Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Април, 2023 22:44 4 685 92

Освобождаването на Крим. Това ще сложи ли край на войната?

  • крим-
  • русия-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

По очевидни причини украинските политици и военни отказват да обсъждат подробности за предстоящата операция, позовавайки се на военната тайна

Освобождаването на Крим. Това ще сложи ли край на войната? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украинският президент Володимир Зеленски настоява, че руската инвазия през 2022 г. е само продължение на агресията, започнала през 2014 г. с превземането на Крим. По думите му освобождаването на полуострова "ще сложи исторически край на всякакви руски опити да сломят живота на украинците и на всички народи от Европа и Азия, които Кремъл някога претендираше да завладее".

По-рано Кирил Буданов, ръководител на главното разузнавателно управление на Украйна, заяви пред репортери, че анексираната от Русия Автономна република Крим ще бъде върната "със сила и дипломация". А украинските въоръжени сили ще започнат освобождаването на Крим още през лятото на 2023 г. Някои пенсионирани висши военни от САЩ също са съгласни с тази оценка.

От февруари 2022 г. украинските военни редовно атакуват руски военни съоръжения на полуострова. В началото на октомври имаше експлозия на Кримския мост, който свързва полуострова с Русия и се превърна в своеобразен символ на анексията.

В края на 2022 г. започват да копаят окопи и да изграждат укрепителна линия в Крим: готвят се да отблъснат нападение от страна на украинските войски.

В същото време руските пропагандни телевизионни и радиоканали, излъчващи на полуострова, редовно са прекъсвани от обръщения на Зеленски и Буданов, които обещават много скоро "да освободят Крим от окупаторите".

Как Украйна ще освободи Крим?

Теоретично - с военни и дипломатически средства.

По очевидни причини украинските политици и военни отказват да обсъждат подробности за предстоящата операция, позовавайки се на военната тайна. Ето защо повечето спекулации за военното освобождаване на Крим досега се основаваха на техните откъслечни публични изявления.

Много коментатори на руско-украинската война са съгласни, че Москва милитаризира Крим веднага след анексирането му през 2014 г. (въпреки че Черноморският флот имаше база там и преди това) - и полуостровът се превърна в плацдарм за инвазията през 2022 г. Следователно връщането му на Украйна е ключът към всеки бъдещ мир с Русия, както и към устойчивата сигурност на Украйна.

Киев започна работа по реален план за освобождаване на полуострова преди 24 февруари 2022 г. През март 2021 г. Володимир Зеленски прие Стратегия за деокупация и реинтеграция на временно окупирания Крим. Една от най-успешните - във вътрешен и външен план - е международната среща на върха на Кримската платформа, проведена в Киев същата година. 46 държави и международни организации, сред които ЕС, НАТО, САЩ, Канада, Япония, Турция, Грузия и Австралия, подписаха заключителната декларация на Кримската платформа: те признаха "мирното прекратяване на временната окупация" на полуострова от Русия за своя дългосрочна цел, а самата Русия (това се случи за първи път в официален международен документ) - за държава окупатор.

Втората среща на върха на Кримската платформа се проведе през август 2022 г., вече по време на пълномащабна война. Разбира се, реториката на втората среща на върха беше напълно различна: не се споменаваше "мирно прекратяване на временната окупация". Въпреки това в заключителната декларация на втората Кримска платформа не се съдържаше заявка и за освобождаване на полуострова с военни средства.

В първите месеци на пълномащабната инвазия дори Зеленски призна, че е малко вероятно Крим да бъде отвоюван. Официалната позиция на Украйна по този въпрос остана рационализирано "дипломатическо уреждане" през следващите 10-15 години.

Въпреки това уверената и успешна контраатака на ВСУ през есента на 2022 г., включително освобождаването на Херсон, се превърна във важна психологическа (а в някои отношения и политическа) граница за украинското общество. Сега Киев отказва да преговаря по принцип с "терористичната страна" и лично с Путин. Нещо повече, още през септември 2022 г. абсолютното мнозинство от украинците (87%) смята за невъзможни каквито и да било териториални отстъпки на Русия, дори ако се вземе предвид "заплахата от продължителна война и загуба на украинската независимост".

