Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Март, 2023 06:00 4 064 24

Отровата в земята на Украйна

  • украйна-
  • отрова-
  • мини-
  • русия-
  • война-
  • химикали-
  • черно море

Милиони хектари са замърсени с токсични химикали, с отрова е пълно и Черно море

Отровата в земята на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Все някога войната в Украйна ще свърши, а с нея и смъртоносните експлозии, причинени от ракетните удари и бомбардировките. Това обаче няма да бъде краят на унищожителната сила на оръжията. Гранатите, мините и другите експлозиви разрушават сгради и така замърсяват с азбест. Поразяват и рафинерии, в резултат от което нефт и химикали се пропиват в земята и във водата. И това не е всичко: самите муниции също са пълни с токсични химикали, които няма да изчезнат просто така.

Според агенция Ройтерс най-малко 10,5 милиона хектара земеделска площ в Украйна са замърсени с химикали. А щом те се пропият в земята и във водата, скоро ще достигнат и хората - чрез растенията, животните, питейната вода. Такива са поне предположенията на токсиколозите - все още няма надеждна информация как точно тези химикали ще взаимодействат с почвата и какво ще е влиянието им върху човешкото здраве.

Токсичен "коктейл"

"Тепърва започваме да се борим с мунициите в морето", казва професор Едмунд Мазер, директор на Института по токсиокология към Университетската болница в Кил. Въпреки че много въпроси все още са без отговор, изследванията позволяват да се направи един важен извод - токсичните химикали са вредни за всички живи същества.

На дъното на Северно и на Балтийско море 1,6 милиона тона муниции ръждясват и до днес. Процесът на разлагане изпуска във водата токсичен "коктейл", който представлява заплаха за екосистемата в морето, а рано или късно се озовава и в чиниите на хората, които консумират риба и морски дарове. Опасните вещества в мунициите са най-вече експлозиви и тежки метали. Тротилът например е доказано токсичен. "Той уврежда както репродуктивните способности, така и растежа и развитието на морските обитатели", обяснява проф. Мазер и добавя, че според изследвания тротилът е и канцерогенен.

Същото важи и за някои тежки метали като арсена и кадмия, които също са канцерогенни. А живакът, който се съдържа в детонаторите, причинява щети на нервната система. "Може да доведе и до увреждания на плода при бременни жени. Оловото също води до нарушения в развитието и до спонтанни аборти", обяснява проф. Мазер.

Катерина Смирнова от Соколовския институт за изследване на почвите и агрохимичните процеси казва, че проби от почвата в района на Харков вече са показали повишена концентрация на опасни тежки метали. Това не означава със сигурност, че химикалите ще се задържат в почвата - те може да бъдат разнесени от вятъра например. Токсикологът Мазер обаче предупреждава, че при валежи токсичните субстанции навлизат навътре в почвата, а така те могат да си проправят път към потоците, реките и езерата.

Благодарение на изследванията, които прави в Северно и в Балтийско море, проф. Мазер може да предположи, че по хранителната верига химикалите ще стигнат и до човека. "Опасяваме се, че човекът като краен потребител е силно застрашен", казва професорът. Другият проблем е свързан с дъжда - при валежи химикалите навлизат дълбоко в почвата и така застрашават питейната вода. По същия път живакът например може да попадне в някои растения, които после да стигнат до човешкото тяло през храната.

Отрови и в Черно море

Проф. Мазер предполага, че след войната в Черно море ще е същото като в Северно и в Балтийско море - воден басейн, пълен с отровни муниции, на които на първо време навярно никой няма да обръща внимание. Екипът на Мазер вече търси начини за отстраняване на токсичния тротил от водата. "Надяваме се, че ще успеем да го постигнем с помощта на бактерии", казва професорът. Засега обаче надеждно решение все още няма.

Мазер добавя, че е възможно да се изринат горните слоеве почва, за да се изкарат от тях тежките метали и тротилът. Това би направило почвата относително безопасна. Подобно решение обаче би погълнало много време и средства. "Според предварителните оценки щетите при почвите и земеделските земи в Украйна се равняват на повече от 15 милиарда долара", казват експертите от Соколовския институт. И подчертават, че тези данни съвсем не са окончателни. А проф. Мазер добавя, че особено сериозен е случаят с тежките метали. "От тях не можете да се избавите", казва той.

Автор: Юлия Вергин


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    63 6 Отговор
    Нещо за сиромашкия уран дето го ползват краварите нЕма ли да драснете или DW го смятат за зелена енергия?

    Коментиран от #4, #10

  • 2 Тази война

    26 2 Отговор
    ще продължи с десетилетия,тя идва още от 17 век и си продължава по пътя с подсвиркване..
  • 3 Перо

    53 12 Отговор
    Най-токсичен е Зеленски, но е най-опазван!

    Коментиран от #19

  • 4 Лекувай се

    6 37 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Болен човек си
  • 5 Последния Софиянец

    47 6 Отговор
    Внасят евтино зърно от Украйна и тровят българите.

