Last news in Fakti

2 Януари, 2023 10:00 2 323 132

Как войната на Русия в Украйна сплоти НАТО

  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • русия-
  • украйна-
  • война

Алиансът следва тази стратегия още от самото начало: да помага на Украйна с оръжие, но да не се превръща в участник във войната  

Как войната на Русия в Украйна сплоти НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След руското нападение НАТО незабавно зае страната на Украйна. Но тутакси стана ясно и, че оказваната помощ няма да е безусловна. Как се отрази войната на Алианса и как го промени?

Когато Русия нахлу в Украйна, в главната квартира на НАТО не бяха изненадани. Този път - за разлика от окупацията на Крим през 2014-а година - Алиансът беше предвидил действията на Москва. Още няколко месеца преди нападението НАТО предупреди, че руският президент Владимир Путин струпва близо 100 000 войници на границата с Украйна - както се виждаше на сателитните снимки.

А след нахлуването на руските войски западният отбранителен съюз реагира мълниеносно. "НАТО застава на страната на храбрите хора в Украйна", заяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг. "Ние подкрепяме суверенитета на Украйна, нейната териториална цялост и правото ѝ на самоотбрана", каза той веднага след началото на войната. А после бързо стана ясно, че Украйна ще получи и масивни военни доставки.

Помощта не е безусловна

Също толкова бързо обаче стана ясно и друго: помощта за Украйна опира в определени граници. Държавите членки на НАТО не са съгласни да изпращат свои войници на бойното поле, те не са склонни и безусловно да оказват всяка поискана от Киев помощ, например забрана за полети във въздушното пространство над Украйна. Такава забрана ще трябва да се гарантира от силите на НАТО, а това бързо би въвлякло НАТО във войната, опасяват се повечето държави членки, извън няколко източноевропейски страни. "НАТО има друга отговорност", подчерта Столтенберг. А именно: войната да не излезе извън границите на Украйна, т.е. да не навлезе на територията на НАТО.

Страданията на украинците са ужасни, смята генералният секрретар на НАТО, но в същото време според него никой не би спечелил, ако конфликтът прерасне в открит сблъсък между ядрената сила Русия и НАТО. "В такъв случай страданията ще бъдат много повече, повече ще бъдат и жертвите, и разрушенията", напомни Столтенберг.

Тонът бе зададен, двойната стратегия бе ясно формулирана. "НАТО следва тази стратегия още от самото начало: да помага на Украйна с оръжие, но да не се превръща в участник във войната", обяснява Томас Дебийл, професор по международни отношения в Университета на Дуисбург-Есен. Според професора тази стратегия работи. Не се налага забрана за полети, доставките на бойни самолети за Украйна са предпазливи, а към Киев неофициално е отправена препоръката да не атакува цели на руска територия - всичко това е много важно, защото в противен случай Русия може да изтълкува ангажимента на НАТО като "непосредствена намеса във войната".

В НАТО се въоръжават и увеличават числеността на войските

Интересите на НАТО не се покриват изцяло с интересите на Украйна, това е така. Доказва го и предпазливостта при доставката на бойни танкове. Не само германското правителство не желае да снабдява украинците с "Леопард-2" - нито една държава от НАТО засега не показва намерение да изпраща на Киев бойни танкове западно производство. На тази позиция са и Лондон, и Париж, и Вашингтон.

Вярно е, че преди Коледа украинският президент Володимир Зеленски беше посрещнат с отворени обятия както от президента, така и от Конгреса на САЩ. Но държавата лидер в НАТО, която дава и най-мащабната помощ на воюващата Украйна, все пак не изпълни всички оръжейни желания от списъка на Зеленски, най-вече за модерни танкове и бойни самолети.

Украйна получава цялата помощ, която ѝ е необходима, увери президентът на САЩ Джо Байдън. Но кой решава какво ѝ необходимо? Всъщност това решение взима всяка държава от НАТО на своя собствена отговорност. В това отношение Алиансът не заема активна позиция - едно решение, което неотклонно се повтаря. Същото важи и за формулировката, че всичко се съгласува с Киев.

Колкото до самата територия на НАТО - тук Алиансът на най-високо равнище вече е взел решение за масивно въоръжаване и превъоръжаване. Числеността на силите за бързо реагиране се увеличава от 40 000 на повече от 300 000 войници, сериозно се подсилват и активните бойни подразделения на източния фланг на НАТО. Байдън оповести, че числеността на американските войски в Европа се увеличава на 100 000 души, а това е епохално решение, защото съвсем доскоро САЩ сякаш смятаха да обърнат гръб на Европа и да се концентрират върху Тихоокеанския регион.

Соловите игри на Ердоган

Ключовите държави в НАТО са единодушни, че организацията трябва само от дистанция да помага за предотвратяването на евентуална Путинова победа във войната. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза в кулоарите на срещата на НАТО в Букурещ, че Алиансът никога не е бил толкова сплотен. Дребни разминавания в позициите има единствено с някои източноевропейски държави членки, най-вече с балтийските страни и Полша. Те определено настояват за по-сериозен ангажимент на НАТО в подкрепа на Украйна, включително и за доставянето на модерни танкове, в това число и германски.

