Last news in Fakti

29 Март, 2023 21:00 2 038 94

Руското ядрено оръжие превръща Беларус в мишена?

  • искандер-
  • беларус-
  • русия-
  • ядрено оръжие-
  • александър лукашенко

Президентът Владимир Путин заяви на 25 март, че става дума за десет самолета, които могат да носят тактическо ядрено оръжие, както и за ракетен комплекс „Искандер“

Руското ядрено оръжие превръща Беларус в мишена?  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едно време Беларус беше "ядрената крепост" на СССР - там се намираха близо две трети от съветските ракети и съответните бойни глави. Решението на Путин за ядреното оръжие сега може да превърне страната в нова мишена.

Преди 30 години Беларус изведе ядрените оръжия от своята територия, а тогавашният ръководител на страната Станислав Шушкевич бе убеден, че това е голямо постижение. „Мотивацията ми беше съвсем проста. Беларус подлежеше на унищожение като държава, нация и етнос, защото на нейна територия се намираше стратегическо и тактическо ядрено оръжие – а тя беше негов заложник. Европа можеше да бъде унищожена с това, което се намираше на територията на Беларус. Ако се беше стигнало до конфликт, Западът нямаше да разполага с друга опция освен да нанесе ядрен удар срещу Беларус“, каза той в телевизионно интервю.

Какво означава всичко това за Беларус?

През 2023 година ядреното оръжие обаче може да се завърне обратно в Беларус. Руският президент Владимир Путин заяви на 25 март, че става дума за десет самолета, които могат да носят тактическо ядрено оръжие, както и за ракетния комплекс „Искандер“. Освен това той каза, че през юли т.г. ще завърши строителството на хранилище за тактическо ядрено оръжие в Беларус. При това оръжието няма да бъде собственост на Минск – става дума само за разполагането му.

„Разговори за сътрудничество в тази сфера между Русия и Беларус се водят отдавна“, казва Павел Подвиг, научен сътрудник в Института на ООН за изследвания в областта на разоръжаването. През февруари 2022 година конституцията на Беларус бе променена и от нея изчезнаха думите за безядрения статут, в резултат на което „се откри легалната възможност за разполагане на ядрени бойни заряди на територията на страната“.

Военният експерт Александър Алесин подчертава, че „известно количество носители на ядрено оръжие“ е било подготвено още преди изявлението на Путин. Той напомня, че по съветско време „Беларус бе ядрената крепост на Съветския съюз“. На територията на страната са били разположени около две трети от всички съветски ракети със среден и малък обсег и съответните бойни глави.

„След като това оръжие бе изведено, Лукашенко така и не ликвидира инфраструктурата, осигуряваща съхраняването и използването на тези ракети при необходимост“, казва експертът. Според него едно от запазените хранилища може да бъде модернизирано и приспособено за съхраняването на ядрени боеприпаси.

Чии ще са носителите на руското ядрено оръжие?

Алесин отбелязва, че по думите на Путин с помощта на Русия в Беларус са подготвени десет самолета като носители на ядрено оръжие. Най-вероятно става дума за фронтови бомбардировачи СУ-24 съветско производство, от които Беларус е имала 35 по данни от 2011 година, посочва експертът. Част от тях са бомбардировачи, друга част – разузнавателни самолети. След отказа от ядрено оръжие елементите от оборудването и управлението, които биха могли да осигурят използването на ядрени боеприпаси, са били демонтирани.

През 2012 година бомбардировачите са били снети от въоръжение и изпратени за консервация и съхранение, една част от тях е била продадена на Южен Судан. „Но очевидно някакво количество е останало и тези самолети са били модернизирани“, смята Алексин. Освен това в Беларус вече има комплекси „Искандер-М“, чиито технически характеристики им позволяват да носят ядрени бойни части.

Превръща ли се Беларус в мишена?

„Тази стъпка не носи никаква допълнителна сигурност нито на Беларус, нито на Русия. Това е по-скоро политически сигнал за по-близък съюз между двете страни и трябва да се възприема именно така“, смята експертът Павел Подвиг.

Според него допълнителните рискове не са толкова много: „Ще има още едно хранилище за ядрено оръжие, което може и още дълго време да остане празно. В такъв случай не би могло да бъде цел на удар или някакви действия. Не мисля, че ситуацията трябва да се драматизира повече от необходимото“.

