Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 10:00 1 481 38

Русия отбелязва 80-ата годишнина от победата при Сталинград в разгара на офанзива в Украйна

  • сталинград-
  • русия-
  • съветски съюз-
  • втора световна война-
  • владимир путин

Битката все още се възхвалява от Русия, която претендира за наследството на Съветския съюз, като събитието, спасило Европа от нацизма

Русия отбелязва 80-ата годишнина от победата при Сталинград в разгара на офанзива в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия отбелязва днес 80-ата годишнина от победата на съветските войски в битката при Сталинград, важна повратна точка във Втората световна война и символ на патриотизма, възхваляван с удвоени сили от Владимир Путин в разгара на офанзива в Украйна.

Тържествата идват във време на ожесточени боеве между руските сили и украинските войски в бившата съветска република, която повече от година е обект на руска инвазия, започната според Кремъл за „демилитаризиране“ и „денацифициране“ на Украйна.

Руският президент ще пристигне във Волгоград, за да участва в тържествата, съобщиха от Кремъл.

Смятана за една от най-кървавите в историята, с общо около два милиона убити от двете страни, Сталинградската битка (1942-1943) промени хода на Втората световна война в Съветския съюз, който дотогава беше деморализиран от поредица болезнени поражения.

Битката все още се възхвалява от Русия, която претендира за наследството на Съветския съюз, като събитието, спасило Европа от нацизма.

Победата в тази битка придобива допълнително символично значение в момент, когато наближава първата годишнина от началото на 24 февруари 2022 г. на руската инвазия в Украйна, където Москва засилва офанзивата си след неотдавнашното превземане на източноукраинския град Соледар, което стана първи успех за руските сили от много месеци насам и след поредица от неуспехи.

Самият руски президент Владимир Путин не се колебае да направи паралел между съпротивата срещу Хитлер и офанзивата в Украйна.

"Забравянето на уроците на историята води до повторение на ужасни трагедии. Доказателство за това са престъпленията срещу цивилни, етническото прочистване (и) наказателните акции, организирани от неонацистите в Украйна", каза той миналия петък по повод Международния ден на жертвите на Холокоста. "Именно срещу това зло нашите войници се борят смело", добави той.

Тези изказвания предизвикаха бурни реакции. Френската външна министърка Катрин Колона ги определи като "ужасяващи" и "шокиращи", и "недостойна провокация" в деня на възпоменанието на Холокоста.

"Особена важност"

Във Волгоград, бивш Сталинград, град с един милион жители на брега на Волга, вчерашният и днешният ден са обявени за неработни дни.

Това решение е взето "с оглед на особеното значение на поражението на нацистките сили в битката при Сталинград за окончателната победа" във Втората световна война, обясниха от областната управа.

В навечерието на 80-ата годишнина от победата при Сталинград във Волгоград беше открит бюст на Сталин, заедно с тези на двама военачалници, известни с участието си в тази битка - Георгий Жуков и Александър Василевски.

Военен парад и концерт ще бъдат част от днешните празненства, а още от сутринта хората започнаха да поставят цветя и венци на обсипят Мамаев курган, стратегически хълм, който е бил сцена на ужасяващи битки.

Гигантският мемориал, доминиран от гигантска статуя на "Майката Родина", който беше тържествено открит на този хълм през 1967 г., от десетилетия е място за поклонение за руснаците, желаещи да отдадат почит на подвизите на съветската армия и народ.

Битката при Сталинград, която започна през юли 1942 г., продължи 200 дни и нощи. Градът, превърнат в камари от развалини, бе подложен на опустошителни германски въздушни бомбардировки и изключително ожесточени сражения.

На 2 февруари 1943 г. войските на германския маршал Фридрих Паулус капитулират, обкръжени от Червената армия, като тази капитулация е първата на нацистката армия от началото на войната.

Изцяло възстановен по нареждане на съветските власти, Сталинград е преименуван на Волгоград през 1961 г., осем години след смъртта на Йосиф Сталин.

От 2013 г., съгласно решение на местни депутати, градът временно променя името си на Сталинград по шест пъти годишно, включително на 2 февруари, когато е годишнината от Сталинградската победа, и 9 май - датата, на която Русия отбелязва победата над нацистка Германия.

