Last news in Fakti

28 Януари, 2023 19:00 6 304 214

Колко вероятно е Русия да започне ядрена война?

  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • ядрено оръжие

Това, което смятаме, че се е случило, е, че в мирно време Русия има механизми за контрол и противовес, така че да не може да изстреля ядрени оръжия

Колко вероятно е Русия да започне ядрена война? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ожесточените боеве продължават в Южна и Източна Украйна повече от 11 месеца след бруталното нахлуване на руския президент Владимир Путин в неговия суверенен съсед, пише "Индипендънт".

В началото на войната на 24 февруари Путин и неговите военни служители са планирали офанзива, която според тях ще продължи само няколко седмици.

Но техните войски постигнаха малко значими печалби отвъд Източен Донбас или месеци, не успяха да превземат Киев или да премахнат Володимир Зеленски от власт и изглежда силно подцениха отбранителната сила и колективното единство на Украйна, които, подкрепени с оръжие и финансиране от Западните съюзници удържаха възхитително силите на Кремъл и започнаха успешни собствени настъпателни атаки.

Всъщност руските войници срещнаха толкова твърда съпротива, че създадоха страхове, че един разочарован Путин може в крайна сметка да отприщи ядрена атака от злоба и отчаяние.

През първия уикенд на войната той постави стратегическите ядрени сили на страната в повишена бойна готовност и впоследствие повтори заплахата като предупреждение срещу съпротивата на съюзниците от НАТО срещу действията му.

Но наистина ли е вероятно Русия някога да нанесе ядрен удар срещу своя съсед или противниците си по на запад?

Какво каза Владимир Путин за ядрените оръжия?

По време на среща в неделя, 27 февруари 2022 г., руски телевизионни кадри показаха как Путин се среща със своя министър на отбраната и началника на генералния щаб и им дава инструкции да поставят ядрените оръжия на "специален режим на бойно дежурство".

Очертавайки какво означава това, Патриша Луис, директор на програмата за международна сигурност в мозъчния тръст Chatham House, каза: "Това, което смятаме, че се е случило, е, че в мирно време Русия има механизми за контрол и противовес, така че да не може да изстреля ядрени оръжия".

"Така че, за да може да изстреля ядрени оръжия, президентът Путин трябва да промени статута от мирно време на военно време, оттук и фразата, че той "постави силите си на специален режим на бойно дежурство". Мисля, че вероятно бихме го нарекли бойна готовност, но е трудно поради различните езици и различни значения".

"Това, което изглежда е направил, е да създаде правна платформа, с която да може да ги стартира, ако пожелае", добави тя.

Професор Малкълм Чалмърс, заместник генерален директор на Royal United Services Institute, каза, че формулировката не е била използвана преди, така че не е "напълно ясно" какво се има предвид.

"Не съм виждал никакви доклади за промени в позициите на руските ядрени сили", каза той. "Очевидно нямам достъп до класифицирана разузнавателна информация, но не съм виждал доклади затакива".

"Така че не е ясно как това се променя. Може да е нещо общо с конкретните механизми за разрешение между президента и ядрените сили или може да не е нищо. Ясно е поне, че това е създадено да бъде нещо, което трябва да чуем. То е предназначено да бъде напомняне, че Русия е сила с ядрени оръжия".

Съвсем наскоро, след като обяви "частичната мобилизация" на още 300 000 наборници на 21 септември, политика, която накара много млади руски мъже да избягат от страната, за да я избегнат, Путин отново предупреди Запада срещу "ядрено изнудване", намеквайки, че то може да е опит да отговори на заплахи със собствения си арсенал.

В предупреждение към НАТО той заяви: "Бих искал да ви напомня, че нашата страна също разполага с различни средства за унищожаване и за някои компоненти по-модерни от тези на страните от НАТО".

Колко вероятен е ядреният удар?

Миналата година министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс се опита да излее студена вода върху страховете от ядрена война, заявявайки, че макар да разбира опасенията, формулировката е "битка на реториката".

По време на медийни интервюта той каза пред Sky News, че "няма да спекулира" какво може да направи Путин в бъдеще.

По-късно той каза пред BBC Breakfast: "Ние не виждаме и не разпознаваме във вида на фразата или статуса, който той описа, като нещо, което е промяна на това, което имат в момента като тяхна ядрена позиция".

"Тук става дума главно за това, че Путин го поставя на масата, само за да напомни на хората, да напомни на света, че той има възпиращо средство".

"Няма да направим нищо, за да ескалираме в тази област, няма да направим нищо, за да подхраним грешни изчисления, приемаме го много, много сериозно".

"Но в момента това е битка на реториката, която президентът Путин разгръща и ние просто трябва да сме сигурни, че я управляваме правилно."

Том Тугендхат, тогавашен председател на комисията по външни работи, междувременно заяви, че Русия вижда ядрените оръжия на бойното поле просто като един "по-голям взрив" и може да даде военна заповед за използването им.

Някои експерти заявиха, че не е ясно дали Путин ще продължи с ядрена атака или не, докато други отхвърлиха тази възможност, заявявайки, че взаимното унищожение би било твърде голямо.

Луис каза по-рано: "Сега той се премести в ситуация на битка, той може да започне ядрена атака. Но ще го направи ли? ние не знаем. Това е проблема".

"Разбира се, той иска да ни изплаши. И мисля, че Русия отдавна е разбрала, че Западът е много по-уплашен от руските ядрени оръжия, отколкото Русия се страхува от западните ядрени оръжия и мисля, че това е вярно".

Тя добави: "Съгласно западните доктрини има възможност за отмъщение срещу конвенционалната сила с ядрени оръжия, но обикновено се смята, че това би било последно средство".

"Мисля, че през последното десетилетие имаше усещането, че Путин, заедно с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун и бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, са хора, които можеха просто така да изстрелят ядрено оръжие. Така че винаги е имало тази непредсказуемост... Не искам да я преувеличавам, но не искам и да я омаловажавам."

Професор Чалмърс междувременно каза, че според него това е "малко вероятно", добавяйки: "Тъй като всяко използване на ядрени оръжия би отворило такава кутия на Пандора и възможността за ескалация до използването на повече ядрени оръжия, след като една страна ги използва, натискът върху други държави с ядрено оръжие да ги използват в отговор би бил много значителен... руснаците разбират това, както и западът. Така че това е парадокс."

В отговор на медийни спекулации през август, че Кремъл може да прибегне до ядрени оръжия, Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия, определи твърденията като "абсолютна лъжа".

"От военна гледна точка няма нужда да се използват ядрени оръжия в Украйна за постигане на поставените цели. Основната цел на руското ядрено оръжие е да възпира ядрена атака", каза той.

"Медиите разпространяват спекулации за предполагаемо използване на руско тактическо ядрено оръжие в хода на специалната военна операция или за готовност за използване на химическо оръжие. Всички тези информационни атаки са абсолютни лъжи."

Шогу също така твърдеше, че украинските военни операции са планирани от САЩ и Великобритания и че НАТО е увеличил разполагането на войските си в Източна и Централна Европа "няколко пъти".

Позовавайки се на договоа НОВ Старт за контрол на ядрените оръжия на САЩ и Русия, Шойгу каза, че преговорите за разширяване на договора са "двупосочна улица" и ситуацията около него е "трудна".

"Сложна ситуация се развива и по отношение на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения. Споразумението остава в сила до 2026 г.", добави Шойгу.

"От руска страна задълженията се изпълняват, декларираните нива на носители и бойни глави се поддържат в рамките на установените граници".

Какво може да се случи при ядрен удар?

Ако Русия започне нападение срещу страна от НАТО, експертите казаха, че може да има ответни удари от други държави от алианса, предизвиквайки конфликт, който според професор Чалмърс ще доведе до "последствия, много по-лоши от Втората световна война".