Политическият анализатор Артьом Шрайбман смята, че в тази ситуация Беларус се превръща в мишена, ако войната между Русия и Украйна премине на по-глобално ниво и се стигне до сблъсък между Русия и НАТО. „В този случай Беларус ще се превърне в поле на потенциални сражения и именно този е основният риск.“

Какво мислят хората в Беларус

Шрайбман казва също, че „разширяването на руското военно присъствие е своеобразен риск и за жителите на Беларус, защото това означава задълбочаване на военната интеграция“. Както показват данните на британския Кралски институт за международни отношения Chatam House, отношението на 45 процента от беларусите към разполагането на ядрено оръжие в страната е отрицателно, на 35 процента е „по-скоро отрицателно“, осем на сто са настроени положително, а 12 на сто - по-скоро положително.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Батько

    37 12 Отговор
    Кимчо, кога запукваме пропадняците от запада?

    Коментиран от #27, #35, #39, #88

  • 2 гейропа

    26 7 Отговор
    тоже, бих казал
  • 3 Глупости ,това е

    41 10 Отговор
    сигурност за Беларус
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бесен- _Язовец

    34 9 Отговор
    Да целиш по руски ядрен аресенал е = на самоубийство!

    Коментиран от #77, #78

  • 6 Снайпер

    46 6 Отговор
    Мишена на кого!?
    След като Дойче Zеле се изходи по въпроса, вонята на фейк е непоносима!
  • 7 Калпазанин

    29 5 Отговор
    Е поне имат нещо, не е като да плащат за скици и чертежи
  • 8 Билкара

    38 5 Отговор
    В Европа Италия, Белгия, Германия имат говежди ядрени оръжия Федерация и Англия имат техни те също са мишени за руските ракети!
  • 9 Нострадамус

    40 6 Отговор
    България също е мишена,дори и без ядрени ракети.Щом има американски бази си мишена !
  • 10 Помак

    34 5 Отговор
    ..статиата на dw е най малкото непрофесионална и смешна дори и за мен нискограмотниа..западния свят които уважавах до преди години зе да се излга кат кифлажиа
  • 11 Хохо Бохо

    30 6 Отговор
    Ако Радев беше далновиден ръководител като Лукашенко и не бяхме в НАТО, Путин и на нас щеше да даде ядрено оръжие за да се браним от европейските агресори..

    Коментиран от #47

  • 12 234

    26 1 Отговор
    На мишена ама недосегаема.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 САМО ПИТАМ

    36 2 Отговор
    ...........А ДРАСКАЧИТЕ ОТ ZЕЛЕ ЗНАЯТ ЛИ ЧЕ ПРИ ЯДРЕН КОНФЛИКТ .....НЕМА .....НЕМИШЕНИ.......????
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Стършел

    3 23 Отговор
    Ако процентите в края на статията са верни това означава, че в близко бъдеще Беларус ще се тресе от протести, за които пак ще обвинят ЕС и НАТО.
  • 17 Дойче веле

    23 2 Отговор
    Вие сте първата мишена
  • 18 руZофилията V шOк!

    4 30 Отговор
    Чрез ядрените оръжия Русия де факто окупира Беларус. След като Лукашенко отказа на Путлер да се включи с армия във войната, Путлер се уплащи, че мустакатия може да го изостави срещу амнистия от Запада.

    Коментиран от #45

  • 19 Кучета и котки може, прасета не може. Ай

    32 4 Отговор
    Айде стига глупости! Американското ядрено оръжие в европейските страни за мирни цели ли е? Не ги ли превръща в мишена? Плюс ядрените Великобритания и Франция.. Аман от двойни стандарти!

    Коментиран от #54

  • 20 Гориил

    18 1 Отговор
    Не позволявайте на пропагандата да ви заблуди. На територията на Беларус са запазени всички складове за ядрено оръжие на Беларуския специален военен окръг на СССР.
  • 21 Последния Софиянец

    4 22 Отговор
    Няма по пропаднали и страхливи от блатниците, още са с галошите и каруците, за какви оръжия бълнувате, русоподлоги!

    Коментиран от #49

  • 22 добре че ще разполагат и в беларус

    9 1 Отговор
    в българия ще сме по спокойни
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ким на дедо си Ким

    15 1 Отговор
    Сев.Корея е мишена от 60 год.Не могат нещо да ни уцелят.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гориил

    24 3 Отговор
    Колкото повече ядрени оръжия пред вратата на НАТО, толкова по-ниски са рисковете и заплахите.В медицината такива лекарства се наричат ​​успокоителни.
  • 29 Пешко

    16 3 Отговор
    Като Германия, Италия и Турция. Там има американско от същото повече от 60 години.
  • 30 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    МИР а не Война
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Къса памет

    5 21 Отговор
    Рейгън каза: " Руснята ще яде своите ракети"!
    Така и стана, едва не изпукаха от глад!
    Горбачов молеше да му дадат милиарди долари за да купи салам, руснята да не изпука от глад!

