Last news in Fakti

27 Февруари, 2023 19:00 4 915 47

Украйна - лаборатория за войните на бъдещето

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • тайван-
  • нато

Година след руската инвазия ситуацията в Украйна ни напомня още един очевиден факт: знаем кога започва една война, но никога не можем да предвидим кога ще свърши

Украйна - лаборатория за войните на бъдещето - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Някъде между битката при Вердюн и цифровата революция, високите технологии, граждански и военни, играят решаваща роля в конфликт с много поуки, какъвто е този между Русия и Украйна. Това пише в свой материал френското списание L"Express.

Веднъж отворено, петнадесеткилограмовото черно куфарче с двата си екрана напомня за джаджите, предоставени на Джеймс Бонд от агент"Q". Но за украинците това не е филмов реквизит. Тяхната армия използва на полето десетки, може би дори стотици (информацията е секретна) от тези куфари Skykit, проектирани от Palantir, американската компания, която предоставя шпионски и военни системи за управление на Съединените щати и на други западни нации. На форума в Давос украинският вицепремиер Михайло Федоров разкри, че тази технология позволява "да се проследи развитието на войната в реално време". Шефът на Palantir, Алекс Карп, каза, че компанията му дори е "отговорна за повечето от набелязаните цели в Украйна".

Със своя дрон, малката си антена, насочена към небето, и програмите си от най-ново поколение - включително Gotham, закупена от френската Генерална дирекция за вътрешна сигурност, и Foundry, използвана от Airbus за управление на индустриалните вериги - Skykit действа като център за мобилно разузнаване. Благодарение на вътрешния софтуер, наречен Meta-Constellation, украинският войник може да се свърже с един от 40-те търговски сателита, които летят над Украйна на всеки двадесет и четири часа, да анализира данните, събрани от различни модули с изкуствен интелект, и по този начин да "види" врага, по-малко от два часа след прелитане на сателит. В зависимост от междуправителствените споразумения Skykit може да има достъп и до "суверенни" военни сателити като тези на Пентагона.

Капитализирайки силната си технологична култура, Украйна успя да се възползва от широк набор от дигитални инструменти, чуждестранни или национални. Те играят жизненоважна роля за нейната устойчивост срещу по-мощните, но по-малко гъвкави руски сили. За армиите по света войната в Украйна предлага много уроци. Тя напомня как този тип симетрична конфронтация, е дълбоко разрушителна в материален и житейски план. Но също така разкрива колко незаменими са станали цифровите инструменти, по-специално тези, използвани за събиране и обработка на информация.

Украинското правителство разбра това от първите месеци на нахлуването. За да преодолее недостатъците си в разузнавателната система, то бързо се зае с търсене на доставчик, като първо обиколи правителствата по света, разказва "вътрешен човек" пред L'Express, докато няколко души не посъветваха Михайло Федоров - също отговарящ за цифровата трансформация на страната - да се свърже с Palantir. Сделката беше сключена: след посещението на Алекс Карп в Киев на 2 юни, компанията от Денвър, решена да демонстрира възможностите си в най-разрушителния европейски конфликт след Втората световна война, отвори офис там.

Съдбоносната роля на дроновете

Оттогава Palantir повдигна завесата на своя Skykit с очевидна търговска цел. Той може лесно да намери клиенти, тъй като тази система подчертава един от основните уроци от войната в Украйна: бойното поле, наблюдавано непрекъснато, генерира колосално количество данни, които трябва да бъдат обработени и споделени след събирането им. Докато сателитите и безпилотните летателни апарати са играли важна роля в предишни конфликти (Сирия, Нагорни Карабах, Либия), по-специално въоръжените тактически дронове, като турския TB2 Bayraktar, и патрулиращите боеприпаси, то в Украйна те се използват в безпрецедентен масов мащаб.

Парадоксално, дроновете с най-силно въздействие на бойното поле са тези, които могат да бъдат намерени на пазара, за просто разузнаване - а понякога и за пускане на граната, оборудвана със стабилизатор, върху вражеска единица чрез 3D принтер. В украинското небе, където те бръмчат с хиляди, тяхната роля "е още по-решаваща, тъй като използването на авиация и хеликоптери е ограничено" от ефективна противовъздушна защита, както се отбелязва в неотдавнашен доклад на сенатор Седрик Перин.

