Last news in Fakti

17 Април, 2023 10:00 13 208 160

БРИКС срещу Г-7: кой ще надделее?

  • брикс-
  • г-7-
  • икономика

Заради войната в Украйна, дистанцирането между страните от БРИКС и Запада се увеличи

БРИКС срещу Г-7: кой ще надделее? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, твърдят, че интересът към тяхната група расте с бързи темпове. Може ли БРИКС да се превърне в контрамодел на Г-7 и Запада?

"Страните от БРИКС изживяват своя геополитически момент", казва Гюнтер Майхолд, заместник-директор на Берлинската фондация "Наука и политика", в интервю за ДВ. Те се опитват да се позиционират като говорител на глобалния Юг - "като контрамодел на Г-7".

Съкращението "БРИК" е използвано за първи път от бившия главен икономист на "Голдман Сакс" Джим О'Нийл. Блокът първоначално включваше четири държави - Бразилия, Русия, Индия и Китай. В началото на хилядолетието за дълъг период от време те имаха висок темп на икономически растеж. Тази абревиатурата служеше за привличане на повече внимание от страна на чуждестранните инвеститори към развиващите се пазари.

В началото БРИКС бе по-скоро вид финансов маркетинг, но по-късно прерасна в платформа за междуправителствено сътрудничество. През 2009 г. в Екатеринбург се проведе първата среща на върха между четирите развиващи се икономики. През 2010 г. и Република Южна Африка беше поканена да се присъедини към групата.

Конкурент на Световната банка и МВФ

През 2014 г. страните от БРИКС основаха "Нова банка за развитие" (НБР) с начален капитал от 50 милиарда щатски долара. Тя бе представена като алтернатива на Световната банка и Международния валутен фонд. В допълнение бе създаден и пул от условни валутни резерви, който да подпомага членовете в случай на затруднение с плащанията. Тези предложения се оказаха привлекателни не само за държавите от групата. Те привлякоха вниманието на други развиващи се страни, които имаха лош опит с програмите на МВФ за структурно приспособяване. Чрез механизмите на БРИКС при евентуална криза те не биха зависели само от Световната банка и МВФ.

Банката на БРИКС НБР е отворена за нови членове. През 2021 година към нея се присъединиха Египет, Обединените арабски емирства, Уругвай и Бангладеш. Техният дял обаче е на стойност много под 10-те милиарда щатски долара, депозирани от всяка една от държавите основателки.

Трите от петте икономики в БРИКС са в стагнация

Външната министърка на ЮАР Наледи Пандор потвърди, че има "огромен световен интерес" към БРИКС. "На бюрото ми има запитвания от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет, Алжир, Аржентина, Мексико и Нигерия", заяви тя в телевизионно интервю. По думите ѝ страните от БРИКС са готови да говорят за разширяване на групата, но първо трябва да бъдат обсъдени критериите за приемане. Темата ще бъде обсъдена на следващата среща на върха в ЮАР през август.

Междувременно митът за бързото икономическото развитие на страните от групата е далеч от реалността. От петте държави членки единствено Китай отбелязва непрекъснат растеж. Брутният вътрешен продукт на Китай нарасна от 6 трилиона до почти 18 трилиона щатски долара в периода между 2010 г. и 2021 г.. Икономиките на Бразилия, ЮАР и Русия обаче стагнират. Индия успя почти да удвои своето БВП - от 1,7 на 3,1 трилиона щатски долара.

Г-7 срещу БРИКС - това ли е бъдещето на световната политика?

Заради войната в Украйна, дистанцирането между страните от БРИКС и Запада се увеличи. Причината за това е, че Индия, Бразилия, ЮАР и Китай не се присъединиха към санкциите срещу Москва. Частично обяснение за това са например историческите търговски отношения между Индия и Русия, както и зависимостта на Бразилия от руски торове.

"Войната в Украйна доведе до дипломатически разрив между Запада и страните, подкрепящи Русия", пише британският политолог Матю Бишъп от Шефилдския университет.

Експертът Гюнтер Майхолд не разглежда БРИКС като антизападно обединение, а като платформа за реализиране на национални интереси. "ЮАР, Индия и Бразилия искат да лавират между различните страни", обяснява той. "И да реализират най-добрите възможности за своето развитие."

От друга страна, според Майхолд Китай използва платформата за собствените си глобални политически амбиции. Предложенията за посредничество във войната в Украйна и съвместните военни учения между Русия, Китай и ЮАР се вписват в тази стратегия.

"На Запад са разпознали тази промяна в стратегията и се опитват да ѝ противодействат", казва Майхолд. "На срещата на върха на Г-7 в Германия през 2022 г. Южна Африка и Индия бяха специално поканени, за да бъде предотвратена перспектива за световната политика, основана на принципа Г-7 срещу БРИКС."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 случаен

    189 31 Отговор
    скоро няма да има же 7,ще изтекат кат желе
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Германец

    46 185 Отговор
    Много гладни гърла в тоя БРИКС :)

    Коментиран от #42, #147

  • 4 ИЗИ, ИЗИ

    247 30 Отговор
    ТЕЗИ ПЕТ ПРЕЗИДЕНТА ВОДЯТ СЛЕД СЕБЕ СИ ПЕТ МИЛИАРДА НАСЕЛЕНИЕ , И ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ , А В Г-7 "МЪКАТА" ЩЕ СТАВА ВСЕ ПО ГОЛЯМА.!

    Коментиран от #5, #30, #155

  • 5 Германец

    27 117 Отговор

    До коментар #4 от "ИЗИ, ИЗИ":

    " И ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ" А папо? Откъде? :)

    Коментиран от #10

  • 6 То е ясно кой ще надделее

    225 32 Отговор
    БРИКС официално изпревари G7 като икономика. СА, ОАЕ и Катар също се запътиха натам. 300 милиарда срещу 800 милиона. Засега. Пък и с ръководители като Байдън, Урсула и Шолц...нещата са ясни. По стара традиция пак сме в губещия отбор.

