Last news in Fakti

8 Ноември, 2022 21:00 4 532 72

Войната в Украйна: мир само срещу териториални отстъпки?

  • украйна-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • херсон

Особено преди началото на зимата актуален става въпросът колко дълго още ще продължи тази война, възможен ли е мир и при какви условия

Войната в Украйна: мир само срещу териториални отстъпки? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кога ще свърши войната в Украйна, която попадна в патова ситуация? Как да бъде прекратена и с какъв резултат? Нито Москва, нито Киев искат да преговарят за мир, но на Запад се засилва натискът за дипломатическо решение.

Войната в Украйна изглежда се намира в патова ситуация. Украинската армия, благодарение и на предоставяните ѝ от Запада оръжия, си върна големи части от заграбените територии. Но руският президент Владимир Путин явно не се спира пред нищо - продължава целенасочено да унищожава цивилната инфраструктура на Украйна, бомбардира жилищни райони и плаши с ядрено оръжие. Особено преди началото на зимата актуален става въпросът колко дълго още ще продължи тази война, възможен ли е мир и при какви условия.

Военно решение

Най-общо казано има два лагера, около които се групират мненията. Единият твърди, че решението на този конфликт може да е само военно - Украйна да прогони руската армия от всички превзети от нея територии, включително от Крим. И чак тогава да се мисли за преговори с Русия. Такава е и позицията на украинското правителство, която не е изненадваща. В края на август по случай Деня на независимостта президентът Зеленски заяви, че страната трябва да продължи да се бие, „без да прави каквито и да е отстъпки и компромиси“.

По същия начин виждат нещата и страните, граничещи или намиращи се близо до руската граница, като балтийските държави или Полша, които се чувстват застрашени от Москва. Те също смятат, че дори и най-малката отстъпка пред Русия ще бъде проява на слабост, която само ще окуражи Кремъл да предприеме нови инвазии.

Подобна е позицията и на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който в интервю за ДВ заяви, че „Украйна трябва да спечели войната“. Той обаче не уточни какво разбира под това „Украйна да спечели“. Във всеки случай Столтенберг изключи всякакви прояви на отстъпчивост и подчерта: „Не бива да забравяме, че ако Русия на президента Путин прекрати боевете, това ще означава мир. Но ако Украйна спре да се сражава, това ще бъде краят на съществуването ѝ като независима държава“.

Сред привържениците на тезата, че Русия е длъжна да върне окупираните украински територии, е и германската външна министърка Аналена Бербок. Според нея всяка готовност за компромис ще бъде проява на наивност, каквато е била проявена при анексията на Крим от Русия.

Териториални отстъпки

В другия лагер надделява виждането, че няма военно решение, тоест Украйна не може да победи с военни средства Русия, която в краен случай винаги може да извади от ръкава си и ядрения коз.

В тази връзка политологът от Университета в Хале Йоханес Фарвик определи пълното освобождаване на Украйна като „максимална цел“. Според него обаче тя е нереалистична, защото това би означавало „или дълга изтощителна война с много жертви, или ядрена ескалация“.

Западните гласове, които пледират за компромиси от страна на Украйна, засега са рядкост – особено след успешните контраофанзиви на украинците това лято. И все пак ги има: през май бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър посъветва Украйна да се съгласи на териториални отстъпки, за да сключи мир с Русия. Но два месеца по-късно се поправи и вече беше против преотстъпването на територии на Русия.

В Германия тезата за териториални отстъпки от страна на Украйна също има привърженици - най-вече от дяснопопулистката „Алтернатива за Германия“ и Лявата партия настояват за мирни преговори. Фарвик казва в тази връзка следното: „Политиците на запад табуизират въпроса за евентуални териториални промени, като смятат, че това ще бъде един вид капитулация пред руската агресия. Ако обаче не разчитаме, че режимът в Москва скоро може да падне, те (териториалните отстъпки) могат да се окажат единственият изход от тази ситуация“.

Берлин: Украйна трябва сама да реши

Германското правителство оставя изцяло на Украйна решението за това дали и кога да преговаря с Русия, включително и по въпроса за евентуални териториални отстъпки. Берлин се въздържа от това да оказва натиск върху Киев.

