Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Март, 2023 06:00 3 543 33

Ще получи ли Украйна западни изтребители

  • изтребители-
  • самолети-
  • украйна-
  • война-
  • нато-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • джо байдън

Байдън засега изключва възможността за доставка на изтребители

Ще получи ли Украйна западни изтребители - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Наистина искам тази година да се случи (победата). За целта имаме всичко - мотивация, увереност, приятели, дипломация", заяви миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски в свое съобщение в приложението "Телеграм". Едно от нещата, които липсват обаче, са изтребителите Ф-16 (F-16), които страната му иска да си осигури от неохотните западни съюзници, коментира Ройтерс, пише БТА.

"Нашите пилоти и противовъздушни подразделения, както и други специалисти от военновъздушните ни сили, вършат чудесна работа", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение миналия понеделник. "Но ние ще можем напълно да защитим небето си, когато табуто върху авиацията бъде напълно премахнато в отношенията с нашите партньори".

На фона на тези аспирации на украинския президент двама украински пилоти са в САЩ, където ще бъде направена оценка на уменията им да управляват изтребители, въпреки че представители на администрацията твърдят, че засега няма планове за изпращане на Ф-16 в Киев, съобщи тази седмица сп. "Политико", като се позова на три източника, запознати с дискусиите. В рамките на програмата, която се провежда в базата на Националната въздушна гвардия в Тусон, Аризона, пилотите ще управляват самолети на симулатори, за да могат американските военни да оценят техните способности за летене и планиране на мисии, поясниха говорилите при условие за анонимност източници. Пилотите няма да летят на американски самолети.

Целта е да се оценят общите им умения и от какво обучение се нуждаят, за да използват по-добре "собствените си възможности и възможностите, които сме им предоставили на собствените им самолети", каза един от трите източници. САЩ са предоставили на Украйна бомби, ракети и комплекти за насочване за украинските самолети от съветската епоха, добави той. Служител на министерството на отбраната на САЩ и друго лице, запознато с програмата, заявиха, че целта е да се оцени колко време ще е необходимо на украинските пилоти да се научат да управляват съвременни изтребители, включително Ф-16. Програмата е трябвало да започне в края на миналата година, но е била отложена, добавиха източниците.

Новината за обучението на украински пилоти в САЩ идва в момент, когато висши служители от администрацията на Байдън вече многократно са отхвърляли идеята за изпращане на изтребители в Украйна в скоро време. "Ф-16 са въпрос за по-късен етап", заяви съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан по време на неотдавнашно интервю в предаването "Състоянието на съюза" по Си Ен Ен. "И затова президентът Байдън каза, че засега този въпрос не се придвижва напред", добави Съливан.

Смята се, че в началото на пълномащабната руска инвазия Украйна е разполагала с около 120 боеспособни самолета - състоящи се главно от остарелите МиГ-29 и Су-27 от съветската епоха, посочва Би Би Си. Но официални представители твърдят, че украинската страна се нуждае от близо 200 самолета, за да се противопостави на въздушната мощ на Москва, за която се предполага, че е пет или шест пъти по-голяма от тази на Киев. Зеленски съсредоточава опитите си да се сдобие предимно с изтребители Ф-16, произведени в САЩ. Създаден за първи път през 70-те години на миналия век, самолетът може да се движи със скорост два пъти по-висока от тази на звука и може да поразява цели във въздуха или на земята. Макар че вече е засенчен от по-модерния Ф-35 (F-35), той все още е на въоръжение в много страни. Експертите твърдят, че съвременни изтребители като Ф-16 биха помогнали на Украйна да нанася удари зад руските линии.

Президентът на САЩ Джо Байдън засега изключва възможността за доставка на изтребители. Но страни като Полша и Нидерландия са дали знак за готовност да доставят на Украйна самолети от собствените си запаси. Доставката на западни изтребители за Украйна обаче таи множество практически предизвикателства, които могат да направят малко вероятна ранната доставка на такива самолети. Твърди се, че Украйна е набелязала 50 пилоти, които биха могли да започнат да се обучават на западни самолети незабавно. Тази подготовка обаче ще отнеме време и те няма да могат да участват в настоящите бойни действия.