    Коментиран от #7, #9, #45

  • 7 Грешка

    120 13 Отговор

    До коментар #6 от "То е ясно кой ще надделее":

    3 милиарда срещу 800 милиона.

    Коментиран от #40

  • 8 Госあ

    190 16 Отговор
    запада не може да приеме модел на сътрудничество и мир, тъй като политиката му е експлоататорска и грабителска. Затова предвиждам, че противопоставянето ще се задълбочи.
  • 9 Учуден

    27 120 Отговор

    До коментар #6 от "То е ясно кой ще надделее":

    "По стара традиция пак сме в губещия отбор." Леле, ама нали в България имаше 45 години комунизъм , как така сме били "в губещия отбор"? Това не е ли бил "печелившия отбор"?

    Коментиран от #52, #138, #140

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пешо

    34 175 Отговор
    Поредната глупост. Организация от слабо развити или развиващи се държави да бъдат конкуренти на най развитите икономики. Освен по население с нищо друго не превъзхождат G 7. Дори нямат собствена валута.

    Коментиран от #156

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 "целия цивилизован свят" или

    131 13 Отговор
    гейседем са фащ+жалкобритания с петте военноокупирани след всв от тях "суперсили"
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Може бе

    39 8 Отговор

    До коментар #10 от "СКАКАЛЦИТЕ НЕ МОЖЕШ ДА СПРЕШ":

    Ще се издавят в Средиземно море сами насред водата
  • 16 Потребител

    44 108 Отговор
    Предпочитам да живея в Швейцария или Австрия с по 8 милиона , вместо Китай или Индия с по 2 милиарда.
    Най голямата мизерия и бедни хора е в БРИКС

    Коментиран от #20, #22, #24, #139, #148

  • 17 Иво

    32 123 Отговор
    На някой май много му се иска от развития свят да се върнем пак сто години след маймуните. Това е изкуствено разделение. Защото руснаците винаги са искали света да е разделен.
  • 18 пламен

    32 124 Отговор
    Между тези държави има един абсолютен лузър и той е русия....в края на краищата, никой не желае компания с лузър
  • 19 НЕ СЕ РАДВАМ

    42 3 Отговор

    До коментар #12 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ПРОСТО ТОВА Е ...ПЛАНА.. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ.....!
  • 20 Госあ

    73 17 Отговор

    До коментар #16 от "Потребител":

    Що не у Люксембург или Лихтенщайн 😂 Тези държавички, които си написал са несъществени и нищожни за човешкото развитие и бъдеще. Самото им споменаване е безмислено.
  • 21 Пич

    130 19 Отговор
    Това е внушени за малоумни атлантици !!! Икономиката на шарените хартийки , срещу икономиката на реалните ресурси !!! Отговора е елементарен ! Особено , като знаем , че икономиката на шарените хартийки делегира производство си на Китай !!! Просто са глупаци в ЕС, не е трудно да се предвиди изхода !!!
  • 22 То е ясно

    122 18 Отговор

    До коментар #16 от "Потребител":

    Че промяната в жизнения стандарт няма да стане с магическа пръчка за един ден. Ще трае години, обаче е тенденция. На Запад да спада, на Изток- да се покачва. В Китай за 20г. изкараха 400 милиона от бедността, и ги прехвърлиха в средната класа. В ЕС и САЩ за същото време средната класа е спаднала в пъти. Какво да говорим повече?

    Коментиран от #26, #81

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ИЗИ, ИЗИ

    115 13 Отговор

    До коментар #16 от "Потребител":

    ТЕ КИТАЙЦИТЕ ДО ПРЕДИ 30г ХОДЕХА С ДОЧЕНИ ДРЕХИ , ПА СЕГА ОБЛИЧАТ ЦЕЛИЯ СВЯТ.!

    Коментиран от #29

  • 25 666

    27 116 Отговор
    До преди 30 години света беше от два блока Запада и СССР. Какви са последиците от това. Вижте Куба верен сателит на Русия и Северна Корея. Най мизерните държави в света. До това доведе руския социализъм и комунизъм. Още ли мечтаете да бъдем като тях.
  • 26 Любопитен

    22 85 Отговор

    До коментар #22 от "То е ясно":

    И защо всички бягат на запад , а не на изток или Бразилия или ЮАР

    Коментиран от #31

  • 27 БРИКС

    14 9 Отговор
    Кой друг?
  • 28 Кой колко тежи?

    26 91 Отговор
    Дискутираните държави произвеждат следните проценти от световната продукция:

    Г7 % БВП
    САЩ 24.08
    Япония 6.02
    Германия 4.56
    Англия 3.26
    Франция 3.19
    Канада 2.04
    общо 43.15

    БРИКС
    Китай 15.12
    Индия 3.28
    Бразилия 2.54
    Русия 1.95
    Република Южна Африка 0.54
    общо 23.43

    С Г7 е солидарен Европейският съюз, Южна Корея (1.89%) и Австралия (1.64%)
    За БРИКС има медийни заявки, но реално взаимодействие на глобално ниво няма.
    Интересен е делът на Русия в БРИКС - 8.32%. По абсолютна стойност Русия е на 4-то място в БРИКС.
    Интересна е и преспективата пред тези икономики - кои нарастват, кои са в рецесия?
    Не бих заложил и $1 на БРИКС.

    Коментиран от #36, #128

  • 29 Герменанец

    21 61 Отговор

    До коментар #24 от "ИЗИ, ИЗИ":

    Купувал ли си си някоя китайска марка дрехи? Ама не западна произведена в Китай, а китайска. Как е качеството? :)

    Коментиран от #34

  • 30 Да кажа че....

    21 68 Отговор

    До коментар #4 от "ИЗИ, ИЗИ":

    От тези 5 милиарда, 1,5 живеят с по-малко от 1$ на ден, а бонзите са с несметни богатства. Достатъчен е фактът, че най-богатия от тези поетимата има скътсани около 200 млрд$..за черни дни. Докато животът на подопечните му не струва и долар даже.така че..БРИКС ли..ми не, мерси.. тия са обречени
  • 31 Това ти обяснявам, ама не вдяваш..

