Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Февруари, 2023 10:00 4 707 57

Путин подцени Зеленски. И много се излъга.

  • владимир путин-
  • подценяване-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • съпротива

Цяла година след руската инвазия Украйна не спира да оказва успешна съпротива

Путин подцени Зеленски. И много се излъга. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Роман Гончаренко:

Това е истински световен рекорд. Никой държавен глава не е държал ежедневно речи в подобно дълъг период от време. Володимир Зеленски ги поднася междувременно от почти една година. Видеопосланията на украинския президент са неговата военна хроника – те показват как са се променили и самият той, и страната му от руското нападение насам.

Да погледнем назад: на 23 февруари 2022 година, само няколко часа преди нахлуването на руските войски, Зеленски излезе със специално послание. Той се обърна към своите сънародници, но най-вече към гражданите на Русия, опитвайки се да предотврати задаващата се война. Той призова към протести в Русия – и предупреди: „Ако бъдем нападнати, ако се опитат да ни отнемат страната, свободата, живота ни и живота на нашите деца, ще се отбраняваме“, каза Зеленски на руски. Това бе последният път, в който 44-годишният президент се яви гладко обръснат, с костюм и вратовръзка. „Ако ни нападнат, ще виждат лицата ни, а не гърбовете ни!“, каза той още. И удържа думата си.

"Имам нужда от муниции, а не от превоз"

След нападението Зеленски и неговото правителство останаха в Киев, дори когато руските войски стигнаха до предградията на столицата. Това изненада мнозина. Руският президент Владимир Путин очевидно е смятал, че Зеленски ще избяга в Западна Украйна или в чужбина. Каквито предложения имаше. Даденият тогава отговор на Зеленски пред агенция „Асошиейтед прес“ стана легендарен: „Имам нужда от муниции, не от превоз“. Не е доказано, че формулировката е била точно такава, но именно това е отправеното послание. То донесе на Зеленски много симпатии в чужбина и укрепи бойния дух на неговите сънародници.

В предишните седмици мнозина гадаеха какво ще бъде поведението на Зеленски. Когато западните тайни служби и държавни ръководители предупреждаваха за престоящо руско нахлуване и изтеглиха персонала от посолствата си в Киев, Зеленски реагира чувствително, с недоверие и критика. По-късно той обясни това с желанието да избегне паниката. Руското нападение обаче промени всичко.

Видеозаписите - най-силното оръжие на Зеленски

В речта си на 24 февруари 2022 година, първия ден от войната, президентът вече бе облечен по военному – този стил остава и до днес негова запазена марка. Светът го познава така, именно в този вид той се появява на безбройните си интервюта и по първите страници на медиите. Във втория ден от войната бе заснето неговото най-важно и най-известно видео. Половинминутният запис показва Зеленски и държавното ръководство в президентството в Киев. Основното послание: „Ние всички сме тук, ще останем и ще се борим“. В началото президентът бе склонен на известни отстъпки спрямо Москва – например по отношение на членството на Украйна в НАТО. Но след като се разчу за първите зверства на руската армия и анексията на следващи територии, той започна да отхвърля всеки компромис. И беше наясно, че мнозинството от народа му е на негова страна.

Като президент във военно време Зеленски залага на онова, което владее най-добре – комуникацията. Камерата се превърна в най-силното му оръжие. Зеленски снима видеа в градовете, вдъхва увереност, показва своето съпричастие, използва най-верните думи. Освен това постоянно е край фронтовата линия и се среща с войници. В някои от видеопосланията на Зеленски са включени и кадри от разрушени украински градове. Степента на популярност на Зеленски, която бе спаднала драматично преди началото на войната, нарасна многократно след инвазията – в момента е между 80 и 90 процента. Как така Путин го подцени?

Путин не взе Зеленски на сериозно

Отговорите навярно се крият в миналото на Зеленски. Знае се, че той стана доста неочаквано президент през 2019 година. Преди това бе успешен шоумен и продуцент. Кариерата му силно напомняше за филма „Слуга на народа“, в който Зеленски играе ролята на училищен директор, издигнал се по-късно до президент. Очевидно и поради това руското ръководство не възприе Зеленски на сериозно и изглеждаше все по-раздразнено, когато той, вече като президент, отказа да прави големи отстъпки пред могъщия си съсед.

Зеленски в продължение на години се надсмиваше от сцената на всичко украинско и на прозападните политици, докато спрямо проруския президент Янукович бе по-скоро сдържан. Той поддържаше отлични контакти с Русия и печелеше там добре дори и след анексията на Крим, с което предизвика възмущение у някои в Украйна.

