Last news in Fakti

23 Март, 2023 21:00 3 317 59

Китай явно ще иска да осуети военно поражение на Русия

  • русия-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • украйна

Западът наблюдава този все по-силен съюз с изненада и без идеи как да му се противопостави

Китай явно ще иска да осуети военно поражение на Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съюзът между Путин и Си Дзинпин укрепва все повече. Китай явно ще се опита да предотврати поражението на Русия в Украйна чрез дипломация или чрез открити доставки на оръжие. Западът трябва е готов за това.

В Украйна Владимир Путин е притиснат до стената. Армията му трудно напредва, икономиката му се задъхва от западните санкции, а заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд, изолира руския президент както никога досега. Посещението на китайския лидер Си в Москва навярно е вдъхнало нова надежда на Путин.

Китай поддържа руската икономика

Символиката явно бе съзнателно търсена. Пътуването започна почти в същия ден, в който преди точно девет години бе анексиран украинския полуостров Крим. Путин летя за първи път до окупирания и преди това напълно разрушен град Мариупол – станал сцена на най-тежки военни престъпления. И сякаш в съседна Украйна не се води крайно брутална война, китайският лидер пристигна в Русия на тридневно държавно посещение, а медиите възхваляваха приятелството между Путин и Си и това, че Русия и Китай си партнират "рамо до рамо".

Видимият резултат от срещата: увеличаване на търговията. Това ще обвърже отслабената от войната Русия още по-силно с Китай, но също така ще помогне косвено и за удължаването на тази война. Китай купува все повече руски суровини и продава все повече стоки на Русия. Китайските фирми запълват онези пазари, които преди войната бяха доминирани от западни компании.

Информирал ли е Путин Си за предстоящата ескалация?

Затова пък резултатите от последната китайска дипломатическа инициатива за Украйна са почти незабележими. Може да се предположи, че похвалената от Путин като „основа за мирни преговори“ 12-точкова инициатива на Пекин всъщност не е била сериозно замислена. В противен случай тя нямаше да се появи цяла година след инвазията и нямаше да пропусне централния въпрос - изтеглянето на руските войски.

Замразяването на войната в сегашния момент би било победа за Путин. Ето защо ще стане ясно дали Си се отнася сериозно към своето посредничество, чак след като разговаря с украинския президент Володимир Зеленски.

Това беше едно от онези посещения, при които чак постфактум става ясно какво още се е обсъждало зад плътно затворените врати. Трябва да предположим, че основната грижа на Путин е била да информира Си за възможните си следващи стъпки в Украйна.

През идните месеци Русия може би ще засили офанзивата си по фронта, което ще има брутални последици за украинското население. Ако това е действително така, Москва явно иска още отсега да си осигури подкрепата на Китай, макар тази подкрепа засега да остава невидима за външния свят.

Китай вероятно иска да предотврати евентуално поражение на Русия

Западът наблюдава този все по-силен съюз с изненада и без идеи как да му се противопостави. Той все още се въздържа от остра критика поради икономически интереси и надежди за дипломатическо посредничество. Може би се предполага, че Китай ще се дистанцира от Москва веднага щом стане пределно ясно, че Путин рискува да загуби войната. Може би това наистина ще се случи и „китайската стена“ зад гърба на Путин ще се пропука.

Друг сценарий обаче изглежда по-вероятен: Китай ще се опита да предотврати поражението на Русия, било чрез дипломация или чрез открити доставки на оръжие. Западът трябва да е подготвен за това.

Не беше твърде отдавна, когато в Берлин и други западни столици често казваха: "Не бива да тласкаме Русия в обятията на Китай". Това беше наивно, защото всъщност отдавна се е случило, а сега тази прегръдка става все по-силна и Западът няма възможности да я осуети. Посещението на Си в Москва само я направи по-очевидна.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тиква

    19 0 Отговор
    Защо триете ФаЛши. Бг? Нещо не Ви отърва явно?