    96 12 Отговор

    До коментар #26 от "Любопитен":

    Промяната е БАВНА. Повтарям- бавна! Но я има. И западняци отиват да работят в диктатурите от Залива за повече пари, нищо че няма демокрация. Освен това голямото предимство на Западът беше хегемонията на долара, и технологичното превъзходство. И двете са на път да изчезнат, и после- край на хубавия живот на гърба на другите

    Коментиран от #32, #35

  • 32 То и

    12 54 Отговор

    До коментар #31 от "Това ти обяснявам, ама не вдяваш..":

    Депардийо отиде в РаЗЗия, но щото го беше загазил със закона във Франция, а не щото много му трябваше потупването от Путин и руЗЗкия начин на живот. Сега чета, чее нещо жена му на Роналдо имала проблеми в арабския рай. Как мислиш, дали ще останат там и как е живота им?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Края на началото

    15 59 Отговор

    До коментар #31 от "Това ти обяснявам, ама не вдяваш..":

    Какъв край бе другари..вие знаете ли само туризма във Европа колко милиарди носи..идустриалното производство е на скъпоструващи машини автомобили и др висока технология която е без конкуренция във третия свят

    Коментиран от #49

  • 36 Хихихи..

    71 13 Отговор

    До коментар #28 от "Кой колко тежи?":

    Вече си заложил на окуцелият европейски кон и БРИКС те вбесява - разбирам и съчувствам..

    Коментиран от #53

  • 37 Вашите "пари"

    76 9 Отговор

    До коментар #33 от "Брикетите в атака":

    Са на път да се превърнат в тоалетна хартия. Истинският показател са природни ресурси, научен потенциал, и производство. Там Западът отдавна губи по точки.

    Коментиран от #46

  • 38 Гост

    68 9 Отговор
    Кадето са ресурсите и населението там е силата.

    Коментиран от #48, #59

  • 39 Мислещия

    98 14 Отговор
    Каква е средната задлъжнялост на Г-7?......Стотици трилиони долари!
    Какъв е ръста на БВП в Г-7?.....Отрицателен!
    Ръст в икономика се постига с евтина енергия и работна ръка.
    Къде са евтините ресурси, енергия и работна сила?.....В БРИКС!
    Кой ще оцелее, как мислите?!!!!

    Коментиран от #43, #69

  • 40 Не бой се

    8 39 Отговор

    До коментар #7 от "Грешка":

    Белите хора сме достатъчно зли да наваксаме разликата
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Крикор

    43 6 Отговор

    До коментар #3 от "Германец":

    Това е идеята явно, да ги нахранят като приземят долара, да не може да ги скубе повече.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Няма такова нещо

    18 56 Отговор

    До коментар #6 от "То е ясно кой ще надделее":

    Заключенията ти са пожелателни, но неверни. Реалните числа сочат друго. БРИКС произвежда над 2 пъти по-малко, отколкото Г7. Няма тенденция това да се промени. Китайците няма да станат японци.

    Коментиран от #54, #83

  • 46 Концептуално НЕ

    12 46 Отговор

    До коментар #37 от "Вашите "пари"":

    Какъв научен потенциал ве другари всеки западен университет има научни програми за милиони долари инвестиция..искате да си броим университетите ли какво ли..Индия са със 80 процента неграмотни Южна Африка и те..всичките арабели учат във западни университети..единственото общо нещо между бриксовете е или евтината работна ръка или евтините пари които идват под вид на петрол
  • 47 Русофил

    14 57 Отговор
    Русията прави нов съюз - Б10 (Бедните десет). Русия, Еритрея, Сирия, Иран, Аржентина, Бразилия, Сомалия,
    Венецуела, Никарагуа, Куба.
  • 48 българанец

    9 37 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    По тази логика Конго и Намибия трябва да са №1 и №2 и там да е раят на земята. Помисли отново.
  • 49 Да не кажете

    12 54 Отговор

    До коментар #35 от "Края на началото":

    Че после не сме ви обяснили подробно как за пореден път Западът не само че няма да западне и фалира а и ще просперират за разлика от изтока

    Помислете само колко КВАДРИЛИОНИ имат в произведения на изкуството и скъпоструваща недвижима собственост за която брикерите се избиват да инвестират и цените остават във възходяща посока

    Колкото и да се напъвате другари няма как да спечелите икономическата война просто не ви достигат качества и това всичко произлиза от системата която сте избрали да градите

    Коментиран от #57

  • 50 Геополитик

    22 4 Отговор
    Щях да ви обясня нещата, щото нищо не разбирате, обаче ми се качи клиент за Банишора.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ежко

    48 8 Отговор

    До коментар #9 от "Учуден":

    Брех...За 35 години капитализъм,какво се случи?Или мантрата 45 години социализъм ще работи до 2200 година?

    Коментиран от #55

  • 53 Кой колко тежи

    13 11 Отговор

    До коментар #36 от "Хихихи..":

    Преателю, тук няма никакви чувства. Като си отвориш банковата си сметка виждаш това - студени числа, независещи от пристрастията ти.

    Коментиран от #56

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Учуден

    11 31 Отговор

    До коментар #52 от "ежко":

    Само не разбрах защо започна да говориш за нещо съвсем друго. Аз питах как ако 45 комунизъм е бил "правилния/печелившия" отбор, как така сме били "на страната на губещия"?
  • 56 Умен си като кокора и про100то

    42 8 Отговор

    До коментар #53 от "Кой колко тежи":

    А реално какво струват с нищо обезпечените печатници на цветна хартия? Няма го вече и петролния монопол, ама козяците не отопляте!

    Коментиран от #61

  • 57 иваило

    26 2 Отговор

    До коментар #49 от "Да не кажете":

    квадражендър си от най класните !!