Други точки от Стратегията по-скоро формализират това, което украинските власти вече са правили. Например мониторинг на нарушенията на правата на човека (по-специално преследването на кримските татари) и екологичните проблеми, разработване на нови икономически санкции и правна защита на собствеността на украинските граждани, конфискувана по време на окупацията (проруските кримски власти масово "национализираха" не само украинската държавна собственост, но и малкия и средния бизнес).

Украинските власти говорят на думи за дипломатическо решение на "кримския въпрос", но при сегашните обстоятелства вече не разчитат на него. Малцина вярват, че Путин ще се съгласи на мирно предаване на анексирания Крим.

Според бившия украински министър на отбраната Андрий Захороднюк освобождаването на Крим от украинските войски вероятно ще започне, когато Украйна си върне контрола над другите окупирани от Русия територии в Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област. Според водещи световни военни анализатори и експерти по международна сигурност насилственото освобождаване на Крим може да се окаже реалистична перспектива. Валерий Залужний, главнокомандващ на украинските въоръжени сили, нарече освобождаването на Мелитопол стратегически необходимо условие за започване на военната деокупация на Крим.

През лятото на 2022 г. Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария, обяви в няколко туита маршрути за евакуация на жителите на анексирания Крим и призова населението на полуострова да провери убежищата и да се запаси с вода във връзка с предстоящите украински "деокупационни дейности". Именно тогава Зеленски заяви, че войната на Русия срещу Украйна е започнала със завземането на Крим - и ще приключи с освобождаването му.

Ще върне ли Русия Крим?

Не знаем това със сигурност - и всякакви спекулации по тази тема биха изглеждали като преднамерени. Например, ако в Русия внезапно настъпи смяна на политическия режим, вероятно новите власти ще бъдат готови да върнат Крим на Украйна по дипломатически път. В този смисъл деокупацията на Крим би могла да бъде една от ключовите точки за реинтеграцията на постпутинска Русия в световната общност заедно с репарациите.

Но това е твърде хипотетична ситуация. Ето защо въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължават да се готвят да освободят полуострова със сила - идея, която с напредването на войната намира все повече поддръжници на Запад.

През последните девет години руската пропаганда не прави нищо друго, освен да говори за "духовното единство" на руснаците с анексирания Крим и за неговия "свещен статут" в историята на страната, а това всъщност е мит. Нещо повече, Кремъл обича изрично да напомня, че "сигурността и запазването на Крим като част от Руската федерация" е "червена линия" за руското ръководство. Любопитно е, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също направи подобна оценка.

Сегашният правен и политически статут на Крим не се различава много от този на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област - все украински територии, които Русия е окупирала и обявила за свои. Някои от тези територии ВСУ вече са успели да освободят от руските сили. Например Херсон, който сега редовно е подложен на руски обстрел, въпреки че според руското законодателство е част от Руската федерация. "Червените линии" на Кремъл са, да кажем, размити - а и Блинкен също е посочва това. Има западни военни анализатори, както и пенсионирани украински военни, които смятат, че по въпроса за Крим вече изобщо няма "червена линия".

Какво ще се случи с жителите на Крим след деокупацията?

Те ще бъдат реинтегрирани в Украйна.

Засега планът е формулиран само в най-общи линии: възстановяване на властовите структури, подкрепа за украинския и кримско-татарския език и култура, наказателно преследване за държавна измяна, колаборационизъм и нарушаване на човешките права, както и разобличаване на руската пропаганда.

Украинското министерство за реинтеграция на временно окупираните територии заедно с канцеларията на украинския президент обещават в близко бъдеще да представят актуализиран вариант на стратегията за реинтеграция на полуострова, в който ще бъде взета предвид евентуална ранна деокупация на Крим. Ръководителят на агенцията, вицепремиерът Ирина Верешчук, заяви, че континентална Украйна скоро ще започне да обучава кадровия резерв, който ще бъде ангажиран в региона след освобождаването му. Очаква се резервът да включва ветерани от руско-украинската война и представители на кримско-татарските общности на полуострова.