    Коментиран от #12

  • 3 Последния Софиянец

    41 10 Отговор
    Африка наеха Вагнер и гонят франсетата.Южна Америка се надига.Башар Асад обикаля арабските страни.НАТО е в тотална изолация.Пак сме в грешния отбор.

    Коментиран от #8, #14

  • 4 Явно

    11 23 Отговор
    Китай не иска нищо такова, защото току виж останал без пазари, а може и глад да ги сполети :)

    Коментиран от #15

  • 5 Учете

    17 3 Отговор
    китайски !

    Коментиран от #9

  • 6 Сащ са зло

    20 3 Отговор
    Вярвам на руските СМИ, не на лъжите на злонамерената американска пропаганда!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Как?

    8 14 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Вие не се ли пишехте някакви големи защитници на православието и християнството, как така взе да ви тегли към "правилния отбор на ислямисти и фашисти"?
  • 9 А ти

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Учете":

    ... учиш ли , като съветваш останалите това?
  • 10 Някой

    24 3 Отговор
    Днес "почти" бяха , освободили Артьомовск, а пък руската армия напускаше Новая Каховка. Всъщност истината се оказа съвсем друга. Така че как да вярваме на укропропагандата и "анализите" на "демократичния" запад?
  • 11 Тиква

    18 2 Отговор
    Поражението в акъла на Гейропа. Днес пак надминахте себе си Факти бг. По простотия цял ден.
  • 12 САМО НАПОМНЯМ

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тиква":






    Идват ИЗБОРИ - "демократичната" ПРОПАГАНДА квичи на умряло.

    :D

















  • 13 Тити

    6 18 Отговор
    Какъв съюз бе Рашистите в скоро време ще са роби на жълтите у ще работят за купичка ориз.

    Коментиран от #37, #57

  • 14 Как ти дойде на акъла?

    3 9 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    НАТО не е политическа организация, за да е залюбвана или изолирана. Хвърли едно око на позицията на Г7, Г20, последните резолюции на ООН и не на последно място реалната големина на икономиките на тези страни.
  • 15 Иван

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Явно":

    Ти се майтапиш. За банатя това лято от къде ще получиш джапанки? От Фащ или от Китай? Оди бос по добре.

    Коментиран от #21

  • 16 Хахахаха

    6 12 Отговор
    Според мен Китай иска само руския газ и нефт без пари. А защо Китай да помага на Русия? За да я прави силна? На Китай е изгодно Русия да е с тях, но слаба, а не силна.
  • 17 Мишел

    10 3 Отговор
    DW откриха причината за загубата на Украйна и НатО от Русия.😃😃😃😃😃
  • 18 Тренд.Афил

    5 0 Отговор
    Китайците взимат решение на четвъртия кръг на преговорите. Рано е за прогнози и заключения.
  • 19 СТЪРЧИПИШКАПАЗАРДЖИШКА

    8 5 Отговор
    МНОГО ПОЗДРАВИ ОТ ОНЯ СВЯТ - БАБА ВАНГА - Червени пари: "Могъщ дракон ще сложи лапата си върху целия свят. Тримата великани ще се сближат... Хората ще имат червени пари. Виждам цифрите 100, 5 и нули" - казала Ванга. Тълкувателите допускат, че "драконът" е Китай, който се превръща в супер-сила. Тримата великани са Русия, Индия и вече споменатият Китай. Що се отнася до парите - банкнотите от 100 юана и 5000 рубли и сега са с червен цвят.
  • 20 хахаха

    12 1 Отговор
    Четейки подобна статия и то на ДВ,и предвид тяхната всеизвестна "безпристрастност",всеки средноинтелигентен човек може да си направи изводи накъде са тръгнали нещата!Паназиятизма строши гръбнака на евроантлантизма!

