Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Февруари, 2023 21:00 2 525 27

Санкцията за "Лукойл България": бълха ги ухапала

  • лукойл-
  • санкции-
  • русия-
  • българия-
  • владимир путин-
  • война-
  • украйна-
  • газ-
  • бензиностанция-
  • петрол-
  • кзк

Сега от КЗК намериха основания да я обвинят за господстващото ѝ положение на пазара

Санкцията за "Лукойл България": бълха ги ухапала - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Още новини от Украйна

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), чийто мандат изтича през юни, за втори път съзря злоупотреба с господстващо положение на "Лукойл" на българския пазар. И на изпроводяк реши да санкционира "Лукойл България" с 67 771 454 лева "за злоупотреба с господстващо положение чрез прилагане на ценова преса спрямо конкурентите на дружеството при търговията на едро с моторни горива на територията на страната”. Производството беше започнато по сигнал на друга компания - "OMV България", към която по-късно се присъединиха "Инса ойл" и други търговци на едро.

Преди това решение КЗК е разследвала три пъти "Лукойл" в последните десет години - за картел и договаряне на цените, но така и не е установявала нищо нередно в поведението на монополиста. През 2021 г. обаче регулаторът на пазара най-сетне прогледна за проблем, поставян години наред и от Националното сдружение на търговците и превозвачи на горива, и от политиците Мартин Димитров и Петър Славов - че руската компания не допуска други фирми до данъчните си складове и до продуктопроводите си ("Лукойл" държеше почти целия капацитет за съхранение на дизелово гориво и бензини в данъчните складове). Тази политика спира вноса на горива, което подкопава конкуренцията и беше определена от КЗК като злоупотреба с господстващо положение.

Санкцията можеше да е по-висока

"Бълха ги ухапала!", възкликна по NOVA преди дни съпредседателят на Зелено движение, част от "Демократична България" Владислав Панев. Според него, когато става въпрос за сериозна злоупотреба с монополно положение, това би следвало да води до имуществена санкция като процент от оборота на компанията. Годишните приходи на "Лукойл" в България надхвърлят 3 милиарда евро годишно. Законът за защита на конкуренцията дава възможност за наказание в размер до 10% от оборота.

Въпреки уверенията на "Лукойл", че новата му ценова политика, наложена през 2021 г. на търговците, ще доведе до по-ниски цени за крайния потребител, КЗК смята, че "единственият интерес на господващото предприятие е да елиминира конкурентите си в дългосрочен план и да налага едностранно по-високи цени на потребителите".

Ами търговията на дребно?

КЗК наказа собствениците на най-голямата рафинерия на Балканите заради действията им при търговия на едро, но изпуска от фокуса си търговията на дребно. "Лукойл", освен че е производителят, от който купуват търговците на едро, е и собственик на най-голямата верига бензиностанции в България - 220 от близо 3400. "Шел България" има стотина, OMV малко над 90. Позицията на компанията, която притежава и добре развита складова и транспортна инфраструктура, ѝ дава възможност да влияе от производството на горива до крайната дистрибуция, а с това и върху цените, доставките, разнообразието на горива, териториалното разпространение. Работата на КЗК е да ограничава това влияние до здравословни за свободния пазар нива.

"Лукойл" започва да променя условията по договорите за продажби на едро от пролетта на 2021 г. С новата политика за отмяна на отстъпките при покупки на значителни количества обаче търговци на едро получават бензини от рафинерията на цени, близки до тези на бензиностанциите на "Лукойл". Така те не могат да се конкурират с "Лукойл" и свиват отстъпките си за търговците на дребно. Комисията за защита на конкуренцията се позовава на компании, които разкриват, че след промяната на отстъпките няколко месеца или са търпели загуби, или са имали спад на продажбите.

Миналото лято от КЗК съобщиха в парламента и за друга търговска практика на "Лукойл", водеща до дъмпинг - не дава в срок оферта на цена за заявени количества горива, което възпрепятства търговеца да оферира цена и на своите клиенти и така е принуден да осигури количества само на редовните си клиенти.