Инидивидуалният курс на друга държава членка обаче хвърля по-сериозна сянка над сплотеността, за която толкова често се говори. Турският президент Ердоган систематично нарушава западните санкции, върти съмнителни сделки с Путин и утвърждава реномето си на опърничав лидер на държава от Алианса. "Ердоган открай време играе солови игри", казва политологът Дебийл, който припомня и нападението срещу Сирия в нарушение на международното право. Според него с тези действия турският президент се движи по ръба на политическото и морално изнудвачество, а НАТО прекалено безкритично го оставя да си разиграва коня.

Ердоган месеци наред ядосваше партньорите в НАТО с нежеланието си да допусне приемането на Швеция и Финландия. А това демонстрира сериозните разломи в сплотеността на организацията, и то точно в момент, когато за Алианса е особено важно никой да не поставя под въпрос общия фронт срещу Русия, твърдят дипломати от НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    57 17 Отговор
    Ааааа европейска армия, А ? Хахахаха С колко се увеличиха краварите в Европа след този конфликт, А ? Някоя тяхна подлога ще каже ли ?

    Коментиран от #108

  • 2 честен ционист

    47 13 Отговор
    Последни издихания на картела НАТО. Насъбра парите на данъкоплатеца и ги замъкна в Саудитска Арабия, вместо в Украйна.
  • 3 Жълто джудже

    42 10 Отговор
    Противно на пропагандните стереотипи, членовете на НАТО нямат обща цел. Мога да докажа това на примера на България.
  • 4 един от многото

    44 13 Отговор
    Сплотило го , ама друг път!
  • 5 Русия,военното положение и още нещо

    8 39 Отговор
    Затваряйки границите за изход на мъже,Русия подготвя едни мащабни бройки за отстрел в източна Украйна.До кога ли?

    Коментиран от #9

  • 6 А50

    47 10 Отговор
    По скоро САЩ притегна здраво хомота около Европа. Незнам дали това е повод за радост
  • 7 НАТОВСКО ОРЪЖИЕ ТРЕПЕ РУСНАЦИ

    11 47 Отговор
    Кво по хубаво от това

    Коментиран от #23

  • 8 Просто човек

    13 53 Отговор
    Позорно е, че част от българите са на страната на агресора! Слава Богу, че сме в ЕС и НАТО!

    Коментиран от #26

  • 9 ЗаБелязал

    48 10 Отговор

    До коментар #5 от "Русия,военното положение и още нещо":

    Забелязъм съм, че хората които не харесват Русия, много за загрижени за нормалния руснак и дали неговите права и заплати са "нормални" спрямо тяхното виждане. И видиш ли от съжаление към обикновения руснак, те са готови да опрадават и бомби да се сипят над Москва, само и само да имали нормални права и заплати там, че сега не било така. Та тези хора нямат логика, с която да се аргументират как от съжаление оправдаваш агресия към руския народ ?

    Коментиран от #18, #20

  • 10 НАТО

    7 5 Отговор
    Това ще има окончателното потвърждение защо Земята се нарича СИНЯТА планета!🌍✌️🌎
  • 11 НАТО ТРЕПЕ РУСНАЦИ

    9 30 Отговор
    ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ...войната е супер за НАТО.....
  • 12 НАТО ГАЗИ ПУТИНОВИТЕ ПЪЛЧИЩА

    10 43 Отговор
    Евала НАТО.

    Коментиран от #16

  • 13 НАТО СИ ЧИСТИ СКЛАДОВЕТЕ

    9 32 Отговор
    Войната е супер за НАТО....

    Коментиран от #21

  • 14 681

    39 9 Отговор
    На цената на над 120 000 загинали укри. Баба лайен се изказа. Да живее демокрацията и свободата на словото
  • 15 Хампърцогъзобъзикян

    16 7 Отговор
    Както казва този Дебил, Реджи не играе по свирката на Чичо Сам.
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    39 7 Отговор

    До коментар #12 от "НАТО ГАЗИ ПУТИНОВИТЕ ПЪЛЧИЩА":

    Ама нали НАТО
    няма НИКАКВО участие във войната ‼️‼️‼️

    Коментиран от #19

  • 17 Светла В.

    38 9 Отговор
    Видите ли, че автора е Deutsche Welle, не си губете времето да четете, става дума за долна пропаганда и лъжи!
  • 18 Кви бомби над Москва?

    6 29 Отговор

    До коментар #9 от "ЗаБелязал":

    Не чете ли,че там заплатите са далеч по-малки от тия в България?Значи там няма какво да ядат хората,ти па чак и бомби да им пускат.Руснаците сами ще се измъкнат от батака,в който ги вкараха техните управници.

    Коментиран от #29, #35

  • 19 НАТО ГАЗИ ПУТИНОВИТЕ ПЪЛЧИЩА

    10 35 Отговор

    До коментар #16 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Оръжието е натовско...скоро и Украйна в НАТО.

