Last news in Fakti

16 Май, 2023 13:00 1 227 25

Турската демокрация е жива, макар и стисната в клещите на Ердоган

  • турция-
  • избори-
  • президент-
  • ердоган

Неговата личност разделя дълбоко турското общество на две почти равни половини

Турската демокрация е жива, макар и стисната в клещите на Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В неделя турците гласуваха за президент и парламент, но на практика в страната имаше референдум – „за“ и „против“ Ердоган.

Държавният глава е агресивен политик с категорични позиции, който не се бои да си отваря нови фронтове – срещу кюрдите, срещу гюленистите и дори срещу Вашингтон.

Това коментира във "Фейсбук" Пламен Димитров.

Неговата личност разделя дълбоко турското общество на две почти равни половини. Светски и демократично ориентираните кръгове го ненавиждат, докато консервативните турци го боготворят и гласуват за него, въпреки икономическите неблагополучия в последните месеци. Може да се каже, че на тези избори идентичността надделя над цената на лука. Консервативните избиратели никога няма да забравят, че Ердоган е човекът, който ги превърна в политически фактор и им даде достойнство. До началото на нашия век турската политика бе игра за елитите от големите мегаполиси и за военните. Жените със забрадки не можеха да учат в университет или да работят в държавната администрация. След 2002 г. Ердоган даде възможност на тези хора да излязат от маргиналността и да се впишат успешно в обществено-политическия живот без да се отказват от идентичността си. А техният брой не е никак малък.

Освен това за повече от 20 години управление Ердоган успя да промени Турция в социално-икономически план. Огромен напредък бе отбелязан в инфраструктурното развитие (магистрали, пристанища, мостове), военната индустрия и в здравеопазването (вижте в коя чужда държава най-често се лекуват българите!).

Турската демокрация е жива, макар и стисната в клещите на Ердоган. Кандидатът на опозицията стигна до втори тур, няма съществени оплаквания за нарушения в изборния ден или за фалшификации при броенето на гласовете. Бих определил политическата система на Турция като незавършен авторитаризъм. Ердоган е успял да овладее редица институции, които при демокрацията би трябвало да са независими – съда, прокуратурата, централната банка, повечето университети, огромната част от медиите. Изтъкал е и клиентелистка бизнес-мрежа, която работи за него, семейството му и партийните активисти. В същото време в Турция има силно гражданско общество и реална политическа борба. През 2019 г. опозицията отвори голяма пробойна в снагата на авторитаризма като овладя кметските постове в Истанбул и Анкара.

Като цяло Ердоган не може да извади опозицията от играта, но прави това, до което прибягват всички автократични лидери (от Путин до Орбан) – да наклони политическия терен така, че топката винаги да влиза по-лесно във вратата на противника. В рамките на тази метафора се вписва отстраняването на най-силния потенциален президентски кандидат на опозицията – кметът на Истанбул Екрем Имамоглу. През тази година той бе осъден на първа инстанция, защото нарекъл повтарянето на кметския вот през 2019 г. „глупост“. Това затвори пътя му към държавния връх и изведе на преден план Калачдароглу, който няма харизма, възрастен е и изглежда сив на фона на Ердоган.

Ердоган влиза във втория тур като фаворит, по-вероятно е да спечели. Но големият процент за Калачдароглу означава, че дори безпардонен лидер като сегашния държавен глава ще трябва да си постави някакви ограничения и да не следва на 100 процента принципа „победителят взема всичко“.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    20 1 Отговор
    Сега Ердоган ли ви пречи?!
    А в чии клещи е стисната демокрацията в ЕС?
  • 2 Последния Софиянец

    20 2 Отговор
    Ердоган каза пред митинга:Бай Дън иска да командва Турция.Ще позволите ли?
  • 3 УСА боклук

    13 0 Отговор
    Боже Боже, св . Богородице!
    Демокрация в България подчинена на КОЗЯК. Медийно мракобесие наложено пак от КОЗЯК.
  • 4 Някой

    18 2 Отговор
    Демокрация е народа да си избира лидерите. Ако народа реши, че Ердоган трябва да бъде президент, пак е демокрация. Но не и за американците и европейците. За тях демокрация е, когато победи изгодния им кандидат. Дори и с измами и мушенгии.
  • 5 Токсик

    17 1 Отговор
    Като чуете думите демокрация , пазарна икономика и ценности на цивилизования свят си ги превеждайте като безвластие, колониализъм и разврат! България е типичният евроатлантически пример, при който над държавата беше извършен тотален погром!

    Коментиран от #9

  • 6 Ква демокрация от диктатора ердоган

    2 14 Отговор
    очаквате, още повече ще потъне турция, ако той спечели

    Коментиран от #12, #22

  • 7 Колко опозиция изби и вкара в

    2 14 Отговор
    затвора тоя диктатор, а с парите за справяне със последствията от земетресението си купи изборите чрез корпоративен вот
  • 8 За размисъл

    9 0 Отговор
    Като българска медия е НЕкоректно да езимате позиция по вътрешни въпроси на чужда държава. МОЖЕТЕ само да СЪОБЩАВАТЕ новини. Това е подсъдимо международно.
    Даването на "микрофона" на всякакви "експерти" не ви оправдава като медия ... взех да се съмнявам, че въобще сте такава.