    Коментиран от #33

  • 33 Даааа

    2 9 Отговор

    До коментар #32 от "Къса памет":

    Сега ще е още по-страшно.Ще се ядат едни-други. Случвало се е и преди в тази клоака.
  • 34 Коментара ми вчера беше изтрит субективн

    7 8 Отговор
    Вчера написах коментар, че Беларус ще получи първи ответен удар и бях изтрит.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ШвабскитеЗелки

    8 2 Отговор
    Са милена и ще бъдат трепани и палени! СмъртЗаШвабитеПродажни!
  • 37 Хитър путлер

    5 14 Отговор
    Обещал на Лукашенко стая в бункера си.

    Коментиран от #40

  • 38 Гост

    11 2 Отговор
    А съвместните ни бази с НАТО в какво ни превръщат?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Обещал

    2 5 Отговор

    До коментар #37 от "Хитър путлер":

    И да му мачка грездея на Крачун
    Малчо иска да го смени със Медведчето.
  • 41 А бе

    11 1 Отговор
    байгън от американска пропаганда.
  • 42 Глупав лук е беларуския

    5 16 Отговор
    А путлера още по-вече. Мисли си че ако ракетите бъдат изстреляни от не путинска територия, няма да остъклят московието. Първо ще бомбят путлерския бункер. И да остане жив, значи се е погребан жив.

    Коментиран от #44, #65

  • 43 Гост

    10 2 Отговор
    Въоръжените до зъби искат другите да са с голи ръце срещу тях. Много демократично.
  • 44 Гориил

    6 5 Отговор

    До коментар #42 от "Глупав лук е беларуския":

    Путин смята, че всички трябва да бъдат успокоени и вразумени.
  • 45 Двамата

    3 11 Отговор

    До коментар #18 от "руZофилията V шOк!":

    Заедно ще се гушкат докато единият даде фира .
    Докато Хитлер е бил с Ева Браун в последните си часове , Путлер ще бъде с Тракториста в бункера .
    Хаха
    Там ще свършат и двамата .
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Хахаха

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Хохо Бохо":

    Май си прекалил ссъс водката

    Коментиран от #73

  • 48 Орка

    9 1 Отговор
    АЛОООО НАТОВСКИТЕ МИСИРИ ПЪТВА ЦЕЛ ВАРШАВА СЛЕДВА ЛОНДОН СЛЕД ТОВА Е НЮ ЙОРК ЩОТО ПРОСТО Е ПО ДАЛЕЧЕ АМИ ГЕОГРАФИЯ А ЯДРЕНИТЕ РАКЕТИ СА ГАРАНЦИЯ ЗА БЕЛАРУС ЧЕ ПОЛСКО УКРАИНСКИТЕ УЛТАРАСИ НЯМА ДА ПОСМЕЯТ ДА Я БЪЗИКАТ
  • 49 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Последния Софиянец":

    Ти кога си собул турските галоши бебок лук
  • 50 Анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Така е":

    Бабати е деградирала и абортирала
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52  🇧🇬 МЛАДК@Р

    0 2 Отговор

    До коментар #46 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Имаме единомислие, да направим едно АД "🇧🇬 Б А Й Х @ Й 🇧🇬 МЛАДК@Р" за скрап
  • 53 Кресна

    11 3 Отговор
    Ако беше така ,Северна Корея отдавна да беше ударена ,спасява я само ядрените оръжия .Но щом за Германия ядрените оръжия правят Беларус мишена ,същото правило важи и за Германия ,там са американските ядрени оръжия .

    Коментиран от #56

  • 54 точен

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Кучета и котки може, прасета не може. Ай":

    Абсолютно съм съгласен
    Много точен коментар
  • 55 Име

    3 4 Отговор
    Няма да има война и това е ясно - просто това са някакви вече ежедневни дейности.

    На практика Русия просто си извоюва отново уважение, макар и отрицателно уважение.

    Чисто вече е безсмислено да го мислим, апокалипсисът се отлага, за следващите ненормалници.

    Коментиран от #81

  • 56 Ксаниба

    5 11 Отговор

    До коментар #53 от "Кресна":

    От къде преписа това, подлого и колко копейки ти обещаха, казвай тук пред всички да се посмеем!

    Коментиран от #58, #60

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Ксаниба

    1 6 Отговор

    До коментар #58 от "Кресна":

    И за цигари ни ви дават, добре че сте работливи и обръщате сметищата цял ден!

