Last news in Fakti

29 Декември, 2022 19:00 22 390 208

След газа, ще ни отреже ли Путин и GPS-ите в Европа?

  • русия-
  • нато-
  • владимир путин

В миналото Русия вече е заглушавала GPS сигнали на НАТО над широк регион, а именно Арктика, по време на военни учения на НАТО през есента на 2018 г.

След газа, ще ни отреже ли Путин и GPS-ите в Европа?  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първоначално проектирана за военни приложения, Глобалната система за позициониране (GPS) е сателитна система за позициониране, принадлежаща на Пентагона, използвана и за голям брой граждански приложения. Независимо дали в логистиката, транспорта, селското стопанство, финансите, промишлеността, отбраната или сигурността, GPS днес гарантира прецизно позициониране и маркиране на времето навсякъде по света. В настоящия контекст, белязан от непрекъснато нарастващи заплахи от Русия към Запада, може ли Путин да атакува тези ключови инфраструктури? Това пита френският вестник La Tribune, като цитира анализ на Серж Безанже, професор в ESCE International Business School, и INSEEC U Research Center.

Какво е GPS?

Първият GPS сателит е пуснат в орбита през 1978 г. и глобалното покритие е завършено през януари 1995 г. GPS системата днес се основава на съзвездие от 31 спътника, което позволява на потребител, намиращ се във всяка точка на земното кълбо, да има постоянно поне четири сателита в диапазон. GPS сателитите се движат в кръгови орбити на височина 20 200 км. Системата е известна предимно на широката общественост със своите приложения за геолокация, като Waze, но употребата ѝ всъщност е много разнообразна.

Сателитът в действителност се състои от четири атомни часовника, синхронизирани и проследими, които служат като ориентир за милиарди потребители. GPS времето е толкова точно, че сега играе жизненоважна роля в глобалната индустрия. Например, съвременните електроцентрали разчитат на тази синхронизация, за да модифицират, адаптират и следват нуждите от електрическа енергия и да коригират производството на енергия. В допълнение, световните финансови пазари също разчитат на GPS време за записване на милиарди ежедневни транзакции в рамките на милисекунди.

Нашата най-уязвима инфраструктура

Следователно GPS сигналите са основна инфраструктура... но изключително уязвими. Първо поради природни заплахи, като слънчевите изригвания през лятото на 2022 г., които нарушиха йоносферата, като попречиха на GPS сигналите да преминат през нея. Тези бури зачестяват. Нашето слънце наистина навлезе в нов цикъл, чийто пик на активност е планиран за 2025-2026 г. Голямо слънчево изригване може да извади няколко сателита от работа, временно или за постоянно.

Освен това GPS е изложен на всякакви заплахи, създадени от човека, вариращи от заглушаване до хакване, кибератаки и дори физически атаки. Заплахи за физическо нападение срещу GPS спътници не са извършвани досега (но такъв сценарий не може да бъде изключен, като се има предвид бързото развитие на антисателитните оръжия). От друга страна, вече сме свидетели на бързо нарастване на инцидентите, както умишлени, така и неумишлени. Според проекта Strike3, европейска инициатива, насочена към ограничаване на излагането на континента на "GPS риск", повече от 21 000 случая на смущения в летищните комуникации са засечени само през месец април 2018 г. на осемте основни европейски летища. От тях 1141 са идентифицирани като умишлена намеса.

Една космическа кибератака може да причини смущения, да доведе до загуба на данни или дори да доведе до загуба на сателит или цяла мрежа от сателити. Като поеме контрола върху системата за командване и контрол на сателита, нападателят може да промени орбитата му, да прекъсне комуникациите или дори да деактивира електрониката му. Както при повечето наземни кибератаки, нападателят може да използва хакнати сървъри, без да остави следа.

Осъзнавайки крехкостта на системата, Русия, след това ЕС и накрая Япония и Китай, създадоха свои собствени съзвездия от сателити: съответно Glonass през 1993 г., Galileo през 2011 г., QZSS и Beidou през 2018 г. Затова наименованието GPS, специфично за американската система, често се заменя с "Глобална навигационна спътникова система" (GNSS).

Геостратегическият риск

Съвременните въоръжени сили, особено на Запад, са развили остра зависимост от GPS системата, независимо дали за геолокация, насочване на ракети или навигация по море или въздух. "Интелигентните" артилерийски снаряди, както и ракетите Himars, благодарение на тяхното усъвършенствано GPS насочване, са в състояние да поразят с точност под 2 метра цел, намираща се на няколко десетки или дори стотици километри, както беше демонстрирано успешно от украинската артилерия през последните седмици.

Поради това много играчи имат интерес към разработването на системи за заглушаване. Заглушаването има за цел да предаде по-силен сигнал в същата честотна лента като GPS, за да наруши неговите сигнали. Достъпни на цена от няколко десетки евро, устройствата за заглушаване често се използват при кражби на автомобили от бандити. Гражданските устройства имат обхват от няколко десетки метра, докато военните устройства могат да заглушат или дори да прекъснат GPS сигнали на разстояние от няколкостотин километра.

По време на операция "Иракска свобода" през 2003 г. руската компания "Авиаконверсия" предостави на иракските въоръжени сили устройства за заглушаване на GPS с тегло под 8 кг и с обхват от 200 км. Заплахата беше счетена за достатъчно сериозна, за да може ударите на коалицията да бъдат насочени приоритетно към тези устройства.

По-близо до нас, в Нант през 2017 г., инженер по продажбите не успя да изключи потребителския си GPS заглушител, оставен в автомобила му, паркиран на летището. Смутителят сериозно затрудни работата на летището, а опасността от въздушен сблъсък доведе до намесата на жандармерията, която геолокира и неутрализира смутителя.

В другия край на континента Северна Корея редовно участва, с неясна цел, в кампании за заглушаване, насочени към южнокорейски граждански или военни самолети. Няколкостотин цивилни самолета могат да бъдат атакувани всеки месец, според Корейската служба за гражданска авиация.

По същество заглушаването е сравнително лесна операция, тъй като сигналите от GNSS - GPS като Galileo - са слаби в сравнение с тези, излъчвани от заглушителите. Сигналът от GPS може да се сравни с шума, излъчван от цикада, докато заглушаването му от смущения се доближава до това на реактивен самолет.

При тези условия, защо Русия, която е инвестирала сериозно в системи за електронна война, способни да прекъсват комуникациите и сигналите в широк спектър, все още не е "прекъснала" GPS?

Защо Путин изчаква, преди да "ослепи" Запада?

