Last news in Fakti

26 Ноември, 2022 10:00 5 420 298

"Няма място за такива паметници": Полша демонтира съветски монументи

  • полша-
  • русия-
  • съветски съюз-
  • паметници

Много поляци вече не припознават наратива от следвоенното време за героичното освобождение от Червената армия

"Няма място за такива паметници": Полша демонтира съветски монументи - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Полша вече е демонтирала 25 съветски паметника. Според някои поляци обаче не бива да се бяга от историята, включително от епизодите, в които хората са страдали.

Войникът от Червената армия стои на поста си, въоръжен с картечница, а мъжът на платформатa до него държи пневматичен чук. Последният бавно премахва каменния войник от обелиска, от който той в продължение на десетилетия е наблюдавал полския град Глубчице. Статуята се килва напред и от нея остава да стърчи единствено левият крак.

На безопасно разстояние от тях е Карол Навроцки, ръководител на полския Институт за национална памет. Правилно е да се събарят такива статуи, убеден е той. "Няма място за такива паметници, за такива символи с червената звезда в общественото пространство на свободна, независима и демократична Полша и свободна Европа." Според него паметникът е символ на престъпленията на комунистическата система, жертвите на геноцида, извършен от Съветския съюз, както и на руснаците, убити от комунистите.

Полша се вглежда със собствената си история - или поне в съветската част от нея. Много поляци вече не припознават наратива от следвоенното време за героичното освобождение от Червената армия. Ако изобщо някога са го споделяли предвид фактите. А те включват поделянето на Полша между нацистка Германия и Съветския съюз през Втората световна война, както и избиването на над 4000 полски военни от съветската тайна служба НКВД в Катинската гора. За много хора в Полша периодът до 1989 г. представлява окупация.

25 паметника вече са премахнати

През 2016 г. полското правителство, начело с "Право и справедливост", забрани паметниците, публично пропагандиращи комунизма. Изключение бе предвидено за монументите от частните колекции, за онези от тях, служещи за научни или образователни цели, както и за разположените в гробища.

През 2022 г. проектът получи нов силан тласък заради руската агресия срещу Украйна, обяснява Навроцки. Само от март тази година досега са били премахнати 25 монумента. Още 35 други са в списъка на Института за национална памет. "За съжаление и до днес символът на червената звезда, както и Маркс, Енгелс, Ленин и Сталин, доминират в съзнанието на властта в Руската федерация, която варварски се опитва да унищожи независима Украйна", продължава той. "Ние сме тук не само заради миналото, но и за да кажем, че демонтирането на този паметник е важно за нашето бъдеще."

Разрушаване или превръщане в мемориал?

Но спорът за паметника в в град Олщин показва, че разрушението на старите паметници не винаги е въпрос, който има ясен и недвусмислен отговор. Издигнат в центъра на града, той се състои от две възпоменателни плочи, войник от Червената армия и съветски танк. Негов създател е уважаваният скулптор Ксавери Дуниковски, който оцелява в Аушвиц.

Карол Навроцки иска да събори паметника, а кметът Пьотр Гжимович се е допитал до гражданите. "Мнозинството е за запазване на паметника и превръщането му в мемориал и образователно място за деца", казва Гжимович. При разговорите му, включително с ветерани и възрастни хора, мнозинството се е обявило срещу бягството от историята и забравата ѝ, разказва самият той. Според кмета паметникът не бива да се премахва, именно защото символизира едно време, в което много поляци са страдали.

Законът обаче е на страната на багерите. Временният компромис за паметника е следният - стелите стоят на мястото си, само сърпът и чукът са премахнати.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мдааа

    58 28 Отговор
    До днешните дивотии нямаше да се стигне, ако др.Сталин и Адолф Алоизевич бяха сключили на сепаративен мир през 1944г. Някъде по средата на Полша! В историята обаче няма "ако"!
  • 5 Макс

    80 118 Отговор
    Всички съветски паметници трябва да бъдат разрушени и забранени, подобно на хитлеристката свастика .Браво на Полша!

    Коментиран от #240

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Укропат

    45 26 Отговор
    Поляните не са много Бандера ама стават все по.
    Ще им дигнем паметник на Шукевич и батько наш Бандера.
  • 8 Така се прави

    70 80 Отговор
    Разни грозни идеологически и пропагандни камари от бетон трябва да се разтурят. А материалите да минат през каменотрошачки и да се ползват за сгради и пътища. По-полезно ще бъде..

    Коментиран от #17

  • 9 ами

    80 25 Отговор
    заменете ги с паметници на степан бандера

    Коментиран от #15

  • 10 Онзи

    66 77 Отговор
    А ние кога?! Никой не прави паметници на окупатора си, освен ако не е промит мозък. Когато са ти повтаряли една лъжа милиони пъти, че са те освободили, тя става истина и ти не се съмняваш в това, а само глупака не се съмнява. Демек ....

    Коментиран от #26

  • 11 Асан Генов какво чака,

    72 24 Отговор
    да грабва кирката иначе няма да има долари от Америка за България!?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ЛиБеРаст

    57 47 Отговор
    Правилно, махайте тези паметници! Стари са! Скоро ще имате нови руски паметници. Дано да не са и китайски!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гост

    45 48 Отговор

    До коментар #9 от "ами":

    Пак ще е по-добре от сифилистика Ленин и урода Сталин !! А любимия ви жужи няма и да дочака дори в Раша !!

    Коментиран от #298

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Орби

    56 46 Отговор

    До коментар #12 от "В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..":

    Ако Полша е добре въоръжена и има чдрения чадър на нато , руснаците няма да смеят да я нападнат.Те имат слаба армия и искат да воюват само срещу по-слаб противник.Силния ги плаши и го избягват.Затова само пищят да не се дават оръжия на Украйна.Страх ги е от тях.

    Коментиран от #20, #249

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 През носа

    70 33 Отговор
    Шляхтичите е хубаво да си погледнат границите от 1939г. и да ги сравнят със сегашните. Сталин им даде Източна Прусия,части от Силезия и Померания. НаправИ добро,хапни . овно. Рано или късно тая шизофрения ще им излезе през носа.

    Коментиран от #277

  • 22 Петров

    53 29 Отговор
    допитване до гражданите е нужно за всяко малоумно дело на политиците. Винаги има една шепа кретени дето нещо ги дразни и им се руши.

    Коментиран от #61

  • 23 Се сееееере

    52 51 Отговор
    Браво ! Само в БГ има още промити мозъци дето си мислят че тия са ни освободили !
  • 24 Пашов

    30 26 Отговор
    допитване до гражданите е нужно за всяко малоумно дело на политиците. Винаги се намират побърканяци дето нещо ги дразни и им се руши
  • 25 Неблагодарноста

    53 31 Отговор
    е един от най-големите пороци. Забравиха ли поляците, че на тяхна територия фашистка Германия е имала повече от 5 концлагери със стотици хиляди лагерници. Коя армия ги освободи от фашизма? Трябваха им почти 80 години за да я нарекат окупационна армия. Защо не ги освободиха армиите на САЩ и Англия? И ако те ги бяха освободили нямаше ли да са окупатори?
  • 26 Войводата

    32 32 Отговор

    До коментар #10 от "Онзи":

    Те не дойдоха да ни освобождават а да грабят злато от пещерите ни
  • 27 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    47 41 Отговор
    От тук казвам ..колежки ..Чуйте внимателно..След Срайна ще смажат Полша..и никой няма да каже гъкк,на руснаците ..Рф е държава ,Полша е цирей гноен ,лицемерна сбирщина от егоцентрици...В .Срайна работят с нежелание ,,за Полша ще е различно...Снишете се полски магарета.

    Коментиран от #32

  • 28 Чикак

    11 17 Отговор
    Да ги дават на нас. Като са малоумни кой им е виновен

    Коментиран от #30

  • 29 Олигофрени

    41 21 Отговор
    И ще слагат паметници на Хитлер и Бандера а?

    Коментиран от #51

  • 30 Вземи

    26 27 Отговор

    До коментар #28 от "Чикак":

    си ги сложи на село в двора да си ги гледаш пенсио
  • 31 Дуда Дудука

    33 24 Отговор
    Тея няма да я докарат на добре в Полша
  • 32 В.В.П. А за Русия ми е през п@тката!

    29 41 Отговор

    До коментар #27 от "В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..":

    Всички съветски паметници трябва да бъдат демонтирани. И това ще стане по време на депутинизацията. Ще ги се монтират бившите путинисти за да докажат, че са се излекували от терористичния бацил.
  • 33 Бесен- _Язовец

    35 34 Отговор
    Русофилският истеричен вой е музика за ушите ми!
  • 34 Само питам

    36 32 Отговор
    Защо само в бившият соцлагер има проблеми с паметниците на руските окупатори? Задайте си въпроса защо в страните от Запада няма подобен проблем с паметниците на американската или английската армии. Защото просто няма подобни гигантски монументи в централната част на градовете, които да символизират тяхната доминация. Има паметници в гробищата, където са погребани техните загинали войници. Единствено руските монументи са тези, които са поставени за да покажат, кой господства над окупираните някога страни. Затова е естествен стремежа към тяхното премахване.