Властите се надяват, че онези украински граждани, които са напуснали региона след анексирането му през 2014 г., също ще помогнат за възстановяването на властта на полуострова след освобождаването му. Според различни оценки става въпрос за 50 000 души, сред които чиновници, съдии, служители на реда, лекари, учители и т.н. Разбира се, реалната цифра може да е много по-висока: не всички кримчани, които са заминали за континентална Украйна, са се регистрирали като мигранти по онова време. Особена роля е отредена на Таврическия национален университет, който отново отваря врати в Киев, след като проруските власти откриват на негова база Кримския федерален университет в Симферопол.

До 2022 г. срещу проруски кримски служители са образувани малко над сто дела по подозрение в държавна измяна. Службата за сигурност на Украйна още през 2021 г. предаде на съда делото за държавна измяна срещу Сергей Аксьонов, Наталия Поклонская, Рустам Темиргалиев и Владимир Константинов - бивши украински политици и служители, които първи преминаха на руска страна по време на превземането на Крим през 2014 г.

Бивши депутати от Върховната рада на Крим, Севастополския градски съвет и други местни съвети, както и съдии, заели проруска позиция, също трябва да понесат наказателна отговорност. Между другото, през март 2022 г. в Наказателния кодекс на Украйна е въведен член за колаборационизма - той има доста широка дефиниция на престъплението и украинските прокурори вече обещават да го прилагат в Крим.

Ирина Верешчук предлага да се разработи гъвкав механизъм за лустрация. По-специално, наказателна отговорност ще носят онези, които са "допринесли за окупацията" и/или са участвали в депортацията на украински граждани от окупираните територии, както и са извършили други военни престъпления без давност.

Представителят на украинския президент в Крим Тамила Ташева говори малко по-подробно за бъдещата лустрация на полуострова: частни предприемачи, лекари, електротехници, пожарникари и обикновени служители на руските администрации няма да бъдат преследвани след деокупацията на региона. Разбира се, ако те не са участвали във войната срещу Украйна, не са нарушавали човешките права, украинските закони и международното право. Нещо повече, Ташева дори предпазливо предполага, че след освобождаването им служителите на ниски позиции, които са сътрудничили на проруските администрации, могат да продължат да работят на Кримския полуостров.

И ето още една трудност, с която украинските власти ще трябва да се сблъскат, когато и ако си върнат контрола над Крим: какво да правят със 700 000 руснаци, които дойдоха на полуострова след анексията? Сега те съставляват малко повече от една трета (!) от цялото население на региона.

Един от възможните варианти е "деколонизацията на Крим". Тази стратегия предполага експулсиране на всички такива имигранти. Тамила Ташева обаче обещава, че всеки случай ще бъде разглеждан поотделно (както по време на денацификацията в следвоенна Западна Германия) - и решаващият критерий ще бъде "активната проукраинска позиция".

Но точно в това е проблемът: няма надежден начин да се измери съотношението между проруските и проукраинските настроения сред жителите на полуострова. Проучванията на общественото мнение са очевидно ненадеждни: има опасност жителите на Крим да изразяват проукраинска позиция сега и проруска позиция, ако полуостровът бъде върнат на Украйна.

В анексирания Крим Украйна има 181 политически затворници, от които 116 са кримски татари. През последната година репресиите само се засилват. Междувременно Тамила Ташева смята, че успехът на контраофанзивата на ВСУ е довел до засилване на проукраинските настроения сред местните жители и че хората "определено са усетили завръщането на Крим". Службата на Ташева дори съобщава за съществуването на нелегално движение за съпротива срещу окупацията: местни партизани вече са успели да повредят железопътната линия в района на Бахчисарай.

