Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Декември, 2022 19:00 2 369 42

Военна, хуманитарна и финансова помощ: ето колко струва войната в Украйна на западните държави

  • украйна-
  • русия-
  • киев-
  • военна помощ-
  • война-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • цивилни жертви-
  • нато-
  • сащ-
  • германия

Германия предоставя повече, отколкото е известно

Военна, хуманитарна и финансова помощ: ето колко струва войната в Украйна на западните държави - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всяка седмица Андре Франк и екипът му в Института за световна икономика в Кил преглеждат и обработват огромно количество публично достъпна информация за западните помощи, изпращани на Украйна. Целта е да поддържат Ukraine Support Tracker - уникален портал, в който се изчислява военното оборудване, хуманитарна помощ и финансова подкрепа, предоставени на Киев.

Трудно е да се оцени стойността на стара военна техника

Най-голямото предизвикателство за икономистите е да изчислят финансовия дял на военната помощ от общите западни помощи за Украйна, които вече достигнаха 100 милиарда евро.

Това не е лесна задача: Официалните данни от САЩ и Великобритания за военната помощ не са изчерпателни. Това се отнася и за информацията на германското правителство, което редовно актуализира списъка на доставяното военно оборудване. "На пръв поглед изглежда много прозрачно, защото е включен и конкретният брой на предоставените стоки", казва икономистът Андре Франк. "Но ние искаме да изчислим доставките за Украйна като парична стойност", уточнява той. Т.е. да изчислят колко точно струва помощта.

Това е особено трудно за Германия, тъй като през последните десет месеца Берлин е предал военно оборудване от запасите на Бундесвера, което отдавна е било изведено от експлоатация и следователно няма валидна към момента ценова оценка. Например самоходните противовъздушни установки "Гепард", които датират от времето на Студената война. Междувременно Германия е доставила 30 такива установки, които Киев определя като изключително ценни.

Затова икономистите от Кил работят по създаването на ценова листа с всички оръжия и боеприпаси, както и останалите видове помощ - за да изчислят общото количество финансиране за Украйна. Те са оценили един подобен танк за противовъздушна отбрана"Гепард" на 1,2 милиона щатски долара. Подобна е ситуацията и с полските танкове Т-72, които са съветско производство и са предадени на Киев от Варшава. Тук учените изчисляват стойността на една бройка от тях на 1,6 милиона щатски долара.

Друг пример е доставката на спални чували, посочва Франк. Част от тях са хуманитарна помощ, а друг контингент е предназначен изключително за украинските войници на фронтовата линия.

Германия предоставя повече, отколкото е известно

Порталът изчислява, че Германия вече е осигурила военна помощ и друга подкрепа в размер на 2,3 милиарда евро, докато списъкът на германското правителство от началото на декември показва сума от 1,9 милиарда евро. И двете цифри обаче са по-ниски от действително предоставената помощ. "Предполагаме, че германската военна помощ е дори по-висока от стойността, която изчисляваме към момента", обяснява Франк. Например германското правителство не предоставя никаква информация за количеството на доставените боеприпаси за най-модерната система за противоракетна отбрана - зенитно-ракетния комплекс "Ирис-Т".

От публикации в социалните мрежи може да се заключи, че именно тази система защитава района на украинската столица Киев. Оперативни данни за използването на "Ирис-Т" не се разкриват от украинските власти.

Една система "Ирис-Т" струва 616 000 щатски долара на световния пазар. "Но това отново е според официалните данни, с които разполагаме от Германия, а те дори не ни дават възможност да оценим общата стойност." Колко отбранителни ракети е изстреляла украинската противовъздушна отбрана с "Ирис-Т" досега и колко ще бъдат доставени по-късно - не е ясно. "Няма как да определим това правилно с помощта на официално достъпните източници", посочва Франк.

Подобна е ситуацията и с уговорения обмен на военна техника, при който източните страни от НАТО като Словакия и Словения предават стари съветски танкове на Украйна, а в замяна получават военно оборудване от Германия. Икономистите не категоризират това като директна помощ за Украйна, ако не е от пряка полза за отбраната на страната.

Най-голяма помощ за Украйна предоставят САЩ

И все пак икономистите са убедени, че изчисленията им са много близки до реалността, дори и след последната актуализация от началото на декември. Според тях подходът да се работи с отделна "ценова листа" за доставяните военни стоки улеснява точните изчисления. "Дори и да надценяваме военната помощ за отделни оръжия и други стоки", казва Франк, "това се компенсира на друго място."

САЩ остават най-важният поддръжник на Украйна с 23 милиарда евро, следвани от Великобритания с 4,1 млрд. евро и Германия, която според изчисленията дотук е предоставила 2,3 млрд. евро.

