Last news in Fakti

6 Ноември, 2022 10:00 3 170 45

Персийският залив: ще нападне ли Иран Саудитска Арабия

  • иран-
  • саудитска арабия-
  • персийски залив-
  • аятолах али хаменей

Правителството на Джо Байдън смята, че най-важният конфликт в момента е този в Украйна и вниманието от него не бива да се отклонява

Персийският залив: ще нападне ли Иран Саудитска Арабия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вашингтон е загрижен. Медии в Рияд съобщават, че Иран би могъл да нападне Саудитска Арабия. Военното превъзходство на Иран е видимо, а САЩ биха се оказали в много трудна ситуация. Какво се случва в Персийския залив?

"Не бих изключил възможността режимът в Иран да нападне Саудитска Арабия", казва Майкъл Дорън от консервативния Институт "Хъдсън" във Вашингтон. В края на септември ирански войски обстрелваха иранско-кюрдски части край иракския град Ербил. Атакуваните избягали преди време в съседната страна, за да се спасят от режима в Иран. Тази демонстрация на сила от страна на Техеран може да се повтори, ако режимът се почувства под натиск, каза Дорън пред Дойче Веле.

Масовите демонстрации срещу режима на моллите поставят Техеран под все по-голям натиск. Външнополитическите конфликти са от полза за режима и във вътрешен план: той може да клевети демонстрантите като чуждестранни агенти. Режимът в Техеран се опитва да хвърли всички свои врагове в един кюп: демонстрантите, Саудитска Арабия, Израел и САЩ.

Как да се отвлече вниманието от протестите?

Революционната гвардия и Министерството на разузнаването и сигурността на Иран наскоро публикуваха съвместен доклад, в който протестите в бяха описани като заговор, организиран от основните врагове на Техеран - САЩ, Великобритания, Израел и Саудитска Арабия. Това поведение е типично за Техеран, коментира още Дорън, който е бивш експерт по Близкия изток в администрацията на Джордж Буш-младши: "Колкото по-голям е натискът срещу режима, толкова по-агресивен става той."

Бившият американски посланик в Ирак и Турция Джеймс Джефри споделя подобно мнение. Той също не изключва възможността Иран да нападне Саудитска Арабия. "Мотивът сега е да се отвлече вниманието от демонстрациите срещу режима на моллите", каза Джефри пред ДВ. Според него евентуален конфликт със съседна държава може да обедини хората в Иран около властта. „Техеран би могъл да се възползва и от факта, че отношенията между Вашингтон и Рияд донякъде се влошиха след посещението на президента Байдън в Саудитска Арабия“, казва дипломатът.

Военното превъзходство на Иран е видимо

Майкъл Дорън от Института "Хъдсън" посочва, че в случай на иранска атака срещу Саудитска Арабия, Вашингтон ще се окаже в много трудна ситуация. Експертът по Близкия изток се позовава на оценка на военните. Бившият ръководител на Централното командване на САЩ (CENTCOM), генерал Кенет Маккензи, наскоро заяви в Лондон, че Иран разполага с военно превъзходство спрямо съседите си. Военните сили на Техеран разполагат с офанзивни оръжия, на които съседите им не биха могли да противодействат. Това превъзходство се дължи основно на иранските безпилотни дронове, балистичните и крилатите ракети. В случай на нападение, Иран ще използва тези оръжия в комбинация, което ги прави изключително опасни. Системите за противоракетна отбрана, които САЩ разположиха съвместно със съюзниците си в региона, биха могли да прихванат само част от иранските ракети.

Дорън смята, че САЩ ще се въздържат от пряка намеса в случай на иранско нападение срещу Саудитска Арабия. Джеймс Джефри е на подобно мнение, но отбелязва и една особеност. Според него реакцията на Вашингтон ще зависи от размера на провокацията. Но правителството на Байдън смята, че най-важният конфликт в момента е този в Украйна и вниманието от него не бива да се отклонява.

Атака срещу Саудитска Арабия би била безсмислена

Санам Вакил от британския мозъчен тръст "Чатъм Хаус" гледа на ситуацията в Персийския залив под съвсем друг ъгъл. За разлика от американските си колеги тя не смята, че едно иранско нападение срещу Саудитска Арабия е непосредствено предстоящо.

"Можем само да гадаем защо Рияд сега оповести тази информация", казва експертката по проблемите на Иран пред ДВ. "Може би тайните служби в Саудитска Арабия са записали нещо и го публикуват, за да дискредитират Иран." Правителството в Техеран определено е подложено на натиск заради масовите демонстрации, но властта му не е застрашена, смята тя. Според Вакил в тази ситуация няма смисъл да се напада Саудитска Арабия: "Вътрешната политика на Иран е по-сложна, отколкото мнозина на Запад смятат", казва тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 данооооооо

    17 43 Отговор
    хихих с иран е свършено както и с просия

    Коментиран от #2, #10

  • 2 като изплискат айрана

    25 9 Отговор

    До коментар #1 от "данооооооо":

    Персия ще се възроди
  • 3 Като Русия и Иран

    16 38 Отговор
    беше оставен твърде дълго да си "разиграва коня" ! Последствията са налице.