Кримските активисти и правозащитници призовават за "най-безболезнена" реинтеграция на полуострова след освобождаването му и молят да не се забравя, че "кримският народ страда под окупация вече девет години и очаква разбиране и съпричастност от украинските власти. Някои експерти по реинтеграция дори свързват бъдещия ѝ успех със степента, в която ще бъдат чути исканията и страховете на кримчани във връзка с освобождаването на региона. Въпреки че освобождаването все още не е гарантирано.

*Интересна находка на "Медуза"

В навечерието на масовите депортации на кримските татари в Централна Азия през 1944 г. в Крим има около 2000 имена на градове и села с кримско-татарски произход. Скоро след депортацията всички тези селища са преименувани възможно най-бързо, в рамките на няколко дни. Така село Кичкине (кримскотатар. Кичкене) става Малко, а село Кутлак (кримскотатар. Кутлак) - Веселое. Както пише професорът от Кеймбридж Рори Финин, преименуването е възложено на редакторите на съветския вестник "Красный Крым", които черпят вдъхновение не само от собственото си въображение или от социалистическия канон, но и от предвоенните учебници по селско стопанство.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Радев

    139 20 Отговор
    Крим е руски!

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 значи край няма скоро да видим

    85 9 Отговор
    сори Факти
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пич

    82 10 Отговор
    Егати..... нали запада обича да ходи на психолози ?! Тези каква останали ненормални ?!
  • 6 Ванче Михайлов

    96 9 Отговор
    Колкото освободих Македония,толкова и вие ще освободите Крим.Само ще си зяносате юнаците..
  • 7 ПО ТОЧНО

    108 9 Отговор
    КОЛКО ПО НА ЗАПАД ГИ ГОНЯТ РУСНАЦИТЕ , ТОЛКО ПОВЕЧЕ ХАЛЮЦИНИРАТ КОНТРААТАКИ.........!!!
  • 8 Хохо Бохо

    23 119 Отговор
    КОГАТО ПУТИН СЕ РАЗКАРА ОТ УКРАЙНА - ЩЕ НАСТЪПИ МИР
    а путин го чака хага, но това е друга тема

    Коментиран от #11, #31, #54, #73

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хага?

    97 11 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо Бохо":

    Май само ти я вземаш насериозно.И каква и е Силата на твоята Хага? Какво Може в реалност?

    Коментиран от #16

  • 12 Смех 😆🤡🤣

    68 7 Отговор
    А вие как си представяте че това ще стане
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Справедлив

    47 4 Отговор
    Лудия си е Луд
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хашим Тачи

    21 4 Отговор

    До коментар #11 от "Хага?":

    Не много. .... Майтап бееее.
  • 17 Не, няма да сложи край на войната

    13 56 Отговор
    Но ще положи началото на разпада на федерацията

    Коментиран от #43

  • 18 Ще разрежем Медузата

    61 6 Отговор
    И ще дадем личен пример на останалите КозякПодлоги
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Спрете им дрогата

    65 6 Отговор
    явно не им влияе добре!! Доста по реалистичен сценарий е тактическа ядрена бомба в Киев!! Те и американците не вярваха че ще им бутнат дрона, ама падна и те замълчаха като бити п......
  • 21 Никой не правеше

    62 6 Отговор

    До коментар #19 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    въпрос за Крим щото нямаше стремеж за установяване на военноморкса база на САЩ в Севастопол.
    След това имаше.
    Имаше и търг за ремонт на нам-кое си училище в Севастопол, обявен от департамента на военноморските сили на САЩ.
    А Янукович обърна палачинката защото Русия му предложи много по-изгоден икономически договор а не като тоя с ЕС.
  • 22 Мнение

    32 4 Отговор
    По-скоро ще е закопаването на Крим и избиване на местното население...
  • 23 патето Яки

    70 7 Отговор
    ми той си е освободен от 2014г, сега е ред да бъде освободена Украйна от лапите на НАТО

    Коментиран от #33

  • 24 Тоно

    13 64 Отговор
    Браво на Зеленски, доказа, че е по корав от Пут ю и не се крие като мишка в бункер и да праща двойници по срещи. Пут са прай на мъж ама не е, пълен комплексар и шубе е!