По-лесно е да се направи преглед на големите общи суми на помощта за Украйна: т.е. всички вноски на западните държави, подкрепящи Украйна - за хуманитарна помощ, финансова подкрепа и военно оборудване. С решението си да подпомогнат Украйна с още 18 милиарда евро от следващата година държавите от ЕС и институциите на Общността изпреварват САЩ по отношение на помощта за Украйна. С тях Европа ще е предоставила на Киев помощ на стойност 52 милиарда евро, а "военната, финансова и хуманитарна помощ” от САЩ ще се равнява на 48 милиарда евро.

Автор: Франк Хофман


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Про фан

    55 13 Отговор
    атлантизъм ценя няма. Европейците никога не са били по-сплотени и с радост лишават семействата си от основни потребности, за да поддържат жив украинския фашизъм

    Коментиран от #8

  • 2 ЕС отече

    37 14 Отговор
    после и господарите му в краварника
  • 3 проф. Иво Христов

    16 45 Отговор
    „Русия навлиза в привичният за нея в исторически план, режим на страна военен лагер. Русия не може да функционира в друго състояние.“
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ти да видиш

    44 11 Отговор
    По инвестициите, ще ги познаете, кои са най-големите военолюбци и кои печелят най-много от инвестициите си във войната!

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЗА РАЗГРОМА НА ПУТИНОВИТЕ ПЪЛЧИЩА

    12 43 Отговор

    До коментар #1 от "Про фан":

    Всеки долар е оправдан.....

    Коментиран от #10

  • 9 АМИ ТОВА Е РУСИЯ

    14 35 Отговор

    До коментар #6 от "ти да видиш":

    Колко ли милиарда народна пара струва войната на Путин....

    Коментиран от #24

  • 10 Сод Омит

    34 12 Отговор

    До коментар #8 от "ЗА РАЗГРОМА НА ПУТИНОВИТЕ ПЪЛЧИЩА":

    явно си хвърляш доларите на вятъра, защото разгром няма хахахахахахахаха балъченце
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Боруна Лом

    37 12 Отговор
    ИМАТ 448 МИЛИОНА,ЗА УКРИТЕ, А НЯМАТ ЕДИН МИЛИОН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ НЕСРЕТНИЦИ ! И ДИ. О ТИ

    Коментиран от #37

  • 13 сащисан

    36 13 Отговор
    НАТО изобщо не воюва срещу Русия в Украйна, па и реват - що Иран доставял оръжие на Русия!!
    Евроатлантици,сър!
  • 14 Коледа

    15 17 Отговор
    Руска коледна елха!

  • 15 Абе

    29 10 Отговор
    що укрите на снимката са с руско оръжие?

    Коментиран от #20

  • 16 Дъ Крава

    38 12 Отговор
    Всички тези помагащи знаят че накрая ще стане така както иска Русия. 70 обединени държави не могат и не смеят да направят нищо на една, това се нарича слабост и страх. Занапред 70 държави и техните мажоретки ще станат роби на новият съюз на силните, Русия-Китай-Бразилия-Индия. Те просто нямат ресурс, населението им е разглезено с големи възнаграждения и облаги и тн. Американците са фалирали и се очакват граждански конфликти и то много сериозни, но те си ги заслужават защото вече 70 години погасяват вътрешните си конфликти изнасяйки ги по света.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 007

    10 23 Отговор
    Свободата и демокрацията нямат цена!!!🇧🇬🇺🇦🇺🇸🇪🇺🇧🇬

    Коментиран от #26

  • 19 Джефри Сакс

    26 9 Отговор
    В своята статия "The West’s False Narrative about Russia and China": Г7 имат 6% от населението на света в сравнение с 41% за БРИКС и по-нисък общ БВП от този на страните от БРИКС. За неграмотните козячета (неуспяли комунета, незнаещи дори езика на новите си господари) има гугъл преводач, а статията му се намира на сайта other-news info
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 асдад

    28 10 Отговор
    Урвите ако си мислят, че получават всчко това даром.... жестоко се лъжат.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 кокал

    17 9 Отговор
    А вашта заплата не искат 800лв да направят.
  • 24 Гост

    20 11 Отговор

    До коментар #9 от "АМИ ТОВА Е РУСИЯ":

    Поне половината. Но с малка разлика на запад са свикнали с охолния живот и друг да им го осигурява. А на изток се задоволяват с ежедневните си нужди и не мрънкат като западняците. Какво добро сме видяли от този ЕС единствено без визово пътуване и да им работим като аргати според тяхния статут. Отделно колко процента от народа ни е напускал границата и има възможност след 30г демокрация.