Броят на жертвите ще зависи от района, който е бил атакуван. Ядрените оръжия имат способността да убиват стотици хиляди хора в зависимост от това колко населена е дадена област, срещу която са насочени.

Други биха могли да останат ранени в резултат на радиационно отравяне, ако вместо това е атакувано конкретно съоръжение.

Какви ядрени оръжия има Русия?

Бюлетинът на атомните учени, който публикува отчет за световните ядрени арсенали, съставен от водещи експерти от Федерацията на американските учени от 1987 г. насам, актуализира своите записи за руския ядрен арсенал през февруари.

По това време бе казано, че запасът е приблизително 4477 бойни глави, от които около 1588 са стратегически бойни глави, които могат да бъдат разположени на балистични ракети и в бази на тежки бомбардировачи, докато приблизително допълнителни 977 стратегически бойни глави, заедно с 1912 нестратегически бойни глави, се съхраняват в резерв.

Ами останалият свят?

Според Федерацията на американските учени, данните от 2022 г. сочат, че Обединеното кралство има запас от приблизително 225 ядрени бойни глави, докато САЩ има 5428, Франция има 290, Пакистан има 165, Китай има 350, Индия има 160, Израел има 90 и Северна Корея има 20.

превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    104 30 Отговор
    Кой е пуснал първите ядрени бомби в Хирошима и Нагасаки? Еми той ще да е.

    Коментиран от #155

  • 2 Факт

    42 63 Отговор
    От такива мизерници всичко може да се очаква

    Коментиран от #4, #200

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 пешо

    68 25 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    от краварите

    Коментиран от #56

  • 5 КОТарАК

    16 66 Отговор
    нулева. то за това се иска подготовка-да натиснеш едно копче , и политат е само в празните глави на путлерасите. а и неса поддържни отдесетилетия , не се знае накъде ще полетят

    Коментиран от #25, #27, #29

  • 6 Русия няма да започне

    76 17 Отговор
    докато друг не започне срещу нея. Упражнявате се в глупости.

    Коментиран от #37

  • 7 Как бих натиснал

    36 24 Отговор
    копчето за залп към хамерика...

    Коментиран от #59, #82, #94

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Раданч Татлъту

    40 30 Отговор
    А дано да има ядрена война,че светът се напълни с джендъри и затоплисти.🥳🤡👍

    Коментиран от #105

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Объркано Атлантиче

    88 22 Отговор
    Или Вашингтон ще успее да направи чудо в Украйна, или руснаците ще смажат Украйна и след това ще счупят гърба на НАТО. По този начин Русия ще сложи край на стратегическата позиция на САЩ в Европа и вероятно ще създаде изцяло нов световен ред, който ще има множество центрове на власт, за разлика от американската еднополярност. Какъвто и да е изходът от конфликта, едно е ясно: Украйна вече няма да съществува като жизнеспособна, независима, съседна държава. Идва изключително кървава пролет. Но в крайна сметка германските и американските танкове и други нови способности не могат да предотвратят поражението на НАТО. С други думи, американските и западните командири рано или късно ще трябва да се изправят пред още по-лош избор: поражение или ядрена война.

    Коментиран от #58, #64, #211

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Блондинката

    31 6 Отговор
    50 на 50.Или ще почне или няма да почне.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 КАТЪРА НА ХАНА

    6 23 Отговор
    Да пускат. Какво чакат още? Тъкмо Путин няма да си слага нови дози Ботокс а Байдън няма време за шоуто.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 руzzoфил/туркофил

    10 25 Отговор
    давай дядя вофа!сърце руzzофилско в кръв се облива
  • 25 хахаха

    41 15 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    "...след бруталното нахлуване на руския президент Владимир Путин..."

    той Путин - сам, яхнал мечка, размахал калашник и шашка, е нападнал покрайнината? :)))))
  • 26 Бай Джо

    27 14 Отговор
    Трепере му памперса
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Майна

    45 13 Отговор
    Русия не иска да унищожи човеците, ако не беше тази хуманност досега от укрите нищи да не е останало...
    Но вижте след Бербок, друго изказване на ,,глобален служител,,
    ,,Заместник-държавният секретар по политическите въпроси на САЩ Виктория Нуланд по време на изслушване в Сената в четвъртък отбеляза положително унищожаването на газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ поради саботажна атака на 26 септември миналата година. По-долу тя се вижда във видео на живо със свидетелски показания в Сената, възхваляващо акта, превърнал NS2 в „парче метал на дъното на морето“ – по нейните думи...,,
    И да добавя ,патетично изказване ,с изкривена тържествуваща усмивка..
  • 29 РЕАЛИСТ

    28 17 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Бъркаш Русия с Великобритания. Русия има само успешни тестове напоследък, докато Великобритания направи последния 2016. Изстреля Трайдънт от подводница Венгънс и тя тръгна към САЩ . Взривиха я във въздуха. Жена беше командир на батальон подводницата.
  • 30 не падуюй

    18 29 Отговор
    Извода е много елементарен. Ако сега Запада поддаде и пусне на Русия. Те после ще поискат пак и повече. Затова не им се дава нищо и толкова.

    Коментиран от #46

  • 31 Ако за да постигне справедливост и мир

    26 17 Отговор
    Е нужно използването му,то Русия е длъжна пред народа си и света да го използва по предназначение

    Коментиран от #51, #86

  • 32 При положение

    15 19 Отговор
    Че няма пряка заплаха за русия ,от вън,проблема на руснаците го създаде шефа !

    Коментиран от #43

  • 33 мдаааа

    9 10 Отговор
    Като се има предвид , че имат запазено място в Рая , нищо не им пречи на акъла ...
  • 34 ТрампЛин

    14 27 Отговор
    Ядрената заплаха е само в мечтите на русофилите.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ще стартират казаха

    4 17 Отговор
    Ще започне нищо..разузнаванията ги следят нин стоп..сигурен съм че информацията за тия танкове е изтекла нарочно преди месеци за да им проследят реакцията..ушанките не бетонират диктатурата за да измрат в пламъци..гледат да си изкарат късните години в комфорт просто
  • 37 А кой би

    7 27 Отговор

    До коментар #6 от "Русия няма да започне":

    започнал ядрена война и защо? Никой не иска да навлиза в руска територия, в тая кочина, украинците иска да са в границите от 1991г. Никой в такъв случай няма да застраши руската държава и правителство. Според мен границата между РФ и Украйна ще заприлича на тази между ГФР и ГДР, въпросът е къде точно ще бъде тази граница. Нито НАТО, нито РФ ще се оставят да бъдат победени напълно. Границата може да е и като между Кореите или Израел-Газа, въпрос на договаряне.

    Коментиран от #49, #114

  • 38 Русофил

    12 27 Отговор
    На Си не му трябва радиоактивен Сибир. На Си му трябват много на брой платежоспособни купувачи.
    Си в най-скоро време ще помогне на своя приятел Пу да се пренесе в по-добър свят.

    Коментиран от #41, #119

  • 39 Много вероятно

    20 3 Отговор
    С поведението на нато погледнато в годините и празните обещания ни едно не изпълнено. 90 процента да. Коалиции танкове самолети логистика вече е 100 процента. И чао
  • 40 Вероятно.

    25 6 Отговор
    Невероятно 😂🤣😅.Дърпайте дявола за опашката още 1 до 2 години и след това се сърдете на себе си!
  • 41 Китай не

    13 24 Отговор

    До коментар #38 от "Русофил":

    иска да губи огромния пазар на САЩ и ЕС, а и на Украйна. Другарят Си каза на Путин да преговаря с Украйна и да приключва войната до няколко месеца. Да не пипа ядреното копче, че Сибир му трябвал чист от радиация, все пак там руснаци ще работят. Другарят Ко Пай Тук ги чакал с кирки и лопати.