Президентът Зеленски настоява битката да се води „до край“ и се надява, че Украйна ще продължи да бъде подкрепяна отвън. Но такава подкрепа зависи от настроенията в западните общества, които се борят с високите енергийни цени и инфлацията, които донякъде са следствие от войната. В същото време много градове са претоварени и вече не могат да приемат повече украински бежанци. В Германия подкрепата за санкциите срещу Русия и за оръжейните доставки за Украйна засега остава стабилна, но едно нещо ще е променила драматично спрямо лятото: актуално проучване от началото на ноември показва, че 55% от германците смятат за недостатъчни полаганите дипломатически усилия за прекратяването на войната – с 14% повече отколкото през юни 2022.

Също и в САЩ се засилва натискът, който може само да нараства, ако републиканците спечелят междинните избори в страната. Междувременно 30 конгресмени от Демократическата партия призоваха в писмо президента Джо Байдън за започването на директни преговори между САЩ и Русия за бързо прекратяване на войната в Украйна.

Неутрален статут за Украйна?

В момента обаче нито Русия, нито Украйна не са готови на преговори: Украйна се надява са си върне още от загубените територии, а Русия залага изцяло на тактиката за водене на изтощителна война.

Йоханес Фарвик отправя следния съвет към политиците: „Да останем солидарни с Украйна, но да не се търси военна победа над Русия, а по-скоро да се заложи на баланс на интересите“. Например, като се даде „неутрален статут на Украйна, който да е приемлив за Русия, но и да съдържа достатъчно гаранции за сигурността на Украйна.“ Това би означавало също и „териториални промени в Украйна, които макар и да са нарушение на международното право, би трябвало да приемем като необходимост, продиктувана от живота.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол зеленский

    60 12 Отговор
    Мир само срещу безусловна капитулация.
  • 2 Последния Софиянец

    87 16 Отговор
    Днес демократите губят катастрофално на изборите.Войната свършва.

    Коментиран от #10, #22

  • 3 Вова закривай

    16 70 Отговор
    Володимир Путин и шайката соросоиди изгубиха войната
  • 4 Васил

    20 91 Отговор
    Ситуацията хич не е патова всеки ден Уктаиците бият скапаните Рашисти а крамълският диктатор иска преговори ама криви му излязоха сметките.

    Коментиран от #13

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 иван

    74 14 Отговор
    Войната ще свърши когато реши Русия
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сатана Z

    58 19 Отговор
    По—голямата част на т.нр.Украйна са изконно Руски земи с рускоезично население,които трябва да се върнат в Руското тяло,а Укрите да се заврат в Галичина или в Полша и Германия.Защо не и в България,тия Роси Украинки може да са зли но поне са дашни.

    Коментиран от #25

  • 9 Руските мечти

    14 54 Отговор
    ... са безплатни, и по-добре, защото путинистите пари нямат.
  • 10 Тъп

    19 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Свършват кебапчетата и чорбата на село
  • 11 Цака

    17 64 Отговор
    Ако Украйна остави на Русия новозавзетите територии, просто ще им даде възможност да си съберат силите и да я атакуват наново, както се случи след окупацията на Крим. Русия е неспособна да съществува без да напада съседите си. Чечня, Грузия, Украйна... а още са във война и с Япония за курилските острови. Превземе ли Украйна, Русия ще продължи агресията и срещу други страни.

    Коментиран от #14, #17, #18

  • 12 Гост

    52 14 Отговор
    Какви териториални отстъпки искате от победителя бе, тъФ40Фци? Ако Зеленски се смята за победител, що не си ги извоюва тези територии, ами ще иска примирие? Май, совите не са това, което ни представяте, че са.
  • 13 Гост

    48 10 Отговор

    До коментар #4 от "Васил":

    Всеки ден чувал как Украйна печелела и как реве за помощ.
  • 14 БгТопИдиот

    30 4 Отговор

    До коментар #11 от "Цака":

    Колега,коментатор имате нужда от преглед.

