Last news in Fakti

4 Октомври, 2013 15:37 1 653 2

Груба злоупотреба с държавна власт

  • веи-
  • възобновяема енергия-
  • драгомир стойнев-
  • данък

Предложено е ограничаване на разходите за зелена енергия в страната, както и данък за ВЕИ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предложенията на БЕХ за облагане с данък и ограничаване производството на възобновяема енергия представляват груба злоупотреба с държавна власт за подпомагане на монополистите в енергийния сектор Българската ветроенергийна асоциация настоява за спешна среща с министър Драгомир Стойнев, съобщиха от асоциацията.

В писмо до министъра на енергетиката и председателя на Народното събрание, Българският енергиен холдинг (БЕХ) излага идеи за изменение на Закона за енергия от възобновяеми източници, които представляват недопустимо груба намеса на държавата на пазара на електроенергия, която цели да ощети множество участници – малки и средни български предприятия, в полза на монополистите в сектора.

Предложението да се въведе 30% данък върху доходите на производителите на слънчева енергия, с приходите от който директно да се прехвърлят средства от бюджета за капитализирането на НЕК, може да бъде окачествено само като грубо вмешателство на пазара и непозволена държавна помощ.
По същество, то е много близко като замисъл до вече отменената от съда цена за достъп и ако бъде осъществено, ще предизвика нова вълна от съдебни дела и окончателно унищожаване на доверието на инвеститорите във върховенството на закона в България.

Още по-голямо недоумение буди предложението да бъде отнето приоритетното диспечиране на чиста, природна енергия, изключително използваща местен ресурс. Това би било световен прецедент. Държава, богата на възобновяеми енергийни източници да избере да ограничава собственото си производство на чиста енергия за сметка увеличаване на генерацията от централи, замърсяващи околната среда и увреждащи човешкото здраве.

Следва да припомним на ръководството на БЕХ, че срещу България вече има отворена наказателна процедура за превишение на емисии от големите горивни инсталации у нас и замърсяването на въздуха от тях със серен и азотен диоксид.

Със съжаление отбелязваме и че предложените „критерии”, по които да става ограничаването на възобновяема енергия издават некопетентност и непознаване на европейското и българското законодателство.

Индикативните цели, цитирани в писмото, се отнасят за дял на възобновяеми източници в крайното брутно потребление на ЕНЕРГИЯ.

Неизвестно защо, служителите в БЕХ явно не правят разлика между енергия и електроенергия, а разликата е ключова, тъй като общата цел от 16% ВЕИ в енергийния микс на страната е сбор от подцели за енергията за топлинни и охладителни цели, електроенергията и транспорта.

Съответно, целите за електроенергия от ВЕИ са 16.7% за 2014, 18.6% за 2015, 19% за 2016, 20.1% за 2017, 20.4% за 2018, 20.6% за 2019 и 20.8% за 20 201.

Видимо е, че делът на възобновяема електроенергия не само не трябва да се ограничава, а трябва да нараства.

Предложените мерки за „ограничаване разходите за зелена енергия в страната” всъщност могат да бъдат тълкувани като опит на ръводството на БЕХ да забави важни структурни реформи в енергетиката, като прехвърли финансовите проблеми на дружествата, които управлява, върху други участници на пазара на енергия, а именно многобройните български и чуждестранни компании, които са инвестирали в производство на чиста енергия от възобновяеми източници.

Този недалновиден опит за временно запазване на статуквото за сметка на бъдещото развитие на българската енергетика и икономическото благосъстояние на страната трябва да бъде спрян незабавно.
Призоваваме министъра на енергетиката, г-н Стойнев, да предприеме необходимите действия да припомни на ръководството на БЕХ, че евентуално стопиране на процеса на диверсификация на източниците на енергия в страната ще има тежки последици както за енергийната сигурност на страната, така и за цената на енергията.

Непроменливите цени на зелената енергия дългосрочно осигуряват ценови буфер срещу постоянно растящите цени на горивата, употребявани от конвенционални електроцентрали.

За илюстрация, БГВЕА припомня, че изкупната цена на електроенергия от вятър в страната в момента е между 12 и 18 ст/кВтч и вече е по-ниска от цената на енергията от модернизираните конвенционални централи и съвсем близо до цената, на която продават централи, чиято първоначална инвестиция е отдавна изплатена.

Реформирането на енергийния сектор в България трябва да се основава на адекватни регулаторни процеси, експертен анализ и най-вече истински диалог със заинтересованите страни и прозрачност при вземането на решения.

Писмото на БЕХ е сигнал, че в момента процесите в енергетиката се връщат назад към липса на диалог, непрозрачност и консолидиране около ограничен кръг „играчи”, привидни мерки за реформиране, които задълбочават проблемите, вместо да ги решават и които неминуемо водят до висока цена, която българските граждани ще трябва да платят един ден не много далече в бъдещето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 2 по темата

    0 0 Отговор
    30% е нисък данък и ако мутрите заели се да източват парите на хората реват, че е голям, да им бъде вдигнат на петдесет процента и ударно да им се набият кофите