    Коментиран от #37, #38

  • 35 Ха-ха-ха🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾

    29 38 Отговор
    Русофилската безродна и3 мет отново е полудял!
  • 36 Чичак

    36 23 Отговор
    Само на лудите и на строителите им пречат паметниците.
  • 37 Много просто.

    19 24 Отговор

    До коментар #34 от "Само питам":

    На Запад не е имало комунизъм.

    А ни чакаме 30 години Бялата Златка да освободи Альоша от наряд.

    Коментиран от #41

  • 38 Защото

    30 11 Отговор

    До коментар #34 от "Само питам":

    големите битки и големите жертви през ВСВ бяха на изток от Германия.

    Коментиран от #72

  • 39 Хахо

    20 24 Отговор
    Въпрос на време е да преместим Мочката в музея до КАТ.

    Коментиран от #43, #62

  • 40 Чикак

    37 12 Отговор
    Хитлер герой и пръв приятел на Полша ! Така ли стана? И им бил правил иновативни ТЕЦове...
  • 41 Постовия

    34 27 Отговор

    До коментар #37 от "Много просто.":

    Долу мръсните лапи от Альошата.

    Коментиран от #42

  • 42 Айляк

    24 27 Отговор

    До коментар #41 от "Постовия":

    Альошката ми е любимото място да маркирам кат куче.

    Коментиран от #46, #65

  • 43 Дааааааа

    14 5 Отговор

    До коментар #39 от "Хахо":

    А теб в зоологическата Психо
  • 44 Някоя си

    33 18 Отговор
    И на тяхно място ще сложат лгбт паметници.....нещастници....

    Коментиран от #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ъхъъъ

    21 12 Отговор

    До коментар #42 от "Айляк":

    Маркираш ти, как ще те маркират тея от Трията, ще ходиш на предни лапи

    Коментиран от #50

  • 47 По добре

    21 31 Отговор

    До коментар #44 от "Някоя си":

    Даже . Всички руски боклуци ,трябва да бъдат премахнати .
    Монументи ,паметници всички което е свързано с руския тероризм трябва да бъде унищожено .
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Анева

    34 24 Отговор
    Народ без историческа памет е обречен. Европедерастията на добро няма да доведе

    Коментиран от #58

  • 50 Айляк

    15 16 Отговор

    До коментар #46 от "Ъхъъъ":

    Ко речи? Ше си маркирам докато стърчи там кат х@@
  • 51 На Хитлер

    18 27 Отговор

    До коментар #29 от "Олигофрени":

    Няма да има , но и на Путлер няма да има . Масовите убийци ще бъдат изтрити . На Путлер даже дъщерите му ,внуците му и т.н няма да носят неговата фамилия .
  • 52 Красный медведь

    10 20 Отговор
    Ами вярно ли е че Съветският слон е най голям ?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Чидааааааа

    22 14 Отговор
    Да го дуят полячитатъ, щом им се дуе
  • 55 Пилето във фурната

    19 22 Отговор
    И нашите окупаторски грозотии ще хванат пътя към соц музея. Носталгиците пак ще могат да им се любуват.
  • 56 Грета

    37 15 Отговор
    Ако руснаците не бяха победили втората световна, поляците щяха да се реят из атмосферата като финни прахови частици....
  • 57 Джони Чеп

    33 16 Отговор
    Така се промива паметта на поколения. Полша е втора Украйна до 5-10 години. Американският плъх муши подмолно
  • 58 Красный медведь

    18 19 Отговор

    До коментар #49 от "Анева":

    Твоята памет ти изневерява .Жалко ти е че се срути непобедимия СССР.
  • 59 Добруджа

    23 21 Отговор
    Комунягите са ги правили същите неща. Колко паметници са поругали, разрушили и преместили след нахлуването си, знаете ли? Паметници на герои от войните. Не знаете, защото толко ви е акъла!

    Коментиран от #63

  • 60 Флатуриращият с вълци

    30 18 Отговор
    Който не помни историята, е обречен да я повтаря. Паляците ще го разберат по трудния начин

    Коментиран от #75

  • 61 Моарейн

    31 13 Отговор

    До коментар #22 от "Петров":

    Специално на територията, т. нар. демократи показват вече 33 години, че умеят само да рушат - образование, здравеопазване, икономика, култура, каквото се сетите. Живеят с илюзията, че светът започва и завършва с тях и се държат като свръх разглезени хлапетии, когато светът им покаже, че фантазиите им са само и единствено това - фантазии. А паметниците трябва да стоят, за да се помни и да не се допуска миналото да стане отново настояще, ама откъде толкоз акъл у "умно"-кресливите.
  • 62 Моарейн

    22 5 Отговор

    До коментар #39 от "Хахо":

    За да може на негово място Мирянов да построи поредния небостъргач, нали?
  • 63 Моарейн

    21 4 Отговор

    До коментар #59 от "Добруджа":

    И защо тогава "умно"-кресливите тряба да се държат като комуняги? Защото са същите като тях, нали?

    Коментиран от #66

  • 64 скоро и у нас

    29 20 Отговор
    Плъховете от ДБ са внесли законопроект за допълнение на закона, с който обявиха комунистическия режим за престъпен. Искат забрана на всички комунистически символи и насилствено спиране на положителните коментари за времето от 1945 до 1989 т.г. чрез налагане на санкции. Плъховете заличават историята и паметта на народа ни. Плъховете нямат спирачки и без да са изградили дори един паметник през живота си, са готови да рушат изградените от бащите им. Тези нещастни продажници трябва да бъдат спрени преди да унищожат историята ни.
  • 65 Моарейн

    19 8 Отговор

    До коментар #42 от "Айляк":

    Да видиш как т. нар. "демократи" сами разбиват на пух и прах претенциите си да бъдат най-умни, най-интелигентни, най-възпитани - безценно!!!
  • 66 Добруджа

    9 13 Отговор

    До коментар #63 от "Моарейн":

    Не съм казал, че са умни. Казвам, че силните на деня си правят каквото искат и си моделира обществото както им е кеф. Аз тия паметници съм ги обиколил голяма част и съм ги разглеждал с интерес - те са част от историята. Не ме кефи само тоя в центъра на София как стърчи над града.
  • 67 Станко

    23 14 Отговор
    Прости поляци, като наш Буци и евроатлантиците.. Като демонтираш паметниците си, ще промениш ли историята?Не. Те са за да напомнят на хората за историята и ако има грешки да не се повтарят в бъдеще. Сега са първи приятели на германците, които са ги мачкали през цялата им история.Може да издигнат един на Хитлер, освободителят на Европа, да им напомня, че когато положението е лошо, може да стане два пъти по-лошо.
  • 68 54321

    11 11 Отговор
    МОЧА, идваме!
  • 69 смотаняци

    22 11 Отговор
    Поляците да издигнат паметници на Освиенцим , защото активно помагаха на Германците да морят хората там . А също и на геноцида над евреите който извършиха .
  • 70 паметник да си направят

    25 14 Отговор
    Поляци и Украинци бяха най голямата измет по време на ВСВ . Да не говорим че се клаха и по между си за да покажат на германците кой от тях е по голям цървул .
  • 71 Герасим

    14 16 Отговор
    Да направим паметник на този, който премахне нашите соц плашила.
  • 72 Само питам

    16 21 Отговор

    До коментар #38 от "Защото":

    ......... олемите битки и големите жертви през ВСВ бяха на изток от Германия.........

    Колко руснака са загинали за освобождението на България, бе приятелю? Аз знам единствено за 42 умрели от употреба на метилов алкохол в Бургас.
    Защо например в Белград няма подобни мастодонти като МОЧА и Альоша?

    Коментиран от #78, #290

  • 73 поляците са света вода ненапита

    18 9 Отговор
    Полша – основната сцена на трагедията с геноцида над евреите, извършен от германците – още се опитва да отхвърли обвиненията в съучастие, поради което буди подозрения, че иска да отрече всякакво участие на поляци в Холокоста.
  • 74 Бравос

    16 15 Отговор
    А сега да издигнат паметник на Зеленски заради отличната му стрелба по полските фермери:) Не случайно Полша е една от малкото държави в света без славна история.
  • 75 Само питам

    13 13 Отговор

    До коментар #60 от "Флатуриращият с вълци":

    ....... Който не помни историята, е обречен да я повтаря........

