7 Декември, 2022 16:00 2 779 36

Лъжци, шарлатани, аматьори: каква роля играе Радев?

  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • корнелия нинова-
  • продължаваме промяната

Тук особено трудно е положението на БСП, която с участието си в т.нар. хартиена коалиция също е в отсрещния лагер, ако и да е в остра конфронтация с президента и в същото време да не подкрепя първия мандат на ГЕРБ

Лъжци, шарлатани, аматьори: каква роля играе Радев? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Конфронтацията между ПП и президента и между БСП и президента се задълбочава, докато помирението между ГЕРБ и Радев се затвърждава. Това е просто политически бизнес. Веселин Стойнев обяснява защо.

"Нищо лично, просто бизнес", казват професионалните бандити. "Всичко е лично, просто политика" е положението по нашите политически ширини. Трудно човек може да различи кога актьорите играят себе си, кога преиграват в политически театър. Но вече започват да се уличават на сцената в аматьорство.

Емоционални обвинения и контраобвинения

Президентът Радев е докачлив човек и не пропуска да отговори и на най-слабото кроше към неговия ъгъл. Радев нарече "аматьорски изпълнения" предложенията на "Демократична България" за даряване на съветско оръжие на Украйна и в замяна получаване на натовско. Той заядливо чете постове на депутата Ивайло Мирчев по темата на иначе обявената като консултации за кабинет среща в президентството преди две седмици.

Сега пък съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев получи от президента обвинения в "шарлатания", гарнирано със самосъжаление, че допуснал такива хора като него и Кирил Петков да откраднат надеждите на хората. За обвиненията си, че Радев постоянно се среща с Бойко Борисов пък Василев получи от лидера на ГЕРБ квалификациите "лъжец" и "аматьори". Борисов дори по телефона не бил говорил с Радев - най-големия си опонент. А Корнелия Нинова нарече изказването на президента за шарлатаните, които са го провалили, "трогателно за наивници". Това било и самопризнание, че президентът се занимава с партийно инженерство.

Свръхемоционалните обвинения и контраобвинения всъщност се опитват да подчертаят или да размажат с актьорски грим изострили се политически разделения и съюзявания. Конфронтацията между ПП и президента и между БСП и президента се задълбочава, докато помирението между ГЕРБ и Радев се затвърждава. И на това може да се гледа съвсем безстрастно като на препозициониране с оглед на интересите и възможностите на всеки от играчите към властта - просто политически бизнес.

За обвиненията към Радев си има основание

Иначе за сериозната, а не лична част от упреците към държавния глава от последните дни си има сериозни основания. Радев и неговото служебно правителство наистина носят своята вина за провала по темата Шенген, както ги обвини ПП. Кабинетът "Донев" се уповаваше на решенията на Еврокомисията и на Европарламента, че България е готова за Шенген, и проспа втвърдяването на отдавнашния противник - Нидерландия, както и на изневиделица сякаш появилия ѝ се съюзник Австрия. Постфактум кабинетът "Донев" зае комичната позиция зад черешовото топче да плаши с "ответни мерки".

Основателни са и обвиненията срещу президента, че връща старите кадри на ГЕРБ. Още с назначаването си служебното правителство започна мащабна реституция в средния властови ешелон, която продължава и сега. Дали обаче това е достойно чак за обвинението на ПП, че човекът, който викаше "Мутри вън!" сега връща мутрите във властта? Обобщението няма нужда от кой знае колко доказателства при символни демонстрации като връчването на орден "Стара планина" на бившия вицепрезидент на "Мултигруп".

Предизборни стратегии

Шенген е имиджова щета за страната ни, особено ако бъдем отделени от Румъния. Шенген не касае масовия българин или поне никой не му обясни как точно го касае, освен че ще пътува още по-лесно през граница, ако станем член на това пространство, но мнозинството българи не пътуват. ПП обаче разшириха темата максимално - до възстановяването на корупцията, връщането на мутрите и дори до задълбочаването на социалните неравенства, продукт на целия преход. Защото стратегията им е на окрупняване на предизборния капитал, при която остават валидни големите разкази и двуполюсното разделение, а президентът също е в лагера на лошите.

Тук особено трудно е положението на БСП, която с участието си в т.нар. хартиена коалиция също е в отсрещния лагер, ако и да е в остра конфронтация с президента и в същото време да не подкрепя първия мандат на ГЕРБ.