    Коментиран от #5

  • 4 уaйтнoйз

    12 5 Отговор
    камиларите малко ако се сбутат.. едно магаре ще стане 10 бона. ще се гледат по балконите. поне в европа де

    Коментиран от #6

  • 5 от барак хюсеин обама

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "Като Русия и Иран":

    и бидон
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Цецо

    34 7 Отговор
    Дойче Веле е гласът на Държавния департамент на Ротшилдите.
  • 8 ДВ пак някакви предположения

    30 8 Отговор
    които не почиват на никаква основа.Иран със сигурност ще нападне и унищожи една държава,но тя не се казва Саудитска Арабия(тя е ниска топка за Иран) а Израел и затова търси подкрепата на Русия,защото единствения приятел на Израел е САЩ,а еврейското лоби в САЩ,управлява САЩ.Възможно е да иска да синхронизира удара по Израел с удара на Русия срещу САЩ.За това можем само да гадаем,но 3-тата световна война вече започна,а истинската ос на злото ,или ще подвие опашка и ще спре да надува мусколи или ше стане радиоактивно поле,на което 100 години няма да расте и плевел.

    Коментиран от #20, #39

  • 9 Израел 1981 г.

    12 28 Отговор
    Излитат само 2 израелски изтребителя. След 2 часа атомният център в Иран вече го няма!

    Коментиран от #14, #22

  • 10 Преминаващ оттук

    27 8 Отговор

    До коментар #1 от "данооооооо":

    Знаеш ли Иран на колко хиляди години е. Чувал ли си нещо за Персия. Четете история бе хора. Ограмотявайте се.

    Коментиран от #18, #21

  • 11 Боздугана на малкия въз-будител

    3 0 Отговор
    Шефа замина, сам останах да ви будя!
  • 12 Хахаха

    29 10 Отговор
    Като гледам как Саудитска арабия показа среден пръст на Байдън далеч по вероятно е саудитите и иранците заедно да нападнат САЩ за ужас на евро джендърите:)
  • 13 За протокола

    19 8 Отговор
    Краварите и там драснаха клечката с надеждата да се самоизбият арабите и краварския ботуш да стъпи върху петролните залежи! Проблемът обаче е винаги един и същ, както винаги на краварите няма да им се получи и ще бягат с 200, като в Афганистан, но ще съсипят и унищожат още милиони души по света!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Вече 45 г. Иран е под санкции!

    14 1 Отговор
    И кво?
  • 16 Любопитен

    20 5 Отговор
    Какво е мнението на DW за проведеното от Шпигел проучване, според което 50% от германците са за Путин и одобряват инвазията на Русия в Украйна?

    Коментиран от #19

  • 17 Много uм се uска на чuфyтuтe

    11 3 Отговор
    Няма да uм се получu схеамта, даже u цветната пoлюцuя очаквано спuхна.
  • 18 Приятелю!

    14 5 Отговор

    До коментар #10 от "Преминаващ оттук":

    Искаш прекалено много от един трооол.Той не знае нищо и пуска само опорки,без да се замисля и без да има аргументи за тях.Иран е 5-тата в света държава по богатство на природни ресурси а ракетния и потенциял е достатъчен,да направи от Израел,кратер с големината на България,и тук става дума за конвенционални ракети а не за ядрени,които се предполага че ги има.Дискусията с троола е безмислена и най добре е да не им се обръща внимание на глупостите,които пишат.

    Коментиран от #23, #24, #27

  • 19 Има от вчера ново

    12 2 Отговор

    До коментар #16 от "Любопитен":

    70% са против даването на оръжие.Дискутираха го по АРД.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Стига бе,

    4 12 Отговор

    До коментар #10 от "Преминаващ оттук":

    Колкото ИМАШ корени от времето на аспарух симеон и борис 1.2.3.😀
  • 22 Миналата седмица

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Израел 1981 г.":

    Бос палестинец се взриви и 30 евреи вече ги няма:)))
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Има решение

    6 2 Отговор
    Да отиде баба Вики Нюланд със снайперистите на демонстрациите в Техеран
  • 26 Дурхан

    21 4 Отговор
    Не се наситиха на кръв вампирите ..насъскаха Русия срещу Украйна , Тайван срещу Китай и сега наред е Иран и Сарабия...кръв,кръв и долари

    Коментиран от #40

  • 27 Само да те светна!