    И не заставам на ничия страна в дадения вътрешнополитически въпрос, както не нормално някой чужд "експерт" да ко ентира такъв български.
  • 9 Последния Софиянец

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Токсик":

    Каква пазарна икономика като в Брюксел определят с дотации кой бизнес да живее.Чист комунизъм на червените комисари от Брюксел.
  • 10 Поредният нескопосан опит

    11 1 Отговор
    Да покажем че познаваме отлично ситуацията в Турция. Нищо общо с реалността. Турският народ каза Не на американската "демокрация" също толкова категорично както през 2016 когато излезе на улиците с цената на живота си за да защити "диктатора". Екрем Имамоглу, не е отстранен от Ердоган за сегашните избори, а стана жертва на егоистичните мераци на Кълъчдароглу да оглави уж обединената опозиция. Мерал Акшенер беше против това и настояваше кандидат да бъде или Имамоглу или кметът на Анкара Мансур Яваш, но егоизмът на Кълъчдароглу надделя. Т. нар. кемалисти(въпреки, че отдавна в редиците им няма такива) едвам достигнаха 20-25%вот за парламента. Въпреки, задкулисните игри(срещу Мухарем Индже за да му вземат гласовете и сделката с терористите от PKK чрез продължението им HDP) , въпреки явната подкрепа на американци този алианс не успя да вземе дори 45% от президентският вот.
  • 11 НАТО ВЪН

    3 0 Отговор
    До там я докарахте че като чуя демокрация и да ми се повръща
  • 12 Това го слушаме

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ква демокрация от диктатора ердоган":

    От 20години, ама нищо такова не става :) само виенето ви се усилва
  • 13 Всъщност в Турция има много повече

    9 0 Отговор
    Демокрация отколкото тук. Там гласуват 90% от хората срещу това което им спускат от амерското посолство и успяват, докато тук 35% не стигат за същото
  • 14 Ердоган "удря" "опозицията" в Турция

    5 0 Отговор
    А воят и се чува от тук 🤣🤣🤣
  • 15 Айде сега като истински демократи

    7 0 Отговор
    Преглътне те загубата си в Турция постигната по най-демократичен начин чрез избори.
  • 16 гаджи

    4 0 Отговор
    Демокрацията на фащ която ще съсипе ТУРЦИЯ ТОВА ГИ ОЧАКВА АКО СПЕЧЕЛИ ОПОЗИЦИЯТА КОЯТО СЕ ФИНАНСИРА ОТ ФАЩ
  • 17 Aнонимен

    8 0 Отговор
    При 90% избирателна активност и почти 50% гласове за Ердоган и то от 20 години насам за какви клещи и какъв керпеден бълнувате,хората си избират кой да ги управлява.А при нас 35% избирателна активност и всеки е недоволен,е значи нещо не се вързва...

    Коментиран от #19, #20, #23

  • 18 Жива е жива е

    2 1 Отговор
    Ако не беше американското чучело щеше да спечели
  • 19 Българските турци

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Aнонимен":

    Пропагандата няма нужда от логика ! Кой когато се изхрачва и плюе полага интелектуални и цивилизовани усилия с мозъчни клетки ?!... Терористите на ПКК са "кюрди"...предателите и агентите на ЦРУ са "гюленисти" а САЩ са си същите превратаджии откак турците са в НАТО и янките в базите на турска територия !...Когато излезе понякога някой да се опълчи ,превратът му е в кърпа вързан...бесилото също...или загадъчна внезапна смърт и т.н. А марионетки винаги се намират...Там където има янки гъмжи от марионетки ! Само Ердоган успя да оцелее...и не само оцеля , но и успя да осъществи историческа мисия !...Ако спечели и на балотажа , до изборите през 2028 г новата система ще се доразвие и ще бъде подплатена с нова конституция , която ще направи невъзможна намесата на всякакви външни маши в изборния процес в Турция и Ердоган ще довърши възродителната си мисия и вече няма да кандидатства да управлява Турция ! Следващата му мисия ще е да наложи доктрината си "Светът е по голям от пет" и вероятно ще играе ключева роля за прекрояването на ООН и пак на янките ще им боли глава !...
  • 20 Ерол

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Aнонимен":

    Много точно сравнение. Не ми е ясно защо българите се бъркат в турските избори? Първо нека оправим нашата държава, пък тогава да връзваме гарез на комшиите.
  • 21 Калпазанин

    2 0 Отговор
    Кой каквото ще да си дрънка, покажете ми политик събирал 2 мил на митинг и то не един път, само се чудя как може да има 45%идиоти гласували ли или възкръснал за оня клоун
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Aнонимен":

    И от тези 35%половината и нагоре са програмирани или подменени от едно посолство дет се говори на ингилизки
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Петър

    2 0 Отговор
    Ердоган е голям политик и мъж,,,,
    Може да пишете не добри неща Но:
    Ние Българите Нямаме такъв политик(за жалост).
    Политик с авторитет.
    Попитайте хората на улицата (не платените в студията)кои са силните политици в свете??
    Президентите на:Русия,Китай,Турция,Индия,Бразилия и Унгария.
    Ние къде сме???