    Коментиран от #74

  • 25 Укрите нито са волни

    55 5 Отговор

    До коментар #19 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    нито са свободолюбиви.
    Само са много ама много глюпави.
    Оставиха се американците да ги манипулират както си искат, с национализъм и приказки "Глей кви сме велики" и "Батюшка Бандера".
    Сега умиарт за американците.
    Дори утре войната да свърши укрите вече принадлежат на Америка.
  • 26 Сепия

    52 8 Отговор
    И двете страни трупат войска и се готвят за финалната права. Краварите зобят ВСУ(остатъци) с каквото даде юропата, докато самите кравари стоят настрана. До скоро ги притесняваше само Русия, но от известно време и на Китай му дойде куража и той също взе да им се репчи. Кравите знаят отлично, че нямат сила да са и на двете места. Или помагат всякак на укрите или се стягат за противодействие на Китай. В тази ситуация на укрите трябва да помагат сащисаните роби - Европа или още по-точно Източна Европа. Там вече иде и нашата роля, иде нашият ред дет съ вика. Ние трябва да си дадем всичко, което имаме на укр0 пи.те ците. Освен оръжия, трябват и роби от Източна Европа. Затова ни заливат с тази дълга и напоителна помия. Ще има и още от същата серия. Целта е да разберем, колко е важно да мрем за Бидоня и краварските интереси. Затова и трябва правителство на ВСЯКА цена. То трябва да осигури робите от територията

    Коментиран от #85

  • 27 Пенкелер

    53 6 Отговор
    Войната приключва, ако незабавно се спре финансирането, военната и политическа подкрепа на режима на Зеленски. Разкарва се нацисткия режим и войната приключва!
    Ако не се случи то тогава до няколко месеца и след края на презизентските избори в САЩ, които "демократичните" спонсори и ръководителите на Зеленски, ще загубят срещу републиканците след великолепния автогол с ареста и съда на Тръм!
  • 28 мале мале

    45 5 Отговор
    Този които е написал статията навярно много се напънал да я напише . За много пари така се прави. А може и да е голям фанатик и не му се свиди живота. Защото светът върви към ТСВ
  • 29 Фенка на Рус

    49 6 Отговор
    Ало, Крим се освободи през 2014 година. Всичката помия в тази статия е излишна.
  • 30 Про митак

    39 5 Отговор
    Защо само Крим? Зеления като дръпне още една линия може да освободи и Аракис от Харконените

    Коментиран от #38

  • 31 ХА ХА

    6 30 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо Бохо":

    Руските якули никога няма да пуснат путин жив в хага, защото той ще ги заведе и тях
  • 32 Един българин

    11 46 Отговор
    Крим е бил и ще бъде пак украински.

    Коментиран от #34

  • 33 ХА ХА

    9 31 Отговор

    До коментар #23 от "патето Яки":

    Никога никой не е печелил война срещу цивилизация

    Коментиран от #35, #70

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Наркомандо

    27 5 Отговор

    До коментар #33 от "ХА ХА":

    Тя цивилизацията ти сама се коли и стреля. Събуди се

    Коментиран от #39

  • 36 деНАТОфикация

    34 7 Отговор
    Крим го освободиха още през 2014 година, ако нацистите се надявате на нова окупация то няма да ви се получи !

    Коментиран от #44

  • 37 Да отрежешГлаватаНаМедуза

    21 2 Отговор
    ...това ще спре ли тъпата пропаганда?
  • 38 ХА ХА

    9 25 Отговор

    До коментар #30 от "Про митак":

    Май линийте у москва се консумират по масово че немоо видим един адекватен даже и по руските телевизий
    Обаче салавьов бие сички даже и стиван кинг немое да измисли толко зомбирани фейса
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 9689

    24 2 Отговор
    Много празни приказки за сънища.