Русия разполага с изключително усъвършенствано оборудване за заглушаване на GPS и противосателитни оръжия. В миналото тя вече е заглушавала GPS сигнали на НАТО над широк регион, а именно Арктика, по време на военни учения на НАТО през есента на 2018 г.

През 2021 г., когато Русия унищожи стар съветски спътник при тест на антисателитна система, руски телевизионен коментатор каза, че нацията може да "заслепи НАТО", като свали всички GPS сателити. Днес в Украйна руските сили редовно заглушават GPS сигналите в част от театъра на военните действия. Това заглушаване обаче не е толкова пълно, колкото очакваха някои наблюдатели.

Основната причина е, че самите руски сили се нуждаят от GPS. Наистина, GPS приемниците са много разпространени, много по-евтини и по-лесни за използване от Glonass приемниците. Като доказателство свалените руски изтребители са имали цивилни GPS приемници, залепени на таблата им. Освен това Украйна все още използва големи запаси от оръжия от съветската епоха, които е малко вероятно да бъдат засегнати от форми на електронна война.

Сценарият "GPS Blackout" и завръщането на секстанта

В продължение на няколко години западните въоръжени сили се подготвят за сценарий на пълно и продължително прекъсване на сателитни системи за позициониране и навигация: т. нар. "GPS Blackout".

Сега ученията на НАТО симулират едновременен конфликт с висок интензитет, бърз огън в среда със силно влошени комуникации и в която се случва мащабно прекъсване на GPS в продължение на седмици или дори месеци. Западните армии обмислят алтернативни решения за поддържане на бойните си способности на адекватно ниво: изстрелване на ракети без GPS и... използване на секстант като навигационен инструмент в морето.

Сред по-техническите решения западните армии се обръщат към създаването на мрежи от псевдосателити или псевдолити чрез наземни антени, за да създадат "театрална" система за локализиране, за разлика от GPS, който е с глобален характер. Този тип система позволява по-добра устойчивост и освен това е много по-евтина за внедряване.

Доста стари системи, като астро-инерциалната навигационна система (ANS), пренастроена чрез звездно наблюдение, са извадени от кашоните, за да се осигури дублиране с GPS. С ANS са оборудвани някои американски самолети, включително шпионския самолет BlackBird SR71. Въпреки че е по-малко прецизна от GPS, ANS позволява геолокация и геопозициониране до 100 метра.

И накрая, американската публична агенция DARPA - създателят на интернет през 60-те години на миналия век - в момента работи върху друга технология, смятана за "много обещаваща", ASPN: All-Source Positioning and Navigation. Тук става въпрос за използване на сигнали за позициониране, като радио, релейни антени и телевизия. Нейният британски аналог, ARIA, работи върху навигационна система, наречена NAVSOP, за навигация чрез сигнали, базирана на идентични принципи.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 88 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сериозно ли задавате тоя прост въпрос

    95 199 Отговор
    Ами ако след 3 секунди в цялото РФ, Беларус, Иран, С Корея, Китай, Мианмар, Куба, Венецуела спре наказателно ИНТЕРНЕТ?

    Коментиран от #14, #58, #63

  • 2 Пич

    237 88 Отговор
    Машини......нали Русия нямаше технологии ?! Защо треперите сега ?! Има лесно решение - разкарайте си сателитите , от където нямат работа.....
  • 3 Русофил

    60 180 Отговор
    На руснаците не им остана много за пукане. Сега разчитат на Т-999: летящият
    танк с ядрен двигател.

    Коментиран от #9, #62

  • 4 Хахаха

    84 223 Отговор
    Путлер е просто една настъпана буболечка в момента. Отзад му е изскочило нещо жълтеникаво.

    Коментиран от #206

  • 5 КОТарАК

    55 159 Отговор
    рашка с чашка ние и спряхме газа , а ако решим-НАТО , ще останат и без интернет-с рунет там, да си драскат с северна корея

    Коментиран от #17

  • 6 Логика

    115 30 Отговор
    Това е четиво за тотални откачалки.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Жълто джудже

    127 35 Отговор
    В Русия е ограничено използването на GPS. Само ГЛОНАСС.

    Коментиран от #87

  • 9 КОТарАК

    43 56 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    появи ли се най сетне тоя танк? смятай като се върнат стар-файтерите от битката с Вейдър..
  • 10 ТаУмВзе

    137 31 Отговор
    Не бе, Просто нема да иаме Ток! Кво ще ти реже Путин, когато си Глобен слугинаж.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 грозев съм

    141 41 Отговор
    страх ме е, ще мога ли да похарча шекелите и доларчетата с които ми напълниха торбичката.?

    Коментиран от #103

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мнооо си "умен"

    198 46 Отговор

    До коментар #1 от "Сериозно ли задавате тоя прост въпрос":

    Я пак??? И ако спре напр. Интернет в Китай, кой "запад", ще остане без стоки и подръжката им при положение, че 90% от тези които потребява се правят, къде..... в Китай! Изненадкааа?
    Освен това и Русия и Китай, Индия и т.н. имат собствен "интернет" и глонас и т. н.
    Аве, аман от сopocoидни "разбирачи"!

    Коментиран от #16, #195

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    149 29 Отговор
    В България войски на НАТО , ползващи НАВИГАЦИЯ, карти и табели на пътя , вместо при Днавмост Русе се оказаха в центъра на Разград ‼️

    Коментиран от #18

  • 16 Запад без стоки може

    52 143 Отговор

    До коментар #14 от "Мнооо си "умен"":

    Китай без интернет-не! 1час след като спре интернет, Китай ще нападне РФ като условие за да го върне и да си поднови бизнеса с "колективния запад".

    Коментиран от #22

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Русофил

    36 78 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Кръгчетата ги правеха руските танкисти в първите дни на войната. Много хора
    и техника на руснаците замина тогава от тези смущения. Клиповете са безброй.

    Коментиран от #33

  • 19 мдааа

    66 21 Отговор
    Не трябваше да си бракувате старите аналогови лади и москвичи и да си изхвърляте 2G телефончетата и компасите, мдааа
  • 20 дядото

    89 25 Отговор
    като следя поведението на политици и управляващи от българия спрямо русия,не би ме учудило .ако не народа ни, то върхушката ни заслужава много повече от спиране на газа и джи пи ес.стара истина-който не целува ръката на попа му целува......

    Коментиран от #188

  • 21 Уахахаха

    37 85 Отговор
    Прусия няма разузнавателен спътник камули ДЖипиес смях

    Коментиран от #36, #37

  • 22 Мнооо си "умен"

    114 39 Отговор

    До коментар #16 от "Запад без стоки може":

    Да да и Русия, ще седи и ще гледа и няма да натисне червената кнопка!?
    Аве я си пий соpocoидното мляко и си лягай, че прав сънуваш!