    Коментиран от #27

  • 25 пламен

    12 21 Отговор
    Колко струва на САЩ...и така, гласувани са 48 милиарда долара за бюджет 2023 година, който е 5,8 трилиона, или по малко от 0,1%.
    Изводът е, че САЩ могат да подпомагат Украйна без никакви проблеми и безсрочно. И това не е всичко. Американските компании увеличиха износът на оръжейна продукция с 23%. Поръчки за Хаймарс, джавелин, стиингър, радари, разузнавателна техника и всичко което доказа високото качество на тези ,,стари,, оръжия валят отвсякъде. Хаймарс са от 1982, джавелин и стиингър от 1975. Те даже не изпращат сравнително новото си въоръжение. Това от преди 40 години е достатъчно за да разбие рашизма. Япония поръча 125 Ф35, Финландия 30, даже Гърция направи поръчка. Помощта за Украйна ще излезе на плюс. С 0,1% от бюджета си унищожиха една трета от рашистката армия

    Коментиран от #29, #33

  • 26 Гост

    16 9 Отговор

    До коментар #18 от "007":

    Но има за тези от която я вземат. Парите не идват от Марс някой трябва да ги плати. Дали с мизерия като при нас или с половин доход на запад е все едно. Ако не си разбрал нашите любимци не вдигнаха минималната заплата и поставиха условие при вдигане да се включат в нея клас осигурени. И накрая ще получаваш по малко и от сега. Също противопоставят работник с 30г стаж с едва започваш. Разделяй и владей това е мотото на любимците ни.
  • 27 щерев

    12 9 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Нормален ли си...работих за бг работодатели които ме лъжеха че ме осигуряват две години. Сега съм в представителство на западна фирма и всичко е точно, заплата,условия на работа, допълнителна медицинска осигуровка.

    Коментиран от #35, #40

  • 28 Гаглей

    12 18 Отговор
    Ето това е истинска подкрепа, когато имаш зад гърба си приятели Украина никога няма да загуби войната. На друго дередже е Параша, целия свят седи мирно и наблюдава безумието на Путлер и чака големия финал. Само Иран и помага с дронове.
  • 29 Чернокож китаец

    17 10 Отговор

    До коментар #25 от "пламен":

    Човече превъзбуден си. Руските въоръжени сили имат обща численост 1 200 000 души, виж сега какво си написал, останалото е със същата достоверност като горе оборващото те.

    Коментиран от #38

  • 30 Матей преображенски

    18 9 Отговор
    Уже сша потратили 100 млрд.,а зеленски иска още 700,може и да му дадат.Военната им икономика ще живне,ще ги напечатят тия денги като вестници и готово.Заговор на деструктивния запад,какво да се прави,заплетоха гордиев възел и както винаги той няма да се разплита, ще се разсича.
  • 31 Анавв

    22 9 Отговор
    Пълно информационно затъмнение , хората ако знаеха истината за милиардите от които са лишени заради болните мозъци на управниците им дарени на украинската хунта ,трябва да ги пометат !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Чоко.

    14 9 Отговор

    До коментар #25 от "пламен":

    Ами да и пращат оръжия твоя Сащ,безделник!.Що бутат и Европа и България.?.
  • 34 Колко можеше да се построи

    15 9 Отговор
    с тези 100 милиарда евро харизани на ненаситния краварски ВПК за залежали оръжия
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Имат. Имат

    11 10 Отговор

    До коментар #12 от "Боруна Лом":

    МИЛИОНИ грантове И ЗА БЪЛГАРСКИТЕ умнокрасиви жълтопаветни НЕСРЕТНИЦИ !
  • 38 И това

    11 5 Отговор

    До коментар #29 от "Чернокож китаец":

    Че са 1200000 какво общо има с написаното от 25?

    Коментиран от #42

  • 39 мдаааа

    14 4 Отговор
    Сега очаквам и цената на "специалната операция " ...
  • 40 Гост

    8 10 Отговор

    До коментар #27 от "щерев":

    Аз съм нормален и съм бил в използваческия запад. Лъжи тези който нямат средства да го видят. Работиш в Западна фирма удържат ти според заплатата. И накрая на годината искат доход от женати в бг и твоя там и искат да им доплатиш. През това време сме били две отделни домакинства какво общо има общия доход. Квартира храна си го плащам сам. А жената си поема разходите за храна и др. си поема сама. И накрая като наемеш правилния адвокат всичко си идва на място но не е това начина защото са разходи и нерви.
  • 41 ДВ лъжи и безсмислени измислици

    10 9 Отговор
    Не вярвам на нищо написано от ДВ!
  • 42 ЦК на КПСС

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "И това":

    явно мисълта ти тече много бавно, една трета унищожили - капиш