    Коментиран от #71

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Геостратег

    12 30 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    Нека позная: това ще се види в бъдещето, щото дотук няма доказателства, че това е така. Но има доказателства, че там, където обществото е базирано на свободата на предприемачеството и демокрацията, има резултати.
  • 60 Невменяем

    34 3 Отговор
    Високите технологии вървят с мръсното производство ръка за ръка. БРИКС се ориентират правилно и благодарение на евтината и нискоквалифицирана работна ръка. Г-7 са клиенти на БРИКС точно в мръсните производства и оскъпяването е неизбежно до нива на неконкурентноспособност.
  • 61 Кой колко тежи

    12 25 Отговор

    До коментар #56 от "Умен си като кокора и про100то":

    Освен че съм умен съм се и доказал като такъв. Златният стандарт, за който си чувал, но не знаеш какво е, е изоставен през 1971 година от всички. Обезпечението на националната валута се дава от икономиката на държавата и доверието в нея. Съществуват и необезпечени валути като биткойн и подобните. Стана ли ти сложно?

    Коментиран от #149

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Тодор Младенов

    38 5 Отговор
    Г 7 няма шанс, ако продължи зелената сделка
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Луд

    56 8 Отговор
    Китай защитени патенти за 2021 г......257 бр.
    САЩ.....146 бр.
    ЕС.......58 бр.
    Суровини....енергетика....работна ръка = икономика.
    Спрете моля да говорите за шарени хартийки.
    За жалост запада умира.

    Коментиран от #70, #74, #86

  • 66 Скептика

    37 7 Отговор
    Г 7 държат технологии, иновации и печатането на пари,БРИКС държат енергийни, хранителни и водните ресурси , всеки да си направи изводите от това
  • 67 Христо

    15 15 Отговор
    Р-тшил вложиха минимум 50млрд.долара за да създадат банка на Държавите от БРИКС, която да се конкурира със Световната банка. Така изглеждат нещата ДругарЕ! Прави се двама да се карат, за да печели третия. Двамата са изтока и запада, третия са р-птили-те дето държат банките по света и трупат мнгизи от всеки конфликт, дето лично те предизвикват.
    Цитат Живеем в епоха и свят на всеобщо уедряване на промишлеността, селското стопанство, търговията, услугите и финансите. Монополната държава – мечтата на Джон Р-фелер, агента на семейство Р-тшил, вече е факт. Но тя беше въведена още през 1917 година с унищожаването на Руската империя. И замяната й със съветска – комунистическа, сиреч талмудска край на цитата. ДругарЕ, не чакайте байтошовия комунизъм, ще ни дойдепрез задната врата такъв дигитален комунизъм наречен нов световен ред, дето досега не е имало и тогаз па ще квчите още повече от сега. Не бързайте да ръкопляскате на БРИКС. Гледайте и мислете! Честит Великден
  • 68 коро

    7 19 Отговор
    Само погледнете в каква валута Брикс си държат парите в обединената си банка и всичко става ясно.
  • 69 Щял съм бил да мисля

    12 15 Отговор

    До коментар #39 от "Мислещия":

    Щял съм бил да мисля, ама не съм се бил научил. Ръст се прави с високи технологии и наука. Погледни през последните 50 години кои и как порастнаха. Япония, която е загубила войната и претърпяла ядрени бомбардировки, с фиксирано население и без ресурси е трета икономика в света. Южна Корея без ресурси и с площ колкото България произвежда половината кораби в света.
  • 70 Олеоле

    6 29 Отговор

    До коментар #65 от "Луд":

    Е що па "за жалост"? Нали така по-бързо ще дойде лелеяната от всеки истински русофил "свабада" и власт на истинските дръжави? "Само още малко и ще се срути гнилия Запад, другаре" ! Лозунг от 70те години при Тато
  • 71 Оставаш си

    7 24 Отговор

    До коментар #57 от "иваило":

    Плосък колкото една копейка и със същата стойност
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Мишел

    32 7 Отговор
    Според американско- британското издание за новини от световните финансови пазари и инфраструктура Refinitiv, през 2020 петте държави от БРИКС настигат седемте от G7 по процент от световния БВП, а в края на 2022 БРИКС вече имат по висок процент.

    Коментиран от #75, #78

  • 74 Не си луд, споко

    10 12 Отговор

    До коментар #65 от "Луд":

    Това, за което пишеш, е патентна активност. В Китай патентната политика е по-либерална, по-достъпна. Населението е повече. Това е основната причина да генерират патенти. Далеч не всеки патент върши някаква работа, решава някакъв проблем днес или евентуално утре. Например патентът за информационната РНК директно промени света не беше китайски. Революцията в ИТ сектора, която преди това промени света, също не беше базирана на китайски патенти. Не знам утре какво ще промени света, но не очаквам да е базирано на китайски патент. По-скоро ще е нещо от Пало Алто, Калифорния.
  • 75 Кой колко тежи

    7 10 Отговор

    До коментар #73 от "Мишел":

    А бе, Мише, за такава информация има сериозни източници. Ако четеш това твоето и играеш на борсата за 6 месеца ще си фалирал.

    Коментиран от #76

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 23 Отговор
    Тая дискусия която водим е малко безмислена. Всички хора искат да живеят добре. Много по добре е ако около теб живеят богати съседи. Нащо място като държава е в цивилизацията и развита Европа. Който не му харесва пали и заминава в БРИКС ЮАР Китай Индия избор има.

    Коментиран от #79

  • 78 Кой колко тежи

    9 9 Отговор

    До коментар #73 от "Мишел":

    Мише, намерих ти източника - сайтът Поглед.инфо. Респект! Ама има една малка подробност. Сравнението е по БВП по паритет на покупателната способност. Да знаеш, че с данните от такъв паритет на международния пазар нищо не можеш да си купиш. Защото барел петрол струва истински 85 долара, комплект ядрен енергоблок струва истински 15 милиарда долара, съвременен самолетоносач струва истински 13 трилиона долара и никой не те пита какъв ти бил паритета на покупателната способност. Пазарът иска реални пари.

