕ. Иран настоя МААЕ да спре да разследва произхода на радиоактивните следи, открити в три от неговите обекти, позиция, която остава непроменена за Техеран.

Във всеки случай единственият вариант за Иран да възобнови споразумението от 2015 г. беше като се откаже от всякакви искания. Техеран осъзна това в средата на лятото, когато Путин посети Иран. Преди това Техеран зае позиция на неутралитет по отношение на войната в Украйна, донякъде подобна на тази на Китай и Индия. На 19 юли, по време на посещението на Путин, върховният лидер на Иран Али Хаменей наистина посочи действията на Кремъл срещу Украйна като „превантивни“ мерки, което ясно показва, че страната му като цяло подкрепя Русия.

Трябва да се отбележи, че Израел, основният съюзник на САЩ в Близкия изток, винаги се е противопоставял на премахването на санкциите срещу Иран, както и Саудитска Арабия, чийто конфликт с Техеран има исторически корени. Има много причини да смятаме, че след премахването на санкциите и рестартирането на ядреното споразумение Техеран няма да се откаже от амбициите си да спонсорира международния тероризъм и да нарушава поетите ангажименти, но ще има в пъти повече възможности и пари за това.

За Русия премахването на санкциите срещу Иран буди много опасения. На първо място, двете държави са сред първите десет по запаси от петрол и навлизането на Иран в международния петролен пазар би създало ненужна конкурентна среда за Кремъл, което е повече против интересите на Путин от всякога. Ситуацията в Русия след 8 месеца "специална военна операция" не диктува възможността за споделяне на финансови потоци с някой друг. Петролът и газът остават основните спонсори на руската агресия срещу Украйна.

Наистина ли планът на Иран и Русия беше да пребоядисат името на дроновете от Shahed 13 на „Геран“? Или може би логиката беше, че Иран продаде тези дронове на Русия с намек да не ги използва като част от операцията в Украйна, но какво ще направи купувачът след това, както се казва, не е тяхна зона на отговорност. Този вариант е малко вероятен, тъй като делегация и инструктори от Корпуса на гвардейците на ислямската революция пристигнаха в Крим, за да обучат руснаците да работят с новите „играчки“.

Едно нещо остава непроменено, иранското правителство лъже и винаги се плаща двойно за бързи и кървави пари. Доказателствената база е налице и е достатъчна, за да удовлетвори всяко съдебно и международно обществено запитване. През последния месец и половина Русия атакува много украински градове с ирански безпилотни самолети Shahed 136. Освен критична инфраструктура, ударени са и жилищни сгради с много жертви. Ако продадете нож на убиец, като знаете къде и как използва продукта ви, вие просто ставате съучастник в убийството. Този принцип не трябва да се губи зад завесите на световната политика, той трябва да се прилага както за отделните държавни актьори, така и за държавите като цяло. Спонсорирането на тероризма под каквато и да е форма е акт на агресия и колкото по-дълго очите са затворени и ръцете на световното общество са вързани, толкова повече ще бъдат желаещите да го извършат.

Случилото се в понеделник, 17 октомври, окончателно сложи край на желанието на Иран да се разграничи от войната в Украйна. Не само Русия, но и правителството на Иран, чиито дронове Shahed 136 причиниха смъртта на украински цивилни, ще трябва да отговарят за смъртта на жена, бременна в шестия месец. Иранските политически кръгове повече от седмица работят по официалната версия и позицията на правителството за продажбата на дроновете и разбират, че не могат да продължат с реториката „Ние не сме продали нищо“, докато налагат евтиното оправдание „Не сме продавали дронове на Русия за използване в системата за противовъздушна отбрана“.

Съществуват и опасения, че Иран ще продаде на Русия балистични ракети земя-земя Fateh-110 и Zolfaghar, което според собствената версия на Иран не отговаря на истината. Във всеки случай желанието да се угоди на Кремъл във военните въпроси, където Ислямската република със сигурност успя, с доставката на дронове от различни видове и балистични ракети, само ще расте. Медиите писаха и за обучението на руски оператори да управляват безпилотните апарати Arash-2, които Иран все пак реши да продаде на Русия. По-рано тази информация беше отречена от ирански официални лица с аргумента, че „ако Русия използва този дрон в Украйна, американците могат да получат достъп до нашата технология“.

Едно нещо е важно, ако изграждаме демократичен свят, в който Русия представлява заплаха за неговите ценности, не можем да пренебрегнем Ислямска република Иран, която отдавна е избрала оста на злото пред доброто. И всяко укрепване на съюза със злото, ще доведе до неговото умножаване и увеличаване на броя на човешките жертви.