    Коментиран от #22

  • 21 Явно

    1 8 Отговор

    До коментар #15 от "Иван":

    Джапанки ще "получа" от Италия, както обикновено. Крокс има завод там. Налягай китайските "джапанки" и не се тормози за европейците.
  • 22 Добре че

    1 6 Отговор

    До коментар #20 от "хахаха":

    русофилите нямат нищо общо с въпросната категория, така че изводите им не важат за нея.
  • 23 Луцифер

    0 0 Отговор
    Добър ден! Добре дошли в Ада! Всичко е безплатно и от сърце!
  • 24 0И9ИВЕ0-И0-ИОРЕВ-И0ОР3Е0-ИО3РЕ-О0

    1 0 Отговор
    ЛШПДАСЩКШДАСЛКПШДСЛКШПДЦС
  • 25 Верно ли

    7 0 Отговор
    КОЕ ВОЕННО ПОРАЖЕНИЕ В БАХМУТ ЛИ ИЛИ В АВДЕЕВКА

    Коментиран от #54

  • 26 КИПШВ0-ИО

    0 0 Отговор
    3РЕВОИП0-ЩЕВРЯФРЕ
  • 27 Оракулът от Каспичан

    5 10 Отговор
    Китай,никога не прави нещо от алтруизъм.Китайските другари ще използват слабостта на фалиралата тоталитарна дупка за да я направят окончателно суровинен придатък на Китай.В дългосрочен план,китайците ще гледат на русия единствено,като на васал,който ще работи за тях.Истината е,че русия в този си вид изживява последните си дни.Единствената сила,която може да спре процеса на разпад е Китай,който ще се опита да запази целостта и в някаква форма,за да обслужва все по-засилващите се имперски амбиции на Си и ко.

    Коментиран от #41, #51, #58

  • 28 Биби Кинг

    1 0 Отговор
    Коги почнахме да кундиме пемберузите у Фадмакиа бацо Пуцу ни бе комир деа! Сеги стана компанйонка на кой мо каже "доброе утро"! Вече не ни опнира и че почнеме да говориме с рамжене,ка кольегата Зеленски.
  • 29 КИТАЕЦ ДРЪТ БЪЛГАРСКИ СЪМ

    2 3 Отговор
    И ВИ ПОЖЕЛАВАМ КАТО НАТОВЦИ ДА ЗАХАПИТЕ КИТАЕЦА ПО ЗАДНИТЕ ЧАСТИ ЧЕ МНОГО БОЛИ

  • 30 Сатана Z

    8 2 Отговор
    Колективният изток срещу колективния запад? САШ си заминават!
    Амин!

    Z
  • 31 лудия

    1 6 Отговор
    Китай единствено ,което иска е трета световна война. Без да влиза във войната поне в началото или като се види кои ще бие.Тя се нуждае най-много от тази война. За САЩ ще е фатална , а за Русия голяма катастрофа.А за Китай ново начало и господаря на света мига за които вече се подготвила.
  • 32 Иванчо

    2 2 Отговор
    Кой нормален човек чете DW?!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 путин, малко по малко разпродава

    2 4 Отговор
    русия на китайците, за да запази властта и живота си
  • 35 ши има СССР 2.0

    2 4 Отговор
    Отначало това ще бъде малка война, но след това ще обхване целия свят и тогава ще бъде използвано ядрено оръжие. Американските континенти ще станат необитаеми за дълго време. Но и в Русия ще има гражданска война и обикновените хора ще я започнат, ограбени от техните управници. Хората ще ходят без дрехи и обувки, ще живеят без храна, топлина и светлина. Водата ще стане по-скъпа от златото. Различните растения и животни ще изчезнат. Всички религии ще загубят силата си. След това ще започне епидемия от неизвестна болест. Хората ще падат мъртви директно на улицата, дори и да не са боледували от нищо преди това. Тогава на земята ще се установи мир. Русия ще бъде владетел на цялата земя. Ще се появи нова религия. Окончателният мир ще бъде установен до 2040 г. " (олигалхията, плутокрацията на Путин и кпсс, капиталистическата върхушка и неолибералната им система, ще падне, съборена от народът, и ще има демократично безкласово социалистическо общество и икономика, в Русия, после и в целият свят)
  • 36 Баба Ванка 1964г