За този специалист по въпросите на отбраната урокът, който трябва да се научи, е очевиден: "В този тип конфликт, за да оцелеят, всички сухопътни части трябва да бъдат оборудвани с безпилотни превозни средства." Джак Уотлинг от Rusi Analysis Center в Лондон споделя същото наблюдение: "Имате нужда от дронове на всички нива, до пехотната част, за да знаете какво има зад хълма, да коригирате изстрел от минохвъргачка и да направите оръжие, което иначе не е точно", настоя той по време на скорошен семинар, организиран от френската армия.

Проблемът, както показва продължаващият конфликт, е, че са необходими големи количества, тъй като техният живот е толкова кратък. Доклад на Rusi Analysis Center за хода на боевете от февруари до юли показва, че 90% от безпилотните самолети, използвани от украинците, са загубени. Те рядко правят повече от три до шест полета, и стават жертви на повече или по-малко мощни заглушители, като електромагнитни пушки. За Джак Уотлинг западните сили трябва да намерят "нови индустриални решения", за да имат "маса" от евтини дронове в случай на бъдещи конфликти.

Огнен потоп

В Украйна тази прозрачност на бойното поле, съчетана с използването на прецизни оръжия като американските ракетни установки Himars или някои ракети, също налага постоянното преразглеждане на местоположението на средствата. "Ако прегрупирате щабквартирите си на едно място, те ще бъдат унищожени; ако направите същото за вашите логистични възли, за определено време, те ще бъдат унищожени, отбеляза Джак Уотлинг по време на своите изследователски престои в Украйна. Това са проблеми, които западните армии не са взели предвид достатъчно, трябва да знаете как да се разпръснете, за да останете оперативни."

Защото изтощението на силите в Украйна достига нива, невиждани на европейския континент след Втората световна война. Русия е загубила хиляди танкове, включително половината от предполагаемия си флот от основни бойни танкове. Докато Франция има едва повече от 200 Leclercs, танковете се оказват "консумативи", така че е необходимо количество, което да издържи шока от "високия интензитет". Граничейки с Русия - през анклава Калининград - и нейния беларуски съюзник, Полша извлече ползите, като направи поръчка през последните месеци за 366 американски танка Abrams и 1000 южнокорейски K2.

Без подкрепата на европейците и най-вече на американците, които им предоставят по-голямата част от военната помощ, украинците бързо щяха да се окажат без средства за борба. В допълнение към стотици артилерийски оръдия, Съединените щати вече са доставили повече от един милион 155 мм снаряди на Киев. Но потреблението на украинската армия е по-бързо от производството на заводите на НАТО. За да преодолее това, Пентагонът обяви, че темпът на производство ще се увеличи за две години от 15 000 снаряда на месец - количеството, консумирано за една седмица от Украйна - до 90 000. Европейците също обявяват увеличение на темпа, като германската Rheinmetall, която току-що положи първия камък на нов завод за боеприпаси в Унгария.

Изправени пред този огнен потоп, войниците нямаха друг избор, освен да копаят в земята, като войниците в битката при Вердюн, за да се скрият. "Въпреки свързаността, сателитите, безпилотните самолети, най-добрият начин пехотинецът да се защити от артилерийски огън е да направи окоп, връщане към основите, които никога няма да се променят. Именно това преживяват руснаци и украинци, при всякакви метеорологични условия, в кал и сняг, трябва да лежиш със седмици, без душ, когато униформата ти вони, а обувките ти са разкъсани на парчета", отбелязва Марк Шасилан, военен инженер и консултант по отбраната.

Всички погледи са обърнати към Азия

"Украйна е урок по грубост и за обучението на армиите може би ще е необходимо войниците да бъдат научени отново да бъдат простодушни и да ги извадим от оперативен комфорт, какъвто е случаят с американската армия, чиито бази включват "McDo", пицарията, салона, и най-леко ранените се евакуират с хеликоптер, преди да бъдат върнати обратно в Съединените щати; и дори френската армия, с бази, предлагащи правилни условия при външни операции, продължава този добър познавач на сухопътните сили. Защото този тип война има неблагоприятната тенденция да осуети вашите амбиции: логистиката и боеприпасите не пристигат, нито помощта, нито лекарите, оставяйки ранените без грижи..."