    Ами тогава защо не съберете подписка за възстановяване на паметниците на Сталин, които самите комунисти събори а? Или са върнем името Сталин на Варна и връх Мусара, както ги бяха преименували руските лакеи?
  • 76 Евлоги

    8 9 Отговор
    Скоро и у нас 😁
  • 77 какво да говорим

    19 5 Отговор
    По време на ВСВ Поляците са се топили един други пред Германците , а най вече са топили евреите за да им вземат имуществото .
    Преди началото на войната през 1939 г. Полша е дом на най-голямата еврейска общност в света – над 3 милиона души, които представлявали 10 процента от населението й.
    Евреите умирали от насилствена смърт главно в гетата и в шест лагера на смъртта, намирали се в окупирана от 1939 до 1945 г. Полша: Хелмно, Белзец, Собибор, Треблинка, Майданек и Аушвиц-Биркенау (Освиенцим-Бжежинка).
  • 78 Хахаха

    22 15 Отговор

    До коментар #72 от "Само питам":

    Абе дженди, ако не бяха руснаците сега щеше да се казваш Мустафа, да пишеш на турски и да възхваляваш Ердоган:)

    Коментиран от #81, #84

  • 79 моралистите поляци

    22 5 Отговор
    Хиляди евреи (точният брой трудно може да се установи) обаче са били убити от поляци, най-вече в провинцията, в повечето случаи – за да бъдат ограбени или да им се отнемат земите и къщите, като в село Йедвабне в североизточната част на страната, станало печално известно в последните години. Няколкостотин евреи в селото били затворени в плевня и изгорени живи от полските си съседи.
  • 80 София

    15 16 Отговор
    Нямам търпение да махнат фигурите на съветската пасмина от центъра и да сложат паметник на някой заслужил българин на тяхно място.
  • 81 Само питам

    15 17 Отговор

    До коментар #78 от "Хахаха":

    Ако не бяха руснаците нямаше да я има единствено безродната русофилска и3 мет от национални предатели и българофоби!
  • 82 да издитнат паметници

    20 7 Отговор
    Не случайно Германците са построили лагерите на смъртта в Полша . Поляците са били готови на всичко заради новите си господари .
    Хелмно, Белзец, Собибор, Треблинка, Майданек и Аушвиц-Биркенау (Освиенцим-Бжежинка).
  • 83 Любомир Далчев

    12 17 Отговор
    „И сега редно ли е на нашата българска земя още

    да стърчат паметниците – жалони на робството и жестокостта,

    на неправдите и униженията, на страха и подозрението.

    Никой народ няма да позволи и приеме такава гавра - да търпи паметници за възхвала на своите поробители. И никъде по света няма такъв един абсурд, какъвто искат да ни наложат комунистите.

    Трябва да се премахнат тези противни строежи, специално направени, за да утвърдят властта на поробителя, да всяват страх и покорство, без да обръща внимание и държи сметка на крясъците на пребоядисаните комунисти. С непрестанните си саботажи и своето гнусно поведение и лъжи те и сега доказват категорично, че не са българи, нито български поданици.“
  • 84 Българин

    17 15 Отговор

    До коментар #78 от "Хахаха":

    Да бе, без руснаците 1300 години не сме изчезнали от тези земи. Вземи се скрий с тия теории.

    Коментиран от #88

  • 85 остават си подла нация

    16 6 Отговор
    Антисемитизмът не изчезва с края на войната. През 1946 г. в Келце, Централна Полша, е извършен погром, взел около 40 жертви. Негова мишена били главно евреи, върнали се от СССР.

    През 1968 г. той отново избива на повърхността, когато полските комунистически власти, подемат „антиционистка“ кампания, накарала около 15 000 поляци от еврейски произход, учени и артисти, да емигрират.

    Коментиран от #87

  • 86 Бесен- _Язовец

    9 18 Отговор
    Невъзможно е човек да бъде едновременно
    инmелигенmен, почmен и рус офил. Ако е инmелигенmен и почmен, никога няма да бъде русофил. Ако е почmен но симпаmизира на Русия, то инmелигенmносmmа му е под въпрос. А ако е инmелигенmен и подкрепя Русия, значи е всичко друго но не и почmен!

    Коментиран от #90

  • 87 Руските ZV. иne

    11 11 Отговор

    До коментар #85 от "остават си подла нация":

    Са най-антисемитската нация.
  • 88 мушмул

    20 14 Отговор

    До коментар #84 от "Българин":

    Да бе , от 1300 години - 700 години робство . И още щяхме да сме като кюрдите да ни бъхтят всеки божи ден ако не бяха Руснаците .

    Коментиран от #89, #91

  • 89 Българин

    17 16 Отговор

    До коментар #88 от "мушмул":

    Ако не бяха руснаците нямаше да я има единствено петата колона на Москва от национални предатели и българофоби!

    Коментиран от #92

  • 90 симпатяго

    18 7 Отговор

    До коментар #86 от "Бесен- _Язовец":

    То като гледам сега - умните ,красивите , интелигентните / като Кирчо ,кокорчо и Лена парапета / все харвард завършили . Ха ха ха .....
  • 91 Българин

    10 8 Отговор

    До коментар #88 от "мушмул":

    Я си припомни някои думи на Левски ии ела пак.

    Коментиран от #94

  • 92 мушмул

    16 10 Отговор

    До коментар #89 от "Българин":

    Петата колона е козяшка . А верно ли че от Турско робство са ни освободили краварите ?

    Коментиран от #95, #97, #99

  • 93 СТАРШИНАТА

    10 14 Отговор
    руснака където мине трева не никне
  • 94 мушмул

    18 8 Отговор

    До коментар #91 от "Българин":

    Кои думи ? Тия измислените от соросите след началото на демокрацията ?
  • 95 ха ха

    9 6 Отговор

    До коментар #92 от "мушмул":

    Макгахан не е руснак

    Коментиран от #100

  • 96 Историк

    12 17 Отговор
    Цяла Европа ОТДАВНА знае, че приказките за "освободителите" са наложени от самите "освободители. Оказа се, че това, което Европа мислеше за по-малкото зло (сталинизма пред хитлеризма) е заблуда. Сталинизма е бил най-свирепия човеконенавистен режим, Путинизма е негово отроче, чиито зверства са сравними, тъй като са същите, но се развиват 75 години по-късно.
  • 97 Българин

    13 18 Отговор

    До коментар #92 от "мушмул":

    Русофилите винаги сте били неграмотни тапири. Петага колона сте вие, националните предатели и българофоби!
  • 98 Бесен- _Язовец

    13 14 Отговор
    Руското генно инженерство е водещо в света. Още преди 150 години то е направило кръстоска между предател, мошеник, лъжец и руска проститутка и я е нарекло "Русофил"! .
  • 99 .....

    9 8 Отговор

    До коментар #92 от "мушмул":

    Кой ни е "освободил" от руско робство?

    Коментиран от #102

  • 100 мушмул

    12 7 Отговор

    До коментар #95 от "ха ха":

    И какво направи Макгахан ? Освободи Батак или беше на Шипка ?
  • 101 мушмул

    8 5 Отговор
    Прави сте, аз съм неграмотен и промит с руска пропаганда. Извинете.

    Коментиран от #104

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Кмета

    9 14 Отговор
    Всичките соц плашила ще им ги пратим в русия да си ги гледат мужиците.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 ....

    8 14 Отговор

    До коментар #102 от "калвач":

    Виждал съм, а знам от бабите ми какво са правили "живите руснаци". После знам какво направиха техните копои, с подкрепата на "съветската армия", после знам какво направиха докато бяха на власт. Само на русофили неграмотници им се струва, че могат да продължават да лъжат и да се намират балъчорници, да им се връзват.

    Коментиран от #110

  • 106 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 6 Отговор
    Странно !
    А надписът
    " Арбайт махт фрай!"
    има място , да Ви напомня ‼️‼️‼️
    пАляци

    Коментиран от #108

  • 107 Кънчо

    12 15 Отговор
    Знаете ли кое е хубавото на русофилите в България? Че нищо не зависи от тях. Не са фактор в никоя сфера, освен в коментарите под статиите. 😁

    Коментиран от #112

  • 108 .....

    9 11 Отговор

    До коментар #106 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А при Комунизъма дори и работата не правеше свободни. Даже задълбочаваше комунистическото робство. Паляци!

    Коментиран от #142

  • 109 паметник на глупостта

    13 12 Отговор
    Българските подлоги и полските подлоги не се различават по нищо . Само окраинските подлоги излязоха най големите глупендери .

    Коментиран от #119

  • 110 Само питам

    9 7 Отговор

    До коментар #105 от "....":

    Какво - не са уважили баба ти ли ?

