Last news in Fakti

21 Март, 2023 21:00 1 920 23

Си Дзинпин в Москва - време за избор

  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • китай-
  • русия-
  • украйна

Фасадата на неутралитета започва да се пропуква и Си разкрива истинските си намерения при посещението си при Путин, който се намира в дълбока международна изолация и е обект на заповед за арест от Международния наказателен съд

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Китайският лидер Си Дзинпин пристигна в Москва в понеделник за тридневна визита в Русия и среща с руския президент Владимир Путин. Докато е там, той ще трябва да направи избор - да запази двойствената позиция на Китай по отношение на кървавата инвазия на Русия в Украйна или да се застъпи по-твърдо в подкрепата си за Русия, пише Business Insider.

При обявяването на посещението на Си, говорител на китайското външно министерство каза, че Китай ще поддържа "обективна и справедлива позиция" относно войната в Украйна и "ще играе конструктивна роля в насърчаването на преговорите за мир".

Някои анализатори смятат, че фасадата на неутралитета започва да се пропуква и Си разкрива истинските си намерения при посещението си при Путин, който се намира в дълбока международна изолация и който сега е обект на заповед за арест от Международния наказателен съд за действията на неговата армия в Украйна.

"Това се вписва в много по-широка стратегическа рамка, където се формира руско-китайската ос и те задълбочават военните си връзки през последното десетилетие", каза Джонатан Уорд, основател на организацията Atlas, американска консултантска компания, фокусирана върху Китай и Индия, в разговор с Insider.

Китай предостави ключова дипломатическа и икономическа подкрепа на Русия по време на войната, като се противопостави на опитите на САЩ и техните съюзници да изолират напълно Москва.

Малко преди инвазията двамата обявиха, че партньорството им е "безгранично", а от началото на войната двете страни увеличиха търговията по между си, като закупуването на руски петрол от Китай предостави на Кремъл спасителна линия.

Китай се опита да представи войната в Украйна като резултат от намесата на Запада, визирайки масовия приток на западно оръжие към въоръжените сили на Украйна.

Но Китай може сега да се готви да пресече същата граница и да предложи свои собствени оръжия на Русия.

В четвъртък Politico съобщи, че китайски компании вече са изпращали пушки, бронежилетки и части за дронове на руски организации.

Китайското посолство в САЩ в отговор отрече страната да е изнасяла каквото и да било оръжие и заяви, че Пекин остава "отдаден на насърчаването на преговорите за мир".

Уорд каза, че ситуацията достига "точка на криза", като Русия се затруднява да напредне на бойното поле, въпреки че условно има много по-силна армия от Украйна.

Ако тази динамика продължи, Уорд каза, че Китай може да реши да рискува гнева на Запада и открито да предостави смъртоносни оръжия на Москва.

Той е убеден, че Русия остава ключов стратегически партньор на Китай и Пекин вижда войната като начин за отвличане на вниманието на западните сили, докато изгражда и разширява собствената си глобална мощ.

"Моето усещане е, че Китай не иска Русия да се провали в тази война. И ако ги видим да се намесват, за да помогнат на Москва на бойното поле, тогава мисля, че маската ще бъде напълно свалена", каза той.

Други анализатори смятат, че мотивите на Китай са по-сложни.

Робърт Дейли, директор на Института "Кисинджър" за Китай и САЩ, каза пред Insider, че нежеланието на Китай да прекъсне икономическите връзки със Запада вероятно ще му попречи да предостави оръжия на Русия.

Той вярва, че Китай иска да играе ролята на глобален миротворец, отбелязвайки, че Пекин таи надежди за успех в украинския конфликт, след като успешно посредничи за сделка между непримиримите врагове в Близкия изток: Иран и Саудитска Арабия.

"Мисля, че те ще искат да заемат ролята на миротвореца, защото тя работи много добре за тях", каза Дейли.

Плановете на Си за мир бяха отхвърлени от Украйна. Но Дейли каза, че Си не се е стремял да впечатли лидерите в Киев или страните на Запада, а в по-слабо развитите нации, където Китай е изградил обширни съюзи чрез инфраструктурни договори, както и у дома.

