Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Април, 2023 21:00 6 397 33

Ами ако войната в Украйна свърши като Корейската?

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • нато

На фронта нито една от двете нации не успява да вземе надмощие над другата и този конфликт се измести от война на придвижване към война за позиции

Ами ако войната в Украйна свърши като Корейската?  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ситуацията в Украйна напомня на Корея отпреди 70 години, твърдят в анализ за френското електронно издание Marianne Пиер Клере и Матю Хок, заместник-директор и заместник-генерален секретар на Millénaire, независим мозъчен тръст, специализиран в публичните политики.

С декларираното от Владимир Путин намерение да разположи стратегически ядрени оръжия в Беларус, се отваря нова страница в конфликта в Украйна. То може да се разглежда като отзвук на евентуалните доставки на снаряди с обеднен уран от британците за Украйна. Ако припомнянето за силата на атома тревожи Европа и създава атмосфера на страх, то Украйна и Русия изглеждат далеч от бързо разрешаване на конфликта. Ситуация, която напомня Корейската война, която бушува между 1950 и 1953 г. и където мир никога не е могъл да бъде подписан пред лицето на упоритостта на двете страни. Така войната в Украйна ще последва същия сценарий, което може да наруши баланса в Европа и в света.

Още новини от Украйна

На фронта нито една от двете нации не успява да вземе надмощие над другата и този конфликт се измести от война на придвижване към война за позиции. Това се илюстрира от една страна от обсадата на Бахмут - град, който трябваше да падне през април 2022 г. според руснаците, но чиято обсада продължава вече повече от осем месеца, или от тази на град Авдеевка. От друга страна, украинците не успяха да отблъснат повече руската армия. Това фиксиране на фронта доведе до втвърдяване на конфликта и всяка воюваща страна се стреми да унищожи капацитета на противника за изтегляне, за да избегне контранастъпление. За да подпомогнат това втвърдяване на конфликта, както Русия, така и Украйна планират нови материални и човешки ресурси: нова мобилизация за Москва и ускоряване на доставките на оръжие и западно оборудване за Киев.

Втвърдяването на конфликта и позициите прави немислим мира в краткосрочен план. И Путин, и Зеленски са против всякакви преговори. Кремъл иска да анексира части от Украйна и така да си осигури нейния неутралитет. В Киев изискват безусловно изтеглянето на руската армия и връщането на различните окупирани територии. Само че двете държави трябва да се напаснат със суперсили, чиито позиции се променят. От една страна, след като беше относително пасивен от началото на конфликта, Китай предложи свой мирен план от дванадесет точки за разрешаване на конфликт, който тежи върху международната търговия, в момент, когато възобновява икономиката си. От друга страна, въпреки тяхната помощ, Съединените щати изглежда искат да окажат натиск върху Володимир Зеленски да започне преговори, за да могат да съсредоточат усилията си върху Индо-Тихоокеанската зона.

Кореизация

Ситуацията в Украйна напомня Корея преди 70 години. До края на Втората световна война Корея е разделена на две от граница, наложена на 38-ия паралел. Но Северна Корея решава да атакува Южна на 25 юни 1950 г. Тази изключително брутална и кървава война прави двете враждуващи страни непримирими за десетилетия. Както през 1950 г., нахлуването в Украйна беше оправдано от Владимир Путин с необходимостта да се свали доминирания от Запада световен ред. По подобен начин опитът за разрешаване на Корейската война въвлече всички международни сили в баланса на силите между Изтока и Запада. Мирни преговори, които въпреки това никога не се увенчаха с успех поради непреодолимите различия.

Кореизацията на войната в Украйна очевидно не е идеален сценарий, но не е и най-лошият. Това ще доведе до превръщането на част от Източна Украйна в демилитаризирана зона без сблъсъци, но където все още присъстват войници, за да предотвратят възобновяването им. Както в Корея, на територията на Украйна има много висока концентрация на противопехотни мини и е сигурно, че това наличие на мини удължава конфликта, като затруднява възобновяването на ежедневието. Белязани от дълъг и брутален конфликт, Украйна и Русия няма да могат да постигнат мир. Особено след като суперсилите биха могли да се отвърнат от украинския въпрос в случай на други международни кризи, като например в Тайван, по примера на Виетнам, който бързо фокусира американските намерения в Азия в средата на 60-те години.

Как ще се отрази подобен сценарий върху света?

Подобен сценарий несъмнено би нарушил международния баланс. Първо, това би осигурило териториална победа за Русия, която ще успее да запази териториите, получени след споразумението от Минск, отваряйки военния път на авторитарните режими за разрешаване на техните конфликти. Освен това господството на Съединените щати, неспособни да накарат своя съюзник да триумфира въпреки значителната материална помощ, всъщност би било поставено под въпрос. И накрая, трябва да си припомним, че след корейското прекратяване на огъня американците се приближиха до Тайван от страх да не загубят влияние в района. По същия начин, виждайки западния лагер отслабен, Китай може да се опита да се възползва от това, за да си възвърне по военен път острова въпреки подкрепата на Съединените щати.