    Коментиран от #88, #99

  • 79 Бил съм

    7 5 Отговор

    До коментар #77 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ... и в Китай и в Индия. Там трябва да си Нео, за да не ти се случи нещо от местните "придобивки".
  • 80 Точен

    28 4 Отговор
    Реално, без печатане на долари и Евро без покритие, Г-7 е фалирал.

    Коментиран от #82

  • 81 хахаха

    10 2 Отговор

    До коментар #22 от "То е ясно":

    Искаш да кажеш,че китайския вариант,ще се случи и в Индия и Русия ли?Хахаха.
  • 82 Виж

    7 8 Отговор

    До коментар #80 от "Точен":

    БВП на Г-7 и какъв процент от свертовния БВП е, и след това говори за "без покритие".
  • 83 Мишел

    21 3 Отговор

    До коментар #45 от "Няма такова нещо":

    Реалните числа сочат, че през 2020 БРИКС настигат G7 по БВП, а след 2022 G7 диша праха на БРИКС.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Мишел

    20 4 Отговор

    До коментар #65 от "Луд":

    2022 г. Китай е световен лидер в 37 от най важните стратегически научни направления, САЩ в останалите 7 (източник Австралийския институт за световни стратегически изследвания).

    Коментиран от #89

  • 87 Рико анаграмата

    17 3 Отговор
    Естествено кой ще надделее,в момента всеки трети американец е цветнокож,хиспеник.Още 33-50 години и бледоликите ще са дискриминирано малцинство,скоро и в Европа ще последва подобна тенденция, с вноса на "инженери лекари,учени "от всякъдеА зелените политики ще са последния пирон на уоук многопалавото общество. Всичко тече всичко се променя.

    Коментиран от #94, #98

  • 88 Мишел

    4 8 Отговор

    До коментар #78 от "Кой колко тежи":

    Ако прочетеш намерения от тебе източник, наистина ще намериш източника ми , писателю чук@а.😛

    Коментиран от #90

  • 89 фен

    6 8 Отговор

    До коментар #86 от "Мишел":

    Ще споделиш ли в твоята сфера на интереси кое китайско научно достижение ползваш или мислиш да ползваш в близко бъдеще?
  • 90 Кой колко тежи

    5 4 Отговор

    До коментар #88 от "Мишел":

    Мише, изморяваш ли се след първото изречение?
  • 91 Брикс го закриха преди да го пуснат

    8 20 Отговор
    В тая измишльотина Брикс народите им мрът от глад,бачкат за купа ориз или бала сено на месец,така е било ,така е и така ще си останат

    Коментиран от #104

  • 92 ЛиБеРаст

    16 1 Отговор
    Крайната фаза от управлението на финансовият олигархат е фашизъм! Не трябва да се позволи фашизъм! Банкерите ще обслужват промишлеността, а не както искат да им е подчинена всяка човешка дейност.
  • 93 А50

    15 2 Отговор
    Е много ясно- който има суровини и това се тези от снимката
  • 94 черен минерал

    9 2 Отговор

    До коментар #87 от "Рико анаграмата":

    Същите разцветки ще видиш в Белия дом, Пентагона, дори сред лауреатите на Нобелова награда. Прякото следствие от расизма е стесняване на мирогледа.

    Коментиран от #101

  • 95 Някой си

    14 4 Отговор
    Китай в Брикс ще бъдат,като Америка в Г7.Парите и технологиите са в тях,значи ще командват парада.

    Коментиран от #100

  • 96 Мдамммм

    7 13 Отговор
    Независими,независими,пък фонда им пак в щатски долари.Като нямаш доверие в собствената си валута(рубли,рупии,йоан,ранд) за ква финансова независимост говорим въобще?!
  • 97 Ъндърпрешър

    18 6 Отговор
    Брикс без съмнение ще победи там са хора и ресурси а г7 са въздух под налягане
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Мишел

    20 6 Отговор

    До коментар #78 от "Кой колко тежи":

    Би ли обяснил, какво значат " истински долари"😄😄😄😄
    Преди това помисли,дали могат да се напечатат за 2 години 6 000 000 000 000 долара, ако имаха някакво покритие.😄😄😄
    Впрочем, твърдят, че трилионите долари нов дълг на САЩ за последните десетина години се равняват на дълга на САЩ в предните 215 години.
    От такъв капан на " истински долари" няма излизане., освен с фалит.
  • 100 Грешноооо

    8 17 Отговор

    До коментар #95 от "Някой си":

    В Китай технологии нЕма,освен ако копи-пейст се счита за технология!!!Технологиите се измислят в Силиконовата долина,Тайван,Япония и Южна Корея!Затуй Китсй постоянно наднича в паничката на Тайван!

    Коментиран от #102

  • 101 Рико анаграмата

    2 2 Отговор

    До коментар #94 от "черен минерал":

    Познай откъде знам?Между другото тук е 3.39 ам.След дълъг работен неделен ден и дълга " жътва"релаксирам преди лягане на по чаша.
  • 102 Госあ

    8 9 Отговор

    До коментар #100 от "Грешноооо":

    😂 Йес ! Баш у “силиконовата” долина се “измислят” ! 😂

    Коментиран от #105, #158

  • 103 който каквото сам си направи

    14 4 Отговор
    Демократксата администрация направи каквото може да охули денсия бразилски президент и да инсталира Лула да Силва.
    Левия пък директно извади стрната от американска орбита и обяви, че първата му мечта е да премахно доилара от световната търговия.
    ...
    Да ви прилича на настъпване на мотиката?
  • 104 стоян георгиев

    6 5 Отговор

    До коментар #91 от "Брикс го закриха преди да го пуснат":

    Собственият си qe неф имаш предвид?
  • 105 Мдааммм

    9 1 Отговор

    До коментар #102 от "Госあ":

    Силиконова,силициева...все тая!Мноо добре ма разбра

    Коментиран от #134

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Електра

    5 18 Отговор
    Ха ха ха, БРИКС може да бие Г-7, само по тонаж изходени изпражнения, но по брой спечелена и притежавана валута, е на светлини години зад Запада. Докато при Г-7 има само демокрация, то при Брикс е племенен вождизам с олегархично-войствен комунизъм. Не случайно и нашите комуняци от съветски тип, предпочитат да инвестират откраднатато и да живеят на запад, не на изток...