    При това сериозен.
  • 15 Урюрвкос

    39 12 Отговор
    Зеленски е професионален артист. Той трябва да отиде на срещата G-20 като победител. Достатъчно е превземането на Херсон. По време на речта си ще спре на половин дума и ще излезе от форума на бегом уж че Путин е направил нещо много гадно и трябва веднага да се върне в Киев. Трябва публиката да си спре дишането и да ахне какъв силен герой стои пред нея. Холивуд не е киностудия Довженко, там са сценаристи от голям мащаб.
  • 16 Госあ

    57 9 Отговор
    Докато дипломацията на Китай призоваваше в самото начало да не се изпращат оръжия за разрастване на конфликта, а да се търси споразумение, мисирките а ла фонлайен, рошавия албинос и дъртия деменциален старец нахъсваха бандерите и ги снабдяваха с оръжие като за война. Сега седнали за мир да говорят ! Лицемерно простолюдие.

    Коментиран от #21

  • 17 Урюрвкос

    26 5 Отговор

    До коментар #11 от "Цака":

    а още са във война и с Япония за курилските острови---брей незнаех, благодаря за информацията

    Коментиран от #56

  • 18 Гост

    34 8 Отговор

    До коментар #11 от "Цака":

    Щото пък ЩАС правят войни по цялото земно кълбо.

    Коментиран от #23

  • 19 Наполеон

    22 1 Отговор
    Ако правиш война не я прави на границата си със комшията!!!
  • 20 Уса

    27 13 Отговор
    За дойче веле мъките са жестоки и продължителни
  • 21 Историк

    10 39 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Такива изчаткали като теб ще отрезнеете само като видите разпадането на руската федерасия. С Божията помощ и повечко ГРУЗ 200 това ще дойде по-скоро рано, отколкото късно. :))))

    Коментиран от #37

  • 22 Мдааа

    13 38 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Само че в Украйна не воюват демократите от Америка, а воюват украинците, които се борят за родината си! Така, че мир ще има, когато се предаде и последния украинец! А това няма да стане.
  • 23 Трек

    9 9 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    САЩ не воюват със комшиите!

    Коментиран от #40

  • 24 Въпроси, въпроси...

    48 10 Отговор
    Не усещате ли промяната в тона? Даже зелето, дето все подбуждаше за войни заговори за мир. Как така мир? Бити ли са руснаците? Нали мирът с Путин беше най-лошото нещо? - Шолци. Нали руснаците губеха? Нали им свършваха ракетите на 15ти ноември? Нали Путин го сваляха, въпрос на дни? "Кога ще свърши войната в Украйна, която попадна в патова ситуация?" - каква патова ситуация? Нали Русия губеше катастрофално?
  • 25 Мммммм

    9 19 Отговор

    До коментар #8 от "Сатана Z":

    Да се надяваме, че ника ти скоро ще прибере Путин!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Някой

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "БгТопИдиот":

    Като изключим статиите на Милена с всички останали постъпвам по този начин, особено на един конкретен списвач.
  • 28 Контрапункт

    34 11 Отговор
    Условията, поставени от Владимир Зеленски за преговори с Русия, са абсурдни и самият Зеленски би играл добре в театъра на абсурда, каза Виктор Бондарев, председател на комисията по отбрана и сигурност на Съвета
    Сенаторът подчерта, че връщането на Донбас, Херсонска и Запорожка област на Русия е възстановяване на териториалната цялост, тъй като тези територии са изконно руски и са били незаконно отчуждени едва през 90-те години. Що се отнася до исканата от Зеленски компенсация за щетите, причинени от специалната операция за защита на Донбас, Киев трябва да бъде първият, който трябва да започне да плаща репарации на руската страна за нарушения в този регион от 2014 г. насам, каза Бондарев.

    Коментиран от #42

  • 29 !!!?

    22 24 Отговор
    Краят на Войната !!!?

    Коментиран от #31, #32, #33, #35, #36, #39

  • 30 Монгола

    32 8 Отговор
    Нищо не са си върнали натовските фашисти преоблечени с бандерски гащи. Стигнали са до едно село Чернобаевка в Херсонска област и заседнаха в калта, Руската армия ги денацифицира по няколко хиляди на денонощие.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ха ха хааа

    6 19 Отговор
    Колхознята загуби всяка връзка с реалността ...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Госあ

    24 6 Отговор

    До коментар #21 от "Историк":

    тия еврейски историйки а ла паси ги разпраай на друг. Територията на Русия расте, а на Украина намалява. Така е справедливо и закономерно. Закономерностите на Вселената са законите на боговете. Закономерно е също, държава в която има толкова продажници и подлоги да бъде на нашето положение днес.
  • 38 оня с коня