Вероятно е, каза той, че Китай също се стреми към изгодни договори за възстановяване в следвоенна Украйна, така че може да вижда своите интереси в един продължителен конфликт там.

"Мисля, че това е идеалният сценарий Китай да се представи за миротворец", каза той. "Не само имат алтернативна визия за световния ред, но и са доставчик на глобални обществени блага. Това е идеалният резултат за Китай."

Китай по същество е изправен пред трудности, тъй като се стреми да балансира подкрепата си с Русия, с желанието си да изгради и укрепи своята търговска империя.

"Китай е изправен пред стратегическа дилема в позиционирането си спрямо Русия. Той не иска да изостави една от малкото велики сили, с които се радва на задълбочаване на връзките", каза Али Уин, анализатор от Eurasia Group.

"Колкото по-дълго продължава войната обаче, толкова повече щети ще нанесат китайско-руските отношения на отношенията на Пекин с развитите индустриални демокрации."


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    29 0 Отговор
    А Бай Дън строи барикади в Ню Йорк и Вашингтон.Ония с пушките идват за него.
  • 2 Българин

    28 0 Отговор
    Очевадно на колективният краварник му припари под опашката. Яко квичене по всички медии

    Коментиран от #4

  • 3 Русофил

    4 22 Отговор
    Пу нема паре. Кани Си да инвестира. Си пристига и не си тръгва. Пу търси
    куфарчето, но било при китайците, които пращат Пу в Хага. Край.
  • 4 Русофил

    4 17 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Всички се радват как с китайските инвестиции руснаците ще забогатеят.

    Коментиран от #14

  • 5 Калпазанин

    27 0 Отговор
    Запада затъва, идва брикс. Не че не си го заслужава. Русия Китай Индия Бразилия Турция Иран Венецуела ко праим без техните ресурси, за един продажен евреин укрите плащат, очаквайте скоро преврат не в Москва а в Киев

    Коментиран от #12

  • 6 Taka така

    21 0 Отговор
    Къф неутралитет бе вижте кво става около Китай на Си му е пределно ясно,че има само една възможност,ако иска Китай да остане силен и независим и тоеа е съюз с Русия, но този дъюз бързо ще се развие във времето тоест внезапно бързо. Държави с вражди като Котай , Индия и Пакистан ще се обединят за да спасят света от западните клоуни

    Коментиран от #7

  • 7 Така така

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Taka така":

    Извинявам се за грешките големи са ми пръстите и понакога натежават на грешна буква, но пък българските евроатлантици ще им се зарадват, но няма да ги огрее за тях други изненади
  • 8 Госあ

    15 1 Отговор
    Според мен, в един момент, китайските танкове и артилерия ще влязат през Беларус и ще се срещнат с руските в Киев. След това, руският и китайският флот ще направят обиколка около остров Тайван и на планетата Земя ще се възцари справедливост 💁

    Коментиран от #11

  • 9 ¹19008е

    3 11 Отговор
    Сега ще има да се мляскат дзито и джуджето пред публиката в Рашистан, а бе страсна прегръдка с мляскане и дълго ръкопляскане и викове вечна дружба Рашистан и чайна направо чайника ще изкипи
  • 10 Чадър над предстъпник

    3 1 Отговор
    Какъв е този Психопат Юлиян Борисов Георгиев - Чикатило от Перник и бандата му с над 20 убийства зад гърба си и преследва Българи в целият Европейски Съюз до с. мърт! Защо Главна Прокуратура потулва престъпленията на Юлиян Борисов Георгиев - Чикатило и бандата му!?Мирослав Германов
  • 11 Кариера в кафява риза

    0 8 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    А Путлер ще изпрати НААААЙ-ГОЛЕМИЯ паметник на интернет ятаците. Вируален.
  • 12 Ясно

    0 7 Отговор

    До коментар #5 от "Калпазанин":

    "идва брикс" ... е тогава вече ще прокопса целия свят. Ще е рай по-хубав и от сегашния на Путин.
  • 13 Объркано Атлантиче

    18 0 Отговор
    Ярък пример за западна шизофрения! Холандският вестник NRC днес публикува две статии на съседни страници. В едната рутинно съобщават, че ЕС ще отдели 1 милиард за въоръжаване на Украйна, ще закупи 1 милион снаряда за нея и т.н. А до нея има статия, в която се алармира: „Внимание! Китай ще въоръжи Русия!“ Освен това, няма да повярвате, но в него доказват, че това би било в противоречие с Устава на ООН и международните норми! И дори не забелязват, че тези статии са една до друга! Лицемерието е знамето им! 😅

    Това е лицемерния „свят, основан на правила“, а не на международното право. Именно срещу този подход Китай и Русия възнамеряват да се борят заедно!