    Коментиран от #12

  • 6 Делю Хайдутин

    32 5 Отговор
    След тая статия на Дойче веле кой чужденец ще дойде на нашето Черноморие?
  • 7 ХАХАХА

    43 3 Отговор
    Абе ще ни ликвидират искаме или не ,с война или с отровна храна ,особено на българите краят им се вижда . Може ли да произвеждаш пшеница и да внасят отровена от химикали такава ,това само най големите врагове могат да го направят. Гласувайте българи за майцепродавци на 02.04.
  • 8 САТЪРА НА ХАНА

    28 4 Отговор
    ХАХА, РУСНАЦИТЕ ПРЕДУПРЕДИХА САЩ ЧЕ АКО ДАДАТ НА ВЕРМАХТА СНАРЯДИ С ОБЕДНЕН УРАН
    .... ЩЕ ГО СЧИТАТ ЗА ЯДРЕНА АТАКА СРЕЩУ РУСИЯ
    ...... В КРЪВТА НА ХИРАТА В СЪРБИЯ ИМА 3000 ПЪТИ ПОВЕЧЕ УРАН НА НЯКОИ МЕСТА , СЪЩОТО Е И В ИРАК
  • 9 Гориил

    29 5 Отговор
    Дълбоководните експлозии в Северните потоци можеха да се извършват само с държавна подкрепа.
  • 10 Калпазанин

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Е то си е зелена бре, виж вече почти няма зима има глобално затопляне, само колко точно са ги писали 10, 5 мил хектара и това само за има няма 60 мил укри ти да видиш,
  • 11 Калпазанин

    25 3 Отговор
    И друг път съм го писал, и пак ще го напиша, ние робите произвеждаме злато и веднага от нивата отива в пристанищата за износ за дето се вика "белите страни" а след жътва камионите пак са на пристанището да ни вкарат в мелниците същото това украинско та да има мелниците ни какво да преработват и какво да ядем

    Коментиран от #18

  • 12 Така е заради. Тоя tapanar

    10 8 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Нападна мирните хора сега страдаме ,,,,
  • 13 Христо

    27 2 Отговор
    Да питат американците, доста бомби са мятали, и с химикали са пръскали та чак още има гниещи човешки крака!
  • 14 Тити

    7 25 Отговор
    Това е руският мир разруха и убийства.
  • 15 Мимч

    24 5 Отговор
    Ами може да се избавим много бързо от тези отрови,ако спрете да пълните укрите с оръжия и боеприпаси.За това, първо от там започнете и ще видите резултата...
  • 16 дядото

    24 2 Отговор
    не е само украйна.те от ройтерс да кажат и за щетите от всв,има ли отрови в хирошима и нагасаки,в икак и сирия,бедняшки уран в сърбия и пр.и пр.сещат се само за неща,които и когато са им удобни и полезни.поведение на бандитска политика от страна на световните империи.
  • 17 Девет

    15 2 Отговор
    Пресметнах го. 10 млн прави една десета от териториата на Украйна е била отровена. Предполагам това са главно Луганска и Донецка области, където ука+рин+ците бомбандират вече девет години.
  • 18 продукти

    19 1 Отговор

    До коментар #11 от "Калпазанин":

    Украинските хрантелни продукти са отровени още 1986 от Чернобил. Ние изнзнасяме, нашите, чистите, а внасяме....
  • 19 Мммммм

    3 17 Отговор

    До коментар #3 от "Перо":

    Войната ще свърши с Путин, не със Зеленски! Путин е токсичен.
  • 20 любопитен

    5 1 Отговор
    Някаква статистика колко украински чернозем беше изнесен за Запада? То остана ли какво да се замърсява? Или не е политкоректно?
  • 21 Осата

    3 1 Отговор
    То и нашите ,,западни граници" пострадаха от Американския необогатен Уран през 1999 но тогава никой не ,,квича"
  • 22 РУСНАЦИ УКОПАНТИ..

    0 0 Отговор
    И ВИЕ КОПЕЙКИНЦИ ........ КОЛКО ПАМЕТНИКА СЪБОРИХТЕ СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ 1944 ГОДИНА ???????? СЪБОРИХТЕ ДОРИ НАЙ- ИЗЯВЕНИЯ ДОМ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ И ТАМ ПОСТРОИХТЕ РУСКА ЦЪРКВА.
    СЪБОРИХТЕ "ИЗГРЕВА", КОНФИСКУВАХТЕ ЗАМЯТА МУ И ДА ДАДОХТЕ ЗА СТРОЕЖ НА РУСКОТО ПОСОЛСТВО - ЗНАЧИ УНИЩОЖИХТЕ СВЕЩЕНОТО МЯСТО НА БЯЛОТО БРАТСТВО- ЕДИНСТВЕНАТА СВЕТОВНА РЕЛИГИЯ СЪЗДАДЕНА ОТ БЪЛГАРИН - ДЪНОВ. ЩЕТЕ ИЛИ НЕ, НО ТОЙ СПОРЕД ВСИЧКИ КЛАСАЦИИ Е НАЙ- ИЗВЕСТНИЯ ПО СВЕТА БЪЛГАРИН.
  • 23 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Не спират статиите в този сайт "в подкрепа на Украйна".
    Деноношно се работи да се плюе по Русия.
  • 24 А КОЛКО МИЛИОНА В ЮГОСЛАВИЯ УМРЯХА ОТ

    1 0 Отговор
    БОМБИТЕ С ОБЕДНЕН УРАН , КОЙТО ВЯТЪРА ДОВЛЕЧЕ И В БЪЛГАРИЯ !? ЕТО ЗА ТОВА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ МЪЛЧИ !КОГА ЮГОСЛАВИЯ ЩЕ ИМА ПАМЕТНИК НА ГЕРОИТЕ ДЕТО Я БОМБАРДИРАХА ? АМА НИЕ ИМАМЕ ЗАЩОТО ИМАМЕ ДОСТА ПРЕДАТЕЛИ ЗА КЛОНИРАНЕ !