    Коментиран от #28

  • 20 Малиии

    9 38 Отговор

    До коментар #9 от "ЗаБелязал":

    Ауе загриженяк някой да ги е карал да москалите да нападат пълномащабно и да пускат страхливите си ракети и ирански дронове по цивилни?!?!
    Цивилните ватници след като подкрепят войнствен режим ще си плащат за действията и бездействията в Европа 21век да има война

    То па бива прости ама копейките чупите тъпомера ежедневно

    Коментиран от #49

  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 5 Отговор

    До коментар #13 от "НАТО СИ ЧИСТИ СКЛАДОВЕТЕ":

    Вече ги ИЗПРАЗНИ ‼️
    Сега ще ги измете и боядиса ‼️
    Да внимава само с каква боя 😉😉😉
  • 22 НАТОВСКО ОРЪЖИЕ

    10 31 Отговор
    Пържи на бавен огън руските окупатори...
  • 23 А50

    27 7 Отговор

    До коментар #7 от "НАТОВСКО ОРЪЖИЕ ТРЕПЕ РУСНАЦИ":

    Руско оръжие трепе хиляди западни наемници и инструктори. А за убитите и страданията на цивилното руско население западът ще си го получи

    Коментиран от #25

  • 24 НАТОВСКО ОРЪЖИЕ

    9 27 Отговор
    Спира Путлер......
  • 25 ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ

    7 17 Отговор

    До коментар #23 от "А50":

    Не натовска.......

    Коментиран от #31

  • 26 А50

    25 5 Отговор

    До коментар #8 от "Просто човек":

    Прост.о маймуно, Меркел каза ли ви кой подготви войната

    Коментиран от #43

  • 27 Цензура

    30 7 Отговор
    "НАТО незабавно зае страната на Украйна" и "западният отбранителен съюз реагира мълниеносно", защото именно западът провокира тая война !!!! Вече и слепите и лyдите разбраха това, само не и дeбилните русофоби. След меркел и оланд призна, че са подписали Минските споразумения, само за да имат време да въоръжат ykропия и да я насъскат срещу Русия. Те изобщо не са търсели мир !!!
    Резултатът от войната вече е ясен - очевидно 404 и кукловодите им не могат да победят Русия. След края на това основната цел на свободният свят трябва да бъде само една - разпад на НАТО. Защо тази организация се запази, след като Варшавският договор се саморазпусна? Защо западът отново наруши договорът с Русия, в кото бе заложено неразширение на НАТО на изток?

    Светът няма да е в безопасност, докато тая престъпна организация не бъде разрушена !!! НАТО да се закрие, а изрoди като оланд, меркел, столтенберг, разбира се наркoманът и учyлото да бъдат изправени пред международен трибунал !!!

    Коментиран от #33

  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 4 Отговор

    До коментар #19 от "НАТО ГАЗИ ПУТИНОВИТЕ ПЪЛЧИЩА":

    😀😀😀
    Значи някой ако даде на жена ти ОРЪЖИЕТО си , той няма участие в акта ‼️‼️‼️

    Коментиран от #36, #38, #120

  • 29 Уви

    7 19 Отговор

    До коментар #18 от "Кви бомби над Москва?":

    Ще ми се да беше така ама истината е че населението на рф в голяма част са мазохисти и живот в лишения е едва ли не въпрос на чест за тях...просто са възпитани на сляпо преклонение към вожда от много поколения досега и просто не виждам как ще се вдигнат

    Коментиран от #50

  • 30 Ццц

    24 6 Отговор
    С хиляди военнослужещи в Украйна, "доброволци", оръжия за милиарди долари и опит за тотална икономическа блокада и продължава да се твърди, че НАТО не е страна? Интересно ако Путин беше направил същото, подкрепяйки Ирак срещу реднеците? Това прословуто лицемерие на англосаксонците, срещу което Влади и Си обявиха кръстоносен поход. Да им пожелаем успех!
  • 31 А50

    20 6 Отговор

    До коментар #25 от "ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ":

    Избиват всеки ден десетки натовски и всекакви боклуци с руско оръжие.
  • 32 Стоян Александров

    25 6 Отговор
    Глупости. Точно обратното е. Вече целия свят видя за каква покварна организацийка е туй НАТЮ. ПРОСТО ВЕЧЕ ВСИЧКИ Я МРАЗЯТ. И ЗА ЕС СЕ РАЗБРА, ЧЕ Е ОТРИЧЕ НА САЩ, АНГЛИЯ И ИЗРАЕЛ ЗА УНИЩОЖЕНИЕТО НА ЕВРОПА
  • 33 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 5 Отговор

    До коментар #27 от "Цензура":

    Нагла
    Антихуманна
    Терористична
    Организация
  • 34 Искаме Мир,а не НАТО