Европа ще излезе големия губещ в този конфликт. Наличието на разпокъсана и неумиротворена Украйна в съседство не би било добра новина. Въпреки прекратяването на боевете не бихме могли да търгуваме с двете страни както преди войната. Освен това този климат на постоянен конфликт може да ни накара да живеем в постоянен страх от възобновяване на сблъсъци и ескалация с ракетен огън, който може да засегне Европа. Трябва да си припомним самолета MH17, свален в Украйна през 2014 г. от проруските бунтовници, което доведе до смъртта на 298 души. Истински баланс на страха ще се установи на Стария континент, както стана в Северна Азия в продължение на много десетилетия, заради една войнствена Северна Корея. Това завръщане на трагедията на историята в Европа би ускорило настъпващите геополитически промени и би принудило Франция и Европа да защитят един трети международен ред в света.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    26 5 Отговор
    Какво продължава да ,,изтича,, от докладите на Пентагона:
    ,,Патовата ситуация също ще доведе до това Украйна да предприеме „пълна мобилизация“ на оставащото население, което отговаря на условията, прогнозира документът, изпращайки повече млади мъже на фронтовата линия . В същото време Украйна вероятно ще засили зависимостта си от удари на руска територия , се казва в документа, динамика, която обезпокои някои американски служители, опасяващи се, че подобни атаки могат да принудят президента Владимир Путин да ескалира конфликта или да дадат на Китай причина да започне да предоставя смъртоносни подкрепа за Русия.

    Коментиран от #9

  • 2 Мишел

    13 63 Отговор
    Ще свърши като руско-японката 1905 с пълна капитулация на ватншците гладни!

    Коментиран от #11

  • 3 Надявам се

    55 15 Отговор
    Русия да си свърши работата до край.

    Коментиран от #6, #8

  • 4 Майна

    45 5 Отговор
    Пак от ,,хамериканската,, преса:
    ,,Украинските власти в Киев са присвоили „най-малко 400 милиона долара през миналата година“ от парите на американските данъкоплатци, според американския журналист ветеран Сиймор Херш, който наскоро грабна заглавията на своята отдавна прочетена статия, описваща как е било правителството на Съединените щати. Държави, които взривиха газопровода "Северен поток".
  • 5 ТаУмВзе

    10 42 Отговор
    Само алкохолните орки са по съдрани и крепостни от корейците!
  • 6 Последния Софиянец

    8 45 Отговор

    До коментар #3 от "Надявам се":

    Ще свърши като всички агресори, до един ще са на трибунал начело с онова страхливото с ботокса от бункера!
  • 7 Гориил

    54 13 Отговор
    Тази война определено няма да приключи по волята на Запада.Тази война парадоксално носи геополитически капитал в Москва и обективно отслабва Европа.Действайки умело, професионално и внимателно, московско-петербургската технокрация укрепва икономиката, финансите и търговията на Русия, разцепва Европа и отслабва Запада като цяло.

    Коментиран от #10

  • 8 Гориил

    6 17 Отговор

    До коментар #3 от "Надявам се":

    По вероятно е аз да свърша в жная твойта и да водиш още едно по сметищатя да ровите!
  • 9 Анонимен

    48 9 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Колкото и да мобилизира руснаците може5 пъти повече. А и до момента руснаците са 5 пъти по малко от окраинците и унищожават армията на Окрайна въпреки че цялото НАТО им изпраща оръжия.Одеята на руснаците е не да превземат Окрайна а да унищожат армията им както в Бахмут го правят.

    Коментиран от #19

  • 10 Гориил

    10 42 Отговор

    До коментар #7 от "Гориил":

    Но е истина, че няма по пропаднали, гладни и съдрани от ватниците!

    Коментиран от #13

  • 11 Анонимен

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мишел":

    Явно не си запознат че тази война все още официално не е свършила

    Коментиран от #22

  • 12 Джамбaза

    20 1 Отговор
    На фронта нито една от двете нации не успява да вземе надмощие...
    Как така?
    А контраофанзивата?
  • 13 Анонимен

    39 9 Отговор

    До коментар #10 от "Гориил":

    Житото на ватниците отговаря даже на строгите изисквания на ЕС но за разлика окраонското което наводни цяла Европа но никой не знае качествата му Неслучайно Полша Румъния и България изреваха че се внася жито с неясен произход от Окрайна което даже може да е вредно

    Коментиран от #16, #17

  • 14 Гориил

    9 7 Отговор
    Европа ещё не насладилась horror.Руските йезуити не бързат.
  • 15 КОНТРАТА

    34 9 Отговор
    Руската армия не говедарската смената и руснаците са си взели доста, а говедарите нищо не взеха и още в Корея беше война и говедарите убиха 4 000 000 цивилни, а руснаците водят СВО и жертвите са минимални сред цивилните и са по вина на окраинските фашисти и НАТО, НАТО дето учи фашистите дасе крият зад цивилни.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Последния Софиянец

    9 24 Отговор

    До коментар #13 от "Анонимен":

    Цял ден се пердашиш за тия копейки и все гладен си ходиш, защо не се огледаш къде си!