Източник: eupoliticalreport.eu


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ехаааа

    44 0 Отговор
    Много дълго...книга ли четем

    Коментиран от #11, #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ДА ИЗМЭТЕМ харвардския ГАЛОSHHH

    43 1 Отговор
    Не разбрах защо ѝ е на Русия да внася оръжия "от Иран през Ирак",
    като може да го направи директно през Каспийско море...
  • 4 това са две велики държави които

    42 2 Отговор
    Държат на независимостта и традицийте си и могат да предизвикат само възхищение
  • 5 Сталин

    54 5 Отговор
    Единствената ос на злото са САЩ, Англия и Израел
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 шишо

    36 4 Отговор
    ЗАПЛАХА не само за демокрацията , а за МИРА в ЦЕЛИЯ свят е АМЕРИКА . ТЕ са на стотици места по земята с оръжие и ЖИВА сила . След ТЯХ вижте сами - мизерия и разруха .
  • 8 Кремък

    46 2 Отговор
    Ако наричаме износът на Иран през Ирак за Русия ,,бързи кървави пари" ,как да наричаме износът на България през Полша?
  • 9 Ученият котка

    18 3 Отговор
    Това ще бъде най-опасният съюз в историята на западната цивилизация.
  • 10 рада дълбоката

    40 2 Отговор
    Всички които са несъгласни с политиката на ФАЩ са от оста на злото а как иначе.... .Всички които искат да имат собствено и независимо управление , собствена и независима военна промишленост или иначе казано всички които искат да са свободни от американския ботуш са лоши а как иначе .....Блинкин преди 2 дена каза ние трябва да ръководим света защото той не може без нас (явно има в предвид да се справи ) . А интересно как е живял света без тях след като Америка още не може да напълни 4века като държава (няма да говорим че Балшой театър в Москва е по стар и нужника на баба ми на село ) . Явно света силно е страдал по ПРЪКВАНЕТО На този свят на световния жандарм . Изводите за вас !!
  • 11 защо

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ехаааа":

    Плащат на ред.
  • 12 иван

    23 0 Отговор
    Народ ,който заслужава уважение
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Някой

    36 1 Отговор
    Пропаганда.
    Оста на злото отдавна е ясна - САЩ, Великобритания. Може и Израел да включим я тази ос.
  • 15 Аршлох

    31 3 Отговор
    Само като прочетох руски комисари и бях до там.Не,че съм очаквал реални новини,ако трябва да бъда искрен.Комисари последно е имало при другаря Джугашвили,някъде преди около 80 г.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Преминаващ оттук

    26 0 Отговор
    Каквото и да пишете. Персия си е Персия, не е държава еднодневка без история.
  • 18 Ученият котка

    24 1 Отговор
    Докато вие се наслаждавахте на санкциите, Иран печелеше технологична свобода. Следва технологичният пробив на Русия. И нищо не може да се направи. Историята е безпощадна.
  • 19 нннн

    25 0 Отговор
    Повече се страхувам от ,,оста на доброто"" САЩ - Англия. Пушечното месо в Украйна намаля. Къде ли ще потърсят още?
  • 20 Матей преображенски

    23 0 Отговор
    Иранците искат и те да си изпробват своите дронове и ракети,много раздразниха нато с техния Геран(кладенец),демек като падне изравя кратер дълбок като кладенец,изглежда че трудно може да бъде спрян от пво.Големия кошмар на Израел е иранско атомно оръжие,Иран има доста обогатен уран и с руско и китайско съдействие бързо ще се сдобие с ядрени заряди ,които да качи и на ракети.Щатите се опитват да лавират и шантажират с ядрената сделка,която си беше една залъгалка,измама и фактически мъртвородена.Напоследък американците им устройват класическа цветна революция,заради един хиджаб,на една митична иранка,което е пълна глупост ,защото там ходят само със забрадки,това е един изсмукан от пръстите повод.А причината е опит да се свали властта на аятоласите,която си е много удачна по ония ширини.Колко ли милиарди са пръснали щатите за тази акция,да изкарат толкова протестиращи,които да си заработват доларите в опит да сринат държавата си?
  • 21 Рошко

    15 1 Отговор
    Оста на злото се нарича, Англия фащ израел. Объркали сте се
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Госあ

    15 2 Отговор
    Руснаците трябва да дадат ядрено оръжие на Иран.
  • 24 иво

    18 1 Отговор
    За целият свят за цялото човечество най голямата заплаха е престъпната сган наречена Америка.
  • 25 Копиров

    7 0 Отговор
    А САЩ и технте европейски марионетки?
  • 26 А50

    13 0 Отговор
    Иран е древна цивилизация, а САЩ затвор за престъпници на 250г Къде ви е демокрацията в попарените държави от цветни революции, къде стана по добре
  • 27 Тошо

    12 1 Отговор
    СВЕТОВНАТА ОС НА ЗЛОТО- САЩ/АНГЛИЯ/ИЗРАЕЛ.
  • 28 Taka така

    10 1 Отговор
    Демократичен свят дрън дрън ярина, а бе вие самите вярвате ли си на измишльотините дето ги ръсите от брюксел и страсбург, че и от други центрове на демонокрацията
  • 29 писал

    8 1 Отговор
    Си тая статия все едно си седнал в селската кръчма аве педал сгърчен
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Надрусан син шаман

    4 0 Отговор
    За евреите Иран е зло.
  • 32 Вирус

    1 0 Отговор
    Не може да се чете вече всички които не козируват на тъпите фащ са империи на злото щото те видите ли според оня от скъпата боя щели да донесат мир и благоденствие по цялата земя хахаха тъпаци
  • 33 хаха

    1 0 Отговор
    По този начин краварника и нато си признават ,че участват във войната като доставят оръжие на Украйна.