    25 6 Отговор
    Когато един агресивен военен съюз като НАТО умишлено се разширява до границите ти(на Русия), почне да трупа оръжие и войски по тях, почне официално да те обявява за противник и започне всячески да те провокира, трябва да се замислиш. Но аз не мога да разбера българските безродни управници, дето превръщат територията ни в мишена.. Сигурно е приятно да избиваш комплекси срещу една ядрена сила, защото подлагаш на друга, трябва да се мисли какво ще стане, ако играта загрубее. Тоя път няма да ни минат селските номера "ама, ние само администрирахме" и "ама, ние не сме изпращали войски на Източния фронт".
  • 35 Марш

    22 6 Отговор

    До коментар #18 от "Кви бомби над Москва?":

    Хахахаха, несретно същество с интелектуални дефицити, всеки който иска, може да провери какви са заплатите било в Москва, било в кой да е регион на Русия, да провери цените на ток, газ, бензин, цените в магазините и т.н. Злочеста жертво на кpъвосмeсителство в някой кaтун, средната заплата в Русия е приблизително колкото нашата, ама при двойно по-ниски цени. А магазините са толкова заредени със стока, че дори западноевропейци и американци пъшкат от завист под видеата в Ютуб !!! А за стандарта на московчани, ти не можеш и да си мечтаеш дори...

    Коментиран от #51, #55

  • 36 НАТОВСКО ОРЪЖИЕ ТРЕПЕ РУСНАЦИ

    7 17 Отговор

    До коментар #28 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Само БСП путинистите не го разбраха...

    Коментиран от #85

  • 37 ВАРШАВСКИ ДОГОВОР

    6 16 Отговор
    Путлер, не се захващай с НАТО, да не дойдеш при нас....
  • 38 НАТО МАЧКА

    3 10 Отговор

    До коментар #28 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    И как ша му го даде това оръжие, че не се разбра....

    Коментиран от #87

  • 39 Да бе да...?!

    17 5 Отговор
    Като гледам как са ,,сплотени" Гърция и Турция...!
    През ден се заплашват с война и за добро утро си правят териториални претенции...
  • 40 А50

    18 8 Отговор
    Няма нормален българин които да е на страната на агресора НАТО, останалите са еничари продали душите си. За това и неможаха да сформират български батальон насочен срещу Русия та трябваше да го напълнят с италиянци уж под нашо командване.. А за мобилизация в България не смеяг и да си помислят защото тая армия ще измете западните грантаджии
  • 41 ВАРШАВСКИ ДОГОВОР

    9 9 Отговор
    НАТО ни разби......не само военно
  • 42 На НАТО

    18 5 Отговор
    му трябва война за да оправдава съществуването си. Създават впечатлението, че ако го няма НАТО, то Русия ще превземе целия свят. Всъщност САЩ се опитват да направят това, като присъединяват нови държави към алианса и ги оставя без самостоятелна защита.

    Коментиран от #45

  • 43 Сакън!

    20 4 Отговор

    До коментар #26 от "А50":

    Меркелицата се изпусна...!Това не бива да се повтаря...!

    Коментиран от #53

  • 44 Някой си

    20 4 Отговор
    Прегледът на материалите в сайта ви показва, че вие (както и Дойче веле) сте просто обсебени от Русия и Путин. Същото акто стара, изоставена любовниа, която се оплаква на всички от входа, как изоставилият я е най-големият злодей предизвикващ вселенски бедствия.
    Дори не е смешно. Трагично е.
  • 45 НАТО НЕ СЕ РАЗШИРЯВА НА ИЗТОК

    9 9 Отговор

    До коментар #42 от "На НАТО":

    ИЗТОКА СЕ РАЗШИРЯВА НА....ЗАПАД
  • 46 НАТОВСКО ОРЪЖИЕ

    7 14 Отговор
    Трепе руснаци...българско оръжие също....
  • 47 ДВ или краварските лъжи

    20 6 Отговор
    Сплотени ненормалници това сте вие
  • 48 Пишете

    11 6 Отговор
    Дивани експерти! Путин си прави операцията и всичко върви по план! Пишете! Кой ли смята за хора?

    Коментиран от #52

  • 49 А50

    13 5 Отговор

    До коментар #20 от "Малиии":

    Малиииий, само кажи колко пъти Путин им предложи мир , а те продължиха да убиват руснаци в 404. Ако започне избиване ва българи в западните ни покрайнини ти какво предлагаш да правим

    Коментиран от #54

  • 50 Родина прадал,за границе ушол

    4 9 Отговор

    До коментар #29 от "Уви":

    А защо тогава толкова хора/мъже избягаха,а не се поставиха в разположение на властите и военните комисари?
  • 51 Ясно е

    10 14 Отговор

    До коментар #35 от "Марш":

    Другарю, такива прос.тотии като тези, които са нахвърлял, дори и руската държавна пропаганда не пише и говори. Докато ти се прехласваш колко са им пълни магзините, в Просия се говори за вече настъпващата продоволствена криза, заради която има забрана на износ на ключови стоки, а руските "братушки" изпразниха складовете със захар на всичките си "съюзници" (разбирай страни, които са под ботуша им). А ако стандарта беше какъвто го описваш, нямаше Путлер да обяснява, че положението е тежко. Ако знаеше нещо за тоталитарни режими като неговия, щеше да си наясно, че те такива признания правят само когато положението за населението е на изуй гащи.
  • 52 Ясно е