    18 9 Отговор
    Руската мечка пак еб@ орела. Имам съмнение, че орелала обича да му лаг@ мечока!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Гост

    12 2 Отговор

    До коментар #23 от "Трек":

    САЩ имат двама комшии, всичко на всичко, от които единият не е залък за голямата им уста. Но пък са воювали с другият, че и със съседните нему: Мексико, Куба, Никарагуа, Боливия......
  • 41 Абе , Ръг у СПИН ,

    6 0 Отговор

    До коментар #39 от "Мечето Ръкспин":

    Мечка е женски род ве , освен ако не е ЛГБТ
  • 42 Гост

    20 2 Отговор

    До коментар #28 от "Контрапункт":

    Поставя условия, които му е ясно, че няма как да доведат до мир, но ето, вижте го, той направил "усилие" за преговори, но лошият победител не искал да се предаде. Това не е обикновен театър, а фарс.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ...

    5 16 Отговор
    Русия имат само могилники
    Оръжията им свършиха
    Разчитат на помощи от Северна Корея
    Нормално е да се молят за мир
    Разбирам ги
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Майката на костов

    10 3 Отговор
    Държавите спонсори на войната, са унищожени икономически, финансово и военно, просто Европа следва да се прочисти от нацистите! Вкупом соросоидите в Сибир, за проветряване на мозъците! Разбира се най извратените ще бъдат подложени на лоботомия, както правят нашите велики съюзници от САЩ!
  • 48 Краварската медия ДВ с нова порция лъжи!

    13 3 Отговор
    ДВ или фалшиви новини от фашагите
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Цялата Украйна е -

    12 4 Отговор
    Руска. Украйна умира.

    Коментиран от #53

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 7 Отговор
    Отстъпката за ,която са се разбрали е крим да си остане руски и вероятно малка част от луганск.всичко друго ще е украйна.А,водният канал към крим ще бъде отворен.Това е мирът.другото са вашите брътвежи.Този мир ще бъде сключен 23г есента,а дотогава на театралната сцена ще умрат много хора.По добре да го направят сега!
  • 55 Как да им вярваш на краварите?

    10 3 Отговор
    "Йоханес Фарвик отправя следния съвет към политиците: „Да останем солидарни с Украйна, но да не се търси военна победа над Русия, а по-скоро да се заложи на баланс на интересите“. Едно казват, друго вършат-"Politico: САЩ разполагат най-новата версия на ядрена бомба B61-12 в базите в Европа"!? На кравар само тояга по тиквата. Путин им каза при какви условия ще има мир, краварите да се махат от Европа и да се прибират в краварника си, само тогава ще има мир. Само заради краварите Украйна гори. Ако би мирно стояла, не би чудо видяла, сама си вкара беля. Никой не е искал да й взема територия, но бандерите се оляха, започнаха да трепят руснаци и затова Русия се намеси. КРАВАРИ ВЪН ОТ ЕВРОПА!!!
  • 56 Капитан Немо

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Урюрвкос":

    Милите японци бая се молиха за едно две малки островчета от целият огромен архипелаг , за да могат там риболовните им корабчета да хващат безпрепятствено риба . А японците много обичат риба. Ако наричаш това война ?
  • 57 Кръпката

    13 1 Отговор
    ДВ са написали дълъг тест, но в него са само техните желания, формулирани като варианти. Няма го най-вероятния вариант, а той е: Русия придобива още Одеска и Николаевска области, оформя се Новорусия в рамките на руската федерация, блокират се границите за нови оръжейни доставки от Полша и Румъния и тогава започват преговори, но със САЩ. За статута на Малорусия и каквото е останало на северозапад. Съдбата на Зеленски ще се решава от САЩ, а той вече започва да им пречи. Това е вариантът
  • 58 Трол зеленский

    9 4 Отговор
    Войната ще свърши при пълна капитулация на неонацистките режим в бивша Украйна и присъединяване към РФ.
  • 59 Генчо

    6 1 Отговор
    Закъсняха! Сега ще спрат на полската граница.
  • 60 Мокрите

    4 0 Отговор
    Сънища на ДВ
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Реалист

    4 0 Отговор
    Така е! Зеленски признава освободените територии и ще има мир!
  • 63 Някоя си