    Коментиран от #106

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ехааааа

    22 2 Отговор

    До коментар #24 от "УРАААААА":

    Един коментар да ми хареса тая вечер !
  • 27 Рублата

    65 16 Отговор
    Преди 2 седмици имаше гпс затъмнение около Черно море в радиус 900 км

    Коментиран от #30, #109

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Мишел

    87 28 Отговор
    Имаше публикация с карти по дни на заглушаването през първите 15 дни от декември, на GPS в черноморския район. Картите бяха по данни на преминаващите през района самолети. Има дни с заглушаване на GPS сигнала от Крим до турския бряг. Заглушаването на сигнала над Украйна почти не беше показано, тъй като няма данни за сигнала над районите , където има сражения. Но авторите твърдяха, че в района действат няколко РЕБ Красуха и при нужда могат да заглушат целия фронт.
    Без GPS западните оръжия са неефективни.
    В Украйна засега Русия само изпробва модерните си оръжия, чакайки намеса на НатО.

    Коментиран от #88, #207

  • 30 Русофил

    24 41 Отговор

    До коментар #27 от "Рублата":

    За това ли не ти преведоха 4000.

    Коментиран от #32

  • 31 Бесен- _Язовец

    84 41 Отговор
    Президента Владимир Путин ще ви отреже суровините за пам.перси и ще се умиришете още повече соросн.ята

    Коментиран от #60, #70

  • 32 Рублата

    42 16 Отговор

    До коментар #30 от "Русофил":

    Още не сме почнали

    Коментиран от #104

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Мишел

    57 12 Отговор

    До коментар #25 от "Ей некадърници":

    Спътниковият GPS сигнал е слаб и се заглушава лесно с много по силен сигнал на същите честоти.
  • 35 Преминаващ оттук

    104 29 Отговор
    Абе руснаците са много изостанали и от нищо не разбират според русофобите. В ракетите използват чипове от перални и друга американска домашна техника. Цървули, цървули, български цървули.
  • 36 ДебиленВюрстен

    64 17 Отговор

    До коментар #21 от "Уахахаха":

    Гледай как преди 30 години са хванали силуета на някакъв уса самолет само по сянката в пясъка и тогава се изхождай....

    Коментиран от #113

  • 37 Мишел

    64 21 Отговор

    До коментар #21 от "Уахахаха":

    Ъхъ, няма разузнавателни спътници😃😃😃
    🎃, само от началото на тази година до ноември Русия е направила над десетина изстрелвания на ракети с до 4-5 военни разузнавателни спътници всяко.
    В годините без специална операция Русия прави 1-2 такива изстрелвания.
  • 38 За съжаление,

    49 19 Отговор
    интернет така е проектиран, че не може да се спре. Тук са си виновни тъпите американци! Но могат да спрат GPS и Windows, например!

    Коментиран от #75, #179

  • 39 Космос-2558

    52 6 Отговор
    Но истинската мисия на "Космос-2558" може да е по-зловеща от обикновеното контранаблюдение, като се имат предвид неговите възможности.

    Той може да пусне малък, маневрен субсателит, въоръжен със снаряд, който да засече USA-326 и да го свали, показаха две руски фиктивни пускания на същата антисателитна система през 2019 и 2017 г. Действията на Русия са "наистина безотговорни", заяви американският генерал Джеймс Х. Дикинсън, отговарящ за Космическото командване на САЩ, пред телевизионния канал NBC на 10 август, в единствения досега коментар на високо равнище относно сателитния дуел.

    Коментиран от #41, #91

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Две светещи точки в нощното небе

    36 4 Отговор

    До коментар #39 от "Космос-2558":

    Първата точка, която се вижда дори с невъоръжено око, е американски шпионски спътник, наречен USA-326, изстрелян на 2 февруари в орбита на около 500 км над Земята и вероятно способен да прави снимки с подробности като четливи регистрационни табели на автомобили.

    Втората точка, която следва от няколко секунди до 30 минути в почти идентична орбита на 50 км по-ниско, е руски военен спътник, наречен "Космос-2558".

    Той е изстрелян на 1 август от космодрума Плесецк в Северозападна Русия в момента, в който USA-326 преминава над него, което изглежда като опит да се събере информация за американската наблюдателна сонда.

    Коментиран от #45

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Мъск

    17 6 Отговор
    Аматьори сте!
  • 44 Драскам си!

    38 5 Отговор
    Установите ли , че нямата GPS спътниците няма да Ви е до интернет! Това се прави когато сте част от театъра на бойните действия!
  • 45 Една тъмна точка между ушите

    20 51 Отговор

    До коментар #41 от "Две светещи точки в нощното небе":

    Всеки руснак срещу 100$ ще изнесе мумията на ленин от мавзолея.

    Коментиран от #53

  • 46 ТЯ ВОЙНАТА НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ Е НА ЗЕМЯТА

    36 8 Отговор
    Воронцов имаше предвид граждански сателити с двойна употреба, като Starlink на Space-X, а не военни, като US-326, но предупреждението му намери широк отзвук.

    "Това е много обезпокоително и можете да сте сигурни, че Пентагонът го следи отблизо", каза във вторник (1 ноември) за Барт Хендрикс, белгийски автор на статии за сателитната сигурност.

    "Изглежда, че те руснаците изчакват подходящия момент, за да разположат този субсателит. Той все още не се е отделил, но когато това стане, може да се премести до американския спътник и да направи немислимото", каза той.

    От своя страна НАТО мисли какво да прави, ако Русия атакува инфраструктурата му - горе или долу.
  • 47 Селянин

    20 60 Отговор
    Русия е пясъчна кула и скоро ще се сгромоляса.

    Коментиран от #170

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 АМЕРИКА ИЛИ РУСИЯ СА С ПО ДЪЛГА

    47 8 Отговор
    САЩ са единственият съюзник на НАТО, който разполага с противоспътникови системи, разработени за първи път по време на Студената война. Те имат най-модерните шпионски сателити за прихващане на сигнали, намиращи се на висока орбита на 36 000 км над Земята.

    Но според информация от открити източници, анализирана от Secure World Foundation, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, Русия е много по-напред по отношение на съвременните оперативни възможности за противодействие на сателитите.
  • 50 Камъните падат падат от небето

    57 8 Отговор
    Русия също така взриви един от собствените си спътници с наземно изстреляна ракета, наречена "Нудол", при тест през ноември 2021 г. - проява на заплаха с космическа агресия само три месеца преди нахлуването в Украйна.

    А един руски официален представител, Константин Воронцов, повиши температурата миналата седмица, като заяви пред ООН, че западните спътници, за които се смята, че помагат на Украйна, например чрез събиране на разузнавателна информация или осигуряване на комуникационни връзки, "могат да бъдат легитимна цел за ответен удар".