    6 11 Отговор

    До коментар #48 от "Пишете":

    "и всичко върви по план" Дори Путлер вече не лъже така.
  • 53 А50

    12 5 Отговор

    До коментар #43 от "Сакън!":

    След нея и Франсоа Оланд се изпусна или похвали. Май искаха да се похвалят какви са защитници на 404 , а излезе точно обратното

    Коментиран от #57

  • 54 ПРЕДИ 2014г

    9 4 Отговор

    До коментар #49 от "А50":

    В Донбас не се избиваха....що ли?????
  • 55 Да бе,много са заредени

    6 8 Отговор

    До коментар #35 от "Марш":

    И тия заплатки там 780 у нас най-ниска,а там някъде на половината в левове,или в рубли Деа знам там колко.Зле са бе.Виж там един какво приказва.От военното окръжие му наредили да си носи обуща,спален чувал,или кво беше там,бельо,топли дрехи.Това какво показва?А за западноевропейските хранителни магазини,не говори ми.Препълнени са и по кесийката на всеки клиент.

    Коментиран от #86

  • 56 НАТО НЕ СЕ РАЗШИРЯВА НА ИЗТОК

    5 9 Отговор
    ИЗТОКА ДРАПА КЪМ НАТО....
  • 57 Напълно си прав!

    12 4 Отговор

    До коментар #53 от "А50":

    Има една приказка...!
    Човек като не знае какво да говори,по-добре да си мълчи...!Ама върви го разправяй на Меркел и Оланд...

    Коментиран от #58, #60

  • 58 Като лудите

    7 9 Отговор

    До коментар #57 от "Напълно си прав!":

    Винаги ме е забавлявало байганьовското самочувствие на руския слуга в България. С лека ръка раздава определения за хора, които са ръководили държави, като некомпетентни в областта. Ако не беше тъжно, това щеше да е много смешно. Като лудия, който върви по селската улица и удря с лъжица по празна тенджера, и си мисли, че селото танцува в ритъма на оглушителните трясъци, защото си няма представа, какво представлява за нормалните.
  • 59 НАТОВСКО ОРЪЖИЕ ТРЕПЕ РУСНАЦИ

    5 11 Отговор
    И българско оръжие трепе руснаци.....Нинова да каже...
  • 60 Я, ПАК НИ ПОУЧАВАТ ДРУГАРИТЕ

    7 7 Отговор

    До коментар #57 от "Напълно си прав!":

    Че то соца отдавна отмина бе другаре......
  • 61 Реалист

    8 5 Отговор
    Видя се само, че НАТО няма налягане за Руската армия
  • 62 Коментар

    11 4 Отговор
    Цитат:"числеността на американските войски в Европа се увеличава на 100 000 души"
    Пратили са ги да ги храним.Направили са FakeBook да тренират как да реагират ако има оплаквания в ЕС по социалните мрежи от "нвпристойно поведение".Смятайте...
    А кой даде 1000 бомби на укрите да изтрелят към Донбас на 19.02. и защо се мълчи по темата,че войната там си е абсолютно провокирана,за да имат повод укрите да върнат Крим?

    Коментиран от #64

  • 63 Илим Нуру

    13 5 Отговор
    Руската армия денацифицира много успешно натовците в Окрайна до сега над 900 000 от които над 60 000 натовци преоблечени в бандерски униформи.

    Коментиран от #66

  • 64 ЧИСЛЕНОСТА НА ЩАТСКИТЕ

    4 13 Отговор

    До коментар #62 от "Коментар":

    Войски в Европа нараства....така трябва.....ПУТЛЕР ДА МУ МИСЛИ....
  • 65 Професора

    14 4 Отговор
    НАТО скача само срещу държави били над 10 години по оръжейно ембарго Сърбия и Ирак са пресни примери. Руснаците са модерно въжени и натовците подвиха опашка и скимтят като палета

    Коментиран от #68, #80

  • 66 ВЕРВАМ ТИ ДРУГАРЮ

    5 9 Отговор

    До коментар #63 от "Илим Нуру":

    Само дето русия прави отбранителни съоражения и в ...русия....

    Коментиран от #71

  • 67 Сплоти... ?

    7 3 Отговор
    Доста пожелателно твърдение

    Меко казано....
  • 68 АМИ ЩО РУСНАЦИТЕ НЕ ЗАЩИТИХА

    4 8 Отговор

    До коментар #65 от "Професора":

    Сърбия и Ирак....бе другарю

    Коментиран от #74

  • 69 Червено знаме

    9 3 Отговор
    НАТО се уплаши от чеченския спецнназ и ЧВК Вагнер и почнаха да се обясняват, че не искали конфлик с Русия

    Коментиран от #75

  • 70 Ген Харис

    4 7 Отговор
    Другарите ако видят ученията на RAF и USAIRFORCE с ниско прелитане в Уелс ще се разбягат в паника..

