Last news in Fakti

12 Април, 2023 19:00 2 164 55

Шекспировите демони на Путин

  • русия-
  • нато-
  • владимир путин-
  • украйна

Представете си състоянието в сърцето на Европа днес, ако границите на НАТО бяха останали замразени след 1989 г.

Шекспировите демони на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Представете си състоянието в сърцето на Европа днес, ако границите на НАТО останаха замразени след 1989 г. Геополитиката ще ви отведе само дотук в обяснението на външните работи. По-важният елемент е Шекспировият. Украйна е перфектен пример, пише за "Уолстрийт Джърнъл" Робърт Д. Каплан, който заема катедра по геополитика във Foreign Policy Research Institute.

Украйна е погълната от Русия на север и изток, нейната история и език са преплетени с тези на съседа. Но по-голямата част от историята се отнася до личността на Владимир Путин. Геополитическият аргумент, че Путин нахлу в Украйна, защото НАТО се разширяваше, напълно пренебрегва шекспировите демони на руския лидер.

Решението на Путин да нахлуе не представляваше колективното мислене на руския елит, а неговите собствени мисли. Много олигарси и служители на сигурността около него бяха също толкова изненадани от решението, колкото и хората на Запад. Външният министър Сергей Лавров, притиснат от олигарх да обясни как Путин е могъл да планира подобно нахлуване, без вътрешният му кръг да знае, отговаря: "Той има трима съветници. Иван Грозни, Петър Велики и Екатерина Велика".

Като се има предвид параноята, изолацията и заблудите за величие на Путин, възниква въпросът: щеше ли днес Европа да е в мир с Русия на Путин, ако НАТО не се разшири на изток след Студената война и ако имаше западна гаранция за признаване на руските интереси в Украйна? Със сигурност не.

Обяснението за това се крие в това какво би било вътрешното положение на държавите от Централна и Източна Европа - от Естония на юг до България и включително Полша и Румъния - ако никоя от тях не се присъедини към НАТО или Европейския съюз. Претърпели почти половинвековен комунизъм и в много случаи без стабилна средна класа преди нацистката и съветска окупация, тези страни от бившия съветски блок можеха да останат със засегнати от пълна бедност селски райони и неприятна, нестабилна политика в столиците. Това би оставило всички или повечето от тях уязвими за пакостите на Путин.

Едно от най-големите недоволства във Вашингтон е, че САЩ биха били по-добре без разширяването на НАТО. Да вземем Молдова, страна, която е румъноговоряща и част от историческа Велика Румъния, но никога не е приета в НАТО или ЕС. Румъния се превърна в силна и стабилна държава за първи път в съвременната си история, под опеката на НАТО и ЕС и въпреки сталинските опустошения от десетилетията на Чаушеску. Но Молдова е слаба и клатеща се - и вероятна жертва на дестабилизация от Русия на Путин. Без разширяването на НАТО и ЕС на изток през десетилетията сега може да има няколко Молдови между Германия и Русия.

Успехът във външната политика не се дължи само на добрите неща, които се случват, но и на лошите неща, които не се случват. Това, което не се случи в Европа поради разширяването на НАТО, е широкообхватна нестабилност. Представете си състоянието в сърцето на Европа днес, ако границите на НАТО бяха останали замразени след 1989 г.

НАТО и ЕС създадоха много трайни бюрократични държави с надеждни военни в Централна и Източна Европа, способни да изпълнят своята роля, за да устоят на руската агресия. Западът нарасна както в икономическата, така и в политическата мощ. Така "бизнесът" от Втората световна война и Студената война е затворен.

Унгария флиртува с авторитаризма, а България е слаба държава, но те са поправимите изключения. Ако военната ситуация на Русия в Украйна се влоши драстично, е възможно опортюнистичният унгарски премиер Виктор Орбан отново да прегърне ЕС и неговите демократични стандарти. Разширяването на НАТО в цяла Централна Европа беше на практика неизбежно поради решителния и едностранен начин, по който завърши Студената война, точно както войните в бивша Югославия през 90-те години насърчиха Запада да разшири НАТО към Румъния, България и Албания, така че те да не остана от другата страна на балканските бойни полета.