    Коментиран от #15

  • 14 Руснаците

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    ти цъкат минуси, за това че ще забогатеят. Явно и те не си вярват, ама нали
    са във фермата.
  • 15 Ами

    3 9 Отговор

    До коментар #13 от "Объркано Атлантиче":

    И какво точно не ти е ясно? Запада снабдява с оръжие Украйна да се защитава. Ако Китай даде оръжия на Русия, то ще е да напада. Ако не правиш разлика между защита и нападение, какво мислиш, че коментираш?

    Коментиран от #17

  • 16 Васил

    2 5 Отговор
    Другаря Си е отишъл да си огледа робите.
  • 17 Объркано Атлантиче

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ами":

    Колко военни бази имат САЩ в света?
    Около 800❗️

    Най-силна е американската окупация в Германия и Япония. Всяка от тези страни има 119 бази. Смята се, че това е наследство от Втората световна война. Но ето един интересен факт: до приключване на военните действия с Япония, 54 държави бяха във война със страните от Оста(Рим – Берлин – Токио - страните от Тристранния пакт), а базите бяха само американски.
    Днес,
    "Министерството на отбраната на САЩ признава в публичен документ, че в Украйна има 46 биолаборатории, финансирани от американските военни"

    -- US Department of Defense Finally Comes Clean – Admits in Public Document that There Are 46 US Military-Funded Biolabs in Ukraine --

    Та я пак, КОИ нападат руснаците в Украйна???

    Коментиран от #18

  • 18 Ами

    2 8 Отговор

    До коментар #17 от "Объркано Атлантиче":

    КОИ нападат руснаците в Украйна" След такъв въпрос мисля, че е ясно какво е състоянието, и няма повече нищо да се добави. Нищо чудно де, това са феновете на шизито, което заяви април 2022ра, че Русия не е нападала Украйна.

    Коментиран от #23

  • 19 "Си Дзинпин в Москва - време за избор"

    3 1 Отговор
    Правилно!

    На 2-ри април мислете и избирате!

    Искаме ли американска окупация, джендъри и идиоти като простокиро и Просто Наско?

    или

    Искаме да сме част от новия, свободен от бесни неокомунисти свят?

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Дааа! Съгласен!

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от ""Си Дзинпин в Москва - време за избор"":

    В света на простокиро, Кокорчо и Просто Наско властва ненормалното.

    В новия, освободен от американските неокомунисти свят, нормата е - нормалното.
  • 21 Историк

    1 4 Отговор

    До коментар #19 от ""Си Дзинпин в Москва - време за избор"":

    Неокомунистите/фашистите са тия, на чийто "нов свят" се надяваш. А той е същия като Сталинизма. Просто вземи прочети какво ви чака там.

    Коментиран от #22

  • 22 А, прочети

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Историк":

    още веднъж написаното по-горе.
    Ама, утре сутрин, като не си на 4 домошарки

    големи
  • 23 Объркано Атлантиче

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ами":

    През 2016‼️ Виктория Нуланд каза на Конгреса, че американски съветници служат в 12 украински министерства, обучени от САЩ полицаи работят в 18 украински града, Министерството на финансите на САЩ е помогнало за затварянето на 60 украински банки и САЩ са похарчили 266 милиона долара за обучение на украински войници.

    Какво правят американски военни и биолаборатории на руската граница след като Украйна даже не е в НАТО?
    За собствената си сигурност САЩ нападнаха Ирак заради химически оръжия на хиляди км, от тях. Защо Русия да не може същото - да нападне Украйна ( и то до нейната граница) заради своята сигурност?!