Но руската инвазия промени всичко. Критиката към Зеленски замлъкна, а той успя да убеди и скептично настроените към него с това, че остана непреклонен и не избяга от страната. Което вероятно се дължи и на неговата социализация. Зеленски израства в Кривой Рог, промишлен работнически град в Южна Украйна. Той е в привилегировано положение като син на университетски преподавател, но неговото поколение живее в последните години на Съветския съюз, белязани от сериозна престъпност. Една от поуките на онова време гласи: от схватка не се бяга. Когато Путин нападна Украйна, Зеленски си припомни тъкмо тази поука. А господарят на Кремъл го подцени - Путин възприе украинския президент като неопитен слабак, когото смяташе, че ще победи бързо.

Спорът с Вашингтон за ракетата, паднала в Полша, остана изключение

Все пак при Зеленски не всичко върви гладко, правителството му не управлява без грешки. Някои водещи политици трябваше да си отидат, някои близки приятели на президента също загубиха постовете си. Президентът пък предизвика раздразнение в международен план, когато през ноември каза, че руска ракета е паднала в Полша и е убила двама души. Американските данни тогава показаха, че е ставало дума за украинска отбранителна ракета.

Но този случай е изключение. Зеленски вижда основната си задача в това да осигурява помощ за страната си чрез публичните си изяви. Той постоянно апелира към съвестта на западните политици и ги моли – а някои казват дори „проси“ - за оръжие. И го прави го успешно, защото се вижда, че доставките се увеличават. Никой друг президент не е правил толкова много видеообръщения пред парламенти и конференции по света като Володимир Зеленски. Това също е световен рекорд.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    57 24 Отговор
    Зеленски е велик държавник!Той е Чарли Чаплин на 21 век!😁😁😁🥳🤡👍

    Коментиран от #12, #24

  • 2 Пич

    48 14 Отговор
    За да видим нищожността на такива медии , трябва да поговорим за убеждаващата комуникация. Великите " корифеи " от Харвард , Оксфорд и подобни, са потресаващо нищожни! Тези които сте ги виждали , да кажем в някоя банка , знаете как малоумно работят! Примерно:
    Крещят - Коя е най добрата банка ?
    Всички трябва да изкрещят - Нашата !
    Крещят - Кой ще има най добрите резултати ?
    Всички трябва да изкрещят - Ние!
    И така нататък..... А вие не само , че не сте убедени , ами се чудите , дали не ви се налага да работите в някаква извратена секта ! Да бяха учили Теология , и Църковна апологетика , така щяха да ви убедят , че нямаше да разберете , как върху вас се оказва влияние , и щяхте да си въобразявате , че сами сте достигнали до определено решение ! Та , това е накратко , разликата в нивото , и глупаците от " запада " упорито не разбират , че българите не са на тяхното ниско ниво !!!

    Коментиран от #30

  • 3 Жоро

    73 25 Отговор
    НАТО ще спечели войната по CNN, а Русия ще разруши Украйна на терен!

    Коментиран от #23

  • 4 Путин не се

    66 22 Отговор
    интересува от Зеленски. От последния не зависи абсолютно нищо.
  • 5 На Русия не и върви с артисти

    51 7 Отговор
    Художник Хитлер Артист Рейгън артист Зеленски и така далее
  • 6 Да ама

    52 20 Отговор
    От 44 милиона население , окраината в момента е едва 17.5-18 милиона. При 400 000 загуби до момента в жива сила трагедията е огромна. Продължавате с фейковете.

    Коментиран от #18

  • 7 Г образен соросоид

    49 22 Отговор
    Не Путин а украинския народ подцени това Зелено чучело за което сега си плаща . Дори ако беше останал Потрошенко президент ситуацията щеше да коренно различна защото тоя поне беше бизнесмен умеещ да изкарва пари с труда си а това дребно човече е чисто и просто една американска марионетка . Но руснаците имат една хубава поговорка , "за что боролся на то напоролся "
  • 8 Теле

    34 22 Отговор
    Ха ха май кравите подцениха путин, от сутринта руснаците сриват родния гран на зелето

    Коментиран от #11

  • 9 Алекс

    19 30 Отговор
    Да което Сега масовия убиец путлер съжалява
  • 10 Баба Гошка

    30 33 Отговор
    Това е точния човек на точното място в точното време. Той живее за да спаси страната си. И ще се опита с всички средства.
  • 11 Алекс

    21 29 Отговор

    До коментар #8 от "Теле":

    Викаш иначе путлер не е войнолюбец.. чист като сълза...
    М?
  • 12 Ха ха ха

    25 35 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Комика направи за смях кремълското недоразумение от КГБ
  • 13 DW и Роман Гончаренко!

