Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Април, 2023 06:00 2 159 13

Как секретните документи на Пентагона ще повлияят на войната в Украйна

  • бесарабски фронт-
  • секретни документи-
  • украйна-
  • сащ-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • оръжия-
  • владимир путин

Фразата „прекратяване на войната“ изглежда като неосъществима мечта, поне в близките години

Как секретните документи на Пентагона ще повлияят на войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изтичане на реализъм. Как секретните документи на Пентагона ще повлияят на войната в Украйна
© Виталий Портников

Скандалът с изтичането на секретни документи на Пентагона доведе до очевидни усложнения в отношенията между САЩ, техните съюзници и опоненти. Всеки ден носи една сенсация след друга. Ту Китай щеше да продава оръжия на Русия, ту Сърбия на Украйна. Ту американците са преговаряли за доставка на оръжие с Израел, после с Южна Корея. Ту са се интересували от настроението в офиса на президента на Украйна, ту в офиса на генералния секретар на ООН ... Всички са ужасени, въпреки че това е същата рутинна работа на специалните служби, за която те не разказват на външни лица.

Но такава вълна от разкрития, разбира се, има психологическо въздействие. Ето вече и в Киев твърдят, че заключенията на американското разузнаване относно ефективността на украинската офанзива могат да доведат до „ефекта на доминото“ в Европа и да забавят доставките на оръжие.

Въпреки че, честно казано, европейските разузнавателни служби може да са се запознали със заключенията на своите американски колеги много преди публикациите в американските медии и, както виждаме, това не повлия на готовността на европейските страни да помагат на Украйна.

Офанзива и преговори

Всъщност, ако подходим към изтичането на документи без излишни емоции, не видяхме нищо ново в самия анализ на ситуацията на фронта. Фактът, че Украйна се снабдява с оръжия, за да направи позицията си по-убедителна в преговорите с Русия, чуваме от западните лидери - не офицери от разузнаването, а лидери - почти от първите дни на войната.

Тоест планът е приблизително следният: Украйна се снабдява с възможно най-много оръжия, в хода на контранастъплението освобождава (територия - бел. прев.) толкова, колкото може да освободи, след което започват преговори, в които Украйна има силна позиция. В същото време никой не може да отговори на въпроса: какво да правим, ако Русия не се съгласи на преговори? Отново разчетът е върху нещо, което не съществува - върху здравия разум на Владимир Путин!

Войната може да продължи през 2024 г.

Публикуваните документи показват, че разбирането на реалността извън прожекторите е по-близо до истината. Това, което американските разузнавателни служби разбират е, че украинската контраофанзива може да е успешна, но няма да доведе до преговори с Русия. И в резултат на това войната ще продължи до 2024 г. И този реализъм не трябва да плаши, а да радва, тъй като всякакви политически илюзии - както показа времето преди 24 февруари 2022 г. - винаги са път към крах.

Ако разберем, че военното решение все още не означава политически споразумения и Владимир Путин е решен да се бори, докато има достатъчно сили, тогава други въпроси започват да излизат на преден план. Въпроси за гаранциите за сигурност на Украйна. Проблеми с нарастващия натиск върху Русия. Въпроси за неутрализиране на нейните съюзници - като Китай - с цел предотвратяване на военна помощ и икономическо съдействие.

Разбирането, че военните трябва да си вършат тяхната работа, а политиците - тяхната, и че победите на военните не спасяват политиците от поражение, е първата, макар и много плаха стъпка към реализма във войната. Така че може би изтичането на документи на Пентагона няма да навреди, а ще помогне да се спре войната и да се създаде надежден модел на гаранции за сигурност за Украйна. Без изграждането на такъв модел самата фраза „прекратяване на войната“ изглежда като неосъществима мечта, поне в близките години.