    Коментиран от #117

  • 111 Лешник

    9 13 Отговор
    ватенките винаги са били терористи, нямат право на паметници

    Коментиран от #116

  • 112 Шампион

    3 2 Отговор

    До коментар #107 от "Кънчо":

    И са изчезващи вид.
  • 113 я се вземете в ръце

    16 6 Отговор
    Българи ли сте, какви сте? Искат да заличат миналото ви, искат да унищожат семействата, искат да превърнат децата ви в безмозъчни консуматори и накоманизирани боклуци, съсипаха законността, правораздаването, образованието, здравеопазването... Какво още трябва да се случи, че да спрете да се делите на демократи и комунисти, на русофили и русофоби, на умни и прости? Ние изчезваме, бе, хора, изчезваме. Унищожиха устоите ни, съсипват всичко, което ни е крепило и запазило през вековете. Пред заплахите, пред които е поставена държавата и народа ни, всичко друго трябва да остане на заден план и да се обединим, за да се опазим от ястребите, които като лешояди чакат да направят на парчета лесни за поглъщане. Събирайте си акъла в главата, забравете за грантове и всякакви материални изкушения, и бъдете българи, каквито са били дедите ни.

    Коментиран от #126

  • 114 Една

    17 4 Отговор
    Не на неофашизма и изопачаването на историята!
  • 115 Хехе

    14 6 Отговор
    Егати шизофренията.Какво общо има СССР с днешна Русия?В състава на СССР цели 70 г. беше не друга ами точно днешна Украйна.И сега заради Украйна взели,че бутнали паметниците?Хахаха.Смешно си е.
    Отделно в самото Катинско клане са участвали украински войници.Техните политици явно се правят на ударени с мокър парцал,за да са политически угодни,но дедите им,които са в гроба едва ли са доволни.
    При нас са участвали българи,украинци,руснаци...няма смисъл да ги махаме.Нека стоят да си знаем,че не трябва да се допуска ни фашизъм,ни комунизъм,защото в основата са еднакви.
  • 116 пингвин

    15 7 Отговор

    До коментар #111 от "Лешник":

    То за това вдигаме паметници на краварите дето са ни бомбили и са искали да направят от София картофена нива .

    Коментиран от #121, #123

  • 117 .....

    4 5 Отговор

    До коментар #110 от "Само питам":

    Само доказваш какво трябва да се случи и с вас, и с господарите ви, и с паметниците им.
  • 118 "Няма място за такива паметници"

    12 6 Отговор
    И кой го казва това? Дойче Зеле?

    Коментиран от #120

  • 119 Историк

    7 9 Отговор

    До коментар #109 от "паметник на глупостта":

    На кой руски паметник ходиш да биеш чело в плочника?
  • 120 Историк

    6 10 Отговор

    До коментар #118 от ""Няма място за такива паметници"":

    Руския слуга си иска символите на робството.
  • 121 Това пич е най срамното!

    7 7 Отговор

    До коментар #116 от "пингвин":

    ====То за това вдигаме паметници на краварите дето са ни бомбили и са искали да направят от София картофена нива .===== Олигофрения на 6

    Коментиран от #125

  • 122 Тракиец🇮🇹🇮🇷🇺🇦🇩🇪🇯🇵🇧🇬

    8 12 Отговор
    Нормално е да ги премахне . В Полша няма комунистически ме-керета както в постсъветска болшевишка еврейско ционистка терористична мафиотска България ! Никъде по света да няма комунисти терористи то в България пак ще има . Само ние оставяме паметници на терористи да се веят над нашите национални герои и берем срам нон стоп
  • 123 Авио

    8 8 Отговор

    До коментар #116 от "пингвин":

    Не си прав. Американският паметник си е платен от тях и си стои в техния двор. Паметници на нашите летци има много, обиколил съм ги. И друго - има паметник и на съветските летци дето са бомби ли България - оставям ти за домашно да го намериш на картата.

    Коментиран от #127

  • 124 Петров

    8 5 Отговор
    Шипка руски ли е ва тъпанари
  • 125 .....

    9 10 Отговор

    До коментар #121 от "Това пич е най срамното!":

    Къде сме вдигали паметници на "краварите"? Кажете бе, руски слуги?

    Коментиран от #131

  • 126 ....

    6 8 Отговор

    До коментар #113 от "я се вземете в ръце":

    "Искат да заличат миналото ви," Кое "минало"? Белене и комунистическия режим ли?

    Коментиран от #129, #206

  • 127 платен от тях и си стои в техния двор.

    9 2 Отговор

    До коментар #123 от "Авио":

    Па дигни си ти в двора на Хитлер а? Дали може?

    Коментиран от #128

  • 128 .....

    5 8 Отговор

    До коментар #127 от "платен от тях и си стои в техния двор.":

    Ти държиш ли си у вас руска пропаганда? А портрет на Путин или Тошо? Явно че може.

    Коментиран от #133, #135

  • 129 Чичак

    8 8 Отговор

    До коментар #126 от "....":

    В Белене са били 99% криминални . Жоро Павето и всякакви изроди подобни. 2 месеца в началото е имало политически.

    Коментиран от #132

  • 130 Вирус

    8 5 Отговор
    Е то историята се подменя то е ясно интересното е в полза на кого след време ще пропагандират че ссср въобще не е участвал във всв хахаха
  • 131 хем са ни бомбили ,хем паметник

    10 4 Отговор

    До коментар #125 от ".....":

    Паметник на американските летци, загинали в небето на България през Втората световна война, беше открит днес пред посолството на сащ в София.

    "Да помнят е това, което живите дължат на мъртвите, заяви посланикът Джеймс Уорлик в речта си пред гостите на церемонията."

    Коментиран от #134, #138

  • 132 .....

    7 7 Отговор

    До коментар #129 от "Чичак":

    "Криминални" са били и противниците на режима. Затова там са избити хиляди от тях. С благословията и под надзора на "освободителите".
  • 133 папагал

    4 7 Отговор

    До коментар #128 от ".....":

    А ти сигурно знаеш краварски , а ? Или стегна само до мууууу......

    Коментиран от #137

  • 134 ....

    7 8 Отговор

    До коментар #131 от "хем са ни бомбили ,хем паметник":

    Открили са паметници на пилотите, загинали при изпълнение на воинския си дълг. Повечето от тях са загинали докато са летели към Плоещ, Румъния, и са били атакувани от български ВВС или са били свалени от зенитна артилерия. Не само, че си руски роб, ами и не знаеш нищо за това, за което пишеш. На какво е паметника в центъра на София срещу СУ? Кажи, русофилче?

    Коментиран от #140, #145, #159, #165

  • 135 симпатяго

    6 3 Отговор

    До коментар #128 от ".....":

    Ти да не си скрил някой портрет на Хитлер в килера ?

    Коментиран от #144

  • 136 Факт:

    10 7 Отговор
    Без Русия, нямаше да има България. Нищо лошо от Русия не сме видели. Само добрини.

    Коментиран от #139, #141

  • 137 .....

    4 5 Отговор

    До коментар #133 от "папагал":

    Знаеш ли коя е Маруся, а русофилче?

    Коментиран от #149

  • 138 Бай Боби

    8 8 Отговор

    До коментар #131 от "хем са ни бомбили ,хем паметник":

    Абе промит, защо не пищиш за паметика на съветските летци, които също са пускали бомби на наша земя? Знаеш ли къде е? Знаеш ли колко града са бомби ли съветите? Ограмоти се малко.

    Коментиран от #146

  • 139 Историк

    9 7 Отговор

    До коментар #136 от "Факт:":

    Руските лъжи не са "факти". България е имало, има и ще има и без руските фашисти.

    Коментиран от #143

  • 140 стига глупости

    8 6 Отговор

    До коментар #134 от "....":

    Какъв войнски дълг имат в небето на България ? Ние да не сме бомбили Англия или обора ?

    Все едно в Палестина да направят паметници на израелците дето ги бомбят през ден .
  • 141 Добруджа

    4 3 Отговор

    До коментар #136 от "Факт:":

    Ти си сляп бе братче.
  • 142 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 7 Отговор

    До коментар #108 от ".....":

    Смешно звучи 🤔
    На фона на това, че тогава
    НЯМАШЕ "работещи бедни" ‼️
    НЯМАШЕ безработни ‼️
    Ах , забравих , НЯМАШЕ банани 😀
  • 143 историята

    7 8 Отговор

    До коментар #139 от "Историк":

    Щяло да има България ама некой друг път . Още щяхме да сме вилает на Турция и до сега .

    Коментиран от #147

  • 144 ......

    7 6 Отговор

    До коментар #135 от "симпатяго":

    Не, щото не понасям фашисти. Затова нямам ни на Хитлер, ни на Путин. Ти що се кланяш на Хитлер на 21ви век?
  • 145 Аз знам

    5 4 Отговор

    До коментар #134 от "....":

    Паметник на изнасилвачи и крадци.