    Коментиран от #100

  • 71 Комуниста

    9 3 Отговор

    До коментар #66 от "ВЕРВАМ ТИ ДРУГАРЮ":

    Който ти го каза чичо Сорос пропагандиста или го прочете в някой платен сайт в България?

    Коментиран от #73

  • 72 НАТОВСКО ОРЪЖИЕ

    4 9 Отговор
    Убива руски момчета...Путин, за тва ли ги пращаш на смърт....
  • 73 НЕ ПОЗНА

    2 3 Отговор

    До коментар #71 от "Комуниста":

    ОПИТАЙ ПАК ДА ГАДАЕШ....
  • 74 Професора

    12 3 Отговор

    До коментар #68 от "АМИ ЩО РУСНАЦИТЕ НЕ ЗАЩИТИХА":

    Руснаците не са ООН, а защо НАТО не защити Окрайна и Грузия нали щяха да ги взимат в Алианса ? Руснаците винаги са били с Иран не с Ирак, Ирак бяха дръжки със САЩ!

    Коментиран от #77

  • 75 БАХМУТ

    4 11 Отговор

    До коментар #69 от "Червено знаме":

    ВСУ трепе чеченците и вагнеровците като мухи.....половин година не могат да превземат гарнизона в Бахмут....

    Коментиран от #78

  • 76 Дядо Коледа

    12 3 Отговор
    Зплотеното НАТО продава самолети на рисунки на съюзниците си.

    Коментиран от #81, #91

  • 77 НАТО ЗАЩИТИ УКРАЙНА С ОРЪЖИЕ

    4 12 Отговор

    До коментар #74 от "Професора":

    И резултата е налице...Путлер се бори да не паднат Донецк и Луганск....
  • 78 Мариопул

    10 3 Отговор

    До коментар #75 от "БАХМУТ":

    Не забравяй, че руснаците анексираха, а бадерите бягат!

    Коментиран от #84

  • 79 Хохохо

    15 1 Отговор
    Войната на Русия в Украйна така сплоти НАТО, че Централната банка на Турция обяви, че основната цел за 2023 г. е преходът от щатски долари към лири.

    А какво значи когато в Азия масово отхвърлят зелената шума??

    Ми значи Фалит, фалит на НАТО и САЩ

    Коментиран от #82, #90

  • 80 Вие сте бунаци

    4 9 Отговор

    До коментар #65 от "Професора":

    Ако руснаците нямаха ядрени оръжия одавна да са прегазени от турската армия.

    Коментиран от #97

  • 81 САМОЛЕТИТЕ ИДВАТ

    2 12 Отговор

    До коментар #76 от "Дядо Коледа":

    БСП путинистите са в тих ужас....

    Коментиран от #95

  • 82 ПУТИН КЛЕКНА ПРЕД ДОЛАРА

    2 14 Отговор

    До коментар #79 от "Хохохо":

    За цените на газта говоря....
  • 83 БГ ОРЪЖИЕ ТРЕПЕ РУСНАЦИ

    3 9 Отговор
    И ние сме НАТО....
  • 84 ДЕАНЕКСИЯ НА АНЕКСИЯТА Е В ПЪЛЕН ХОД....

    4 7 Отговор

    До коментар #78 от "Мариопул":

    Не го забравяй....
  • 85 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 2 Отговор

    До коментар #36 от "НАТОВСКО ОРЪЖИЕ ТРЕПЕ РУСНАЦИ":

    Само САШкоРОБИТЕ не го признават, че НАТО воюва с Русия на украинска територия‼️
    Но това , че не го признавате, не променя истината ‼️‼️‼️
  • 86 И на всичко отгоре!

    4 2 Отговор

    До коментар #55 от "Да бе,много са заредени":

    Тоя,дет се оплаква,че тва му искали,онова му изисквали,когато се явил на военна служба и....откраднали му нещата други западни,вече войници.А и май не бил случаен,а директор там на някви предприятие,което без него трудно върви.Та бих казал все едни такива "всяко зло само не идва" съпътствуват мобилизацията,или поне такива вести се четат.Други пък ги арестували,че не искат да воюват.В лагерях ги пасасили.Види се,не са лесни тия мобилизации,а някои се шегуват с "могилизации".Хахаха.
  • 87 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 2 Отговор

    До коментар #38 от "НАТО МАЧКА":

    Милото , то‼️
    Ти даже не разбра за какво иде реч ‼️
    Или НЕ знаеш , че се пише

    Ще го даде на жена МУ ‼️

    Но не
    "Как ще МУ го даде ?
    А
    Как ще и го дадете?

    Диванното образование до това води ‼️

    Коментиран от #116

  • 88 Венсеремос

    1 6 Отговор
    Евроатлантици от всички страни - обединявайте се!