    Коментиран от #61

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Уса

    9 3 Отговор
    Основната заплаха за сащ не е Русия а лидери като северокорееца.Нали бяха бедни нямало какво да ядат...какви са тия супер ракети и подводни дронове токагава?Запада май не е наясно какво става и кой ще му го забоде и се върти като въртоглаво шиле постоянно сочи някого с пръст,но това не точния техен унищожител.Всеки път едно и също с една и съща грешка
  • 63 Мишел

    8 3 Отговор
    Северна Корея притежава ядрени оръжия и е една от мишените, по които никой не смее да помисли да стреля.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Мишел

    9 3 Отговор

    До коментар #42 от "Глупав лук е беларуския":

    През ноемврш 2022 САЩ се отказаха от военната си доктрина за първи глобален ядрен удар. Няма мераклии да остъкляване на Русия , защото са наясно, че ако изстрелят ракети , руските ракети ще пристигнат първи.

    Коментиран от #66

  • 66 Хохо Бохо

    5 5 Отговор

    До коментар #65 от "Мишел":

    Ами да опитаме кои ракети ще пристигнат първи...

    Коментиран от #67, #82, #92

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Печо Мух

    7 2 Отговор
    мислех да коментирам, ама видях дойче зеле с коментар от български флейтисти - и се отказах! Да им са сладки грошовете, които заработват!!!
    Иначе са дълбоко некомпетентни!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 големи

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен- _Язовец":

    русофили, голямо нещо, голямо хвалене на рушнаците.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 само да кажа

    7 3 Отговор

    До коментар #55 от "Име":

    Отрицателно за теб,но я виж какво става във Франция?И чуй какви искания вече имат,освен пенсионната "реформа"?Отрицателно било- не можеш да спреш гората да се разлиства!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Гандалф

    7 1 Отговор
    По същата логика. всяка държава която сащ поставят ядрено въоръжение...включително и българия...става мишена...
  • 86 Българин

    3 3 Отговор
    Глупашенко си да държавата на Путин не бой, държава с името Беларус вече не съществува.

    Коментиран от #93

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Голем смех

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Батько":

    Коги пръдне гущера :)
  • 89 ДZверцов

    3 0 Отговор
    Русия се разпада, а!? Такъв разпад, че вече покрива цяла Европа с безплатна ядрена енергия....
  • 90 дядо поп

    4 0 Отговор
    Да бе , тя защото до сега не беше , тръгнат ли ракетите , всички са мишени!
  • 91 Путин не знае какво прави

    2 2 Отговор
    Путин си призна че при посещението си миналата година в Пекин, не споделил със Си Дзипин, намерението си да нападне Украйна, защото Китай от миналото е много чувствителен на тема за руска инвазия и още не е признал окупирания и анексиран Крим за руска територия...!!!
    Само слепи русороби не виждат , че Китай унижава Русия и е против инвазията и войната на Русия в Украйна и че от раздухваната руска пропаганда за "историческото" три дневно посещение на Си Дзипин в Москва не се състоя, а Си Дзипин въпреки угодническото поведение и раболепие на Путин си замина от Москва още на втория ден...!!!
    В съвместната декларация на Китай и Русия изрично се говори за спазване на принципа на запазване териториалната цялост на страните и за неупотреба и неразпространение на ядрено оръжие в други страни, Но Путин реши да наруши декларацията с Китай и да разположи в Беларус тактически ядрени оръжия и ракети...!!!
    От друга страна,след като напусна Москва, СиДзинпин веднага свика среща на държавите от Централна Азия,с която демонстрира надмощие над Русия,защото на тази среща бяха поканени все БИВШИТЕ СЪВЕТСКИ РЕПУБЛИКИ, в отговор на това,че Путин обяви,че ще разположи ядрени ракети в Беларус и заяви твърдите си намерения и интереси да върне към Китай исторически изконните китайски земи и територии, отнети и окупирани от Русия в миналото, като промени руските им наименования с китайските имена и град Владивосток вече се казва Хайшенвен, а остров Сахалин - Куедао,...!!!
  • 92 "Вие"

    2 2 Отговор

    До коментар #66 от "Хохо Бохо":

    фащ ли сте, или имаш собствени ядрени ракети? А ядрена ръчна, граната да ти се намира? За един преател питам.
  • 93 Я си легни,

    2 1 Отговор

    До коментар #86 от "Българин":

    че още не те е пуснало от снощи. И ти не знаеш какво искаш да съобщиш.
  • 94 Вирус

    1 0 Отговор
    И кой казва това вкиснато зеле навсякъде по границата има натювци като хиени така трябва да им се отговори