    Коментиран от #148

  • 146 робе

    8 5 Отговор

    До коментар #138 от "Бай Боби":

    Кога са ни бомбили руснаците че не си спомням ? Напиши нещо по въпроса .

    Коментиран от #151, #193

  • 147 Историк

    6 6 Отговор

    До коментар #143 от "историята":

    Като останалите европейски държави в територията на континентална Европа, след 1922ра ли, русофилче?

    Коментиран от #152

  • 148 .....

    6 6 Отговор

    До коментар #145 от "Аз знам":

    И пияници и убийци.
  • 149 разбирасе

    6 6 Отговор

    До коментар #137 от ".....":

    Знам коя е Маруся , окраинката на околовръстното .

    Коментиран от #150

  • 150 .....

    4 5 Отговор

    До коментар #149 от "разбирасе":

    Маруся е руската крава.
  • 151 Бай Боби

    2 4 Отговор

    До коментар #146 от "робе":

    43/44 има информация колкото искаш

    Коментиран от #154

  • 152 историята

    4 4 Отговор

    До коментар #147 от "Историк":

    Че то цяла Европа е континентална бе разбирач .

    Коментиран от #155

  • 153 Факт:

    13 7 Отговор
    Без Русия, нямаше да има България. Нищо лошо от Русия не сме видели. Само добрини

    Коментиран от #156

  • 154 робе

    5 4 Отговор

    До коментар #151 от "Бай Боби":

    напиши да видим бе . или си неграмотен .

    Коментиран от #157

  • 155 Историк

    4 2 Отговор

    До коментар #152 от "историята":

    И по География си бил слаб ученик. Както и по История.
  • 156 Историк

    7 8 Отговор

    До коментар #153 от "Факт:":

    Руските лъжи не са "факти". България е имало, има и ще има и без руските фашисти

    Коментиран от #243

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Факт:

    10 5 Отговор
    Без Русия, и АЕЦ нямаше да имаме....

    Коментиран от #160, #164

  • 159 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 3 Отговор

    До коментар #134 от "....":

    Плоещ ли 🤔🤔🤔

    Поклон пред кап. Списаревски.

    В битката са поразени 7 такива изтребители.
    На 20 декември 1943 г. на височина от 8000 метра групировка от 150 американски бомбардировачи „Либърейтър“ B-24 „Liberator“ (Бе-24 „Освободител“) се насочва за поредната бомбардировка на София. Самолетите са 376-а тежка бомбардировъчна групировка на 15-а Въздушна армия на САЩ.15 Формацията се съпровожда от 50 двумоторни двутели изтребители Lockheed P-38 Lightning (Локхийд Пе-38 „Светкавица“) от 82-ра изтребителна група. Българската ПВО вдига едва 36 машини срещу 200 противникови. Противникът е посрещнат от изтребители Bf-109, излетели от летище Божурище и изтребители „Девоатин“, излетели от летище Враждебна. Българският орляк 3/6 от летище Божурище има по списъчен състав 17 изтребителя тип Bf-109G-2. Задачата му е да завърже бой с противниковите изтребители. Орлякът от Враждебна – 2/6, има по списъчен състав 24 изтребителя „Девоатин“ D-520. Задачата му е да атакува бомбардировачите и да ги принуди да хвърлят бомбите си извън София. Летците знаят, че трябва да спечелят време за мирното население да се укрие в скривалищата. Тактическите цели са постигнати, формацията е разстроена. В този бой артилерията на ПВО изстрелва 805 снаряда.

    В боя загиват поручик Списаревски и подпоручик Георги Кюмюрджиев. Българските летци свалят 10 самолета – 3 бомбардировача и 7 изтребителя.

    Коментиран от #161

  • 160 .....

    6 7 Отговор

    До коментар #158 от "Факт:":

    Както няма Румъния ли, русофилче?

    Коментиран от #162

  • 161 .....

    1 4 Отговор

    До коментар #159 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Да. Плоещ. Проблем?

    Коментиран от #267

  • 162 паламуд

    6 3 Отговор

    До коментар #160 от ".....":

    Румъния била ли е под турско робство бе разбирач .

    Коментиран от #166

  • 163 Факт:

    9 8 Отговор
    Без Русия, нито Кремиковци, нито Нефтозавод нямаше да имаме....нищо нямаше да има

    Коментиран от #201

  • 164 Факт

    9 5 Отговор

    До коментар #158 от "Факт:":

    Вероятно. Само че той не ни е подарък, всичко което сме имали/имаме сме си го платили.

    Коментиран от #176

  • 165 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 5 Отговор

    До коментар #134 от "....":

    СОФИЯ ( не Плоещ)
    "София трябва да стане картофена нива ❗"

    Коментиран от #169

  • 166 ....

    7 9 Отговор

    До коментар #162 от "паламуд":

    Какво общо има атомната централа с турското робство, русофилче? Вече започнахте да пишете каквото ви падне.

    Коментиран от #170

  • 167 робе

    5 6 Отговор

    До коментар #157 от "Бай Боби":

    Каква възстановка бе неграмотен хейййй...... Как се представят Германците на Световното по футбол ? Не са ли спретнали някой прайд още ?

    Коментиран от #177

  • 168 Що не разрушите и язовирите ?

    9 6 Отговор
    И те са по руска технология

    Коментиран от #171

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 лизач

    8 3 Отговор

    До коментар #166 от "....":

    А какво общо имат кравите с България бе готин

    Коментиран от #172

  • 171 .....

    7 8 Отговор

    До коментар #168 от "Що не разрушите и язовирите ?":

    Коя "технология" за язовирите е "руска" Я я посочи.

    Коментиран от #179

  • 172 .....

    4 5 Отговор

    До коментар #170 от "лизач":

    Кво стана, разбра колко си безпомощен ли? Пак те питам, каква връзка има турското робство с атмните централи? Кажи нещо.
  • 173 Факт:

    8 8 Отговор
    Нас ни има като българи, защото Русия го извоюва. И държава и търновска конституция.

    Коментиран от #174

  • 174 Историк

    7 7 Отговор

    До коментар #173 от "Факт:":

    Руските лъжи не са "факти". България е имало, има и ще има и без руските фашисти

    Коментиран от #180

  • 175 Факт:

    9 8 Отговор
    Цялата ни икономика изградена след 44 г. е благодарение на Русия

    Коментиран от #178

  • 176 Само питам

    10 6 Отговор

    До коментар #164 от "Факт":

    И какво си платил ти бе Българино ? Или баща ти ,дядо ти ....

    Колко си платил за 2 000 язовира , тецове , вецове ....
    Струват ли колкото половината за 8 дърти самолета ф16 ?

    Коментиран от #182

  • 177 Бай Боби

    7 5 Отговор

    До коментар #167 от "робе":

    Типично за тролещ избяга от неудобната тема. А именно, че и съветите са бомбили България и имат паметник. На който му е интересно има къде да намери информация. Има и паметници на загинали българи от съветски бомби в Добрич, Велико Търново, Горна Оряховица, Стара Загора и т.н.

    Коментиран от #184

  • 178 Историк

    8 7 Отговор

    До коментар #175 от "Факт:":

    Руските лъжи не са "факти". Българска икономика е имало, има и ще има и без руските фашисти. България е била наричана "икономическо чудо" между двете световни войни, разбора се, без участието на руските фашисти, които тогава са били заети да правят атентати срещу църкви с помощта на руските роби в България.

    Коментиран от #181

  • 179 Факт:

    6 5 Отговор

    До коментар #171 от ".....":

    Коя "технология" за язовирите е "руска" Я я посочи.......всичко с изключение на ПАВЕЦ Чаира която е японска, беше руска технология.
  • 180 истината

    9 8 Отговор

    До коментар #174 от "Историк":

    България ще изчезне сама и без Руснаците след 25 години благодарение на новите ни "приятели " ...
    Трябва да освобождаваме територията ....

    Коментиран от #183

  • 181 историята

    5 9 Отговор

    До коментар #178 от "Историк":

    Кога сме били икономическо чудо ???
    Когато дядовците ни ораха с воловете и дървеното рало ???

    Коментиран от #190

  • 182 2050

    9 6 Отговор

    До коментар #176 от "Само питам":

    Дълговете ни към СССР са платени със много злато, уран, стомана, земеделска продукция. Да не мислиш, че всичкото са ни го построили щото сме много хубаво?
  • 183 Историк

    8 10 Отговор

    До коментар #180 от "истината":

    България се стопи неимоверно благодарение на това, че до 89та беше концлагер. По границите се стреляше по всеки, който се опитваше да избяга. Ето ти един реален факт. ДЕмографския прираст беше занулен до 85та и в края на 80те стана отрицателен. Ето ти друг факт.

    Коментиран от #187, #192

  • 184 о робе неграмотен

    8 7 Отговор

    До коментар #177 от "Бай Боби":

    Нищо не написа по въпроса . Кога , на коя дата и година са ни бомбили Руснаците ? По времето на освобождението от Турско робсво ???