    24 10 Отговор
    Професионални Маноплации и лъжи!! Не се чете!!
  • 14 Чудя се

    28 15 Отговор
    Как някои хора умеят да омаловажават някого и да превъзнасят другиго и дали имат основание.Путин прави военна операция,а не война,както го ръчкат някои.Иначе,със сигурност,ако не пази хора и инфраструктура,може бързо да действа.Едва ли няма възможност.Пък този Зеленски--герой,герой,но колко да е герой,когато потърпевши са неговите сънародници.Може би,добре си играе "ролята",но това не е игрален филм.Война е,война е ! Даже опит за мирно разрешаване не се правят.

    Коментиран от #22, #34, #50

  • 15 гост

    24 14 Отговор
    Клоуна си е клоун.Независимо от добрата режисура.Вече според американците повярвалите му палячовци отишли при Бандерко са 257 000.Ще видим.Циркът скоро ще свърши.

    Коментиран от #21

  • 16 От Нормалните

    21 13 Отговор
    Колективният Запад да си държи отгледаните героични марионетки за себе си и да не ни ги пробутва/натрапва
  • 17 БСП за България и Радев

    13 16 Отговор
    Какъв герой е тоя наркоман??? Другарят Путин, че и дори Шойгу са в пъти по-големи мъже от него
  • 18 Имат

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Да ама":

    8млн. в чужбина, основно хора неподлежащи на мобилизация - жени, деца, стари мъже над 60г. 5 милионна България извади 950 000 армия през ПСВ. Мобилизационният потенциал на една държава е до 16% от населението.
  • 19 ЛиБеРаст

    13 4 Отговор
    В света се управляват процеси от екипи професионалисти в различни сфери. Задачите които целят тези процеси се поставят от посредници на хора притежаващи парите на света. А лицата пред камерите са само личности обслужващи "представлението" като понякога са абсолютно бутафорни както в случая с Володимир( кръстен при раждането си Владимир).
  • 20 Оркистан

    14 16 Отговор
    Клоун който прави за смях кгб другарите, харесва ми!!

    Преди време писах че ще е много поетично комик да победи военнен бюрократ и сега пак ще го напиша и на вс е ясно че момента на победата за Укр е по близо и срама за мордор ще е още по голям
  • 21 Цирка

    8 7 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Едва сега започва другари 🤡🤡🤡

    ред е на рф да почва да се фрагментира
  • 22 За щадяща

    17 3 Отговор

    До коментар #14 от "Чудя се":

    военна операция не се прави мобилизация от 300 000 души, особено за голяма държава като РФ. А ако питаш тях, те воюват с НАТО, не с Украйна. Срещу НАТО от 30 държави не се провежда СВО, а и тя само помага, още не се е включила.

    Коментиран от #27, #55

  • 23 Биг дик

    10 8 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро":

    И какво като я разруши,ще я завладее ли!? Ще сложи ли путлерастки президент и лакейско правителство,май никога !
  • 24 Прав си

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Режисьорите и сценаристите са други.Той играе ролята си без глас.Но приликата с Чарли Чаплин е дотук.
  • 25 Адам Хилтън

    11 5 Отговор
    Абе "рекорд" - фюрера през ВСВ малко речи сякаш е изнесъл. При това, ако Хитлер беше решил да прескочи Полша и първо да нападне СССР, гаранция че Лигата на нациите щеше да му позволи да прави "мотивационни речи" международно всеки ден като Еленски.
  • 26 Терористични държави

    16 10 Отговор
    Клоунът нищо не решава - терористичният Запад/Сащ подцениха Русия и най-големия световен лидер Вова. Сега подпалвачите ще загубят поредната си война!

    Z
  • 27 Чудя се

    8 7 Отговор

    До коментар #22 от "За щадяща":

    Имаме пример за бързо действие.Според мен,Путин си действа все още по план.Едва ли не е знаел,че ,както казва Меркел,са давали време на Украйна да се подготви.Ами те в Русия винаги се готвят за всякакви ситуации от този вид.Лошото е,че "организаторите" не позволяват мирни преговори,а ръчкат да ни въвлечат всички .
  • 28 11111

    12 7 Отговор
    Има един мноого странен факт: Определени медии и журналисти винаги забелязват и наблягат над определени случили се и неслучили се събития. Например, че Зеленски бил ... ... много, ама наистина много начетен, приятен, надарен, обаятелен, общителен, пленителен, интелигентен, оратор и т.н.