    Коментиран от #98

  • 89 ханс

    6 2 Отговор
    Тъпотиите на немско зеле
  • 90 Солей

    3 9 Отговор

    До коментар #79 от "Хохохо":

    "че преходът от щатски долари към лири. Че лирата и сега е платежно средство в Турция, русофилче. Или ще минават на италиански лири :))))

    Коментиран от #92

  • 91 Реалност

    2 6 Отговор

    До коментар #76 от "Дядо Коледа":

    Натовски самолети 5то поколение пазят небето ни. Путинисттие вият от глад.

    Коментиран от #94, #99

  • 92 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 2 Отговор

    До коментар #90 от "Солей":

    Ти слънчаса ли
    или толкова си можеш ❗
    Човекът ти говоро за МЕЖДУНАРОДНИ разплащания , а ти , за покупка от магазин ❗
    Между другото в Турция можеш СВОБОДНО да се разплащаш с турски лири , щатски долари или евро❗
  • 93 Про митак

    4 2 Отговор
    точно както сплоти и европейците...в стачките...в Англия не е спирала
  • 94 Сод Омит

    7 3 Отговор

    До коментар #91 от "Реалност":

    ами пазят, защото НАТО доведе България до там да не може и границите да си пази сама. Това повод за гордост ли е, проми?

    Коментиран от #101

  • 95 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 2 Отговор

    До коментар #81 от "САМОЛЕТИТЕ ИДВАТ":

    Идват ! Теглени от .... ОХЛЮВИ ‼️
  • 96 Реалност

    8 3 Отговор
    "никой не би спечелил, ако конфликтът прерасне в открит сблъсък между ядрената сила Русия и НАТО.", напомни Столтенберг.
    Иначе казано НАТО е чисто и просто една джендърска организация с пълни памперси:)

    Коментиран от #115

  • 97 Пор Чвор

    3 1 Отговор

    До коментар #80 от "Вие сте бунаци":

    ако баба ти беше трансгендер, сега нямаше да ни губиш времето

    Коментиран от #114

  • 98 Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #88 от "Венсеремос":

    Те вече са обединени - организацията им се казва ЛГБТ.
  • 99 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 1 Отговор

    До коментар #91 от "Реалност":

    Самолети на Турция и Гърция ни пазят от .... Турция и Гърция
    😀😀😀😀😀😀
    Гоуем ТАШШШШШАК
  • 100 Хахаха

    6 1 Отговор

    До коментар #70 от "Ген Харис":

    Напомни ми на един случай от преди две години - руски изтребител прелетя близо до американски самолетоносач и американските войници изпаднаха в стрес и масово подадоха оставки:) Миналата година пък един китайски катер реши да наблюдава ученията на два американски самолетоносача в Китайски море, а те взеха, че подвиха опашки:)

    Коментиран от #102, #112

  • 101 Реалност

    1 6 Отговор

    До коментар #94 от "Сод Омит":

    "ами пазят, защото НАТО доведе България до там " Шеф на ВВС беше руския слуга Радев, бе, другарю, какво "НАТО" те гони? Само дето ние ЗАТОВА влязохме в НАТО, защото НАТО е съюз, в който да се пазим взаимно и да неутрализираме ефекта на такива "родолюбци" каот Радев, които биха посрещали руснаците с изути гащи, ако ни нападнат.

    Коментиран от #103

  • 102 Мдаааа

    3 6 Отговор

    До коментар #100 от "Хахаха":

    В русофилския фолклор руснаците печелят всички въображаеми битки и даже си създават фолклор на базата на тия фантасмагории. В РЕАЛНОСТТА Мацква беше потопена от ракети, които не са нищо особено, а на фронта в Украйна руските РЕБ така жестоко се обосралис, че някакви ръководителчета на свръхбезаналогови проекти взеха да падат от прозорците и да се самоубиват с по 5-6 куршума в главата.
  • 103 Сод Омит

    8 2 Отговор

    До коментар #101 от "Реалност":

    Нато е търговското представителство на американското впк. За взаимното пазене ще те реферирам към Турция и Гърция. Трябва и малко акъл, не става само с патос

    Коментиран от #104

  • 104 Реалност

    4 4 Отговор

    До коментар #103 от "Сод Омит":

    Такива като теб, с мозък на мътеница сте "прозрели" какво е НАТО, а "глупавите" членове на НАТО са в пълно неведение. Само дотук трябва да с спреш и да помислиш каква е ситуацията ти :))) Ако Гърция и Турция не бяха в НАТО, ОТДАВНА да се счепкали военно.

    Коментиран от #106

  • 105 БЪЛГАРИН🇧🇬

    6 2 Отговор
    Споко.Путин си знае работата.
    Гледам как протестите в ЕС ескалират, което не предвещава нищо добро.
    Краят на ЕС и НАТО се вижда.Просто е въпрос на време.