    Коментиран от #109

  • 108 стоян георгиев

    9 5 Отговор

    До коментар #106 от "Електра":

    Електри4ке,научи първо правописа ,преди да се правиш на ерудит."Олегарх" мое би си е мечтал да стане баща ти,но не му де е получило.
  • 109 Бай Иван

    4 13 Отговор

    До коментар #107 от "Електра":

    Електра, както винаги абсолютно точен коментар, от тебе. Няма как шарлатаните от БРИКС да са едини, та те са като цветовете на дъгата, червени, жълти, черни, и бели.

    Коментиран от #112, #115, #118

  • 110 12345

    14 4 Отговор
    Настоящите пет от БРИКС сега допринасят с 31,5% от световния БВП, докато делът на Г-7 е спаднал до 30%. Очаква се BRICS да допринесе над 50% от световния БВП до 2030 г., като предложеното разширяване почти сигурно ще изведе това напред.

    Коментиран от #113, #120

  • 111 отегчен

    9 16 Отговор
    Съюза на бачкерите голтаци чакащи инвестиции от Запада е надеждата на русофилията за победа над Запада. Жалка история.
  • 112 Електра

    7 14 Отговор

    До коментар #109 от "Бай Иван":

    Ха ха ха, БРИКС може да бие Г-7, само по тонаж изходени гов...на, но по брой спечелена и притежавана валута, е на светлини години зад Запада. Докато при Г-7 има само демокрация, то при Брикс е племенен вождизам с олегархично-войствен комунизъм. Не случайно и нашите комуняци от съветски тип, предпочитат да инвестират откраднатато и да живеят на запад, не на изток... ЗАЩО САМО ТРИЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ МИ, КОЕ НЕ Е ВЯРНО ИЛИ ЦЕНЗУРНО...

    Коментиран от #114

  • 113 Пршо

    4 14 Отговор

    До коментар #110 от "12345":

    А защо народите им са най бедните в светата, Електра е права, че изхожда 60% от световната тор това е.

    Коментиран от #132

  • 114 стоян георгиев

    9 5 Отговор

    До коментар #112 от "Електра":

    Електри4ке ,май си само една машина за айна и нищо повече.Нещо като Колективния Въздух под Налягане.Даже и пара няма.
  • 115 Електра

    4 4 Отговор

    До коментар #109 от "Бай Иван":

    Бай Иване,подред,които те хване.
  • 116 много си боса..

    19 3 Отговор

    До коментар #106 от "Електра":

    Г-7.. тва са гмо държави,британия без австралия е джудже на командо дишане,щатите-тия правят войни на не по малко от десет хиляди км от тях,франция-държаха половин африка..добре че вагнер се намесиха и погнаха макорончо от там...и.т.н.очаквам с натърпение към брикс да се пресъедини и венецуела-държава с най големите залежи от нефт в света..а путин там има връзки и то здрави..

    Коментиран от #124

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Сър Пичук

    5 16 Отговор
    Икономиката на Русия е по-малка от тази на Калифорния, а ако Запада врътне кранчето на инвестициите и Китай и Индия и Бразилия и Южна Африка отиват под вода...

    Коментиран от #121

  • 120 Манипулативно невярно

    3 8 Отговор

    До коментар #110 от "12345":

    Това са данните от световната статистика:

    Г7 % БВП
    САЩ 24.08
    Япония 6.02
    Германия 4.56
    Англия 3.26
    Франция 3.19
    Канада 2.04
    общо 43.15

    БРИКС
    Китай 15.12
    Индия 3.28
    Бразилия 2.54
    Русия 1.95
    Република Южна Африка 0.54
    общо 23.43

    Коментиран от #123

  • 121 По-точно

    7 13 Отговор

    До коментар #119 от "Сър Пичук":

    БВП Русия - 1.779 трилиона USD
    БВП Калифорния - 3.701 трилиона USD
    или 2.08 пъти разлика.
  • 122 Олеоле

    4 11 Отговор

    До коментар #118 от "Точно":

    "Всички в БРИКС са с нормални ценности(според традициите и религиите си" Даже и ти не знаеш, какво искаш да кажеш :)

    Коментиран от #126

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Да видим колко си обут

    3 11 Отговор

    До коментар #116 от "много си боса..":

    Джибути е последната колониална територия на Франция. Получила е независимост на 27 юни 1977 година. Оттогава насам Франция няма колонии.

    БВП на Великобритания е 2.638 трилиона долара
    БВП на Австралия е 1.323 трилиона долара

    Великобритания произвежда 2 пъти повече. Кой е босият?

    Коментиран от #133

  • 125 Манипулативно невярно

    9 4 Отговор

    До коментар #123 от "А данните":

    По-добре попитай каква е разликата между номинален БВП и БВП по покупателна способност. Там ти се чупи тезата.

    Коментиран от #127

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Ганчо

    3 3 Отговор

    До коментар #28 от "Кой колко тежи?":

    Смeшник, първо научи как се изчислява БВП, а после се обзалагай. Умните хора са казали, че ако до 10 минути не разбереш кой е глyпакът на масата за покер, значи глyпакът си ти.

    Коментиран от #129

  • 129 Кой колко тежи

    7 2 Отговор

    До коментар #128 от "Ганчо":

    Признавам, не знам как се изчислява GDP. Затова и не се заемам да го изчислявам, а ползвам проверена статистическа информация. Така и така си по-умен вземи ни кажи как се смята, че да има някаква полза за обществото.
  • 130 Дивергент

    13 6 Отговор
    Публикация от 10.04.2023г.