    Коментиран от #119

  • 51 ганев

    25 5 Отговор

    До коментар #25 от "Ей некадърници":

    ЕХХХ ОТВОРКО КОЛЕГИТЕ ТОЧНО ТОВА ПРАВЯТ МНОГО ПРОСТО НА АМАТЬОРСКО НИВО ЗАГЛУШАВАТ ДЖИТО НА 300 ДО 2 КИЛОМЕТРА И ПРИБИРАТ КОЛАТА ЩОМ ТЕЗИ ГО МОГАТ ПОМИСЛИ НА ПРОФЕСИОНАЛНО НИВО КАК ВИЖ ПОИНТЕРЕСУВАИ СЕ ЗА ДА СЕ ОБРАЗОВАШ ЗАСЕГА ИМАШ 4 ДО 6 ИМАШ ВРЕМЕ
  • 52 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    31 3 Отговор
    Ситемите са две, GPS и руската Глонасс, третата която е ЕС е Галилео но само GPS и Глонасс са функционално оперативни, като Глонасс и GPS са взаимо заменяеми и вградени в софтуерната структората на АйФоните, Ябълката. И GPS и Глонасс са замислени като Военни Системи за свръзка със “secondary” вторично цивилно приложение кааво на кой ще отреже е пресилено и статията доста тапичка. И така GPS ще живее “to live another day” същото е и за Глонасс, въпросът тук е следният, къде е Галилео, Европейската префалена система за свразка?

    Коментиран от #54, #184

  • 53 така де...

    12 35 Отговор

    До коментар #45 от "Една тъмна точка между ушите":

    Всеки трезвен! За съжаление трудно се намират, че даже не могат да намерят някой да даде не Путин зареден пистолет в бункера.
  • 54 'кво ти пука?

    6 15 Отговор

    До коментар #52 от "🇧🇬⚡️🇪🇺💯":

    Що им отваряш очите на гл..упаците? Нека се мислят за умници!

    Коментиран от #56

  • 55 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    19 4 Отговор
    За да бъде всяка ена от Сателитните Системи за Свразка функционални трябва да има двадесет и девет сателита, там горе, Галилеото все още е под това число.

    Коментиран от #57, #122

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 'кво ти пука?

    14 42 Отговор

    До коментар #55 от "🇧🇬⚡️🇪🇺💯":

    Е да ама как да го обясниш на многознайко? Все едно да беше казал на Путин, че навлизайки в Украйна ще си вкара най позорния автогол. Сега вече сам съжалява, но мандалото падна.

    Коментиран от #64

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Госあ

    5 4 Отговор
    Би трябвало 😄
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Ссссс

    39 8 Отговор
    Мене ме боли оная работа . Който използва GPS за навигация да му мисли. От този система освен да направи човека по глупав няма нищо друго. А и през 90 да не да имаше GPS че хората без тях се оправяха. Ще дойде ден когато никъде няма да работи никаква електроника.

    Коментиран от #84

  • 62 Тц тц

    20 7 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Ти и с GPS си напълно объркан!
  • 63 Въпрос

    26 5 Отговор

    До коментар #1 от "Сериозно ли задавате тоя прост въпрос":

    Как точно се спира интернет? От шалтера за интернет ли? Знаеш ли какво е интернет?

    Коментиран от #107

  • 64 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    12 28 Отговор

    До коментар #57 от "'кво ти пука?":

    Руснаците можеха да свършат Войната в рамките на два месеца но Шойгу е бил началник нa Извънредните Ситуации в Рассията и не знам да е с някакъв военен опит освен там “наборна служба” и так далее…, Путлер и хората около него не са професионални военни а “военните генерали на които Путин разчита е ноо възможно да нямат “Yay or Nay” в дадената ситуация, като западните Служби откровенно предвещаваха за Путин бърза победа при условие че Руските Ударни Армии и Войски се бяха съсредоточили на Юг, Югоизток, така както Украинската Армия беше съсредоточена на Юг, Югоизток, като Офанзивата да тръгне от към някъде около Харков и стигне до Одеса и так далее със придвижване на основните Удари в гръб на Украинската Армия по този начин блокиране на Украинските Военни Сили и обсада до пълна капитулация на Украинската Военна Машина.
    Това не са мои предвиждания а предвиждания за развоят на Русо Украинската Война от Западни Информационни Центрове, но Путлер се полакоми и отиде напрао за Киев, като изпрати най доброто от ВДВто да бъдат “massacre” унищожени в подстъпите за Киев, това което Западните Информационни Центрове не допускаха че е възможно, понеже реално не е възможно, и така руснаците загубиха най добрите си военни формирования с “тапичка но лакома стратегия за власт”, Путлер “gambled and lost, this time big”.

    Коментиран от #68, #90

  • 65 джо

    30 12 Отговор
    Kабели te za Интернет за Япония, Ю. Корея други страни минават през Руските територии -става въпрос по суша- прекъснат ли връзките им тогава ще е интересно. Сякаш Русия няма прaво на нищо използвайки GPS системи убиват руски граждани, рушат инфраструктурата им и какво трябва да търпи Западът да продължава да прави това което иска когато тоя ма....мен Щолц казва" Путин да обещае че няма да използва ядреният си ракети".

    Коментиран от #72

  • 66 Украинец

    42 14 Отговор
    И да не забравяме че всички наземни станции работят с ток а руснаците се оказа че са много добри в спирането на тока.

    Коментиран от #69

  • 67 Иванушка🇺🇲

    24 51 Отговор
    Тия руски цървули не могат пирони да пройзвеждат ще заглушават GPS. Ще свалят сателити. Стига фантазии. Събудете се ватенки. Ако бяхте толкова добри сега нямаше Америка да са най великата държава в света.

    Коментиран от #208

  • 68 Абе кукуриго

    25 29 Отговор

    До коментар #64 от "🇧🇬⚡️🇪🇺💯":

    Руснаците никога не са и немогат да свършат войната в рамките на два месеца. А относно GPS много поздрави на неподписаната статия. Путин ако заглуши GPS, то НАТО ще заглуши ГЛОНАСС. НАТО ползва още една навигациона система на Илон Мъск, която на този етап е невъзможно да се заглуши. Статията е тъпа и написана от супер неизвестен русофилчо.