    1 3 Отговор
    Отначало това ще бъде малка война, но след това ще обхване целия свят и тогава ще бъде използвано ядрено оръжие. Американските континенти ще станат необитаеми за дълго време. Но и в Русия ще има гражданска война и обикновените хора ще я започнат, ограбени от техните управници. Хората ще ходят без дрехи и обувки, ще живеят без храна, топлина и светлина. Водата ще стане по-скъпа от златото. Различните растения и животни ще изчезнат. Всички религии ще загубят силата си. След това ще започне епидемия от неизвестна болест. Хората ще падат мъртви директно на улицата, дори и да не са боледували от нищо преди това. Тогава на земята ще се установи мир. Русия ще бъде владетел на цялата земя. Ще се появи нова религия. Окончателният мир ще бъде установен до 2040 г. " (олигалхията, плутокрацията на Путин и кпсс, капиталистическата върхушка и неолибералната им система, ще падне, съборена от народът, и ще има демократично безкласово социалистическо общество и икономика, в Русия, после и в целият свят)
  • 37 Идеално!

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Тити":

    Купичка ориз е по добре от щипка насекоми! Мммм вкусен ориз по китайски!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ...

    2 1 Отговор
    Си Дзи Пин:
    Дойдох, Видях, Хареса ми!
    ..новата територия
  • 40 Сух

    2 0 Отговор
    Тук се говори за задъхване на икономиката в Русия.. На кой точно взеха да фалират банките, че не разбрахме точно кой се задъхва.. Тепърва започват фалити те, ФЕД ще продължи да увеличава лихвите. Изявлението от срещата беше за осъзнаване на дългия предстоящ период на конфронтация на запада и САЩ. Те са наясно с това! Никой не говори за 1 или 2 години. Ставаше въпрос за десетилетие. И си мислите, че нямат план? Ще гледаме сеир. Глупаците са много..

    Коментиран от #43

  • 41 Китай

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Оракулът от Каспичан":

    Са наясно, че ако не подкрепят Москва сега, с тях е свършено. Те добре осъзнават , че са следващите. Западните демонократи са предвиждали, че може да има подобни колаборации, но няма как да изчислят накъде ще се развият нещата. Вижда се, че 70% от човечеството, гласно или не, стоят зад този съюз
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ...

    1 4 Отговор

    До коментар #40 от "Сух":

    Ти даже и не можеш да си представиш, какво джудже е Русия спрямо Запада и САЩ...
    А и двете западни банки не фалираха. Оздравиха ги.

    Коментиран от #46, #59

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Сух

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "...":

    Толкова голямо икономическо джудже, че успява да води война със същите тези, в процес на невиждани до сега санкции.. Нека да наблюдаваме, тепърва ще оздравяват още банки. Балона си е балон, рано или късно се пука..

    Коментиран от #52

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ХАК и МЛЪК ХАКНАКТИ СТЕ

    0 1 Отговор
    Войната на Русия срещу Украйна се води не само с бомби, но и с байтове - стана ясно, че кибервойната играе все по-важна роля в инвазията. Вместо да се изпращат войници, международната помощ идва под формата на кибернетична подкрепа, коментира „Евронюз“. Имаше опасения, че руските кибератаки ще включват превземане и спиране на ключови услуги, като например електрическата мрежа или комуникационните услуги на Украйна. Въпреки че това не се случи, експертите твърдят, че кибератаките се използват за шпионаж, при това не само в Украйна.

    „Русия е абсолютно способен кибероператор от световна класа. Тя е сред най-добрите. Така че причината не е в липсата на способности“, заяви Матю Олни, директор на Talos Threat Intelligence and Interdiction в американската компания Cisco.

    „Смятаме, че Русия е подценила Украйна във всички аспекти. Русия не вижда в Украйна толкова заплаха, колкото проблем, който трябва да бъде решен. И затова, докато обмислят как да разпределят тези ресурси за кибероперации, ние смятаме, че има вероятност да ги използват за шпионски цели, за да се опитат да разберат реакцията на света относно нахлуването на Русия в Украйна“, каза той.