    Коментиран от #42

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ХА ХА

    14 29 Отговор

    До коментар #17 от "Не, няма да сложи край на войната":

    Ще трябва малко време, докато ватниците огладнеят и озвереят
    И ще разберЪт какво им се случва.

    Коментиран от #52

  • 44 Иванушка🇺🇲

    9 30 Отговор

    До коментар #36 от "деНАТОфикация":

    Ще се проведе пълна депутинизация и унищожение на вредители.
  • 45 иван

    26 4 Отговор
    Крим отдавна е освободен.Аман от платени тъпизми!
  • 46 Мдааа Дааа

    24 3 Отговор
    Или след многото написано СО КРАТЦЕ....
    Зеленчука и бай дън
    Питат радио Ереван...
    – Какви са шансовете Украйна да си върне Крим?
    Радото отговаря без да се замисля...
    - Същите както индианците да си върнат Америка!
  • 47 Чукче

    9 25 Отговор
    Днес, 1 долар = 80 рубли. Да изчакаме още малко да стане 1 цент = 1 рубла и тогава може и цяла руzzия да се освободи.

    Коментиран от #51, #75, #77, #89

  • 48 Укрите щели да правят контраофанзива

    25 3 Отговор
    Ами то още една две контраофанзиви и целта на бай дън ще се сбъдне и последния украинец ще се яви при бай Св Пешко...
  • 49 Гладна кокошка просо сънува

    21 2 Отговор
    Такъв памфлет скоро не бяха публикували във факти! 😂
  • 50 Илиева

    24 3 Отговор
    Американците здраво са ги стиснали за гушата, няма да ги оставят на мира докато не изчезне и последния украинец. Ще въвлекът и съседите и нас. Дано Байдан скоро изчезне от поста, че да миряса света.
  • 51 Хрис

    18 1 Отговор

    До коментар #47 от "Чукче":

    На твоят призив да чакаме Чукча, се обръщам с питане : знаеш ли вица за гладната лисица, която вървяла зад пръча (мъжка коза)? Кратко -видяла, че топките му се клатят и очаквала да паднат за да се нахрани.
  • 52 Хрис

    13 1 Отговор

    До коментар #43 от "ХА ХА":

    ПреАтел, пиша ти обобщено за всичките ти словоизлияния по темата. Разсъждаваш по модел на поговорката "при мели яж, бучи пръчка пий вино ". Кратко по темата Крим. Предполагам, че си чел нещо за "Овер лорд" и съответно за десанта в Нормандия! Директно: - Британски анализатори твърдят, че по мащаб и участващи сили и средства в операция по освобождаването на Крим се равнява на втора операция "Оверлорд" .
  • 53 БЪЛГАРИН

    18 3 Отговор
    Кой нормален човек ще ви чете прекалено дългия материал, изпълнен с глупости и простотии?!
  • 54 Бае Въло

    16 2 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо Бохо":

    Мисля, че Путин няма намерение да стига чак до Хага. За какво му е опропастена Европа?
  • 55 Ами то

    18 4 Отговор
    Крим си е освободен!!! Върна се където си принадлежи!?!
  • 56 Украйна е фашистка диктатура

    20 4 Отговор
    Крим и Одеса са руски, фашагите повече няма да стъпят там. Няма да имат излаз на море. Укрия е в реанимация... Укрите не заслужават земите, които са им подарили Руската империя и Съветския съюз!
  • 57 Перо

    22 4 Отговор
    Агресията започва, след провокативния геноцид над руското население, след ционистко-бандеровския военен преврат през 2014 г.! Ционисткия шут се хвали, че спасява света и шантажира всички държави, а държавните ръководители на ЕС изпадат в ролята на БГ малоумни старци, които хвърлят пари от балконите на телефонни измамници!
  • 58 ха ха

    10 2 Отговор
    ще сложи край на войната , и началото на хилядолетна радиоактивност
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Човек

    7 17 Отговор
    Войната ще свърши когато крепостните граждани в Русия съберат смелост да въстанат срещу своя господар Путин. Много от тях вече са осъзнали, че най-големият им враг е именно той, а не Запада. Засега все още ги е страх да му се опълчат, но животът им ще се влошава все повече и накрая ще избухнат.