    Коментиран от #81

  • 69 Абе руснако именуващ се украинец

    14 19 Отговор

    До коментар #66 от "Украинец":

    До спътниците има пуснати кабели с ток, нали, ех тези русофилчета.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Начо

    20 34 Отговор
    След като русия ни изключи от газта, цената на газта в България падна.
    С нетърпение очаквам да ни изключи и от нефта за да паднат цените на горивата. Та така и с всичко.
  • 72 Абе джото

    9 1 Отговор

    До коментар #65 от "джо":

    Научи що е GPS, поне абревиатурата какво значи.
  • 73 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    20 3 Отговор
    Сателити могат да “свалят” Китайци, Руснаци и Американци но това е в случай на Тотална Информационна и Ядрена Война, нещата не са там засега!

    Коментиран от #76

  • 74 нормален

    36 14 Отговор
    Много ясно че ще ни отреже даваме оръжие с което да бъдат убивани руснаци и мълчи ме по въпроса за чудовищната манипулация на сащ и европа с минските споразумения както си призна меркел

    Коментиран от #114

  • 75 Гост

    12 7 Отговор

    До коментар #38 от "За съжаление,":

    То всичко което си изброил е американско изобретение...

    Коментиран от #86

  • 76 КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА ТЪЙ МОГЪЩА СИЛА

    14 14 Отговор

    До коментар #73 от "🇧🇬⚡️🇪🇺💯":

    Русия също така взриви един от собствените си спътници с наземно изстреляна ракета, наречена "Нудол", при тест през ноември 2021 г. - проява на заплаха с космическа агресия само три месеца преди нахлуването в Украйна.
  • 77 Хаха

    15 5 Отговор
    Хм..а може слънцето пак да се усмихне както се усмихна на сателитите на Мъск по случай Хелоуин:).
  • 78 Советский союз

    27 16 Отговор
    Западняците са негодници никога няма да наложат тяхният световен ред.
  • 79 Хохо Бохо

    15 23 Отговор
    Няма да се учудя...
    Путин може само да руши и убива.
  • 80 Фикри

    16 23 Отговор
    Тука за пореден път проличава какви лайци се изхождат в нета.
    Не я блокира понеже тяхната Glonass е като дядо Коледа, всеки е чувал за него но никой не го е виждал.

    Коментиран от #176

  • 81 Тъпа статия

    13 19 Отговор

    До коментар #68 от "Абе кукуриго":

    Турците и те ползват тяхна си спътникова навигация от техни спътници. Само САЩ имат над 70 спътника за навигация и от 3--4 години разработват противодействаща система както за заглушаване така и за физическо унищожаване. Решил някой да се направи на интересен, защо ли няма име ?

    Коментиран от #89

  • 82 Чичо

    26 12 Отговор
    Газта до я отрязахме сами защото сте шарани, по-точно прибирате подаянията от Европа по изпитана схема и карате народа да се съобразява с измислените им правила и после дежурното "кой е виновен". Но народът е овчедушен и ви търпи извращенията. Никой няма да ви реже Джо пи еса изпотрябвали сте му. Но не забравяйте, че покрай сухото гори и суровото.
  • 83 мамаимфашистичка

    21 11 Отговор
    путине режи връзката със спътниците за еврогейзeрите!
  • 84 дърта пияница

    11 1 Отговор

    До коментар #61 от "Ссссс":

    Моли се този ден да не дойде. Всичко е свързано и ще спре. Само простотии говорят всички без да се замислят дали е възможно и какво ще стане ако се случи. Явно всички са учили в училище Фантазия където всичко е възможно.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Изобретател

    35 15 Отговор

    До коментар #75 от "Гост":

    Я пак? Можеш ли да посочиш поне едно изобретение на АМЕРИКАНЕЦ? Всъщност, като изключим индианците, колко са "американците" с история над 200 години? Та, какво кайш, били изобретили главорезите, населили американския континент?

    Коментиран от #92, #126, #171

  • 87 Да ти кажа все пак

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Жълто джудже":

    И то е монтиран експериментално на трамваите..
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Защото Герб са про руска партия.

    12 19 Отговор

    До коментар #81 от "Тъпа статия":

    Трябва да изолираме Герб,от политическият живот,Гешев да изчезва,прокурор да разследва Копейкин,Трифонов,Гергов,всички ,които имитират евро атлантизам,ние сме Европейци а не Азиатци,свободни са да се заселят в Азия всички русофили.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Може ли

    5 4 Отговор

    До коментар #86 от "Изобретател":

    уяен човек да зададе такъв въпос?
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Един

    18 27 Отговор
    Авторчето си няма и на идея за какво пише милия. GPS-а който могат да заглушават е само за търговски цели. Това в момента го прави всеки, който иска, например Турция около Кипър. За военните ватниците са безсилни. Когато сателитните позиционни системи са измислени, алкохолиците са пиели бояришник още. Още доста хляб има да изпапат, за да заглушат военните системи на САЩ.

    Коментиран от #154

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 реди

    19 10 Отговор
    Много често gps и глонас приемниците са едни и същи. Смущенията извеждат от строя и двете системи. Но пасмината от западния край на атлантическата локва ще пострада повече, защото е по-зависима от "високите си" технологии.

    Коментиран от #98

  • 97 руснакът

    13 18 Отговор
    днес може само да се опитва да руши и убива. Добрата новина е, че са толква некадърни та и това не им се удава.
  • 98 Надеждата на

    6 14 Отговор

    До коментар #96 от "реди":

    копеките ги крепи. Друго не им остава.
  • 99 Теб

    8 0 Отговор

    До коментар #85 от "Киро Навигацията":

    с тези писания, кой те изпраща?
  • 100 НАШИТЕ ИЗВЪНЗЕМНИ БЪЛГАРСКИ МОЗЪЦИ

    10 1 Отговор
    СА ПРОГРАМИРАНИ ПРЕДИ 1100000000 ГОДИНИ
  • 101 Гаранция за Минските беше ФРАНЦИЯ

    31 7 Отговор
    Е ? Къде е ГАРАНЦИЯТА ? Меркелката вдигна ЗАВЕСАТА - " ние печелехме ВРЕМЕ , ВСУ да се укрепи и да отвърне на удара !" . Сиреч от Запада освен машинация " Кurva4ka " друго неможе да се очаква ! Дали ПУТИН на Европа ще прости - народа Руски едвали ще позволи ! Народа Руски иска РЕВАНШ за ПОДЛОСТИТЕ от Европа !
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Че защо

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "грозев съм":

    да не можеш? Кой ще те спре?
  • 104 Да бе верно

    7 2 Отговор

    До коментар #32 от "Рублата":

    Вие докато започнете ще сте свършили!
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Хубаво

    6 17 Отговор

    До коментар #22 от "Мнооо си "умен"":

    е, че признаваш, че нямят никакъв шанс освен "червената кнопка", даже и срещу Китай. Ама и нея няма да натиснат, не се пали.