    3 0 Отговор
    "Кога ще свърши войната в Украйна, която попадна в патова ситуация? " Е кък патова бре ???? Нъл укрите биеха...освобождаваха... Смятай какво щеше да е ако Русите се понапънат😉 а нато не воюваха на страната на укрите ....
  • 64 Самата дума

    4 0 Отговор
    Украйна е руска и означава покрайнина
    Украйна е част от русия била е и ще бъде там се говори основно руски език и още един негов диалект
  • 65 Реалист

    4 0 Отговор
    Само да кажа, спечелят ли Байдънистите в САЩ започва 3та световна война! Ония са надъхани да дадат всичко за сеене на смърт в Украйна, Путин чака да види дали ще има акъл в главите чрез избора. Ако види че печелят хората на Байдън, вече няма да има илюзии и войната минава във най-горещата си фаза. Дано нашите побърканяци в парламента не изпратят и 1 пушка никъде, защото ще ни трябва всеки патрон. Не искам да всявам паника, но спечели ли Байдън ще станем хората живеещи в третата, последна и окончателна световна война!
  • 66 ХА-ХА-ХА, ХА-ХА-ХА!

    4 2 Отговор
    НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ТЪПИ КРАВАРИ И ДЖЕНДЪРИ, ЧЕ РУСИЯ Е ВЕЛИКА?! ОЩЕ ЛИ НЕ РАЗБРАХТЕ, ЧЕ ВСЕКИ ДЕН С МИСЪЛ СРЕЩУ РУСИЯ Е УБИЙСТВЕН ЗА ВАС?! КОЛКО ПЪТИ ЩЕ НАСТЪПВАТЕ МОТИКАТА?! БЕЗ ДА РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ ТЯ ВИ УДРЯ ВСЕ ПО-СИЛНО И ПО -СИЛНО В ТЪПИТЕ ВИ БЕЗМОЗЪЧНИ КРАТУНИ?!!!! СЛАВА НА ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ ПОДКРЕПЯНА ОТ САМИЯТ ГОСПОД БОГ! БОГ С НАМИ!!!
  • 67 Къде е Украйна

    3 1 Отговор
    Няма как Украйна да се премести някъде по на запад. Тя ще продължи да съществува там където е. Това е география. Нейните съседни държави също винаги ще бъдат там където са. От това положение следва да се изходи при решаване на този конфликт.

    Коментиран от #68

  • 68 по добре

    0 1 Отговор

    До коментар #67 от "Къде е Украйна":

    ДА така Е
  • 69 деНАЦИфикация

    1 0 Отговор
    До последния украински фашист, следват полските, прибалтийските, българските и т.н. ...до крак! и тогава ще настъпи мир !!!
  • 70 Тома

    0 0 Отговор
    Докато запада не спре да снабдява укрите с оръжие и съветници край на войната няма да има
  • 71 пенко

    1 0 Отговор
    УКРАЙНА НА ЗАПАДНИТЕ УКРИ ШЛЯХТИЧИ УМИРА !!!!!!!!!!!! ДОЛАРИТЕ ЗА МАЙДАНА НЯМА ДА ПОМОГНАТ !!!! ЩЕ ИМА ОТМЪЩЕНИЕ И ЗА УБИТИТЕ РУСКИ НЕВИННИ МОМЧЕТА В КИЕВ И ЗА УБИТИТЕ НЕВИННИ РУСНАЦИ В ОДЕСА ---"ДЕСЕН СЕКТОР " ОТ ЛВОВ И ТИРАСПОЛ И ДРУГИ ЩЕ ПЛАТИ С ПЪЛНА ЛИКВИДАЦИЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 72 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    От америката подхвърлят кьор-фишеци за примирие,представят се за миротворци,ама со анексии.Русия побеждава,а победителите не ги съдят,още повече когато имат моралното право.Украйна тази зима ще капитулира,как точно ще стане,чрез военно поражение,поредица от метежи или преврат,а може америката и от там и нато да изоставят зеленски,Тръмп ще спечели изборите сега и в щатите ще се хванат за гушите,демократи срещу републиканци,бели срещу черни ,ге-йо-ве срещу нормални и т.н.В Западна Европа също назряват тежки събития,така че всу ще клекне накрая раз-гро-ме-но.