    Коментиран от #109

  • 106 Про митак

    5 2 Отговор

    До коментар #104 от "Реалност":

    Нато е параван на световния терорист сащ и фактът, че само ти не си го осъзнал още, не говори добре. За теб

    Коментиран от #107

  • 107 Реалност

    1 2 Отговор

    До коментар #106 от "Про митак":

    Интелектуалния капацитет на руското зомби стига единствено за измислянето на "остроумни" "никове" и ДОТАМ. Иначе много обича да си представя колко е "умен" и да обяснява как "врага" не ги разбира нещата. Той затова е и на това дередже, защото е много "умен".

    Коментиран от #113

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Йок

    2 0 Отговор

    До коментар #105 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    Айде бе....надай се к.ре на пиени п.тки...
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 ХОХОХОХО

    1 1 Отговор

    До коментар #100 от "Хахаха":

    Хапченцата...вземай ги, че инак онез с усмирителните ризки ще те пресрещнат!!!
  • 113 Реалността е, че

    4 2 Отговор

    До коментар #107 от "Реалност":

    По времето на ВСВ фашагитеЗАБРАНЯВАТ доста радиостанции под предлог, че дават невярна информация-лъжат.След тях комунягите заглушаваха BBC, Свободна Европа, Гласът на Америка, радио Люксембург и др., също под предлог, че лъжат!!!!! Сега демократите забраняват руските СМИ под предлог, че информацията е FAKE !!!!!!! Ta, това е реалността. Нищо ново, или бъркам?!

    Коментиран от #121

  • 114 РУСКИ ЛГТБ

    2 1 Отговор

    До коментар #97 от "Пор Чвор":

    АААА,не така другари......
  • 115 АМИ ЧАКАМЕ ПУТИН

    2 0 Отговор

    До коментар #96 от "Реалност":

    Ни тества, ама нещо са ослушва....
  • 116 НАТО МАЧКА

    2 3 Отговор

    До коментар #87 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Че нали и "живата сила" участва с това оръжие, ако жена ти евентуално....нали.....бе другарю...или не го разбра...в Украйна няма ЖИВА СИЛА на НАТО....НАТОВСКО ОРЪЖИЕ ТРЕПЕ РУСНАЦИ БЕЗ ЖИВА НАТОВСКА СИЛА...

    Коментиран от #122

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 ЩАТСКО ОРЪЖИЕ ТРЕПЕ РУСНАЦИ

    1 1 Отговор
    Войната дойде дюшеш на американците.....
  • 119 ПУТИН ША СЪ ОПИНЯ

    1 0 Отговор
    До последния руснак......
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Реалност

    1 1 Отговор

    До коментар #113 от "Реалността е, че":

    Реалното е, че руските лъжи са очевидни и нагли, но за сметка на това постоянни. Също реалното е, че в Империята на Злото всеки, който не е съгласен с формулировките на режима на Путлер, е заплашен с десетки години затвор, само защото нарича нещата с истинските им имена. За такъв защитник н свободата на словото е учудващо, че не протестураш срещу РЕАЛНАТА цензура в Просия, а драпаш със зъби и нокти, за цензурата на откровени лъжи.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 ТИЯ ДЕТО ДАВАТ ФИРА В УКРАЙНА

    1 1 Отговор

    До коментар #122 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Са украинци, а не натовци......друго е да има НАЕМНИЦИ от НАТО.

    Коментиран от #125

  • 125 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор

    До коментар #124 от "ТИЯ ДЕТО ДАВАТ ФИРА В УКРАЙНА":

    Откога пАляците станаха украинци❗❗❗
    А онези от Моцарт и те ли ❗❗❗
    Или щом е в укрия все е укрско, даже и Ауаксите ❗❗❗

    Коментиран от #129, #130

  • 126 ПолПот

    0 0 Отговор
    Украйна е поискала от България днес внос на 50000 русофилтака за учебни мишени за резервистите,сега е момента да изчистим плесента, хем България ще получи добри пари,хем ще намалеят и тъпофилтаците които за друго и не стават!!!

    Коментиран от #128

  • 127 пенко

    1 2 Отговор
    ОЩЕ МАЛКО ВРЕМЕ ЗА ТОЗИ КОНГРЕС --- ПОСЛЕ ИДВА " РУСКИЯ" ---А , ЦИОНИСТКИЯ УМИРА И ГО НЯМА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 128 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #126 от "ПолПот":

    Що не им пратиш първо
    укрошлюхите ‼️
    За нашенците няма са получиш от крадливия "Ze" нито гривна , а така поне няма са издържаме "патриотките" на "Ze" ‼️
  • 129 КОЯ АРМИЯ НА НАТО Е В УКРАЙНА

    0 0 Отговор

    До коментар #125 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Че нещо не се разбра......
  • 130 НАЕМНИЦИТЕ ДРУГАРЮ

    0 0 Отговор

    До коментар #125 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не са НАТОВАСКА армия. Дали за Русия участват армиите на Сирия, Иран,Китай...
  • 131 Вирус

    0 0 Отговор
    Хахаха бълвочите продължават натютю нещо издиша точно като всв почти цяла европа с хитлер против руснаците същото и сега и пак ще има супата
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.