    Коментиран от #118

  • 42 Сирене

    6 2 Отговор
    300 000 резервиста, не наборници.. После тия обясняват кой какво говори и ние кимаме кат алтави... Не!
  • 43 РЕАЛИСТ

    23 5 Отговор

    До коментар #32 от "При положение":

    Шефа си гледаше олимпиадата в Сочи, когато се Нюланд раздаваше курабийки на за Майдана. Гледах безизразното му лице и знаех, че нищо добро не чака Украйна. Седмици по-късно Крим стана руски, а Донецк и Луганск поискаха независимост.

    Коментиран от #68

  • 44 Някой

    39 4 Отговор
    Запълват сайта с подобни статии, за да не пишат за истинските събития около военните действи в Украйна. Като например, че украинските нацисти са ударили болницата в Новоайдар има загинали 14 пациенти, 24 саполучили наранявания с различна степен на тежест. Толкова за "страдащото" цивилно украиннско население.
  • 45 Майна

    22 6 Отговор
    Има ли Девет секунди до полунощ..
    ,,Или има? 90 секунди до полунощ?

    Обсебена от Макиндер, Империята се бори за контрол над евразийската суша през Първата и Втората световна война, защото това представлява контрол над света.

    По-късно Збигнев „Голямата шахматна дъска“ Бжежински предупреди: „Потенциално най-опасният сценарий би бил голяма коалиция между Русия, Китай и Иран.“

    Скок към Бушуващите двадесетте години, когато САЩ принудиха да прекратят износа на руски природен газ за Германия (и ЕС) чрез Северен поток 1 и 2.

    Още веднъж макиндеровото противопоставяне на голям съюз на евразийската суша, състоящ се от Германия, Русия и Китай.,,
    Това беше ЗАПЛАХАТА за ,,тъмните ,,..
    Който разбрал, разбрал..

    Коментиран от #52, #54

  • 46 РЕАЛИСТ

    21 13 Отговор

    До коментар #30 от "не падуюй":

    Русия никога нищо не получава. Тя си го взема сама.

    Коментиран от #57

  • 47 Антипутлерист

    14 28 Отговор
    Ядрените заплахи на отчаяния кремълски г-н-о-м не са нищо друго освен демонстрация на висша форма на безсилие Ядрено оръжие дори и само тактическо няма да бъде използвано, защото на Путлер му е ясно какво ще последва ако си позволи дори и само да издаде заповед за използването на такова. Путлер има една единствен цел да е на власт, а за да е на власт трябва да съществува страната все пак
  • 48 Урюрвкос

    25 5 Отговор
    ---Не съм виждал никакви доклади за промени в позициите на руските ядрени сили---как не е виждал като руснаците официално заявиха че са заредили ракетите със ядрени бойни глави и са на дежурство. Преди това ракетите си стояха в силозите и само малка част от тях бяха заредени. НАТО да продължи да търси червените линии на Путин може да им излезе късмета без да искат.
  • 49 много вероятно

    8 6 Отговор

    До коментар #37 от "А кой би":

    е между русия и европа да има радиоктивна зона
  • 50 1302

    34 14 Отговор
    Чудя се НАТО защо продължават да си играят с огъня.
    То не е като да настъпиш мишка.
    Настъпват мечка.
    Какво очакват да им се случи?

    Коментиран от #63, #124, #158, #190

  • 51 Хохо Бохо

    6 17 Отговор

    До коментар #31 от "Ако за да постигне справедливост и мир":

    За да не може да унищожи света, ние първи трябва да го използваме.
    И ще настъпи мир без руския мир...
  • 52 Изпушили са ти гарнитурите

    7 11 Отговор

    До коментар #45 от "Майна":

    Майна! Тези апокалиптични сценарии ги пробутвай на бабите пред блока!

    Коментиран от #72

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Русия

    13 13 Отговор

    До коментар #45 от "Майна":

    Е принудена да Продава ресурсите си, защото от друго не разбира! Като и се изчерпят, ще започнат да развъждат елени в Сибир за да не умрат от глад.

    Коментиран от #60, #69, #210

  • 55 ...

    9 16 Отговор
    Американците са големи нерваци.
    Путин нека да си спомни за Хирошима и Нагасаки!
  • 56 Онзи

    14 7 Отговор

    До коментар #4 от "пешо":

    А бре кравари са били баба ти и дядо ти! От далеч ти личи!! Това ,че може да си драскаш глупотевините ,не е дошло от Русия ,а от "краварите"!!
  • 57 Практик

    8 0 Отговор

    До коментар #46 от "РЕАЛИСТ":

    Е този път ще дава и то яко!!

    Коментиран от #113

  • 58 Хм Хм

    9 21 Отговор

    До коментар #12 от "Объркано Атлантиче":

    "или руснаците ще смажат Украйна и след това ще счупят гърба на НАТО."

    ПевЕрвахме ти. НАТО идва през нощта от въздуха. На сутринта няма нито враг, нито вражеска техника. И допустимите жертви са 1 за 10000, докато при руснаците 15-20 за 1 враг. Схващаш ли разликата?

    Коментиран от #161, #201

  • 59 Любопитен

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Как бих натиснал":

    Няма ли места в психиатрията?
  • 60 позеленял

    16 6 Отговор

    До коментар #54 от "Русия":

    по добре елени от колкото ларви от брашнени червеи

    Коментиран от #62

  • 61 нннн

    11 7 Отговор
    Ако НАТО влезе официално с войски в Украйна, може и да се случи. Не дай Боже!
  • 62 Филе Елена

    5 12 Отговор

    До коментар #60 от "позеленял":

    Елените ще свършат другар..после минавате на брезова кора и мъх
    мъх е полезно щото съдържа йод

    Коментиран от #70

  • 63 Цифровия,

    10 14 Отговор

    До коментар #50 от "1302":

    Твоят вова настъпи мотиката ...
  • 64 Залупено кремълноидче

    7 10 Отговор

    До коментар #12 от "Объркано Атлантиче":

    Много фантастика гледаш! Ще имаш психически проблеми ,а психиатриите у нас не са на ниво.
  • 65 Директно:

    10 2 Отговор
    Жалка, фашистка пропаганда от месеци насам и една псевдо "война"....като "ковид"...
  • 66 Ехо

    5 15 Отговор
    Никакво доверие на путин! Доказа, че не е нормален!
  • 67 Ако нато се опита да разшири

    15 7 Отговор
    Конфликта, Русия трябва да използва и ядрени оръжия срещу нато за да го върне на мястото му

    Коментиран от #75, #80

  • 68 Ако питаш

    8 9 Отговор

    До коментар #43 от "РЕАЛИСТ":

    Най простия украинец защо се бие ще ти отговори да за свобода ,ако попиташ за какво се бие руснак ще каже за уважение и слава защото я изгубихме 😁

    Коментиран от #85

  • 69 Русофил

    10 10 Отговор

    До коментар #54 от "Русия":

    Китай да не е луд да чака Русия да изпомпа Сибир. До две години навлиза със специална
    операция.
  • 70 миньор

    6 4 Отговор

    До коментар #62 от "Филе Елена":

    ще хрускате въгленчета господине и ще се криете от радиацията

    Коментиран от #76

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Констатирал

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "Изпушили са ти гарнитурите":

    И още един сънуващ на глас!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Дядо Мраз

    10 5 Отговор
    Ядрена война няма да има. И Съединените терористични щати и Русия го знаят. И няма да има защото няма да им го позволят извънземни ли какви са с тия дискове и пури. Още 1964-та Хамериканците казват че при опит да изтрелят 10 ядрени глави към океана за тестове се появили нвкакви светлини в небето и цялата система на 2 бази по 5 ракети отказали да функционират. Тъй че ще се млатим до безкрай с артилерия и чудо и разбира се ще страда обикновения човек. Те богаташите ще са на топло в Бали и т.н.