превод: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    37 16 Отговор
    Господ да помага на воините на православието!
  • 2 Българин

    23 33 Отговор
    скоро ще отбелязва и падането на диктатора

    Коментиран от #5

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    43 16 Отговор
    А Германия отново изпраща танкове със символа на Райха срещу руснаци ❗❗❗
  • 4 Българин

    24 42 Отговор
    Русия е диктатура

    Коментиран от #8, #25

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 11 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Кой и кога определя
    КОИ и КОГА става диктатор 🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #37

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 13 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    А ШАШт е КОЛОНИЗАТОР ❗
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Теле

    25 6 Отговор
    Факти сега РАЗБРАЛИ, щото им е забранено да гледат руски тв
  • 12 Псевдоним

    23 15 Отговор
    Вечна слава на братските съветски народи!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хисторик

    33 15 Отговор
    Ако не беше подвига на Червената армия сега света щеше да подчинен на волята на ФАЩ. Германия се само инструмента също като Окрайна сега, а кукловодите са ФАЩ на Ротшилдите и тогава и сега.

    Коментиран от #22

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 АЙ СТИГА БЕ

    13 32 Отговор
    Издигнаха си бюст на Сталин. Мазохизмът и извратеното мислене на руснаците минават всякакви граници. Такива ни Сибир, ни полярният кръг може да ги оправи. Единственото, на което искрено ще се зарадвам, е тъпото им държавно формирование, за което навремето техните т.нар. князе са плащали на татарите за правото да бъдат князе, е да се разпадне. Тогава ще видят мужиците мощта на Бурятия, Чечня, Дагестан, Биробиджан, Якутия, Башкортостан, Кабардинска Болгария, Волжска Болгария, Ингушетия и т.н. Долу руската тъпотия и наглост! Да живеят свободните народи!
  • 19 Факти

    27 16 Отговор
    Да живее Русия !
    Слава на братския руски народ !
  • 20 !!!?

    26 13 Отговор
    8 десетилетия след втората световна война: Хитлер нападна Украйна !!!?

  • 21 Перо

    5 22 Отговор
    Какво общо имат новите руснаци със Сталинград? Сега е напълно разложена джендърия, която се пише третополова, гей и извратени инвалиди за да придобият статут на роби, на запад! Единствената им ценност е паричната! Тотално падение, след заминаването на старата генерация, подобно на БГ!
  • 22 Перо

    6 14 Отговор

    До коментар #16 от "Хисторик":

    Това е дело на старата генерация руснаци, а не на новата руска джендърия!
  • 23 Следва...

    5 14 Отговор
    Скоро тук ще се срещнат китайските и украинските войни.
    Няма да се бият.
  • 24 Урюрвкос

    9 3 Отговор
    интересно колко много 100-летници със здрав ум разказват подробности от тези времена. Обстановката и покъщнината където живеят крайно скромна и оскъдна.
  • 25 Сандо

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Точно така - там тези дни спряха българските телевизии.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Търновец

    5 3 Отговор
    През 1920 Червената Армия нахлу в Полша на път за Германия където Лев Тротцки - тогава заместник на Ленин, искаше да прави диктатура на пролетариата от съветски тип, а същото и е Полша, но ескадроните на Лейба Давидович Бронщайн - Лев Тротцки - бяха разбити край Висла от маршал Пилсудски, и помощници на Бронщайн бяха Йозеф Сталин и Будьони и вместо да раздадат пустеещи земи на бедните и да направят пътища Владимир Бланк и Лейба Бронщайн тръгнаха да правят експорт на диктатура на пролетариата, като с това разбиха Руската Социалдемократическа партия а след това предизвикаха гражданска война и глад. Лейба Бронщайн е от Украйна и през 1907 г е бил в София и след това издига тезата за Балканска нация. Той е основател на четвъртия интернационал където беше и Георги Димитров и бащата на Бойкикиев. А след ПСВ беше издигната идеята Бавария да се отдели от Германия - пак от не-Германци. А защо Хитлер тръгна към Каспийския нефт - в съвсем неподходящи условия и без подготовка?
  • 28 АМА ЧАКАЙ ЧААКАЙ МАЛКО

    4 15 Отговор
    И КВО 89% от БЪЛГАРИЯ
    Я ИНТЕРЕСУВА КВО
    Е СТАНАЛО
    НЯКОГА ПРЕДИ ОСЕМДЕСЕТ ГОДИНИ
    В НЯКАКВА държава...ОТ
    ТРЕТИЯ СВЯТ.....🤔🤔🤔
    ДА КАЖАТ КАКВО ПРАВЯТ ТЕЗИ🐀🐀🐀
    ДНЕС В ЕВРОПЕЙСКАТА УКРАЙНА!!!???