Украинците бяха подготвени за това, те, които от 2014 г. водят окопна война в източната си територия, в Донбас. Но те също знаеха как да се възползват максимално от процедурите и съветите, предоставени от НАТО. "Мисля, че се биеха добре от самото начало благодарение на обучението, което им дадохме, [...] видяхме подофицери да поемат инициатива на бойното поле", каза американският министър на отбраната Лойд Остин. Това наблюдение няма как да е убягнало на щабовете: руските части, сдържани от вертикална операция, типична за съветския модел, губят време и животи в очакване на техните заповеди.

Без да знаем колко, войната в Украйна също размества картите в Азия, където държавите се страхуват от предстоящ голям конфликт заради очакваното нахлуване на Китай в Тайван. Военното предимство на Пекин както технологично, така и количествено, не гарантира победа.

"Има уроци, които научаваме, има уроци, които европейските страни научават, и има уроци, които научават президентът Си Дзинпин и китайските военни", каза председателят на комитета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили. "В битката има много търкания, мъгла и смърт", продължи той, прогнозирайки, че китайската армия, без скорошен боен опит, ще има проблеми в случай на офанзива срещу Тайван.

Година след руската инвазия ситуацията в Украйна ни напомня още един очевиден факт: знаем кога започва една война, но никога не можем да предвидим кога ще свърши.

превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    42 4 Отговор
    Хм..... може ли да се нарече лаборатория , една изпочупена и разрушена лаборатория ?! С мъртви учени !!!???

    Коментиран от #19

  • 2 ТаУмВзе

    51 9 Отговор
    Явно Праведната Пропаганда не може да разбере, че окрайна ПАК Е РУСИЯ! Z
  • 3 Последния Софиянец

    14 52 Отговор
    Само млатене по страхливите алкохолни ватници, от друго не разбират!

    Коментиран от #37

  • 4 ТаУмВзе

    8 52 Отговор
    Но все пак Зеленски унищожи прогнилата робсия и втарая в мире за по малко от година, незнам дали има лаборатория и кво правят в нея!

    Коментиран от #27, #44

  • 5 Сатана Z

    55 12 Отговор
    Украинците са опитни мишки на САЩ,каквито са и българите. През втората световна минахме метър,но сега ще ни го върнат тъпкано.Хитлер беше почтен съюзник на България ,за разлика от НАТОвците,които ше ни ползват за пушечно месо на източния фронт.

    Z

    Коментиран от #34, #41

  • 6 Делю Хайдутин

    10 39 Отговор
    Хубавото е, че проскубаните орки са опитните мишки в тази лабораторията и ги загрузяват с 200 по 1000тина на ден, сууууупееер
  • 7 Теле

    21 2 Отговор
    Кво бъдеще от покойник
  • 8 свидетел

    37 3 Отговор
    сещайте се ! терминаторът вече е тук! нашата армия е едно безсмислено образувание ! тъпи територии като нашата служат единствено на геополитиката...
  • 9 Постоянно намират

    32 5 Отговор
    хапчета покрай недишащите "войници на бъдещето", няма умора, няма болка, няма страх, това правят хапчетата докато не те умери руски патрон или шрапнел.
  • 10 отшелника

    49 4 Отговор
    Правилно би било заглавие УКРАЙНА -ЛАБОРАТОРИЯ И ПОЛИГОН НА АМЕРИКАНЦИТЕ !
  • 11 Сатанинска приказка

    32 3 Отговор
    Един умира, а друг печели от това. Умрелият е смел, жизнен, добър, а спечелилият е съсухрено старче, цял живот мамило и лъгало.
  • 12 Всички играчки работят

    34 3 Отговор
    до момента на взривяване на ядрените ракети, след това на Планетата ще настъпи вековна тишина и празноглавите minecraftъри просто ще изчезнат като скакалци в ядрена зима....

    Коментиран от #32

  • 13 007

    7 34 Отговор
    Ушанките пак са си забравили 20 танка при Угледар..бързали са за закуска явно
  • 14 Гориил

    47 6 Отговор
    В Москва беше внимателно записано тъжно събитие. Посланикът на САЩ в София участва в церемония във военния завод в град Костенец. Припомням, че заводът в Костенец произвеждаше 122-мм снаряди по лиценз на СССР. След 35 години предприятието възобновява работа в интерес на Украйна (изтеклия лиценз не се взема предвид. Цялата законност е погребана. Западът действа като международен престъпник). Друг завод за черупки в град Сопот премина на шестдневна работна седмица. Както обикновено, проруските настроения не пречат на работата на отбранителните заводи в интерес на Украйна. Всеки е съгласен с всичко. Директивите на Вашингтон се спазват стриктно.