    Коментиран от #148

  • 75 Хохо Бохо

    3 16 Отговор

    До коментар #67 от "Ако нато се опита да разшири":

    За да не може Русия да използва ядрено оръжие срещу НАТО, НАТО първи трябва да използват ядрено оръжие срещу Русия..
    Ние сме в НАТО.
    Не искам руски бомби над главата ми!
    А ти искаш ли?

    Коментиран от #87

  • 76 Маркшайдера

    1 1 Отговор

    До коментар #70 от "миньор":

    Купи ли си памперси бре?

    Коментиран от #91

  • 77 Боби

    3 2 Отговор
    Колкото да пуснат кола с еъгбег 😂😂😂😂😂
  • 78 Абе некадърници

    1 0 Отговор
    Барем като превеждате с Гугъл преводач прочетете резултата
  • 79 Хохо Бохо

    5 7 Отговор

    До коментар #71 от "От оня свят":

    Брат.чед, противориш бре!
    Казваш, че понеже НАТО воюва с Русия, Русия ще нападне НАТО и ще воюва с НАТО..

    Коментиран от #84

  • 80 Баааууууу

    5 4 Отговор

    До коментар #67 от "Ако нато се опита да разшири":

    Да използваш ядрено оръжие, не е като да ходиш до тоалетната! Вземете да почетете и да се информирате, че станахте вече за посмешище!!
  • 81 От оня свят

    14 4 Отговор

    До коментар #73 от "Кореспондента на Кобзон":

    Това от господарите си от Сащ ли го научи, защото те пък го чули от баща си дявола...
    За разлика от сатанинския Запад, Православна Русия и помага Бог, защото инак нямаше да смила нацистите в Украина, а скоро и тези на Запад.
    Ако не си чул или мислиш че не е истина, скоро, преди няколко дни, господарите ти пак си напомниха за систевата периметър, която те както винаги обичат са я кръстили "мъртва ръка", а тази система, както сами рекоха ще изстреля всички налични ядрени ракети по територията на Сащ!
    А ответния удар ще бъде достатъчно бърз, толкова, че за 15-20 минути от крайбрежната зона на Сащ ще останат живи само хлебарките и то тези, които на се били в зоната на пряко попадение.
    За това се готви за оня свят, но не оня, а този, където се намира баща ти дявола...

    Коментиран от #89

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 От простаци , като тях

    5 13 Отговор
    всичко може да се очаква, тези терористи носят на света единствено мизерия и смърт !
  • 84 От оня свят

    3 2 Отговор

    До коментар #79 от "Хохо Бохо":

    Противоречие... не, когато само четеш, а не ползваш мозъка, така ти се получава; вземи го понапрегни малко че да проработи.
  • 85 РЕАЛИСТ

    16 6 Отговор

    До коментар #68 от "Ако питаш":

    Нещо грешиш. Руснакът ще ти каже" Бия се за братята си от Донецк и Луганск, които бяха подложени 8 години на украински терор. Когато Русия е воювала с Турция за освобождаването ни, руският войник е знаел, че воюва за брата българин, славянин и си е дал кръвта за неблагодарния български народ. Достоевски ги е предупредил.

    Коментиран от #90, #92, #95

  • 86 Констатирал

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ако за да постигне справедливост и мир":

    Аман от неграмотни и невежи перверзии!!
  • 87 Тези които изпращат оръжия

    10 5 Отговор

    До коментар #75 от "Хохо Бохо":

    Като България, с които загиват още повече хора също не са невинни и бомби ще хвърчат искаме или не искаме

    Коментиран от #107

  • 88 Реално

    8 8 Отговор
    Русия няма какво да губи, дори предградията на Москва са гето
  • 89 Кореспондента на Кобзон

    3 4 Отговор

    До коментар #81 от "От оня свят":

    Ето го още един фашизоиден первезник, който сънува на глас!!
  • 90 Ролф

    10 16 Отговор

    До коментар #85 от "РЕАЛИСТ":

    Русия не е воювала за свободата а България. Войната е била за проливите и за излаз на Средиземно Море. Това е видно от Райхщадското Споразумение, Будащещенската Конвенция и Цариградската Конференция. Даже първият фронт не е бил на Балканите, а в Кавказ. И да, излъгали са българите за воюват за руска кауза, когато на Берлинския Конгрес им напомнят какви задължения са поели срещу сигурен тил, руснаците са искали да ни подарят на Сърбия. Тази лъжа за освобождението е опровергана отдавна, само някои лумпени я повтарят.

    Коментиран от #98, #116

  • 91 миньор

    2 0 Отговор

    До коментар #76 от "Маркшайдера":

    пак ли назаем искаш ? ама не ги пълни при всяка пиратка
  • 92 Смях

    4 15 Отговор

    До коментар #85 от "РЕАЛИСТ":

    Бива ли да си толкова неук, 30% от освободителните войски са Украински, дори поляци и тн. Защо мислиш са делили територия и днес се бият за същата територия, която ватенко ако беше чел за 2 минути ще разбереш много неща, също и докъде е било българско преди османците

    Коментиран от #127

  • 93 Коментар

    14 2 Отговор
    Схващате ли,че такива статии въобще нямаше да има отдавна ако Зеления беше приел миналата година споразумението в Истамбул?Просто както каза Меркел войната е провокирана и планирана,за да се пробват да си върнат Крим,а както каза секретаря на НАТО връщането на Крим ще провокира ядрена война,т.е. това искат,за да ни занулят и да намалят свръхнаселението и глобалното затопляне чрез ядрена зима.Може и да се пробват с мръсна бомба,за да предизвикат Русия.
    "В Истанбул почти се споразумяха за мир, но Украйна прекъсна тези преговори - каза депутатът от Бундестага Сара Вагенкнехт.Германски политик каза, че миналата година в Истанбул почти са се договорили за неутралитета на Украйна в замяна на изтеглянето на руските войски, но украинската делегация е прекъснала преговорите."
    Защо отказват мирни преговори и само разпалват конфликта?

    Коментиран от #100

  • 94 Бат Котьо

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Как бих натиснал":

    Искаш ли да те издр@ндя, та да усетиш какво е натиск?
  • 95 Брат брата

    9 6 Отговор

    До коментар #85 от "РЕАЛИСТ":

    Роб не прави , държавата ни беше превърната в КОНЦЛАГЕР , а за забранените икономически проекти няма смисъл да ти напомням , защото си заблуден!

    Коментиран от #137

  • 96 Поручикът

    7 13 Отговор
    Войната е за освобождаването на всички законни територии на Украйна, съгласно протокола на ООН от 1991. Между другото под този протокол стои и подписа на Русия, която подписа след като вече бе получила от Украйна всичко, което е поискала - ядрено оръжие, кораби, самолети, тежко въоръжение. Договорите трябва да се изпълняват, а наглеците трябва да бъдат наказвани. Така беше с Хитлер, така ще бъде и с Путин!
  • 97 Кой разбрал, разбрал!