    Коментиран от #188, #196

  • 185 Хаха

    6 8 Отговор
    Тук яко неграмотни русофили, ще се преместя под някоя спортна статия 😁

    Коментиран от #189

  • 186 Анева

    7 2 Отговор
    Не се руши а се надгражда. Но ние все сме най умните и затова сме на тва дередже.
  • 187 истината

    10 5 Отговор

    До коментар #183 от "Историк":

    А сега границите разградени и всеки ден гоним талибани . И ни трепят полицаите . Никой не може да ги озапти . Изгонихме нашите , а напълнихме държавата с отрепки .

    Коментиран от #194

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Ха ха ха ...

    11 4 Отговор

    До коментар #185 от "Хаха":

    Премести се под спортната статия как германци и датчани иска да правят прайд на световното по футбол .
  • 190 Историк

    7 12 Отговор

    До коментар #181 от "историята":

    Когато България правеше железопътни линии в Балкана, където и германските инженери се отказваха и когато строяхме самолети, русофилче. На русофила единствената му цел в живота е да се унижава пред господаря си. Неговите приказки за това как иска България да цъфти са пълни лъжи. Затова и се стреми с всички сили да лъже за постиженията й като самостоятелна нация. За русофила всичко, което не е припсано на господарите му, не съществува.

    Коментиран от #195

  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 Провери кой е бомбардирал Варна?

    7 7 Отговор

    До коментар #146 от "робе":

    Руският черноморски флот.

    Коментиран от #197

  • 194 Историк

    10 10 Отговор

    До коментар #187 от "истината":

    Колко жалко е да четеш драсканиците на руските роби. Те си искат комунистическия концлагер, в който се стреляше от български войници по българи. Срам, срам, срам.
  • 195 историята

    11 6 Отговор

    До коментар #190 от "Историк":

    какви самолети бе горски , какви пет лева . След 1945 година руснаците ни подаряват 360 самолета .
    Само 1987-а година сме закупили 22 самолета Миг 29 - сега не можем за 30 години да купим 8 дърти самолета ф16 .

    Коментиран от #202, #203

  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Варненец

    8 4 Отговор

    До коментар #193 от "Провери кой е бомбардирал Варна?":

    Къде във Варна има срината сграда ?

    Коментиран от #199

  • 198 Историк

    7 6 Отговор

    До коментар #192 от "!........":

    Нито гърците нито испанците бяха въпрепиятствани да си търсят свободата в други европейски държави, русофилче. По българите се стреляше, ако се опитаха. Знаеш ли каква е разликата?
  • 199 .....

    5 9 Отговор

    До коментар #197 от "Варненец":

    Къде в София има срината сграда?

    Коментиран от #204, #253

  • 200 Фърфалан

    5 1 Отговор

    До коментар #196 от "Олег":

    А Левски какво е казал за ВСВ ....
  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 202 Брад Пит

    9 4 Отговор

    До коментар #195 от "историята":

    Подаряват ни срещу 40 тона злато 😁

    Коментиран от #215

  • 203 Историк

    7 6 Отговор

    До коментар #195 от "историята":

    Я дай си източника за това, че тия самолети са ни били "подарени", русофилче.

    Коментиран от #208

  • 204 Ааааа.....

    9 4 Отговор

    До коментар #199 от ".....":

    Че то половината София е срината бе .

    Коментиран от #207

  • 205 Много сте неграмотни младитиии

    10 7 Отговор
    През 1989 г. съгласно цените на дребно покупателната способност на промишлените работници с една месечна заплата е: сирене - 114 кг, яйца - 2277 бр., боб - 493 кг, ориз - 296 кг, лук - 987 кг, ябълки - 705 кг, картофи - 1345 кг, костюм мъжки вълнен - 3,2 бр., балтон-мъжки - 3,9 бр., обувки мъжки половинки - 14,7 чифта, обувки дамски половинки - 11,8 чифта, въглища каменни /на едро/ - 8,2 тона, ел.енергия - 9250 кВтч (!).
    И понеже сега сме в ЕС е много модно да се сравняваме с останалите страни по света. Вижте къде сме били тогава и можете сами да прецените къде сме сега. През 1986 г. средното годишно потребление на мляко на човек е:
        - България - 194 л. В страните от Западна Европа е от 43 до 202 кг
        - Гърция - 57 кг
        - Турция - 15 кг
        - САЩ - 129 кг
        - Япония - 36 кг
    Нали разбирате колко смешно звучи песента на Тодор Колев "Как ще ги стигнем американците?" 

    Коментиран от #225

  • 206 Карло Ангелов

    16 7 Отговор

    До коментар #126 от "....":

    "Искат да заличат миналото ви," Кое "минало"?

    Това, което направи България от 6.5 на 9 милиона.
    Това, което направи България 27 в света по Индекс на Човешко Развитие.
    Това, при което България от аграрна се превърна в промишлено-аграрна държава.
    Това, в което бяхме в първата десетка на производителите и търговците с оръжие.
    Това, което осигури безусловен и безплатен достъп до образование и здравеопазване.
    Това, в което 80% от българите живееха в собствени жилища.
    Това, в което нямаше безработица.
    Това, в което всеки, ВСЕКИ! българин ходеше на море за 14 дена, поне.
    Това, в което лекарите лекуваха, а не „пътуваха“ по клинични пътеки.
    Това, при което решетките бяха на затворите, а не на жилищата.

    Коментиран от #210, #219

  • 207 ......

    3 5 Отговор

    До коментар #204 от "Ааааа.....":

    Ти бил ли си в София в последните 60 години, или не си излизал от маалата?

    Коментиран от #209

  • 208 историята

    8 6 Отговор

    До коментар #203 от "Историк":

    И с какво победена България след 1944 година купи 360 бойни самолета ?

    Коментиран от #223

  • 209 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 210 Ехееее

    5 8 Отговор

    До коментар #206 от "Карло Ангелов":

    Викаш толкова хубаво беше, че границите се пазеха от изходяща миграция?
  • 211 Факт:

    9 8 Отговор
    Русия ни даваше, сега САЩ ни вземат.

    Коментиран от #213, #222

  • 212 Бай Иван

    8 6 Отговор
    Няма фашизма в Европа бе..Само където унищожават паметниците на победителите над фашизма.. Поляците особено са с къса памет.Великобритания и обеща помощ ако Хитлер нападне Германия ама получи на геврека дупката Ако не бяха съветските войски,Полша нямаше да я има а щеше да е райхскомисариат на Третия Райх...
  • 213 Илко

    3 6 Отговор

    До коментар #211 от "Факт:":

    Поправка: давахме на Русия, сега даваме на Запада.

    Коментиран от #216

  • 214 Много сте неграмотни младитиии

    9 8 Отговор
    Покупателната способност на българина се изравнила и дори надминала тази от 1989 г. Това е най-новият виц, сътворен от Центъра за либерални стратегии - едно от ония НПО-та у нас, чиято основна задача е да пропагандират колко хубаво си живеем днес. 
  • 215 намери какво да кажеш

    11 9 Отговор

    До коментар #202 от "Брад Пит":

    Че тя България за 30 години демокрация няма 40 тона злато . Изкопаха го краварите и го взеха .Каквото не успяха те , го извлякоха англетата.

    Коментиран от #217

  • 216 Ъхъъ

    4 1 Отговор

    До коментар #213 от "Илко":

    Давахме им ябълки......
  • 217 Лили

    6 8 Отговор

    До коментар #215 от "намери какво да кажеш":

    Канадци ни го копаят. Не кравари. И е доста по-малко от онзи резерв, който сме продали за самолетчета.
  • 218 И тука е време

    7 7 Отговор
    Да бутнем паметниците на руския окупатор и тиранин!
    Вр ме е и ние да се освободим от чувството за вина за ВСВ и да признаем фактите

    Коментиран от #224

  • 219 .....