    Коментиран от #16, #40

  • 15 Майна

    34 3 Отговор
    За ,,глобалния ред,, на ,,тъмните,,..
    Написано от американска медия- за САЩ..
    НЕ намирате ли , че важи и за България и ..Европейските държави..:
    ,,Това би могло да обясни защо е имало такава яростна и продължителна атака срещу нашата история, култура, традиции, религиозни вярвания, паметници, герои и основатели. Те искат да заменят нашия идеализъм с чувство на срам, унижение и вина. Те искат да изтрият нашето минало, нашите колективни ценности, нашето наследство, нашия ангажимент към личната свобода и самата идея за Америка. Те искат да изравнят всичко със земята и да започнат отначало. Това е основният им план за игра.

    Унищожаването на държавата се извършва зад прикритието на привидно случайни събития, които разпространяват хаос, изострят политическите разделения, увеличават случаите на обществен хаос и разчистват пътя за насилствено преструктуриране на правителството.

    Те не могат да изградят нов световен ред, докато старият не бъде разрушен.,,
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 китайски балон

    33 4 Отговор
    А само един едничък балон накара Бай Дън да напълни дъното! Толкоз за "великата" американска армия!
  • 18 Мишоци

    14 2 Отговор
    Защо трябва да има войни в бъдеще?
  • 19 Така,така

    3 26 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Руснаците я изпочупиха,понее друго не могат.Но...руснаците/русиа са тия върху,които се правят "опитите".Днеска слушах двама военни наблюдатели и кво каза единият.С изригването им от украинския юг(това лев бряг на Днепър срещу Херсон) и на изток,както и в територията,в която бяха преди година-там някъде по Донбас,то много хора биха се запитали какъв е резултата на година и половина свръхмъки за овладяване на Украйна?Той така не го каза,аз така го интерпретирам.Въпросът?Каква е тая Съветска/руска армия?Какво наистина може?Да де,за опити става без грешка.

    Коментиран от #20

  • 20 Апят ашибка

    3 8 Отговор

    До коментар #19 от "Така,така":

    Изригването да се чете ИЗРИТВАНЕ
  • 21 Гориил

    22 3 Отговор

    До коментар #16 от "Верно бе алко":

    Москва едва ли е очаквала стотици построени от Съветския съюз заводи да работят срещу Русия.

    Коментиран от #23, #26, #28

  • 22 Гледайте

    21 5 Отговор
    Голямата игра на Първи канал, ако искате да сте адекватно информирани. Китай до 49-та година ще станат новият хегемон. Благодарение на съюза си с Русия.
  • 23 Верно алко

    6 20 Отговор

    До коментар #21 от "Гориил":

    Така е другарю..алкохола води до отслабване на мозъка..вие кво си мислехте че със 5 трола ще спрете военното усилие на 1 милиард бели хора ли? В света на възрастните малко по иначе стоят нещата

    Коментиран от #24

  • 24 Един милиард бели хора

    20 3 Отговор

    До коментар #23 от "Верно алко":

    Ще се изпидерепцат до средата на века и ще изчезнат еволюционно от антропологията. Начело с флагмана на джендъросите САЩ.
  • 25 Хохо Бохо

    10 13 Отговор
    Ако Украйна е лаборатория за войните на бъдещето,
    какъв шанс имат безаналоговите смешници?
  • 26 ТрампЛин

    3 9 Отговор

    До коментар #21 от "Гориил":

    То и БКП си мислеше че ще управлява до Второто Пришествие! Всяка Империя живее с тази мисъл, но уви….
  • 27 Всички бесни кучета,

    28 8 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    опитващи се да ръфат Русия, сега скимтят с избити зъби. Потъпкаха мира и щяха да я побеждават, а сега пеят друга песен. Русия ги търпя достатъчно дълго и нищо не може да я спре да прочисти неонацистката измет.

    Коментиран от #39

  • 28 Горил,Борил

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гориил":

    Красимир...
  • 29 Тъжната реалност

    8 10 Отговор
    ... за РФ е, че купува военни дронове от Иран, защото няма ноу хау за такова нещо.