С драстичните промени в Изборния кодекс пък ГЕРБ демонстрира жаждата си за пълен реванш след 2 години извън властта. А сега депутатите на Борисов за пореден път ще заприличат на маймуни. След среднощните маратонски безчинства с Изборния кодекс, те ще трябва да ги отменят по негова заръка при евентуално президентско вето. Разбира се, никой вече не вярва на заявките на Борисов, защото предпоследното му обещание бе кодексът да не се осакатява толкова брутално. А играта му изглежда е втори опит да изтъргува отстъпки по кодекса в замяна на подкрепа на правителство на ГЕРБ поне с третия мандат. Като не получи подкрепа в търговията с кодекса преди "опраскването" му, сега ще търси такава с "реанимирането" му.

За иначе избрания с машинен вот Румен Радев ще стане окончателно ясно дали е част от хартиената коалиция от самото му вето. Предстои да видим дали то ще зачеркне най-големите безобразия в кодекса, дали ще е козметично-частично и дали изобщо ще го наложи. Професионалисти в политическия бизнес, както и във всеки друг бизнес, са онези, на които може да се има доверие.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За всички е ясно, че льотчика е

    36 19 Отговор
    НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ. Импийчмънт!
  • 2 Радев

    31 16 Отговор
    Предателл
  • 3 честен ционист

    9 12 Отговор
    Радев е тоя, де знае отчасти английски, за да превежда заповедите.
  • 4 Илия

    38 17 Отговор
    Радев е проклятие за България.Това което Доган започна,Бойко продължи ,Радев сега ще довърши.Пълна деградация на Българската държава и превръщането и в руски протекторат
  • 5 Комунист

    6 10 Отговор
    ЗА СТАЛИНУ ЗА РОДИНУ.
  • 6 НЯКОЙ

    29 14 Отговор
    Цялата игра е да се защити Бойко Борисов, защото е като бомба със закъснител за олигархията, с която безумно са крали и са съсипвали бизнесите на други хора ! Тази защита може да се осигури, като Бойко леко се "изсули" от властта, след като си намери достоен заместник /намери го/ и има сигурна институционална защита /има я - Радев, Гешев/ ! И никой да не им пречи в това начинание /пречат им - ПП и ДБ/, като бъде обиждан и набеждаван във всички грехове, които те самите са сътворили ! И си осигурят нужната подкрепа /имат я - ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН, Възраждане, БВ/ ! Чиста работа за тях, но грандиозна мръсотия за нас !

    Коментиран от #9, #21

  • 7 Когато

    21 3 Отговор
    нямаш аргументи , отвръщаш само обидни думи , нескопосани епитети , ни в клин ни в ръкав ! Абсолютна показ за слабост и липсата на интелект !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Точно

    16 7 Отговор

    До коментар #6 от "НЯКОЙ":

    Защита на Бою и 40 - те проклятия !

    Коментиран от #24

  • 10 ХХ16

    19 13 Отговор
    ПП са юпитата на НДСВ, 2 серия. Говорещи сладки приказки, които омаяха избирателите и само след една година им лъсна целия популизъм. След още 2-3 избори просто ще изчезнат от политическата карта. Жалко, че ще реабилитират тотално ББ и вече няма да има никакъв начин да се отървем от него, защото хората съвсем се отвратиха от политиката.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 !!!?

    13 2 Отговор
    Ролята на Радев !!!?

  • 13 Никой

    20 3 Отговор
    Защо услужливо се забравя КОЙ издигна кандидатурата на зеленочорапестия бивш военен / срам за генералите воювали за България / човек с червено сърце.Ще кажете Корнелия ? Да ама не ! Този който стоеше до Елеонора М. в руската църква вчера. Да точно той Румен Шадрафански и една Шаренкова жена от АБВ.Разбира се в цялата уйдурма стоеше един Решетников.Кака Корни бе принудена с нежелание постфактум да подкрепи кандидатурата на зеленочорапестия. БСП бяха подготвили друг човек,може би баджанака на Радев.