    5 13 Отговор
    Най големите страхове на Русия или п0 точно на нейните днешни управници е войната да не се прехвърли на тяхна територия. Иначе нямаше да говорят за "специална военна операция", а щяха да си назоват нещата такива каквито са в действителност. Термина война обаче щеше да предизвика много по различни реакции от останалия свят и съответно по различни действия, при които които вероятността войната да се пренесе бързи и на Руска територия стават много по вероятни. Те много добре знаят, че пренесе ли се войната в Русиянямат никакъв шанс за успех. Дори и да разчитат на чужда помощ,едва ли някой би се осмелил да продължи сътрудничество с тях, защото тогава ядрения конфликт става почти неизбежен. Така при посягане към ядрените си оръжия и сега те знаят, че остават сами, а това означава неизбежна гибел за самите тях. Друг вариант е в няколко от институциите наистина всички да са полудели, но в такъв случай никой и нищо не може да предотврати, Каквото има да се случва просто ще се случи.
  • 98 ха ха

    13 4 Отговор

    До коментар #90 от "Ролф":

    напъни се още малко и кажи че америка ни е освободила , е така с два три договора и дипломатически подхлъзвания , ни е подарила свободата

    Коментиран от #102, #166

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Много добре запознат

    4 9 Отговор

    До коментар #93 от "Коментар":

    И защо е това безмерно пустословие? Всичко е далеч по просто! Путин трябваше да предприеме агресията, за да не изпадне от стола!!
  • 101 Хохо Бохо

    5 11 Отговор
    Единствените, които ги е страх от ядреното оръжие на Путин, са руснаците.
    Те подозират, че с тези бомби ще загинат хора на запад,
    но са напълно сигурни, че след такъв акт, Русия няма да я има.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Иван

    6 4 Отговор
    С лудите никога не се знае, особено когато губят. Господ да ни пази.
  • 105 0000

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Раданч Татлъту":

    Ти ще си от първите изпарени, сбърканяк.
  • 106 Стефан

    8 9 Отговор
    На вниманието на индивидите с умствени дефицити, които повтарят руските опорки за това как това били руски земи! Ами ако приемем тази руска теза тогава Турция може да претендира за българските земи. И Гърция може да поиска всичко до Хемуса. И ще стане една война, камък върху камък няма да остане! Или смятате, че правото е на страната на по-силния и друго не важи?
  • 107 Хохо Бохо

    4 9 Отговор

    До коментар #87 от "Тези които изпращат оръжия":

    Ами пращаме оръжие на украинците за да се бранят от агресора и да не бъдат убивани от него.
    Ти какво искаш?
    Путин да си праща могилниките в Украйна, а украинците да не ползват оръжия, защото са опасни за здравето на противника
  • 108 ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #102 от "Ролф":

    не са ми под ръка , нито пък твоите полу истини
  • 109 Интелектуалец

    4 12 Отговор
    САЩ първи ще им пуснат атома. После ще се оправдаят, че Русия започнала първа и те са я изпреварили. Ако Киев падне Москва и Санкт Петербург ще бъдат изпепелени помнете ми думата. После ще има доста неприятни последствия за Човечеството. Европа и САЩ ще се запознаят с руските ядрени оръжия, Русия пък с американски и китайски ядрени оръжия и ще има Апокалипсис. Всъщност Запада леко им намигва на Русия. Медведев - евреинът алкохолик пак заплаши днес с Ядрен апокалипсис но факти не писаха за поредните му пиянски брътвежи в Телеграм. Колкото повече Медведев говори за ядрен ад, толкова повече прави услуга на САЩ. Китаеца СИ няколко пъти предупреждава Русия да се въздържат от споменаване на атома но пияния Мендел - Медведев не слуша. Китай знае много добре, че тези изказвания могат да предизвикат Запада да бъде "първи" при ядрена война.
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #110 от "Жреца на Ботунец":

    това с пълното право е страшен аргумент , и от къде е това право ?
  • 113 РЕАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #57 от "Практик":

    На кого ще дава, не бе разбрах. Вече се бе увеличи с територия , колкото България и всеки ден завладява на нови. Прочети сводката на деня.

    Коментиран от #168

  • 114 Какво пишат на глупаците

    6 5 Отговор

    До коментар #37 от "А кой би":

    и какво правят, са две различни неща! Затова с пропаганда човек се забавлява, а не се информира! А кой би започнал, отговора е прост! Същият който направи тази война и сега налива масло в огъня за да я разгаря! Интриганта зад океана САЩ!
  • 115 Поручикът

    8 7 Отговор
    Ако руснаците ударят с ядрено оръжие отговорът ще бъде смазващ. Само за информация на лумпените, САЩ, Великобритания и Франция разполагат с повече ядрени бойни глави, в боеспособно състояние отколкото Русия. Понеже това оръжие има нужда от поддръжка, иначе се скапва. И тази поддръжка е скъпа работа. А тези три държави имат и много по-качествени и високоточни носители. Това обаче ще бъде краят на цивилизацията, понеже който не умре при самите удари, ще умре в адски мъки от радиоактивното заразяване. А тези в укритията - от глад и канибализъм. Но това вас, лумпени не засяга. За вас няма укрития.

    Коментиран от #130

  • 116 РЕАЛИСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #90 от "Ролф":

    Да ти писах, защо Русия воюва. Писах със какво съзнание воюва руския войник.

    Коментиран от #121

  • 117 Курд Околянов

    9 4 Отговор
    Русия последните 30 години се беше очовечила, но сега Запада пак я постави на военни релси. И сега трепери от ядрена страх.

    Коментиран от #120

  • 118 Русофоб

    7 8 Отговор

    До коментар #41 от "Китай не":

    😃😃😃Това е истината. Лили Путин в момента няма полезен ход. И кого ще атакува? 😁😁😁😁Китайците, засега изчакват..... Ама баницата е голяма! Коментара ти е точно в десятката
  • 119 Страничен наблюдател

    9 4 Отговор

    До коментар #38 от "Русофил":

    Не подценявай китайците! Си Цзипин прекрасно знае, че ако НАТО по някакъв начин прегази Русия, то Китай е следващият на пангара. Така че никак не е в негов интерес да загърби Русия.

    Коментиран от #125

  • 120 ТИРбушон

    1 4 Отговор

    До коментар #117 от "Курд Околянов":

    Мен не ме е страх! А теб?

    Коментиран от #128

  • 121 Ролф

    7 6 Отговор

    До коментар #116 от "РЕАЛИСТ":

    Защо само руския? А украинския, финландския, румънския? Или воювала Руската Империя за проливите, а за българските земи са воювали само руснаци? Я пак, че нещо се оплете!
  • 122 Свирчо от банкя

    4 10 Отговор
    Русия са марионетна държава,пионки,англосаксите като тропнат и РаЗия ще играят казачок

    Коментиран от #170

  • 123 Аз съм от ссср

    9 5 Отговор
    Някой неграмотен е писал тази статия.От началото на войната ни обясняват че Русия има над 6000 ядрени ракети и във момента воюва със 5 % от армията си.Китаи,Индия и Пакистан към кой ги броите!Пълна неграмотност.

    Коментиран от #129

  • 124 медо

    1 4 Отговор

    До коментар #50 от "1302":

    да плюшена мечка
  • 125 ТИРбушон

    5 10 Отговор

    До коментар #119 от "Страничен наблюдател":

    😁😁😁😁😁Никой по никакъв повод не си и помисля да наоада китай. Просто роSSиата е много слаба!


    Факт
  • 126 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    1 0 Отговор
    Много!
  • 127 РЕАЛИСТ

    11 7 Отговор

    До коментар #92 от "Смях":

    Абе стига с тези украинци. Русия е многонационална държава, най-голямата в света с различно население. Сега казваш , че руснаци воюват , а не не уточняваш от какви националности са . Така и тогава. Що ли са ни освободили. Сега щеше да си Хасан или Мехмед .

    Коментиран от #141

  • 128 Абе

    6 1 Отговор

    До коментар #120 от "ТИРбушон":

    И шашавия като скача от моста не го е страх.