Източник: Виталий Портников за vot-tak tv

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    15 1 Отговор
    Секретните документи няма да повлияят на войната в Украйна. Фалшивите документи не са предназначени за това.
  • 2 Мъжа на урсула

    14 0 Отговор
    На тия ,,плановете,, им изтекоха в тик-ток обаче Русия тръгнали да превземат. Щеше да е смешно ако не беше тъжно, понеже пак заложихме на куц кон
  • 3 Някой

    16 0 Отговор
    Тоя да не е списвач към сайта? Ден през ден го цитирате като някой световен експерт по нищология.
  • 4 Анджело

    10 0 Отговор
    До преписвача-преводач, пише се сензация, не сенсация. Върни се в 5ти клас
  • 5 Да, бе

    11 0 Отговор
    Справиха се с Русия, че се заемат и с Китай... Бедни ми, Укройорик!
  • 6 Мим

    10 0 Отговор
    Кое е вярно,кое не ,истината е една и тя е ,че Русия няма да се соре и откаже от операцията,докато не си постигне целта. Украйна никога няма да получи Донбас и Крим ,колкото и да струва на Русия.Това трябва да го проумее запада. Когато тива стане,тогава ще има и преговори,но зеления сигурно няма да е преговарящ....
  • 7 Объркано Атлантиче

    9 0 Отговор
    Какво не ви казват:
    Изтеклата информация предвещава края на Украйна (и разобличава западната дезинформация)
    Заглавие на Washington Post миналата седмица беше бомба за някой, който е чел за войната в Украйна само във The Washington Post и други западни медии: „САЩ се съмняват, че контраофанзивата в Украйна ще донесе големи печалби, се казва в изтекъл документ.“

    Историята признава, че публиката на западните медии е била подведена относно хода на войната, че по същество това, което мейнстрийм медиите съобщават за Украйна, е пакет от лъжи: а именно, че Украйна печели войната и е готова да започне офанзива, която ще доведе до окончателна победа.
    Вместо това вторият абзац на статията изяснява, че изтеклите документи показват, че отдавна планираната украинска офанзива ще се провали мизерно – „забележимо отклонение от публичните изявления на администрацията на Байдън относно жизнеността на украинската армия“.
    С други думи, американски служители са лъгали за състоянието на войната пред обществеността и пред репортерите, които са докладвали вярно всяка тяхна дума без нотка на скептицизъм.
    -- Leaks Spell The End For Ukraine (And Expose Western Disinformation) --
  • 8 Развеселен

    2 9 Отговор
    Истинската битка е с егото на руснаците!
    От него се генерират всички проблеми.
    Това са поколения, които са убеждавани, че са бедни не защото ги управляват крадци, а защото трябва да се инвестира в "оборонка"!
    Сега видяхме, че е инвестирано в яхти и кичозни имоти в Европа.
    Но руснаците живеят с илюзията, че са свръхсила, а и много наши необразовани неудачници са се закачили като кърлеж на крачол за тази илюзия, та да се почустват и те значими!
    Докато не бъдат върнати в реалността и не подгонят собствените си бандити в Кремъл, руснаците ще проливат напълно безсмислено кръвта си из украинските полета!
    Само от тях зависи, колко още ще страдат!
  • 9 Тъпаци

    6 0 Отговор
    Абе тези драскачи от бесрабски фронт са затъпяли напълно. Такива инфантилни разсъждения не бях чела. Публикациите са им от лъжа до лъжа - невежи и некомпетентни.
  • 10 да да

    1 0 Отговор
    между двата пръта е за нас останото.....
  • 11 отанчо

    1 0 Отговор
    мутанчо ще лапайте голата пръчка ....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ежко Бежко

    0 0 Отговор
    Един път пролее ли се кръв ... нищо вече не е същото. Особено след толкова жертви. Руснаците не жалят хората явно и ако смогнат с военна техника и боеприпаси може би ще си постигнат целите. Но какво от това? С цената на какво? Грешен ход с конфликт в Европа. Няма нищо общо с такъв в Африка и т. н. Няма какво да се лъжем.