Твърде много услуги за "Лукойл"

От "Лукойл" ще обжалват санкцията на КЗК, а вече се появиха прогнози, като тази на анализатора Илиян Василев, че в съда тя ще падне. Независимо какво ще се случи обаче държавата, в лицето на няколко правителства, е твърде услужлива към компанията. В последната една година подаръците за "Лукойл" бяха значими - дерогация за вноса на руски суров петрол по море до 2024 г., енергийни компенсации от над 200 милиона лева за 2022 г., отмяна на забраната за износ на петролни продукти след 5 декември м.г. и удължаване на експорта до 5 март.

А сега и президентът Румен Радев заедно със служебния кабинет договарят огромен инфраструктурен проект, което не им е работа - петролопровода Александруполис-Бургас, т.е. тръба, която да пълни складовете на бургаската рафинерия след 2024 година. След газовия "Балкански поток" на Бойко Борисов, България може да се сдобие и с петролна тръба на Румен Радев.

"Лукойл" се "отблагодари", плащайки авансово през декември 90 млн. лева данък печалба - чудо невиждано от години. Заради европейска директива, приета и от българския парламент, до 30 юни енергийната компания трябва да внесе и 33% данък върху свръхпечалбите. Те са целеви средства за подпомагане на уязвимите групи, засегнати от високите цени на горивата. От служебния кабинет обявиха още в края на м.г., че обещаните "до 100 милиона лева" ще бъдат преведени авансово.

След 5 март "Лукойл" може да работи само за българския пазар - и за Украйна. Големият въпрос е колко още може да спаднат цените на горивата по бензиностанциите в България. По bTV Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива заяви, че са тръгнали надолу, "но не са там, където трябва да бъдат". Значи регулаторите трябва да ги сложат на мястото им.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трябваше

    29 16 Отговор
    Всеки месец трябваше да се санкционират, а политиците които им позволиха да ги направят монополист, трябва да гният в затвора.

    Коментиран от #16, #26

  • 2 Адам Хилтън

    29 14 Отговор
    А чуждестранните фирми на енергото и ВИК не пращат и бълха да ги ухапе - само пият кръвта на народа.
  • 3 Запознат

    19 17 Отговор
    Така е ! Работил съм с лукойл ..като цигане са -все гледат да изпросят ниски цени. Напоследък взеха да се излагат..пазарлъци,лъжи, финтове...и не са чистата вода ненапита за която се представят !...има и тъмна много тъмна страна

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кой разбрал, разбрал!

    14 7 Отговор
    Така де, но досега и бълхите не ги хапеха, нали? Дано това да е са началото, а по нататък да има развитие е положителна посока! Така иили иначе ще стройм петролопровод от Александрополоис, редно е да си имаме и собствена рафинерия.
  • 6 Друг запознатп

    25 8 Отговор

    До коментар #3 от "Запознат":

    А знаеш ли Инса какво е , селска, бензиностанция с абсолютно фалшиви горива, развалящи коли , аз съм работил за тях. Преди 2-3 г. две такива контрабандни фирми Фалираха в Русе
  • 7 Буревестник

    25 14 Отговор
    Искам бургаската рафинерия да замръзне. Да няма гориво за България, Украйна, Армения и Грузия. Да хванем тоягите и да ги сиктердосаме оттатък Атлантика тез пичове, дето ми определят как да живея!
  • 8 Булгар

    40 1 Отговор
    Лукойл работят по правилата създадени от българките закони , приети от българските депутати и контролирани от българските контролни органи. С това искам да кажа колко некадърни , или кадърни за собствена изгода са нашенци.

    Коментиран от #13

  • 9 Справедлив

    13 3 Отговор
    Напълнете Държавната Арка,от лентяите и кожодери възползващи се години без да плащат.Да ги скъсат от проверки и глоби тези рекетьори!Направиха милиони на чужд гръб.

    Коментиран от #12

  • 10 Токсик

    19 7 Отговор
    Парадоксът е че Лукойл е държава в държавата Русия. Нашенците си мислят, че санкционират руснаците, а всъщност закопават руските олигарси, които работят против държавните руски интереси и снабдяват дори в момента цялото НАТО във войната в Украйна. Всъщност, Путин се бори с точно такива типове, а Европа и България му помага. Виденов го каза в интервюто навремето с Кеворкян - Костов неслучайно даде Нефтохима на Лукойл. Накрая е ясно кой ще изяде дървото.