    Коментиран от #22, #23

  • 14 Герб

    27 3 Отговор
    Ето го новото лице на задкулисието.Да продадеш народа,за да осребриш власта си.Импийчмънт.
  • 15 Котис

    15 9 Отговор
    DW са лъжци и българомразци!
  • 16 Румен

    15 5 Отговор
    От пилот до традиционен идиот. Жалко, но парата е кат сладко. Кусай генерале щот помага на метаболизма.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Много пречи

    4 12 Отговор
    Президента на мафията! То не се задействаха медии, пък калинки, тролове и какъв ли не отпадък, за да плюят по него!
  • 19 Бамбука

    17 3 Отговор
    Рюте "лицемер", ПП "шарлатани" .....Думи изречени от държавен глава в публичното пространство. Извинете, но преди се смеехме на вожда на Герб за циничния му език, днес на кого ? Това нещо, като заразна болест ли е ? Какво да си помислят обикновените българи за каруцарските изцепки на политиците, които си избираме ? Нямам думи.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ха ха ха

    4 7 Отговор

    До коментар #6 от "НЯКОЙ":

    Когато се видя изпинското лице на ПП и ДБ радев виновен Когато крадеха и лъжиха бяха хубави Истината е никои не бягаот хубавото Ако работиш за 1000 лв и друг ти предложи да работиш при неговата 20000 лв / 20 пъти повече / няма ли да идеш Затова народа гласувашезаБорисов и ГЕРБ
  • 22 Другия

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Никой":

    И кака лъжкиня смяташе да стане министър председателАма уви Пак друг Ви е виновен
  • 23 Они я

    2 6 Отговор

    До коментар #13 от "Никой":

    Ако ги беше предложил Борисов да ли толкова завист и омраза щеше да има към Борисов каквото си надробиш това ще сърбаш От прости хора прости идеи Пък ГЕРБ СИ ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ
  • 24 Наи точно

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Точно":

    Как няма един умен човек опозицията да се исправим пред борисов и Поне едни изборида спечели Като тръгнеш след бръмбара / такъва е днешната опозиция / тои винаги ще те заведе до лай-ното
  • 25 радев некомпетентен

    3 4 Отговор
    Радев не провери дипломите на Тримата от Харвард. Просто някой му ги прати и той ги назначи на доверие. И те разбира се се справиха точно както Калинка Илиева която беше се сдобила с фалшива диплома и за 365 дни беше написала повече от 400 доноса до ОЛАФ. Сега Радев като усети че има работа със самозванци, се опитва да забърше изцапаното. Нека да напомним че Радев е назначен да високопоставена служебна длъжност и трябва да съблюдава интересите на обществото като цяло, а не да се увлича по частни интереси.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Полковник K. Живкова

    1 6 Отговор
    Другарят Р.Радев е Велик Ръководител-прероден Г.Димитров!

    Слава на Партията!
  • 28 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 3 Отговор
    РАДЕВ РАЗРУШАВА ДЪРЖАВАТА И ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА С ЦЕЛ .......ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА И ЕДНОЛИЧНА ВЛАСТ ........ ФАКТ !
  • 29 Матей преображенски

    2 1 Отговор
    Ммммм,ТОЙ радев не одобрявал пращането на последните остатъци от военните складове в Украйна,прекрасно!Кадрува си за служебни правителства и наблюдава безпристрастно,защото е сигурен ,че каквито типо-ве назначи ,такива и резултати ще очаква от тях.Като се изложат,ще ги смени и продължава да обслужва американските интереси,в това е алфата и омегата,в тази светлина трябва да се разглежда всичко случващо се в България през последните 33г. Последно време взе да става тягостно,американците постепенно ни вкарват във все по-широко разстилащият се украински циклон.А български политик,да не се репчи за щяло и нещяло,че е върховно достижение членството ни в нато и ес,просто няма да е политик.Радев пък го издигна в национална доктрина това залагане на дузпата,ще спасяваме Украйна,а нас кой ще ни спасява от собствените ни политици?
  • 30 Цуца

    3 3 Отговор
    РАДЕВ мина Борисов по популизъм и предателство към народа си, който го защити срещу беззаконието. Е, Европата ни би шута и сега с какви очи се ”изхожда” за ветото! Айде да се скрие и да си посипе главата с пепел!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Касапин

    2 0 Отговор
    Не се квичи по Коледа

    Коментиран от #33

  • 33 Добре е

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Касапин":

    Леле ПП със зеле
  • 34 ШАРЛАТАНИ ,

    1 0 Отговор
    ШАРЛАТАНИ !
  • 35 ШАРЛАТАНИ

    1 1 Отговор
    ........................... БОКЛУЦИ .
  • 36 ЗА КИРО САМО МАНДАТ НА ДРЪВНИКА !

    0 1 Отговор
    ..........