    Коментиран от #132

  • 129 ТИРбушон

    6 10 Отговор

    До коментар #123 от "Аз съм от ссср":

    Това от ТАСС ли ти го казаха бе дърто комУнде. Гний в ада като сесерето ти. Щото един гоУем го изс.. ра
  • 130 Интелектуалец

    4 14 Отговор

    До коментар #115 от "Поручикът":

    При първото натискане на бутона "старт" от страна на руските офицери западните страни вече ще знаят. Руския атом ще се взриви над руска територия. Няма да има възможност да напусне тяхна територия. Ще последва един АД в Кремъл. Унищожаване на логистични и управленски центрове както и на бункери. Янките знаят къде е Путин в момента. Дори когато е в тоалетната знаят дали е по голяма или по малка нужда. Но Путин е техен човек. Поне засега.
  • 131 Само пропаганда и простотии срещу Русия

    13 3 Отговор
    Истината е, че Русия и САЩ трябва да са в пряк сблъсък, за да има победител! Всичко останало оръжие, е една пунта мара и лъжи, за да се удължава войната, настройват хората срещу Русия и унищожава Европа икономически!

    Коментиран от #134, #138

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Жреца на Ботунец

    3 14 Отговор
    Ние,борците за Мир и прогресивните хора по целият свят,най-решително настояваме САЩ да нанесе незабавен,унищожителен и окончателен термоядрен удар по Кочината Русия.В името на Световният Мир,благополучието на Човечеството и бъдещето на планетата Земя.

    Коментиран от #143

  • 134 ТИРбушон

    1 6 Отговор

    До коментар #131 от "Само пропаганда и простотии срещу Русия":

    Не точно..... Китай къде го забрави бе мушмул?

    Коментиран от #142

  • 135 Поручикът

    6 8 Отговор
    „Военното дело е базирано на заблудата. Ако наистина можеш нещо, прави се пред противника, че не го можеш, ако си близко, прави се, че си далеко. Ако си далеко, прави се, че си близо.Ако си слаб, прави се на силен. Ако си силен – прави се на слаб!“ Лао Дзъ
    А сега вижте как руснаците се изхвърлят непрекъснато и си правете изводи какво ще се случи.

    Коментиран от #136

  • 136 ТИРбушон

    3 5 Отговор

    До коментар #135 от "Поручикът":

    😃😃😃Така де.....
  • 137 РЕАЛИСТ

    16 5 Отговор

    До коментар #95 от "Брат брата":

    Давай, припомни ми. Щото ще ти напомня за едни спряни от новите ти приятели: АЕЦ Белене, Южен поток и Бургас -Александрополус. Не беше приказка в България при соца, но беше по-добре от сега. Хората бяха спокойни, нахранени, с покрив над главата, весели, по-здрави. Пък и по хубави и по-умни бяха. Нямаше бездомници и никой не ровеше в казаните, като сега. Наркомани нямаше.

    Коментиран от #139

  • 138 Интелектуалец

    3 11 Отговор

    До коментар #131 от "Само пропаганда и простотии срещу Русия":

    При пряк сблъсък без атом доста трудно е да се предвиди дали ще победят САЩ или Русия. Ако войната се води на руска територия трудно за САЩ. По принцип американците са много по напред технологично от руснаците но пък руснаците ако се наложи да защитават своя земя стават доста страшни. В Украйна е друго. Руските войници нямат това чувство за защита на родината. Нямат такова чувство за дълг и затова нямат успех. Гледат да разбият някой магазин, някоя пералня или смартфон да откраднат.

    Коментиран от #140

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Имах предвид

    13 4 Отговор

    До коментар #138 от "Интелектуалец":

    че само пряк сблъсък между двете световни сили, може да има победен! А това да се дава оръжие на Украйна, за да победи Русия, е пълна пародия за глупаци! Целта е удължаване на конфликта, докато се съсипе Европа икономически!

    Коментиран от #164

  • 141 Хохо Бохо

    2 6 Отговор

    До коментар #127 от "РЕАЛИСТ":

    Тази твоя опорка ми хареса!
    Сега ще се окаже, че не руснаците воюват в Украйна, а другите националности в РФ.
    Поздравления! Сам ли го измисли или някой ти помогна?
  • 142 Що се

    2 1 Отговор

    До коментар #134 от "ТИРбушон":

    наричаш тъй ба?
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Баро

    3 3 Отговор

    До коментар #71 от "От оня свят":

    Че той светът винаги е бил без русия азне палзвав нищо руско все ми е тая а руснаците обичат света но ги е страх даси кажат
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Питах в кой клас си

    6 1 Отговор

    До коментар #145 от "Жреца на Ботунец":

    Щото е престъпно да опростачват деца такива НПО-та като америка за България!
  • 147 позеленял

    1 1 Отговор

    До коментар #139 от "Стефан":

    значи трябва да си на 90 години , на кой фронт отиваш ?
  • 148 Опълченец

    3 1 Отговор

    До коментар #74 от "Дядо Мраз":

    Хахахахахаха, малко са ни украинците и руснаците, вкарахме и извънземни в уравнението
  • 149 Сантиментален гъзар

    2 3 Отговор
    Ако я започне няма да я довърши.
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Анонимен

    2 2 Отговор
    Поне който остане жив ще живее, трябваше и живков да пусни танковете, а не да ни мъчат разни депутати и хора, като костов гепе
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Станислав

    1 3 Отговор
    Ванга и Сервикова са отговорили на тоя въпрос!
    Преди 2025 година!!!!

    Коментиран от #156

  • 155 РЕАЛИСТ

    6 11 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Но най-лошото е, че Сащ не ги пусна над Москва и Ленинград, света щеше да е доста по добър без ватниците

    Коментиран от #159

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #50 от "1302":

    И като използва кво НАТО нямат? Ква мечка кви пет лева стрелят ли едните стрелят и другите победители няма губещо е цялото човечеството! Света свършва! Как е го проумявате а си мислите , че Русия ще е победител…

    Коментиран от #160

  • 159 Хаха

    5 3 Отговор

    До коментар #155 от "РЕАЛИСТ":

    Ти па що си мислиш че ако ги бяха пуснали там и руснаците щяха да вдигнат бялото знаме. Вместо до Берлин щяха да отидат до Ню Йорк

    Коментиран от #173

  • 160 Кирчо

    2 2 Отговор

    До коментар #158 от "Гост":

    Когато осъзнаеш, че живота е преходен и няма да ти пука:)

    Коментиран от #176

  • 161 Брееей

    4 1 Отговор

    До коментар #58 от "Хм Хм":

    Къде го гледа тоя, 1 към 1000......аа рамбо
  • 162 От чужбина

    11 1 Отговор
    Без да съм прочел цялата статич...Написана е за да се дъвка нещо и да се предъвква отново и отново за да ви се втълпява колко лоша е Русия и Путин. Нищо ново под слънцето. Един автор още през 90-те беше казал, че Русия ще продължи да бъде ползвана като плашило в западните медии. Така се оправдават военните разходи.