    "Страны БРИКС впервые экономически обогнали G7

    Семь самых развитых держав мира оказались позади БРИКС по доле в мировом ВВП, пишет le Journal du dimanche. Это явление вкупе с демографическим превосходством развивающихся государств доказало появление силы, опережающей США, считает автор статьи.

    Организация БРИКС обеспечивает 31,5% мирового ВВП против 30,7% у G7. И тенденция к росту продолжится — во многом за счет рынков Индии и Китая. А значит, "развивающиеся" экономики и дальше будут опережать "развитые".

    "Основополагающий миф о развивающихся экономиках развеялся", — констатировал заместитель директора Немецкого института международных отношений и безопасности (SWP) Гюнтер Майхольд."
  • 131 Па съм я бе

    21 6 Отговор
    Когато имаш оръжие и знаеш как да го използваш,няма значение колко долара са ти услугите.Победените ще ги извършват.Напред, Русия.Твой ред е да яхнеш света и да махнеш англичаните
  • 132 Дивергент

    18 3 Отговор

    До коментар #113 от "Пршо":

    Защо смяташ, че са най-бедни? В САЩ 60% от населението е кандидатствало за социални помощи. Там бедни ли са? Или гледаш колко са богати елита в дадена страна? А ако видиш и задлъжнялостта им данните се променят още повече.
  • 133 Бай той Толстой

    2 2 Отговор

    До коментар #124 от "Да видим колко си обут":

    Това са услуги,тъпанчо.

    Коментиран от #142

  • 134 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #105 от "Мдааммм":

    И ти ме разбра, нали 😉
  • 135 стоян георгиев

    4 9 Отговор
    Бригс не съществува като икономически или политически съюз.
  • 136 дон

    5 7 Отговор
    Русия и Китай са бетон, но Индия и Китай са в тежко отношения, а южна африка и бразилия са по-скоро в тежест отколкото в помощ. Бразилците са много като хора, но тъпи като гъдулки, една кризичка и правителството пада като стара круша.
  • 137 Така така

    18 4 Отговор
    G 7 са самообявили се лидери, нямат никаква база за влияние над останалият свят. Докато Брикс не налагат на никого нищо там всеки влиза доброволно за да използва икономическите лостове на организацията. Много са различно, но определено БРИКС е симпатична организация,за разлика от Г 7
  • 138 Така така

    14 4 Отговор

    До коментар #9 от "Учуден":

    Да за съжаление комунизъм не успяхме да реализираме, но социализмът беше печеливш, другото са платени соросоидни приказки
  • 139 Айде бе

    8 7 Отговор

    До коментар #16 от "Потребител":

    Верно ли “Най голямата мизерия и бедни хора е в БРИКС”? Малко си се поулял , щи спрат центовете
  • 140 С62

    18 4 Отговор

    До коментар #9 от "Учуден":

    Ами още не може да доразграбят това което се е създадено за 45 години. А за отборите. В две световни войни сме били с Германия и в двете в губещия отбор. Вярно в края на Втората сме сменили отбора и сме оцелели. Ако не бяхме го направили не ми се мисли какво щеше да остане от България.

    Коментиран от #143, #159

  • 141 ФАКТИТЕ

    19 6 Отговор
    НЕ Е ВЪПРОСА КОЙ ЩЕ НАДДЕЛЕЕ, ЗАЩОТО БРИКС НАДДЕЛЯХА? НА ТЕЗИ 5 ДЪРЖАВИ ИКОНОМИКИТЕ СА НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ПРЕД ФАЩ И ЕС, А ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ В СТАТИЯТА СПОМЕНАВАТ САМО ОСНОВАТЕЛИТЕ НА БРИКС, НО НЕ И И ДРУГИТЕ, КОИТО СА НА ОПАШКАТА ЗА ЧЛЕНСТВО / ОАЕ, Аржентина, Египет, Венецуела, Мексико, Иран, Виетнам, Бангладеш, Индонезия, Уругвай, Бахрейн, Нигерия и др/.

    Коментиран от #150

  • 142 до бай Толстий

    2 3 Отговор

    До коментар #133 от "Бай той Толстой":

    Като са услуги да не би да са без пари? Транспорт, здравеопазване, образование, съобщения, банкиране, туризъм - това само част от услугите, които се произвеждат и потребяват.
  • 143 С63

    4 3 Отговор

    До коментар #140 от "С62":

    Каквото остана от Австрия, Румъния и Гърция, примерно.
  • 144 Знаещ

    5 2 Отговор
    Как кой БРИКС етествено !!!
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Московски

    2 5 Отговор
    Горките американци и германци, Ами французите живи да ги ожалиш. Молят се за подаяния. Студентите им пълнят университети на Брикс. Всичко зависи от Брикс горките ние с японските хибриди и вилички край морето и с тези евра какво ще правим. От сега де уча да пълзят и да ям котки и кучета. Сигурно са вкусни нали. Дайте рецепта експерти на Брикс
  • 147 Дограма

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Германец":

    Кой е като теб , наплюскал си се със скакалци .
  • 148 Халил

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Потребител":

    Каква Австрия , до 10 г . Ще е Халифат Австрия .
  • 149 Фукъл

    4 1 Отговор

    До коментар #61 от "Кой колко тежи":

    Много си учен , остави . 24% на САЩ и децата знаят че , 20% от тях идват от Китай САЩ само слага етикети и продава на десеторни цени . Няма да е все така .