    Коментиран от #64, #84

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 А кога

    12 4 Отговор

    До коментар #60 от "Човек":

    Гражданите на ЕС ще се опълчат на диктата на Америка и срещу своите политици пионки??? От увеличаване зависимистта към Америка гражданите на ЕС обедняха

    Коментиран от #67

  • 65 Прочетох

    16 3 Отговор
    Този продължителен сън на автора
    Ако някой е разбрал нещо да каже той говори говори говори говори и пропуска най-важното
    Крим е бил руски руски е сега и ще си остане руски и всички го знаят. Не знам защо разлайват кучетата по този начин освен с някаква пропагандна цел
  • 66 Политолог

    18 2 Отговор
    В цялата статия има само две верни неща

    - Първо че Крим е автономна република и като такава може да сама да определя съдбата си и укрите нямат право на глас.
    - Второ че войната започна още 2014 но с кървавия преврат в Киев организиран от краварите.

    Всичко останало е бълнувания на бандеровците от украинската хунта.

    Само да попитам - "освобождаването" на Крим няма ли да е нападение над суверенна държава каквато се явява автономна република Крим - но западната пропаганда не казва нищо по въпроса.
  • 67 Човек

    5 16 Отговор

    До коментар #64 от "А кога":

    Отборът на Америка е Европа, Канада, Австралия, Япония и Южна Корея. Отборът на Русия е Беларус, Сирия, Иран, Еритрея и Северна Корея. То е ясно къде са свободните и богатите и къде бедните роби.

    Коментиран от #68, #76, #83

  • 68 Антитрол

    13 2 Отговор

    До коментар #67 от "Човек":

    Беларус, Сирия, Иран, Еритрея и Северна Корея

    Пропагандата не върви - а БРИКС къде го забрави или не ви е угодно защото БВП на БРИКС надмина този на Г7 - 5 държави имат по-голям БВП отколкото "големите" 7.

    Нещо пак за "богатите" да кажеш.
  • 69 Ццц

    15 2 Отговор
    Фактът, че кримчани копаят окопи за защита говори колко нетърпеливо чакат пак наркоман да им е президент. Също така говори колко фалшив е бил референдумът. Изобщо западната пропаганда до сега няма едно точно попадение, което да ни убеди в нея.
  • 70 случаен

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "ХА ХА":

    питай рим
  • 71 незнайко

    17 3 Отговор
    Горките украинци , никой не им казва какво ще се случи когато влязат в НАТО и ЕС !!! Те отсега са длъжници доживот, но не го разбират ! Всичките им богатства ще бъдат приватизирани от чужди компании, но те това още не го знаят ! Демократичния КАПИТАЛИЗЪМ още не е показал рогата си при тях !!!
  • 72 Това мешесто

    9 2 Отговор
    мекотело медуза е окраина, отврат
  • 73 Да и до там

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо Бохо":

    ще стигне бъди уверен. 1945г.русщите танкове прегазиха половин западнала гейропа, а сега с новите и модерните ще я минат цялата без проблем.
  • 74 Ами не се крие

    12 3 Отговор

    До коментар #24 от "Тоно":

    благодарение на израелския външен министър, който в намалото радговаря с Путин по въпроса за ликвидацията на зелутия наркован, като Путин го е уверил, че наркомана не е фактор, а кукла на конци и не си заслужава да се хабят средства да се ликвидира. След това нашмъркания изпълзя и започна театрото.
  • 75 Това не означава

    6 3 Отговор

    До коментар #47 от "Чукче":

    нищо, защото долара и еврото не са определящи за русщата икономика, защото ги изключиха от сделките, а и не търгуват със страни разполагащи с тези валути. Търговията се осъществява в национална валута и рубли, например рубли и йоани и т. н.
  • 76 Тези дет си ги