    8 12 Отговор

    До коментар #206 от "Карло Ангелов":

    Това, което направи България от 6.5 на 9 милиона благодарение на раждаемостта от поколението ПРЕДИ комунизма, русофилче. Това, което задържа хората НАСИЛА в България.
    Това, което направи България комунистически концлагер с фалшива статистика.
    Това което направи от България държава с ДЕФЕКТНА икономика. Перлата на комунистическата индустриализация НИКОГА не е излизала на печалба. Зазтова България фалираше на всеки 15 години.
    Хвалиш се с това, че България е станала търговец на смърт под давлението на руските другаре. Хубавото е, че сега ще го отнесат И с наша помощ.
    Не е имало "безусловен и безплатен" достъп. Не и за "враговете на народа". Които бяха ВСЕКИ, който не слушаше режима.
    Преди комунизма къде са живели 100% от българите? В чужди жилища ли, русофилче?
    Това, в което инженера и чистачката получава почти еднакво, за да "няма безработица". Межуд другото, и това е чиста лъжа. Хората по селата МАСОВО се брояха за "селскостопански работници", но всъщност си гледаха само собствени стопанства. Не са имали официална работа, затова и когато системата рухна останаха с МИЗЕРНИ пенсии. Не, че преди не бяха с мизерни пенсии, но после света ги подмина с 300.
    Откъде накъде мързелив, неграмотен и некадърен русофил ще ходи по 14 дена на море? С какво е заслужил да може да си позволи да ходи на море? Защото другите са му изработили морето, русофилче!
    Лекарите лекуваха с каквото имаха под ръка. И затова България се озова в челните места по сърдечно-съдови и рако
  • 220 Генерал Иван Колев

    9 2 Отговор
    „Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!"
  • 221 ..........шшшттт

    8 6 Отговор
    В Бургас к-с Толбухин и к-с Славейков бяха построени поне 60% с приходите от 6 кораба ацетон изнесен за Колумбия.... стойност 41 Ст. на литър продажна цена 30 $ въпреки ембаргото на САЩ..... За производство на наркотици.
  • 222 Историк

    12 11 Отговор

    До коментар #211 от "Факт:":

    Русия ти е давала въже, на което сам да се обесиш. САЩ ти дават свободата да видиш какво представляваш. Затова много русофили изпитват панически страх от това, което САЩ предлагат - защото ще се видят какви са всъщност. Като животно отгледано в клетка, което изпитва панически страх от света навън.

    Коментиран от #227

  • 223 Историк

    8 12 Отговор

    До коментар #208 от "историята":

    С уранова руда, със злато, със селскостопанска продукция и с кръв и пот - на хората, които бяха принудени да работят за руските си господари.
  • 224 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 225 ......

    7 6 Отговор

    До коментар #205 от "Много сте неграмотни младитиии":

    За да покажа какъв фалшификатор си: През 1985: пералня Перла 04 - 550лв. Средна заплата: 195 лева. За да си купиш една пералня трябваше да платиш 3 средни заплати. При днешните цени това би означавало една пералня да струва ..... 5100 лева.

    Коментиран от #228, #241, #268

  • 226 ......

    1 2 Отговор

    До коментар #224 от "Да ви и образованието кирливо":

    Теб.
  • 227 Бегай бегай

    8 8 Отговор

    До коментар #222 от "Историк":

    САЩ ти дават свободата....ква свобода бе мишка ти дава?

    Коментиран от #229

  • 228 Факт:

    10 5 Отговор

    До коментар #225 от "......":

    пералня Перла 04.....ти да не купуваш перални и коли всеки ден бе мишка?. Малката потребителска кошница е определяща....

    Коментиран от #230

  • 229 Историк

    6 3 Отговор

    До коментар #227 от "Бегай бегай":

    Дава ти свободата да видиш колко струваш. Ти какво разбра за себе си, като ти я дадоха?
  • 230 Историк

    8 9 Отговор

    До коментар #228 от "Факт:":

    Що бе, другарю, нали България била голяма индустриална сила и била 27ма по технологично развитие, що така хората и кожата от гърба си е трябвало да смъкват за .... една пералня? КАжи?

    Коментиран от #234, #236

  • 231 Деница с дебелата гъ.....ца

    8 7 Отговор
    Поляците наречени от Уинстън Чърчил хиените на Европа са много неблагодарно племе! Историческата истина е безспорна, за това че имат държава днес трябва да благодарят на СССР. Сега да се молят да не получат само нови руски паметници от китайски черен гранит!?!
  • 232 Невежествотоесмърт

    5 5 Отговор
    Типично за оруелския свят! Човекът, безпаметен и невеж, е глина в ръцете на господоуподобилите се. Подобно падение човечеството е преживяло в тъмното Средновековие и това не му е донесло нищо добро!
  • 233 Анева

    8 2 Отговор
    "Има място за всички паметници" ако мозък има
  • 234 Факт:

    12 5 Отговор

    До коментар #230 от "Историк":

    Я направи сравнение с Гърция, Португалия, Испания примерно по същото това време и ще ти светне!.....когато ние оряхме с трактори те бяха с магарета.....
  • 235 Факт:

    9 4 Отговор
    Са късаха англичаните и германците компакт дискове да купуват на Слънчака.... Очи като татарски кифтетъ
  • 236 Факт:

    10 4 Отговор

    До коментар #230 от "Историк":

    хората и кожата от гърба си е трябвало да смъкват .......да-да смъкваха я. Още живеете в панелките и вилите на родителите си, но иначе много ги разбирате

    Коментиран от #252

  • 237 АБВГЯ

    7 9 Отговор
    Още ползваме комунистическата пералня "Перла 05, вариант", а дъщеря ми вече ползва трета демократична АЕГ, затова моята си е струвала "цялото състояние", което не беше за много хора цялото състояние. Между другото тогава и интернет нямахме, и джиесеми. И обхват нямахме, и никакви автобуси, никакъв транспорт до населените места, и доматите ручахме с колците! Лъжата няма да ни направи свободни. Реставрацията на човекоубийствени практики не е напредък!

    Коментиран от #238

  • 238 Ценности атлантически

    7 8 Отговор

    До коментар #237 от "АБВГЯ":

    Спомням си войната в Югославия.....коя беше първата цел на НАТО и САЩ. Завода за печки Алфаплам, най големият конкурент на Горения...последната година ги беше минала по брой продадени.......
  • 239 неблагодарно племе!

    10 9 Отговор
    Промити от атлантическа пропаганда млади мозъци направени на пастет.
  • 240 Мечока

    13 9 Отговор

    До коментар #5 от "Макс":

    Каква изумителна логика,ми тогава да вземем и да унищожим всичко съградено от СССР, като почнем от централата Козлодуй,минем през всички язовири докато стигнем до България като държава,не се заблуждавайте без Русия и СССР нямаше да има България

    Коментиран от #244

  • 241 Факт:

    1 2 Отговор

    До коментар #225 от "......":

    Кво ми показваш, по добре чети официалната статистика....
  • 242 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 243 Треперушко

    7 6 Отговор

    До коментар #156 от "Историк":

    Ти явно си наследник на убийците на децата от Ястребино,аре сега беж към укрофашия

    Коментиран от #254

  • 244 .............

    6 6 Отговор

    До коментар #240 от "Мечока":

    Те на там са тръгнали с бодра крачка Тея млади олигофрени
  • 245 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 246 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 247 Марш

    6 9 Отговор
    Гнъсните пияни шляxти забравят, че благодарение на СССР и червената армия имат голяма държава, на 40% разположена върху немска земя !!! Уkpопи, шляxти само обременяват земята с присъствието си.
  • 248 европедал с къртач

    7 8 Отговор
    Бутайте и язовирите и АЕЦ и кво се сетите.... и да се свършва с тази мъка атлантическа
  • 249 Цензура

    5 6 Отговор

    До коментар #18 от "Орби":

    От поляк войник не става. Само алкохолик или водопроводчик.
  • 250 Бутнаха мавзолея

    4 4 Отговор
    И по добре ли стана, не можеше ли една галерия поне да бъде.....
  • 251 Голем смех

    10 2 Отговор
    Полша имала 50 тотема на руският окупатор!
    В България са 3900!
  • 252 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 253 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 254 Историк

    10 5 Отговор

    До коментар #243 от "Треперушко":

    Фейковете на руските фашисти, които имат за цел да отклонят вниманието от собствените им престъпления, винаги са едни и същи, и като оправдание за фашизма им през ВСВ, и във всяка друга тяхна антивочвешка дейност: "Алеята на ангелите" в Донбас, "децата от Ястребино" в България. Цинизма на руските фашисти не знае граници и затова използва най-искрените човешки чувства - към уязвимостта на децата, за да си показва мъртвешката ръка.

    Коментиран от #256

  • 255 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 256 децата от Ястребино в България

    3 7 Отговор

    До коментар #254 от "Историк":

    Руснаци ли ги избиха и тях ва? Ни дя ва....

    Коментиран от #258

  • 257 Историк

    8 2 Отговор

    До коментар #253 от "Цензура":

    Буров е умрял в затвор сложен там от комунистическите "другаре". Сигурен съм, че възгледите му са били такива, каквито ги описваш и е съзрял "пошлостта" на "гнилия" буржоазен Запад и красотата на идеите на господарите ти.
  • 258 Историк

    8 3 Отговор

    До коментар #256 от "децата от Ястребино в България":

    Руските фейкове край нямат. И за тях си служат и с най-циничните методи, което включва и "децата на Ястребино".
  • 259 Тодор

    8 3 Отговор
    Руска сган!
  • 260 Аре пак да се пообразоваме

    5 3 Отговор

    До коментар #252 от "Историк":

    Относно : """"същите панелки, които са толкова некадърно направени, че никой нормален не искаше да живее в тях""""" панелките са американски патент за бюджетни жилища представен на пловдивският панаир ако не се лъжа 1961 г. когато за разлика от сега участваха над 75 топ американски фирми.....притежавам проспектите напечатани в САЩ с подпис от президента с поздравителен текс.... че само да знаеш че панелките ме са руски ! Бяхме първите в СИВ които направихме панелка. ........