    Коментиран от #202

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Ясна е работата

    3 5 Отговор

    До коментар #140 от "Имах предвид":

    Добре,че си ти форумен клоун да обясниш на най-развитите,богати и умни държави каква била реалността :)) Добре,че си ти форумен църкач да напиеш това мнение,че Европа да го прочете и да си спаси икономиката,щото иначе една икономическа мижитурка като русия щеше да разкаже играта на всички велики сили видиш ли :))

    Коментиран от #172

  • 165 четящия

    3 1 Отговор
    много малко вероятно е, рано е. въпроса по скоро е колко е вероятно да хвърчат куполи на абраамси
  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Хахаха хохохо

    7 4 Отговор
    Соросоидите са в паника и шок прзидента Владимир Путин бил нахлул хахаха браво на Супер Владимир мачка сам го фашистите и НАТО хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха хахаха
  • 168 Алкаш с калаш

    1 4 Отговор

    До коментар #113 от "РЕАЛИСТ":

    Абе не мога да разбера какво ти куца, или е руския или логиката! "Сводка" по-скоро трябва да се чете "с водка", че ако се вярва на Коношенков руските войски сигурно вече са пред Париж 🤣
  • 169 асддсасад

    1 2 Отговор
    Дано да е по-скоро.
  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 ПараШут

    6 4 Отговор
    Слава богу покрай безумията на евроатлантическата утайка се отваря шанс руската армия отново да стигне до България, а аз се бях притеснил че няма да има как да стане . Вече съм сигурен, че ще стане и съм отново спокоен за нашата държава и нещата ще си дойдат на мястото.
  • 172 Аз имам ли вина

    4 0 Отговор

    До коментар #164 от "Ясна е работата":

    че не ползваш онуй на рамената? Не е трудно! Другият път пробвай, преди да драскаш! Може пък и да стане! 😃
  • 173 РЕАЛИСТ

    5 11 Отговор

    До коментар #159 от "Хаха":

    С каруците и вилите ли щяха да стигнат до там, ако не бяха Сащ и Англия да им дадат оръжие и продоволствия алкохалните мужици бяха умрели от всякъде, другарю подлогович!

    Коментиран от #179

  • 174 Е.С.

    8 4 Отговор
    Медведев ясно ви каза какво ще се случи при трета световна война!

    Коментиран от #175

  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Твоят живот е преходен,

    5 1 Отговор

    До коментар #160 от "Кирчо":

    но не и тоя на планетата Земя съществуващ от 2,5 млрд. години.
  • 177 Вече е много вероятно да има

    8 1 Отговор
    Ядрена война, а след нея ще е анархия и първите, които ще търся за разплата са ПомакаДенсиДжамбазов и ДолнатаПротивнаКурваСтайков.

    Коментиран от #180

  • 178 Хохо Бохо

    3 4 Отговор
    Въпрос.
    Кой е по-добре да заплашва с ядрена война?
    НАТО или Путин?
  • 179 Тази куха версия

    8 4 Отговор

    До коментар #173 от "РЕАЛИСТ":

    За военна помощ на Британия и Краварите издиша. Ти за руски танкове и оръдия дали си чувал? Добре че бяха ТъпацитеОтЗапада за да имат Катюши руснаците.
    Не съм учуден от тъпотията ти миришеш на ДБ.

    Коментиран от #181, #182, #183

  • 180 ...

    6 2 Отговор

    До коментар #177 от "Вече е много вероятно да има":

    Ако Путин ни пусне ядрени ракети, троловете дали ще изпаднат в екстаз?

    Коментиран от #185

  • 181 Ама

    2 7 Отговор

    До коментар #179 от "Тази куха версия":

    Ама защо се притесняваш?
    Никой не праща военна помощ на Украйна.
    Те и с голи ръце изпращат могилниките с Груз 200.

    А сега идват ТАНКОВЕТЕ!!!
  • 182 РЕАЛИСТ

    4 9 Отговор

    До коментар #179 от "Тази куха версия":

    Преди ленд лийза, алкохолиците са с валенки и каруци без коне, умрели от глад с вили и лопати посрещат вервахта, с жертви 50 към 1, прочети малко, русоибрикович!

    Коментиран от #204

  • 183 Последния Софиянец

    3 7 Отговор

    До коментар #179 от "Тази куха версия":

    Катюшите са върху шасита на додж и форт, Лаос днес е предоставила Т34ки на ватниците!
  • 184 Про митак

    4 4 Отговор
    Ако дърпаме мечка за опашката и се питаме колко вероятно е да получим лапа в дзурлата, изводът е само един - ние сме пълни ретарди
  • 185 Пор Чвор

    6 4 Отговор

    До коментар #180 от "...":

    При ядрена война в екстаз изпадат само хлебарките бе издухан

    Коментиран от #197

  • 186 100%

    4 0 Отговор
    Тогава със сигурност имотния балон ще се спука.
  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Артилерист

    6 0 Отговор
    Факти, навремето един велик италианец извика от горящата под него клада, че Земята се върти и ще продължи... Колкото и да изгорите(изтриете)...

    Коментиран от #193

  • 189 Уса

    5 0 Отговор
    Вероятноста е 1% и те го казаха много ясно за мисирките,които само ровят с крачета и чоплят в земята за песачинки.На всяка ракета истреляна срещу Русия ще бъде отговорено с ракети.САЩ са на същия принцип.Причината е,че на богаташите не им се умира а още по-малко да живеят под земята до края на дните си.На бедните не им пука толкова и без това тая цивилизация е прецакана и КПД показателите и са ниски покриват нормативите за каменната ера

    Коментиран от #203

  • 190 ойойкотьоой

    4 2 Отговор

    До коментар #50 от "1302":

    Голямото зануляване! Това очакват, мой човек. Защо, иначе тази година, в Давос, като се проведе "форума на сектантите", имаше 5000 военнослужещи, да ги вардят от натодната любов, понеже вече не съществува индивид на тази планета, който не е вдянал конците. краварите са напълнили обора с тор..... И единствения начин да се отърват от него, е като взривят всичко. Така се маскира "тора" от пръста и отломките ;)
    Забележи! Историята го е доказала, ще го напомня пак: Следили преди всяка война, предстои преструкториране, на "масите" и световна криза...
  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 наблюдател

    3 7 Отговор
    Никаква. Путин се страхува да компрометира още един мит за Русия. След като малка, бедна и корумпирана Украйна успя да усмири руските конвенционални войски, великая и могучая вече съществува само в стари писмени источници. Подлагането на такова изпитание на стратегическите ядрени войски не е по силите на Путин.
  • 193 читател

    2 2 Отговор

    До коментар #188 от "Артилерист":

    Всъщност от кладата се провиква Ян Хус "О! Санта симплицитас" Което ще рече: Свещенна простота.
    Примината е че той е поставен на кладата защото е защитавал обикновените поляци. И извиква защото една бабичка започнала да хвърля съчки на кладата.
    Нещо като тези които гласуваха за обитателя на Дондуков №2 и сега се оплакват от цените.
    А Галилео Галилей публично се отказва от учението си че земята се върти. И когато го питат защо? Той спокойно отговаря че тя продължава да се върти.
  • 194 читател

    5 8 Отговор
    В този ред на мисли, Русия така или иначе вече загуби войната. В името на хуманността и с цел да се ограничат жертвите, Русия трябва да положи оръжие и да помоли за милост.
    По същия намин и Радев трябва да се предаде в прокуратурата и да направи пълни самопризнания. Противното няма смисъл.
  • 195 Гориил

    4 2 Отговор
    Русия има уникално оръжие. Самолетите внезапно ще падат (пилотите ще губят съзнание) и влаковете ще спират. (локомотивните машинисти ще ослепеят).При това в радиус от няколко километра няма да има нито един руски войник.
  • 196 ПутиноваРусия днес е -Злото на Планетата

    4 7 Отговор
    Путин обича да се хвали че Китай са му "съюзници" , Но Китайците са силно недоволни и не са одобрили военната му агресия в Украйна, както и не са признали анексирането на Крим от Русия, за руска територия...!!!
    Китай следи много внимателно и отблизо войната в Украйна и не знам НАТО и САЩ как ще реагират при опит на Русия да използва атомно оръжие, но като пряк и гъсто населен съсед който ще бъде силно засегнат от разнасянето на радиоактивния прах, Китайския тигър ще разкъса и изяде веднага Русия с парцалите, само ако на Путин му мине през главата мисълта , че може да използва ядрено оръжие във войната...!!!

    Фашистка Русия е тази която винаги е заплашвала света и човечеството с атомни оръжия и с ядрена война /друг е въпроса, като всичко руско, доколко са качествени и боеспособни /, затова е ЗЛОТО на ПЛАНЕТАТА което трябва да бъде отстранено, а досега не съм чул САЩ след 2 СВ да се хвалят и да са отправили ядрени заплахи със закани за атомно нападение над която и да е било страна...!!!