    Коментиран от #31, #35

  • 29 Гаранция Франция

    15 4 Отговор
    Франция също се води победител 2СВ, но телеграфната им агенция освен да плюе Русия и сърца зъби за бюста на Сталин, нищо не споменава за предалите се войски на вермахта немци, италиянци, хървати и федмаршала Паулс.
  • 30 Българин

    13 15 Отговор
    Напушва ме силен смях като виждам как режима на путин (умишлено с малка буква) използва същата пропаганда като преди 50 години, за това колко "зле" се живее "на запад" и колко е лош тоя ми ти "загнил капитализъм"...
    Това показва единствено, че в чугунените кремълки кратуни не е настъпил абсолютно никакъв прогрес, мисловната дейност там е на доста ниско ниво 🙂 Хубавото е, че нещата се промениха в останалата част от бившия соц. блок. Освен, че сега имаме свободен достъп до информационни източници различни от "ИТАР-ТАСС" и руските телевизии, можем да пътуваме свободно и сами да се уверим колко е "зле" в западните държави 🙂 На подобни отчаяни пропагандни брътвежи могат да хванат вяра едиствено бабите пред блока и алкохолиците в селския хоремаг, чийто мироглед така или иначе стига до зоната около собствения им нос.
    P.S. Слава Богу, че сега сме от правилната страна !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Чичо Долф....

    0 5 Отговор
    Време е за реванш мърльовци....
  • 33 Павел пенев

    7 4 Отговор
    Дано руснаците повторят Сталинградската операция с 300 хилядната армия на Украйна и войната ще приключи. Освен това Московското метро трябва да се разширява,и те могат да копат там.
  • 34 Историк

    5 2 Отговор
    Още не могат да го преглътнат 6 ву ле тата,как така унтерменшени с ватенки ги размазаха.Някои от от тях още живеят с илюзията ,че може да има някакъв реванш.Хората са казали един,два пъти ,на третия гърнето се чупи.Четвърти опит никога повече няма да има,ако се опитат за трети път.
  • 35 Аршлох

    7 2 Отговор

    До коментар #28 от "АМА ЧАКАЙ ЧААКАЙ МАЛКО":

    Абе на кой му пука за твоята Оооо крайна,обикновенният американец не знае даже къде е,а и не е нужно,на европееца също му писна да го товарят заради някаква си Оооо крайна, Джууленски яко пачкира и също не му пука, на мен
    лично също ми писна всеки ден да ме занимават с чужди проблеми и какво се било случило в Оооо крайна.Наймвероятно и на тебе ти е все тая ,но нали вземаш някой шекел,трябва да се правиш на загрижен.
  • 36 Путин да не

    4 4 Отговор
    си присвоява победата над половин Германия с помощта на англо-американците. Руснаците са 1/3 от населението на СССР, което беше 290млн. Сега РФ е 146млн., а руснаците са не повече от 80-90млн. Другите са чеченци, дагестанци, якути, чукчи, буряти, тувинци... общо 84 автономни области. Отделно там живеят представители на всички бивши републики вкл. и украинци. Само Украйна има 8млн.жертви ВСВ. РФ не е само от руснаци, още по-малко СССР.
  • 37 Бай тъпигой

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ами това най-вече се определя от народа, който бива малтретиран от диктатурата- липса на свобода на словото, арести за мирни протести срещу водене на война от диктатора, налагане на военно положение и полицейско насилие като методи за подтискане на населението, забрана за изказ на друга гледна точка от официалните медии освен тази на диктатора. Всичко това го има в Северна Корея, Русия
  • 38 Т@УмВзе

    1 0 Отговор
    Дойде време Волгоград да си върне своето истинско име "Сталинград"!