Британското правителство също започна да обучава украински пилоти на самолети по стандартите на НАТО, но предупреди, че доставката на изтребители винаги ще бъде само дългосрочен вариант. Обучението на пилотите може да отнеме месеци или дори години, като се има предвид колко сложни са изтребителите. Освен това всеки един изтребител се нуждае от сложна система за поддръжка. За да функционира в зона на военни действия, той се нуждае от сложна и специализирана техника. Всички изтребители, евентуално предадени от страните от НАТО, биха станали собственост на Украйна, така че служители на НАТО да не участват пряко във войната. Това обаче означава, че украинците ще трябва да бъдат обучени и как да поддържат самолетите, което би отнело още време.

Някои страни членки на НАТО се притесняват, че предоставянето на изтребители на Украйна би изглеждало като ескалация на войната, рискуваща да доведе до пряка конфронтация с Русия. Френският президент Еманюел Макрон например заяви, че ако Франция наистина изпрати военни самолети, не би искал те да бъдат "използвани на руска земя". Кремъл вече отправи многократни обвинения, че НАТО е агресор и предупреди, че границата между прякото и непрякото участие на Запада в конфликта изчезва. Въпреки всичко това Украйна остава уверена, че ще получи западни изтребители и посочва предишни случаи, когато съюзниците първоначално са уверявали, че няма да изпращат високотехнологично въоръжение, а по-късно са отстъпвали, посочва Ройтерс.

САЩ и Франция заявиха, че не изключват изпращането на самолети, въпреки че Германия го изключи. Шведският министър-председател Улф Кристершон също не изключи възможността за изпращане на изтребители, но добави, че въпросът не е в дневния ред на Стокхолм в момента. Полша, която е един от най-твърдите поддръжници на Украйна, заяви, че няма да вземе такова решение самостоятелно и че е необходимо НАТО да действа като група. Западните правителства се опасяват да не оставят собствените си страни без защита, като предоставят на Украйна твърде много оборудване. Бившият дългогодишен служител на НАТО д-р Джейми Ший заяви, че страните, които "наистина искат Украйна да победи", в крайна сметка ще трябва да претеглят необходимостта да бъде осигурено въздушно прикритие на танковете, които са доставили на Украйна и риска от ескалация на войната.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    36 4 Отговор
    Просяк.....
  • 2 Гориил

    25 3 Отговор
    Без превъзходство във въздуха победата е невъзможна.
  • 3 Девойката

    29 4 Отговор
    Момчето с потника очаква "победата" си ритмично и периодично,както аз очаквам "месечното си неразположение"..
  • 4 Петър

    31 4 Отговор
    Дори и да получи Украйна западни изтребители, чудно ми е кой и как ще ги управлява тези изтребители?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Укропат

    30 6 Отговор
    Искаме. Чертежите на българите. Дайте ги. Те ще платят още чертежи. И ние пак ще ги вземем.
  • 7 Име

    41 7 Отговор
    Дърпайте вие още Мечката за опашката, накрая ще ядете дръжката.
  • 8 прост шоп

    23 6 Отговор
    А хора, хора имаш ли, идиоте западен? Готови дза се жертват за чужд кеф.
  • 9 ОТ СЪРЦЕ

    24 4 Отговор
    АБЕ ДАЙТЕ ИМ НАЩЕ .....ЧЕРТЕЖИ , ТАКА И ТАКА ТУКА НЕМА А ДОЙДАТ....!
  • 10 Човек

    7 40 Отговор
    Дори и да не е тази година, победата на Запада е в кърпа вързана. Русия е много изостанала и няма никакъв шанс.
  • 11 Не, няма да получи!

    24 4 Отговор
    Укринъ е бита карта!!!
  • 12 Титу

    4 19 Отговор
    Крайно време е да получи ракети с далечен обсег и самолети.

    Коментиран от #16

  • 13 Дъргели

    23 3 Отговор
    Всяка статийка в последно време, е подчинена на мантрата, дават им западно оръжие и все едно са им дали вълшебен меч на укрите. Да, ама не! Ако тази война продължава, то е само защото руската упоритост се сблъсква с руска упоритост. С каквито и да е оръжия, тя остава основен фактор, другото е реклама на чужди гробища.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Да се дадат всички оръжия

    4 14 Отговор
    С далекобойност,за да може ВСУ да
    Избомби ушанките по цялата РУСИЯ
    Крайно време е !
  • 18 Агресорът ще получи заслуженото!