Казано по друг начин: ако Западът не беше разширил НАТО и ЕС на изток, сега щяхме да се борим за Полша, вместо за Украйна и Беларус, тъй като Путин със сигурност щеше да диша във врата на всяка страна между Берлин и Москва. Украйна отдавна щеше да е под ботуша на Кремъл. Германия щеше да се дръпне още повече към неутрализъм, изисквайки тесни отношения с Русия не само за природен газ, но и за управление на границите си с Полша и Чехия - ако тези страни не бяха станали членове на НАТО и ЕС и бяха податливи на по-голямо руско влияние.

Сега се борим да завършим Intermarium, (б.р. латински - "между моретата"). Тоест Балтийско и Черно море - пояс от демократични държави, от Естония на север до Украйна на юг, за защита срещу руския империализъм. Дължим тази концепция след Първата световна война на полския държавник Йозеф Пилсудски, който я представя и като защита срещу Германия. Германия вече е дългогодишен съюзник. С поражението на Русия в Украйна целта на Междуморието ще бъде постигната. Това е всичко за геополитика, докато не стане въпро за всичк по Шекспир, тъй като Русия без Путин, колкото и нестабилна да е, би имала поне някаква възможност да стане нормална държава.

Нека не забравяме украинския президент Володимир Зеленски, друг герой от Шекспир, без чиято харизма и динамично лидерство Украйна може би никога нямаше да събере волята да се съпротивлява на Русия на бойното поле. Това е, геополитиката може да ви докара само дотук.

превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    35 11 Отговор
    ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ СВЯТ
    В КОЙТО АМЕРИКАНЦИТЕ ЖИВЕЯТ СВОБОДНО
    В НЯКОЛКО ОТДЕЛНИ РЕПУБЛИКИ :))

    Коментиран от #12, #28

  • 2 Осман

    24 46 Отговор
    Русия/СССР са нападнали:
    1918 - Украйна
    1920 - Полша
    1920 - Азербайджан
    1921 - Грузия
    1929 - Китай
    1938 - Япония
    1939 - Полша
    1939 - Финландия
    1940 - Румъния
    1940 - Естония
    1940 - Латвия
    1940 - Литва
    1946 - Китай
    1950 - Северна Корея
    1950 - Китай
    1953 - Берлин
    1956 - Унгария
    1968 - Чехословакия
    1975 - Ангола
    1977 - Етиопия
    1979 - Афганистан
    1988 - Азербайджан
    1989 - Грузия
    1990 - Азербайджан
    1991 - Северна Осетия
    1991 - Литва
    1992 - Молдова
    1992 - Грузия
    1992 - Ичкерия
    1992 - Таджикистан
    1992 - Молдова
    1994 - Абхазия
    1994 - Ичкерия
    1999 - Ичкерия
    2008 - Грузия
    2014 - Украйна
    2015 - Сирия
    2022 - Украйна

    Коментиран от #4, #14, #15, #17, #21, #34, #42, #51

  • 3 Бибитко

    33 10 Отговор
    Абе каква "харизма" на зеленото човече?! Бай Издън го направи герой и го сложи на корицата на списание "Тайм", като в същото време накара целия свят да работи за кликата в Киев, увеличавайки инфлацията и бедността до невиждани в историята размери! Цинична и безскрупулна пропаганда, докато загиват невинни хора!

    Коментиран от #31

  • 4 САТЪРА НА ХАНА

    33 9 Отговор

    До коментар #2 от "Осман":

    ХАХАХА
    .... ОТ 16 ВОЙНИ С ТУРЦИЯ , РУСИЯ Е ЗАГУБИЛА 2
  • 5 Влади Соловьов

    11 28 Отговор
    Руснаците искат марионетки да им се мазнят на тях не им пука за населението
    Ако им пукаше щяха да имат стандарт на живот и човешки права..русия в момента се управлява от еврейско-арменска банда които са много страхливи и само тоталната диктатура ги спасява от измитане
  • 6 и...драги

    19 27 Отговор
    зрители,на снимката виждате ярък представител на вида "руски изрод".
  • 7 Абе

    14 9 Отговор
    Тоя още ли е жив?
  • 8 Русофил

    18 29 Отговор
    Руснаците ще загубят войната и без Шекспир. После ще се разпаднат.
  • 9 Русофиу

    18 27 Отговор
    Путин е побърканяк и педофил!
  • 10 Покрай тази с.в операция

    6 9 Отговор
    Такива чудеса излязаха на яве че не Пушкин не Сталин ,ами с Зеленски ще иска да се сравнява!!!!!