    Коментиран от #186

  • 107 Да, точно от там се спира.

    22 4 Отговор

    До коментар #63 от "Въпрос":

    Спира се интернет към локалните доставчици. Спира Гугъл, Андроиди и айфони престават да работят. Уиндоус и Линукс също. Могат да ги върнат в първи клас за около десетина минути. Дори международните разговори ще ги правят на дълги вълни с радиоприемници ипредаватели.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 А ти

    4 4 Отговор

    До коментар #27 от "Рублата":

    как разбра, звездите ти го говорят ли?
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 По сянката

    3 10 Отговор

    До коментар #36 от "ДебиленВюрстен":

    в пясъка?!?
    Ти сериозно ли?
    Майко мила!
  • 114 Нормален ама истински

    18 23 Отговор

    До коментар #74 от "нормален":

    Мене повече ме вълнува въпроса за чудовищната манипулация на русия която подло потъпка Будапещенският договор!
    След позорния си разпад СССР оставя 1/3 от ядреният си арсенал на Украйна. През 1994 г. е сключен Будапещенският Меморандум на който
    Украйна се отказва от съветското ядрено оръжие срещу гаранции за териториална цялост и суверенитет. САЩ, Великобритания и русия подписват, че ще се въздържат от употреба на сила срещу териториалната цялост на Украйна, ще уважават политическата и независимост и техните оръжия няма да се използват срещу Украйна.
    Ото Фон Бисмарк: "Договор сключен с русия не струва дори хартията на която е написан"
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 я се отърси от

    8 15 Отговор

    До коментар #105 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    нафталина ствоите лозунги от преди 45 години!
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Сигурно

    8 14 Отговор

    До коментар #50 от "Камъните падат падат от небето":

    могат. Ама от някой с възможности - със сигурност не руснаците. Защо иначе досега не са свалили нито един, при положение, че съвем открито те дават разузнавателна информация на Украйна?
    Или викаш, може пък да ги е страх руснаците ?
    :-)
  • 120 Цикличност

    11 19 Отговор
    От време на време бесове обземат някоя нация.
    В момента бесовете виреят у руснаците.
    Погледнете им пропагандистите - имат нужда от екзорцист!
  • 121 ЕВРОСЪЮЗА го чака МОЛЕБЕН !

    19 11 Отговор
    А България - ГЛАД, МИЗЕРИЯ и ЗАЛЕЗ !
  • 122 Само

    14 2 Отговор

    До коментар #55 от "🇧🇬⚡️🇪🇺💯":

    за сведение - в момента GLONASS има 23 сателита - да разбирам, че не работи, да?
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Шегуваш

    6 13 Отговор

    До коментар #86 от "Изобретател":

    се, нали? Осъзнаваш, че това на което пишеш в момента е американско, да?
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Хахаха

    8 5 Отговор
    Тия на какви наркотици са?
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Уса

    17 4 Отговор
    Не е възможно.Докато бях в България видях колата на Гугъл да върти между панелките в София така че споко ще се имате ГПС да се ориентирате в случай че почнете да забравяте къде живеете.Първи ще забравят бездомните мисирки щото с центове жилища не се купуват
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Ох как

    7 1 Отговор

    До коментар #144 от "Ти пишкаш":

    оригинално ме затапи! Казах ти, че не съм модерен, потърси мъжки ласки другаде.

    Коментиран от #152

  • 149 Този смешник Путлер

    14 23 Отговор
    нищо вече няма да спира!
    Той е апсолютно нежелан в Европа и никой не се интересува от неговото мнение. В момента той е по-незначителен даже и от Вучич!
    Рашляка да мисли какво ще яде следващата година, а не да си създава повече проблеми!

    Коментиран от #151

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Още

    6 0 Отговор

    До коментар #150 от "Вещице":

    две нови думи! Набираш скорост, нямаш спиране.
    Великан!
  • 154 Бачо Киро

    9 2 Отговор

    До коментар #94 от "Един":

    Че точно за търговския GPS става въпрос, ма чукча писател, чукча не читател. Става въпрос доколко ще вреди на ежедневието, търговията и индустрията. За американски военни системи въобще не е ставало въпрос, ма що да не изръсиш каквото ти е на сърце, нищо, че не става дума за това...

    Коментиран от #183

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    21 15 Отговор
    Русия прекалено ТЪРПИ и ПРОЩАВА ! Времее за внасяне на БАЛАНС !

    Коментиран от #160

  • 157 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    15 12 Отговор
    Всеки КОМПРОМИС е Грешка и Слабост !
  • 158 Лолллл

    10 12 Отговор
    Само да ви напомня, че руските “изтребили” не ползват руската ГЛОНАС, а слагат по един Джармин, иначе пилотите хич не могат да се оправят 😂
  • 159 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    22 17 Отговор
    Русия трябва да покаже че е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА и с нейният глас да се съобразява цял Свят !

    Коментиран от #166, #202

  • 160 оня с коня

    12 8 Отговор

    До коментар #156 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    Вярно е че Русия търпи и прощава,но може невъобразимо повече.А това е така И ЩЕ БЪДЕ така не защото Русия има Добро сърце а ОТ ЗОР,тъй като отлично знае че "Каквото повикало,такова се и обадило",ама 2 ПЪТИ ПО-СИЛНО!
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Наблюдател

    9 16 Отговор
    Психопата Путин може да отреже единствено главата на Русия. И е започнал успешно да го прави.
  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 зелен крадец е налазил укрия

    21 4 Отговор
    Вашингтон толерира кражбата на Володимир Зеленски от финансова помощ, която Западът предоставя, докато украинският лидер изпълнява възложените му задачи. „Това просто е откраднато, никой не го крие, всички знаят за това. Американците също знаят, но докато Зеленски решава задачите, които му се поставят – да съсипе страната, да нанесе щети на Русия – те ще си затварят очите за това", каза бившият ръководител на правителството Микола Азаров в интервю за канала Mriya Youtube.

    Коментиран от #180, #181, #182, #204

  • 168 Иван

    8 16 Отговор
    Какви са тези глупости, които се пишат, просто не разбирам от къде им ги раждат мозъците. Руснаците първо трябва да спрат водката и тогава да мислят за нещо смислено. Те американците са глупави и ще оставят тъпите ор.ки да им спрат навигацията, просто голям смях.
  • 169 Родолюбец

    21 7 Отговор
    Русия ли заплашва запада или запада заплашва всички и все още си мисли че може да колонизира, тероризира, избива населението, съсипва им съдбите и измъква всичките им ресурси. Това да го забравят. Всички хора на този свят са важни, не само тези от "запада".