    Коментиран от #43

  • 30 Хохо Бохо

    6 13 Отговор
    Ако Украйна е лаборатория за войните на бъдещето,
    какъв шанс има Русия? Тя вече е минало...
  • 31 Оракулът от Каспичан

    7 16 Отговор
    Тази война извади на преден план не само грешната оценка на Запада за евентуални бъдещи конфликти,но показа и пълната неподготвеност на уж подготвената руска армия.Докато европейските политици съкращаваха бюджетите на армиите,масово разпродаваха танкове,гаубици и бронирани машини,режима в кремъл започна да трупа оръжие и да влага парите от енергоносителите във въоръжение.Затова нашите русофили квичаха от възторг при обявяването на всеки "безаналоговнет",който кремълската попаганда възхваляваше неуморно.Това създаде лъжливото впечатление за "непобедимост" на "втората в света",докато не се сблъска челно със суровата действителност в Украйна.Там се видя,че нито "професионалната " руска армия е готова за това с което се сблъска,нито "безаналоговата" техника отговаря на очакванията.До момента,след една година боеве по фронтовете в Украйна,руските агресори загубиха около 150 000 убити,около 3400 танка,над 6600 бронирани машини,около 2400 артилерийски системи,около 500 реактивни системи за залпов огън,около 250 ПВО системи,300 бойни самолета и около 300 бойни вертолета.Да не говориме за флота,който се прости с флагмана си "Москва" и в момента се е изнесъл на около 300 от бреговата ивица на Украйна.Украинците учудиха света не само с бързото усвояване на западнта техника и феноменалните резултати,които постигат,но и супер успешното използване,като оръжие на дронове от "Алиекспрез".Наскоро показаха група,която за една година война е унищожила над 500 окупатори и раз

    Коментиран от #45, #46

  • 32 Весела

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Всички играчки работят":

    И по-добре!Хюманоидите се взеха много на сериозно,а иначе са зациклили в развитието си на говорещи маймуни.Едно земетресение в Турция посаза нагледно колко слаб и жалък е хюманоида изправен срещу природата!
  • 33 яяяяяяя

    7 3 Отговор
    "Украинская правда" в действие на български език.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Филчо

    6 3 Отговор
    Значи ние сме добре. Нашата армия копае окопи и тъне в мизерия. Непобедими сме. Само логистика нямаме. Иначе ще превземем света.
  • 36 Рофл

    5 1 Отговор
    Какви войни на бъдещето бе? Ползват се окопи като през ПСВ, а дроновете се ползват от 20 години.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Артилерист

    16 4 Отговор
    Разбира се, че преобладаващата част от материала е западна пропаганда и реклама, но има две откровени признания, които са потвърждение на урока, който вече знаем,че, първо, войната в Украйна е американска чрез укронацистите. Американският министър на отбраната Остин в прав текст заявява, че благодарение на ОБУЧЕНИЕТО,КОЕТО ИМ ДАДОХМЕ-на украинците-те се биеха добре още от самото начало. И той има предвид още от 2014 г. (А вчера съветникът Подоляр, твърдеше, че Украйна била неутрална преди навлизането на Русия.) Другото признание на Остин е, че САЩ и НАТО са едно и също, защото той свързва американското ОБУЧЕНИЕ на укронацистите с процедурите и съветите, които им е дало НАТО! Едно време имаше такава препоръка: "Чети мемоарите на престъпниците и не ти трябват други доказателства за пред съда"...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Украинка

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Тъжната реалност":

    Тъжна реалност, че една държава обезоръжи запада и САЩ, това е тъжно.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 максим

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Оракулът от Каспичан":

    това, не е война- а военна операция.тука, танковете и американската разведка,не помагат.както и самолетите f-16.най -разумния начин, за решение на конфликта,са преговори.ако- руснака,искаше да заличи украйна,да го е направил милион пъти.истината,е една.но, малко хора я знаят.това е трагедията.укрофашизма на украйна върви към провал.нито сащ,нито- нато не могат да го спасят.зеления и неговите слуги и съветници се изложиха.ама, много.трагедия!!! зеления и всу губят.това е факт.анализ, не е нужен.
  • 46 максим

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Оракулът от Каспичан":

    оракуле,върви партизанска война,на украйна! има заложници! понимаеш?зеления-гад е готов на всичко.губи войната.няма ирански дронове,лъжа е.украинските фашаги правят нечовешки усилия,но са смешни и трагични! понимаеш?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.