    Коментиран от #13, #18

  • 11 Някой

    21 7 Отговор
    Няма да ми стигне времето и мястото да напиша точка по точка колко изпразнени от съдържание и далеч от истината са писанците по - горе. Чудят се как да се измъкнат от калта, в която сами се натопиха. Като ръководството на ВСУ, което не знаело за нападението срещу руския самолет А 50 край Минск, тъй като всичко било ро инициатива няа агентите, които го организирали.
  • 12 :))

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Тексас, Калифорния и Мичиган
  • 13 Някой

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Покрай тази с.в операция":

    Прелогът пред думи започващи със "з" и "с" е СЪС. Учи и използвай правилно българската граматика, преди да дращиш по форумите.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бамбука

    9 16 Отговор
    Лавров изброява любимците на Путин, а къде забрави Вожда, положен в Мавзолея ? Ми то, цялата им съвременна история се крепи на Чичкото с каскета.
  • 17 нпо агент

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "Осман":

    ало...осман-чук..това звучи много интересно..Русия нападнала през 1953 - Берлин и Ичкерия...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ........

    18 6 Отговор
    Да би да сте тайно влюбени в Путин?Всеки ден го дъвчете.Направо поема напишете за него.Приличате на първокласници,които дърпат косата на момичетата,за да им обърнат внимание.Преди войната даже не знаехме,че е жив,а сега всеки ден пишете за него.
    Между другото има нещо много странно,но някои украинци си мислят,че Путин им е бил президент и е бил в Украйна,после е напуснал страната и ги е нападнал.В някаква заблуда са.Все едно са от паралелна вселена.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Васил

    11 17 Отговор
    Путлер ще има съдбата на Кадафи!
  • 23 Механик

    22 7 Отговор
    Кви демони бе?
    Ма той, Путин умре, ма. Умре на два-триесе пъти и сега е болен от 30 болести и едни израелски доктори го церят с едни ГМО лекарства. Да не говорим, че един генерал му отреза главата преди 10 месеца и руснаците нямат ракети и стрелят с чипове от перални.
    Малееее, смееееех!!!
  • 24 защо

    9 4 Отговор
    Сър Каплан,
    Какво казва Шекспир за "демократични държави, от Естония на север до Украйна на юг" кога ще напишеш₩?
  • 25 Механик

    19 8 Отговор
    Украйна престана да съществува като държава.
  • 26 Механик

    17 9 Отговор
    НАТО изгуби И ТАЗИ ВОЙНА.
    (акцент на "И ТАЗИ")
  • 27 Механик

    19 8 Отговор
    Скоро повчва якото бягане на укрите към Полша. Ще мирише на пърлени нацита.
  • 28 ХА ХА

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Не няколко а цели 50
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ХА ХА

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Бибитко":

    Забравил си последните 4 дум.
    По вина на путин.
  • 32 а ааа

    8 13 Отговор
    Сатрапът го.очакват в Хага.
  • 33 Представям си

    20 6 Отговор
    Украйна щеше да е сред най богатите страни. Целия транзит на газ и петрол щеше да минава през нейна територия. Нямаше да има нито Северен поток 1 и 2, нито Син, Южен, и Турски поток. Щеше да си запази Крим и Донбас, изобщо не заобиколим търговски мост и едновременно буфер между Русия и Западна Европа. Но...слугуването на чужди интереси доведе до сегашното положение.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 9689

    14 5 Отговор
    Авторът живее на друга планета.
  • 36 Възхитен

    4 14 Отговор
    Страхотен анализ!!
    Браво!
  • 37 Да влезеш в главата на един

    9 9 Отговор
    изкукал ЧК-ист е дело невъзможно ! Неговият мозък е в гръбначния стълб !
  • 38 Уса

    12 4 Отговор
    Ползвам нотариус в сащ украинка много добра и образована жена.Тя ми разказала достатъчно за укрофашистите и американската вина за разрушаването на Украйна,но това е друга тема.Трябваше да бъде поставен апостил върху български документи.Нотариуса ме помоли да сложат апостил и върху украински документи.В държавния секретариат обаче ме попитаха за кои държави са документите.Погледнах нейните бяха на руски и по енерция казахи Русия после се усетих и казах Украйна.Служителката записа Русия.Казах и отново,че има разлика Украйна и Русия а тя отговори "за нас е едно и също и няма значение".Обадих се на нотариуса и и казах а тя ми вика "остави ги те не правят разлика и не знаят дори къде се намира".Дано ви стане ясно на някои тук какъв таралеж ще си вкарате в гащите с тая платена американска любов
  • 39 ха сега де!