    Коментиран от #151

  • 150 Роко

    2 5 Отговор

    До коментар #141 от "ФАКТИТЕ":

    Приятелю къде научи тези глупости. Първа икономика в света е САЩ (така е било така и ще бъде), втора Китай благодарение на американските компании (те осигуряват над 40% от китайския ВВП) и още нещо над 60% от китайския стоки обмен е със !!!! САЩ още 30% е с останалите от Г-7 примерно с Русия е 2% заради почти безплатните енергоресурси получавани от Китай. Какво ще стане с Китай ако компаниите от Г-7 напуснат Китай? Китай за месец ще се върне в 19 век ако има късмет де. Да вземем втората в БРИКС Индия отново 70% стокообмен с Г-7 и отново купува на смешни цени енергоресурси от Русия. Всяка от изброените кандидат членки за БРИКС ако получи покана за Г-7 моментално ще бие шута на лигата на бедняците БРИКС щото в Г-7 са парите. Когато гърците викаха "Охи" лигата на бедняците след дълго умуване си направи фонд за развитие на стойност 100 милиарда долара (опс що в долари не е ясно) по същото време ЕС отпусна на Гърция кредит от 500 милиарда евро (решиха го за 10 минути) схващаш ли разликата между Г-7 и БРИКС за твоя справка гърците я схванаха. ТЕ ТАКИВА СА ФАКТИТЕ
  • 151 Роко

    1 2 Отговор

    До коментар #149 от "Фукъл":

    Да приятелю идват от заводите на американските компании в Китай. Китай предлага почти безплатна работна ръка която работи без да мрънка (ако мрънка китайските власти бързо го отучват от вредните либерастки навици) по 20 часа дневно седем дни в седмицата дори след като си платиш комисионите и данъците пак ти излиза по - евтино да произвеждаш в Китай. На американския работник трябва да му плащаш много той работи не повече от 8 часа иска здравни осигуровки че има наглостта и пенсионни осигуровки да иска. Че и почивни дни иска, петдневна работна седмица и най - наглото платен отпуск. Излиза че китайчето работи колкото трима американци за 1% от заплатата на един. И не иска либерастки глупости като осигуровки или почивни дни. Та това е причината американските компании да произвеждат в Китай а после ако намерят балъци може и 50 пъти по скъпо да продават.

    Коментиран от #153

  • 152 БВП на глава от населението

    2 3 Отговор
    Г7
    САЩ $80 034
    Япония $35 385
    Германия $51 383
    Англия $46 371
    Франция $44 408
    Канада $52 722


    БРИКС
    Китай $13 721
    Индия $2 601
    Бразилия $9 673
    Русия $14 403
    Република Южна Африка $6 485

    Коментиран от #154

  • 153 Голям праз

    0 0 Отговор

    До коментар #151 от "Роко":

    Я пак провери, каква е собствеността на заводите в Китай.

    Коментиран от #157

  • 154 Голям праз

    0 0 Отговор

    До коментар #152 от "БВП на глава от населението":

    Сега можеш да напишеш и как е формирано БВП , ако ме разбираш.
  • 155 красная шляпа

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "ИЗИ, ИЗИ":

    Изи мизи иди си купи нещо в щатите в европа с руппии, рубли или юани
    всики ти вика дай долар дай евро
  • 156 Технолого

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Пешо":

    Като им спрат кранчето,и няма кои да им проси за доларите,шмъ фанът за дедовоя...шъ си намерят кръстника
  • 157 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #153 от "Голям праз":

    Приятелю това е без значение ако американската компания си тръгне отиват в19 век само завода не стига трябва и акъл. Пример Макдоналдс си тръгва от Русия ще кажеш няма проблем не е кой знае каква философия да правиш хамбургери (режеш хлебчето слагаш кюфте малко салата и готово) и картофки. Оп и воала сменят името на Вкусно и точка докато има продукти останали от Макдоналдс (служителите с маркер замазват логото на мака и готово) всичко върви горе долу добре, но запасите свършват и Вкусно и точка се превръща като с магическа пръчица в Гнусно и точка. Втори пример Рено си тръгва от Русия обявяват в завода в Москва ще започне производството на новия Москвич ще кажеш имат си завод при това най - модерен произвеждай на воля. Но се оказва че трябва модел да се измисли да се организира верига на доставки и т.н. а никой в Русия незнаен как става това те тъпо са сглобявали френските коли. Събрали се умните глави и измислили ще купят от Китай стар модел кола ще накарат китайците да я разглобят до известна степен и в московския завод ще я сглобят ще й лепнат лого Москвич и ще я продават на рассияните двойно по - скъпо от китайския оригинал. Гениално няма спор, но китайското дърво си остава китайско дърво (предимството на оригинала е ниската цена) а цената му е като на истински автомобил.
  • 158 Ха така

    0 0 Отговор

    До коментар #102 от "Госあ":

    А ти случайно да си прочел нещичко какво произвежда холандската ASML единствено в света.И любимите ти китайци не могат да се докопат до тия машини.А тайванската TSMC и само леярна за чипове, архитектурата за тези чипове идва от едни фирми дето се намират по на запад.И вземи да се ограмотиш поне малко колко трилиона е китайския вътрешен дълг.Та китайската икономика на 60% се формира от производство и инвестиции на чужди фирми.Брикс мрикс голем смех
  • 159 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #140 от "С62":

    Приятелю смяната на отбора не ни е помогнала много всъщност въобще не ни е помогнала. По настояване на СЪВЕТСКИЯ представител България е обявена за страна загубила войната с всички произтичащи от това последствия. И да не бяхме сменили отбора пак щеше да е същото още в Ялта е решена съдбата на България.
  • 160 Милена

    0 0 Отговор
    Мисля, че идва бедност. Бедност която не сме и представяли. Ще ядем скакалци. Няма да може да си купим ток. Това е БРИКС. Който е най добре икономически- той ще вземе ресурсите. Ние с всички индийци ли ще се състезаваме или с всички китайци? В момента в който индия не ни прати лекарства сме до тук. Идва бялото робство. Много съм тъжна , но това е. В реалната икономика не сме конкурентноспособни. Не знам изхода. Може да работим в Индия да гледаме баби или в строителството в Бразилия.