    Ама вижте, лично - не казвам нищо лошо за Зеленски.

    Обаче същите медии и журналисти, относно други определени лица и събития, не казват нищо. Странно!

    ПС.
    Ако войната свърши в полза на Зеленски - същите медии ще проглушат галактиката; чак зад Пояса на Кайпер ще разберат. че Зеленски е победил. И няма лошо да разберат.

    Виж - ако войната свърши в полза на Русия - никоя от същите медии, за които писах малко по-нагоре, НЯМА ДА ЗАБЕЛЕЖИ.

    Какво мислите по въпроса, а?

    Коментиран от #35, #40

  • 29 Да, ама не

    14 7 Отговор
    Глупости, че кой е Зеленски, ако кукловодите не бяха западните ястреби и НАТО? Един комедиен актьор инсталиран на върха е само палячо, ако зад миманса не е брат Джон. Путин по-скоро не е очаквал поведението на монтираните европейски соросоиди. Стъпка по стъпка Европа без Унгария е тотално овладяна като власт и медии, които са превърнали народите в аморфна маса, при което всичко е "под контрол".
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ДВ краварските ненормалници

    11 6 Отговор
    ДВ нещо с лъжите не ви се получава, намерете по кадърни мисирки!
  • 32 крис

    11 3 Отговор
    Горкият Зеленски измори се да държи речи,но какво да прави когато го канят постоянно в ЕС....
  • 33 се тааа

    11 5 Отговор
    Абсолютно няма значение, кой украински пyдел, ще е на власт Зеленски, Червенски, Пембенски..., ако е на дистанционно командване от агресорите в САЩ!
    Зеленски е един клоун актьор, който има да изиграе една роля и да получи един хонорар, затова че унищожава държавата си и населението в нея!
  • 34 Антон

    7 8 Отговор

    До коментар #14 от "Чудя се":

    Първо пишеш ".Путин прави военна операция,а не война,както го ръчкат някои." А след два реда:"това не е игрален филм.Война е,война е !" И чичко Путлер говори така. И другите мантри ги знаем - Путлер можел за три дни да стигне до Лисабон , ама не искал, щото бил много жалостив.

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Чудя се

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Антон":

    Аз утъждествявам военна операция и война. Просто си мисля за двете атомни бомби(и за други дейсвия),за бързо развитие.Факт е,че понеже съм жена, ми се иска да има бързо,мирно разрешаване на всичко това,а не прогнози за разширяване на конфликта.Рано или късно ще се седне на масата за преговори.Защо да измират толкова много хора.
  • 37 много се излъга?

    9 2 Отговор
    Зеления е хазар. Той е проект на друг хазар, олигарха Коломойски. Кой управлява ФАЩ? Хазарските кланове на Ротшилдовите, Морганите и останалите собственбици на централната банка на ФАЩ- Федералния резерв (който не е "федерален", в частна собственост е), която печати колкото и когато си иска "пари"! Кой беше мениджъра на Майдана в Киев, 2014-та г.? Хазарката Виктория Нюланд. Кой важен стратег беше обявил тази дългосрочна стратегия по отделяне на Украйна и превръщането й на враг на Русия, за да се унищожзи самата Русия себе си? Хазарът Бжзежински в САЩ!
    Еми тези всичките хазари са една международна мафия, която вече цялата планета много силно е "хванала" и вече искат да превърнат планетата в един планетарен концлагер.
    Та Путин го бил недооценил? По-скоро Путин не разбра, че в този либерален капитализъм има разлагане на ценностната система. Вече понятията "родина" и че всеки руснак, "трябва да я защитава с живота си, ако се наложи", имат много по-малка тежест.
    Тази система е много силно егоистична и я няма вярата в "светолото бъдеще за всички" в една "страна на селяните и работниците" (СССР)! Защо бедняка Иван с цървулите ще трябва да воюва и си даде живота за страна, която принадлежи на олигарсите? Зеления използва много пропагадна, че "те са нападнати" и че "Русия ще ги върне в СССР, нов затвор" и т.н.. Това са "тайните на Украйна, които още я държат", но и това, че много богати страни се застъпиха да "помагат" с пари и оръжия! Това може да доведе до яд
  • 38 Само две страни