    Коментиран от #11, #17

  • 11 И как работи

    11 12 Отговор

    До коментар #10 от "Токсик":

    Лукойл срещу Руските интереси ?
    Хаха
    Като праща Мутрофанова ли ?
    Хаха

    Всичко е под контрола на Путлер , не ставай смешен .
  • 12 Обърка

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Справедлив":

    Се ,не са милиони .
    Милиарди са .
  • 13 По точно

    16 4 Отговор

    До коментар #8 от "Булгар":

    Лукойл работят по правилата , с които на тях им е угодно .
    Плащат където трябва и тия закони за които говориш ,изобщо не важат за тях.
    Златев и ББ нали не се познаваха толкова години .
    Хахаг
  • 14 абе

    15 9 Отговор
    тая бълха що не ухапе и дънди прешъс?

    Коментиран от #25

  • 15 Гост

    14 2 Отговор
    Ама като става дума за един човек, дръзнал да каже приказка срещу отпадъците от правителството, КЗК глобява двойно. Справка Хиполенд срещу Биби.
  • 16 РЕАЛИСТ

    15 8 Отговор

    До коментар #1 от "Трябваше":

    За какво да се санкционират, бе. Затова,че продават по-евтино от ОМV Shell и другите мизерници, които се настаниха на нашия пазар. Ама логика. Всеки иска по-евтин бензин, а сега мълчи, когато зорлем карат Лукойл да увеличи цената.
  • 17 РЕАЛИСТ

    7 8 Отговор

    До коментар #10 от "Токсик":

    Прав си. В руските медии призовават Путин, да закрие Лукойл в България. Дава гориво на украинската армия.
  • 18 Момчил

    13 6 Отговор
    Кауфланд, Лидл,Билла,Тмаркет и всички други чужди хранителни вериги също трябва да връщат надвзетото ,защото именно те са ,които спекулативно вдигнаха двойно цените на храната и стоките от първа необходимост само в рамките на последните две години. Те колят и бесят ,убиват българските производители, а който откаже да работи с тях- просто не издържа на натиска и фалира. Намирам ги за по-вредни дори от Лукойл.

    Коментиран от #19, #24

  • 19 РЕАЛИСТ

    12 6 Отговор

    До коментар #18 от "Момчил":

    Уволняват шефа на Ел Би Булгарикум ден , след като е намалил цената на сирене и кашкавал. Това какво говори. Има картел, който иска високи цени.

    Коментиран от #20

  • 20 Момчил

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "РЕАЛИСТ":

    Да, вероятно е така. Но все пак трябва да се изясни защо е купувал МПС -та от първия си ден като шеф ( ако е вярно , разбира се).
  • 21 плевен

    5 6 Отговор
    Хайде стига сте ни баламосвали колко страшно трябва да се накаже Лукойл България. Въпросният Лукойл пълни резервоарите на украинските танкове и бронетранспортьори. Затова дори бълха не може да го ухапе.
    Рафинерията може да бъде наказана само от руската държава. За работа в полза на врага. Но явно и там е пълно с предатели.
  • 22 А стига , бе !

    7 7 Отговор
    При цялото " внимание " към Лукойл от медиите , никоя мисирка не смее да напише , че вагони с българско злато заминават зад океана , а за България остават ... 2 % от печалбата .
  • 23 Е. Как

    7 3 Отговор
    Сега чорапа и петролопровод ще им построи, и подари.
  • 24 Амии

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Момчил":

    Не пазарувай от тия. То и без това качеството им е нула. На всичко. Аз лично съм им обявил бойкот + лука и Газпром, който с нищо не е намалил комфортното ми битие.
  • 25 Ка Морган

    5 6 Отговор

    До коментар #14 от "абе":

    Щото на "баце" дъщеря му е акционер...
  • 26 днес

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Трябваше":

    ТТъБчо, санкцията не се плаща от дружеството, а от нас - тези които купуваме.... Естествено, че ще вдигнат цената на горивата и ние ще платим глобата ......
  • 27 БОКО ЛАПА ОТ ЛУКОЙЛ И Д ЪНДИ

    3 6 Отговор
    Ипон охранява от 1999г а щерката е акционер в Дънди прешъс и тиквун даде концесия за още 30години