    Коментиран от #206

  • 197 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 198 анализационен оператор

    1 3 Отговор
    С дългогодишното си автократично управление, Путин успя съвсем неестествено да установи много близки приятелски отношения с различни лидери, на считани за враждебни на Русия държави, между които, и с бившият президент Доналд Тръмп. Тоя, който преди дни, разкритикува остро решението за предоставяне на военна помощ на Украйна, с което защити стремежите на Путин, да излезе победител, което е в противовес на стремежите на страните участвали на срещата в Рамщайн! Е, щом като той сега, няма притеснението да направи на всеослушание такова изявление, то тогава какъв ли съвет би дал на Путин, ако той го беше попитал, дали да нападне Украйна, или не? Ами, ако му е казал "да", или пък ако направо е настоял да бъде взето такова решение, тогава той се превръща във вдъхновител за тази война, и нашият човек започва да изглежда, не чак толкова виновен?
  • 199 колко е вероятно

    6 2 Отговор
    съседът ви, който има законно оръжие да ви застреля с него?
    Ами в нормална обстановка има някаква вероятност, н осе приема за пренебрежително ниска.
    Ако вие скочите да го колите или му ходите ежедневно по нервите, същата тазо вероятност скача драстично...
  • 200 Да прав си

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    САЩ са точно такива. За пари са способни и ядрена война да предизвикат. Но този път и те ще изгорят в ада, защото за ракетите океана не е преграда.
  • 201 Това е само

    4 2 Отговор

    До коментар #58 от "Хм Хм":

    срещу доказано слаби страни. Срещу Русия ще лапат бахура тип дъллоко гърло, докато се удавят в собствена слуз. Това което го пишеш е срещу Гренада, в Сърбия от такъв нощен нальот сърбите им свалиха хипер пипер "невидимия" летящ боклук с допотопен руски пво комплекс и насмешливо им се извиниха, че не са ги предупредили, че е невидим. От тогава за Ф 117 не се чува нищо.
  • 202 И аз не съм

    2 1 Отговор

    До коментар #162 от "От чужбина":

    я чел, просто видях източника и до там. Така, че не сме загубили нищо. И си прав, дъвкане да има.
  • 203 Проблема скъпи

    5 0 Отговор

    До коментар #189 от "Уса":

    е не колко ще изстреляш, а колко ще долетят до целите си и каква територия ще обхванат. За СрАЩ и западналяците е трагимно, защото са малки по територия и гъсто населени, а за Русия не чак толкова фатално защото територията и е огромна и не воже да се покрие цялата.
  • 204 Историята ти

    2 0 Отговор

    До коментар #182 от "РЕАЛИСТ":

    е бяло петно, не пиши простотии.
  • 205 Коментар

    6 1 Отговор
    Англосаксонските помияри от ВеликА в миналите векове Британиявинаги всяват хаост ,за да ловят риба в мътната вода.
    Но този път няма да им се получи!
    Защо ли? Защото са на два Сармата от своето унищожаване.
    Просто тази гнойна пъпка недалеч от континентална Европа ще се спука.
  • 206 Отговор

    3 1 Отговор

    До коментар #196 от "ПутиноваРусия днес е -Злото на Планетата":

    Такива дебили като тен са виновни за поражението на България и в Междусъюзническата война и във Втората световна война.
    Престанете да говорите глупости и погледнете на къде се движи света.
    Европа е извън цивилизационния избор на целия свят!
    От Африка ги гонят , Китай и САЩ примамват техните предприятия ,латинска Америка си прави своя валута и не иска да търгува с Европа.
    А ние искаме да влезем в еврозоната ,която е натоварена с огромни дългове на Гърция, Италия< Испания,,,
    За какво ни искат точно сега в еврозоната след като се готвим от 2007 година.
    трябва да си много тъп да не се досетиш-за да ни ограбят.
    Колкото повече маймуни се хванат с триците които Европа ще ги храни , ще по- добре за богатите държави.
    Същото в момента правят САЩ с Европа ще и вземат всичко от големите компании до подленото евро ,за да отдалечат поне за кратко рецесията си ,макар че няма да могат да го направят за дълго.
    Така че наистина дебилщината е основаната черта на българския елит ,но и на много папагали ,свъразани с него ,защото в момента имат изгода от това>
  • 207 Чернобил е ЛЪЖА!

    2 2 Отговор
    Радиацията НЕ СЪЩЕСТВУВА! Няма я в Чернобил! Няма я в Хирошима и Нагасаки! Няма я във Фукушима! НИКЪДЕ я няма! Използват НЕВИДИМИ заплахи да ни контролират! Като "вируси", които съшо НЕ СЪШЕСТВУВАТ! Като "пари", които също НЕ СЪЩЕСТВУВАТ!... Просто хората ВЯРВАТ, че нещо е истинско понеже МЕДИИТЕ им го показват... КОЙ държи МЕДИИТЕ?!...
  • 208 Артилерист

    3 0 Отговор
    До коментар 193 от "читател"
    Имам предвид Джордано Бруно, мъченик на науката, изгорен на кладата, заради убедеността си, че Земята е кръгла и се ВЪРТИ около Слънцето. Галилео Галилей повтаря неговия пример след 100години. Той не се отказва, а е принуден от инквизицията-има разлика-и произнася крилата фраза: "И все пак тя се върти". Но целта на моя коментар не беше историята на инквизицията, а да подскажа на някои, че в сегашното си поведение доста я наподобяват-погледни какво е станало с коментара над този, който си коментирал...
  • 209 ТиквенсониадатА

    1 0 Отговор
    Колко вероятно е бОЙКО бОРИСОВ да каже коя е Мага Хари и къде е мис БИКИНИ ?
  • 210 Абе промит мозък

    4 3 Отговор

    До коментар #54 от "Русия":

    Стига с тези опорки, кой е най-големия износител на зърнени култури в света а???
    Та викаш от глад щели да умрат...това въобще да нямаш мозък няма да го напишеш

    Коментиран от #213

  • 211 Росен

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Объркано Атлантиче":

    Объркал си се за Русия ,! Как ще победи НАТО? С Т 72 и затворници ? Или с Вагнер ?

    Коментиран от #212

  • 212 Надали

    3 3 Отговор

    До коментар #211 от "Росен":

    Здравей, Росен, ти си се объкал, но още не го знаеш. Всички танкове, които Сатанинските Съединени Щати и техните слуги изпращат в киевска Русия, могат да стрелят (и ще стрелят) с боеприпаси с УРАН! Така, както го направиха в Сърбия и Ирак, иначе новите руски танкове Т90-Пробив и Армата, съвсем не е лесно да бъдат унищожени с тежката си броня с един обикновен истрел. След НАТО, в Сърбия има огромен скок на ракови заболявания и деца с увреждания, изглежда ти искаш семейството ти да яде в бъдеще такава украинска пшеница, освен обогатена от Чернобил и с американски уран!? Как не разбирате, хора, Америка е световен лихвар с огромна мощ, която вие му давате с подръжката си? Той иска дилърът да властва, не ти, или Андрешко да сте добре.
  • 213 читател

    1 1 Отговор

    До коментар #210 от "Абе промит мозък":

    Като са такъв производител защо ядат див ориз?
    Те му казват гречка, а в България е известна като елда.

    Коментиран от #214

  • 214 Надали

    0 0 Отговор

    До коментар #213 от "читател":

    Благодаря за идеята, трябва да я опитам тази елда, изглежда полезна и вкусна. Те обичат и черен хляб, аз също, бял почти не ям, това означава според теб, че не мога да си позволя бял ли? :)