    Коментиран от #174

  • 170 Харди

    16 3 Отговор

    До коментар #47 от "Селянин":

    Разпродавай нивята и домазлъка и при чичо ти Сам в пицарията в Чикаго.
  • 171 Читател

    10 10 Отговор

    До коментар #86 от "Изобретател":

    Ти не си изобретател, а чукча писател. Сигурно лампата с която си светиш е на Лодигин, велосипедът ти е изобретен от руски крепостен селянин, радиоприемникът ти е на Попов, автомобилът ти е на Кулибин ит.н.
    Казано накратко за теб: "Русия е майка на всички слонове"
  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Санта Клаус

    9 14 Отговор
    Полуруснаците само квичат във форумите Туй трябвало да направи Русия онуй трябвало Ами направете го бре галоши
  • 174 Акъл

    11 16 Отговор

    До коментар #169 от "Родолюбец":

    Ти сега ще кажеш че след 1944 година Руснаците са дошли тук на екскурзия и се е вдигнал стандарта !! НО истината е друга !! Това което знам е че баща ми караше мотоциклет БМВ и като дойдоха "Освободителите" дойдоха с мотори Орал/Копал и са му взели БМВто !! кой какво съсипва се видя по Татово а и след това 30 години втори и трети ешалони на БКП грабят и мародерстват !! Слязоха от мандрите благодарение на Единний Могучей станаха "Управленци" повечето не знаеха какво е баня и тоалетна в къщата !! Посредници на Болшевизма и СССР се намърдаха в апартаментите на лекари,писатели а тях ги депортираха !! Та не ми обяснявай Русия какво и кой НЕ заплашва ,защото е територията на злото те си го карат по болшевишки !! А болшевизма е истинското зло мрази запада но децата ИМ УЧАТ там !! Болшевизма/комунизма/Ленинизма е зараза с която трябва да се работи с твърда ръка меч или огън !! Апропо когато твоите хора направят телевизор като СОНИ ела ми се обади или пералня като МИЛЕ ...да размислиш кой загуби втората световна и кой спечели !! АРЕ чнг
  • 175 Васил

    7 12 Отговор
    Нищо не може да направи този кремълски Неандерталец даже и памперса не може да си смени сам. Умря приказката че Рашистите са велики а се оказаха оглупели крепостни селяни с управляващ диктатор.

    Коментиран от #185

  • 176 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #80 от "Фикри":

    Освен лаИци и неграмотници се изказват
  • 177 Сорос

    7 3 Отговор
    Не могат ми заглушат атлантическите ценности.Направо от Козяк ще си ги получа.
  • 178 Тъй де..

    7 1 Отговор
    Тя храната и водата да не станат в рубли пък за другото после ще мислим.
  • 179 Брадат козел

    4 3 Отговор

    До коментар #38 от "За съжаление,":

    Да могат да спрат windows но пуста лакомия за пари маикрософт доброволно се върнаха отскоро на руския пазар
  • 180 Тургенев

    6 9 Отговор

    До коментар #167 от "зелен крадец е налазил укрия":

    "Руснакът е най-големият и най-наглият лъжец в целият свят"

    Коментиран от #189

  • 181 Слава на САЩ и ЕС

    10 15 Отговор

    До коментар #167 от "зелен крадец е налазил укрия":

    САЩ и ЕС правят това което трябва - помагат на украинският народ да се защити от руската фашистка чума.
    Зеленски прави това което трябва - защитава украинския народ от руските терористи които от осем години ежедневно извършват геноцид и военни престъпления срещу мирни украински граждани - деца, жени, невинни хора!
    Украйна никога няма да бъде руска губерния.
    Украинците никога няма да станат руски роби.
    Украйна избра за свое бъдеще ЕС и НАТО.
    Вечна Слава на Зеленски човек нисък на ръст но велик по дух Герой - Светъл лъч който се осмели да се изправи срещу мрака на кремълската империя на злото и нейния кървав фюрер Путин.
    Слава на украинските майки които раждат герои.
    Слава на украинските антифашисти които прочистват земята от руския нацизъм и колониализъм.
    Благословена си ти Земя на Украйна с такъв президент като Зеленски.
  • 182 хихихи

    4 6 Отговор

    До коментар #167 от "зелен крадец е налазил укрия":

    И къде са му доказателствата на Микола Азаров, че нещо не ги виждам, А?
    Само руски пропагандни лъжи, както винаги!
  • 183 Нее

    6 2 Отговор

    До коментар #154 от "Бачо Киро":

    Не си прав. Руснаците още преди 5 години създадоха добавена система и са в състояние да се отрежат от световната.
  • 184 Даа

    6 1 Отговор

    До коментар #52 от "🇧🇬⚡️🇪🇺💯":

    Така е. За мирни цели системата е отворена до 3 знак, т.е. примерно 52 11.222 N 122 34.222 E. За военни цели работи до 5 знак и това повишава точността. Системата може да бъде заглушавана , т.е. получава се изместване на координатите. Руснаците са го демонстрирали многократно, особено при влизане на военни кораби на НАТО в черно море. Там където има човек оператор този проблем може да бъде решен посредством ръчно управление, но това изисква около 30 секунди, което може да е фатално. Обикновено заблудили те се ракети с GPS навеждане се дължи на това, защото се изместват координатите. Мога да пиша още , ама няма смисъл. Тук се пишат обикновено сами простотии и от едната и другата страна.
  • 185 още по-зле

    8 3 Отговор

    До коментар #175 от "Васил":

    тогава, че "великото" НАТО ще бъде победено от немощни и нищо не можещи руснаци. Ама тов в историята вече го гледахме във Виетнам.

    Коментиран от #191

  • 186 Мнение

    9 3 Отговор

    До коментар #106 от "Хубаво":

    Когато способността ти да разсъждаваш се ограничава до - Китай трябвало да нападне Русия, иначе нямало да има интернет, тогава не мисля, че има човек който да успее да те убеди в каквото и да било!!!

    Първо, ако Китай бъдат притиснати до стената, кое те кара да "мислиш", че ще тръгнат да напада Русия???
    Сега ще кажеш, ами нямало да имат др избор и щели да спечелят от това?!
    Дали ще спечелят, ако са заедно с фащ?!

    И китайците знаят много добре, че на фащисаните амеби и техните кукловоди от Давос, не може да им се вярва изобщо!!!
    Къде е доказателството за горното твърдение ли?!
    А помниш ли обещанието на нато към Русия след всв, да не разширява границите си и 1см???
    И какво стана?! Ами 3 пъти го разширяваха!!!
    Какво стана с мюриканската окупация в Афганистан???
    Лъжеха, мажеха и накрая си вдигнаха чукалата, а талибаните (дето фащ обявиха за терористи), си върнаха държавата за под седмица! В резултат краварите им завещаха оръжия за милиарди!!!