    5 12 Отговор

    До коментар #18 от "Приятелю!":

    Излаел има 190 атомни бомби!
    Айнщайн е изчислил, че за унищожаването на света са нужни 110 атомни бомби!
    Фаташ ли?
  • 28 ,,Байрактар"70

    4 6 Отговор
    Поредният американски блъф( игра)! Иран никога няма да нападне никого! И причината е една--- знаят какво ще ги сполети.
  • 29 Жокер

    9 0 Отговор
    Има предпоставка няколко държави да спрат да съществуват барабар с населението си..Кои ли са те?
  • 30 Интересно

    2 10 Отговор
    Купейкин коя страна ще вземе

    Коментиран от #35

  • 31 Православен брат иранец

    0 7 Отговор
    Тез индианци не бяха ли потопили някакъв голям кораб във едно пристанище че не можеха да го ползват
    да разчиташ на тия да вършат работа е все едно да си търсиш белята
  • 32 Путинофил

    0 12 Отговор
    Иран е велика сила!
    Путин от тях купува оръжие!
    Без Иран ватенките са умрели!

    Коментиран от #34

  • 33 Йтръ

    8 1 Отговор
    Скъпите Американци сасипват всичко.
  • 34 гого

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Путинофил":

    и ти без роклите си и грима си, обикновен мъж !но когато си с тях е друга мая , тогава си не красива жена заключена в мъжко тяло.дай си кординатите да ти пратя някой лев за маникюр ако си добра флейтиска може и за педикюр да ти пратя кинти просто искам да си хубава ...а аз скъпа ще съм с ватенка ейй така за кеф
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хаха

    3 6 Отговор
    Отварям пуканките и чета вaтнишките фoрумни експерт анализатори, които са без аналог в областта си!
  • 37 Братя на верижка

    2 7 Отговор
    Единствената причина иранските православни братя да подскачат е че Китай си взима 90 процента от петрола от тях..нито са толкова велики нито напреднали ползват тях и Ким за отвличане на вниманието стратегически нямат шанс за каквото и да е

    Коментиран от #38

  • 38 Абе!!

    6 3 Отговор

    До коментар #37 от "Братя на верижка":

    Леле какъв стратег си направо къртиш.Абе да те питам:Каква е приликата между чадъра и автомат калашников.Ако ми отговориш правилно ще ти пратя 200 евро за интелекта,който ще ми покажеш.Иранците наблягат на конвенционално опръжие,защото нямат право на ядрено.Израел,трябва да си предаде ядреното оръжие за унищожение,защото това решиха от ОН онзи ден с пълно мнозинство.Кимчо има ядрен арсенал,с който се нарежда след Русия и САЩ.Руснаците,никога не са наблягали последните години на конвенционално оръжие,защото не са мислили,че някога ще си играят на военна операция и то с военно джудже като Украйна.Те са с друг приоритет и са готови със ядреното си оръжие,да унищожат оста на злото за секунди.Като почнеш от новите Буревестници(мега балистични ракети с атомен двигател) пуснати в космоса,които само чакат команда,Прометей(подводниците дронове,които вдигат цунами с височина от 500 до 1 000м) и хиперзвуковите ракети,които правят зиг заг и можеш да ги засечеш в момента в който те изпаряват.Така че троолче,недей да пишеш с такова пренебрежение,по военни сили,които самостоятелно са готови да се противопоставят на САЩ и ако Иран няма достатъчен ядрен потенциял,то Кимчо има да изпари,цяла Севрна Америка,заедно с англосаксонското островче и аборигенския континент.Кучетата лаят от страх,а ръмженето е опасност.

    Коментиран от #45

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 пенко

    4 0 Отговор
    ДОКАТО И ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ СА В "ДОБРИ ОТНОШЕНИЯ " С РУСИЯ - НЯМЯ ДА ИМА И НАМЕК ОТ ТЪРКАНИЯ ---КАМО ЛИ КОНФЛИКТ !!!!!!!! МНОГО ИМ СЕ ИСКА НА ЦИОНИТИ И БРИТИ НА ВСЕЯТ НАПРЕЖЕНИЕ ---АМА " ЙОК " - АРАБИТЕ И СУНИТИ И ШИИТИ СА С РУСИЯ -- ПА СЕГА И ТАЛИБАНИТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 43 бай Даньо

    1 0 Отговор
    Ако Иран запукат саудитите никой да не се обърква почнала е трета световна война...
  • 44 Ридик

    1 1 Отговор
    Тази новина сочи че вашингтон ще удари с един изтрел два заека, отдавна отеглиял се от запада Иран и също като Турция троянски кон Саудитска Арабия на Москва в Запада
  • 45 Баща ти

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Абе!!":

    Много филми гледаш моето момче,не дишай толкова и лепило,пък барем поумнееш малко