    Google съобщи, че е разкрила широко разпространени фишинг атаки, насочени към украински служители и полски военни. Освен текущия кибершпионаж, Олни каза, че от време на време се случват и атаки с „чистачки“, които изтриват твърдия диск на компютъра и заличават данните. Но тези кибератаки са се случили много пр

    Коментиран от #49

  • 49 ГООГЛЕ АГЕНТ ОТ ЦРУ

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "ХАК и МЛЪК ХАКНАКТИ СТЕ":

    Google съобщи, че е разкрила широко разпространени фишинг атаки, насочени към украински служители и полски военни. Освен текущия кибершпионаж, Олни каза, че от време на време се случват и атаки с „чистачки“, които изтриват твърдия диск на компютъра и заличават данните. Но тези кибератаки са се случили много преди руската армия да нахлуе в Украйна. Разследването на Cisco през януари установи, че са били атакувани 80 правителствени уебсайта.“Когато правихме нашия анализ, видяхме доказателства, че Русия е имала достъп до украинските правителствени сайтове в продължение на няколко месеца преди извършването на тази атака“, заяви Олни. Подобни данни, събрани чрез шпионаж, не само могат да подпомогнат военните позиции на Русия, но и да допринесат за аргументите u, с които оправдава нахлуването си в Украйна.

    Други държави също се притекоха на помощ на Украйна, за да я подкрепят в нейната киберсигурност. След като Украйна поиска помощ за справяне с последните кибератаки, които започнаха тази година, новосформиран екип от 8 до 12 експерти от държави от ЕС се ангажира да защитава Украйна. Междувременно доброволци хакери също защитават Украйна в така наречената „ИТ армия“.

    Коментиран от #50

  • 50 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "ГООГЛЕ АГЕНТ ОТ ЦРУ":

    Те докато я защитят взела, че изчезнала?!
  • 51 Гошо мексиканеца

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Оракулът от Каспичан":

    Разбира се, че държавата трябва да си отстоява интересите. Но има обикновени китайци алтруисти. Една китайка ми помогна да не ме прецакат други китайци.
  • 52 Хохо Бохо

    2 3 Отговор

    До коментар #46 от "Сух":

    Да напомня.
    Джуджето води специална военна опрерация в Украйна и върви на провал там.
    Никой не воюва с джуджето.. Освен украинците, които си бранят родината..

    Сега може да кажеш: ама те им дават оръжия...
    А ти как мислиш?
    По-добре е да имат оръжия, с които да се отбраняват срещу агресора
    или да се отбраняват срещу агресора без да имат оръжия?
  • 53 Куку

    0 0 Отговор
    И от какъв зор,Китаи ще се набута в лай..а на Путин?Пътят на коприната е търговия със Запад не с Раша,другаря Си през цялото време се подхилваше на Путин.Няма оръжие,няма втори газов поток!Няма и да има!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ЛЕЛЕЕЕ

    1 0 Отговор
    ВЪХ АМ СИГА КО ШИ ПРАЙМ ПРЕДАЛГАМ ДА МУ ПРЪД....ЕМ НА КИТАЙ НА КРАСТАВИЦАТА
  • 56 Хахаха

    0 0 Отговор
    Русия не сравнимо по силна от Китай във военно отношение. Нещо ептен не сте в час. Китай е зависим от Русия.
  • 57 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тити":

    Не бери грижа. 500 години бабите ти оцеляха някак си под турско....А ти пак доброволно се зароби.
  • 58 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Оракулът от Каспичан":

    Под фалиралата дупка ЕС ли подразбираш. Или си живееш в страната Елдорадо?
  • 59 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "...":

    Така ли? Какво джудже е? По голямо джудже от теб ли? Или по малко е? Както гледам, пак са те излъгали. Русия стои сама срещу десетки зли варвари. Сама. И печели. А ти злобееш от безсилие, голямото джудже...Селянинът с колело си.