    Китай много добре знаят, че на фащ не може да се разчита, понеже последните трепят и лъжат по-зле и от комунисти и терористи, взети заедно!!!
    А нека не забравяме, че Китай имат интереси и в Тайван, за което фащ ги заплашват!

    Както и да го погледнеш, бъдещето на фащ изобщо не изглежда розово!
    Така, че България е време да влезе в съюзът между Русия, Китай и Индия!!!
    ЕС е бита карта, щото никога не е взимал сам решенията си, винаги са били спускани от фащ!!!
  • 187 вчера слушах

    11 3 Отговор
    коментари на руснаците, че март месец всичко е било почти договорено - Украйна е била съгласна на неутралитет, да призне Крим за руски и независимост на Доганска и Луганска области. Русия прекратява операцията си. И тогава се намесват САЩ и ЕС, сакън не, те щели да помагат.
    Както се казва, да ама не. Сега залога се покачи. Русия вече има по-глобална цел спрямо Украйна и този конфликт може да продължи доста по-дълго, но в Украйна ще се случи това, което искат руснаците. Защо ли, ами за тях това наистина е въпрос на национална сигурност, не е въпрос на просто обогатяване през военни действия.
    Жалко за украинците, преспективата им е тъжна

    Коментиран от #190

  • 188 Заминавай

    1 6 Отговор

    До коментар #20 от "дядото":

    Да му го целуваш на Вожда у Масквето,робска душице
  • 189 какво цитираш

    1 3 Отговор

    До коментар #180 от "Тургенев":

    израз изваден от контекста. Дори не си го превел както трябва, явно никога не си чел оригинала. Все едно ние не коментираме недостатъците на българина. Утре да не кажеш, че Алеко е мразил българите.

    Коментиран от #194

  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 да си го кажем

    5 8 Отговор

    До коментар #185 от "още по-зле":

    Понеже се правиш на исторически капацитет,чул недочул една война,първо ,че не знам за какво НАТО сънуваш във Виетнам и второ,не знам дли си наясно,че Русия и САЩ за последните 300 години имат по около 100 воини.От тези 100 воини САЩ имат 90% спечелени,докато Русия има 50% изгубени.И май не си чувал за воината между Финландия и СССР където 30 хиляди финландци избиват 300 хиляди руски окупатори,наред с цялата руска военна техника.Май не си наясно и с паническото бягство на Русия от Афганистан след 10 годишна война и над 20 хиляди дадени жертви.Руснаците едвам успяха да се спасят накрая !
  • 192 Матей преображенски

    4 2 Отговор
    Европейците сами се отказаха от руския газ,и от всичко друго ще се откажат по нареждане от щатите.Ще гладуват ,ще мизеруват,ще тънат в безнадеждна и потресаваща икономическа катастрофа.Последна грижа ще им бъде джипи еса,може да пречи на някои големци да си ориентират колите в непознат район,но повечето западняци ще се возят с колелета,щото и пари за гориво и данъци за мпс няма да имат.Американците ще ги уморят от гъдел,неприятен,разбира се,ще се молят в катедралите и параклисите за успеха на Путин и час по скоро да изгони американците и бежанците от континента.
  • 193 извода

    4 3 Отговор
    По-лесно е да се счупи нещо отколкото да се направи. Затова Русия се ориентира преди всичко към чупенето. Пример: Последните четри години в България. Но въпреки това Американците провят нещата по-бързо отколкото руснаците могат да ги счупят.
  • 194 не ни е мразил

    3 1 Отговор

    До коментар #189 от "какво цитираш":

    Алеко е бил чуждопоклонник. Мамино синче. Нещо като електората на ПП сега. Баща му успешен търговец е натрупал средства, а сина му ги е харчел. Не е известно Алеко да е печелел пари. По това време Австроунгария е велика сила, а Чехия в състава на Австроунгария пад кантрола на Австрия. По това време е било модерно да се пише за добри обноски и благочестиво поведение. И Алеко имитира Ярослав Хашек. Книгата му може да има и положителен характер, но комунистите я ползваха за подтискане на народното самочуствие. Защото те самите са били с ниско самочуствие. Съвременни примери: Румен Радев и Тримата от Харвард.
  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 Хи хи хи

    4 3 Отговор
    Новогодишни вицове за робите на ватенките .
  • 197 БгТопИдиот

    2 0 Отговор
    Нерде ГПС нерде ГЛОНАСС.

    Мисироци французоЙски...
  • 198 Иво

    5 3 Отговор
    Абе тия руснаци били големи смешници. Путин вече се мисли за Господ. Ще спира нета GPS ще сваля сателити тоя психопат е луд за връзване.
  • 199 Почерпен

    0 0 Отговор
    Ракия със сок от кисело зеле?
  • 200 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 201 Ехааа

    1 2 Отговор
    Хитлер искаше света в краката си. Но получи омразата на Човеците. Днес Путин иска наново империя. Но обичта за която мечтае я няма в Човека! А историята е съдник за Човешкия и нечовешкия вид!
  • 202 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 203 Чоко

    1 1 Отговор
    Тъп проруски сайт.
  • 204 Не вярвам на Микола

    1 1 Отговор

    До коментар #167 от "зелен крадец е налазил укрия":

    Проруският политик Микола Азеров е неблагонадежден източник, и друг път е хвърлял в пространство лъжливи твърдения, като това: "Повече от 15 000 цивилни, включително 300 деца, са загинали само през този период, според официални данни на ООН. А по неофициални данни са загинали десетки хиляди"
    Каква е истината? Проверка на фактите.
    Според истинските официални данни на ООН в Донбас между 2014 г. и 2022 г. са загинали 14 400 души, като загиналите въоръжени лица надвишават значително броя на цивилните жертви.
    Общия брой убити въоръжени лица е ок.10 900 души. От тях убитите въоръжени рускоговорящи терористи наброяват ок. 6 500 души. Убитите украински военни са ок. 4 400 души. Загиналите цивилни наброяват ок. 3 407 невинни жертви на руската агресия, а не както лъже Микола!
    Тургенев: "Руснакът е най-големият и най-наглият лъжец в целият свят"
  • 205 Читател

    1 0 Отговор
    Абе "журналист" това че Путкинова Русия не ни продава газ,това незначи че нямаме газ! Нали?!
  • 206 Гадняра

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    А на теб от фонтанелата ти струи нещо такова..... :D....
  • 207 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Мишел":

    Украинците сами мачкат руските олигофрени а ако се намеси NATO край с руската кочина!
  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.