    15 1 Отговор
    " Да вземем Молдова, страна, която е румъноговоряща и част от историческа Велика Румъния..."

    И за коя Велика Румъния става въпрос след като това е изкуствено създадена държа ва по френски проект, едва в средата на XIX век? През 1859 г. Александру Йоан Куза е избран за княз на Княжество Влахия и Молдова и на 24 декември 1861 г. обявява независимостта на Румъния. На 21 май 1877 г. в румънския парламент Михаил Когълничану провъзгласява независимо Кралство Румъния по волята на румънския народ. Надселението до този момент във Влашко и Молдва е предимно с български произход, официалния език и писменост са български. До обединението на Влашко и Молдова в средата на 19 век в земите на днешна Румъния се пише на кирилица, а богослужението се извършва на църковнославянски език Едва след 18 век започва бавната замяна на църковнославянския език с румънски. През 1780 г. Йохан Клаин Мику издава във Виена граматика – първата румънска книга с латински букви.
    С такива промивания на мозъци и разпространение на невярни исторически факти българите не си знаем истинската история. Втълпяват ни всякакви измислици, че сме пришълци от къде ли не. Всеки възможно най далечен край на света до където предшествениците ни са стигнали при разселването си и са оставили следи (така и не можаха да уточнят точно от къде), а после се сърдим, че в македонските учебници пишело, че сме татари. Апропо, то и в нашите все още пише същото.
  • 40 Исторически парк

    2 2 Отговор
    Светът щеше да е по-спокойно място
  • 41 пиночет

    6 6 Отговор
    Ботоксовия пръдльо с токчетата е наѝ големия комплексар!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Цензура

    4 6 Отговор
    Хората вече ги е гнyс от лъжите и извърттанията ви. Нарушихте всички договори и споразумения с Русия, сега Путин ви е виновен.

    Коментиран от #45, #48

  • 44 Влади-Мир

    3 5 Отговор
    Превод,... 1989 г, руснаците предложиха дайте да живеем мирно, но уви ....някой се помисли за по-голям от Бог, да ама не, Русия е затрила всички "световни" империи досега ...и краварската ще затрие!!!
  • 45 Прокопий

    3 4 Отговор

    До коментар #43 от "Цензура":

    С терористи и фашисти не се преговаря, това първо. Я помисли кой наруши Будапещенския меморандум, лъжецо, това второ. Искаш ли да ти кажа още колко договора нарушиха кремълските фашаги, тошляче???
    Безаналогови нефелни оправдания по цял ден, усилени от рупора на задънения блатен еволюционен клон...

    Коментиран от #50

  • 46 Рико анаграмата

    2 2 Отговор
    Авторът Каплан,познайте от три пъти от кое племе е ?Който не познае, на гости да му дойде .
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Зсмех

    0 2 Отговор
    Значи, този р. каплан, който "заема" катедра, да вземе да я пусне. Пък за другите глупости.... и изгубености в превода да си носят отговорността.....
    Абе, кой ли ви обръща внимание
  • 50 Ехаааааа

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Прокопий":

    Чак се опръска със слюнка, по-кротко, че кръвното.
    Злобата е опасна за здравето.
  • 51 Забавен си

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Осман":

    Но глупав. Мирише ми на джамбо
  • 52 Румпелщилцхен

    1 3 Отговор
    Можем само да си представим нивото на платените агенти на чужди държави в Българското пространство.
    Путин е гросмайстор а срещу него седят единствено и само ръмжащи кроманьонци.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 резервист

    2 1 Отговор
    Перфектното познаване на творчеството на Шекспир много помага да си обясним геополитическите проблеми днес. Да ръчкам или да не ръчкам мечката. Бе тя все някога ще се събуди значи - да ръчкам. Да ползвам или да не ползвам достъпни ресурси и широки пазари? Бе те почнаха да се сещат че тези неща са си техни все пак и да покачват цените. Значи да ръчкам. Да се примирявам или да не се примирявам с нарастващото или по-скоро с възстановяването на влиянието на Русия по целия свят? Бе те нещо започнаха да не слушкат. Значи да ръчкам! Е ръчнах! Колко милиона са загиналите хора по света от това ръчкане? В Русия и Украйна станали 375000. Ами в Сирия, Ирак, Либия, Афганистан и т.д.? Бе ние да ръчкаме пък те да мрат! Щото Путин е шизофреник!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.