    Коментиран от #27

  • 18 Майна

    30 8 Отговор
    Русия ще завърши целите си - денацификация на земите , които са руски..
    Окраина няма да съществува като държава, това бе резултата ,който получи Зеления..
    Черно море няма да бъде никога Натовско!
    Чу ли , Радев?
    Питам теб, защото ти се оказа най-големия предател...
  • 19 М Илиев

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    А може ли на български ??

    Коментиран от #24

  • 20 КОНТРАТА

    6 22 Отговор
    Важното е грузи 200 да върви с пълни вагони към калната мцква и всичко ще е ок!
  • 21 сащ е война

    37 6 Отговор
    И Корея и Украйна имат граница с Русия. САЩ майка си ли търсят там на хиляди км. от тях???
  • 22 КОНТРАТА

    4 25 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    Блатниците нямат спечелена битка за цялата война с това е извесна!
  • 23 Това са глупости

    35 6 Отговор
    не може да става сравнение между конфликта Русия-Украйна и войната в Корея!В момента фронта не се движи,но украинската армия понася огромни загуби на наличен състав!Това е цената на задържането на фронта! Руската армия унищожава методично украинската,като въобще не бърза,но напредва! Украйна ще бъде денафицирана на сто процента!/
  • 24 Анонимен

    8 2 Отговор

    До коментар #19 от "М Илиев":

    Написано ми е на съветски и аз само преписвам.
  • 25 Мишел

    28 6 Отговор
    Разбира се, че тази война ще завърши като Корейската.
    Тогава световният промишлен колос, който произвежда над половината (50%) промишлена продукция в света, беше победен.
    Сега САЩ са джудже в световното индустриално производство с 12%( 2021г) и не са в състояние да водят война до победа. Афганистан го показа ясно.
  • 26 Матей преображенски

    26 5 Отговор
    Дорогой мой,това за корейската война и 38-и паралел го писах още миналата година.Тука положението не е идентично,освен това Русия няма да остави недоубита бандеровщината..Щатите като основен виновник за войната,наближава момента ,когато ще бъдат принудени от множество обстоятелства да се оттеглят.Финансовата криза ,която сами си причиниха вероятно ще е един от решаващите фактори за да си свият байраците.В цяла Европа предизвикаха хаос и тежки противоречия,народите на доскоро сития и доволен ЕС са уплашени и възмутени,напълниха с емигранти от Магреба,от Арабистан,с някакви тъ-пи от-реп-ки и войнствени ис-ла-мисти.Щатите ще опитат да проведат едно генерално сражение,събирайки подчинените си васали като Полша,Румъния,България и Прибалтика и след като се провалят ,завинаги ще напуснат континента.
  • 27 Анонимен

    17 4 Отговор

    До коментар #17 от "Последния Софиянец":

    Ти в ресторанта окраински брашно с неясно качество ли ползваш или краварско ГМО брашно ?

    Коментиран от #28

  • 28 Последния Софиянец

    4 15 Отговор

    До коментар #27 от "Анонимен":

    Важното е копейки да има, другото не е важно за мен.
  • 29 Мнение

    13 4 Отговор
    Това би било най-доброто решение.Укрите от западната част не понасят онези от източната.Разделили са се на две заради платена западна пропаганда за тоалетни като са се опитали да и заличат историята и езика.Да ви звучи познато?Някои са с толкова промит мозък,че обясняват как украинци са открили Америка, Байдън е украинец,французите произхождат от украинци и т.н.Една стена като Берлинската би решила проблема докато се осъзнаят,че са един народ.
  • 30 Сандо

    13 1 Отговор
    А ако не свърши като Корейската?А ако свърши като една друга,в резултат на която се е пръкнала френската дума "бистро" - тогава какво ще правят ?
  • 31 Има Решение

    7 2 Отговор
    Зелен ски , дръпвай граница от Киев към Одеса и на който където му хареса . И Одеса !
  • 32 Санитарен минимум

    5 0 Отговор
    Войната в Украйна е мухоловка за нацисти от цял свят,както и за шемети - джендъристи. Месокомбината ще си работи - ту на пълни обороти,ту на по-бавни докато ги сведе до санитарен минимум.
  • 33 пояснение

    1 0 Отговор
    Северна и Южна Корея не са разделени по време на ВСВ , защото тогава са окупирани от японците. В Потсдам СССР , и САЩ се договарят след победата над Япония двете армии Руска , и американска , да се изтеглят от територията на Корея . Руснаците изтеглят едностранно своята армия , от северната част , спазвайки договора . Но САЩ не го правят , и остават там своята армия , с мотива да спират комунизма. Не се изтеглят и от остров Хокайдо също обещан на СССР като военна плячка . Това предизвиква ответната реакция на Сев. Корея да нападне , и да воюва за обединение с Южна Корея. Войната спира когато САЩ заплашват със серия ядрени удари по корейско-китайската граница . Дори докарват ядрените бомби. Военните действия спират , но двете части на Корея са в състояние на война. И в двете има ядрено оръжие.