    10 3 Отговор
    В Европа много от "ястребите", които "помагат" на Украйна изобщо не разбират, че ако Русия вече не е в състояние да воюва с конвенционалните си оръжия или няма вече хора за фронта, то тя ще изпрати ядрените ракети в Европа и в САЩ, за да унищожи "помагачите" на Киев, понеже тя самата е доведена до унищожението...
    В момента тези "Бербоци", "Урсули", "Сунаци" и "Макаронци"... всичките искат Русия да загуби войната! НО, такъв вариант за такава ядрена страна НЕ съществува, без да ги вземе и тях в гроба! Само две страни в света имат т.н. ядрена триада: Ядрени оръжия по суша, по море и в атмосферата и надеждни средства за доставка до всяко кътче на планетата: Тоива са САЩ и Русия! Е, как може такава мощна страна, да "загуби" война от папуаси с някакви конвенционални железа?? А ако наистина е война между САЩ и Русия, вече не може да ни се помогне!
  • 39 Абе вие какво толкова

    11 5 Отговор
    му се чудите на Зеленски?
    За него е като предишната работа.
    Снима се по цял ден, държи речи и това е.
    Американците и англичаните ръководят всичко.
    Все пак Зеленски е добър избор защото е актьор. От него друго не се иска.
    А и Путин е казал че няма да го премахва, така че Зеленски се чувства много комфортно.
    А и пари заделя.
  • 40 Много добре си го видял

    6 2 Отговор

    До коментар #28 от "11111":

    Не казват щото да изкарат Зеленски спасител, месия, обедините, главен мюфтия, главен здравен инспектор и какво ли още не.
    Войната поне от гледна точка ма медия и пропаганда се контролира много добре от Запада.
  • 41 Nехиs

    2 4 Отговор
    Благодатна тема, в която да плюят руслямските тролове.

    Коментиран от #56

  • 42 Не ви ли

    5 1 Отговор
    Омръзна да се занимавате с росия и окраина,вие гледайте какво става в България.Убйства,кражби,наркотици.

    Коментиран от #44

  • 43 Българин

    5 5 Отговор
    Путаранкин не се излъга а се излага!
  • 44 Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #42 от "Не ви ли":

    България е отражение на Русията.
  • 45 Пръц

    2 3 Отговор
    Само минавам да се из-кен-зам на парцала DW и продължавам
  • 46 Сър Пичук

    3 5 Отговор
    Путин подценява всички и това ще му изяде главата.
  • 47 Путин подцени Зеленски .Да наистина

    4 1 Отговор
    Путин мислеше ,че клоуна взима по малка доза наркотици.А то какво се оказа ,че зеления е наркозависим
  • 48 Щерев

    3 5 Отговор
    Путин сбърка във всичко. В състоянието на руската армия, в боеспособността на Украинската армия, в настроението на хората в Украйна, в Украинското държавно ръководство, в сполотеността на запада, в възможността да шантажира с нефт и газ. Сбърка във всичко, абсолютен лузър
  • 49 Слава на Русия !

    3 0 Отговор
    Вовката е пич !
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ганю

    0 0 Отговор
    Зеленски е глупак
    запада го използва за своите цели и след като приключи
    ще го изхвърли на бунището
    ще плати украинския народ сметката с лихвите
  • 52 Днес Зеленски е най известния президент

    0 0 Отговор
    Права е била някога Ванга, която е много четена и разпространявана в Русия ,защото е предсказала че „Всичко ще се размрази като лед, само едно ще остане недокоснато – славата на Владимир по Света," - без тогава да е знаела, че на Владимир на украински му казват Володимир !
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Щот онзи

    0 0 Отговор
    Путин е един наивник. Мислеше че , запада ще спазва всяка договорка с него , това му изигра лоша шега . На запада никаква вяра , гледат те усмихват се газят те , ти охкаш че те газят , те се смеят и викат : Няма такова нещо , ти си въобразяваш.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Админ

    0 0 Отговор
    Зелински, е фашист. Евреин и фашист, сега даде името еделвайс на украински полк.А това име е на бригада от фашистка Германия. Азов,също фашисти, украинци, недопустимо в Европа. Но запада е пак с фашисти, защото мразят Русия и искат богатствата на Русия. Колко много я мразят. Това е била винаги. А Русия е много мощна държава, срещу 54 държави. Слава Русия, за победата над фашистка Украйна и фашистка Европа