    3 9 Отговор
    Разгромен и разпартачосан!
    А кремлинското гномче в Хага!
  • 19 ЩЕ ПОЛУЧИ ВСИЧКО

    9 2 Отговор
    само и само да умират за интересите на наглосаксонците. Но Украйна като държава КАПУТ
  • 20 АМЕРИКА ПРЕДИ ВСИЧКО

    10 2 Отговор
    Това е девизът на наркоманите на власт в Киев. Дали ще дадат или не самолети не е важно , важното е да умрат попвече славяни
  • 21 Надали

    12 2 Отговор
    Тъй като на територията на бивша Украйна отдавна вече няма летища, където могат да бъдат разположени изтребители, евентуалните украински пилоти, обучени по стандартите на НАТО, ще трябва да излитат от американски бази в Полша, Германия, Румъния, тиквола див и други натовски държави, което ги въвлича пряко в конфликта и тези летища автоматично се превръщат в легитимни цели за въздушни удари.
  • 22 Вчера ракети, днеска танкове

    13 1 Отговор
    утре самолети. Само дали ще внесат млади мъже, които да създадават следващото поколение. Според самите американци 250 000 загинали и още толкова поне инвалиди и полуинвалиди струва скачането на площада в Киев с тенджери на главата и крясъци Слава на Украйна
  • 23 Байдън е дърт пед'ал

    11 1 Отговор
    Тоя зелен наркоман да се огледа и да обявява капитулация. Шанс за победа на укровермахта няма. Поне да не умират млади бели мъже. Войната е страшно нещо и този клоун я предизвика.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Факт

    10 1 Отговор
    Никой не го интерисува Украйна.Омръзна на всички.
  • 26 факти

    7 0 Отговор
    ЩЕ ПОЛУЧИ, КОЛКОТО ПОЛУЧИ БЪЛГАРИЯ
    ЦЕЛТА ИМ Е СЛАВЯНИТЕ ДА СЕ УНИЩОЖАТ ВЗАИМНО
  • 27 От Мордор с любов

    5 1 Отговор
    Абе изпращайте ги заедно в комплект с пилотите,набързо ще ги приземим ,за целоста им не гарантираме.Въпреки всичко ще го направим с много любов.
  • 28 Чики-Рики

    0 2 Отговор
    Дайте им бе!И без това мишените са на привършване!
  • 29 ДжафДжаф

    3 1 Отговор
    При такова насищане със системи ПВО и от двете страни, изтребителите се оказаха абсолютно безполезни. Така, че и да им дадат и да не им дадат все тая, още повече, че едва ли въпросните F16 са по-добри от МиГ29 и СУ27, с които Украйна така или иначе разполагаше. Друг е въпроса, че ако им дадат ще трябват летища, при това доста по-добри от тези за МиГ29 и СУ27. Излитане от съседни държави!!! Може, но едва ли румънците и поляците ще се окажат толкова тъпи!!! Обeщават им, защото знаят, че докато дойде момента да изпълнят обещанията Украйна няма да съществува! Поне не в този вид и при тия управници, които са в момента! То и Израел пробва в Сирия да нахлуе с F16. Загуби 1-2 бройки и се отказа.

    Коментиран от #32

  • 30 Туй дето него знаеш

    2 0 Отговор
    Пилот за пет години не се става .
    Спрете му прашеца това не е пчелен продукт да го смърка по цял ден. За един час полет трябват 16 човека 8часа да го подготвят с всичко необходимо.
  • 31 😆😆😆

    0 2 Отговор
    Ще подпалят задниците на братушките 🤣
  • 32 Глупости

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "ДжафДжаф":

    Незабавно след инцидента, за който пишеш, влязоха с доста повече самолети и унищожиха 12 цели. Не са спирали и след това, за справка - летището в Дамаск от началото на годината и това в Алепо от преди 3 дни
  • 33 Яяя

    0 0 Отговор
    Ще получи ядрена гъба ,тия са луди .