    Коментиран от #262, #285

  • 261 Живко

    8 4 Отговор
    само шепа слепци все още се кланят на руските цървули
  • 262 Историк

    10 6 Отговор

    До коментар #260 от "Аре пак да се пообразоваме":

    Ами, образовай се. Панелките не са американски патент, ами са реализация на концепцията на утилитарни жилища на Баухаус школата (Германия). А панелки се правят много преди в България да е построена и първата такава. Друг е въпроса, че за да ги построят са изселлили сума ти народ, а другите живеещи в тях са докарани като работна сила за фабриките на комунистите. Некадърни жилища, за некадърни фабрики от некадърен режим , съставен от некадърници. Желателно е също да спреш с фантазиите. Те не водят до нищо добро.

    Коментиран от #263, #279

  • 263 Панелките не са американски патент,

    5 6 Отговор

    До коментар #262 от "Историк":

    Специално нашите в България СА Американски патент ! както и сградата на синдикатите на Македония която е друг американски патент за строителство от горе на долу ....

    Коментиран от #264

  • 264 Историк

    4 3 Отговор

    До коментар #263 от "Панелките не са американски патент,":

    Дай номера на патента. Нали го имаш.
  • 265 Българин

    10 6 Отговор
    За всичко е виновен Сталин който хвърли армията си на щурм на скок, даде много жертви и спаси поляците и евтеите от превръщането на с,,,,,,, н. И ето благодарноста на пановете. 40% от територията на полша е изкона германска земя. Нали не си мислят шляхтичите че германците са забравили това. За да си спомнят пановете кво щеше да стане със тях ако не бяха ги освободили омразните им руснаци от време на време трябва да им пуска по високо говорители,, АХТУНГ,,,,, АХТУНГ, че май забравиха че ако още само година да бяха се забавили,, руските палчища,, много от тях и Мошетата щяха да бъдат по витрините на немските магазини. Жестоко но това е истината за онова време

    Коментиран от #266

  • 266 .....

    11 6 Отговор

    До коментар #265 от "Българин":

    Подкрепяш руския фашистки режим и си наясно с този факт.
  • 267 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 8 Отговор

    До коментар #161 от ".....":

    . Да , явно имаш проблем с анализ на прочетен текст ❗
    ( как беше модерно сега ФНГЛ)

    .... се насочва за поредната бомардировка на София.

    На 20 декември 1943 г. на височина от 8000 метра групировка от 150 американски бомбардировачи „Либърейтър“ B-24 „Liberator“ (Бе-24 „Освободител“) се насочва за поредната бомбардировка на София.

    ..... се насочва за поредната бомбардировка на София.

    Какъв Плоещ, какви пет лева ‼️‼️‼️

    Коментиран от #271

  • 268 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 269 Матей преображенски

    6 9 Отговор
    Червеноармеецът не е с картечница,а с Шпагин,вземете се образовайте.И РФ ще намери начин да им припомни на поляците ,както и на много други,как са демонтирали техни паметници.
  • 270 .....

    3 3 Отговор

    До коментар #268 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Що да ти цитирам дейности СУБСИДИРАНИ от държавата и ЗАРАДИ КОИТО държавата постоянно изпадаше във фалит?
  • 271 .....

    4 4 Отговор

    До коментар #267 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Няма никакъв "анализ", защото на руски лъжи не се полага такъв.
  • 272 Масова ваксинация

    3 4 Отговор
    Това е новия наратив...

    Коментиран от #278, #281

  • 273 Кроко

    6 5 Отговор
    Съветските паметници - на скрап!
  • 274 Ами

    8 2 Отговор
    Каквото и да правим историята не може да бъде заличена.
  • 275 Антикомунист

    8 4 Отговор
    Паметниците да останат но да се сменят надписите на които да пише, че това са завоеватели и окупатори донесли толкова много страдания на съответния народ.

    Коментиран от #292

  • 276 Роза

    5 5 Отговор
    Паметниците са свидетелства за историята.Според мен не трябва да се разрушават,а да се постъпи по следния начин-тези от тях,които могат да се демонтират,да се сложат в Музей на соц.изкуство,защото трябва да се уважава труда на скулптурите и художниците,които са ги създали.На останалите,които не могат да се демонтират-да се сложи табелка с обяснение за кой исторически период става дума и с каква цел е създаден паметникът.Смятам,че това решение е най-разумно и цивилизовано.
  • 277 Ганьо,Ганьоо

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "През носа":

    Нищо не им е дал Сталин
  • 278 Дарвин

    2 1 Отговор

    До коментар #272 от "Масова ваксинация":

    Дааа, наистина фашизъм в Украйна няма...
  • 279 Още малко ви остана

    2 3 Отговор

    До коментар #262 от "Историк":

    .. И всичкото това написано от некдърник историк...
  • 280 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 281 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 282 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 283 Г. ес. т. ап. о

    4 3 Отговор
    ОчаквамСкоро след победатаНаОкрайна да почнат и у НасФашисткиМаршове иФакелниШествия.
  • 284 Няма нужда

    4 3 Отговор

    До коментар #280 от "Иван":

    СамоПомиярИте наКозяк ли искаш да се изявявате, не е лгбтДемократично...
  • 285 Ама ... не съм видял

    3 2 Отговор

    До коментар #260 от "Аре пак да се пообразоваме":

    Некадърно,некадърно... ама паднала от земетресение панелка досега не съм видял.
  • 286 ДДРОнег

    6 6 Отговор
    А в България кога ще премахнем болшевишките и окупаторските паметници ?! Последният русУфил ще умре в България ... щото сме най-бедни и най-проЗДи в Европа :(

    Коментиран от #287

  • 287 Зомбайо

    2 1 Отговор

    До коментар #286 от "ДДРОнег":

    Скоро и това ще стане.
  • 288 Фактите

    6 8 Отговор
    Браво на Полша ! Това нещо трябва да го направи и България,и да нарежем всички паметници на руския враг.Знаете ли,че България е единствената държава в света,която в центъра на столицата си има паметник на окупатора си ? Знаете ли,че единствено в България има подобни предателски същества наречени русофили,които служат на врага на родината си ? Русия е най-големия и единствен враг на България,който враг ни обявява 2 пъти война за последните 100 години,БОМБАРДИРА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ и всячески се опитва да заличи родината ни.Всичко свързано с този враг,окупатор и терорист трябва да бъде заличено.Включително и последователите му.

    Коментиран от #295

  • 289 някой

    4 2 Отговор
    И когато последният руски паметник в Полша падне. Тогава руснаците ще попитат германците , дали си искат отново Силезия и Померания , че и нещо отгоре.
  • 290 ами

    2 1 Отговор

    До коментар #72 от "Само питам":

    защо унгарците не рутят съветски паметници, макар че във ВСВ воюваха на страната на Хитлер?
    а защо ние тук имаме такива паметници? ами за да си измием съвестта...
  • 291 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 292 ами

    4 2 Отговор

    До коментар #275 от "Антикомунист":

    на теб какви страдания ти донесе СССР или Русия? Че вашите са излезли от село и не пасат патките ли?
  • 293 Ива

    3 0 Отговор
    И какво от това.Като съборихме мавзолея имаше ли полза.
  • 294 Болярин

    0 1 Отговор
    България, обаче, има място за съветски паметници - ще си вършат перфектно работата ... по бостаните !!!
  • 295 Пак съм аз

    0 1 Отговор

    До коментар #288 от "Фактите":

    БРАВО и на теб за споделеното мислене ! АДМИРАЦИИ ... С пожелания за милиони последователи !!!
  • 296 нормален

    1 3 Отговор
    Нещастници ако не беше русия сега щяхте да говорите на германски бе глупаци тъпи
  • 297 Рано е да се каже

    2 0 Отговор
    История се пише и в момента, когато два славянски народа се избиват заради преразпределението на световните богатства и за кеф на сеирджиите, които бавно и сигурно ще се присъединят към "своята "страна от конфликта, ако не по съвест, то от страх или от глупост. И Полша няма да направи изключение , напротив , ще е една от първите. И както се репчат както бойно петле, току виж са оклюмали и са започнали да слагат нови паметници, само че от злато.
  • 298 Хазяин

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Гостите нямат право да се обаждат. Още по-малко да дрънкат небивалици