    6 2 Отговор

    До коментар #67 от "Човек":

    изброил са все в НАТО около 1 милиард, а към Русия са останалите 6 милиарда. Върни се в 3 клас и научи знаците за павенстно и неравенство. Имаш фрапиращи незнания.
  • 77 Предпоследния Софиянец

    9 2 Отговор

    До коментар #47 от "Чукче":

    Един долар 80 рубли,ама от снощи клипчето,руснака зареди бензин за 49Р един л. или грубо за под 1.20 лв за литър,а ти бг. тарикатът за колко зареждаш?
  • 78 Мишел

    5 2 Отговор
    Безмислени разсъждения на медузи. Освобождаването на Крим, на Иркутск и на Владивосток са с еднаква вероятност.
  • 79 Хохолобот

    7 3 Отговор
    Ами той Крим си е свободен от 2014,от кой да го освобождават?
  • 80 Мимчят

    8 2 Отговор
    Тия,като пишат глупости ,вярват ли си изобщо.Това са абсолютни сънища-фантасмагории.Не разбраха ли вече,че Крим никога,ама никога няма да е на Крайна.Тя самата Крайна даже не е сигурно ще съществували,те Крим щели да превземат.Смешници много по света.
  • 81 Странно

    5 2 Отговор
    "ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати."
    Хубаво звучи. Източникът на информацията е далеч по неизвестен от самата редакция на сайта. Да взема и аз да оставя мнението си в статия, а? Пък, може и да я публикуват... ако отговаря на тезисите и стратегиите на инвеститора в медията. Явно има много свободно пространство, за да се публикува толкова просторна измислица.
  • 82 еалиста

    4 2 Отговор
    Блаженни са верующите! Ще има да чакат глупците-агресорите!
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Не ги е страх

    3 1 Отговор

    До коментар #60 от "Човек":

    Просто са достатъчно умни, за да съпоставят двете страни на монетата. И грешиш много, ако си мислиш, че някой в Русия иска Запдната демонокрация да излезе победител срещу мира в собствената им държава. Всички хора по света вече знаят до къде е довела победата на САЩ над която и да било държава по света, обявена от САЩ за недостатъчно "демократична". Странното, обаче е, че във всички такива събития, "диктаторът" в конкретната атакувана държава, винаги е доведено с натиск, протекция и финансиране от страна на САЩ, лице. Кадафи, Хюсеин, Ладен, сега е на ред Зеленски. РФ не е аналог на нито една подобна държава. Временният успех с Горбачев и Елцин, само разяри руския народ и засили подкрепата му за твърда антизападна линия на поведение, на която е олицетворение Путин. Тук деменцията много сериозно е подведен от спонсорите си.
  • 85 Да питам

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Сепия":

    Малко страничен въпрос:
    Сепията обича ли медузи?
  • 86 Ще върне ли Русия Крим?

    7 1 Отговор
    Крим е бил и е руски с руско население.
    НА КОЙ ДА ГО ВРЪЩА ??
  • 87 Евроатлантическа пропаганда

    6 1 Отговор
    Луд умора няма, само се поти
  • 88 Хаха

    3 0 Отговор
    Не казвай "хоп" преди да си скочил и тигана преди да си хнанал рибата...
  • 89 Хаха

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "Чукче":

    Ама нали още миналия април долар "стана" 200 рубли, а Путин се "разболя" от рак и "умря" до края на 2022 г.! Така "стана" според "независимите" медии, укро, ингизкото разузнаване и американския институт, съставен от лелки в критическата...
  • 90 Шаро

    4 1 Отговор
    Не знам как се казва по медицинскому-"да сънуваш с отворени очи", но тук положението е направо за хоспитализация.
  • 91 алоо, джурналята

    1 0 Отговор
    За неразбралите джурналя:
    Крим беше освободен преди 9 години!
  • 92 Радио Ереван

    0 0 Отговор
    Кое ще сложи край на войната ? Освобождаването на Киев.